Island: Zemlja bogova

Ako želite istražiti Island izvan utabanih staza i doživjeti kako žive lokalci, onda je ovo putovanje za vas
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 9 dana

Šifra: IS-20-9-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Island

Datumi polazaka: 07.08.2020., 04.05.2021.

Naslovna » Europa » Island: Zemlja bogova
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

Cijena od:

14.900 kn + aviokarta

O ovom putovanju

Jedina riječ koja može opisati Island je čaroban. Teško je ne zapitati se kako tako malen otok ima toliko raznolik i slikovit pejzaž. Ova zemlja ovaca, sjevernih svjetala i vulkana s neizgovorivim imenima djeluje poput ogromnog laboratorija u kojem moćne sile iz dana u dan oblikuju sliku zemlje: gejziri, nemirni vulkani i ledeni glečeri probijaju sebi put. I premda moć islandske prirode pretvara maštu u stvarnost, ne leži sva čar Islanda samo u prirodi. Ovdje stanuje narod čiji korijeni sežu iz vremena Vikinga i tu ćete pronaći jednu od najvećih svjetskih koncentracija sanjara, autora, umjetnika i glazbenika.

U ovom 9-dnevnom putovanju putovat ćemo s našim domaćinima na sjever, istok, a 1 dan provest ćemo na jugu zemlje. Razgled glavnog grada Reykjavika ostavili smo za kraj putovanja. Ako želite istražiti Island izvan utabanih staza i doživjeti kako žive lokalci, onda je ovo putovanje za vas.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme. Uključuje kraće vožnje i trekinge koji nisu jako naporni. S našim domaćinima obići ćemo ribarska mjesta, farmu ovaca, geotermalna područja, gejzire, vodopade, ići ćemo promatrati kitove i ptice, kušat ćemo lokano pivo, kupati se u prirodnim toplicama i još mnogo toga, daleko od klasičnih turističkih ruta.

Bit ćemo smješteni u ugodnim gostinjskim kućama i u hotelu u Reykjaviku. Uključeni su svi obroci, a na meniju su većinom tradicionalna islandska jela.

Što je uključeno

sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
ulaznice prema programu
lokalno vodstvo na engleskom
pratitelj putovanja na hrvatskom jeziku za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovna karta za međunarodne letove (cca 530 eura)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 3.790 kn
nadoplata za 10-13 putnika: 1.000 kn
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Datumi polazaka

Polazak

07.08.2020.

Trajanje

9 dana

Cijena od

16.900 kn + aviokarta

PDF putovanja

Polazak

04.05.2021.

Trajanje

9 dana

Cijena od

14.900 kn + aviokarta

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Reykjavik - Blönduós (V)

Polazak iz zračne luke u Zagrebu prema redu letanja. Po dolasku u zračnu luku Keflavik sastat ćemo se s našim vodičem i započeti našu avanturu Arktičkim obalnim putem. Nastavljamo vožnju do gradića Blönduós koji leži na glacijalnoj rijeci Blanda po kojoj je i dobio ime. Smjestit ćemo se u prelijepim kolibama, opremljenim saunama i masažnim kadama u kojima se možemo opustiti prije spavanja. Večera i noćenje.

2. dan: Blönduós - Siglufjörður - Akureyri (D, R, V)

Nakon doručka idemo vidjeti kako Island koristi neka od svojih prirodnih čuda za obnovljivu energiju. Posjetit ćemo jednu hidroelektranu, a imat ćemo i kratku edukaciju o obnovljivoj energiji. Odatle ćemo krenuti planinskim putem u Varmahlíð, a zatim na prekrasan slikoviti poluotok Troll. Zaustavit ćemo se u gradiću Siglufjörðu, jednom od najljepših ribarskih mjesta na Islandu. Teško je povjerovati da je ovo malo mjesto nekad brojalo više od 10.000 ljudi zaposlenih u ribolovu na haringe, budući da danas ima jedva 1.200 stanovnika. Tamo ćemo ručati i prošetati gradom koji je bio jedan od najizoliranijih dijelova zemlje prije nego što su sagrađeni tuneli. Nakon ručka nastavljamo prema Hjaltareyu, gdje ćemo posjetiti staru ribarsku tvornicu u Hjaltereyri koja je prenamijenjena u tvornicu kože. Ovdje ćemo imati priliku vidjeti lokalnu zanatsku obradu, a moći ćemo i kupiti proizvode od kože (ovčje, jelenje, tuljanove…) Kratko ćemo se odmoriti i opustiti u vrućoj kupelji. Nakon toga, uputit ćemo se u Akureyri – glavni grad sjevernog Islanda. Grad je smješten u spektakularnom okruženju; nalazi se u središtu fjorda Eyjafjörður s pozadinom granitnih planina obavijenih snijegom cijele godine. Smjestit ćemo se u hotel i večerati u restoranu s prekrasnim pogledom. Noćenje.

