Kenija i Tanzanija: Ljetni safari

Ovaj safari pokazat će vam svijet iskonske afričke divljine, beskrajnih prostranstava i ugodnih noći punih zvukova i dodira čiste prirode
agsdi-message

Vrsta putovanja: Privatno, Obiteljsko, Safari

}

Trajanje: 11 dana

Šifra: KE-TZ-18-11-FP

Veličina grupe: min 2 putnika

Destinacija: Kenija i Tanzanija

Datum polaska: Sami birate datum polaska

Naslovna » Afrika » Kenija i Tanzanija: Ljetni safari

Najbolje putovati:

od lipnja do listopada i od siječnja do ožujka
agsdi-credit-card

Cijena od:

20,350 kn + zrakoplovna karta

O ovom putovanju

Safari u Africi pokazat će vam svijet iskonske afričke divljine, beskrajnih prostranstava i ugodnih noći punih zvukova i dodira čiste prirode.

Na ovom putovanju ćete obići najvažnije nacionalne parkove Kenije i Tanzanije. Naši vodiči vas vode na safarije na kojima ćete vidjeti brojnu populaciju grabežljivaca, bizone, zebre, razne vrste antilopa, plamence i brojne druge vrste ptica, lavove, velika krda slonova koja žure na pojilište i tamo provode duge sate.

Krećemo od Nairobija preko Massai Mare i NP Amboselija. Nakon safarija u Keniji prelazimo granicu s Tanzanijom i odlazimo na safari u najpoznatije parkove Tanzanije. NP Manyara , Serengeti preko Ngorongoro kratera, Tanzanija pruža prvoklasni doživljaj safarija sa najvećom koncentracijom životinja u ovom djelu Afrike. Putovanje završavamo u Arushi.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje je prilagođeno obiteljima s većom djecom jer nema suviše dugih vožnji, a program se može prilagoditi vašem ritmu putovanja.

Doživjet ćete safari u 4×4 vozilu s otvorenim krovom, boravit ćete na otvorenom u prekrasnoj prirodi i upoznavati druge kulture, plemena i običaje.

Na safariju ćete noćiti u kampovima i lodgevima kategorizacije 3 – 4 zvjezdice. Jedno noćenje u hotelu s 5 zvjezdica.

Što je uključeno

sav smještaj
sav navedeni prijevoz
ulaznice prema programu
navedeni obroci
game safari u Keniji i Tanzaniji
vodu, kavu i čaj za vrijeme trajanja safarija
opremu za kampiranje ukoliko bude potrebno
osiguranje „Flying Doctors rescue“ za vrijeme trajanja safarija
vođenje na engleskom
jamčevina

Što nije uključeno

povratna zrakoplovna karta
pristojbe zračnih luka
viza za Keniju: 430 kn
viza za Tanzaniju: 420 kn
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Galerija

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Nairobi (Tanzanija)

Polazak iz zračne luke Zagreb. Uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka, nastavak putovanja prema Tanzaniji. Dolazak u zračnu luku Nairobi gdje će vas dočekati lokalni predstavnik. Nakon formalnosti, prijevoz do hotela nedaleko Nairobija.. Slobodno vrijeme za odmor. Noćenje.

2. dan: Nairobi - Masai Mara (D, R, V)

Doručak. Polazak iz hotela i vožnja do Masai Mara. Zaustavljanje na vidikovcu kako biste doživjeli spektakularan pogled na Great Rift Valley. Potom slijedi vožnja u podnožje doline, uz posjet gradiću Mai Mahiu te dalje prema gradu Masaia Naroku. Kratko zaustavljanje u Naroku, te nastavak vožnje do Masai Mara, domu novoga osmog svjetskog čuda. Ovaj ogromni rezervat je zapravo dio velike doline Serengeti te je posebno poznat po migracijama velikih divljih životinja, te pravi dom „velikih pet“: lavova, slonova, leoparda, afričkog bizona i nosoroga. Dolazak na ručak u lodgeu, te kratki predah. U poslijepodnevnim satima istraživanje Rezervata i safari na kojemu ćete imati priliku se susresti s predatorima u njihovom večernjem lovu, dok Masai narod uz njih koegzistira rame uz rame, tjerajući uvečer svoja stada kućama. U kasnim poslijepodnevnim satima vožnja do kampa, večera i noćenje.

