Iran: Manje utabanim stazama

Ovo putovanje provest će vas Draguljima Perzije, ali i malo skrenuti s utabanih ruta do najtoplije pustinje na svijetu – Dašte Lut.

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 12 dana

Šifra: IR-24-12-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Iran

Datumi polazaka: 20.04.2024., 29.10.2024.

Naslovna » Azija » Iran: Manje utabanim stazama

Status:

Primamo prijave!

Cijena od:

1.550 € + aviokarta

O ovom putovanju u Iran

Ovo putovanje provest će vas Draguljima Perzije, ali i malo skrenuti s utabanih ruta do najtoplije pustinje na svijetu – Dašte Lut. Putovanje započinjemo u pustinjskom Kermanu i okolici gdje se nalazi mjesto na kojem je izmjerena najviša temperatura na Zemlji. Nastavljamo prema Širazu, gradu pjesništva, naranči i slavuja, a zatim i prema Darijevoj prijestolnici Perzepolisu i Iranskoj dolini kraljeva.

Okruženi pustinjom u gradu Jazdu, upoznat ćemo se pustinjskom arhitekturom i suživotom dvaju religija – islama i zoroastrizma. U šah-Abbasovoj prijestolnici Isfahanu, divit ćemo se glamuru jednog vremena, a zatim nastaviti do ljupkog seoca Abjane gdje stanovnici i danas sa žarom čuvaju svoje stare tradicije. Za kraj smo ostavili prijestolnicu Tehran i moderno lice Irana. Pronaći ćemo vremena za ćaskanje s razgovorljivim prolaznicima, šetnje šarolikim bazarima i opuštanje u lokalnim čajanama.

Putovat ćemo kroz povijest da bi se susreli sa sadašnjošću i vidjeli tradicionalnu, ali i vrlo modernu sliku Irana danas. Ovo je zemlja koja vas neće ostaviti ravnodušnima i vrlo ćete brzo shvatiti zašto ju je tako lako zavoljeti.

Što me čeka na putovanju u Iran?

Ovo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na razgledavanje kulturnih znamenitosti i upoznavanje lokalne kulture.

Noćit ćemo u hotelima s 4 zvjezdice. Zbog velikih udaljenosti koje prolazimo neke će vožnje biti duže, no mi ćemo ih razbiti razgledavanjima putem.

Što je uključeno

smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 4 zvjezdice (lokalna kategorizacija)
obroke kako je navedeno u programu (D=doručak, R=ručak, V=večera)
transfere i razgledavanja A/C turističkim vozilom
mala boca obične vode svaki dan
ulaznice za muzeje i znamenitosti navedene u programu
lokalno vodstvo na engleskom jeziku
pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
jamčevinu (broj police 298625000188) i odgovornost za štetu (broj police 078620101699) kod Croatia osiguranja (Kontakt telefon: 072 00 1884; kontakt email: obradasteta.krediti@crosig.hr)
organizaciju putovanja

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 550 € (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 285 €
nadoplata za 11-14 putnika: 120 €
viza za Iran i troškovi ishodovanja: 49 €
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalnog vodiča i vozača
osobni troškovi

Datumi polazaka

Polazak

20.04.2024.

Trajanje

12 dana

Cijena od

1.550 € + aviokarta

PDF putovanja

Polazak

29.10.2024.

Trajanje

12 dana

Cijena od

1.550 € + aviokarta

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Teheran

Polazak iz zračne luke Zagreb i uz presjedanje, let za Teheran.

2. dan: Teheran - Kerman - Mahan - Kerman (D, R)

Dolazak u Teheran u jutarnjim satima. Nakon carinskih formalnosti transfer do domaće zračne luke i let za Kerman. Po dolasku krećemo u razgled starog dijela grada Kermana. Posjetit ćemo kompleks Ganjali Khana, sagrađen u doba Safavida. U to doba ovdje se nalazilo srce grada s prostorijama namijenjenim školi, rezervoari vode, džamija, bazar i tadašnja banka u kojoj se kovao novac. Tu je bio i karavansaraj, odmorište za karavane koje su ovdje nalazile prenoćište. Posjetit ćemo nezaobilazno kupalište i provesti neko vrijeme na šarenom bazaru. Nakon ručka vožnja prema Mahanu gdje ćemo posjetiti grobnicu šaha Nematollah Vali-ja. Potom odlazimo u posjet pustinjskoj citadeli Rayen, staroj 1,500 godina i vrtu Shazdeh (Prinčev vrt), pustinjskoj oazi s obiljem vode i zelenila usred bespuća pustinje. Krajem dana povratak u Kerman, smještaj u hotelu i noćenje.

