Akcija!

Iran: Gospodar Alamuta

od 16,590 kn 15,900 kn

Primamo prijave!

Discount:
  • 11/04/2019
Očisti
    • 1700 kn
    • 370 kn
    • 3100 kn
    • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
17 dana
Vrsta putovanja:
Grupno
Šifra putovanja:
IR-19-17-G
Veličina grupe:
10-15
Destinacija:

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Teheran: Polazak iz zračne luke Zagreb i uz presjedanje, let za Teheran, smještaj u hotelu i noćenje.

2. dan: Teheran - Kerman - Mahan - Kerman (D, R): Nakon doručka u jutarnjim satima povratak u zračnu luku i let za Kerman. Po dolasku krećemo u razgled starog dijela grada Kermana. Posjetit ćemo kompleks Ganjali Khana, sagrađen u doba Safavida. U to doba ovdje se nalazilo srce grada s prostorijama namijenjenim školi, rezervoari vode, džamija, bazar i tadašnja banka u kojoj se kovao novac. Tu je bio i karavansaraj, odmorište za karavane koje su ovdje nalazile prenoćište. Posjetit ćemo nezaobilazno kupalište i provesti neko vrijeme na šarenom bazaru. Nakon ručka vožnja prema Mahanu. Odlazimo u posjet pustinjskoj citadeli Rayen, staroj 1.500 godina i vrtu Shazdeh (Prinčev vrt), pustinjskoj oazi s obiljem vode i zelenila usred bespuća pustinje. Krajem dana povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Kerman - pustinja Šahdad - Kerman (D, V): Nakon doručka krećemo u pravu pustolovinu. Ulazimo u jednu od najtoplijih pustinja na svijetu, pustinju Šahdad, u kojoj su visoke temperature i vjetar oblikovali stijene poput pravih umjetnika. Nastavit ćemo kroz pustinju do kanjona zvanog „Zmijski jezik“ i dalje do visoravni Gandom Beryan, najtoplijeg mjesta na svijetu, na kojem je izmjeren 71 stupanj celzijus. Krajem dana vratit ćemo se u hotel, večerati i noćiti.

4. dan: Kerman - Neyriz - Širaz (D, V): Nakon doručka krećemo prema Širazu. Putem ćemo vidjeti slano jezero Maharlu te nastaviti prema Neyrizu gdje ćemo posjetiti džume džamiju i palaču Bahramgur iz razdoblja Sassanida. U Širaz stižemo u večernjim satima. Smjestit ćemo se u hotel, večerati i noćiti.

5. dan: Širaz (D, V): U jutarnjim satima krećemo u razgled grada. Posjetit ćemo lijepu džamiju Nasir-o Moluk, vrt Naranjestan, Karim Kanovu citadelu i Vakil bazar. U poslijepodnevnim satima obići ćemo poznati mauzolej velikog iranskog pjesnika Hafeza, gdje se najbolje može osjetiti besmrtni duh poezije s kojom stanovnici ovog grada žive već stoljećima. U predvečerje odlazak do znamenitih Vrata Kurana. Povratak u hotel i noćenje.

6. dan: Širaz - Perzepolis - Nakš-e Rostam - Karavansaraj Zeinodin (D, V): Nakon ranog doručka vožnja prema Karavansaraj Zeinodin. Na putu ćemo se odvesti do veličanstvenog Perzepolisa, najbolje očuvanog središta perzijskog carstva, a zatim posjetiti Nakš-e Rostam - iransku „dolinu kraljeva“, gdje se nalaze grobnice nekih od kraljeva slavne dinastije Ahamenida. Potom krećemo prema lijepom kružnom karavansaraju Zeinodin. Nakon smještaja, slobodno vrijeme za opuštanje. Večera i noćenje.

