Iran: Isfahan City Tour

Isfahan je remek-djelo Irana, dragulj stare Perzije i jedan od najljepših gradova islamskog svijeta
agsdi-message

Vrsta putovanja: Privatno, City Tour

}

Trajanje: 6 dana

Šifra: IR-19-6-P

Veličina grupe: min 2 putnika

Destinacija: Iran

Datum polaska: Sami birate datum polaska

Naslovna » Azija » Iran: Isfahan City Tour

Najbolje putovati:

cijele godine
agsdi-credit-card

Cijena od:

3,900 kn + zrakoplovna karta

O ovom putovanju

Isfahan je remek-djelo Irana, dragulj stare Perzije i jedan od najljepših gradova islamskog svijeta. Čudesni plavi mozaici na njegovim građevinama, veliki bazar i prekrasni mostovi zaokupit će svu vašu pažnju. To je grad za šetnju, grad s brojnim prekrasnim vrtovima i s bezbroj čajana u kojima možete uživati ispijajući čaj i čavrljajući s lokalcima. Zasigurno ćete rado satima lutati njegovim bazarom, no ipak, više od svega, u Isfahanu ćete uživati u djelima perzijske kulture koja ja najočitija oko trga Nakš-e Džahan i na okolnim palačama.

Isfahan je toliko raskošan da se lako složiti s poznatom izrekom iz 16. stoljeća „Esfahan, nesf-e Jahan“ (Isfahan je pola svijeta). Tako će vas zavesti da ćete se u njega željeti neprestano iznova vraćati.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na razgledavanje kulturnih znamenitosti i upoznavanje lokalne kulture Isfahana te izlet u selo Varzaneh i pustinju. U Isfahanu je organiziran transfer po dolasku i odlasku, vođeni razgled grada s vodičem na engleskom jeziku te stručna potpora za vrijeme boravka u gradu.

Ovo je samo prijedlog programa, no broj dana i rutu moguće je prilagoditi vašim željama!

Što je uključeno

smještaj u hotelu s 4 zvjezdice
navedeni obroci
transferi i prijevoz prema programu
ulaznice prema programu
vođenje na engleskom
jamčevina

Što nije uključeno

povratna zrakoplovna karta
nadoplata za jednokrevetnu sobu: na upit
aktivnosti u pustinji Varzaneh (jahanje deva, konja, zipline, vožnja buggyem): plaćanje na licu mjesta
viza: 370 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Isfahan

Polazak iz zračne luke Zagreb i let za Isfahan, uz presjedanje. Dolazak u večernjim satima, transfer do hotela i noćenje.

2. dan: Isfahan (D)

Nakon doručka u hotelu zaputit ćete se na obilazak Isfahana. Razgledat ćete prelijepi trg Nakš-e Džahan kojeg je dao sagraditi šah Abbas Veliki iz dinastije Safavida. Obilazak znamenitosti koje krase trg; Imamove i Šeik Lotfollahove džamije te palače Ali Kapu. Posjet ćete lokalni bazar te za kraj mostove Si-o-se-pol i Khaju. Ostatak dana slobodan za šetnju i kupovinu te uživanje u lokalnim čajanama. Noćenje.

3. dan: selo Varzaneh - pustinja Varzaneh - Isfahan (D)

Nakon doručka zaputit ćete se na cjelodnevni izlet. Posjet selu Varzaneh gdje ćete se družiti sa lokalnim stanovništvom i upoznati njihov način života. Razgledat ćete i golubarnik, toranj u kojem su se od davnih dana držali golubovi koji su služili za komunikaciju između sela i gradova. Poslijepodne vožnja do pustinje gdje je moguće organizirati dodatne aktivnosti uz prethodnu najavu. Navečer povratak u Isfahan i noćenje.

4. dan: Isfahan (D)

Doručak u hotelu. Ostatak dana slobodan za šetnju i kupovinu te uživanje u lokalnim čajanama. Noćenje.

5. dan: Isfahan (D)

Doručak u hotelu. Ostatak dana slobodan za šetnju i kupovinu te uživanje u lokalnim čajanama. Noćenje.

6. dan: Isfahan - Zagreb (D)

Nakon doručka transfer do zračne luke i let za Zagreb, uz presjedanje.

Karta

Isfahan

Varzaneh

Općenito o Iranu

Naziv države: Islamska Republika Iran
Površina: 1.650.000 km²
Stanovništvo: 71,2 milijuna
Glavni grad: Teheran
Službeni jezik: perzijski
Pozivni broj: +98
Vremenska razlika: +2 i pol sata

Hrana

Iranska hrana je vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom, raznim sjemenkama i slatkišima. Jedu se sve vrste mesa osim svinjetine, uključujući i meso deve. U restoranima se često nudi kebab, no želite li probati pravu iransku kuhinju potražite tradicionalne restorane koji nude tradicionalna jela.

Piće

U Iranu je voda uglavnom pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. U restoranima su uobičajena gazirana pića i bezalkoholno pivo. Alkohol je zabranjen i nije ga moguće kupiti na javnim mjestima.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Iranski rial (IRR), no danas se u narodu više koristi izraz „toman“ (1 toman = 10 riala);

1 USD = 42,050 IRR; 1 EUR = 48,817 IRR (studeni 2018.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste. Euri imaju nešto bolji tečaj, a i puno ih je lakše zamijeniti. Ponesite veće denominacije novčanica.

Viza

Potrebna, dobiva se u veleposlanstvu u Zagrebu.

Odjeća

Prema iranskom zakonu, tko god se nađe na teritoriju Irana, mora poštivati islamski kod odijevanja, bez obzira na osobno vjersko uvjerenje. Za cijelo vrijeme boravka žene trebaju kosu prekrivati maramama (predlažemo da marame stavite u ručnu prtljagu kako bi vam bile pri ruci na izlasku iz aviona), a ruke i noge trebaju biti pokrivene do članaka. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Islamski kod odijevanja odnosi se i na muškarce od kojih se očekuje da nose duge hlače i da izbjegavaju majice bez rukava. Od obuće možete nositi sve, od japanki do visokih čizama, tenisica ili cipela s visokom petom. Za hodanje ipak ne preporučujemo visoke pete.

Klima

Zbog svoje veličine Iran ima nekoliko klimatskih zona, ali veći dio zemlje ipak prolazi kroz 4 godišnja doba. Zima traje od prosinca do veljače u nekim dijelovima zemlje može biti vrlo hladno. Dok traje ljeto, od lipnja do kolovoza vrlo je vruće i suho. Veći dio zemlje je suh s vrlo malo vlage u zraku pa se visoke temperature lakše podnose. Vlažnu klimu s dosta kišnih dana imaju sjeverni i zapadni dijelovi zemlje, koji su uglavnom i najhladniji. Najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (od ožujka do svibnja) i jesen (od rujna do studenog). Tada su temperature umjerene, a krajolici poprime lijepe šarene boje.

Električna energija

U Iranu se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Iranom. Internet je dostupan svugdje, no na nekim mjestima može biti nešto sporiji.

Treba uzeti u obzir da je većina društvenih mreža u Iranu filtrirana.

Pošaljite upit za Iran: Isfahan City Tour

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

14 + 3 =

Možda će vas zanimati i…