Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan: Putom Svile kroz 3 stana

Ovo nas putovanje vodi putevima karavana, kroz središnji dio Puta svile
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 11 dana

Šifra: CAS2-19-11-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan

Datum polaska:

Naslovna » Azija » Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan: Putom Svile kroz 3 stana
agsdi-people

Status:

U pripremi
agsdi-credit-card

Cijena od:

15,390 kn + avio takse

O ovom putovanju

Ovo nas putovanje vodi putevima karavana, kroz središnji dio Puta svile. Krenut ćemo iz Tashkenta kroz planinske pejzaže Tadžikistana, uz posjet gradovima Khjodent i Penjikent, koji su odigrali značajnu ulogu na Putu svile.

U Kazahstanu i Kirgistanu, planina Thian Shan bit će nam oslonac pri posjetu Aksu Jabagly-ju, najstarijem prirodnom rezervatu Središnje Azije i nacionalnom parku Ala Archa, koji su raj za ljubitelje prirode. Provest ćemo neko vrijeme u Bishkeku i njegovoj okolici gdje ćemo dobit uvid u pravi život Kirgiza i njihove običaje poput Kok Boru igre i lov s orlovima, koji su se održali do danas.

Putovanje ćemo završiti u Kazahstanu, uz posjet staroj prijestolnici Almati i današnjoj, futurističkoj prijestolnici Astani.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo putovanje je namijenjeno onima žele zaviriti u pomalo zaboravljeni dio Puta svile kroz Tadžikistan, Kazahstan i Kirgistan.

Uz važne postaje na Putu svile, dosta ćemo boraviti u prirodi, posjećivati nacionalne parkove, a čeka nas i pokoji laganiji treking. Tko želi može iznajmiti i konje. Zbog velikih udaljenosti između destinacija, vožnje nam ponekad mogu duže trajati. Imat ćemo i jedan unutarnji let.

Družit ćemo se s lokalcima, posjećivati bazare i male obrtnike koji proizvode tradicionalne rukotvorine.

Noćit ćemo u malim hotelima s 3 i 4  zvjezdice. U Tadžikistanu, i jednu noć u Kirgistanu, prespavat ćemo u gostinjskim kućama i upoznavati pravi život Tadžika i Kirgiza.

Što je uključeno

svi letovi
sav smještaj
sav prijevoz prema programu
navedeni obroci
sve ulaznice prema programu
lov s orlovima (za minimalno 8 osoba) i Kok Boru igre
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
jamčevina

Što nije uključeno

pristojbe zračnih luka: 2.000 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 1.200 kn
viza za višekratni ulaz u Uzbekistan: 350 kn
e-viza za Tadžkistan: 350 kn (moguće ju je izraditi putem interneta)
folklorni programi u Kirgistanu, Tadžikistanu i Kazahstanu
eventualne naknade za snimanje fotoaparatom i videokamerom
nadoplata za večere: 800 kn (6 večera)
nadoplata za 10 – 14 putnika: 850 kn
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Istanbul - Tashkent (Uzbekistan)

Polazak iz Zagreba i uz presjedanje let prema Tashkentu. Dolazak u Tashkent u noćnim satima. Nakon carinskih formalnosti transfer do hotela. Noćenje.

2. dan: Tashkent - Khodjent (Tadžikistan) (D)

Nakon doručka vožnja (80 km) prema graničnom prijelazu s Tadžikistanom (Oybek) gdje ćemo se susresti s tadžikistanskim vodičem. Potom nastavak vožnje prema Khodjentu, gdje ćemo se po dolasku smjestiti u hotel. Potom krećemo u razgled grada. Posjetit ćemo razne fascinantne građevine – razgled stare tvrđave i muzeja, džamije šeika Muslohiddina te bazara Panjshanbe. Noćenje.

3. dan: Khodjent - Pendjikent (D)

Nakon doručka duža vožnja (300 km) do Pendjikenta, a po dolasku smještaj u gostinjskoj kući. Potom obilazak starog Pendjikenta (5 – 6. st.n.e.), medrese i džamije Olim Dodhoa, tržnice te posjet muzeju Rudaki. Predlažemo opcionalno prezentaciju folklora u lokalnoj gostinjskoj kući – uz nadoplatu. Noćenje.

