Iran: Stara Perzija

od 12,390 kn

Najbolje putovati: od siječnja do prosinca

Popust:
Odaberite okviran datum polaska:

    • kn
    • 370 kn
    • 1300 kn
    • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
8 dana
Vrsta putovanja:
Privatno
Šifra putovanja:
IR-18-8-P
Veličina grupe:
min 2
Destinacija:

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Širaz: Polazak iz zračne luke Zagreb preko neke od zračnih luka za Širaz.

2. dan: Širaz (D, V): U rano jutro dolazak u Širaz. Nakon carinskih formalnosti odvest ćemo se u hotel, doručkovati, a zatim krećemo u razgledavanje. Posjetit ćemo Karim Kanovu citadelu, Vakil bazar, džamije Vakil i Nasir-al-Molk. U poslijepodnevnim satima obići ćemo mauzolej velikog iranskog pjesnika Hafeza, gdje se najbolje može osjetiti besmrtni duh poezije s kojom stanovnici ovog grada žive već stoljećima. Večerat ćemo u lokalnom restoranu. Prije povratka u hotel zaustavit ćemo se kraj znamenitih vrata Kurana. Noćenje.

3. dan: Širaz - Perzepolis - Nakš-e Rostam - Pasargad - Jazd (D, V): Nakon doručka se vraćamo u davnu prošlost, u doba kad je perzijska civilizacija bila na svome vrhuncu. Odvest ćemo se prema veličanstvenom Perzepolisu, najbolje očuvanom središtu perzijskog carstva, a zatim posjetiti Nakš-e Rostam – iransku „dolinu kraljeva“, gdje se nalaze grobnice nekih od kraljeva slavne dinastije Ahamenida. Zatim ćemo nastaviti do ruševina starog Pasargada kojeg je dao izraditi slavni Kir Veliki. Kir Veliki, osim što je ujedinio dva izvorna iranska plemena Medijce i Farse u jedinstvenu državu Perziju, bio je poznat i kao izuzetno tolerantan i pravedan vladar. Njegovom zaslugom nastao je prvi dokument o ljudskim pravima. Nastavljamo vožnju prema Jazdu, mjestu u kojem danas živi najveća zajednica Zoroastrijaca u Iranu. Po dolasku u Jazd smještaj u hotelu i noćenje.

4. dan: Jazd - Isfahan (D, V): Nakon doručka posjetit ćemo zoroastrijske kule tišine, hram vatre u kojem gori 1500 godina neugašena vatra, staru džamiju džame (Glavnu džamiju) te trg Amir Čakmaka. Potom nastavljamo putovanje prema Isfahanu gdje ćemo noćiti.

5. dan: Isfahan (D, V): Nakon doručka razgledat ćemo raskošnu palaču Čehelsotun, a zatim odlazimo na prelijepi trg Nakš-e Džahan kojeg je dao sagraditi šah Abbas Veliki iz dinastije Safavida. Obilazak znamenitosti koje krase trg; Imamove i Šeik Lotfollahove džamije te palače Ali Kapu. U drugom dijelu dana posjetit ćemo staru armensku katedralu Vank te prošetati starim isfahanskim mostovima Si-o-se-pol i Hadžu. Noćenje.

6. dan: Isfahan - Abianeh - Teheran (D, V): Nakon doručka vožnja prema selu Abyane poznatom po dugoj povijesti i tradiciji koja se već na prvi pogled ogleda u šarenilu nošnji što ih žene i danas nose. Zatim nastavljamo put Teherana gdje ćemo noćiti.

7. dan: Teheran - IKA zračna luka (D, V): Nakon doručka posjet Nacionalnom muzeju gdje ćemo dobiti pregled bogate povijesti perzijske civilizacije. Potom obilazak palača Saad Abad i Golestan te se odvesti do podnožja Darbanda u sjevernom dijelu grada, odakle kreću planinarske rute i gdje se nalaze brojni restorani i čajane. Tu ćemo večerati. Nakon večere povratak u hotel i odmor, a zatim sredinom noći transfer do zračne luke i povratak kući.

8. dan: IKA zračna luka - Zagreb: U rano jutro let za Zagreb uz presjedanje u nekoj od zračnih luka. Dolazak u Zagreb očekuje se sredinom dana.

