Iran: Perzijski kaleidoskop

Putovanje nas vodi neutabanim rutama od trgovačkog grada Tabriza i „male iranske kapadokije“, sela Kandovan

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 11 dana

Šifra: IR-22-11-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Iran

Datum polaska: 31.08.2022.

Naslovna » Azija » Iran: Perzijski kaleidoskop

Status:

Primamo prijave!

Cijena od:

7.200 kn + aviokarta

O ovom putovanju

Putovanje nas vodi neutabanim rutama od trgovačkog grada Tabriza i „male iranske kapadokije“, sela Kandovan, prema zapadnom dijelu Irana preko Takaba, kroz slikovitu pokrajinu Kurdistan, do ljupkog planinskog sela Palangan. Vidjet ćemo i  Sulejmanovo prijestolje (Taht-e Sulejman), najsvetiji zoroastrijski oltar iz doba Sasanida.

Nastavljamo put najstarijih gradova na svijetu i zaustavljamo se u gradu Hamedanu, gdje ćemo između ostalog vidjeti grobnicu Avicene. Na kraju putovanja stižemo do prelijepog Isfahana koji mnogi smatraju jednim od najljepših gradova na svijetu.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo je putovanje za sve koji žele putovati izvan utabanih ruta i za one koji su već možda posjetili neke druge dijelove Irana.

Samo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na razgledavanje kulturnih znamenitosti i upoznavanje lokalne kulture.

S obzirom da prelazimo velika prostranstva, na ponekim dionicama vožnje mogu biti nešto dulje. Noćit ćemo u hotelima s 4 zvjezdice.

Što je uključeno

sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
mala boca vode na dan
ulaznice prema programu
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 4.200 kn (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 900 kn
nadoplata za 10-14 putnika: 550 kn
viza za Iran i troškovi ishodovanja: 370 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Tabriz

Polazak iz zračne luke Zagreb i let za Tabriz uz presjedanje.

2. dan: Tabriz (D, V)

Nakon doručka nastavljamo s razgledom Tabriza. Posjetit ćemo Kabud džamiju te povijesno zdanje Khaneh Mashrouteh, tradicionalnu kuću koja je u doba revolucije bila okupljalište vođa, aktivista i simpatizera pokreta. Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i povratak kući.

3. dan: Tabriz - Kandovan - Takab (D, V)

Nakon doručka nastavljamo za Takab. Putem ćemo posjetiti selo Kandovan, poznato kao mala „Iranska Kapadokija“. Prošetat ćemo selom i zaviriti u unutrašnjost tipičnih nastambi izdubljenih u stijenama u kojima ljudi i danas žive. Nastavljamo putovanje prema Takabu gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

4. dan: Takab - Taht-e Sulejman - Sanandadž (D, V)

Nakon doručka odvest ćemo se do Taht-e Sulejmana (Sulejmanovog prijestolja), najsvetijeg zoroastrijskog oltara iz doba Sasanida. Razgledat ćemo nalazište, a zatim nastaviti vožnju prema mjestu Sanandadž. Po dolasku ćemo razgledati grad i upiti prve dojmove. Noćenje.

5. dan: Sanandadž - Palangan - Kermanšah (D, V)

Ujutro odlazimo dublje u brda do lijepog planinskog sela Palangan izgrađenom na obroncima. Prošetat ćemo selom, a zatim nastavljamo prema Kermanšahu. Noćenje u Kermanšahu.

6. dan: Kermanšah - Hamedan (D, V)

Nakon doručka nastavljamo vožnju prema Hamedanu. Putem ćemo se zaustaviti u mjestu Kangavar da bi posjetili Anahitin hram. Potom odlazak do planina Bisotun gdje se nalaze poznati natpisi Darija Velikog te prema kompleksu Tagh-e Bostan, gdje možemo vidjeti reljefe iz perioda Sasanida. Nastavak putovanja, a po dolasku smještaj u hotelu i noćenje.  

7. dan: Hamedan (D, V)

Provest ćemo dan u Hamedanu, jednom od najstarijih gradova u Iranu i svijetu općenito. Posjetit ćemo grobnice Esthera, Mordekaja i Laledžina te grobnicu Avicene. Noćenje u Hamedanu.