3. dan: Masai Mara (D, R, V)

Masa Mara je jedno od najvećeg područja divljine na svijetu, i ovdje se uvijek nešto novo može vidjeti i doživjeti. Današnji dan ćete provesti u Mari, počevši vrlo rano ujutro safarijem kako bi stigli gledati razne biljojede na jutarnjoj paši. Također je moguće vidjeti i velike sisavce poput žirafe, bizona, impale, zebre, topija, te Thamsonove i Grantove gazele. Vraćanje na doručak u lodge te odmor, koji možete ispuniti opcionalnim aktivnostima poput učenja hodanja kroz divlju prirodu, ili posjetiti selo Masaia i doživjeti njihovu kulturu. Nakon ručka, nastavljate na drugi današnji safari u potrazi za lavovima… Navečer povratak u kamp, večera i noćenje.

4. dan: Masai Mara - jezero Naivasha (D, R, V)

Danas vas očekuje ranije ustajanje i jednako tako rani doručak nakon kojega se pakirate i napuštate Masai Maru. Slijedi jutarnji safari u Masai Mara na putu prema jezeru Naivasha, do kojega stižete popodne na ručak. Posjeta Crescent Island Game Sanctuary gdje je predviđena zanimljiva safari šetnja neposredno uz žirafe i ostale biljojede. Na ovome otoku nema velikih mačaka, ali biti će prilike vidjeti zebre, te se približiti životinjama izvan vozila. U poslijepodnevnim satima smještamo se na obalama jezera Naivashe u lijepom hotelu s bazenom što će nam biti lijepa okrjepa nakon dva dana provedena u divljini. Večera i noćenje.

5. dan: Jezero Naivasha - NP Amboseli (D, R, V)

Raniji doručak i polazak, te vožnja preko zaravni Athi, izvornog obitavališta Masaia, prema Nacionalnom parku Amboseli. Proći ćete grad Nairobi i voziti se na jug kroz Masai ravnice. Ovaj nacionalni park se nalazi uz granicu s Tanzanijom i proteže se na 392 km² površine. Brojne su atrakcije koje pruža: bogati fond divljih životinja (lavova, slonova, žirafa, bivola, geparda, zebri, hijena, impala…) te raznih ptica, a poseban je doživljaj imati pogled na najvišu planinu Afrike – Kilimanjaro. Safari i istraživanje Amboselia. Vožnja do kampa. Večera i noćenje.

6. dan: Amboseli - Namanga - Arusha (D, R, V)

Nakon doručka, polazak prema kenijsko-tanzanijskoj granici Namanga. No, prije toga vas očekuje safari i nezaboravan pogled na Mt. Kilimanjaro, koji se najbolje vidi upravo u rano jutro! Oko podneva dolazak u Namangu. Nakon carinskih formalnosti, preuzima vas tanzanijski vozač-vodič za safari u Arushi. Ručak u Arushi. Poslijepodne slobodno za odmor. Smještaj u lodgeu. Večera i noćenje.

