Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan: Putom Svile kroz 5 stanova

Ovo nas putovanje vodi putevima karavana, kroz središnji dio Puta svile
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 20 dana

Šifra: CAS1-19-21-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan

Datum polaska:

Naslovna » Azija » Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan: Putom Svile kroz 5 stanova
agsdi-people

Status:

U pripremi
agsdi-credit-card

Cijena od:

24,900 kn + avio takse

O ovom putovanju

Ovo nas putovanje vodi putevima karavana, kroz središnji dio Puta svile. Krenut ćemo iz Turkmenistana o kojem se malo zna, a koji skriva vrijedna arheološka nalazišta, pomalo bizarni glavni grad Ashgabat i izuzetno srdačno stanovništvo.

U Uzbekistanu ćemo obići proslavljene gradove od Khive, Bukhare i Samarkanda do Tashkenta. Nastavljamo kroz planinske pejzaže Tadžikistana, uz posjet gradovima Khjodent i Penjikent, koji su odigrali značajnu ulogu na Putu svile.

U Kazahstanu i Kirgistanu, planina Thian Shan bit će nam oslonac pri posjetu Aksu Jabagly-ju, najstarijem prirodnom rezervatu Središnje Azije i nacionalnom parku Ala Archa, koji su raj za ljubitelje prirode. Provest ćemo neko vrijeme u Bishkeku i njegovoj okolici gdje ćemo dobit uvid u pravi život Kirgiza i njihove običaje poput Kok Boru igre i lov s orlovima, koji su se održali do danas.

Putovanje ćemo završiti u Kazahstanu, uz posjet staroj prijestolnici Almati i današnjoj, futurističkoj prijestolnici Astani.

Što me očekuje na putovanju?

Prvi dio putovanja je usmjeren na razgledavanje znamenitosti i upoznavanje lokalne kulture, bez suviše napornog hodanja.

U drugom dijelu putovanja više ćemo boraviti u prirodi, posjećivati nacionalne  parkove, a čeka nas i pokoji laganiji treking. Tko želi može iznajmiti i konje. Zbog velikih udaljenosti između destinacija, vožnje nam ponekad mogu duže trajati.

Družit ćemo se s lokalcima, posjećivati bazare i male obrtnike koji proizvode tradicionalne rukotvorine.

Noćit ćemo u malim hotelima s 3 i 4 zvjezdice. u Tadžikistanu i Kirgistanu prespavati ćemo jednu noć u gostinjskim kućama i upoznavati pravi život Tadžika i Kirgiza.

Što je uključeno

svi letovi
sav smještaj
sav prijevoz prema programu
navedeni obroci
sve ulaznice prema programu
lov s orlovima (za minimalno 8 osoba) i Kok Boru igre
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
jamčevina

Što nije uključeno

pristojbe zračnih luka: 1.900 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 2.600 kn
viza za višekratni ulaz u Uzbekistan: 350 kn
e-viza za Tadžkistan: 350 kn (moguće ju je izraditi putem interneta)
viza za Turkmenistan: 590 kn
folklorni programi u Turkmenistanu, Kirgistanu, Tadžikistanu i Kazahstanu – cijena na upit
eventualne naknade za snimanje fotoaparatom i videokamerom
nadoplata za večere: 800 kn (6 večera)
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Ashgabat (Turkmenistan)

Polazak iz Zagreba i uz presjedanje let prema Ashgabatu.

2. dan: Ashgabat - Nisa - Ashgabat

Po ranojutarnjem dolasku u Ashgabat odmah krećemo prema Nisi, arheološkom nalazištu koje se nalazi na UNESCO-voj listi od 2007. godine. Po razgledu ćemo se vratiti u Ashgabad i te odlazimo u obilazak Turkmenskog muzeja tepiha i Turkmenbašijeve džamije. Sredinom dana prijava u hotel i osvježenje, a zatim nastavljamo s razgledavanjem. Vidjet ćemo memorijalni centar podignut u spomen na veliki potres, Park neovisnosti te džamiju Ertogrul Gazi. Odvest ćemo se i do replike Spomenika neutralnosti te posjetiti Nacionalni povijesni muzej. U večernjim satima povratak u hotel i noćenje. Predlažemo opcionalno predstavljanje turkmenskog folklora.

