Iran: Manje utabanim stazama

Ovo putovanje provest će vas Draguljima Perzije, ali i malo skrenuti s utabanih ruta do najtoplije pustinje na svijetu – Dašte Lut.
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 12 dana

Šifra: IR-21-12-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Iran

Datumi polazaka: 10.11.2021., 04.05.2022.

Naslovna » Azija » Iran: Manje utabanim stazama
agsdi-people

Status:

Garantiran polazak 10.11.2021.!
agsdi-credit-card

Cijena od:

9.600 kn + aviokarta

O ovom putovanju

Ovo putovanje provest će vas Draguljima Perzije, ali i malo skrenuti s utabanih ruta do najtoplije pustinje na svijetu – Dašte Lut. Putovanje započinjemo u pustinjskom Kermanu i okolici gdje se nalazi mjesto na kojem je izmjerena najviša temperatura na Zemlji. Nastavljamo prema Širazu, gradu pjesništva, naranči i slavuja, a zatim i prema Darijevoj prijestolnici Perzepolisu i Iranskoj dolini kraljeva.

Okruženi pustinjom, nedaleko zoroastrijskog Jazda, isprobat ćemo spavanje u jedinom kružnom karavansaraju na način kako su to radile stare karavane i dočarati si svijet putnika starog svijeta. U šah-Abbasovoj prijestolnici Isfahanu, divit ćemo se glamuru jednog vremena,  a zatim nastaviti do ljupkog seoca Abjane gdje stanovnici i danas sa žarom čuvaju svoje stare tradicije. Za kraj smo ostavili prijestolnicu Tehran i moderno lice Irana.

Pronaći ćemo vremena za ćaskanje s razgovorljivim prolaznicima, šetnje šarolikim bazarima i opuštanje u lokalnim čajanama. Putovat ćemo kroz povijest da bi se susreli sa sadašnjošću i vidjeli tradicionalnu, ali i vrlo modernu sliku Irana danas. Ovo je zemlja koja vas neće ostaviti ravnodušnima i vrlo ćete brzo shvatiti zašto ju je tako lako zavoljeti.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na razgledavanje kulturnih znamenitosti i upoznavanje lokalne kulture.

Noćit ćemo uglavnom u hotelima s 4 zvjezdice, uz dva noćenja u hotelu s 5 zvjezdica i jedno noćenje u lokalnom karavansaraju gdje se spava na madracima na podu, a kupaonica je zajednička.

Zbog velikih udaljenosti koje prolazimo neke će vožnje biti duže, no mi ćemo ih razbiti razgledavanjima putem.

Što je uključeno

sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
ulaznice prema programu
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 550 € (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 2.350 kn
viza za Iran i troškovi ishodovanja: 370 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Datumi polazaka

Polazak

10.11.2021.

Trajanje

12 dana

Cijena od

9.600 kn + aviokarta

PDF putovanja

Polazak

04.05.2022.

Trajanje

12 dana

Cijena od

9.600 kn + aviokarta

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Teheran

Polazak iz zračne luke Zagreb i uz presjedanje, let za Teheran.

2. dan: Teheran - Kerman - Mahan - Kerman (D, R)

Dolazak u Teheran u jutarnjim satima. Nakon carinskih formalnosti transfer do domaće zračne luke i let za Kerman. Po dolasku krećemo u razgled starog dijela grada Kermana. Posjetit ćemo kompleks Ganjali Khana, sagrađen u doba Safavida. U to doba ovdje se nalazilo srce grada s prostorijama namijenjenim školi, rezervoari vode, džamija, bazar i tadašnja banka u kojoj se kovao novac. Tu je bio i karavansaraj, odmorište za karavane koje su ovdje nalazile prenoćište. Posjetit ćemo nezaobilazno kupalište i provesti neko vrijeme na šarenom bazaru. Nakon ručka vožnja prema Mahanu. Odlazimo u posjet pustinjskoj citadeli Rayen, staroj 1,500 godina i vrtu Shazdeh (Prinčev vrt), pustinjskoj oazi s obiljem vode i zelenila usred bespuća pustinje. Krajem dana povratak u Kerman, smještaj u hotelu i noćenje.