4. dan: Pendjikent - Tashkent (Uzbekistan) (D)

Nakon doručka povratak prema Uzbekistanu, prijelaz granice i vožnja prema Tashkentu (380 km). Noćenje.

5. dan: Tashkent - Chymkent - Aksu Jabagly (Kazahstan) (D)

Danas nas čeka još jedna duga vožnja (240 km). Po ulasku u Kazahstan sastanak s vodičem koji će nas pratiti kroz Kazahstan i Kirgistan. Prvo ćemo se zaustaviti da bi razgledali Chymkent, a zatim nastaviti vožnju prema Aksu Jabagly, najstarijem prirodnom rezervatu Središnje Azije, smještenom u sjeverozapadnom dijelu planinskog lanca Tian Shan. Moguće je prošetati tjesnacem, a zatim odlazak u gostinjsku kuću i noćenje.

6. dan: Aksu Jabagly - Taraz - Bishkek (Kirgistan) (D)

Danas prelazimo granicu između Kazahstana i Kirgistana. Čeka nas duga vožnja prema Bishkeku (400 km), kirgiškoj prijestolnici. Putem ćemo vidjeti grad Taraz, jedan on najvažnijih starih gradova na Putu svile. Ovisno o vremenu dolaska možemo kratko prošetati gradom, a zatim opcionalno predlažemo predstavljanje kirgiškog folklora – uz nadoplatu. Noćenje.

7. dan: Bishkek - Ala Archa - Bishkek (D)

Nakon doručka krećemo u razgled Bishkeka, Posjetiti ćemo povijesni muzej i prošetati središtem grada od glavnog trga do tržnice Osh te posjetiti važnije znamenitosti. Nakon ručka (opcionalno) krećemo izvan grada na izlet u kanjon Ala Archa. Ala-Archa je planinski nacionalni park na planini Tian Shan, utemeljen 1976. Ovo je savršeno mjesto za provesti dan u šetnji klancem. Ova regija obiluje planinarskim stazama i vrhovima od 4.000 do 4.875 m nadmorske visine. Ostatak dana ćemo provest u parku. U kasnim poslijepodnevnim satima povratak u Bishkek. Noćenje.

8. dan: Bishkek - toranj Burana - Bishkek (D, R)

Nakon doručka krećemo prema tornju Burana smještenom 10 km južno od Tokmoka. Toranj je ostatak drevnog grada Balasaguna kojeg su krajem 10. st. utemeljili Karahanidi. Nedaleko tornja Burana organizirat ćemo igre Kok boru, natjecanje između dva tima odličnih jahača koji se na konjima bore da što prije dohvate kozu (imitacija). Ime Kok boru znači „sivi vuk“, a potječe iz davnina kad su čopori stoke boravili na ispaši bez skloništa tokom cijele godine, zbog čega su stalno bili izloženi napadima vukova. Danas se umjesto vukova koriste imitacije koza. Potom odlazimo na ručak do lokalne kirgiške obitelji koji će nam poslužiti tradicionalno kirgiško jelo (opcionalno). Nakon ručka vožnja do tjesnaca Boom gdje ćemo vidjeti demonstraciju lova orlovima. Lov s ovim veličanstvenim pticama još od davnina je duboko ukorijenjen među lokalnim nomadskim plemenima, a Kirgistanci su jedni od rijetkih ljudi koji su ovu tradiciju uspjeli sačuvati. Proces treniranja orlova vrlo je zahtjevan, ali i neobično zanimljiv. Povratak u Bishkek. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Noćenje.

9. dan: Bishkek - Almaty (Kazahstan) (D)

Danas nas čeka prijelaz granice između Kirgistana i Kazahstana. Vožnja do Almatija (cca 350 km) i po dolasku obilazak grada. Posjetit ćemo Središnji muzej i Muzej kazaških instrumenata te prošetati od glavnog trga do parka Panfil. Moguće je organizirati i opcionalno predstavljanje kazaškog folklora – uz nadoplatu. Potom prijava u hotel i noćenje.