3. dan: Ashgabat - Dashoguz - Kunya Urgench - Khiva (Uzbekistan) (D)

U rano jutro transfer u zračnu luku i let za Dashoguz. Po dolasku nastavljamo za povijesno nalazište Kunya Urgench koje je od 2005. godine pod zaštitom UNESCO-a. Razgledat ćemo nalazište, a sredinom dana povratak u Dashoguz i prelazak uzbekistanske granice. Po obavljenim carinskim formalnostima susret s uzbekistanskim vodičem i nastavak vožnje do Khive. Po dolasku smještaj u hotelu. U večernjim satima možemo se zabaviti uz nastup uzbečkog folklora. Noćenje.

4. dan: Khiva (D)

Danas ćemo cijeli dan provesti u razgledavanju Khive. Khiva je najsjajniji dragi kamen u narukvici starog Horezma, velike i slavne civilizacije koja se razvila u donjim tokovima rijeke Amu (Amudarja), najveće rijeke Središnje Azije. Unutarnji grad, poznat kao Ichan-Qala, jedinstveni je muzej na otvorenom s čudesno lijepom arhitekturom i majolika – dekoracijama. Ichan-Qala predstavljala je granice Khive u razdoblju od 16.-17. stoljeća. Šetajući gradom obići ćemo džuma džamiju, medrese Islam-khodje i Allakuli-kana, mauzolej Pahlavana Makhmuda, harem Khiva-kana, posjetiti tržnice i male dućane. Noćenje.

5. dan: Khiva - Bukhara (D)

Nakon doručka vožnja prema Buhari. Na putu ćemo se kratko zaustavit uz rijeku Amu. Po dolasku u Bukharu uz laganu šetnju gradom, upijanje prvih dojmova i atmosfere. Noćenje.

6. dan: Bukhara (D)

Ovaj stari grad, mjesto magičnih lampi i istočnjačke ljepote, bio je obavezna postaja karavana na Putu svile. Danas ćemo imati priliku razgledati sve važnije znamenitosti u gradu. Okvirni program biti će kako slijedi. Krenut ćemo od starog dijela grada i Arka, utvrđene rezidencije vladara Buhare, poznatih po okrutnom i korumpiranom načinu upravljanja. Vidjet ćemo džamiju Bolo Hauz, mauzolej Ismaila Samanidijeva, Chashma Ayub, simbol Buhare – Kalyan minaret koji je impresionirao i Džingis kana te ga je poštedio od rušenja, trgovačke kupole u kojima možete pronaći najrazličitije vrste rukotvorina, i gdje se prodaju tepisi i nakit. U poslijepodnevnim satima nastavak obilaska s odlaskom u džamiju Maggoki Attori, na trg Lyabi Hauz, medresu Kukeldash i Nadir Divan Begi te malu džamiju Choor iz 19. st. u indijskom stilu. Noćenje.

7. dan: Bukhara - Gijduvan - Samarkand (D)

Nakon doručka vožnja prema Samarkandu. Putem ćemo se zaustaviti u gradu Gijduvan gdje ćemo posjetiti keramičarsku radionicu, a potom odlazimo do lokalne obitelji gdje ćemo skupa s njima ispeći tradicionalni kruh – lepešku. Nastavak putovanja prema Samarkandu kamo stižemo u večernjim satima. Prijava u hotel i noćenje.