3. dan: Kerman - pustinja Šahdad - Kerman (D, R)

Nakon doručka krećemo u pravu pustolovinu. Ulazimo u jednu od najtoplijih pustinja na svijetu, pustinju Šahdad, u kojoj su visoke temperature i vjetar oblikovali stijene poput pravih umjetnika. Nastavit ćemo kroz pustinju do kanjona zvanog „Zmijski jezik“ i dalje do visoravni Gandom Beryan, najtoplijeg mjesta na svijetu, na kojem je izmjeren 71 stupanj celzijus. Krajem dana vratit ćemo se u hotel, večerati i noćiti.

4. dan: Kerman - Širaz (D, R)

Nakon doručka krećemo prema Širazu. Putem ćemo se zaustaviti kako bismo vidjeli vidjeti slano jezero Maharlu. Po dolasku smještaj u hotelu i noćenje.

5. dan: Širaz (D, R)

Dolazak u Širaz. Transfer do hotela i doručak nakon čega krećemo u razgled grada. Posjetit ćemo lijepu džamiju Nasir-o Moluk, vrt Naranjestan, a nakon ručka Karim Kanovu citadelu i Vakil bazar. U poslijepodnevnim satima obići ćemo poznati mauzolej velikog iranskog pjesnika Hafeza, gdje se najbolje može osjetiti besmrtni duh poezije s kojom stanovnici ovog grada žive već stoljećima. U predvečerje odlazak do znamenitih Vrata Kurana. Povratak u hotel i noćenje.

6. dan: Širaz - Perzepolis - Nakš-e Rostam - Karavansaraj Zeinodin (D, V)

Nakon ranog doručka vožnja prema karavansaraju Zeinodin. Na putu ćemo posjetiti veličanstveni Perzepolis, ceremonijalni glavni grad Perzijskog carstva, a zatim Nakš-e Rostam – iransku „dolinu kraljeva“, gdje se nalaze grobnice nekih od kraljeva slavne dinastije Ahamenida. Potom krećemo prema lijepom kružnom karavansaraju Zeinodin. Nakon smještaja, slobodno vrijeme za opuštanje. Večera i noćenje.

7. dan: Karavansaraj Zeinodin - Jazd (D, V)

Nakon doručka vožnja prema Jazdu, mjestu u kojem danas živi najveća zajednica zoroastrijaca u Iranu. Po dolasku krećemo s obilaskom grada. Posjetit ćemo zoroastrijske kule tišine i hram vatre u kojem gori 1,500 godina neugašena vatra te lijepi vrt Dolat Abad s oktogonalnim hvatačem vjetrova. Prošetat ćemo i po starom dijelu grada i posjetiti staru džame džamiju. Na kraju dana odvest ćemo se do trga Amira Čakmaka, a potom povratak u hotel i noćenje.

8. dan: Jazd - Čak Čak - Isfahan (D, R)

Nakon doručka krećemo prema Isfahanu. Putem ćemo posjetiti Čak Čak, mistični zoroastrijski hram, izgrađen u stijeni u blizini Ardekana. Nastavljamo do Isfahana kamo stižemo u popodnevnim satima. Po dolasku transfer do hotela i noćenje.

9. dan: Isfahan (D, R)

Današnji dan ćemo provesti u Isfahanu. Nakon doručka prvo ćemo se odvesti do armenske četvrti i posjetiti staru armensku katedralu Vank. Potom odlazimo do srca grada gdje ćemo obići raskošnu palaču Čehelsotun, a zatim i veličanstveni trg Nakš-e Džahan kojeg je dao sagraditi šah Abbas Veliki iz dinastije Safavida. Zavirit ćemo u znamenitosti koje krase trg; Imamovu i Šeik Lotfollahovu džamiju te palaču Ali Kapu. Krajem dana odvest ćemo se do rijeke Zajande i prošetati starim isfahanskim mostovima Si-o-se-pol i Hadžu. Povratak u hotel i noćenje.

10. dan: Isfahan - selo Abjane - Kašan - Teheran (D, R)

Nakon ranog doručka krećemo prema Teheranu. Putem ćemo posjetiti selo Abjane poznatom po dugoj povijesti i tradiciji koja se već na prvi pogled ogleda u šarenilu nošnji što ih žene i danas nose. Proći ćemo i kroz pustinjski grad Kašan da bi posjetili staru trgovačku kuću Tabatabaei. Kuća će vas oduševiti svojom velebnošću i vitrajima na prozorima koji uz sunčevu svjetlost bacaju šarenu paletu boja na zidove. Potom nastavljamo prema Teheranu kamo stižemo kasno navečer. Smještaj u hotelu i noćenje.

