Island: Potraga za polarnom svjetlosti

Na ovom putovanju većinu vremena provest ćemo na sjeveru zemlje u potrazi za polarnom svjetlosti
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 6 dana

Šifra: IS-21-6-G

Veličina grupe: 6-10 putnika

Destinacija: Island

Datumi polazaka: 10.10.2021., 14.11.2021., 20.02.2022., 13.03.2022.

Naslovna » Europa » Island: Potraga za polarnom svjetlosti
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

Cijena od:

13.500 kn + aviokarta

O ovom putovanju

Jedina riječ koja može opisati Island je čaroban. Teško je ne zapitati se kako tako malen otok ima toliko raznolik i slikovit pejzaž. Ova zemlja ovaca, sjevernih svjetala i vulkana s neizgovorivim imenima djeluje poput ogromnog laboratorija u kojem moćne sile iz dana u dan oblikuju sliku zemlje: gejziri, nemirni vulkani i ledeni glečeri probijaju sebi put. I premda moć islandske prirode pretvara maštu u stvarnost, ne leži sva čar Islanda samo u prirodi. Ovdje stanuje narod čiji korijeni sežu iz vremena Vikinga i tu ćete pronaći jednu od najvećih svjetskih koncentracija sanjara, autora, umjetnika i glazbenika.

U ovom 6-dnevnom putovanju istraživat ćemo njegove veličanstvene krajolike, tragati za jedinstvenim fenomenom polarne svijetlosti, uživati u čarobnim okusima islandske kuhinje i upoznati glavni grad, Reykjavik.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme. Par dana ćemo boraviti u Reykjaviku, no većinu vremena provest ćemo na sjeveru zemlje u potrazi za polarnom svjetlosti. Naravno, boravit ćemo u prirodi i uživati u brojim prirodnim ljepotama Islanda. Možemo se kupati u prirodnim toplicama i još mnogo toga, daleko od klasičnih turističkih ruta. Bit ćemo smješteni u malim hotelima i lokalnim gostinjskim kućama. Na meniju će biti većinom tradicionalna islandska jela.

Što je uključeno

sav smještaj prema programu
navedeni obroci
sav prijevoz
ulaznice prema programu
lokalno vodstvo na hrvatskom
pratitelj putovanja za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovna karta za međunarodne letove (cca 4.400 kn)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: na upit
ulaznica u prirodno kupalište u Mývatnu (cca 40 eura) i eventualne opcionalne aktivnosti koje nisu u programu
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Datumi polazaka

Polazak

10.10.2021.

Trajanje

6 dana

Cijena od

13.500 kn + aviokarta

PDF putovanja

Polazak

14.11.2021.

Trajanje

6 dana

Cijena od

13.500 kn + aviokarta

PDF putovanja

Polazak

20.02.2022.

Trajanje

6 dana

Cijena od

14.900 kn + aviokarta

PDF putovanja

Polazak

13.03.2022.

Trajanje

6 dana

Cijena od

14.900 kn + aviokarta

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Reykjavik

Polazak iz zračne luke u Zagrebu prema redu letanja. Po dolasku u zračnu luku Keflavik odvest ćemo se do hotela u kojem ćemo se smjestiti. Reykjavik je najsjevernija prijestolnica na svijetu, grad okružen nevjerojatnim krajolicima, moderan i tradicionalan, s puno zanimljivih sadržaja, ali bez stresa kakav smo navikli osjetiti u zapadnim metropolama. Po dolasku, vodič će nas odvesti u šetnju i pokazati nam njegove najvažnije znamenitosti. Po želji i na preporuku vodiča možemo otići na večeru u jedan od brojnih restorana. Poslije večere zaputit ćemo se na krstarenje iz luke Reykjavik u potrazi za polarnom svjetlosti. Nakon krstarenja slijedi povratak u hotel i noćenje.

2. dan: Reykjavik - Akureyri - Hjalteyri (D, V)

Nakon doručka krećemo, uz povremena zaustavljanja, prema Akureyriju, glavnom gradu sjevernog Islanda smještenom u spektakularnom okruženju. Grad se nalazi u središtu fjorda Eyjafjörður s pozadinom granitnih planina obavijenih snijegom cijele godine. Kratko ćemo prošetati, a zatim nastavljamo dalje do poluotoka Troll i seoca Hjalteyri. Po dolasku ćemo se smjestiti u hotel. Nakon kratkog odmora nas čeka prava poslastica; autentična islandska večera s tri slijeda. Nakon večere zaputit ćemo na sjever uz poluotok Troll gdje ćemo šetajući prirodom tragati za polarnom svjetlosti. Također je moguće okupati se u hidromasažnoj kadi u Hauganesu ili Hjalteyriju, za poseban doživljaj.

