Iran: Zov Perzijskog zaljeva

Vodimo vas na zasigurno najzanimljiviji otok Perzijskog zaljeva, otok Kešm

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 12 dana

Šifra: IR-24-12-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Iran

Datum polaska: 28.12.2024.

Naslovna » Azija » Iran: Zov Perzijskog zaljeva

Status:

Garantirano!

Cijena od:

1.690 € + aviokarta

O ovom putovanju

Perzijski zaljev uglavnom nam je poznat po bogatstvu naftom, no rijetko tko se upita kako taj dio svijeta u stvarnosti izgleda. Upravo zato ovo smo putovanje nazvali „Zov Perzijskog zaljeva“, jer želimo da oslušnete njegov zov i da zavirite u taj kovčeg s blagom. Vodimo vas na zasigurno najzanimljiviji otok Perzijskog zaljeva, otok Kešm. Zbog svoje udaljenosti i izoliranosti do danas je sačuvao svoju izvornu ljepotu. Njegovo stanovništvo nisu Perzijanci već Arapi, koji njeguju svoju specifičan folklor, običaje i kulturu. Mnogima će biti zanimljivo čuti da upravo tamo žene lica prekrivaju karakterističnim maskama. Otok Kešm oplakuje tirkizno plavo more, a unutrašnjost krase najrazličitiji krajolici, od pustinja, koje izgledaju poput nečijeg umjetničkog djela, do mangrovih šuma, koje zajedno sa svojim stanovnicima, uglavnom pticama, čine jedinstven ekosistem u svijetu. Naravno, na našem putovanju nećemo izostaviti niti glavne perzijske dragulje, koji u svojim njedrima čuvaju povijest zemlje koja broji više od 7000 godina.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo je putovanje za sve koji nemaju vremena za dulja istraživanja, no žele, uz najljepše perzijske prijestolnice, malo skrenuti s utabanih ruta. Samo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme i usmjereno je na razgledavanje kulturnih znamenitosti i upoznavanje lokalne kulture. U svim gradovima bit ćemo smješteni u hotelima s 4 zvjezdice. Otok Kešm još nema razvijenu turističku infrastrukturu pa će i usluge biti nešto slabije nego u drugim dijelovima zemlje. S obzirom da prelazimo, velika prostranstva, na ponekim dionicama vožnje mogu biti nešto dulje. Na otoku Kešmu imat ćemo dva laganija pješačenja, u doline Chah kuh i u Dolinu zvijezda. U Jazdu ćemo se uspeti na kule tišine – uspon traje oko 15 minuta.

Što je uključeno

domaći let Tehran – otok Kešm – Tehran
smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 4 zvjezdice (lokalna kategorizacija)
obroke kako je navedeno u programu (D=doručak, R=ručak, V=večera)
transfere i razgledavanja A/C turističkim vozilom
mala boca obične vode svaki dan
ulaznice za muzeje i znamenitosti navedene u programu
lokalno vodstvo na engleskom jeziku i pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
organizaciju putovanja
jamčevinu (broj police 298625000188) i odgovornost za štetu (broj police 078620101699) kod Croatia osiguranja (Kontakt telefon: 072 00 1884; kontakt email: obradasteta.krediti@crosig.hr)

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 650 € )(cijena ovisi o
raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije)
nadoplatu za jednokrevetnu sobu: 345 €
nadoplatu za 11-14 putnika: 90 €
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalnog vodiča i vozača
osobne troškove

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Širaz

Polazak iz zračne luke Zagreb i let za Širaz, uz presjedanje.

2. dan: Širaz (D, R)

Po dolasku smještaj u hotel i odmor od putovanja. Potom krećemo u razgled grada. Posjetit ćemo lijepu džamiju Nasir-o Moluk, vrt Naranjestan, Karim Kanovu citadelu i Vakil bazar. U poslijepodnevnim satima obići ćemo poznati mauzolej velikog iranskog pjesnika Hafeza, gdje se najbolje može osjetiti besmrtni duh poezije s kojom stanovnici ovog grada žive već stoljećima. U predvečerje odlazak do znamenitih Vrata Kurana. Povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Širaz - Perzepolis - Nakš-e Rostam - Jazd (D, V)

Nakon ranog doručka vožnja prema Jazdu. Na putu ćemo se odvesti do veličanstvenog Perzepolisa, najbolje očuvanog središta perzijskog carstva, a zatim posjetiti Nakš-e Rostam – iransku „dolinu kraljeva“, gdje se nalaze grobnice nekih od kraljeva slavne dinastije Ahamenida. Potom nastavljamo prema Jazdu kamo stižemo u večernjim satima. Smjestit ćemo se u hotelu i noćiti.

