Iran: Zov Perzijskog zaljeva

Vodimo vas na zasigurno najzanimljiviji otok Perzijskog zaljeva, otok Kešm
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 11 dana

Šifra: IR-21-11-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Iran

Datum polaska: 28.12.2021.

Naslovna » Azija » Iran: Zov Perzijskog zaljeva
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

Cijena od:

8.900 kn + aviokarta

O ovom putovanju

Perzijski zaljev uglavnom nam je poznat po bogatstvu naftom, no rijetko tko se upita kako taj dio svijeta u stvarnosti izgleda. Upravo zato ovo smo putovanje nazvali „Zov Perzijskog zaljeva“, jer želimo da oslušnete njegov zov i da zavirite u taj kovčeg s blagom.

Vodimo vas na zasigurno najzanimljiviji otok Perzijskog zaljeva, otok Kešm. Zbog svoje udaljenosti i izoliranosti do danas je sačuvao svoju izvornu ljepotu. Njegovo stanovništvo nisu Perzijanci već Arapi, koji njeguju svoju specifičan folklor, običaje i kulturu. Mnogima će biti zanimljivo čuti da upravo tamo žene lica prekrivaju karakterističnim maskama.

Otok Kešm oplakuje tirkizno plavo more, a unutrašnjost krase najrazličitiji krajolici, od pustinja, koje izgledaju poput nečijeg umjetničkog djela, do mangrovih šuma, koje zajedno sa svojim stanovnicima, uglavnom pticama, čine jedinstven ekosistem u svijetu.

Naravno, na našem putovanju nećemo izostaviti niti glavne perzijske dragulje, koji u svojim njedrima čuvaju povijest zemlje koja broji više od 7000 godina.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo je putovanje za sve koji nemaju vremena za dulja istraživanja, no žele, uz najljepše perzijske prijestolnice, malo skrenuti s utabanih ruta.

Samo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme i usmjereno je na razgledavanje kulturnih znamenitosti i upoznavanje lokalne kulture. U svim gradovima bit ćemo smješteni u hotelima s 4 zvjezdice.

Otok Kešm još nema razvijenu turističku infrastrukturu pa će i usluge biti nešto slabije nego u drugim dijelovima zemlje. S obzirom da prelazimo, velika prostranstva, na ponekim dionicama vožnje mogu biti nešto dulje. Na otoku Kešmu imat ćemo dva laganija pješačenja, u doline Chah kuh i u Dolinu zvijezda. U Jazdu ćemo se uspeti na kule tišine – uspon traje oko 15 minuta.

Što je uključeno

sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
ulaznice prema programu
mala boca vode na dan
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovna karta za međunarodne letove: cca 550 €
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 1.650 kn
viza za Iran i troškovi ishodovanja: 370 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobne troškove

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Doha - Teheran

Polazak iz zračne luke Zagreb i uz presjedanje let za Teheran. U Teheran stižemo u večernjim satima. Po obavljenim carinskim formalnostima transfer u hotel i noćenje.

2. dan: Teheran (D, V)

Nakon doručka krećemo u razgled Tehrana. Krenut ćemo s posjetom Nacionalnom muzeju u kojem ćemo dobiti pregled bogate povijesti perzijske civilizacije, a zatim slijedi razgled lijepe palače Golestan. Posjetit ćemo i Saad Abad kompleks, u kojem se nalaze palače šaha Pahlavija. Potom večera i noćenje.

3. dan: Teheran - otok Kešm (D, V) (let Tehran 11:40 - Kešm 13:35)

U jutarnjim satima odlazak u domaću zračnu luku i let prema otoku Kešmu. Egzotičan otok Kešm još je neotkrivena oaza netaknute ljepote. Po dolasku nas čeka vožnja brodom kroz impresivnu morsku šumu Hara, gdje će ljubitelji ptica doći na svoje. Na otok Kešm svake godine migrira stotine vrsta ptica iz svih krajeva svijeta pa je otok postao raj za ornitologe. Potom ćemo posjetit dolinu Chah kooh, gdje nas čeka malo hodanja. Krajem dana smještaj u hotel i noćenje.