7. dan: Arusha - Nacionalni park jezero Manyara - Karatu (D, R, V)

Polazak iz Arushe oko 9 sati. Slijedi dvosatna vožnja kroz poljoprivredni grad Mto Wa Mbu u kojemu se nalazi tržnica sa svježim povrćem i voćem. Grad je smješten na samome ulazu u Nacionalni park jezero Manyara, te je odlično mjesto za kupnju suvenira. Ulazak u Nacionalni park, u kojemu ćete uživati u netaknutom raju prirode, šuma, podvodnih izvora, divljih životinja poput slonova, žirafa, bizona, antilopa, babuna… Ovdje je također stanište za više od 400 različitih vrsta ptica, te leptira. Park je poznat po lavovima koji se penju po drveću, ili odmaraju na stablima akacije. Iz vozila ćete imati priliku vidjeti i prelijepu dolinu Rift. Jezero Manyara je slano jezero s tisućama flaminga. Ovdje se mogu vidjeti i pelikani, rode, vodomari i razne druge ptice. Tu je i slavna tanzanijska džungla, gdje su se snimali rani tanzanijski filmovi. U poslijepodnevnim satima smještaj u hotelu. Večera i noćenje.

8. dan: Karatu - Nacionalni park Serengeti (D, R, V)

Nakon doručka, očekuje vas vožnja kroz jedinstven i prelijep Ngorongoro Conservation Area, sve do Nacionalnog parka Serengeti. Tople i živopisne boje same jezgre afričke divljine glavno su obilježje NP Serengetija. Pred vašim očima ovdje se odvijaju velike migracije životinja u nepreglednim afričkim krajolicima. Dokle god se pruža pogled, tisuće i tisuće stada ovuda prolazi, tako da i nije potrebna druga safari potjera: graciozne žirafe, nilski konji, antilope, gazele, a tu su i veliki predatori poput geparda, leoparda, hijena, krokodila u rijeci Grumeti, te lijeni lav. Odvest ćemo vas u središnji dio parka, poznat kao Seronera. Ovo područje pruža razne vrste staništa za divlje životinje, od kojih je svakako najvažnija rijeka Seronera koja privlači brojna stada, ali i obitelji predatora. Iz toga razloga, za utaživanjem žeđi u rijeci, te lova, najveći broj životinja Serengetija može se upravo ovdje promatrati u njihovom prirodnom okružju. Vozit ćete se potom južno od rijeke Seronera, uz rijeku Sogore, u potrazi za Thomsonovim gazelama, topi antilopama, nojevima, te gepardima i lavovima. Također je dobro obići i posjetiteljski centar pored Serengeti Seronera Lodge te se tamo informirati detaljnije o divljem životu ovog područja, ali i ručati u hladu ispod krošnje akacijinog drveta. Večera i noćenje u samom srcu Nacionalnog parka Serengeti.

9. dan: Serengeti - Ngorongoro (D, R, V)

Nakon doručka slijedi jutarnji safari te vožnja prema Ngorongoro, kroz tjesnac Oldupai, koji je još poznat i pod nazivom „kolijevka čovječanstva“. Tjesnac se nalazi na mjestu prastarog jezera, prekrivenog vulkanskim pepelom, koji je konzervirao i sačuvao najranije svjetske ostatke čovjeka. Ovo iznimno važno prethistorijsko nalazište otkrili su Louis i Mary Leakey. U Oldupai Gorge Museum može se pogledati izložba o različitim povijesnim periodima nastanka čovjeka… Također, upoznat ćemo se sa kulturom i načinom života Maasai ratničkog naroda te vidjeti njihove Bome (ograđene nastambe). Ratnici Maasai naroda imaju brojne privilegije i vrlo su poštovani, te im je dopušteno nositi dugu kosu. Nakon safarija i upoznavanja s Maasaima, odvest ćete se do ruba kratera na piknik ručak, te odmor i šetnju. Vožnja do kampa. Večera i noćenje.

