Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan: Putom Svile kroz 4 stana

Ovo nas putovanje vodi putevima karavana, kroz središnji dio Puta svile

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 19 dana

Šifra: CAS1-23-19-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan

Datum polaska: 01.06.2023.

Naslovna » Azija » Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan: Putom Svile kroz 4 stana

Status:

Primamo prijave!

Cijena od:

18.900 kn (2.508,46 €) + aviokarta

O ovom putovanju

Ovo nas putovanje vodi putevima karavana, kroz središnji dio Puta svile. Krenut ćemo iz Uzbekistana gdje ćemo obići proslavljene gradove od Khive, Bukhare i Samarkanda do Tashkenta. Nastavljamo kroz planinske pejzaže Tadžikistana, uz posjet gradovima Khjodent i Penjikent, koji su odigrali značajnu ulogu na Putu svile.

U Kazahstanu i Kirgistanu, planina Thian Shan bit će nam oslonac pri posjetu Aksu Jabagly-ju, najstarijem prirodnom rezervatu Središnje Azije koji je raj za ljubitelje prirode. Provest ćemo neko vrijeme u Bishkeku i njegovoj okolici gdje ćemo dobit uvid u pravi život Kirgiza i njihove običaje poput lova s orlovima, koji su se održali do danas. Putovanje ćemo završiti u Kazahstanu, uz posjet staroj prijestolnici Almati i današnjoj, futurističkoj prijestolnici Nur-Sultanu.

Što me očekuje na putovanju?

Prvi dio putovanja je usmjeren na razgledavanje znamenitosti i upoznavanje lokalne kulture, bez suviše napornog hodanja.

U drugom dijelu putovanja više ćemo boraviti u prirodi, posjećivati nacionalne parkove, a čeka nas i pokoji laganiji treking. Tko želi može iznajmiti i konje. Zbog velikih udaljenosti između destinacija, vožnje nam ponekad mogu duže trajati. Družit ćemo se s lokalcima, posjećivati bazare i male obrtnike koji proizvode tradicionalne rukotvorine.

Noćit ćemo u malim hotelima s 3 i 4 zvjezdice. u Kazahstanu i Uzbekistanu prespavati ćemo jednu noć u gostinjskim kućama i yurtama i upoznati pravi život Uzbeka i Kazahstanaca.

Što je uključeno

unutarnji let Almaty – Nur-Sultan (Kazahstan)
smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 3 i 4 zvjezdice (lokalna kategorizacija), gostinjskim kućama i yurtama
sav prijevoz prema programu
navedeni obroci
sve ulaznice prema programu
lov s orlovima (za minimalno 8 osoba)
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 6.200 kn (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije) (822,88 €)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 3.200 kn (424,71 €)
viza za Tadžkistan: 450 kn (59,73 €)
folklorni programi u Kirgistanu (750 kn za grupu) (99,54 €) i Tadžikistanu (550 kn za grupu) (73,00 €)
eventualne naknade za snimanje fotoaparatom i videokamerom
nadoplata za večere: 1.900 kn (252,17 €)
obroci koji nisu navedeni
nadoplata za manje od 15 putnika: 1.250 kn (165,90 €)
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Urgench (Uzbekistan)

Polazak iz Zagreba i uz presjedanje let prema Urgenchu.

2. dan: Urgench - Khiva (D)

U jutarnjim satima dolazak u zračnu luku te nastavljamo vožnju do Khive. Nakon dolaska u Khivu i doručka, ostatak dana provest ćemo u razgledavanju. Khiva je najsjajniji dragi kamen u narukvici starog Horezma, velike i slavne civilizacije koja se razvila u donjim tokovima rijeke Amu (Amudarja), najveće rijeke Središnje Azije. Unutarnji grad, poznat kao Ichan-Qala, jedinstveni je muzej na otvorenom s čudesno lijepom arhitekturom i majolika – dekoracijama. Ichan-Qala predstavljala je granice Khive u razdoblju od 16.-17. stoljeća. Šetajući gradom obići ćemo džuma džamiju, medrese Islam-khodje i Allakuli-kana, mauzolej Pahlavana Makhmuda, harem Khiva-kana, posjetiti tržnice i male dućane. Noćenje.