10. dan: Almaty - Astana (D)

U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke i let za glavni grad Kazahstana, Astanu. Nakon slijetanja razgledat ćemo grad, povijesnu jezgru, džamiju Sultana Khazreta te se vozeći liftom uzdići do vrha spomenika Astana – Baiterek, te obići Piramidu mira. Nakon ručka (opcionalno) odlazimo do shopping centra Khan Shaty kojeg krasi zanimljiva arhitektura i mnogi zanimljivi sadržaji unutar centra. U večernjim satima povratak u hotel. Noćenje.

11. dan: Astana - Istanbul - Zagreb

Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i povratak kući. Dolazak u Zagreb se očekuje u jutarnjim satima.

Karta

Tashkent

Khodjent

Pendjikent

Chymkent

Aksu Jabagly

Taraz

Bishkek

Ala Archa

toranj Burana

Almaty

Astana

Općenito o Kazahstanu

Naziv države: Republika Kazahstan
Površina: 2.717,300 km²
Stanovništvo: 15,1 milijuna
Glavni grad: Astana
Službeni jezik: kazaški i ruski
Pozivni broj: +7
Vremenska razlika: +5 sati

Hrana

Kazahstanska kuhinja je odraz jedinstvenog etničkog i vjerskog sastava zemlje. Od mesa je najzastupljenija konjetina i ovčetina u raznim varijacijama. Ovčji gulaš s tjesteninom, kobasice od konjetine, ovčja glava i janjetina na ražnju samo su neki primjeri kazahstanskih specijaliteta.

Piće

Preporuča se piti flaširana voda. Potrebno je prokuhati i filtrirati vodu koja se koristi za piće, pranje zuba ili pranje voća i povrća. Tradicionalno se pije čaj i kava s vrhnjem, a nemojte odbiti niti „Kumis“ (mlijeko kobile) ako vam ga ponude, jer bi se domaćin mogao uvrijediti. U stepskim područjima pije se devino mlijeko i jedu drugi fermentirani proizvodi od devinog mlijeka.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Rizik od malarije je vrlo mali pa se tablete protiv malarije ne preporučuju. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije, ali i za druge potencijalne zarazne bolesti, preporučujemo da se savjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Kazahstanski tenge (KZT);1 EUR = 419.44 KZT; 1 USD = 364.61 KZT (listopad 2018.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine (usd), a novčanice moraju biti neoštećene i novijeg datuma. Novac mijenjajte u ovlaštenim mjenjačnicama ili bankama. Kreditne kartice se svugdje prihvaćaju, uključujući Diners Club i Visu. Bankomati se mogu naći u većini gradova.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.

Klima

Kazahstanska klima je  kontinentalna do planinska, s dosta padalina. Zimi se temperature kreću od -19 do -5 stupnjeva, a ljeti od 19 do 26 stupnjeva. Temperature u gorju su znatno niže i zimi mogu doseći i do -40 stupnjeva, dok je ljetni prosjek 20 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je svibnja do rujna. Za planinare i ljubitelje prirode preporučujemo posjet od srpnja do listopada.

Električna energija

Koristi se napon od 220 Volti, a utičnice su kao kod nas.

Mobilni telefoni i internet

Sva tri operatera imaju roaming s Kazahstanom. Wi-Fi ćete pronaći u većini hotela i restorana u većim gradovima. Neke internet stranice su filtrirane.

Općenito o Kirgistanu

Naziv države: Kirgiska Republika
Površina: 198.500 km²
Stanovništvo: 5.7 milijuna
Glavni grad: Biškek
Službeni jezik: kirgiški i ruski
Pozivni broj: +996
Vremenska razlika: +5 sati

Hrana

Kirgistanska hrana reflektira povijest naroda prvenstveno kroz nomadski život koji vode i danas. Prevladavaju jednolončnice, no proizvodi od žitarica odnosno kruh, mliječni proizvodi i nešto mesa uvijek će se naći na stolu. Na sjeveru se osjeća utjecaj Rusije, dok prema jugu više prevladava utjecaj Kine, Uzbekistana i Koreje. U većim gradovima je ponuda jela puno bogatija i raznovrsnija.