3. dan: Akureyri - Húsavík - kanjon Asbyrgi - Þórshöfn (D, R, V)

Poslije doručka još jednom ćemo prošetati glavnom shopping ulicom nakon čega napuštamo Akureyri. Uputit ćemo se u jedan od manjih gradova koji prednjači u promatranju kitova na sjevernoj obali – Húsavík, udaljen 45 minuta vožnje od Akureyrija. Húsavík je na neki način grad pionir u promatranju kitova u cijeloj Europi, a za promatranje se koriste tradicionalni i ekološki prihvatljivi brodovi. Upravo na takvu jednu drvenu brodicu ćemo se i mi ukrcati. Nakon ovog prekrasnog iskustva odlazimo na ručak, a zatim slijedi posjet Muzeju kitova. Nastavit ćemo prema sjeveru Arktičkim obalnim putem, najdalje što možemo ići prema sjeveru Arktičkog kruga. Putem ćemo se zaustaviti u kanjonu Asbyrgi na kraćem trekingu. Po dolasku u Þórshöfn, koji ćemo koristiti kao bazu za putovanje narednih dana, smjestit ćemo se u gostinjskoj kući našeg domaćina. U njegovom lokalnom restoranu čeka nas prava islandska gozba. Noćenje.

4. dan: Þórshöfn - poluotok Langanes - Þórshöfn (D, R, V)

Doručak, a zatim slijedi vožnja do poluotoka Langanes gdje ćemo provesti cijeli dan. Obilazak sjevera ne bi bio potpun bez posjeta jednom od najudaljenijih i najljepših mjesta. Ovaj poluotok je poznat po raznim vrstama ptica koje ćemo gledati s platforme za promatranje Stóri Karl. Zaustavit ćemo se kod lokalaca koji s litica skupljaju jaja, a nešto jaja ćemo i kupiti kako bismo imali za doručak idući dan. Nastavljamo prema napuštenom ribarskom selu Skálar gdje ćemo imati piknik ručak, a potom ćemo prošetati do svjetionika. Na povratku u smještaj posjetit ćemo farmu ovaca i tu provesti neko vrijeme da bi se upoznali s načinom života lokalnih farmera. U ovo doba godine svakog dana na svijet dolazi velik broj janjadi pa postoji velik vjerojatnost da ćemo na farmi doživjeti i rođenje mladunaca. Osim toga, zanimljivo je da se na ovoj farmi nekad nalazila pista koju je koristila američka vojska tijekom Hladnog rata. Nedaleko farme se nalazi olupina aviona DC-3 koji se srušio 1960. godine. Krajem dana vraćamo se u naš smještaj gdje nas za večeru čeka svježa riba. Noćenje.

5. dan: Þórshöfn - Hverir - Raufarhöfn - Þórshöfn (D, R, V)

Današnja tema je geotermalna. Vozit ćemo se pustinjom u gorje Islanda. Posjetit ćemo jednu poznatu elektranu smještenu na vulkanu „Krafla“ i vidjeti kako Islanđani koriste geotermalnu energija za grijanje. Sljedeće ćemo posjetiti geotermalno područje Hverir gdje voda izlazi na površinu u obliku pare i formira vruće blatne bazene (temperatura pare je 80-100°C). Zrak je zasićen sumporom, a pejzaž bez vegetacije djeluje svemirski. Uzet ćemo jednosatnu pauzu koju ćemo iskoristiti u prirodnom kupalištu Mývatn. Na povratku u Þórshöfn, zaustavit ćemo se na velikoj farmi u čijim se staklenicima proizvodi veliki dio voća i povrća na Islandu. Zatim odlazimo u Húsavík öl, jednu od najnovijih i najcijenjenijih malih pivovara na Islandu. Upoznat ćemo naše domaćine Steinni i Jakoba, vrhunske majstore za pivu, a zatim slijedi degustacija. Nastavljamo vožnju preko Melrakkaslétte (ravnica Arktičke lisice) prema najudaljenijem selu na sjeveru, selu Raufarhöfn, gdje se nalazi znamenitost Arktički “henge” koji podsjeća na Stonehenge u Velikoj Britaniji. Tamo ćemo i večerati u njihovom lokalnom restoranu. Povratak u Þórshöfn. Noćenje.

6. dan: Þórshöfn - Borgarfjorður Eystri - Seyðisfjörður - Eskifjörður (D, R, V)

Danas krećemo na istok, u područje istočnih fjordova. Vozit ćemo se najvišom cestom Islanda s koje su pogledi zadivljujući. Prošetat ćemo do samog vrha odakle se pruža najbolji pogled na rijeke, fjordove, planine i prekrasne plaže od crnog pijeska. Nastavljamo do malenog sela Borgarfjorður Eystri, koje je najbolje mjesto za promatranje morskih ptica tupika (engl. puffin) iz porodice njorki, svojevrsnog simbola Islanda. Nakon otprilike sat vremena promatranja tih čudnovatih, rijetkih ptica, uputit ćemo se u slikoviti gradić Seyðisfjörður koji se nalazi se na prelijepom fjordu. Čeka nas ručak sa žara i domaće pivo. Noć ćemo provesti u selu Eskifjörður; vrlo lijepom i živahnom ribarskom mjestu.