3. dan: Khiva - tvrđava Ayaz Kala - Toprak kala - Khiva (D)

Nakon doručka vožnja do kompleksa Ayaz Kala koji se sastoji od tri tvrđave. U antičko doba i ranom srednjem vijeku kompleks je štitio sjevernu granicu donjeg Khorezma na desnoj obali Amu Darye. Najstarija utvrda Ayaz Kala I sagrađena osnovana je za vrijeme Siyavushida u 4. stoljeću prije Krista. Nastavljamo vožnju do Toprak Kale, drevnog grada Chorasmie u 2./3. stoljeću prije Krista, gdje su otkriveni brojni povijesni artefakti. Njegova povijest obuhvaća razdoblje od 1. do 5. stoljeća NE. Dio je “oaze pedeset tvrđava” u današnjem Uzbekistanu. Povratak u Khivu i noćenje.

4. dan: Khiva - Bukhara (D)

Nakon doručka vožnja prema Buhari. Na putu ćemo se kratko zaustaviti uz rijeku Amu Darja. Po dolasku u Bukharu uz laganu šetnju gradom, upijanje prvih dojmova i atmosfere. Noćenje.

5. dan: Bukhara (D)

Ovaj stari grad, mjesto magičnih lampi i istočnjačke ljepote, bio je obavezna postaja karavana na Putu svile. Danas ćemo imati priliku razgledati sve važnije znamenitosti u gradu. Okvirni program biti će kako slijedi. Krenut ćemo od starog dijela grada i Arka, utvrđene rezidencije vladara Buhare, poznatih po okrutnom i korumpiranom načinu upravljanja. Vidjet ćemo džamiju Bolo Hauz, mauzolej Ismaila Samanidijeva, Chashma Ayub, simbol Buhare – Kalyan minaret koji je impresionirao i Džingis kana te ga je poštedio od rušenja, trgovačke kupole u kojima možete pronaći najrazličitije vrste rukotvorina, i gdje se prodaju tepisi i nakit. U poslijepodnevnim satima nastavak obilaska s odlaskom u džamiju Maggoki Attori, na trg Lyabi Hauz, medresu Kukeldash i Nadir Divan Begi te malu džamiju Choor iz 19. st. u indijskom stilu. Noćenje.

6. dan: Bukhara - jezero Aydarkul (D, R, V)

Nakon doručka vožnja do jezera Aydarkul. Područje obiluje divljim životinjama, poput raznih vrsta ptica, endemičnih i selica, od kojih su posebno zanimljivi pelikan, crveno prsata guska i bjelorepi orao. Na južnoj obali jezera osnovan je rezervat biosfere Nuratau radi očuvanja divljih životinja i rijetkih vrsta. Ovdje ćemo se opustiti i uživati u prirodi uz piknik ručak, prošetati i odmoriti od putovanja te navečer uživati u večeri uz otvorenu vatru pod zvjezdanim nebom. Noćit ćemo u tradicionalnim yurtama.

7. dan: jezero Aydarkul - Samarkand (D)

Nakon doručka vožnja prema Samarkandu. Po dolasku ćemo prošetati gradom kako bismo upili dojmove, kratko razgledali i odmorili od vožnje. Prijava u hotel i noćenje.

8. dan: Samarkand - Tashkent (D)

