Kazahstan: Putevima neistraženih prostranstava

Ovo putovanje vodi nas u avanturu po Kazahstanu - „Zemlji čuda“. Putovanje započinjemo u glavnom gradu Nur-Sultanu (Astana) koji predstavlja očaravajući prikaz 21. stoljeća, uz obilje futurističke arhitekture.

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 9 dana

Šifra: KZ-22-9-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Kazahstan

Datum polaska: 23.07.2022.

Naslovna » Azija » Kazahstan: Putevima neistraženih prostranstava

Status:

Primamo prijave!

Cijena od:

10.290 kn + aviokarta

O ovom putovanju

Ovo putovanje vodi nas u avanturu po Kazahstanu – „Zemlji čuda“. Putovanje započinjemo u glavnom gradu Nur-Sultanu (Astana) koji predstavlja očaravajući prikaz 21. stoljeća, uz obilje futurističke arhitekture.

Posjetit ćemo i najveći grad u zemlji – Almaty. Od tamo ćemo se zaputiti prema nacionalnom parku Altyn Emel gdje ćemo imati prilike hodati planinskim krajolicima obojanim u dugine boje i uživati u čudu prirode zvanom “pjevajuće dine“. Put nas dalje vodi u Nacionalni park Charyn kojeg još nazivaju i „Grand Canyon“ Kazahstana. Putovanje ćemo završiti s trekingom na jezerima Kolasay koja oduševljavaju svojom ljepotom.

Ovo je putovanje za sve ljubitelje prirode i hodanja u kombinaciji s obilaskom gradova i upoznavanjem lokalne kulture. Ljubitelji jahanja imaju mogućnost jahanja po spektakularnim pejzažima.

Što me očekuje na putovanju?

Na ovom ćemo putovanju puno boraviti u prirodi, upoznavati lokalne običaje i uživati u kulinarskim specijalitetima.

Noćit ćemo u hotelima s 4 zvjezdice u Nur-Sultanu i Almatyju, dok ćemo na ostatku putovanja koristiti gostinjske kuće i sobe s privatnim kupaonicama. Bit će prilike za dosta hodanja, a trekinzi će biti prilagođeni ritmu grupe (srednje težine, 3-4 sata hoda).

Putovanje uključuje nekoliko dužih vožnji, uz jednu vožnju po izrazito neravnom terenu.

Što je uključeno

unutarnji let Nur-Sultan – Almaty
sav smještaj
sav prijevoz prema programu
navedeni obroci
sve ulaznice prema programu
show s orlovima u Almatyju
boca vode na dan
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 500 € (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 1.050 kn
iznajmljivanje konja i jahanje na jezerima Kolsay u iznosu od 25 USD – plaćanje na licu mjesta
nadoplata za 10 – 14 putnika: 600 kn
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Nur-Sultan (Astana)

Polazak iz zračne luke Zagreb i uz presjedanje let za Nur-Sultan.

2. dan: Nur-Sultan (Astana) (D, V)

Dolazak u Nur-Sultan prema redu letenja. Sastanak s vodičem i transfer do hotela u kojem ćemo se smjestiti. Kratak odmor, a zatim razgled kazahstanske prijestolnice. Astana je u ožujku 2019. preimenovana u Nur-Sultan u čast bivšem predsjedniku i „ocu domovine“ Nur-Sultanu Nazarbajevu koji je 30 godina proveo na čelu države. Započet ćemo s razgledom starog grada (nekada Akmolinsk) na desnoj obali rijeke Ishim. Poslijepodne posjećujemo „Milenijsku os“ koja je dobila ime po japanskom arhitektu Kisho Kurokawi, urbanistu koji je podigao brojne vladine palače od stakla i betona, između ostalog i Palaču vlade. Posjetit ćemo impresivna arhitektonska djela; zgradu opere, Povijesni muzej, Palaču mira i pomirenja te brojne fontane Kružnog trga. Prošetat ćemo bulevarom Nuryhol i vidjeti najzanimljivije suvremene građevine. Popet ćemo se do spomenika Astana Bayterek odakle ćemo uživati u impresivnom panoramskom pogledu na kazahstansku prijestolnicu. Krajem dana odlazimo do trgovačkog i zabavnog centra Khan-Shatyr. Potom povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Nur-Sultan (Astana) - Almaty (D, V)

