Jordan: Kanjonima i pustinjom

od 9,100 kn10,550 kn

Najbolje putovati: od početka travnja do kraja listopada

Popust:
Očisti

    Reset options
    • kn
    • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
9 dana
Vrsta putovanja:
Privatno, Aktivno
Šifra putovanja:
JO-19-9-PA
Veličina grupe:
min 2
Destinacija:

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Istanbul: Polazak iz zračne luke Zagreb za Amman uz presjedanje.

2. dan: Amman - Jerash - Amman: Ovisno o redu letenja dolazak u zračnu luku Amman. Nakon carinskih formalnosti transfer do hotela. Nakon kraćeg odmora započinjete s razgledom grada. Odlazite na obilazak ruševina rimskog teatra, Citadele i palače Umayyad. Razgled uključuje i posjet arheološkom i folklornom muzeju. Možete prošetati starim središtem grada i obaviti shopping, a potom odlazite prema grčko-rimskom gradu Jerashu, poznatom i kao „Grad s tisuću stupova“. Jerash prikazuje svu raskoš Rimskog Carstva (ponekad ga nazivaju i Pompejom Istoka). Smatra se jednim od najvećih i najbolje očuvanih lokaliteta rimske arhitekture na svijetu izvan Italije. Ovaj veličanstveni primjer rimskog urbanizma koji je stoljećima bio skriven pod nanosima pijeska prije nego je početkom 20. st. otkopan i restauriran, oduševit će vas svojom 600 metara dugom ulicom s kolonadama i trijumfalnom arkadom posvećenom caru Hadrijanu kroz koju i dan danas možete proći. Krajem dana transfer do hotela u Ammanu i noćenje.

3. dan: Amman - Wadi Mujib (Siq trail - vodena ruta, treking 2-3 sata) - Petra (D, V): Doručak. U ranojutarnjim satima nastavak vožnje prema Wadi Mujibu, najnižem prirodnom rezervatu na svijetu. Spektakularni krajolici 1300 m dubokog klanca Wadi Mujib ulaze u Mrtvo more na 410 m ispod morske površine. Omiljeno je odredište pustolova i planinara i dom brojnim rijetkim vrstama mačaka i koza te najpoznatijem divljem kozorogu. I vas čeka uzbudljiva ruta kroz kanjon do kremasto-bijelih sedimentnih brdašaca i spuštanje prema rijeci Mujib, kristalno čistoj, brzoj i punoj života. Malih ribica ima u izobilju, kao i žaba. Za ovu rutu preporučuje se imati dobru kondiciju i potrebno je znati dobro plivati (za osobe starije od 18 godina). Ruta kreće od centra za posjetitelje kraj mosta Mujib, odakle put ide preko brane i prati rijeku iznad koje se uzdižu stijene od pješčenjaka, sve do podnožja vodopada. Prvi dio staze hodat ćete po suncu pa bi vam moglo biti dosta vruće, no kad stignete do vode brzo ćete se rashladiti. Hodat ćete oko 2-3 sata. Ovisno o sezoni i kišama koje padaju, razina vode u kanjonu može biti viša ili niža pa se, ako je kanjon pun vode, u nekim bazenima možete i okupati. Voda na nekim mjestima može biti duboka 1 - 2 metra, negdje čak i više. Pripremite odjeću i obuću za hodanje koja vam se može smočiti te rezervnu odjeću u koju ćete se presvući po završetku kanjoninga. Nakon kanjoninga nastavljate vožnju do Petre gdje ćete se smjestiti u hotelu. Večera i noćenje.

4. dan: Petra (D, V): Doručak. Obilazak Petre, drevnog napuštenog grada, nekoć glavnog grada Nabatejaca, koji su svoj grad uklesali u stijene prije 2.000 godina. Zovu ga i „Ružičasti Grad“. Zapad ga je ponovno otkrio tek 1812. g. Grad je uvršten na UNESCO-vu listu svjetske baštine te je proglašen jednim od novih sedam svjetskih čuda. Kilometri grada čuvaju više od 800 spomenika koji uključuju razne građevine i žrtvenike uklesane u stijene. Na konjima ćete se uputiti do početka klanca dugog 1,2 km koji vodi u Petru. Nastavljate pješice među stijenama visokim i do 180 metara. Dan ćete provesti razgledavajući znamenitosti “izgubljenog grada”, među kojima je najpoznatija Faraonska riznica. Rimsko kazalište iz 1. st. također je uklesano u stijene, a sjeverno od kazališta nalazi se “kraljevski zid” ili stijena u koju su, jedna do druge, uklesane monumentalne grobnice. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

