Iran: Gospodar Alamuta

Ovo zanimljivo i raznoliko putovanje namijenjeno je svima koji žele upoznati različita lica Irana jer nudi kombinaciju obilaska urbanih sredina i prirodnih ljepota.

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 14 dana

Šifra: IR-24-14-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Iran

Datum polaska: 12.10.2024., 26.04.2025.

Naslovna » Azija » Iran: Gospodar Alamuta

Status:

Garantirano

Cijena od:

1.850 € + aviokarta

O ovom putovanju u Iran

Ovo zanimljivo i raznoliko putovanje namijenjeno je svima koji žele upoznati različita lica Irana.

Naše putovanje započet ćemo u Širazu, gradu pjesništva, naranči i slavuja Nastavljamo dalje prema Darijevoj prijestolnici Perzepolisu i Iranskoj dolini kraljeva. Okruženi pustinjom, obići ćemo zoroastrijski grad Jazd i obližnji gradić  Meybod. U šah-Abbasovoj prijestolnici Isfahanu, divit ćemo se glamuru jednog vremena, a zatim nastaviti do ljupkog seoca Abjane gdje stanovnici i danas sa žarom čuvaju svoje stare tradicije. Zaustavit ćemo se u Teheranu da vidimo moderno lice Irana, a zatim odlazimo na sjever Irana, koji je zbog bujnog zelenila prava suprotnost jugu. Ovaj dio Irana vidi puno manje turista pa će i putovanje biti upečatljivije.

Uz posjet malim mjestima i slikovitom selu Masule, čekaju nas dva uspona – na utvrdu Rudkhan donedavno skrivenu u bujnom zelenilu, i na utvrdu Alamut, koja nam je dala inspiraciju za ime ovog putovanja. Poznat kao Orlovsko gnijezdo, Alamut je bio srce misterioznog pokreta Asasina, čiji je vođa bio Hassan Sabbah, borac protiv arapske dominacije. Naravno, ukoliko ne želite planinariti, vrijeme možete provesti u podnožju, odmarajući uz šalicu čaja. Na kraju putovanja posjetit ćemo povijesne gradove Ardebil i Tabriz.

Što me čeka na putovanju u Iran?

Prvi dio putovanja usmjeren je na upoznavanje lokalne kulture i razgledavanje kulturnih znamenitosti, dok je drugi dio intenzivniji i uključuje dva uspona na utvrde (oko 1 – 2 sata u jednom smjeru) te nešto duže vožnje. Oni koji se ne žele penjati, vrijeme mogu provesti u dolini, šećući ili odmarajući uz šalicu čaja.

Noćit ćemo u hotelima s 4 zvjezdice prema lokalnoj kategorizaciji.

Što je uključeno

smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 4 zvjezdice
obroke kako je navedeno u programu (D=doručak, R=ručak, V=večera)
transfere i razgledavanja A/C turističkim vozilom
ulaznice za muzeje i znamenitosti navedene u programu
lokalno vodstvo na engleskom jeziku i pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
jamčevinu (broj police 298625000188) i odgovornost za štetu (broj police 078620101699) kod Croatia osiguranja (Kontakt telefon: 072 00 1884; kontakt email: obradasteta.krediti@crosig.hr)
organizaciju putovanja

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 590 € (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 345 €
nadoplatu za 11-14 putnika: 90 €
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalnog vodiča i vozača
osobni troškovi

Datumi polazaka

Polazak

12.10.2024.

Garantirano

Trajanje

14 dana

Cijena od

1.850 € + aviokarta

PDF putovanja

Polazak

26.04.2025.
14 dana

Cijena od

1.920 € + aviokarta

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Širaz

Polazak iz zračne luke Zagreb i let za Širaz, uz presjedanje.

2. dan: Širaz (D, R)

Po dolasku smještaj u hotel i odmor od putovanja. Potom krećemo u razgled grada. Posjetit ćemo lijepu džamiju Nasir-o Moluk, vrt Naranjestan, Karim Kanovu citadelu i Vakil bazar. U poslijepodnevnim satima obići ćemo poznati mauzolej velikog iranskog pjesnika Hafeza, gdje se najbolje može osjetiti besmrtni duh poezije s kojom stanovnici ovog grada žive već stoljećima. U predvečerje odlazak do znamenitih Vrata Kurana. Povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Širaz - Perzepolis - Nakš-e Rostam - Jazd (D, V)

Nakon ranog doručka vožnja prema Jazdu. Na putu ćemo se odvesti do veličanstvenog Perzepolisa, najbolje očuvanog središta perzijskog carstva, a zatim posjetiti Nakš-e Rostam – iransku „dolinu kraljeva“, gdje se nalaze grobnice nekih od kraljeva slavne dinastije Ahamenida. Potom nastavljamo prema Jazdu kamo stižemo u večernjim satima. Smjestit ćemo se u hotelu i noćiti.

