Island: Povratak korijenima

Ako želite istražiti Island izvan utabanih staza i doživjeti kako žive lokalci, onda je ovo putovanje za vas
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 11 dana

Šifra: IS-21-11-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Island

Datum polaska: 06.05.2021.

Naslovna » Europa » Island: Povratak korijenima
agsdi-people

Status:

Uskoro garantirano!
agsdi-credit-card

Cijena od:

18.200 kn + aviokarta

O ovom putovanju

Jedina riječ koja može opisati Island je čaroban. Teško je ne zapitati se kako tako malen otok ima toliko raznolik i slikovit pejzaž. Ova zemlja ovaca, sjevernih svjetala i vulkana s neizgovorivim imenima djeluje poput ogromnog laboratorija u kojem moćne sile iz dana u dan oblikuju sliku zemlje: gejziri, nemirni vulkani i ledeni glečeri probijaju sebi put. I premda moć islandske prirode pretvara maštu u stvarnost, ne leži sva čar Islanda samo u prirodi. Ovdje stanuje narod čiji korijeni sežu iz vremena Vikinga i tu ćete pronaći jednu od najvećih svjetskih koncentracija sanjara, autora, umjetnika i glazbenika.

U ovom 11-dnevnom putovanju doživjet ćete buđenje prirode i povratak ptica na Island, istraživat njegove veličanstvene krajolike, upoznavati domaćine i njihov način života na selu i u gradovima te svjedočiti borbi za održivim razvojem i očuvanjem prirode. Ako želite istražiti Island izvan utabanih ruta i doživjeti kako žive lokalci, onda je ovo putovanje za vas.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme. Napravit ćemo krug oko Islanda i premda ćemo pojedine dane biti cijeli dan na putu, većinu vremena provodit ćemo u prirodi. Vidjet ćemo neka od najljepših mjesta na otoku – biti će dosta šetnje i nekoliko trekinga koji nisu jako naporni, a tko želi moći će jahati islandske konje.

Obilazit ćemo ribarska mjesta, farme ovaca, krava, konja, geotermalna područja, gejzire, vodopade, promatrati kitove, tuljane i ptice, možemo se kupati u prirodnim toplicama i još mnogo toga, daleko od klasičnih turističkih ruta. Bit ćemo smješteni u ugodnim gostinjskim kućama i hotelima. Na meniju će biti većinom tradicionalna islandska jela, a bit će prilike i za mali tečaj islandske kuhinje.

Što je uključeno

sav smještaj prema programu
navedeni obroci
sav prijevoz
ulaznice prema programu
lokalno vodstvo na hrvatskom
pratitelj putovanja za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovna karta za međunarodne letove (cca 3.300 kn)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 3.800 kn
iznajmljivanje konja za jahanje (cca 70 USD)
donaciju za kupanje u geotermalnim bazenima u Hauganesu (cca 7 USD) i ulaznicu u prirodno kupalište u Mývatnu (cca 55 USD)
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Reykjavik

Polazak iz zračne luke u Zagrebu prema redu letanja. Po dolasku u zračnu luku Keflavik odvest ćemo se do hotela u kojem ćemo se smjestiti. Reykjavik je najsjevernija prijestolnica na svijetu, grad okružen nevjerojatnim krajolicima, moderan i tradicionalan, s puno zanimljivih sadržaja, ali bez stresa kakav smo navikli osjetiti u zapadnim metropolama. Ovisno o vremenu dolaska, vodič će nas odvesti u obilazak grada i pokazati nam njegove najvažnije znamenitosti. Noćenje u hotelu.