5. dan: Petra - Wadi Rum (D, V): Nakon doručka nastavljate uživati u ljepotama Petre. Danas ćete je istraživati samostalno, bez pratnje vodiča. Možete se ponovo vratiti na poznate putove i uživati u atmosferi zaboravljenog i ponovo oživljenog grada, ili pak okolnim putovima obići Petru i gledati je iz nove perspektive, s brežuljaka koji je okružuju. Beduini na svojim malim štandovima nude razne tradicionalne proizvode pa se možete okušati u cjenkanju, a u pauzi će vam prijati pravi beduinski čaj ili kava. Usred davno usnulog grada magarci i deve šeću naokolo, a djeca se igraju. Očarat će vas ova atmosfera i poželjeti ćete ostati. Ukoliko prethodni dan niste stigli, predlažemo šetnju do samostana Ad Dayr odakle se širi lijepi panoramski pogled na Wadi Arabu, pustinju koju dijele Jordan i Izrael. Na vrhu se nalazi urna visoka čak 9 metara te se smatra vrhuncem nabatejske kulture. U drugom dijelu dana krećete za Wadi Rum. Odredište vam je beduinski kamp usred pustinje, a potom vožnja džipom po Wadi Rumu (otprilike 3 sata). Čekaju vas lijepi trenuci uz zalazak sunca na otvorenom. Noćenje i večera u šatorima, u beduinskom kampu.

6. dan: Wadi Rum - Aqaba (D): Wadi Rum je mjesto avanture i uživanja u fascinantnim bojama pustinjskih dina, mjesto koje vam pomaže da zaboravite brige svakodnevnog života i podsjeća vas na jednostavnost života. Zora u pustinji nezaboravan je doživljaj. Poslije doručka, ukoliko želite, možete na licu mjesta dogovoriti još jednu vožnju jeepom po pustinji (plaćanje na licu mjesta u dogovoru s vozačem)! Nakon avanture u Wadi Rumu krećete prema Aqabi, jedinom obalnom gradu Jordana u zaljevu Aqaba. Po dolasku smještaj u hotel. Ostatak dana imate slobodno vrijeme za samostalna istraživanja. Noćenje u hotelu.

7. dan: Aqaba (D): Nakon doručka, imate slobodan dan za vlastite aktivnosti. Za one koji žele, preporučujemo ronjenje ili snorkeling na jednom od svjetski poznatih koraljnih grebena. Noćenje u hotelu.

8. dan: Aqaba - Madaba - Mt. Nebo - Mrtvo more - Amman (D, V): Doručak. Ujutro povratak prema Ammanu. Na putu ćete posjetiti kršćanski grad Madabu, poznatu pod nazivom „Grad Mozaika“. Obići ćete grčku pravoslavnu crkvu Sv. Jurja u kojoj se nalazi remek djelo Madabe - bizantinska mozaička karta Svete zemlje koja datira iz 6. stoljeća, a prikazuje Jeruzalem i druge gradove. Posjetit ćete i Arheološki park u kojem se nalaze ostaci nekoliko bizantskih crkava, uključujući nevjerojatne mozaike Crkve Djevice. Kompleks parka uključuje školu za restauraciju i očuvanje drevnih mozaika. Zatim ćete se zaputiti do planine Nebo koja se smatra jednim od najvažnijih svetih mjesta u Jordanu. Vjeruje se da je to mjesto gdje se Mojsije popeo iz doline Moab i odakle mu je Bog pokazao obećanu zemlju, te koje je ujedno i njegovo posljednje počivalište. Tamo se nalaze ruševine iz 4. do 6. stoljeća s čudesnim mozaicima koji ukrašavaju tlo crkve i koji su još uvijek vidljivi. Usput ćete stati uz obale Mrtvog mora (najniže smještenog jezera na Zemlji, 409 m ispod razine mora) gdje ćete imati vremena za kupanje. Krajem dana nastavljate putovanje do Ammana gdje ćete večerati u lokalnom restoranu. Sredinom noći čeka vas transfer do zračne luke odakle započinjete povratak kući.

9. dan: Amman - Istanbul - Zagreb: Let za Zagreb uz presjedanje. Dolazak u Zagreb se očekuje u jutarnjim satima.

Special offer

Donosimo vam malo drugačije putovanje kroz Jordan, koje je prvenstveno namijenjeno ljubiteljima pustolovine i kretanja. Priroda u Jordanu ima i svoje skrivene dragulje, mjesta koja ćete rijetko naći na klasičnim turističkim rutama. To su neobično lijepi kanjoni koje ćete najbolje doživjeti ako im se približite i ako ih prohodate. U ovom putovanju odabrali smo Wadi Mujib kanjon kroz koje prolazi voda. Ako volite treking i kanjoning, a dobar ste plivač, ovo je idealno putovanje za vas. Naravno, nećemo zaobići niti nabatejsku Petru, jedan od najljepših starih gradova, čiji su hramovi i grobnice uklesani u crvene stijene i koja zbog svoje posebnosti zasluženo nosi titulu jednog od sedam svjetskih čuda. U njoj ćemo provesti dva dana, a zatim nastaviti prema lijepoj pustinji Wadi Rum. U carstvu pijeska raznih boja ispratit ćemo zalazak sunca i dočekati njegov izlazak. Za kraj smo ostavili odmor na obali zaljeva Aqaba. Na povratku u Aman posjetit ćemo Mt. Nebo i Madabu, a isprobat ćemo i plutanje na obalama Mrtvog mora.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo je avanturističko putovanje koje zahtijeva dobru kondiciju i zdravlje putnika. U program je uključen treking kroz kanjon Wadi Mujiba koji u različitim razdobljima može biti više ili manje ispunjen vodom.

