Iran: Perzijski kaleidoskop

Ovo zanimljivo i raznoliko putovanje namijenjeno je svima koji žele upoznati različita lica Irana i koji vole aktivna putovanja
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 13 dana

Šifra: IR-21-13-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Iran

Datum polaska: 22.05.2021.

Naslovna » Azija » Iran: Perzijski kaleidoskop
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

FM cijena od:

11.890 kn + avio takse

Redovna cijena:

12.590 kn

O ovom putovanju

Ovo zanimljivo i raznoliko putovanje namijenjeno je svima koji žele upoznati različita lica Irana, van utabanih ruta, i koji vole aktivni odmor.

Prvo odlazimo na sjever Irana koji je zbog bujnog zelenila prava suprotnost jugu. Uz posjet slikovitom selu Masule, čekaju nas dva uspona – na utvrdu Rudkhan donedavno skrivenu u bujnom zelenilu, i na utvrdu Alamut, poznatu kao Orlovsko gnijezdo. Alamut je bio srce misterioznog pokreta Asasina, čiji je vođa bio Hassan Sabbah, borac protiv arapske dominacije. Posjetit ćemo stari trgovački grad Tabriz, uživati u „Iranskoj Kapadokiji“ – selu Kandovan i vidjeti najsvetiji zoroastrijski oltar iz doba Sasanida u blizini Takaba.

U drugom dijelu putovanja krećemo prema iranskoj pokrajini Kurdestan gdje ćemo posjetiti ljupka sela Sanandaj i Palangan. Spuštamo se južnije prema gradu Kermanšahu u čijoj se blizini nalazi vrijedno arheološko nalazište Bisotun s poznatim natpisima Darija Velikog. Posjetit ćemo i Hamedan, jedan od najstarijih gradova u Iranu.

Putovanje ćemo završiti u pokrajini Isfahan. U šah-Abbasovoj prijestolnici divit ćemo se glamuru jednog vremena, a za kraj ostavljamo pustinjski Kašan i Tepe Sialk, najstariji od 4 iranska zigurata iz razdoblja Ilamita

Što me očekuje na putovanju?

Prvi dio putovanja je intenzivniji i uključuje dva uspona na utvrde (oko 1 – 2 sata u jednom smjeru), dok je drugi usmjeren je na upoznavanje lokalne kulture, razgledavanje arheoloških nalazišta i kulturnih znamenitosti.

U nekim dijelovima turistička infrastruktura je nešto slabije razvijena, no manji broj turista daje priliku da bolje osjetimo pravu atmosferu. Kako prelazimo velika prostranstva vožnje će biti nešto duže, no putem ćemo uvijek imati nešto za posjetiti.

Noćit ćemo u hotelima s 4 zvjezdice prema lokalnoj kategorizaciji, uz jedno noćenje u seoskom domaćinstvu.

Što je uključeno

zrakoplovne karte
sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
ulaznice prema programu
mala boca vode na dan
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
jamčevina

Što nije uključeno

pristojbe zračnih luka: 1,850 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 1,400 kn
viza za Iran i troškovi ishodovanja: 370 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobne troškove

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Teheran

Polazak iz zračne luke Zagreb i, uz presjedanje, let za Teheran. Po dolasku, krećemo prema Gazvinu.

2. dan: Teheran - Alamut - Gazvin (D, R, V)

Po dolasku u Teheran proći ćemo carinske formalnosti, a zatim krećemo autobusom prema sjeveru Irana. Doručkovat ćemo putem nekom od lokalnih restorana. Put nas vodi do znamenite utvrde Alamut koja je u 11 st., pod vodstvom Hasana Sabbaha, postala sjedište Ismailita, poznatijih kao Asasini. Brojne priče i legende o rajskim vrtovima, lijepim djevicama, ovisnicima o hašišu i bezobzirnim samoubojicama već stoljećima golicaju putnike da posjete ovo mjesto. Poslušajte kakva je verzija povijesti koju će vam ispričati lokalno stanovništvo. Nakon što se uspnemo na utvrdu (uspon traje oko 45 minuta u jednom smjeru) slijedi ručak, a potom vožnja do Gazvina u kojem ćemo se smjestiti. U predvečerje ćemo posjetiti pogrebnu džamiju sina imama Hosseina te karavansaraj Sa’d al-Saltaneh. Noćenje.