7. dan: Karavansaraj Zeinodin - Jazd (D, V): Nakon doručka vožnja prema Jazdu, mjestu u kojem danas živi najveća zajednica zoroastrijaca u Iranu. Po dolasku krećemo s obilaskom grada. Posjetit ćemo zoroastrijske kule tišine i hram vatre u kojem gori 1500 godina neugašena vatra te lijepi vrt Dolat Abad s oktagonalnim hvatačem vjetrova. Prošetat ćemo i po starom dijelu grada i posjetiti staru džume džamiju. Na kraju dana odvest ćemo se do trga Amira Čakmaka, a potom povratak u hotel, večera i noćenje.

8. dan: Jazd - Čak Čak - Isfahan (D, V): Nakon doručka krećemo prema Isfahanu. Putem ćemo posjetiti Čak Čak, mistični zoroastrijski hram, izgrađen u stijeni u blizini Ardekana. Nastavljamo do Isfahana kamo stižemo u popodnevnim satima. Po dolasku ćemo se smjestiti i večerati. Noćenje.

9. dan: Isfahan (D, V): Današnji dan ćemo provesti u Isfahanu. Prvo ćemo se odvesti do armenske četvrti i posjetiti staru armensku katedralu Vank. Potom odlazimo do srca grada gdje ćemo obići raskošnu palaču Čehelsotun, a zatim i veličanstveni trg Nakš-e Džahan kojeg je dao sagraditi šah Abbas Veliki iz dinastije Safavida. Zavirit ćemo u znamenitosti koje krase trg; Imamovu i Šeik Lotfollahovu džamiju te palaču Ali Kapu. Imat ćemo malo slobodnog vremena za šetnju bazarom, kupovinu i uživanje u lokalnim čajanama. Krajem dana odvest ćemo se do rijeke Zajande i prošetat starim isfahanskim mostovima Si-o-se-pol i Hadžu. Potom povratak u hotel. Večera i noćenje.

10. dan: Isfahan - selo Abjane - Kašan - Teheran (D, V): Nakon ranog doručka krećemo prema Teheranu. Putem ćemo posjetiti selo Abjane poznatom po dugoj povijesti i tradiciji koja se već na prvi pogled ogleda u šarenilu nošnji što ih žene i danas nose. Proći ćemo i kroz pustinjski grad Kašan da bi posjetili staru trgovačku kuću Tabatabaei. Kuća će vas oduševiti svojom velebnošću i vitrajima na prozorima koji uz sunčevu svjetlost bacaju šarenu paletu boja na zidove. Potom nastavljamo prema Teheranu kamo stižemo kasno navečer. Večera i noćenje.

11. dan: Teheran (D, V): Nakon doručka posjet Nacionalnom muzeju gdje ćemo dobiti pregled bogate povijesti perzijske civilizacije, a zatim razgled lijepe palače Golestan. Posjetit ćemo i Saad Abad kompleks, u kojem se nalaze palače šaha Pahlavija. Večerat ćemo u modernom restoranu u Teheranu, a zatim povratak u hotel i noćenje.

12. dan: Teheran - utvrda Alamut - Gazvin (D, V): Nakon doručka vožnja do znamenite utvrde Alamut koja je u 11 st., pod vodstvom Hasana Sabbaha, postala sjedište Ismailita, poznatijih kao Asasini. Brojne priče i legende o rajskim vrtovima, lijepim djevicama, ovisnicima o hašišu i bezobzirnim samoubojicama već stoljećima golicaju putnike da posjete ovo mjesto. Poslušajte kakva je verzija povijesti koju će vam ispričati lokalno stanovništvo. Nakon što se uspnemo na utvrdu (uspon traje oko 45 minuta u jednom smjeru) i prošećemo Alamutom, nastavljamo vožnju do Gazvina, gdje ćemo noćiti.