4. dan: Jazd (D, R)

U Jazdu danas živi najveća zajednica zoroastrijaca u Iranu. Nakon doručka krećemo s obilaskom grada. Posjetit ćemo zoroastrijske kule tišine i hram vatre u kojem gori 1,500 godina neugašena vatra te lijepi vrt Dolat Abad s oktagonalnim hvatačem vjetrova. Prošetat ćemo i po starom dijelu grada i posjetiti staru džame džamiju. Na kraju dana odvest ćemo se do trga Amira Čakmaka, a potom povratak u hotel i nočenje.

5. dan: Jazd - Meybod - Isfahan (D, R)

Nakon doručka krećemo prema Isfahanu. Putem ćemo posjetiti pustinjski grad Meybod koji je poznat po izradi keramike. Nastavljamo do Isfahana kamo stižemo u popodnevnim satima. Po dolasku transfer do hotela i noćenje.

6. dan: Isfahan (D, R)

Današnji dan ćemo provesti u Isfahanu. Nakon doručka prvo ćemo se odvesti do armenske četvrti i posjetiti staru armensku katedralu Vank. Potom odlazimo do srca grada gdje ćemo obići raskošnu palaču Čehelsotun, a zatim i veličanstveni trg Nakš-e Džahan kojeg je dao sagraditi šah Abbas Veliki iz dinastije Safavida. Zavirit ćemo u znamenitosti koje krase trg; Imamovu i Šeik Lotfollahovu džamiju te palaču Ali Kapu. Krajem dana odvest ćemo se do rijeke Zajande i prošetati starim isfahanskim mostovima Si-o-se-pol i Hadžu. Povratak u hotel i noćenje.

7. dan: Isfahan - selo Abjane - Kašan - Teheran (D, R)

Nakon ranog doručka krećemo prema Teheranu. Putem ćemo posjetiti selo Abjane poznatom po dugoj povijesti i tradiciji koja se već na prvi pogled ogleda u šarenilu nošnji što ih žene i danas nose. Proći ćemo i kroz pustinjski grad Kašan da bi posjetili lijepu tradicionalnu kuću Borujerdi i džamiju Agha bozorg. Potom nastavljamo prema Teheranu kamo stižemo kasno navečer. Smještaj u hotelu i noćenje.

8. dan: Teheran (D, R)

Nakon doručka posjet Nacionalnom muzeju gdje ćemo dobiti pregled bogate povijesti perzijske civilizacije. Potom ćemo razgledali lijepu palaču Golestan te tradicionalnu kuću Moghadam. Ručat ćemo u modernom restoranu u Teheranu. Potom povratak u hotel i noćenje.

9. dan: Teheran - utvrda Alamut - Gazvin (D, R)

Nakon doručka vožnja do Gazvina odakle nastavljamo do znamenite utvrde Alamut koja je u 11 st., pod vodstvom Hasana Sabbaha, postala sjedište Ismailita, poznatijih kao Asasini. Brojne priče i legende o rajskim vrtovima, lijepim djevicama, ovisnicima o hašišu i bezobzirnim samoubojicama već stoljećima golicaju putnike da posjete ovo mjesto. Poslušajte kakva je verzija povijesti koju će vam ispričati lokalno stanovništvo. Nakon što se uspnemo na utvrdu (uspon traje oko 45 minuta u jednom smjeru) i prošećemo Alamutom, nastavljamo vožnju do Gazvina, gdje ćemo noćiti.

10. dan: Gazvin - utvrda Rudkhan - Masuleh - Fuman (D, R)

Nakon doručka vožnja do podnožja brda na čijem se vrhu smjestila utvrda Rudkhan. Slijedi uspon do utvrde. Uspon je strm i traje oko sat vremena, no nemojte odustati jer se doista isplati. Oni koji se ne žele penjati, vrijeme mogu provesti u nekoj od čajana u podnožju. Potom nastavak vožnje do prelijepog sela Masule. Ovo staro selo izgrađeno je na obroncima stijene. Masule je karakterističan po gradnji kuća koje su nastale na krovovima onih koje se nalaze ispod njih, a ti isti krovovi služe i kao uličice i kao trgovi. Šetnja uličicama i posjet lokalnom bazaru. Potom povratak u Fuman i noćenje.

