Jordan: Nabatejski dragulj

Vodimo vas na proputovanje kroz Jordan na kojem ćemo posjetiti najvažnije znamenitosti
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 8 dana

Šifra: JO-21-8-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Jordan

Datumi polazaka: 18.04.2021.

Naslovna » Azija » Jordan: Nabatejski dragulj
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

Cijena od:

10.700 kn + avio karta

O ovom putovanju

Vodimo vas na proputovanje kroz Jordan na kojem ćemo posjetiti najvažnije znamenitosti, od prijestolnice Ammana i rimskih ruševina u Jerashu, do kršćanske Madabe i Mt Neba.

Putem ćemo se zaustaviti na Mrtvom moru i isprobati plutanje na zasićenoj morskoj površini. Posebnost ovog putovanja je duže zaustavljanje u Nabatejskoj Petri, jednom od najljepših starih gradova, čiji su hramovi i grobnice uklesani u crvene stijene i koja zbog svoje posebnosti zasluženo nosi titulu jednog od sedam svjetskih čuda.

Petru nije moguće istražiti u samo jednom danu pa ćemo u njoj provesti dva dana i istraživati njezine najskrivenije, ali i najatraktivnije kutke. Potom nastavljamo prema slikovitoj pustinji Wadi Rum gdje ćemo u carstvu pijeska raznih boja ispratiti zalazak sunca i dočekati njegov izlazak.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo je klasično putovanje koje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i prirodnih ljepota, bez suviše napornog hodanja.

Noćit ćemo u hotelima s 4*, a jedno noćenje provest ćemo u pustinji u beduinskim šatorima s WC-om i tušem.

Što je uključeno

sav smještaj
sav prijevoz
navedeni obroci
ulaznice za navedene znamenitosti
vožnja džipom po pustinji Wadi Rum
lokalni vodič na engleskom
pratitelj iz Hrvatske za min. 10 putnika
viza za Jordan (za grupu više od 5 putnika)
jamčevina

Što nije uključeno

povratna zrakoplovna karta Zagreb – Amman – Zagreb
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 2.150 kn
obroci koji nisu navedeni
nadoplata za 10-15 putnika: 500 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače 50 USD, za jahanje konja u Petri 3 USD po smjeru
opcionalni posjet Petri noću: 210 kn
opcionalna turska kupelj u Petri: 245 kn
opcionalan obilazak Petre na konjima u trajanju od 2.5 sata: 525 kn
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Amman

Polazak iz zračne luke Zagreb za Amman uz presjedanje. Dolazak u kasnim noćnim satima. Po obavljenim carinskim formalnostima, transfer do hotela. Noćenje.

2. dan: Amman - Jerash - Amman (D, V)

Nakon doručka zaputit ćemo se u posjet ruševinama rimskog teatra u Ammanu, Citadeli i palači Umayyad. Obilazak uključuje posjete arheološkom i folklornom muzeju. Potom odlazimo prema grčko-rimskom gradu Jerashu, poznatom kao „Grad s tisuću stupova“. Jerash prikazuje raskoš Rimskog Carstva pa ga ponekad ga nazivaju i Pompejom Istoka. Smatra se jednim od najvećih i najuščuvanijih lokaliteta rimske arhitekture u svijetu izvan Italije. Krajem dana povratak u Amman, večera i noćenje u hotelu.

3. dan: Amman - Mrtvo more - Kerak - Petra (D, R, V)

Nakon doručka zaputit ćemo se prema Mrtvom moru, najnižoj točki na površini Zemlje. Slobodno vrijeme za odmor i kupanje (plutanje) na površini Mrtvog mora. Ručat ćemo u spa resortu. U drugom dijelu dana nastavak putovanja prema Petri gdje ćemo noćiti. Putem ćemo se zaustaviti da bi posjetili Kerak, jednu od najvećih križarskih utvrda. Po dolasku u Petru, opcionalno možemo vidjeti Petru noću ili posjetiti tursku kupelj. Smještaj u hotelu, večera i noćenje.

4. dan: Petra (D, V)

Nakon doručka započet ćemo naše istraživanje Petre, prikladno opisane kao “Ružičasti grad, upola star kao i vrijeme”. Drevni grad utemeljili su Nabatejci prije 2000 godina. Njegova ogromna arhitektonska struktura i njen višebojni kamen nevjerojatna su atrakcija. Obilazak drevnog nabatejskog glavnog grada započinjemo na mazgi, a zatim slijedi šetnja kroz Siq, dugu usku pukotinu između dviju nadvijenih stijena. Opcionalno možemo na konjima obići planine oko Petre. Na kraju pukotine nalazi se Petrin najpoznatiji spomenik – riznica. Nastavljamo obilazak postupno otkrivajući tajne grada. Odlazak do hotela, večera i noćenje.

5. dan: Petra (D, V)

Nakon doručka ponovno ćemo se vratiti u Petru i nastaviti istraživati njezine skrivene kutke. Krajem dana povratak u hotel, večera i noćenje.

6. dan: Petra - Beida - Wadi Rum (D, R, V)

Nakon doručka vožnja do Beide, poznate kao „Mala Petra“, mjesta gdje su Nabatejci zabavljali svoje goste. Potom nastavljamo na jug do zadivljujuće pustinje Wadi Rum, najveće pustinje Jordana i jednog od najspektakularnijih pustinjskih pejzaža na svijetu. Unutar pustinje uživat ćemo u obilasku džipovima sve do zalaska sunca, a u smiraj dana imat ćemo prilike uživati u tradicionalnoj beduinskoj večeri pod prekrasnim zvjezdanim nebom. Smještaj i noćenje u kampu.