4. dan: Jazd (D, R)

  U Jazdu danas živi najveća zajednica zoroastrijaca u Iranu. Nakon doručka krećemo s obilaskom grada. Posjetit ćemo zoroastrijske kule tišine i hram vatre u kojem gori 1,500 godina neugašena vatra te lijepi vrt Dolat Abad s oktagonalnim hvatačem vjetrova. Prošetat ćemo i po starom dijelu grada i posjetiti staru džame džamiju. Na kraju dana odvest ćemo se do trga Amira Čakmaka, a potom povratak u hotel i noćenje.

  5. dan: Jazd - Meybod - Isfahan (D, R)

  Nakon doručka krećemo prema Isfahanu. Putem ćemo posjetiti pustinjski grad Meybod koji je poznat po izradi keramike. Nastavljamo do Isfahana kamo stižemo u popodnevnim satima. Po dolasku transfer do hotela i noćenje.

  6. dan: Isfahan (D, R)

  Današnji dan ćemo provesti u Isfahanu. Nakon doručka prvo ćemo se odvesti do armenske četvrti i posjetiti staru armensku katedralu Vank. Potom odlazimo do srca grada gdje ćemo obići raskošnu palaču Čehelsotun, a zatim i veličanstveni trg Nakš-e Džahan kojeg je dao sagraditi šah Abbas Veliki iz dinastije Safavida. Zavirit ćemo u znamenitosti koje krase trg; Imamovu i Šeik Lotfollahovu džamiju te palaču Ali Kapu. Krajem dana odvest ćemo se do rijeke Zajande i prošetati starim isfahanskim mostovima Si-o-se-pol i Hadžu. Povratak u hotel i noćenje.

  7. dan: Isfahan - selo Abjane - Kašan - Teheran (D, R)

  Nakon ranog doručka krećemo prema Teheranu. Putem ćemo posjetiti selo Abjane poznatom po dugoj povijesti i tradiciji koja se već na prvi pogled ogleda u šarenilu nošnji što ih žene i danas nose. Proći ćemo i kroz pustinjski grad Kašan da bi posjetili lijepu tradicionalnu kuću Tabatabai i džamiju Agha bozorg. Potom nastavljamo prema Teheranu kamo stižemo kasno navečer. Smještaj u hotelu i noćenje.

  8. dan: Teheran - otok Kešm (D, R) (let Tehran - Kešm)

  Nakon doručka posjetit ćemo Nacionalni muzej gdje ćemo dobiti pregled bogate povijesti perzijske civilizacije, a potom razgledati palaču Niavaran. Ručat ćemo u modernom restoranu u Teheranu. Krajem dana, ovisno o redu letenja, transfer do zračne luke i let za otok Kešm. Noćenje.

  9. dan: otok Kešm (D, V)

  Egzotičan otok Kešm još je neotkrivena oaza netaknute ljepote. Nakon doručka otplovit ćemo do Hormuškog tjesnaca koji ima jednu od najvažnijih strateških pozicija na svijetu. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika program ćemo prilagoditi i posjetiti neki drugi dio otoka. Noćenje.

  10. dan: otok Kešm (D, V)

  Nakon doručka ćemo posjetit dolinu Chah kooh, gdje nas čeka malo hodanja. Potom slijedi vožnja brodom kroz impresivnu morsku šumu Hara, gdje će ljubitelji ptica doći na svoje. Na otok Kešm svake godine migrira stotine vrsta ptica iz svih krajeva svijeta pa je otok postao raj za ornitologe. Za kraj dana posjetit ćemo Dolinu zvijezda, još jednu dolinu stvorenu igrom vjetra i vode, gdje nas opet čeka malo pješačenja. Noćenje.