7. dan: Eskifjörður - zaljev Glacier - Vik (D, R, V)

Pred nama je još jedan prekrasan dan koji oduzima dah. Napuštamo istočne fjordove i krećemo prema jugu Islanda. Proći ćemo pored prekrasnih litica, fjordova i otoka. Poslijepodne ćemo se zaustaviti u čuvenom zaljevu Glacier. Ovo je predivna laguna u kojoj se ledene sante odvajaju od ledenjaka i izgledaju kao da lebde uokolo. Možemo otići na vožnju brodom (opcionalno, dodatno se plaća) ili otići do plaže od crnog pijeska i fotografirati različite „ledene brjegove“ koji se skupljaju na plaži. Nastavit ćemo do Víka, slikovitog grada koji je okružen liticama i nalazi se na plaži od crnog pijeska, s koje možemo vidjeti oštre stijene kako izviruju iz mora. Večera i noćenje.

8. dan: Vik - Reykjavik (D, R, V)

Za kraj naše islandske avanture ostavili smo glavni grad Reykjavik. Prije nego što se vratimo gradskom životu i civilizaciji, zaustavit ćemo se kod nekoliko prekrasnih poznatih slapova i glečera. Reykjavik je najsjevernija prijestolnica na svijetu, grad okružen nevjerojatnim krajolicima, moderan i tradicionalan, s puno zanimljivih sadržaja, ali bez stresa kakav smo navikli osjetiti u zapadnim metropolama. U drugom dijelu dana vodič će nas odvesti u obilazak grada i pokazati nam njegove najvažnije znamenosti, a imat ćemo i slobodnog vremena za kupovinu suvenira prije oproštajne večere u tri slijeda. Noćenje.

9. dan: Reykjavik - Zagreb (D)

Poslije doručka transfer do zračne ovisno o redu letenja.

Karta

Reykjavik

Blönduós

Siglufjörður

Akureyri

Húsavík

kanjon Asbyrgi

Þórshöfn

poluotok Langanes

Hverir

Raufarhöfn

Borgarfjorður Eystri

Seyðisfjörður

Eskifjörður

zaljev Glacier

Vik

Općenito o Islandu

Naziv države: Island
Površina: 103.125 km²
Stanovništvo: 318.452
Glavni grad: Reykjavik
Službeni jezik: islandski
Pozivni broj: +354
Vremenska razlika: -2

Hrana

Islandska kuhinja se zasniva na ribi i janjetini i pod velikim je skandinavskim i europskim utjecajem. Veći dio voća i povrća se uvozi pa je stoga vrlo skupo.

Piće

Voda je sigurna za piće. Island je jedna od zemalja s najčišćom vodom na svijetu.

Zdravstvene informacije

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije prisutna.

Valuta

Islandska kruna (ISK); 1 USD = 121,18 ISK; 1 EUR = 134,25 ISK (siječanj 2020.)

Novac

Kreditne kartice su posvuda prisutne, a koriste se Visa, Diners, MasterCard i American Express. U zračnoj luci je nekoliko banaka i bankomata, a bankomati i mjenjačnice dostupni su širom zemlje.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Premda će vam u ljetnim mjesecima trebati laganija odjeća, svakako sa sobom ponesite i neki topliji komad za večernje sate i za slučaj zahlađenja. U zimskim mjesecima obavezno ponesite toplu odjeću. Zbog čestih kiša nošenih vjetrom, tijekom cijele godine dobro je sa sobom imati kabanicu i čizme.

Klima

Islandska klima je umjerena zbog utjecaja Golfske struje. Ljeta su blaga, a zime prilično hladne. Aurora Borealis (Sjeverno svijetlo) najbolje se vidi između studenog i veljače. U lipnju i srpnju, Reykjavik ima gotovo 24-satno dnevno svjetlo, dok u sjevernom dijelu zemlje sunce jedva da i zalazi. U toku godine vjetrovi s vremena na vrijeme mogu biti jaki do olujni, a u unutrašnjosti su povremeno moguće i pješčane oluje. Snijeg nije tako čest kako bi se moglo očekivati pa samo u sjevernom dijelu zemlje možete uvijek računati na dobre uvjete za skijanje. U svakom slučaju, vrijeme je jako promjenjivo u svako doba godine – u Reykjavíku se u jednom danu mogu izmjenjivati svi vremenski uvjeti – kiša, sunce, rosulja i snijeg. Zrak je čist i nema zagađenja.   Na Island je najbolje putovati za vrijeme najtoplijeg dijela godine – od lipnja do kolovoza.

Električna energija

Napon je 220 V uz 50 Hz. Uglavnom se upotrebljavaju iste utičnice kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Islandom. Internet je dostupan u svim većim gradovima, u hotelima i Internet kafićima.

Pošaljite upit za Island: Zemlja bogova

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…