Nakon doručka, transfer do zračne luke i let za Almaty. Po dolasku slijedi razgled grada. Posjetit ćemo Panfilov park koji je dobio ime po 28 heroja koji su izgubili živote u borbi za samostalnost i slobodu zemlje. Tamo se nalaze najstarija građevina grada, prekrasna katedrala Zenkov koja je u potpunosti sagrađena od drveta, i Memorijalni kompleks 2. svjetskog rata s vječitim plamenom posvećenim palim junacima. Vidjet ćemo i centralnu džamiju Moslem te Trg nezavisnosti. Poslije razgleda, odvest ćemo se na brdo Kok-Tube s najvišim TV tornjem na svijetu (ako se računa od razine mora). U podnožju tornja nalaze se park i vidikovac s kojeg ćemo se diviti panorami grada i odakle ćemo prošetati vijugavim stazama parka te naići na spomenik posvećen jednoj od najpoznatijih grupa svih vremena – Beatlesima. U grad se vraćamo žičarom. Krajem dana odlazimo na farmu orlova na kojoj se osim orlova uzgajaju sove, supovi i lovački psi. Povratak u hotel i noćenje.

4. dan: Almaty - Basshi (180 km; 4 sata vožnje) (D, V)

Poslije doručka odlazimo na lokalni bazar nakon čega slijedi vožnja prema Basshiju u Nacionalnom parku Altyn-Emel.  Na području parka ukupne površine 520,000 hektara izmjenjuju se planinski i pješčano-pustinjski predjeli. Po dolasku u Basshi vožnja do “pjevajućih dina” koje su zaštitni znak zemlje. 150 metara visoka pješčana dina, smještena između dva stjenovita planinska lanca, uistinu je spektakularna, a postoji samo nekoliko tih osamljenih pješčanih dina na svijetu. Naime, svaki puta kada zapuše vjetar sa zapada dine, prolazeći kroz zrna pijeska, proizvodi se zvuk sličan glazbi orgulja. Zanimljivo je što ovaj jedinstveni fenomen znanstvenici još uvijek ne znaju objasniti. Vjeruje se da će se san osobe koja se uspije popeti se na vrh dine ostvariti, no putnik koji se putem izgubi veliki je grešnik. Noćenje u gostinjskoj kući u Basshiju.

5. dan: Basshi - Nacionalni park Altyn Emel - Basshi (D, V)

Doručak, a zatim vožnja prema planinama Aktau. To su brda koja se sastoje od plavo-sivog pješčenjaka i crvene gline, prošarana žutim i ružičastim kornelijanom, jaspisom i bijelim kvarcom i kao takva neodoljivo podsjećaju na tortu od nekoliko šarenih slojeva. Na pukotinama su pronađeni tragovi izumrlih suptropskih biljaka i okamenjenih kostiju starih životinja. Ovdje nas čeka malo hodanja po tim brdima u trajanju od 2-4 sata i u ritmu koji ćemo prilagoditi mogućnostima grupe. Večera i noćenje u gostinjskoj kući u Basshiju.

6. dan: Basshi - Charyn - selo Saty (350 km, 4-5 sati vožnje) (D, V)

Doručak u gostinjskoj kući, a zatim vožnja do kanjona Charyn, nevjerojatne slikovite i raznolike prirodne tvorevine koja postoji milijunima godina. Vjetar i voda stvorili su zapanjujuću “dolinu Crvenih dvoraca” čiji strmi brjegovi dosežu do 300 metara. Prolazit ćemo dolinom okruženom kulama fantastičnih oblika, izgrađenih od sedimenata raznobojnog pijeska, koji tvore nevjerojatna prirodna arhitektonska čuda. Večera i noćenje u gostinjskoj kući u selu Saty.

7. dan: selo Saty - jezera Kolsay - selo Saty (50 km, 1 sat vožnje) (D, V)

Nakon doručka vožnja od sela Saty do jezera Kolsay. Ime Kolsay označava kaskadu koju čine tri kristalno čista tamnoplava jezera u planinskom lancu Kungey Alatau. Pješačit ćemo oko 3-4 sata od prvog jezera „Saty“ do drugog jezera „Mynzhylgy“ i natrag. Sva 3 jezera su smještena u istoj dolini, ali na različitim uzvisinama. Prvo jezero nalazi se na 1.800 m iznad razine mora. Duboko je 80 metara, dugačko 2 km i izgleda poput ogledala „rastegnutog“ uzduž klisure. Put uz rijeku od 8 km vodi nas do drugog jezera, smještenog na visini od 2.400 metara iznad razine mora. Dijamantnog je oblika s malim izduženim zaljevom i nalazi se na ušću rijeke Kolsayke. Treće jezero nalazi se na visini od 2.800 m. Vegetacija je bujna; ispod krošnja mnogobrojnog drveća krije se obilje zimzelenog grmolikog bilja, razne vrste ruža, crvena i crna kopriva, ribiz iz Meyera, maline i druge bobice, a uz obalu rijeke naići ćemo na divlje jagode i kupine. Litice s tri strane okružuju jezero i gotovo su sve padine prekrivene dubokom smrekinom šumom isprepletenom drvećem jasena. Nakon trekinga povratak u Saty i noćenje.