Od svih mjesta u Središnjoj Aziji Samarkand zasigurno najviše raspiruje maštu. Aleksandar Veliki bio je ponesen njegovom ljepotom, Marko Polo ga je obožavao, dok ga je Timur Lenk pretvorio u svoju prijestolnicu. Europski su pjesnici o njemu sanjarili i postao je simbol svega onoga što je bilo zabranjeno i mistično vezano uz Istok. Skitnju gradom možemo započeti u medresi na trgu Registan. Radionice u medresi nude razne lokalne rukotvorine dok su s posebnim ukusom izrađeni glazbeni instrumenti i tepisi. Umjetnici će nam pričati o uzbekistanskim muzičkim instrumentima i zasvirati neke od lijepih starih melodija. Posjetit ćemo Ulugh Begovu zvjezdarnicu. Ulugh Beg je, između ostalog, bio strastveni astronom pa je kao rezultat njegova rada nastao prvi potpuniji zvjezdani atlas. Vidjet ćemo Afrosiabov muzej i medrese Kukeldash. Posjetit ćemo i Guri Amir – Timur Lenkov mauzolej te Bibi Khanum džamiju, o čijem se imenu plete legenda da se glavni arhitekt zaljubio u Timur Lenkovu suprugu, Bibi Khanum. Za kraj dana čeka nas glavna znamenitost Samarkanda, nekropola Shahi Zindah te gradska tržnica. U večernjim satima ukrcat ćemo se na vlak za Tashkent. Vožnja traje oko 2 sata. Po dolasku prijava u hotel i noćenje.

9. dan: Tashkent (D)

Ujutro krećemo u razgledavanje Tashkenta, grada s više od dvije tisuće godina povijesti. Posjetit ćemo stari dio grada, srednjovjekovni mauzolej Kaffal Shoshi i medresu Barak-khan. Obići ćemo i moderni dio grada koje krase spektakularne građevine i kompleks Oliy Majlis, Palača ljudskih prijateljstva i Abul Kosimova medresa u kojoj se okupljaju umjetnici iz Uzbekistana i izlažu svoje radove. U medresi ćemo prisustvovati predstavljanju raznih uzbeških tradicija. Noćenje.

10. dan: Tashkent - Khodjent (Tadžikistan) (D)

Nakon doručka vožnja (80 km) prema graničnom prijelazu s Tadžikistanom (Oybek) gdje ćemo se susresti s tadžikistanskim vodičem. Potom nastavak vožnje prema Khodjentu, gdje ćemo se po dolasku smjestiti u hotel. Potom krećemo u razgled grada. Posjetit ćemo razne fascinantne građevine – razgled stare tvrđave i muzeja, džamije šeika Muslohiddina te bazara Panjshanbe. Noćenje u gostinjskoj kući.

11. dan: Khodjent - Pendjikent (D)

Nakon doručka duža vožnja (300 km) do Pendjikenta, a po dolasku smještaj u gostinjskoj kući. Potom obilazak starog Pendjikenta (5 – 6. st.n.e.), medrese i džamije Olim Dodhoa, tržnice te posjet muzeju Rudaki. Predlažemo opcionalno prezentaciju folklora u lokalnoj gostinjskoj kući – uz nadoplatu. Noćenje.

12. dan: Pendjikent - Tashkent (Uzbekistan) (D)

Nakon doručka povratak prema Uzbekistanu, prijelaz granice i vožnja prema Tashkentu (380 km). Noćenje.

13. dan: Tashkent - Chymkent - Aksu Jabagly (Kazahstan) (D)

Danas nas čeka još jedna duga vožnja (240 km). Po ulasku u Kazahstan sastanak s vodičem koji će nas pratiti kroz Kazahstan i Kirgistan. Prvo ćemo se zaustaviti da bi razgledali Chymkent, a zatim nastaviti vožnju prema Aksu Jabagly, najstarijem prirodnom rezervatu Središnje Azije, smještenom u sjeverozapadnom dijelu planinskog lanca Tian Shan. Po dolasku moguće je prošetati okolnim selom Jabaglu. a zatim odlazak u gostinjsku kuću i noćenje.

14. dan: Aksu Jabagly - Taraz (D)

Nakon doručka posjetit ćemo nacionalni park iznimno bogat florom i faunom. Moguće je i organizirati jahanje konja, uz nadoplatu ili prošetati tjesnacem. Po povratku u gostinjsku kuću slijedi vožnja do Taraza, jednog od najvažnijih starih gradova na Putu svile. Po dolasku noćenje.