4. dan: otok Kešm (D, V)

Ujutro odlazimo u Dolinu zvijezda, još jednu dolinu stvorenu igrom vjetra i vode, gdje nas opet čeka malo pješačenja. Potom odlazimo do spilje Khourbas. U poslijepodnevnim satima otplovit ćemo do Hormuškog prolaza koji ima jednu od najvažnijih strateških pozicija na svijetu. Noćenje.

5. dan: otok Kešm - Širaz (D, V) SRETNA NOVA GODINA! (let Kešm 20:05 - Širaz 21:30)

Danas ćemo imati vremena za šetnju bazarom, a odšetat ćemo i do plaža Perzijskog zaljeva. Za vrijeme boravka na otoku imat ćemo prilike osluhnuti kako živi lokalna zajednica perzijskih Arapa, a možda i vidjeti žene s tipičnim maskama s kojima prekrivaju lice. Krajem dana transfer do zračne luke i let za Širaz. Po dolasku smještaj u hotelu i noćenje.

6. dan: Širaz (D, V)

Nakon doručka odlazimo u obilazak lijepe džamije Nasir o Moluk, a zatim ćemo posjetiti Karim Kanovu citadelu, Vakil bazar i vrt Narandžestan. U večernjim satima obići ćemo poznati mauzolej velikog iranskog pjesnika Hafeza, gdje se najbolje može osjetiti besmrtni duh poezije s kojom stanovnici ovog grada žive već stoljećima. U večernjim satima odlazak do znamenitih Vrata Kurana. Večera u lokalnom restoranu, povratak u hotel i noćenje.

7. dan: Širaz - Perzepolis - Nakš-e Rostam - Jazd (D, V)

Ujutro nastavljamo putovanje. Vratit ćemo se u davnu prošlost, u doba kad je perzijska civilizacija bila na svome vrhuncu. Odvest ćemo se prema veličanstvenom Perzepolisu, najbolje očuvanom središtu perzijskog carstva, a zatim posjetiti Nakš-e Rostam – iransku „dolinu kraljeva“, gdje se nalaze grobnice nekih od kraljeva slavne dinastije Ahamenida. Potom vožnja prema Jazdu gdje ćemo noćiti.

8. dan: Jazd - Isfahan (D, V)

Jazd je grad u kojem danas živi najveća zajednica zoroastrijaca u Iranu pa ćemo posjetiti zoroastrijske kule tišine i hram vatre u kojem gori 1500 godina neugašena vatra. Prošetat ćemo i po starom dijelu grada koji je pod zaštitom UNESCO-a te obići staru džame džamiju. Prošetat ćemo i po lijepom vrtu Dolat Abad i posjetiti trg Amir Čakmaka. U drugom dijelu dana nastavljamo putovanje prema Isfahanu kamo stižemo u večernjim satima. Ovisno o vremenu dolaska, šetnja starim isfahanskim mostovima Si-o-se-pol i Hadžu. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

9. dan: Isfahan (D, V)

Današnji dan ćemo provesti u Isfahanu. Ujutro ćemo posjetiti staru armensku katedralu Vank, a potom odlazimo na prelijepi trg Nakš-e Džahan kojeg je dao sagraditi šah Abbas Veliki iz dinastije Safavida. Obilazak znamenitosti koje krase trg; Imamove i Šeik Lotfollahove džamije te palače Ali Kapu. U popodnevnim satima provest ćemo vrijeme na Imamovom trgu gdje ćete imati slobodno vrijeme za šetnju, kupovinu na bazaru i uživanje u lokalnim čajanama. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

10. dan: Isfahan - Kašan - IKA (D, V)

Oprostit ćemo se od čarobnog Isfahana i nastavljamo putovanje prema pustinjskom Kašanu. U Kašanu ćemo se zaustaviti da bi posjetili staru trgovačku kuću obitelji Tabatabaei te vrt Fin, a potom nastavljamo prema zračnoj luci kamo stižemo u večernjim satima. Prijava na let za Dohu i povratak kući.