2. dan: Reykjavik - poluotok Snæfellsness - Stykkishólmur (D, V)

Nakon doručka krećemo prema poluotoku Snæfellsness. Probat ćemo se probiti kroz Snæfellsjökull (ledenjak) na cesti F570, no ako to neće biti moguće, odvest ćemo se barem do ledenjaka. Zatim ćemo napraviti krug po poluotoku, proći kraj ljupkog seoca Arnarstapi sve do proslavljenog Kirkjufella. Kirkjufell (u prijevodu „Crkvena planina“) je planina na sjevernoj obali poluotoka, visoka 463 m, za koju se tvrdi da je najfotografiranija planina u zemlji. Bila je jedno od mjesta snimanja 6. i 7. sezone serijala „Igre prijestolja“, predstavljajući “planinu vrha strijele”. Nastavljamo vožnju do gradića Stykkishólmur gdje ćemo prenoćiti. Stykkishólmur se nalazi uz zaljev Breiðafjörður i okružen je prekrasnim pogledom na brojne otoke i otočiće. Gradić je poznat po obnovljenim starim kućama u staroj gradskoj jezgri, koje kao da su iz nekog drugog vremena. Za kraj dana odlazimo na večeru u najbolji riblji restoran u okolici. Noćenje u hotelu.

3. dan: Stykkishólmur - Arktički obalni put - Hjalteyri (D, V)

Danas nastavljamo Arktičkim obalnim putem. Vozit ćemo se po cesti uz zaljev Breiðafjörður u kojem se nalazi preko 3000 malih otočića. Krenut ćemo sa zapada prema sjeveru i putem se zaustaviti u Hvammstangi gdje ćemo na plaži potražiti tuljane. Na putu do prenoćišta zaustavit ćemo se još nekoliko puta kako bi se prošetali uz more i fotografirali. Noćit ćemo u Hjalteyriju, selu na zapadnoj obali Eyjafjörðura. Do ranih godina 20-og stoljeća Hjalteyri je bio jedno od glavnih središta ribarske industrije haringa. Danas se ovdje nalazi centar akvakulture u kojem se provode istraživanja izvodljivosti kulture morskih plodova. Hjalteyri se može pohvaliti nekim od najzanimljivijih ronilačkih područja na svijetu, kao i geotermalnim izvorima tik uz more. Nama će biti baza za istraživanje okolice u idućih par dana.

4. dan: Hjalteyri - poluotok Tröllaskagi - Hjalteyri (D, V)

Ovisno o vremenskim prilikama, u idućih par dana možemo prilagoditi redoslijed aktivnosti.

Danas imamo nekoliko mogućnosti. Jutro možemo provesti jašući islandske konje lijepim rutama na Skjardalviku. Jahanje traje oko 3 sata. Ruta prolazi kroz islandsku brezovu šumu, zatim do obale i konačno se penje uzbrdo odakle se širi prekrasan pogled na fjordove. Najam konja nije uključen u cijenu i košta cca 70 USD. Ako netko ne želi jahati, može se uputiti u posjet mjestašcu Siglufjörð, jednom od najljepših ribarskih mjesta na Islandu. U njemu danas živi jedva 1.200 stanovnika pa je teško povjerovati da je ovo malo mjesto nekad, u lovu na haringe, zapošljavalo više od 10.000 ljudi. U Siglufjörðu je zgodno posjetiti Muzej haringa ili jednostavno prošetati mjestom koje je bilo jedno od najizoliranijih dijelova zemlje prije nego što su sagrađeni tuneli.

Poslijepodne ćemo provesti na trekingu hodajući krajolicima poluotoka Tröll. Tröllaskagi je najviši planinski lanac na Islandu koji seže nešto iznad 1000 m. Ovdje nam se nude razne rute pa ćemo odabrati onu koja će nam najbolje odgovarati. Oni koji ne žele hodati, vrijeme mogu provesti kupajući se u geotermalnim bazenima u Hauganesu. 3 su bazena smještena tik uz morsku obalu, a svaki od njih ima drugačiju temperaturu vode. Iako je more na Islandu hladno, ako ste hrabri, možete isprobati i kupanje u moru. Dobro je što se uvijek brzo možete vratiti u jedan od bazena s toplom vodom. Kupanje u bazenima nije uključeno u cijenu jer se plaća donacija na licu mjesta (cca 7 USD). Večerat ćemo u hotelu, a zatim će nam naš vodič napraviti kratku prezentaciju ostatka putovanja kako bi nas uveo u način života Islanđana.  