10. dan: Ngorongoro krater - Arusha (D, R, V)

Jutro je predviđeno za doručak te posjet krateru Ngorongoro te poludnevnom safariju. Ovo je novo 8. svjetsko čudo, posebice radi kaldere kratera (propalo dno urušavanjem uslijed davne erupcije) i njenog iznimno bogatog divljeg života. Spustit ćete se na dno nekadašnjeg vulkana i u vozilima s otvorenim krovom uživati u jedinstvenom panoramskom pogledu na krater i životinje koje u njemu obitavaju. Nadamo se da ćete vidjeti i veliku petorku, usred više od 120 vrsta sisavaca koji su ovdje pronašli svoje obitavalište. Također ćete vidjeti jezero Magadi ili jedno od sličnih slanih jezera koji su magnet za brojne flaminge i ostale ptice. Tu su i „bazeni“ u kojima se kupaju nilski konji i njihove cijele obitelji. Uokolo vode dolaze brojne ptice, bijele rode iz Europe, nojevi, koriji, vrane… Od velikih grabežljivaca vidjet ćete lavove, hijene, šakale, geparde, prelijepe leoparde… U parku ćete imati piknik ručak. Predvečer povratak u Arushu, smještaj u lodgeu, večera i noćenje.

11. dan: Arusha - Zagreb (D)

Nakon doručka, slobodno vrijeme do transfera u zračnu luku prema redu letenja. Let prema Zagrebu, uz presjedanja.

Karta

Nairobi

Masai Mara

jezero Naivasha

NP Amboseli

Namanga

Arusha

Nacionalni park jezero Manyara

Karatu

Nacionalni park Serengeti

Ngorongoro

Općenito o Keniji

Naziv države: Republika Kenija (Jamhuri ya Kenya)
Površina: 582.646 km²
Stanovništvo: oko 43 milijuna
Glavni grad: Nairobi
Službeni jezik: Svahili je nacionalni jezik, a engleski je službeni jezik. U Keniji se govori 42 etnička jezika, uključujući i Kukuyu i Luo.
Pozivni broj: +254
Vremenska razlika: GMT + 3h, u odnosu na Hrvatsku: +2 sata zimi / +1 sat ljeti

Hrana

Kenijska kuhinja nudi razne specijalitete od mesa i morskih plodova u kombinaciji s tropskim voćem i povrćem. Najomiljenija lokalna hrana je kozje meso s roštilja, tzv. nyama choma. Kenijsko pivo „Tusker“ mnogi smatraju najboljim na svijetu.

Piće

Piti isključivo vodu u boci!

Zdravstvene informacije

Obavezno je cijepljenje protiv žute groznice, preporučuje se i prevencija protiv malarije. Za sve informacije potrebno je obratiti Zavodu za javno zdravstvo i posavjetovati se sa liječnikom. Predlažemo da provjerite detalje sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

kenijski šiling (KES) = 100 centi. Novčanice za KES1.000, 500, 200, 100 i 50. Kovanice za KES20, 10 i 5.

Novac

Preporučujemo ponijeti gotovinu, najbolje US dolare, a od kartica su naširoko prihvaćene Visa i MasterCard

Viza

Potrebna, mogućnost posredovanja

Odjeća

Lagana pamučna ili lanena odjeća svjetlijih, neutralnih boja. Za ranojutarnje safarije i večeri preporučamo topliju odjeću (duge hlače, jaknu ili vestu). U obalnom području gdje žive muslimani – odjeća koja pokriva ramena te tijelo od vrata do gležnja. Preporučamo korištenje sredstava za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom, sunčane naočale te pokrivalo za glavu. Ponijeti tenisice ili cipele za hodanje.

Klima

Tropska klima koja znatno varira u različitim dijelovima zemlje. Općenito, klima u obalnom području je vruća i vlažna, s ugodnom temperaturom koja varira između 24 i 30 Celzijevih stupnjeva tijekom cijele godine, u unutrašnjosti umjerena, a u sjeveroistočnom dijelu zemlje vrlo suha. Kenija ima dvije kišne sezone: razdoblje dugih kiša traje od travnja do lipnja, a kraći pljuskovi padaju u periodu od rujna do prosinca. Pljuskovi su uglavnom jačeg intenziteta i obično padaju kasno poslijepodne ili noću. Dani su većinom sunčani. Najtopliji mjeseci su veljača i ožujak, a najhladniji srpanj i kolovoz.