Piće

Možete piti vodu iz slavine, no zbog povećane koncentracije metala, preporučuje se piti flaširana voda. Tradicionalno se pije crni i zeleni čaj, fermentirano mlijeko, pivo, vodka i brandy.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Rizik od malarije je vrlo mali pa se tablete protiv malarije ne preporučuju. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije, ali i za druge potencijalne zarazne bolesti, preporučujemo da se savjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Kirgistanski som (KGS);1 EUR = 79.733 KGS; 1 USD = 69.325 KGS (listopad 2018.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete gotovinu (usd), a novčanice moraju biti neoštećene i novijeg datuma. Bankomati postoje, ali ih nema mnogo. Kartice prihvaćaju samo u boljim hotelima i u bankama za podizanje novca.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.

Klima

Kirgistanska klima je vrlo raznolika, ali prevladava kontinentalna, s vrlo malo kiše i u prosjeku 247 sunčanih dana u godini. Zimi se temperature kreću od -6 do -4, a ljeti od 16 do 24 stupnja. Temperature u gorju su znatno niže i zimi mogu doseći i -20 stupnjeva, dok je ljetni prosjek između 8 i 12 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je od svibnja do listopada.

Električna energija

Koristi se napon od 220 Volti, a utičnice su kao kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Kirgistanom. Wi-Fi internet možete pronaći u većini hotela i restorana, no uglavnom je dosta spor.

Općenito o Tadžikistanu

Naziv države: Republika Tadžikistan
Površina: 143,100 km²
Stanovništvo: 8,6 milijuna
Glavni grad: Dushanbe
Službeni jezik: Tadžički
Pozivni broj: +992
Vremenska razlika: +5 sati

Hrana

Tadžikistanka jela imaju puno zajedničkog s ruskom, afganistanskom i uzbečkom kuhinjom. Za predjelo se služi sušeno voće, orašasti plodovi i halva. Potom dolazi juha, a kao glavno jelo uglavnom se poslužuju razne varijante plova (rižoto s povrćem i mesom). Uz svaki tanjur uvijek se nalazi i domaći kruh.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda. Potrebno je prokuhati i filtrirati vodu koja se koristi za piće, pranje voća i povrća. Tradicionalno se pije zeleni i crni čaj.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Rizik od malarije je vrlo mali pa se tablete protiv malarije ne preporučuju. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije, ali i za druge potencijalne zarazne bolesti, preporučujemo da se savjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Tadžikistanski somoni (TJS);1 EUR = 10.840 TJS; 1 USD = 9.425 TJS (listopad 2018.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine (usd), a novčanice moraju biti neoštećene i novijeg datuma. Novac mijenjajte u ovlaštenim mjenjačnicama, a potvrde zadržite do kraja putovanja. Kreditne kartice su malo gdje prihvaćene, i to samo Visa i Maestro. Bankomati se mogu naći u većim gradovima.

Viza

Potrebna. Može se dobiti putem interneta.

Odjeća

Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću.

Klima

Tadžikistanska klima je kontinentalna do planinska, s vrlo malo kiše. Zimi se temperature kreću od – 13 do 4, a ljeti od 20 do 33 stupnja. Temperature u gorju su znatno niže i zimi mogu doseći i -40 stupnjeva, dok je ljetni prosjek 20 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je od lipnja do rujna.

Električna energija

Koristi se napon od 220 Volti, a utičnice su kao kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1 i T-Mobile imaju roaming s Tadžikistanom. Wi-Fi ćete pronaći u većini hotela, no internet izvan gradova može biti jako spor.

Pošaljite upit za Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan: Putom Svile kroz 3 stana

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

7 + 11 =

Možda će vas zanimati i…