5. dan: Hjalteyri - Husavik - Akureyri - Hjalteyri (D, V)

Danas ujutro odlazimo u potragu za kitovima. Plovit ćemo oko 3 sata na tipičnoj islandskoj ribarskoj brodici. Osim potrage za kitovima, imat ćemo prilike promatrati brojne morske ptice, osluškivati zvukove i udisati mirise Norveškog mora. U drugom dijelu dana odlazimo u šetnju po slikovitom Akureyriju, glavnom gradu sjevernog Islanda smještenom u spektakularnom okruženju. Nalazi se u središtu fjorda Eyjafjörður s pozadinom granitnih planina obavijenih snijegom cijele godine. Navečer ćemo se vratiti u Hjalteyri gdje ćemo večerati u našem smještaju. Bit će to posebna večera jer će je pripremati naš vodič koji je ujedno i šef kuhinje, naravno, zaljubljen u kuhanje. Tko želi može mu se pridružiti u pripremanju večere i tako naučiti pripremati neko od islandskih jela.

6. dan: Hjalteyri - Mývatn i Dijamantni krug - Þórshöfn (D, V)

Nakon doručka krećemo iz ovog prekrasnog područja u drugu avanturu. Naša prva stanica bit će Cow Café, pomalo jedinstveni kafić iznad stanice za mužnju krava. Island polaže veliku pažnju očuvanju okoliša i održivosti. U unutrašnjosti Eyjafjörðura nalazi se većina islandskih krava muzara. Da bi krave bile opuštene i zadovoljne, a time i mlijeko kvalitetnije, one se mogu slobodno kretati, dolaziti i odlaziti kako im je volja, a time i same odlučiti kad će biti pomuzene. Vlasnici farme došli su na sjajnu ideju i izgradili kafić iznad staje. Kafić ima stakleni pod i široke prozore koji omogućuju promatranje ovog procesa. Nakon kave i kolača u ovom zanimljivom kafiću nastavljamo dalje do Mývatna. Naša prva stanica bit će Góðafoss (u prijevodu „Božji vodopad“), a zatim nastavljamo do prirodnog kupališta Mývatn gdje možemo provesti nekoliko idućih sati. Ulaznica u kupalište nije uključena u cijenu (cca 55 USD). Slijede dvije kratke pješačke rute: Hverir i Krafla. Obje rute prolaze kroz geotermalno aktivna područja, puna kipućeg blata i dima. Potom prelazimo u gorje, u islandsku pustinjsku regiju. Slijedit ćemo najveću islandsku ledenjačku rijeku sve do najmoćnijeg europskog vodopada Dettifoss. Tu ćemo se ponovno zaustaviti za još jednu lijepu pješačku rutu od Dettifossa do manjeg slapa Selfoss (otprilike 3-4 sata hoda). Na kraju dana nastavljamo Arktičkom obalom prema sjeveru do područja poznatog kao Krajnji sjever i Elementarna priroda. Primijetit ćete kako se krajolik mijenja u čistu tundru. Zaustavit ćemo se na vidikovcu odakle se lijepo vidi čudesni kanjon Asbyrgi. Konačno stižemo u Þórshöfn (Thorshufn), rodno selo našeg lokalnog vodiča. Sljedeće tri noći smjestit ćemo se u gostinjskoj kući i tu će biti naša baza za istraživanje okolice.