13. dan: Gazvin - utvrda Rudkhan - Masuleh - Fuman (D, R): Nakon doručka vožnja do podnožja brda na čijem se vrhu smjestila utvrda Rudkhan. Slijedi uspon do utvrde. Uspon je strm i traje oko sat vremena, no nemojte odustati jer se doista isplati. Oni koji se ne žele penjati, vrijeme mogu provesti u nekoj od čajana u podnožju. Potom nastavak vožnje do prelijepog sela Masule, gdje ćemo imati kasniji ručak. Ovo staro selo izgrađeno je na obroncima stijene. Masule je karakterističan po gradnji kuća koje su nastale na krovovima onih koje se nalaze ispod njih, a ti isti krovovi služe i kao uličice i kao trgovi. Šetnja uličicama i posjet lokalnom bazaru. Potom povratak u podnožje i vožnja do gradića Fuman, gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

14. dan: Fuman - Ardebil - Sarein (D, R): Nakon doručka vožnja prema Ardebilu gdje ćemo posjetiti lijepu grobnicu šeika Safiuddina, tradicionalno kupalište i bazar. Potom nastavak vožnje prema Sareinu gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

15. dan: Sarein - Kandovan - Tabriz (D, V): Nakon doručka vožnja prema Tabrizu. 70ak km nedaleko Tabriza smjestilo se selo Kandovan, poznato kao mala „Iranska Kapadokija“. Prošetat ćemo selom i zaviriti u unutrašnjost tipičnih nastambi izdubljenih u stijenama u kojima ljudi i danas žive, a zatim nastavljamo prema Tabrizu gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

16. dan: Tabriz (D, V): Nakon doručka razgledat ćemo Tabriz, staru prijestolnicu s poviješću starom čak 4500 godina. Između ostalog posjetit ćemo Kabud džamiju i lokalni bazar koji je jedan od najstarijih na Bliskom istoku i najveći pokriveni bazar na svijetu. Povratak u hotel i noćenje.

17. dan: Tabriz - Zagreb: Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i uz presjedanje, povratak kući.

Special offer

Ovo zanimljivo i raznoliko putovanje namijenjeno je svima koji žele upoznati različita lica Irana i koji vole aktivna putovanja. U prvom dijelu putovanja provest ćemo vas Draguljima Perzije, ali i malo skrenuti s utabanih ruta do najtoplije pustinje na svijetu – Dašte Lut. Krećemo od pustinjskog Kermana i okolice gdje se nalazi mjesto na kojem je izmjerena najviša temperatura na Zemlji. Nastavljamo prema Širazu, gradu pjesništva, naranči i slavuja, i dalje prema Darijevoj prijestolnici Perzepolisu i Iranskoj dolini kraljeva. Okruženi pustinjom, nedaleko zoroastrijskog Jazda, isprobat ćemo spavanje u jedinom kružnom karavansaraju na način kako su to radile stare karavane i dočarati si svijet putnika starog svijeta. U šah-Abbasovoj prijestolnici Isfahanu, divit ćemo se glamuru jednog vremena, a zatim nastaviti do ljupkog seoca Abjane gdje stanovnici i danas sa žarom čuvaju svoje stare tradicije. Stižemo u prijestolnicu Tehran, gdje ćemo upoznati moderno lice Irana. U drugom dijelu putovanja odlazimo na sjever Irana, koji je zbog bujnog zelenila prava suprotnost jugu. Ovaj dio Irana vidi puno manje turista pa će i putovanje biti upečatljivije. Uz posjet malim mjestima i slikovitom selu Masule, čekaju nas dva uspona – na utvrdu Rudkhan do nedavno skrivenu u bujnom zelenilu, i na utvrdu Alamut, koja nam je dala inspiraciju za ime ovog putovanja. Poznat kao Orlovsko gnijezdo, Alamut je bio srce misterioznog pokreta Asasina, čiji je vođa bio Hassan Sabbah, borac protiv arapske dominacije. Naše putovanje završit ćemo u starom trgovačkom gradu Tabrizu.

Što me očekuje na putovanju?