3. dan: Gazvin - Rudkhan - Masule - Fuman (D, R)

Nakon doručka vožnja prema pokrajini Gilan do podnožja brda na čijem se vrhu smjestila utvrda Rudkhan. Slijedi uspon do utvrde. Uspon je strm i traje oko sat vremena, no nemojte odustati jer se doista isplati. Oni koji se ne žele penjati, vrijeme mogu provesti u nekoj od čajana u podnožju. Potom nastavak vožnje do prelijepog sela Masule gdje ćemo imati ručak. Masule je karakterističan po gradnji kuća koje su nastale na krovovima onih koje se nalaze ispod njih, a ti isti krovovi služe i kao uličice i kao trgovi. Slijedi povratak u podnožje i vožnja do gradića Fuman gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

4. dan: Fuman - Ardebil - Tabriz (D, R)

Nakon doručka krećemo za Ardebil gdje ćemo posjetiti lijepu grobnicu šeika Safiuddina, tradicionalno kupalište i bazar. Nakon ručka nastavak putovanja prema Tabrizu, smještaj u hotelu i noćenje.

5. dan: Tabriz - Kandovan - Takab (D, R)

Nakon doručka prošetat ćemo tabriškim bazarom, a potom posjetiti džamiju Kabud. Sredinom dana odlazimo u selo Kandovan, smješteno 70ak km nedaleko Tabriza, poznato kao mala „Iranska Kapadokija“. Prošetat ćemo selom i zaviriti u unutrašnjost tipičnih nastambi izdubljenih u stijenama u kojima ljudi i danas žive. Slijedi nastavak vožnje prema Takabu gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

6. dan: Takab - Taht-e Sulejman - Sanandaj - Palangan (D, R, V)

Nakon doručka odlazimo do Taht-e Sulejmana (Sulejmanovog prijestolja), najsvetijeg zoroastrijskog oltara iz doba Sasanida, a zatim nastavljamo vožnju prema Sanandaju gdje ćemo posjetiti rezidenciju Asef Vaziri, poznatu kao kurdska kuća, ujedno i najveći antropološki muzej u Iranu. U drugom dijelu dana vožnja prema selu Palangan kamo stižemo krajem dana. Smještaj i noćenje u selu u lokalnom domaćinstvu.

7. dan: Palangan - Kermanšah (D, R)

Nakon doručka prošetat ćemo ovim ljupkim selom koje kao da je izrezbareno u srcu planine. Uživat ćemo u lijepim pogledima, prirodi koja nas okružuje i susretima s lokalcima. Nakon ručka nastavljamo putovanje do Kermanšaha gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

8. dan: Kermanšah - Hamedan (D, R)

Nakon doručka krećemo prema Hamedanu. Putem ćemo se zaustaviti u mjestu Kangavar da bi posjetili Anahitin hram, a zatim i podno planine Bisotun gdje se nalaze poznati natpisi Darija Velikog. Imat ćemo prilike vidjeti i Taq-he Bostan, mjesto s mnogobrojnim kamenim reljefima isklesanim u 4. stoljeću. Nastavljamo za Hamedan, jedan od najstarijih gradova u Iranu, ali i svijetu općenito. Po dolasku, u večernjim satima, posjetit ćemo mauzolej Avicene. Potom smještaj u hotelu i noćenje.

9. dan: Hamedan - selo Lalejin - Hamedan (D, R)

Nakon doručka odlazimo u obilazak grobnice za koju se vjeruje da su u njoj pokopani Ester i Mordekaj. Potom vožnja do sela Lalejin, poznatog po lončarstvu i keramici. Prošetat ćemo selom, a zatim povratak u Hamedan i noćenje.

10. dan: Hamedan - Isfahan (D, R)

Nakon ranog doručka nastavljamo putovanje prema Isfahanu. Putem ćemo posjetiti tradicionalnu kupelj (hamam) u Araku. Po dolasku u Isfahan smještaj u hotelu i slobodno vrijeme. Noćenje.

11. dan: Isfahan (D, R)

Nakon doručka slijedi obilazak prelijepog trga Nakš-e Džahana kojeg je dao sagraditi šah Abbas Veliki iz dinastije Safavida. Obilazak znamenitosti koje krase trg: Imamove i Šeik Lotfollahove džamije, palače Ali Kapu kao i bazara. Imat ćemo prilike posjetiti i povijesnu kuću Molla Bashi, s doista očaravajućim interijerom. Krajem dana odvest ćemo se do rijeke Zajande i prošetati starim isfahanskim mostom Hadžu. Potom povratak u hotel i noćenje.