Noćenja u hotelima s 4 zvjezdice u Ammanu, s 3 zvjezdice u Petri i s 5 zvjezdica u Ammanu, uz jedno noćenje u beduinskom kampu u pustinji.

smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 3,4 i 5 zvjezdica te u kampu u Wadi Rumu (odvojeni wc i tuš)
prijevoz s modernim A/C vozilom uz vozača koji govori engleski
navedeni obroci
ulaznice za navedene znamenitosti
jahanje konja u Petri
vožnja džipom po pustinji Wadi Rum
lokalni vodič na engleskom jeziku za Jerash (2 sata) i Petru (2 sata, pokriva donji dio Petre)
besplatna viza za Jordan
jamčevina

povratne zrakoplovne karte za međunarodne letove Zagreb – Amman – Zagreb (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letu u trenutku rezervacije, cca 600 eura)
obroci koji nisu navedeni
vodič u Wadi Mujibu (vodiči su raspoređeni po ruti, samo ponekad je moguće uzeti privatnog lokalnog vodiča)
napojnice za lokalne vodiče i vozače (za jahanje konja u Petri obavezna je napojnica od 3 USD po smjeru)
putno osiguranje (preporučujemo)
osobni troškovi

Amman

Jerash

Wadi Mujib

Petra

Wadi Rum

Aqaba

Madaba

Mt. Nebo

Mrtvo more

 

Naziv države: Hašemitska Kraljevina Jordan

Površina: 92.300 km²

Stanovništvo: 5,2 milijuna

Glavni grad: Amman

Službeni jezik: arapski

Pozivni broj: +962

Vremenska razlika: +1 sat

Klima: Ova mala zemlja ima jako raznoliku klimu. Zime su hladne uz mogućnost snijega, no prosječne temperature ipak se kreću u prosjeku od 10 do 15 stupnjeva i nerijetko padnu ispod nule. Iznimka su Aqaba i ostala južna područja gdje se i u siječnju temperature penju do 20 stupnjeva. Ljeta su jako vruća s temperaturama iznad 36 stupnjeva. Sjever je najpodnošljiviji, dok su područja oko Crvenog i Mrtvog mora jako vruća, s visokom postotkom vlage u zraku. Kiše padaju od studenog do ožujka. Najugodnije za putovanje je u proljeće i jesen kad se temperature kreću između 20 i 30 stupnjeva.

Odjeća: Jordan je islamska zemlja. Premda ne postoje pisana pravila o načinu odijevanja, preporučujemo da ponesete majice koje prekrivaju prsa i ramena te hlače ili suknje dužine barem do koljena. Tako ćete se ugodnije osjećati, a i zaštiti ćete osjetljive dijelove kože od sunca.

Piće: Voda iz pipe nije za piće. Preporučujemo da pijete vodu iz boce koja je svuda dostupna.

Hrana: Patlidžan, slanutak, leća, riža, humus, kozji sir i domaći kruh (khoubs) većinom prate sva jela. Mesna jela su većinom spremljena od janjetine ili piletine, s dosta začina. Kebab uvijek prati krem jogurt. Svinjetina se ne jede, a alkohol se ne poslužuje za vrijeme Ramadana.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nisu potrebna. Predlažemo da detaljnije provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta: Jordanski dinar (JOD); 1 USD= 0,7090 JOD; 1 EUR= 0,80267 JOD (srpanj 2019.)

Novac: Najbolje je da sa sobom ponesete američke dolare, no lako ćete zamijeniti i eure i funte. Lokalno stanovništvo rado prihvaća i stranu valutu (američke dolare) pa ponesite dovoljno sitnih apoena. Premda su bankomati rasprostranjeni u većim gradovima, preporučujemo da se oslonite na gotovinu. Od kartica se koriste Visa, American Express, Diners Club i MasterCard.

Mobilni telefoni i Internet: Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Jordanom. Internet je dostupan u Internet kafićima koji se nalaze posvuda.

Električna energija: Koristi se napon od 220 V na frekvenciji od 50 Hz; utičnice su kao kod nas.

Viza: Viza je potrebna – dobiva se na granici pri ulasku u zemlju i besplatna je.

Pošaljite upit ili rezervirajte Jordan: Kanjonima i pustinjom

Odabrano putovanje:

6 + 6 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Jordan: Kanjonima i pustinjom”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…