8. dan: Saty - Almaty (D, V) (285 km, oko 4 sata vožnje)

Nakon doručka započinjemo povratak prema Almaty-ju. Putem ćemo se zaustaviti da bi posjetili Povijesno-kulturni rezervat, Muzej Issyka  Muzej je kompleks od 80 skitskih grobova, rezidencije skitskog vladara Rakhata i drevnog grada Orichti. Tu se nalazi i jedno od svjetski poznatih otkrića – Zlatni čovjek, kostur s ratničkom opremom i raznim pogrebnim predmetima kao što je 4000 zlatnih ukrasa. Nakon razgleda kompleksa odvest ćemo se do jezera Issyk i malo prošetati uz obalu. Potom nastavak vožnje za Almaty kamo stižemo u drugom dijelu dana. Ovisno o vremenu dolaska, možemo posjetiti i lokalnu tržnicu. Na kraju dana smještaj u hotel, večera i noćenje.

9. dan: Almaty - Zagreb (D)

U ranojutarnjim satima transfer do zračne luke i povratak kući. Nastavak putovanja prema Zagrebu uz presjedanje. Dolazak u Zagreb se očekuje tokom dana.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*COVID19 Napomena

Za informacije što je potrebno pri ulasku u zemlju možete pronaći na ovim stranicama: https://www.iatatravelcentre.com/world.php. Ova se pravila stalno mijenjaju pa ih je potrebno redovito provjeravati.

Karta

Astana

Almaty

Basshi

Charyn

selo Saty

jezera Kolsay

Općenito o Kazahstanu

Naziv države: Republika Kazahstan
Površina: 2.717,300 km²
Stanovništvo: 15,1 milijuna
Glavni grad: Astana
Službeni jezik: kazaški i ruski
Pozivni broj: +7
Vremenska razlika: +5 sati

Hrana

Kazahstanska kuhinja je odraz jedinstvenog etničkog i vjerskog sastava zemlje. Od mesa je najzastupljenija konjetina i ovčetina u raznim varijacijama. Ovčji gulaš s tjesteninom, kobasice od konjetine, ovčja glava i janjetina na ražnju samo su neki primjeri kazahstanskih specijaliteta.

Piće

Preporuča se piti flaširana voda. Potrebno je prokuhati i filtrirati vodu koja se koristi za piće, pranje zuba ili pranje voća i povrća. Tradicionalno se pije čaj i kava s vrhnjem, a nemojte odbiti niti „Kumis“ (mlijeko kobile) ako vam ga ponude, jer bi se domaćin mogao uvrijediti. U stepskim područjima pije se devino mlijeko i jedu drugi fermentirani proizvodi od devinog mlijeka.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Rizik od malarije je vrlo mali pa se tablete protiv malarije ne preporučuju. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije, ali i za druge potencijalne zarazne bolesti, preporučujemo da se savjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Kazahstanski tenge (KZT); 1 EUR = 509.66 KZT, 1 USD = 428.87 (lipanj 2021.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine (usd), a novčanice moraju biti neoštećene i novijeg datuma. Novac mijenjajte u ovlaštenim mjenjačnicama ili bankama. Kreditne kartice se svugdje prihvaćaju, uključujući Diners Club i Visu. Bankomati se mogu naći u većini gradova.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.

Klima

Kazahstanska klima je  kontinentalna do planinska, s dosta padalina. Zimi se temperature kreću od -19 do -5 stupnjeva, a ljeti od 19 do 26 stupnjeva. Temperature u gorju su znatno niže i zimi mogu doseći i do -40 stupnjeva, dok je ljetni prosjek 20 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je svibnja do rujna. Za planinare i ljubitelje prirode preporučujemo posjet od srpnja do listopada.

Električna energija

Koristi se napon od 220 Volti, a utičnice su kao kod nas.

Mobilni telefoni i internet

Sva tri operatera imaju roaming s Kazahstanom. Wi-Fi ćete pronaći u većini hotela i restorana u većim gradovima. Neke internet stranice su filtrirane.

Pošaljite upit za Kazahstan: Putevima neistraženih prostranstava

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…