Električna energija

220V/240V Potreban adapter za struju i utičnicu!

Mobilni telefoni i internet

Sva tri mobilna operatera imaju ugovore o roamingu. Za detalje molimo Vas da kontaktirate vašeg mobilnog operatera.

Općenito o Tanzaniji

Naziv države: Ujedinjena Republika Tanzanija
Površina: 945.203 km²
Stanovništvo: 43.7 milijuna
Glavni grad: Dodoma
Službeni jezik: svahili, engleski
Pozivni broj: +255
Vremenska razlika: +3 sata ljeti, +2 sata zimi

Hrana

Internacionalna kuhinja; glavna karakteristika lokalne kuhinje su svakako brojni začini koji tamo rastu, poput papra, cimeta, muškatnog oraščića, šafrana, kurkume, đumbira i vanilije. Jela obiluju i morskim plodovima, a jastozi se serviraju s klinčićima. Meso se koristi umjereno i to sve vrste osim svinjetine, s obzirom da je većina stanovništva muslimanske vjere. Tipično domaće jelo je Pwewa Wa Nazi koje se priprema od hobotnice, krumpirovog gulaša i kokosa. Još jedno tipično jelo je Pilau, jelo od guščjeg mesa (janjetine ili govedine) s cimetom. U pripremi jela koristi se kokos koji raste posvuda po otoku, jednako kao i papaja, ananas i banana. Od pića prevladava kokosovo mlijeko koje se koristi i pri pripremi mnogih jela. Odlični su razni sokovi od svježeg voća. Domaćem stanovništvu je zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića, no u hotelskim resortima i većim turističkim objektima moguće je pronaći strana alkoholna pića, ali i puno vrsta odličnog vina iz susjedne Južnoafričke Republike.

Piće

Piti isključivo flaširanu vodu, dobro oprati ili oguliti svježe voće prije konzumacije.

Zdravstvene informacije

Cjepivo protiv žute groznice nije obavezno ukoliko ne putujete preko zemalja u kojima postoji rizik od žute groznice.  Postoji rizik od malarije pa se preporučuje uzimanje tableta. Za  detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete se sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitajte na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Tanzanijski šiling (TZS); 1 USD = 2.249,86 TZS; 1 EUR = 2.784,25 TZS (veljača 2018.)

Novac

Preporučujemo ponijeti gotovinu, najbolje USD, u manjim i većim denominacijama. Kreditne kartice vrlo su rijetko prihvaćene.

Viza

Potrebna (cijena je oko 50 USD, dobiva se u zračnoj luci prilikom ulaska u zemlju)

Odjeća

Lagana pamučna ili lanena odjeća svjetlijih, neutralnih boja. Za ranojutarnje safarije i večeri preporučamo topliju odjeću (duge hlače, jaknu ili vestu). Preporučamo korištenje sredstava za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom, sunčane naočale te pokrivalo za glavu. Ponijeti tenisice ili cipele za hodanje.

Klima

Tanzanija ima tropsku klimu s regionalnim varijacijama zbog topografije. Na visoravnima temperature variraju između 10 i 20 °C. U drugim dijelovima zemlje temperature rijetko padaju ispod 20 °C. Najtoplija razdoblja su između studenog i veljače, a najhladnija između svibnja i kolovoza (oko 15 – 20 °C). Prosječna godišnja temperatura je oko 20 °C. U planinskim područjima (Kilimandžaro) temperature mogu biti vrlo niske. Dva puta godišnje traju kišni periodi (od ožujka do svibnja i od listopada do prosinca s više padavina u toku travnja, svibnja i studenog).

Električna energija

220-230 V, potreban adapter s tri konektora

Mobilni telefoni i internet

Svi naši mobilni operateri imaju ugovore o roamingu. Za detalje molimo Vas da kontaktirate vašeg mobilnog operatera.

Pošaljite upit za Kenija i Tanzanija: Ljetni safari

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

8 + 3 =

Možda će vas zanimati i…