8. dan: Samarkand (D)

Od svih mjesta u Središnjoj Aziji Samarkand zasigurno najviše raspiruje maštu. Aleksandar Veliki bio je ponesen njegovom ljepotom, Marko Polo ga je obožavao, dok ga je Timur Lenk pretvorio u svoju prijestolnicu. Europski su pjesnici o njemu sanjarili i postao je simbol svega onoga što je bilo zabranjeno i mistično vezano uz Istok. Skitnju gradom možemo započeti u medresi na trgu Registan. Radionice u medresi nude razne lokalne rukotvorine dok su s posebnim ukusom izrađeni glazbeni instrumenti i tepisi. Umjetnici će nam pričati o uzbekistanskim muzičkim instrumentima i zasvirati neke od lijepih starih melodija. Posjetit ćemo i Guri Amir – Timur Lenkov mauzolej te Bibi Khanum džamiju, o čijem se imenu plete legenda da se glavni arhitekt zaljubio u Timur Lenkovu suprugu, Bibi Khanum. Za kraj dana čeka nas glavna znamenitost Samarkanda, nekropola Shahi Zindah te gradska tržnica. Noćenje.

9. dan: Samarkand - Tashkent (D)

Nakon doručka posjetit ćemo Ulugh Begovu zvjezdarnicu. Ulugh Beg je, između ostalog, bio strastveni astronom pa je kao rezultat njegova rada nastao prvi potpuniji zvjezdani atlas. Vidjet ćemo Afrosiabov muzej i medrese Kukeldash. U večernjim satima ukrcat ćemo se na vlak za Tashkent. Vožnja traje oko 2 sata. Po dolasku prijava u hotel i noćenje.

10. dan: Tashkent (D)

Ujutro krećemo u razgledavanje Tashkenta, grada s više od dvije tisuće godina povijesti. Posjetit ćemo stari dio grada, srednjovjekovni mauzolej Kaffal Shoshi i medresu Barak-khan. Obići ćemo i moderni dio grada koje krase spektakularne građevine i kompleks Oliy Majlis, Palača ljudskih prijateljstva i Abul Kosimova medresa u kojoj se okupljaju umjetnici iz Uzbekistana i izlažu svoje radove. U medresi ćemo prisustvovati predstavljanju raznih uzbeških tradicija. Noćenje.

11. dan: Tashkent - Khodjent (Tadžikistan) (D)

Nakon doručka vožnja (80 km) prema graničnom prijelazu s Tadžikistanom (Oybek) gdje ćemo se susresti s tadžikistanskim vodičem. Potom nastavak vožnje prema Khodjentu, gdje ćemo se po dolasku smjestiti u hotel. Potom krećemo u razgled grada. Posjetit ćemo razne fascinantne građevine – razgled stare tvrđave i muzeja, džamije šeika Muslohiddina te bazara Panjshanbe. Noćenje.

12. dan: Khodjent - Pendjikent (D)

Nakon doručka duža vožnja (300 km) do Pendjikenta, a po dolasku smještaj u gostinjskoj kući. Potom obilazak starog Pendjikenta (5 – 6. st. n.e.), medrese i džamije Olim Dodhoa, tržnice te posjet muzeju Rudaki. Predlažemo opcionalno prezentaciju folklora u lokalnoj gostinjskoj kući – uz nadoplatu. Noćenje.

13. dan: Pendjikent - Tashkent (Uzbekistan) (D)

Nakon doručka povratak prema Uzbekistanu, prijelaz granice i vožnja prema Tashkentu (380 km). Noćenje.

14. dan: Tashkent - Chymkent - Aksu Jabagly (Kazahstan) (D)

Danas nas čeka još jedna duga vožnja (240 km). Po ulasku u Kazahstan sastanak s vodičem koji će nas pratiti kroz Kazahstan i Kirgistan. Prvo ćemo se zaustaviti da bi razgledali Chymkent, a zatim nastaviti vožnju prema Aksu Jabagly, najstarijem prirodnom rezervatu Središnje Azije, smještenom u sjeverozapadnom dijelu planinskog lanca Tian Shan. Moguće je prošetati tjesnacem, a zatim odlazak u gostinjsku kuću i noćenje.