7. dan: Þórshöfn (D, R, V)

Današnji dan rezerviran je za druženje s lokalcima. Nakon doručka krenut ćemo u „lov na blago“. Podijelit ćemo se u 3 ili 4 manje skupine. Svaka će skupina dobiti svoje tragove koji će je odvesti u istraživanje sela i okolice. „Lov na blago“ vodit će nas u istraživanje građevina, na upoznavanje ljudi, u obilazak tvornice ribe, možda na ribarski brod s kapetanom i na kraju će nam dati naznake na kojoj ćemo farmi završiti krajem dana. Svaka će skupina ručati kod odabranih domaćina do kojih će ih odvesti „lov na blago“. Poslijepodne ćemo provesti na raznim farmama s lokalnim poljoprivrednicima, imat ćemo priliku upoznati njihov rad s ovcama, konjima, kozama, i na kraju večerati s odabranim domaćinima.

8. dan: Þórshöfn - obala Elementarne prirode - Þórshöfn (D, R, V)

Doručak, a zatim slijedi vožnja do poluotoka Langanes gdje ćemo provesti još jedan aktivni dan. Ovaj poluotok jedno je od najudaljenijih mjesta na Islandu, protežući se 56 km u more i trenutno je u procesu da postane nacionalni park. Krenut ćemo pješice niz rijeku koja vodi do ruševina stare farme, a zatim nastaviti do platforme za promatranje ptica. Platforma strši preko litice pa se s nje mogu promatrati morski papagaji (puffin), njorke, blune i mnoge druge morske ptice. Često se lijepo vide tuljani, a ponekad i kitovi. Lokalci ovdje skupljaju ptičja jaja viseći na užadi podno strmih litica. Zatim nastavljamo do napuštenog ribarskog sela Skálar. Posljednja obitelj otišla je 1963. godine, no sve su građevine još uvijek tamo. Poslušat ćemo priču od povijesti Islanda, Farskih otoka, o ribarstvu i gospodarstvu Islanda, a zatim nas čeka roštilj za ručak. Po povratku u Þórshöfn imat ćemo slobodnog vremena za dodatno planinarenje, što nam daje priliku za još jednu potragu za pticama poput puffina i tuljanima.

9. dan: Þórshöfn - istočni Island i kanjon Stuðlagil - Eskifjörður - Jökulárslón (D)

Danas ćemo pokriti veliko područje. Krenut ćemo rano ujutro da bismo dan započeli s kratkim pješačenjem po kanjonu Stuðlagil. Kanjon je otkriven nedavno, nakon izgradnje velike hidroelektrane koja je isušila rijeku na sadašnju razinu, otkrivajući prekrasan kanjon. Nakon šetnje kanjonom nastavljamo niz istočnu obalu istražujući neka od najvažnijih ribarskih sela. Proći ćemo pored prekrasnih litica, fjordova i otoka, a ako bude vremena, možemo se zaustaviti i u mjestu Eskifjörður. Dan ćemo završiti u spektakularnom Jökulárlónu (Glečerski zaljev) promatrajući sante leda. Doživjet ćemo kako se led otkida ili „teli“ s glavnog ledenjaka i stvara zaljev. Led izlazi na pučinu, nerijetko se nasukavajući na kopno, kreirajući tako prekrasne skulpture na crnoj plaži. Noćenje u hotelu.

10. dan: Jökulárslón - južna obala i Vik - Landmannalaugur - Zlatni krug - Reykjavik (D, V)

Danas ćemo imati priliku vidjeti prekrasnu južnu obalu Islanda. Prošetat ćemo Reynisfjarom, jednom od poznatih crnih plaža nedaleko mjesta Vik. Nastavljamo do Víka, slikovitog grada okruženog liticama i s prepoznatljivim oštrim stijenama koje izviru iz mora nedaleko obale. Nakon šetnje obalom krećemo prema unutrašnjosti gdje ćemo prošetati brdskim parkom Landmannalaugura, jednim od najljepših islandskih unutrašnjih parkova. Nastavljamo dalje do lijepog vodopada Seljalandfoss koji je poznat po tome što se može proći iza njega. Prije povratka u Reykjavik proći ćemo duž poznatog Zlatnog kruga i vidjeti Gullfossov vodopad i poznati Geysir, koji svakih 6 minuta izbacuje vruću paru i vodu metrima visoko. Na kraju dana stižemo u Reykjavik. Večerat ćemo putem ili u jednom od lokalnih gradskih restorana. Noćit ćemo u blizini zračne luke.