Prvi dio putovanja usmjeren je na upoznavanje lokalne kulture i razgledavanje kulturnih znamenitosti, dok je drugi dio intenzivniji i uključuje dva uspona na utvrde (oko 1 – 2 sata u jednom smjeru) te nešto duže vožnje. Na području oko Kermana i u sjevernom dijelu zemlje turistička infrastruktura je slabije razvijena, no manji broj turista daje priliku da bolje osjetimo pravu atmosferu. Noćit ćemo u hotelima s 4 i 5 zvjezdice prema lokalnoj kategorizaciji, a jedno će noćenje biti u lokalnom karavansaraju (spavanje na tradicionalan način na madracima na podu uz zajedničku kupaonicu).

svi letovi
sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
ulaznice prema programu
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
jamčevina

pristojbe zračnih luka: 1.700 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 3.100 kn
viza za Iran i troškovi ishodovanja: 370 kn
nadoplata za 10 do 14 putnika: 900 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Naziv državeIslamska Republika Iran

Površina: 1.650.000 km²

Stanovništvo: 71.2 milijuna

Glavni grad: Teheran

Službeni jezik: perzijski

Pozivni broj: +98

Vremenska razlika: +2 i pol sata

Klima: Zbog svoje veličine Iran ima nekoliko klimatskih zona, ali veći dio zemlje ipak prolazi kroz 4 godišnja doba. Zima traje od prosinca do veljače u nekim dijelovima zemlje može biti vrlo hladno. Dok traje ljeto, od lipnja do kolovoza vrlo je vruće i suho. Veći dio zemlje je suh s vrlo malo vlage u zraku pa se visoke temperature lakše podnose. Vlažnu klimu s dosta kišnih dana imaju sjeverni i zapadni dijelovi zemlje, koji su uglavnom i najhladniji. Najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (od ožujka do svibnja) i jesen (od rujna do studenog). Tada su temperature umjerene, a krajolici poprime lijepe šarene boje.

Odjeća: Prema iranskom zakonu, tko god se nađe na teritoriju Irana, mora poštivati islamski kod odijevanja, bez obzira na osobno vjersko uvjerenje. Za cijelo vrijeme boravka žene trebaju kosu prekrivati maramama (predlažemo da marame stavite u ručnu prtljagu kako bi vam bile pri ruci na izlasku iz aviona), a ruke i noge trebaju biti pokrivene do članaka. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Islamski kod odijevanja odnosi se i na muškarce od kojih se očekuje da nose duge hlače i da izbjegavaju majice bez rukava. Od obuće možete nositi sve, od japanki do visokih čizama, tenisica ili cipela s visokom petom. Za hodanje ipak ne preporučujemo visoke pete.

Piće: U Iranu je voda uglavnom pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. U restoranima su uobičajena gazirana pića i bezalkoholno pivo. Alkohol je zabranjen i nije ga moguće kupiti na javnim mjestima.

Hrana: Iranska hrana je vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem I mesom, raznim sjemenkama i slatkišima. Jedu se sve vrste mesa osim svinjetine, uključujući i meso deve. U restoranima se često nudi kebab, no želite li probati pravu iransku kuhinju potražite tradicionalne restorane koji nude tradicionalna jela.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta: Iranski rial (IRR), no danas se u narodu više koristi izraz „toman“ (1 toman = 10 riala);

1 USD = 42,000 IRR; 1 EUR = 47,817 IRR (studeni 2018.)

Novac: Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste. Euri imaju nešto bolji tečaj, a i puno ih je lakše zamijeniti. Ponesite veće denominacije novčanica.

Mobilni telefoni i Internet: Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Iranom. Internet je dostupan svugdje, no na nekim mjestima može biti nešto sporiji.

Električna energija: U Iranu se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Viza: Potrebna, dobiva se u veleposlanstvu u Zagrebu.

Pošaljite upit ili rezervirajte Iran: Gospodar Alamuta

Odabrano putovanje:

3 + 9 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Iran: Gospodar Alamuta”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…