15. dan: Aksu Jabagly - Taraz - Bishkek (Kirgistan) (D)

Danas prelazimo granicu između Kazahstana i Kirgistana. Čeka nas duga vožnja prema Bishkeku (400 km), kirgiškoj prijestolnici. Putem ćemo vidjeti grad Taraz, jedan on najvažnijih starih gradova na Putu svile. Ovisno o vremenu dolaska možemo kratko prošetati gradom, a zatim opcionalno predlažemo predstavljanje kirgiškog folklora – uz nadoplatu. Noćenje.

16. dan: Bishkek - Ala Archa - Bishkek (D)

Nakon doručka krećemo u razgled Bishkeka, Posjetiti ćemo povijesni muzej i prošetati središtem grada od glavnog trga do tržnice Osh te posjetiti važnije znamenitosti. Nakon ručka (opcionalno) krećemo izvan grada na izlet u kanjon Ala Archa. Ala-Archa je planinski nacionalni park na planini Tian Shan, utemeljen 1976. Ovo je savršeno mjesto za provesti dan u šetnji klancem. Ova regija obiluje planinarskim stazama i vrhovima od 4.000 do 4.875 m nadmorske visine. Ostatak dana ćemo provest u parku. U kasnim poslijepodnevnim satima povratak u Bishkek. Noćenje.

17. dan: Bishkek - toranj Burana - Bishkek (D, R)

Nakon doručka krećemo prema tornju Burana smještenom 10 km južno od Tokmoka. Toranj je ostatak drevnog grada Balasaguna kojeg su krajem 10. st. utemeljili Karahanidi. Nedaleko tornja Burana organizirat ćemo igre Kok boru, natjecanje između dva tima odličnih jahača koji se na konjima bore da što prije dohvate kozu (imitacija). Ime Kok boru znači „sivi vuk“, a potječe iz davnina kad su čopori stoke boravili na ispaši bez skloništa tokom cijele godine, zbog čega su stalno bili izloženi napadima vukova. Danas se umjesto vukova koriste imitacije koza. Potom odlazimo na ručak do lokalne Kirgiške obitelji koji će nam poslužiti tradicionalno Kirgiško jelo (opcionalno) . Nakon ručka vožnja do tjesnaca Boom gdje ćemo vidjeti demonstraciju lova orlovima. Lov s ovim veličanstvenim pticama još od davnina je duboko ukorijenjen među lokalnim nomadskim plemenima, a Kirgizistanci su jedni od rijetkih ljudi koji su ovu tradiciju uspjeli sačuvati. Proces treniranja orlova vrlo je zahtjevan, ali i neobično zanimljiv. Povratak u Bishkek. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Noćenje.

18. dan: Bishkek - Almaty (Kazahstan) (D)

Danas nas čeka prijelaz granice između Kirgistana i Kazahstana. Vožnja do Almatija (cca 350 km) i po dolasku obilazak grada. Posjetit ćemo Središnji muzej i Muzej kazaških instrumenata te prošetati od glavnog trga do parka Panfil. Moguće je organizirati i opcionalno predstavljanje kazaškog folklora – uz nadoplatu. Potom prijava u hotel i noćenje.

19. dan: Almaty - Astana (D)

U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke i let za glavni grad Kazahstana, Astanu. Nakon slijetanja razgledat ćemo grad, povijesnu jezgru, , džamiju Sultana Khazreta te se vozeći liftom uzdići do vrha spomenika Astana – Baiterek, te obići Piramidu mira. Nakon ručka (opcionalno) odlazimo do shopping centra Khan Shaty kojeg krasi zanimljiva arhitektura i mnogi zanimljivi sadržaji unutar centra. U večernjim satima povratak u hotel. Noćenje.

20. dan: Astana - Zagreb

Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i povratak kući. Dolazak u Zagreb se očekuje u jutarnjim satima.