3. dan: Kerman - pustinja Šahdad - Kerman (D, R)

Nakon doručka krećemo u pravu pustolovinu. Ulazimo u jednu od najtoplijih pustinja na svijetu, pustinju Šahdad, u područje zvano Kalut, gdje su visoke temperature i vjetar oblikovali stijene poput pravih umjetnika. Krajem dana vratit ćemo se u hotel, večerati i noćiti.

4. dan: Kerman - Neyriz - Širaz (D, R)

Nakon doručka krećemo prema Širazu. Putem ćemo se zaustaviti u mjestu Neyriz gdje ćemo obići palaču Bahramgur iz razdoblja Sassanida. Zaustavit ćemo se i kraj slanog jezera Maharlu. Po dolasku smještaj u hotelu i noćenje.

5. dan: Širaz (D, R)

Po dolasku smještaj u hotel i odmor od putovanja. Potom krećemo u razgled grada. Posjetit ćemo lijepu džamiju Nasir-o Moluk, vrt Naranjestan, Karim Kanovu citadelu i Vakil bazar. U poslijepodnevnim satima obići ćemo poznati mauzolej velikog iranskog pjesnika Hafeza, gdje se najbolje može osjetiti besmrtni duh poezije s kojom stanovnici ovog grada žive već stoljećima. U predvečerje odlazak do znamenitih Vrata Kurana. Povratak u hotel i noćenje.

6. dan: Širaz - Perzepolis - Nakš-e Rostam - Jazd (D, V)

Nakon ranog doručka vožnja prema Jazdu. Na putu ćemo se odvesti do veličanstvenog Perzepolisa, najbolje očuvanog središta perzijskog carstva, a zatim posjetiti Nakš-e Rostam – iransku „dolinu kraljeva“, gdje se nalaze grobnice nekih od kraljeva slavne dinastije Ahamenida. Potom nastavljamo prema Jazdu kamo stižemo u večernjim satima. Smjestit ćemo se u hotelu i noćiti.

7. dan: Jazd (D, R)

U Jazdu danas živi najveća zajednica zoroastrijaca u Iranu. Nakon doručka krećemo s obilaskom grada. Posjetit ćemo zoroastrijske kule tišine i hram vatre u kojem gori 1,500 godina neugašena vatra te lijepi vrt Dolat Abad s oktagonalnim hvatačem vjetrova. Prošetat ćemo i po starom dijelu grada i posjetiti staru džame džamiju. Na kraju dana odvest ćemo se do trga Amira Čakmaka, a potom povratak u hotel i nočenje.

8. dan: Jazd - Meybod - Isfahan (D, R)

Nakon doručka krećemo prema Isfahanu. Putem ćemo posjetiti pustinjski grad Meybod koji je poznat po izradi keramike. Nastavljamo do Isfahana kamo stižemo u popodnevnim satima. Po dolasku transfer do hotela i noćenje.

9. dan: Isfahan (D, R)

Današnji dan ćemo provesti u Isfahanu. Nakon doručka prvo ćemo se odvesti do armenske četvrti i posjetiti staru armensku katedralu Vank. Potom odlazimo do srca grada gdje ćemo obići raskošnu palaču Čehelsotun, a zatim i veličanstveni trg Nakš-e Džahan kojeg je dao sagraditi šah Abbas Veliki iz dinastije Safavida. Zavirit ćemo u znamenitosti koje krase trg; Imamovu i Šeik Lotfollahovu džamiju te palaču Ali Kapu. Krajem dana odvest ćemo se do rijeke Zajande i prošetati starim isfahanskim mostovima Si-o-se-pol i Hadžu. Povratak u hotel i noćenje.

10. dan: Isfahan - selo Abjane - Kašan - Teheran (D, R)

Nakon ranog doručka krećemo prema Teheranu. Putem ćemo posjetiti selo Abjane poznatom po dugoj povijesti i tradiciji koja se već na prvi pogled ogleda u šarenilu nošnji što ih žene i danas nose. Proći ćemo i kroz pustinjski grad Kašan da bi posjetili lijepu tradicionalnu kuću Borujerdi i džamiju Agha bozorg. Potom nastavljamo prema Teheranu kamo stižemo kasno navečer. Smještaj u hotelu i noćenje.