11. dan: Reykjavik - Zagreb

U ranim jutarnjim satima odlazimo do zračne luke i započinjemo povratak kući. Uz presjedanje, u Zagreb stižemo krajem dana.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*COVID-19 Napomena

Pri ulasku u zemlju potrebno je imati negativni PCR test ne stariji od 72 sata, dokaz o cijepljenju ili dokaz da je osoba nedavno preboljela Covid ili ima antitijela. Svi putnici koji ulaze u zemlju podložni su testiranju, a trošak plaća putnik sam (cca 100 eura). Ova se pravila mijenjaju pa ih je potrebno stalno provjeravati. Više informacija možete pronaći na ovim stranicama: https://www.iatatravelcentre.com/world.php

Karta

Reykjavik

poluotok Snæfellsness

Stykkishólmur

Hjalteyri

poluotok Tröllaskagi

Husavik

Akureyri

Mývatn

Þórshöfn

kanjon Stuðlagil

Eskifjörður

Jökulárslón

Vik

Landmannalaugur

Općenito o Islandu

Naziv države: Island
Površina: 103.125 km²
Stanovništvo: 318.452
Glavni grad: Reykjavik
Službeni jezik: islandski
Pozivni broj: +354
Vremenska razlika: -2

Hrana

Islandska kuhinja se zasniva na ribi i janjetini i pod velikim je skandinavskim i europskim utjecajem. Veći dio voća i povrća se uvozi pa je stoga vrlo skupo.

Piće

Voda je sigurna za piće. Island je jedna od zemalja s najčišćom vodom na svijetu.

Zdravstvene informacije

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije prisutna.

Valuta

Islandska kruna (ISK); 1 USD = 126,16 ISK; 1 EUR = 152,89 ISK (veljača 2021.)

Novac

Kreditne kartice su posvuda prisutne, a koriste se Visa, Diners, MasterCard i American Express. U zračnoj luci je nekoliko banaka i bankomata, a bankomati i mjenjačnice dostupni su širom zemlje.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Premda će vam u ljetnim mjesecima trebati laganija odjeća, svakako sa sobom ponesite i neki topliji komad za večernje sate i za slučaj zahlađenja. U zimskim mjesecima obavezno ponesite toplu odjeću. Zbog čestih kiša nošenih vjetrom, tijekom cijele godine dobro je sa sobom imati kabanicu i čizme.

Klima

Islandska klima je umjerena zbog utjecaja Golfske struje. Ljeta su blaga, a zime prilično hladne. Aurora Borealis (Sjeverno svijetlo) najbolje se vidi između studenog i veljače. U lipnju i srpnju, Reykjavik ima gotovo 24-satno dnevno svjetlo, dok u sjevernom dijelu zemlje sunce jedva da i zalazi. U toku godine vjetrovi s vremena na vrijeme mogu biti jaki do olujni, a u unutrašnjosti su povremeno moguće i pješčane oluje. Snijeg nije tako čest kako bi se moglo očekivati pa samo u sjevernom dijelu zemlje možete uvijek računati na dobre uvjete za skijanje. U svakom slučaju, vrijeme je jako promjenjivo u svako doba godine – u Reykjavíku se u jednom danu mogu izmjenjivati svi vremenski uvjeti – kiša, sunce, rosulja i snijeg. Zrak je čist i nema zagađenja.   Na Island je najbolje putovati za vrijeme najtoplijeg dijela godine – od lipnja do kolovoza.

Električna energija

Napon je 220 V uz 50 Hz. Uglavnom se upotrebljavaju iste utičnice kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Islandom. Internet je dostupan u svim većim gradovima, u hotelima i Internet kafićima.

Pošaljite upit za Island: Povratak korijenima

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…