Karta

Tashkent

Khodjent

Pendjikent

Chymkent

Aksu Jabagly

Taraz

Bishkek

Ala Archa

toranj Burana

Almaty

Astana

Ashgabat

Nisa

Dashoguz

Kunya Urgench

Khiva

Bukhara

Gijduvan

Samarkand

Općenito o Kazahstanu

Naziv države: Republika Kazahstan
Površina: 2.717,300 km²
Stanovništvo: 15,1 milijuna
Glavni grad: Astana
Službeni jezik: kazaški i ruski
Pozivni broj: +7
Vremenska razlika: +5 sati

Hrana

Kazahstanska kuhinja je odraz jedinstvenog etničkog i vjerskog sastava zemlje. Od mesa je najzastupljenija konjetina i ovčetina u raznim varijacijama. Ovčji gulaš s tjesteninom, kobasice od konjetine, ovčja glava i janjetina na ražnju samo su neki primjeri kazahstanskih specijaliteta.

Piće

Preporuča se piti flaširana voda. Potrebno je prokuhati i filtrirati vodu koja se koristi za piće, pranje zuba ili pranje voća i povrća. Tradicionalno se pije čaj i kava s vrhnjem, a nemojte odbiti niti „Kumis“ (mlijeko kobile) ako vam ga ponude, jer bi se domaćin mogao uvrijediti. U stepskim područjima pije se devino mlijeko i jedu drugi fermentirani proizvodi od devinog mlijeka.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Rizik od malarije je vrlo mali pa se tablete protiv malarije ne preporučuju. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije, ali i za druge potencijalne zarazne bolesti, preporučujemo da se savjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Kazahstanski tenge (KZT);1 EUR = 419.44 KZT; 1 USD = 364.61 KZT (listopad 2018.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine (usd), a novčanice moraju biti neoštećene i novijeg datuma. Novac mijenjajte u ovlaštenim mjenjačnicama ili bankama. Kreditne kartice se svugdje prihvaćaju, uključujući Diners Club i Visu. Bankomati se mogu naći u većini gradova.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.

Klima

Kazahstanska klima je  kontinentalna do planinska, s dosta padalina. Zimi se temperature kreću od -19 do -5 stupnjeva, a ljeti od 19 do 26 stupnjeva. Temperature u gorju su znatno niže i zimi mogu doseći i do -40 stupnjeva, dok je ljetni prosjek 20 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je svibnja do rujna. Za planinare i ljubitelje prirode preporučujemo posjet od srpnja do listopada.

Električna energija

Koristi se napon od 220 Volti, a utičnice su kao kod nas.

Mobilni telefoni i internet

Sva tri operatera imaju roaming s Kazahstanom. Wi-Fi ćete pronaći u većini hotela i restorana u većim gradovima. Neke internet stranice su filtrirane.

Općenito o Kirgistanu

Naziv države: Kirgiska Republika
Površina: 198.500 km²
Stanovništvo: 5.7 milijuna
Glavni grad: Biškek
Službeni jezik: kirgiški i ruski
Pozivni broj: +996
Vremenska razlika: +5 sati

Hrana

Kirgistanska hrana reflektira povijest naroda prvenstveno kroz nomadski život koji vode i danas. Prevladavaju jednolončnice, no proizvodi od žitarica odnosno kruh, mliječni proizvodi i nešto mesa uvijek će se naći na stolu. Na sjeveru se osjeća utjecaj Rusije, dok prema jugu više prevladava utjecaj Kine, Uzbekistana i Koreje. U većim gradovima je ponuda jela puno bogatija i raznovrsnija.

Piće

Možete piti vodu iz slavine, no zbog povećane koncentracije metala, preporučuje se piti flaširana voda. Tradicionalno se pije crni i zeleni čaj, fermentirano mlijeko, pivo, vodka i brandy.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Rizik od malarije je vrlo mali pa se tablete protiv malarije ne preporučuju. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije, ali i za druge potencijalne zarazne bolesti, preporučujemo da se savjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Kirgistanski som (KGS);1 EUR = 79.733 KGS; 1 USD = 69.325 KGS (listopad 2018.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete gotovinu (usd), a novčanice moraju biti neoštećene i novijeg datuma. Bankomati postoje, ali ih nema mnogo. Kartice prihvaćaju samo u boljim hotelima i u bankama za podizanje novca.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.