12. dan: Isfahan - Kašan - Teheran (D, R, V)

Nakon doručka odlazimo za Kašan gdje ćemo posjetiti Tepe Sialk (brdo Sialk), drevno arheološko nalazište, najstariji od 4 iranska zigurata iz razdoblja Ilamita. Ovo nalazište staro je oko 7.500 godina i svjedoči o prastaroj civilizaciji koja je uistinu bila sofisticirana i ispred svog vremena. Nakon šetnje odvest ćemo se do ljupke džamije Aga Bozorg i kratko je razgledati. Krajem dana nastavak putovanja prema zračnoj luci u Teheranu i povratak kući.

13. dan: Teheran - Zagreb

Let prema Zagrebu uz presjedanje. Dolazak u Zagreb u toku dana.

Karta

Teheran

Alamut

Gazvin

Rudkhan

Masule

Fuman

Ardebil

Tabriz

Kandovan

Takab

Sanandaj

Palangan

Kermanšah

Hamedan

Isfahan

Kašan

Općenito o Iranu

Naziv države: Islamska Republika Iran
Površina: 1.650.000 km²
Stanovništvo: 71,2 milijuna
Glavni grad: Teheran
Službeni jezik: perzijski
Pozivni broj: +98
Vremenska razlika: +2 i pol sata

Hrana

Iranska hrana je vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom, raznim sjemenkama i slatkišima. Jedu se sve vrste mesa osim svinjetine, uključujući i meso deve. U restoranima se često nudi kebab, no želite li probati pravu iransku kuhinju potražite tradicionalne restorane koji nude tradicionalna jela.

Piće

U Iranu je voda uglavnom pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. U restoranima su uobičajena gazirana pića i bezalkoholno pivo. Alkohol je zabranjen i nije ga moguće kupiti na javnim mjestima.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Iranski rial (IRR), no danas se u narodu više koristi izraz „toman“ (1 toman = 10 riala);

1 USD = 42,105 IRR; 1 EUR = 46,670.66 IRR (studeni 2019.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste. Euri imaju nešto bolji tečaj, a i puno ih je lakše zamijeniti. Ponesite veće denominacije novčanica.

Viza

Potrebna, dobiva se u veleposlanstvu u Zagrebu.

Odjeća

Prema iranskom zakonu, tko god se nađe na teritoriju Irana, mora poštivati islamski kod odijevanja, bez obzira na osobno vjersko uvjerenje. Za cijelo vrijeme boravka žene trebaju kosu prekrivati maramama (predlažemo da marame stavite u ručnu prtljagu kako bi vam bile pri ruci na izlasku iz aviona), a ruke i noge trebaju biti pokrivene do članaka. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Islamski kod odijevanja odnosi se i na muškarce od kojih se očekuje da nose duge hlače i da izbjegavaju majice bez rukava. Od obuće možete nositi sve, od japanki do visokih čizama, tenisica ili cipela s visokom petom. Za hodanje ipak ne preporučujemo visoke pete.

Klima

Zbog svoje veličine Iran ima nekoliko klimatskih zona, ali veći dio zemlje ipak prolazi kroz 4 godišnja doba. Zima traje od prosinca do veljače u nekim dijelovima zemlje može biti vrlo hladno. Dok traje ljeto, od lipnja do kolovoza vrlo je vruće i suho. Veći dio zemlje je suh s vrlo malo vlage u zraku pa se visoke temperature lakše podnose. Vlažnu klimu s dosta kišnih dana imaju sjeverni i zapadni dijelovi zemlje, koji su uglavnom i najhladniji. Najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (od ožujka do svibnja) i jesen (od rujna do studenog). Tada su temperature umjerene, a krajolici poprime lijepe šarene boje.

Električna energija

U Iranu se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Iranom. Internet je dostupan svugdje, no na nekim mjestima može biti nešto sporiji.

Treba uzeti u obzir da je većina društvenih mreža u Iranu filtrirana.

Pošaljite upit za Iran: Perzijski kaleidoskop

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

15 + 4 =

Možda će vas zanimati i…