7. dan: Wadi Rum - Madaba - Mt. Nebo - Amman (D, V)

Nakon doručka započinjemo povratak prema Ammanu. Na putu ćemo posjetiti kršćanski grad Madabu, poznat pod nazivom „Grad Mozaika“. Posjetit ćemo grčku pravoslavnu crkvu Sv. Jurja i vidjeti remek djelo Madabe – bizantinsku mozaičku kartu Svete zemlje koja datira iz 6. stoljeća, a prikazuje Jeruzalem i druge gradove. Posjetit ćemo i Arheološki park u kojem se nalaze ostaci nekoliko bizantskih crkava, uključujući nevjerojatne mozaike Crkve Djevice. Kompleks parka uključuje školu za restauraciju i očuvanje drevnih mozaika. Zatim ćemo se zaputiti do planine Nebo, koja se smatra jednim od najvažnijih svetih mjesta u Jordanu i za koju se vjeruje da je mjesto gdje se Mojsije popeo iz doline Moab, i odakle mu je Bog pokazao obećanu zemlju, te koje je ujedno i njegovo posljednje počivalište. Tamo se nalaze ruševine iz 4. do 6. stoljeća s čudesnim mozaicima koji ukrašavaju tlo crkve i koji su još uvijek vidljivi. Krajem dana nastavljamo putovanje do Ammana. Večera i transfer do zračne luke odakle započinjemo povratak kući.

8. dan: Amman - Zagreb

Let za Zagreb uz presjedanje. Dolazak u Zagreb u jutarnjim satima.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

Karta

Amman

Jerash

Mrtvo more

Kerak

Petra

Beida

Wadi Rum

Madaba

Mt. Nebo

Općenito o Jordanu

Naziv države: Hašemitska Kraljevina Jordan
Površina: 92.300 km²
Stanovništvo: 5,2 milijuna
Glavni grad: Amman
Službeni jezik: arapski
Pozivni broj: +962
Vremenska razlika: +1

Hrana

Patlidžan, slanutak, leća, riža, humus, kozji sir i domaći kruh (khoubs) većinom prate sva jela. Mesna jela su većinom spremljena od janjetine ili piletine, s dosta začina. Kebab uvijek prati krem jogurt. Svinjetina se ne jede, a alkohol se ne poslužuje za vrijeme Ramadana.

Piće

Voda iz pipe nije za piće. Preporučujemo da pijete vodu iz boce koja je svuda dostupna.

Zdravstvene informacije

Nisu potrebna. Predlažemo da detaljnije provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Jordanski dinar (JOD); 1 USD = 0,71 JOD; 1 EUR = 0,84 JOD (rujan 2020.)

Novac

Najbolje je da sa sobom ponesete američke dolare, no lako ćete zamijeniti i eure i funte. Lokalno stanovništvo rado prihvaća i stranu valutu (američke dolare) pa ponesite dovoljno sitnih apoena. Premda su bankomati rasprostranjeni u većim gradovima, preporučujemo da se oslonite na gotovinu. Od kartica se koriste Visa, American Express, Diners Club i MasterCard.

Viza

Viza je potrebna – dobiva se na granici pri ulasku u zemlju i besplatna je ako u grupi ima 5 ili više putnika.

Odjeća

Jordan je islamska zemlja. Premda ne postoje pisana pravila o načinu odijevanja, preporučujemo da ponesete majice koje prekrivaju prsa i ramena te hlače ili suknje koje dužine barem do koljena. Tako ćete se ugodnije osjećati, a i zaštiti ćete osjetljive dijelove kože od sunca.

Klima

Ova mala zemlja ima jako raznoliku klimu. Zime su hladne uz dosta snijega i s temperaturama u prosjeku od 10 do 15 stupnjeva, koje nerijetko padnu ispod nule. Iznimka su Aqaba i ostala južna područja gdje se i u siječnju temperature penju do 20 stupnjeva. Ljeta su jako vruća s temperaturama iznad 36 stupnjeva. Sjever je najpodnošljiviji, dok su jug i područje oko Mrtvog mora jako vrući i vlažni. Kiše padaju od studenog do ožujka. Najugodnije za putovanje je u proljeće i jesen kad se temperature kreću između 20 i 30 stupnjeva.

Električna energija

Koristi se napon od 220 V na frekvenciji od 50 Hz; utičnice su kao kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Jordanom. Internet je dostupan u Internet kafićima koji se nalaze posvuda.

Pošaljite upit za Jordan: Nabatejski dragulj

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Opcionalni izleti:

1 + 1 =

Možda će vas zanimati i…

Obavijest
Dragi naši putnici, Zbog situacije s Covid19 naš tim i dalje radi od kuće, no na raspolaganju smo vam, kao i do sada, putem naših kontakt telefona: 01-5577-550; 098–640–369 ili 099-4265-422 i maila: info@perzepolis.hr.
U slučaju da imate potrebu za sastanak s nama uživo, javite nam se putem telefona ili maila kako bi dogovorili mjesto i vrijeme susreta.