15. dan: Taraz - Bishkek (Kirgistan) (D)

Nakon doručka razgledat ćemo grad te se zaputiti u posjet mauzoleju Aisha Bibi. Prema legendi, mauzolej je sagradio vladar iz dinastije Karahanid za svoju lijepu zaručnicu Aishu-Bibi, kćer sufijskog pjesnika Khakim-Ate. Arhitektonski oblici i ukras mauzoleja podsjećaju na finu čipku. Cijela zgrada je obložena rezbarenim pločicama od terakote koristeći 60 različitih cvjetnih geometrijskih uzoraka i stiliziranu kaligrafiju. Aisha Bibi je izravan stilski potomak Samanidskog mauzoleja u Buhari. Slijedi vožnja do Bishkeka uz prelazak granice. Po dolasku u Bishkek krećemo u razgled. Posjetit ćemo povijesni muzej i prošetati središtem grada od glavnog trga do tržnice Osh te posjetiti važnije znamenitosti.

16. dan: Bishkek - toranj Burana - Bishkek (D)

Nakon doručka krećemo prema tornju Burana smještenom 10 km južno od Tokmoka. Toranj je ostatak drevnog grada Balasaguna kojeg su krajem 10. st. utemeljili Karahanidi. Na putu ćemo posjetiti kuću lokalnog lovca gdje ćemo vidjeti demonstraciju lova orlovima. Lov s ovim veličanstvenim pticama još od davnina je duboko ukorijenjen među lokalnim nomadskim plemenima, a Kirgizistanci su jedni od rijetkih ljudi koji su ovu tradiciju uspjeli sačuvati. Proces treniranja orlova vrlo je zahtjevan, ali i neobično zanimljiv. Povratak u Bishkek, slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti i noćenje. Po povratku u Bishkek opcionalno je moguće organizirati folklorni show uz nadoplatu.

17. dan: Bishkek - Almaty (Kazahstan) (D)

Danas nas čeka prijelaz granice između Kirgistana i Kazahstana. Vožnja do Almatija (cca 350 km) i po dolasku obilazak grada. Posjetit ćemo Središnji muzej i Muzej kazaških instrumenata te prošetati od glavnog trga do parka Panfil. Moguće je organizirati i opcionalno predstavljanje kazaškog folklora – uz nadoplatu. Potom prijava u hotel i noćenje.

18. dan: Almaty - Nur-Sultan (D)

U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke i let za glavni grad Kazahstana, Nur-Sultan. Nakon slijetanja razgledat ćemo grad, povijesnu jezgru, džamiju Sultana Khazreta te se vozeći liftom uzdići do vrha spomenika Astana – Baiterek, te obići Piramidu mira. Nakon ručka (opcionalno) odlazimo do shopping centra Khan Shaty kojeg krasi zanimljiva arhitektura i mnogi zanimljivi sadržaji unutar centra. U večernjim satima povratak u hotel. Noćenje.

19. dan: Nur-Sultan - Zagreb

Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i povratak kući. Dolazak u Zagreb se očekuje u jutarnjim satima.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*COVID19 Napomena

Za informacije što je potrebno pri ulasku u zemlju možete pronaći na ovim stranicama: https://www.iatatravelcentre.com/world.php. Ova se pravila stalno mijenjaju pa ih je potrebno redovito provjeravati.

Karta

Tashkent

Khodjent

Pendjikent

Chymkent

Aksu Jabagly

Taraz

Bishkek

toranj Burana

Almaty

Astana

Khiva

Bukhara

Samarkand

Urgench

Ayaz Kala

Toprak kala

jezero Aydarkul

Općenito o Kazahstanu

Naziv države: Republika Kazahstan
Površina: 2.717,300 km²
Stanovništvo: 15,1 milijuna
Glavni grad: Astana
Službeni jezik: kazaški i ruski
Pozivni broj: +7
Vremenska razlika: +5 sati

Hrana

Kazahstanska kuhinja je odraz jedinstvenog etničkog i vjerskog sastava zemlje. Od mesa je najzastupljenija konjetina i ovčetina u raznim varijacijama. Ovčji gulaš s tjesteninom, kobasice od konjetine, ovčja glava i janjetina na ražnju samo su neki primjeri kazahstanskih specijaliteta.