11. dan: Teheran (D, R)

Nakon doručka posjet Nacionalnom muzeju gdje ćemo dobiti pregled bogate povijesti perzijske civilizacije. Potom ćemo razgledali lijepu palaču Golestan te tradicionalnu kuću Moghadam. Ručat ćemo u modernom restoranu u Teheranu. Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke.

12. dan: Teheran - Zagreb

Povratak kući uz presjedanje.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*COVID19 Napomena

Pri ulasku u zemlju potrebno je imati potvrdu o cijepljenju s najmanje dvije doze cjepiva ili negativni PCR test ne stariji od 72 sata. Ova se pravila mijenjaju pa ih je potrebno stalno provjeravati. Više informacija možete pronaći na ovim stranicama: https://www.iatatravelcentre.com/world.php

Karta

Širaz

Perzepolis

Nakš-e Rostam

Jazd

Isfahan

selo Abjane

Kašan

Teheran

Kerman

Mahan

pustinja Šahdad

Neyriz

Općenito o Iranu

Naziv države: Islamska Republika Iran
Površina: 1.650.000 km²
Stanovništvo: 71,2 milijuna
Glavni grad: Teheran
Službeni jezik: perzijski
Pozivni broj: +98
Vremenska razlika: +2 i pol sata

Hrana

Iranska hrana je vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom, raznim sjemenkama i slatkišima. Jedu se sve vrste mesa osim svinjetine, uključujući i meso deve. U restoranima se često nudi kebab, no želite li probati pravu iransku kuhinju potražite tradicionalne restorane koji nude tradicionalna jela.

Piće

U Iranu je voda uglavnom pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. U restoranima su uobičajena gazirana pića i bezalkoholno pivo. Alkohol je zabranjen i nije ga moguće kupiti na javnim mjestima.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Iranski rial (IRR), no danas se u narodu više koristi izraz „toman“ (1 toman = 10 riala); Iranski rial (IRR), 1 USD = 42.105 IRR; 1 EUR = 50.171,05 IRR (lipanj 2021.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste. Euri imaju nešto bolji tečaj, a i puno ih je lakše zamijeniti. Ponesite veće denominacije novčanica.

Viza

Potrebna, dobiva se u veleposlanstvu u Zagrebu.

Odjeća

Prema iranskom zakonu, tko god se nađe na teritoriju Irana, mora poštivati islamski kod odijevanja, bez obzira na osobno vjersko uvjerenje. Za cijelo vrijeme boravka žene trebaju kosu prekrivati maramama (predlažemo da marame stavite u ručnu prtljagu kako bi vam bile pri ruci na izlasku iz aviona), a ruke i noge trebaju biti pokrivene do članaka. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Islamski kod odijevanja odnosi se i na muškarce od kojih se očekuje da nose duge hlače i da izbjegavaju majice bez rukava. Od obuće možete nositi sve, od japanki do visokih čizama, tenisica ili cipela s visokom petom. Za hodanje ipak ne preporučujemo visoke pete.

Klima

Zbog svoje veličine Iran ima nekoliko klimatskih zona, ali veći dio zemlje ipak prolazi kroz 4 godišnja doba. Zima traje od prosinca do veljače u nekim dijelovima zemlje može biti vrlo hladno. Dok traje ljeto, od lipnja do kolovoza vrlo je vruće i suho. Veći dio zemlje je suh s vrlo malo vlage u zraku pa se visoke temperature lakše podnose. Vlažnu klimu s dosta kišnih dana imaju sjeverni i zapadni dijelovi zemlje, koji su uglavnom i najhladniji. Najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (od ožujka do svibnja) i jesen (od rujna do studenog). Tada su temperature umjerene, a krajolici poprime lijepe šarene boje.

Električna energija

U Iranu se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Iranom. Internet je dostupan svugdje, no na nekim mjestima može biti nešto sporiji.

Treba uzeti u obzir da je većina društvenih mreža u Iranu filtrirana.

Pošaljite upit za Iran: Manje utabanim stazama

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…