Klima

Kirgistanska klima je vrlo raznolika, ali prevladava kontinentalna, s vrlo malo kiše i u prosjeku 247 sunčanih dana u godini. Zimi se temperature kreću od -6 do -4, a ljeti od 16 do 24 stupnja. Temperature u gorju su znatno niže i zimi mogu doseći i -20 stupnjeva, dok je ljetni prosjek između 8 i 12 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je od svibnja do listopada.

Električna energija

Koristi se napon od 220 Volti, a utičnice su kao kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Kirgistanom. Wi-Fi internet možete pronaći u većini hotela i restorana, no uglavnom je dosta spor.

Općenito o Tadžikistanu

Naziv države: Republika Tadžikistan
Površina: 143,100 km²
Stanovništvo: 8,6 milijuna
Glavni grad: Dushanbe
Službeni jezik: Tadžički
Pozivni broj: +992
Vremenska razlika: +5 sati

Hrana

Tadžikistanka jela imaju puno zajedničkog s ruskom, afganistanskom i uzbečkom kuhinjom. Za predjelo se služi sušeno voće, orašasti plodovi i halva. Potom dolazi juha, a kao glavno jelo uglavnom se poslužuju razne varijante plova (rižoto s povrćem i mesom). Uz svaki tanjur uvijek se nalazi i domaći kruh.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda. Potrebno je prokuhati i filtrirati vodu koja se koristi za piće, pranje voća i povrća. Tradicionalno se pije zeleni i crni čaj.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Rizik od malarije je vrlo mali pa se tablete protiv malarije ne preporučuju. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije, ali i za druge potencijalne zarazne bolesti, preporučujemo da se savjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Tadžikistanski somoni (TJS);1 EUR = 10.840 TJS; 1 USD = 9.425 TJS (listopad 2018.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine (usd), a novčanice moraju biti neoštećene i novijeg datuma. Novac mijenjajte u ovlaštenim mjenjačnicama, a potvrde zadržite do kraja putovanja. Kreditne kartice su malo gdje prihvaćene, i to samo Visa i Maestro. Bankomati se mogu naći u većim gradovima.

Viza

Potrebna. Može se dobiti putem interneta.

Odjeća

Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću.

Klima

Tadžikistanska klima je kontinentalna do planinska, s vrlo malo kiše. Zimi se temperature kreću od – 13 do 4, a ljeti od 20 do 33 stupnja. Temperature u gorju su znatno niže i zimi mogu doseći i -40 stupnjeva, dok je ljetni prosjek 20 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je od lipnja do rujna.

Električna energija

Koristi se napon od 220 Volti, a utičnice su kao kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1 i T-Mobile imaju roaming s Tadžikistanom. Wi-Fi ćete pronaći u većini hotela, no internet izvan gradova može biti jako spor.

Općenito o Turkmenistanu

Naziv države: Republika Turkmenistan
Površina: 488.100 km²
Stanovništvo: 4,85 milijuna
Glavni grad: Ašgabat
Službeni jezik: turkmenski
Pozivni broj: +993
Vremenska razlika: +3 sata zimi, +2 sata ljeti

Hrana

Hrana obiluje voćem, povrćem i mesom, ali nije posebno egzotična za naše pojmove. Vegetarijanska hrana nije sastavni dio Turkmenske kuhinje pa je vegetarijanski obrok potrebno unaprijed naručiti.

Piće

Preporučujemo da kupujete flaširanu vodu. Na ovim se područjima tradicionalno pije puno čaja (crnog i zelenog), no kava je nešto manje uobičajena pa je na nekim mjestima nećete moći niti naručiti. Alkohol se može i kupiti i smije se konzumirati u javnosti.

Zdravstvene informacije

Nisu potrebna. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Turkmenski manat (TMT);1 EUR= 4.056 TMT; 1 USD = 3.501 TMT (listopad 2018.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare, no moguće je zamijeniti i eure. Novac mijenjajte u legalnim mjenjačnicama i bankama i izbjegavajte crno tržište. Kreditne kartice (Visa i Master Card) moguće je koristiti u nekim hotelima većih turističkih središta, no preporučujemo da sa više oslonite na gotovinu. Bankomati se mogu pronaći u bankama i nekim hotelima.