Piće

Preporuča se piti flaširana voda. Potrebno je prokuhati i filtrirati vodu koja se koristi za piće, pranje zuba ili pranje voća i povrća. Tradicionalno se pije čaj i kava s vrhnjem, a nemojte odbiti niti „Kumis“ (mlijeko kobile) ako vam ga ponude, jer bi se domaćin mogao uvrijediti. U stepskim područjima pije se devino mlijeko i jedu drugi fermentirani proizvodi od devinog mlijeka.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Rizik od malarije je vrlo mali pa se tablete protiv malarije ne preporučuju. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije, ali i za druge potencijalne zarazne bolesti, preporučujemo da se savjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Kazahstanski tenge (KZT); 1 EUR = 480.15 KZT; 1 USD = 449.23 KZT (travanj 2022.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine (usd), a novčanice moraju biti neoštećene i novijeg datuma. Novac mijenjajte u ovlaštenim mjenjačnicama ili bankama. Kreditne kartice se svugdje prihvaćaju, uključujući Diners Club i Visu. Bankomati se mogu naći u većini gradova.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.

Klima

Kazahstanska klima je  kontinentalna do planinska, s dosta padalina. Zimi se temperature kreću od -19 do -5 stupnjeva, a ljeti od 19 do 26 stupnjeva. Temperature u gorju su znatno niže i zimi mogu doseći i do -40 stupnjeva, dok je ljetni prosjek 20 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je svibnja do rujna. Za planinare i ljubitelje prirode preporučujemo posjet od srpnja do listopada.

Električna energija

Koristi se napon od 220 Volti, a utičnice su kao kod nas.

Mobilni telefoni i internet

Sva tri operatera imaju roaming s Kazahstanom. Wi-Fi ćete pronaći u većini hotela i restorana u većim gradovima. Neke internet stranice su filtrirane.

Općenito o Kirgistanu

Naziv države: Kirgiska Republika
Površina: 198.500 km²
Stanovništvo: 5.7 milijuna
Glavni grad: Biškek
Službeni jezik: kirgiški i ruski
Pozivni broj: +996
Vremenska razlika: +5 sati

Hrana

Kirgistanska hrana reflektira povijest naroda prvenstveno kroz nomadski život koji vode i danas. Prevladavaju jednolončnice, no proizvodi od žitarica odnosno kruh, mliječni proizvodi i nešto mesa uvijek će se naći na stolu. Na sjeveru se osjeća utjecaj Rusije, dok prema jugu više prevladava utjecaj Kine, Uzbekistana i Koreje. U većim gradovima je ponuda jela puno bogatija i raznovrsnija.

Piće

Možete piti vodu iz slavine, no zbog povećane koncentracije metala, preporučuje se piti flaširana voda. Tradicionalno se pije crni i zeleni čaj, fermentirano mlijeko, pivo, vodka i brandy.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Rizik od malarije je vrlo mali pa se tablete protiv malarije ne preporučuju. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije, ali i za druge potencijalne zarazne bolesti, preporučujemo da se savjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Kirgistanski som (KGS); 1 EUR = 88.83 KGS; 1 USD = 83.09 KGS (travanj 2022.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete gotovinu (usd), a novčanice moraju biti neoštećene i novijeg datuma. Bankomati postoje, ali ih nema mnogo. Kartice prihvaćaju samo u boljim hotelima i u bankama za podizanje novca.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.

Klima

Kirgistanska klima je vrlo raznolika, ali prevladava kontinentalna, s vrlo malo kiše i u prosjeku 247 sunčanih dana u godini. Zimi se temperature kreću od -6 do -4, a ljeti od 16 do 24 stupnja. Temperature u gorju su znatno niže i zimi mogu doseći i -20 stupnjeva, dok je ljetni prosjek između 8 i 12 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je od svibnja do listopada.

Električna energija

Koristi se napon od 220 Volti, a utičnice su kao kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Telemach imaju roaming s Kirgistanom. Wi-Fi internet možete pronaći u većini hotela i restorana, no uglavnom je dosta spor.