11. dan: Doha - Zagreb

Presjedanje i let za Zagreb kamo stižemo sredinom dana.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 11 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*COVID19 Napomena

Pri ulasku u zemlju potrebno je imati negativni PCR test ne stariji od 72 sata. Ova se pravila mijenjaju pa ih je potrebno stalno provjeravati. Više informacija možete pronaći na ovim stranicama: https://www.iatatravelcentre.com/world.php

Karta

Teheran

otok Kešm

Širaz

Perzepolis

Nakš-e Rostam

Jazd

Isfahan

Kašan

Čak Čak

Općenito o Iranu

Naziv države: Islamska Republika Iran
Površina: 1.650.000 km²
Stanovništvo: 71,2 milijuna
Glavni grad: Teheran
Službeni jezik: perzijski
Pozivni broj: +98
Vremenska razlika: +2 i pol sata

Hrana

Iranska hrana je vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom, raznim sjemenkama i slatkišima. Jedu se sve vrste mesa osim svinjetine, uključujući i meso deve. U restoranima se često nudi kebab, no želite li probati pravu iransku kuhinju potražite tradicionalne restorane koji nude tradicionalna jela.

Piće

U Iranu je voda uglavnom pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti. Flaširana voda je svuda dostupna, a pije se i puno čaja. U restoranima su uobičajena gazirana pića i bezalkoholno pivo. Alkohol je zabranjen i nije ga moguće kupiti na javnim mjestima.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Iranski rial (IRR), no danas se u narodu više koristi izraz „toman“ (1 toman = 10 riala);

1 USD = 42.105 IRR; 1 EUR = 50.171,05 IRR (lipanj 2021.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste. Euri imaju nešto bolji tečaj, a i puno ih je lakše zamijeniti. Ponesite veće denominacije novčanica.

Viza

Potrebna, dobiva se u veleposlanstvu u Zagrebu.

Odjeća

Prema iranskom zakonu, tko god se nađe na teritoriju Irana, mora poštivati islamski kod odijevanja, bez obzira na osobno vjersko uvjerenje. Za cijelo vrijeme boravka žene trebaju kosu prekrivati maramama (predlažemo da marame stavite u ručnu prtljagu kako bi vam bile pri ruci na izlasku iz aviona), a ruke i noge trebaju biti pokrivene do članaka. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Islamski kod odijevanja odnosi se i na muškarce od kojih se očekuje da nose duge hlače i da izbjegavaju majice bez rukava. Od obuće možete nositi sve, od japanki do visokih čizama, tenisica ili cipela s visokom petom. Za hodanje ipak ne preporučujemo visoke pete.

Klima

Zbog svoje veličine Iran ima nekoliko klimatskih zona, ali veći dio zemlje ipak prolazi kroz 4 godišnja doba. Zima traje od prosinca do veljače u nekim dijelovima zemlje može biti vrlo hladno. Dok traje ljeto, od lipnja do kolovoza vrlo je vruće i suho. Veći dio zemlje je suh s vrlo malo vlage u zraku pa se visoke temperature lakše podnose. Vlažnu klimu s dosta kišnih dana imaju sjeverni i zapadni dijelovi zemlje, koji su uglavnom i najhladniji. Najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (od ožujka do svibnja) i jesen (od rujna do studenog). Tada su temperature umjerene, a krajolici poprime lijepe šarene boje.

Električna energija

U Iranu se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Iranom. Internet je dostupan svugdje, no na nekim mjestima može biti nešto sporiji.

Treba uzeti u obzir da je većina društvenih mreža u Iranu filtrirana.

Pošaljite upit za Iran: Zov Perzijskog zaljeva

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

4 + 8 =

Možda će vas zanimati i…