11. dan: Teheran (D, R)

Nakon doručka posjet Nacionalnom muzeju gdje ćemo dobiti pregled bogate povijesti perzijske civilizacije, a zatim razgled lijepe palače Golestan. Posjetit ćemo i Saad Abad kompleks, u kojem se nalaze palače šaha Pahlavija. Ručat ćemo u modernom restoranu u Teheranu. Povratak u hotel i noćenje.

12. dan: Teheran - Zagreb

Rano ujutro transfer do zračne luke i povratak za Zagreb.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za minimum 11 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*COVID19 Napomena

Za informacije što je potrebno pri ulasku u zemlju možete pronaći na ovim stranicama: https://www.iatatravelcentre.com/world.php. Ova se pravila stalno mijenjaju pa ih je potrebno redovito provjeravati.

Karta

Širaz

Perzepolis

Nakš-e Rostam

Karavansaraj Zeinodin

Jazd

Čak Čak

Isfahan

selo Abjane

Kašan

Teheran

Kerman

Mahan

pustinja Šahdad

Općenito o Iranu

Naziv države: Islamska Republika Iran
Površina: 1.650.000 km²
Stanovništvo: 71,2 milijuna
Glavni grad: Teheran
Službeni jezik: perzijski
Pozivni broj: +98
Vremenska razlika: +2 i pol sata

Hrana

Iranska hrana je vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom, raznim sjemenkama i slatkišima. Jedu se sve vrste mesa osim svinjetine, uključujući i meso deve. U restoranima se često nudi kebab, no želite li probati pravu iransku kuhinju potražite tradicionalne restorane koji nude tradicionalna jela.

Piće

U Iranu je voda uglavnom pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. U restoranima su uobičajena gazirana pića i bezalkoholno pivo. Alkohol je zabranjen i nije ga moguće kupiti na javnim mjestima.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Iranski rial (IRR), no danas se u narodu više koristi izraz „toman“ (1 toman = 10 riala); Iranski rial (IRR), 1 USD = 42.105 IRR; 1 EUR = 50.171,05 IRR (lipanj 2021.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste. Euri imaju nešto bolji tečaj, a i puno ih je lakše zamijeniti. Ponesite veće denominacije novčanica.

Viza

Potrebna, dobiva se u veleposlanstvu u Zagrebu.

Odjeća

Prema iranskom zakonu, tko god se nađe na teritoriju Irana, mora poštivati islamski kod odijevanja, bez obzira na osobno vjersko uvjerenje. Za cijelo vrijeme boravka žene trebaju kosu prekrivati maramama (predlažemo da marame stavite u ručnu prtljagu kako bi vam bile pri ruci na izlasku iz aviona), a ruke i noge trebaju biti pokrivene do članaka. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Islamski kod odijevanja odnosi se i na muškarce od kojih se očekuje da nose duge hlače i da izbjegavaju majice bez rukava. Od obuće možete nositi sve, od japanki do visokih čizama, tenisica ili cipela s visokom petom. Za hodanje ipak ne preporučujemo visoke pete.

Klima

Zbog svoje veličine Iran ima nekoliko klimatskih zona, ali veći dio zemlje ipak prolazi kroz 4 godišnja doba. Zima traje od prosinca do veljače u nekim dijelovima zemlje može biti vrlo hladno. Dok traje ljeto, od lipnja do kolovoza vrlo je vruće i suho. Veći dio zemlje je suh s vrlo malo vlage u zraku pa se visoke temperature lakše podnose. Vlažnu klimu s dosta kišnih dana imaju sjeverni i zapadni dijelovi zemlje, koji su uglavnom i najhladniji. Najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (od ožujka do svibnja) i jesen (od rujna do studenog). Tada su temperature umjerene, a krajolici poprime lijepe šarene boje.

Električna energija

U Iranu se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Iranom. Internet je dostupan svugdje, no na nekim mjestima može biti nešto sporiji.

Treba uzeti u obzir da je većina društvenih mreža u Iranu filtrirana.

Pošaljite upit za Iran: Manje utabanim stazama

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…