Special offer

7.000 godina duga povijest učinila je Iran jednom od najzanimljivijih svjetskih destinacija, a priče iz povijesti isprepletene su s brojnim legendama i bajkama. Naše putovanje vodi nas prema jugu Irana gdje su se smjestile nekadašnje perzijske prijestolnice Širaz, Perzepolis i Isfahan, te prema pustinjskom Jazdu. Arhitektonski dragulji koje je stvorio perzijski narod kroz povijest oduševljavaju i nadahnjuju brojne pjesnike i umjetnike, a putnika namjernika ostavljaju bez daha. Uz sve ljepote koje je ostavila prošlost, Iran je zemlja koja i danas ima dušu, u kojoj će vas narod prigrliti kao nigdje drugdje na svijetu. Ne bojte se prihvatiti njihov poziv na čaj ili neobavezno čavrljanje.

sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
ulaznice
vođenje na engleskom
jamčevina

povratna zrakoplovna karta
pristojbe zračnih luka
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 1.300 kn
viza: 370 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Širaz

Perzepolis

Nakš-e Rostam

Pasargad

Jazd

Isfahan

Abianeh

Teheran

Naziv državeIslamska Republika Iran

Površina: 1.650.000 km²

Stanovništvo: 71.2 milijuna

Glavni grad: Teheran

Službeni jezik: perzijski

Pozivni broj: +98

Vremenska razlika: +2 i pol sata

Klima: Zbog svoje veličine Iran ima nekoliko klimatskih zona, ali veći dio zemlje ipak prolazi kroz 4 godišnja doba. Zima traje od prosinca do veljače u nekim dijelovima zemlje može biti vrlo hladno. Dok traje ljeto, od lipnja do kolovoza vrlo je vruće i suho. Veći dio zemlje je suh s vrlo malo vlage u zraku pa se visoke temperature lakše podnose. Vlažnu klimu s dosta kišnih dana imaju sjeverni i zapadni dijelovi zemlje, koji su uglavnom i najhladniji. Najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (od ožujka do svibnja) i jesen (od rujna do studenog). Tada su temperature umjerene, a krajolici poprime lijepe šarene boje.

Odjeća: Prema iranskom zakonu, tko god se nađe na teritoriju Irana, mora poštivati islamski kod odijevanja, bez obzira na osobno vjersko uvjerenje. Za cijelo vrijeme boravka žene trebaju kosu prekrivati maramama (predlažemo da marame stavite u ručnu prtljagu kako bi vam bile pri ruci na izlasku iz aviona), a ruke i noge trebaju biti pokrivene do članaka. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Islamski kod odijevanja odnosi se i na muškarce od kojih se očekuje da nose duge hlače i da izbjegavaju majice bez rukava. Od obuće možete nositi sve, od japanki do visokih čizama, tenisica ili cipela s visokom petom. Za hodanje ipak ne preporučujemo visoke pete.

Piće: U Iranu je voda uglavnom pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. U restoranima su uobičajena gazirana pića i bezalkoholno pivo. Alkohol je zabranjen i nije ga moguće kupiti na javnim mjestima.

Hrana: Iranska hrana je vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem I mesom, raznim sjemenkama i slatkišima. Jedu se sve vrste mesa osim svinjetine, uključujući i meso deve. U restoranima se često nudi kebab, no želite li probati pravu iransku kuhinju potražite tradicionalne restorane koji nude tradicionalna jela.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta: Iranski rial (IRR), no danas se u narodu više koristi izraz „toman“ (1 toman = 10 riala);

1 USD = 34,134 IRR; 1 EUR = 40,214 IRR (listopad 2017.)

Novac: Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste. Euri imaju nešto bolji tečaj, a i puno ih je lakše zamijeniti. Ponesite veće denominacije novčanica.

Mobilni telefoni i Internet: Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Iranom. Internet je dostupan svugdje, no na nekim mjestima može biti nešto sporiji.

Električna energija: U Iranu se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Viza: Potrebna, dobiva se u veleposlanstvu u Zagrebu.

Pošaljite upit ili rezervirajte Iran: Stara Perzija

Odabrano putovanje:

2 + 12 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Iran: Stara Perzija”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…