Općenito o Tadžikistanu

Naziv države: Republika Tadžikistan
Površina: 143,100 km²
Stanovništvo: 8,6 milijuna
Glavni grad: Dushanbe
Službeni jezik: Tadžički
Pozivni broj: +992
Vremenska razlika: +5 sati

Hrana

Tadžikistanka jela imaju puno zajedničkog s ruskom, afganistanskom i uzbečkom kuhinjom. Za predjelo se služi sušeno voće, orašasti plodovi i halva. Potom dolazi juha, a kao glavno jelo uglavnom se poslužuju razne varijante plova (rižoto s povrćem i mesom). Uz svaki tanjur uvijek se nalazi i domaći kruh.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda. Potrebno je prokuhati i filtrirati vodu koja se koristi za piće, pranje voća i povrća. Tradicionalno se pije zeleni i crni čaj.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Rizik od malarije je vrlo mali pa se tablete protiv malarije ne preporučuju. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije, ali i za druge potencijalne zarazne bolesti, preporučujemo da se savjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Tadžikistanski somoni (TJS); 1 EUR = 13.31 TJS; 1 USD = 12.45 TJS (travanj 2022.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine (usd), a novčanice moraju biti neoštećene i novijeg datuma. Novac mijenjajte u ovlaštenim mjenjačnicama, a potvrde zadržite do kraja putovanja. Kreditne kartice su malo gdje prihvaćene, i to samo Visa i Maestro. Bankomati se mogu naći u većim gradovima.

Viza

Potrebna. Može se dobiti putem interneta.

Odjeća

Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću.

Klima

Tadžikistanska klima je kontinentalna do planinska, s vrlo malo kiše. Zimi se temperature kreću od – 13 do 4, a ljeti od 20 do 33 stupnja. Temperature u gorju su znatno niže i zimi mogu doseći i -40 stupnjeva, dok je ljetni prosjek 20 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je od lipnja do rujna.

Električna energija

Koristi se napon od 220 Volti, a utičnice su kao kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Telemach imaju roaming s Tadžikistanom. Wi-Fi ćete pronaći u većini hotela, no internet izvan gradova može biti jako spor.

Općenito o Uzbekistanu

Naziv države: Republika Uzbekistan
Površina: 447.500 km²
Stanovništvo: 32,4 milijuna
Glavni grad: Taškent
Službeni jezik: uzbečki
Pozivni broj: +998
Vremenska razlika: +3 sata zimi, +2 sata ljeti

Hrana

Hrana obiluje voćem, povrćem i mesom, ali nije posebno egzotična za naše pojmove. Vegetarijanska hrana nije sastavni dio Uzbečke kuhinje pa je vegetarijanski obrok potrebno unaprijed naručiti.

Piće

Preporučujemo da pijete flaširanu vodu. Na ovim se područjima tradicionalno pije puno čaja (crnog i zelenog), no kava je nešto manje uobičajena pa je na nekim mjestima nećete moći niti naručiti. Alkohol se može i kupiti i smije se konzumirati u javnosti.

Zdravstvene informacije

Nisu potrebna. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

uzbekistanski som (UZS); 1 EUR = 12,029.32 UZS; 1 USD = 11,254.56 UZS; (travanj 2022.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare, no moguće je zamijeniti i eure. Više ne postoji crno tržište i tečaj je svugdje isti. Sa sobom ponesite samo nove (printane od 2013. na dalje) i neoštećene novčanice. Kreditne kartice (Visa i Master Card) moguće je koristiti u nekim hotelima većih turističkih središta, no preporučujemo da se ipak oslonite na gotovinu. Bankomati se mogu pronaći u bankama i nekim hotelima.

Viza

Viza nije potrebna.

Odjeća

Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.

Klima

Uzbekistan ima kontinentalnu klimu. U Uzbekistanu je najtoplije na jugu, a najhladnije na sjeveru. Prosječna zimska temperatura na sjeveru iznosi -8 stupnjeva, a na jugu se kreće oko nule. Ljeta su dosta suha, a prosječna temperatura iznosi 35 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je u proljeće i u jesen.

Električna energija

Nije potrebno nositi adaptere jer se koriste iste utičnice kao i kod nas, s naponom od 220 volti.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Telemach imaju roaming s Uzbekistanom. Internet je dostupan u hotelima i internet kafićima, a međunarodni pozivi mogu se obavljati bez problema.

Pošaljite upit za Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan: Putom Svile kroz 4 stana

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…