Viza

Potrebna. Uz određene predradnje od strane agencije, vize se mogu dobiti na granici, pri ulasku u zemlju. Sa sobom je potrebno imati 2 male fotografije veličine za putovnicu, a putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci. Cijene viza mogu varirati do trenutka putovanja jer se regulative često mijenjaju. Trenutna cijena vize je cca 60-70 usd.

Odjeća

Izvan Ashgabatha Turkmenistan je dosta tradicionalna sredina pa bi vaša odjeća trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Izbjegavajte dekoltee i kratke suknje, a muškarci potkošulje i kratke hlače.  Za posjete džamijama i vjerskim objektima uz sebe je uvijek dobro imati maramu.

Klima

Turkmenistan ima kontinentalnu klimu, no klima je vrlo suha, jedna od najsušnijih na svijetu. Temperature su više nego u Uzbekistanu. Ljeta su jako vruća s temperaturom iznad 42 stupnja, a zime blage i kišne, s prosječnom temperaturom oko 0 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje u Turkmenistan je u proljeće (od travnja do lipnja) i u jesen (od rujna do listopada).

Električna energija

Koristi se napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i imaju roaming s obje zemlje, dok Tele 2 ima roaming samo s Uzbekistanom. Internet je dostupan u hotelima i internet kafićima, a međunarodni pozivi mogu se obavljati bez problema.

Općenito o Uzbekistanu

Naziv države: Republika Uzbekistan
Površina: 447.500 km²
Stanovništvo: 32,4 milijuna
Glavni grad: Taškent
Službeni jezik: uzbečki
Pozivni broj: +998
Vremenska razlika: +3 sata zimi, +2 sata ljeti

Hrana

Hrana obiluje voćem, povrćem i mesom, ali nije posebno egzotična za naše pojmove. Vegetarijanska hrana nije sastavni dio Uzbečke kuhinje pa je vegetarijanski obrok potrebno unaprijed naručiti.

Piće

Preporučujemo da pijete flaširanu vodu. Na ovim se područjima tradicionalno pije puno čaja (crnog i zelenog), no kava je nešto manje uobičajena pa je na nekim mjestima nećete moći niti naručiti. Alkohol se može i kupiti i smije se konzumirati u javnosti.

Zdravstvene informacije

Nisu potrebna. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Uzbekistanski som (UZS); 1 EUR = 9,570 UZS; 1 USD = 8,207 UZS; (listopad 2018.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare, no moguće je zamijeniti i eure. Više ne postoji crno tržište i tečaj je svugdje isti. Sa sobom ponesite samo nove (printane od 2013. na dalje) i neoštećene novčanice. Kreditne kartice (Visa i Master Card) moguće je koristiti u nekim hotelima većih turističkih središta, no preporučujemo da se ipak oslonite na gotovinu. Bankomati se mogu pronaći u bankama i nekim hotelima.

Viza

Viza je potrebna. Uz određene predradnje od strane agencije, viza se može dobiti na granici, pri ulazu u zemlju. Sa sobom je potrebno imati malu fotografiju za osobne dokumente, a putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci.

Odjeća

Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.

Klima

Uzbekistan ima kontinentalnu klimu. U Uzbekistanu je najtoplije na jugu, a najhladnije na sjeveru. Prosječna zimska temperatura na sjeveru iznosi -8 stupnjeva, a na jugu se kreće oko nule. Ljeta su dosta suha, a prosječna temperatura iznosi 35 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je u proljeće i u jesen.

Električna energija

Nije potrebno nositi adaptere jer se koriste iste utičnice kao i kod nas, s naponom od 220 volti.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele 2 imaju roaming s Uzbekistanom. Internet je dostupan u hotelima i internet kafićima, a međunarodni pozivi mogu se obavljati bez problema.

Pošaljite upit za Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan: Putom Svile kroz 5 stanova

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

5 + 12 =

Možda će vas zanimati i…