11. dan: Fuman - Ardebil - Sarein (D, V)

Nakon doručka vožnja prema Ardebilu. Putem ćemo se voziti kroz Gardane Heyran, skupinu od 3 sela u zapadnom planinskom lancu Alborz, poznatom po lijepom krajoliku. Po dolasku u Ardebil posjetit ćemo lijepu džamiju šeika Safiuddina i tradicionalno kupalište. Potom nastavak vožnje prema Sareinu gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

12. dan: Sarein - Tabriz (D, V)

Nakon doručka vožnja prema Tabrizu staroj prijestolnici s poviješću starom čak 4500 godina. Posjetit ćemo Kabud džamiju te povijesno zdanje Khaneh Mashrouteh, tradicionalnu kuću koja je u doba revolucije bila okupljalište vođa, aktivista i simpatizera pokreta. Noćenje u hotelu.

13. dan: Tabriz - Kandovan – Tabriz (D, R)

Nakon doručka prošetat ćemo lokalnim bazarom, jednim od najstarijih na Bliskom istoku i najvećim na svijetu. Potom odlazimo u posjet Kandovanu, maloj „Iranskoj Kapadokiji“. Prošetat ćemo selom i provesti neko vrijeme u istraživanju mjesta, a zatim povratak u Tabriz. Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i povratak kući.

14. dan: Tabriz - Zagreb

Let za Zagreb uz presjedanje u nekoj od zračnih luka.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje putem bankovnog računa. Plaćati je moguće i putem kreditnih kartica Visa i Diners.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, druge mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

Karta

Širaz

Perzepolis

Nakš-e Rostam

Jazd

Meybod

Isfahan

selo Abjane

Kašan

Teheran

utvrda Alamut

Fuman

utvrda Rudkhan

Masuleh

Ardebil

Sarein

Tabriz

Općenito o Iranu

Naziv države: Islamska Republika Iran
Površina: 1.650.000 km²
Stanovništvo: 71,2 milijuna
Glavni grad: Teheran
Službeni jezik: perzijski
Pozivni broj: +98
Vremenska razlika: +2 i pol sata

Hrana

Iranska hrana je vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom, raznim sjemenkama i slatkišima. Jedu se sve vrste mesa osim svinjetine, uključujući i meso deve. U restoranima se često nudi kebab, no želite li probati pravu iransku kuhinju potražite tradicionalne restorane koji nude tradicionalna jela.

Piće

U Iranu je voda uglavnom pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. U restoranima su uobičajena gazirana pića i bezalkoholno pivo. Alkohol je zabranjen i nije ga moguće kupiti na javnim mjestima.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Iranski rial (IRR), no danas se u narodu više koristi izraz „toman“ (1 toman = 10 riala); Iranski rial (IRR), 1 USD = 42,250.00 IRR; 1 EUR = 46,602.38 IRR (ožujak 2022.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste. Euri imaju nešto bolji tečaj, a i puno ih je lakše zamijeniti. Ponesite veće denominacije novčanica.

Viza

Potrebna, dobiva se u veleposlanstvu u Zagrebu.

Odjeća

Prema iranskom zakonu, tko god se nađe na teritoriju Irana, mora poštivati islamski kod odijevanja, bez obzira na osobno vjersko uvjerenje. Za cijelo vrijeme boravka žene trebaju kosu prekrivati maramama (predlažemo da marame stavite u ručnu prtljagu kako bi vam bile pri ruci na izlasku iz aviona), a ruke i noge trebaju biti pokrivene do članaka. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Islamski kod odijevanja odnosi se i na muškarce od kojih se očekuje da nose duge hlače i da izbjegavaju majice bez rukava. Od obuće možete nositi sve, od japanki do visokih čizama, tenisica ili cipela s visokom petom. Za hodanje ipak ne preporučujemo visoke pete.

Klima

Zbog svoje veličine Iran ima nekoliko klimatskih zona, ali veći dio zemlje ipak prolazi kroz 4 godišnja doba. Zima traje od prosinca do veljače u nekim dijelovima zemlje može biti vrlo hladno. Dok traje ljeto, od lipnja do kolovoza vrlo je vruće i suho. Veći dio zemlje je suh s vrlo malo vlage u zraku pa se visoke temperature lakše podnose. Vlažnu klimu s dosta kišnih dana imaju sjeverni i zapadni dijelovi zemlje, koji su uglavnom i najhladniji. Najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (od ožujka do svibnja) i jesen (od rujna do studenog). Tada su temperature umjerene, a krajolici poprime lijepe šarene boje.

Električna energija

U Iranu se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Telemach imaju roaming s Iranom. Internet je dostupan svugdje, no na nekim mjestima može biti nešto sporiji.

Treba uzeti u obzir da je većina društvenih mreža u Iranu filtrirana.

Pošaljite upit za Iran: Gospodar Alamuta

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…