  11. dan: otok Kešm - Tehran (D) (let Kešm - Tehran)

  Slobodno jutro, a zatim, ovisno o redu letenja, transfer do zračne luke i let za Tehran. Po dolasku transfer do međunarodne zračne luke i povratak kući.

  12. dan: Teheran - Zagreb

  Dolazak u Zagreb ovisno o redu letenja.

  *Napomena

  Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje putem bankovnog računa. Plaćati je moguće i putem kreditnih kartica Visa i Diners.

  Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, druge mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

  Karta

  Teheran

  otok Kešm

  Širaz

  Perzepolis

  Nakš-e Rostam

  Jazd

  Isfahan

  Kašan

  Meibod

  Općenito o Iranu

  Naziv države: Islamska Republika Iran
  Površina: 1.650.000 km²
  Stanovništvo: 71,2 milijuna
  Glavni grad: Teheran
  Službeni jezik: perzijski
  Pozivni broj: +98
  Vremenska razlika: +2 i pol sata

  Hrana

  Iranska hrana je vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom, raznim sjemenkama i slatkišima. Jedu se sve vrste mesa osim svinjetine, uključujući i meso deve. U restoranima se često nudi kebab, no želite li probati pravu iransku kuhinju potražite tradicionalne restorane koji nude tradicionalna jela.

  Piće

  U Iranu je voda uglavnom pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. U restoranima su uobičajena gazirana pića i bezalkoholno pivo. Alkohol je zabranjen i nije ga moguće kupiti na javnim mjestima.

  Zdravstvene informacije

  Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

  Valuta

  Iranski rial (IRR), no danas se u narodu više koristi izraz „toman“ (1 toman = 10 riala);

  1 USD = 42.105 IRR; 1 EUR = 50.171,05 IRR (lipanj 2021.)

  Novac

  Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste. Euri imaju nešto bolji tečaj, a i puno ih je lakše zamijeniti. Ponesite veće denominacije novčanica.

  Viza

  Potrebna, dobiva se u veleposlanstvu u Zagrebu.

  Clanak-A-zasto-bi-itko-od-nas-putovao-u-Iran (4)
  Odjeća

  Prema iranskom zakonu, tko god se nađe na teritoriju Irana, mora poštivati islamski kod odijevanja, bez obzira na osobno vjersko uvjerenje. Za cijelo vrijeme boravka žene trebaju kosu prekrivati maramama (predlažemo da marame stavite u ručnu prtljagu kako bi vam bile pri ruci na izlasku iz aviona), a ruke i noge trebaju biti pokrivene do članaka. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Islamski kod odijevanja odnosi se i na muškarce od kojih se očekuje da nose duge hlače i da izbjegavaju majice bez rukava. Od obuće možete nositi sve, od japanki do visokih čizama, tenisica ili cipela s visokom petom. Za hodanje ipak ne preporučujemo visoke pete.

  Klima

  Zbog svoje veličine Iran ima nekoliko klimatskih zona, ali veći dio zemlje ipak prolazi kroz 4 godišnja doba. Zima traje od prosinca do veljače u nekim dijelovima zemlje može biti vrlo hladno. Dok traje ljeto, od lipnja do kolovoza vrlo je vruće i suho. Veći dio zemlje je suh s vrlo malo vlage u zraku pa se visoke temperature lakše podnose. Vlažnu klimu s dosta kišnih dana imaju sjeverni i zapadni dijelovi zemlje, koji su uglavnom i najhladniji. Najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (od ožujka do svibnja) i jesen (od rujna do studenog). Tada su temperature umjerene, a krajolici poprime lijepe šarene boje.

  Električna energija

  U Iranu se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

  Mobilni telefoni i internet

  A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Iranom. Internet je dostupan svugdje, no na nekim mjestima može biti nešto sporiji.

  Treba uzeti u obzir da je većina društvenih mreža u Iranu filtrirana.

  Pošaljite upit za Iran: Zov Perzijskog zaljeva

  Cijena putovanja:*

  Opcionalne nadoplate:

  Možda će vas zanimati i…