8. dan: Hamedan - Isfahan (D, V)

Nakon doručka ostavljamo Hamedan i vozimo se prema Isfahanu. Putem ćemo posjetiti ljupko mjesto Kansar. U Isfahan stižemo u poslijepodnevnim satima. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

9. dan: Isfahan (D, V)

U jutarnjim satima obići ćemo lijepu palaču Hašt Behešt, a zatim posjetiti prelijepi trg Nakš-e Džahana kojeg je dao sagraditi šah Abbas Veliki iz dinastije Safavida. Obilazak znamenitosti koje krase trg; Imamove i Šeik Lotfollahove džamije te palače Ali Kapu. U večernjim satima šetnja starim isfahanskim mostovima Si-o-se-pol i Hadžu. Noćenje.

10. dan: Isfahan - IKA (D, V)

Danas ćemo posjetiti armensku četvrt Jolfu i njegovu lijepu Vank katedralu. Potom vožnja prama zračnoj luci za povratak kući.

11. dan: IKA - Zagreb

Let prema Zagrebu uz presjedanje u nekoj od međunarodnih zračnih luka.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*COVID19 Napomena

Pri ulasku u zemlju potrebno je imati potvrdu o cijepljenju s najmanje dvije doze cjepiva i negativni PCR test ne stariji od 72 sata. Ova se pravila mijenjaju pa ih je potrebno stalno provjeravati. Više informacija možete pronaći na ovim stranicama: https://www.iatatravelcentre.com/world.php

Karta

Tabriz

Kandovan

Takab

Taht-e Sulejman

Sanandadž

Palangan

Kermanšah

Hamedan

Isfahan

Općenito o Iranu

Naziv države: Islamska Republika Iran
Površina: 1.650.000 km²
Stanovništvo: 71,2 milijuna
Glavni grad: Teheran
Službeni jezik: perzijski
Pozivni broj: +98
Vremenska razlika: +2 i pol sata

Hrana

Iranska hrana je vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom, raznim sjemenkama i slatkišima. Jedu se sve vrste mesa osim svinjetine, uključujući i meso deve. U restoranima se često nudi kebab, no želite li probati pravu iransku kuhinju potražite tradicionalne restorane koji nude tradicionalna jela.

Piće

U Iranu je voda uglavnom pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. U restoranima su uobičajena gazirana pića i bezalkoholno pivo. Alkohol je zabranjen i nije ga moguće kupiti na javnim mjestima.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Iranski rial (IRR), no danas se u narodu više koristi izraz „toman“ (1 toman = 10 riala); Iranski rial (IRR), 1 USD = 42,250.00 IRR; 1 EUR = 46,602.38 IRR (ožujak 2022.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste. Euri imaju nešto bolji tečaj, a i puno ih je lakše zamijeniti. Ponesite veće denominacije novčanica.

Viza

Potrebna, dobiva se u veleposlanstvu u Zagrebu.

Odjeća

Prema iranskom zakonu, tko god se nađe na teritoriju Irana, mora poštivati islamski kod odijevanja, bez obzira na osobno vjersko uvjerenje. Za cijelo vrijeme boravka žene trebaju kosu prekrivati maramama (predlažemo da marame stavite u ručnu prtljagu kako bi vam bile pri ruci na izlasku iz aviona), a ruke i noge trebaju biti pokrivene do članaka. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Islamski kod odijevanja odnosi se i na muškarce od kojih se očekuje da nose duge hlače i da izbjegavaju majice bez rukava. Od obuće možete nositi sve, od japanki do visokih čizama, tenisica ili cipela s visokom petom. Za hodanje ipak ne preporučujemo visoke pete.

Klima

Zbog svoje veličine Iran ima nekoliko klimatskih zona, ali veći dio zemlje ipak prolazi kroz 4 godišnja doba. Zima traje od prosinca do veljače u nekim dijelovima zemlje može biti vrlo hladno. Dok traje ljeto, od lipnja do kolovoza vrlo je vruće i suho. Veći dio zemlje je suh s vrlo malo vlage u zraku pa se visoke temperature lakše podnose. Vlažnu klimu s dosta kišnih dana imaju sjeverni i zapadni dijelovi zemlje, koji su uglavnom i najhladniji. Najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (od ožujka do svibnja) i jesen (od rujna do studenog). Tada su temperature umjerene, a krajolici poprime lijepe šarene boje.

Električna energija

U Iranu se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Telemach imaju roaming s Iranom. Internet je dostupan svugdje, no na nekim mjestima može biti nešto sporiji.

Treba uzeti u obzir da je većina društvenih mreža u Iranu filtrirana.

Pošaljite upit za Iran: Perzijski kaleidoskop

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…