3. dan: Hjalteyri - Mývatn - Dijamantni krug (D, V)

Nakon doručka vožnja prema prirodnom području Mývatn. Naša prva stanica bit će vodopad Góðafoss. Zatim ćemo se uputiti u Mývatn. U prirodnom kupalištu Mývatn možemo provesti neko vrijeme uživajući u toplim izvorima vode. Ulaznica u kupalište nije uključena u cijenu (cca 40 eura). Posjetit ćemo i geološko područje Dimmuborgir, vulkan Krafla i geološko područje Hverir. Iz područja Mývatn putovat ćemo uz Dijamantni krug zaustavljajući se kod vodopada Dettifoss (ako ne budemo stigli danas, ovaj vodopad ćemo posjetiti sutra). Smještaj sljedeće dvije noći bit će u hotelu Skulagaður. Noćenje.

4. dan: Arktička cesta (D, V)

Nakon doručka nastavljamo Arktičkom obalom prema sjeveru do područja poznatog kao Krajnji sjever i Elementarna priroda. Primijetit ćete kako se krajolik mijenja u čistu tundru. Posjetit ćemo Arktički Henge kraj mjestašca Raufarhofn.. Možemo ga posjetiti danju ili noću, ovisno o polarnom svjetlu. Kao posebnu poslasticu, Imat ćemo ranu večeru u jednom od najboljih restorana na sjeveru Islanda. Nakon večere krećemo u potragu za  polarnom svjetlosti, možda u kanjonu Ásbyrgi, možda u Arktičkom Hengeu ili na vodopadu Dettifoss, ovisno o vremenskoj prognozi. Krajem dana povratak u hotel i noćenje.

5. dan: Arktička cesta - Reykjavik (D, V)

Nakon doručka, uz povremena zaustavljanja, započinjemo povrat prema Reykjaviku. Po dolasku, ostatak popodneva slobodan za vlastita istraživanja. Reykjavik nudi mnoštvo muzeja i prilika za kupovinu. Navečer ćemo imati oproštajnu večeru kako bismo se oprostili od našeg vodiča i podijelili brojne dojmove sa putovanja. Noćenje.

6. dan: Reykjavik - Zagreb

U ranu zoru transfer do zračne luke i let za Zagreb ovisno o redu letenja.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 6 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*COVID-19 Napomena

Pri ulasku u zemlju potrebno je pokazati negativni PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test te dokaz o cijepljenju, dokaz da je osoba nedavno preboljela Covid ili da ima antitijela. Ova se pravila mijenjaju pa ih je potrebno stalno provjeravati. Više informacija možete pronaći na ovim stranicama:

https://visit.covid.is/registration/

https://www.iatatravelcentre.com/world.php

Karta

Reykjavik

Hjalteyrij

Akureyri

Mývatn

Krafla

Hverir

Arktička cesta

Općenito o Islandu

Naziv države: Island
Površina: 103.125 km²
Stanovništvo: 318.452
Glavni grad: Reykjavik
Službeni jezik: islandski
Pozivni broj: +354
Vremenska razlika: -2

Hrana

Islandska kuhinja se zasniva na ribi i janjetini i pod velikim je skandinavskim i europskim utjecajem. Veći dio voća i povrća se uvozi pa je stoga vrlo skupo.

Piće

Voda je sigurna za piće. Island je jedna od zemalja s najčišćom vodom na svijetu.

Zdravstvene informacije

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije prisutna.

Valuta

Islandska kruna (ISK); 1 USD = 126,16 ISK; 1 EUR = 152,89 ISK (veljača 2021.)

Novac

Kreditne kartice su posvuda prisutne, a koriste se Visa, Diners, MasterCard i American Express. U zračnoj luci je nekoliko banaka i bankomata, a bankomati i mjenjačnice dostupni su širom zemlje.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Premda će vam u ljetnim mjesecima trebati laganija odjeća, svakako sa sobom ponesite i neki topliji komad za večernje sate i za slučaj zahlađenja. U zimskim mjesecima obavezno ponesite toplu odjeću. Zbog čestih kiša nošenih vjetrom, tijekom cijele godine dobro je sa sobom imati kabanicu i čizme.

Klima

Islandska klima je umjerena zbog utjecaja Golfske struje. Ljeta su blaga, a zime prilično hladne. Aurora Borealis (Sjeverno svijetlo) najbolje se vidi između studenog i veljače. U lipnju i srpnju, Reykjavik ima gotovo 24-satno dnevno svjetlo, dok u sjevernom dijelu zemlje sunce jedva da i zalazi. U toku godine vjetrovi s vremena na vrijeme mogu biti jaki do olujni, a u unutrašnjosti su povremeno moguće i pješčane oluje. Snijeg nije tako čest kako bi se moglo očekivati pa samo u sjevernom dijelu zemlje možete uvijek računati na dobre uvjete za skijanje. U svakom slučaju, vrijeme je jako promjenjivo u svako doba godine – u Reykjavíku se u jednom danu mogu izmjenjivati svi vremenski uvjeti – kiša, sunce, rosulja i snijeg. Zrak je čist i nema zagađenja.   Na Island je najbolje putovati za vrijeme najtoplijeg dijela godine – od lipnja do kolovoza.

Električna energija

Napon je 220 V uz 50 Hz. Uglavnom se upotrebljavaju iste utičnice kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Islandom. Internet je dostupan u svim većim gradovima, u hotelima i Internet kafićima.

Pošaljite upit za Island: Potraga za polarnom svjetlosti

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…