Kenija i Tanzanija: Safari u Africi – Sezonska migracija životinja

Ovo putovanje je posebno jer prati veliku migraciju divljači kroz najvažnije nacionalne parkove Kenije i Tanzanije
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 11 dana

Šifra: KE-TZ-21-11-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Kenija i Tanzanija

Datum polaska: ---

Naslovna » Afrika » Kenija i Tanzanija: Safari u Africi – Sezonska migracija životinja
agsdi-people

Status:

U pripremi
agsdi-credit-card

Cijena od:

--- + avio karta

O ovom putovanju

Na safariju u Africi upoznat ćemo se sa svijetom iskonske afričke divljine, beskrajnim prostranstvima isprekidanim pogledom na stabla akacije ispod kojih životinje traže predah od afričke žege i ugodnim afričkim noćima punih zvukova iskonske prirode.

Ovo putovanje je posebno jer prati veliku migraciju divljači kroz najvažnije nacionalne parkove Kenije i Tanzanije. Naši vodiči povest će nas u potragu za brojnim grabežljivcima, bivolima, zebrama, raznim vrstama antilopa i ugroženim crnim nosorozima. Vidjet ćemo i plamence te brojne druge vrste ptica. Velika krda slonova koja žure na pojilište i tamo provode duge sate, lavovi, možda i leopardi samo su neke od životinja koje ćemo imati priliku promatrati u njihovom prirodnom okružju.

Krećemo od Nairobija gdje ćemo se upoznati s kulturom Kenije i afričkih plemena do nacionalnog parka Masai Mara. Nakon safarija u Keniji prelazimo granicu s Tanzanijom i odlazimo na safari u najpoznatije parkove Tanzanije Serengeti, Ngorongoro krater te NP Tarangire. Putem ćemo se zaustaviti u selu plemena Masai i upoznati njihov način života.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje ne zahtijeva posebne pripreme, usmjereno je na boravak u prirodi i promatranje životinja bez previše hodanja. Prikladno je i za obitelji s djecom.

Vožnje ponekad mogu biti duge. Doživjet ćemo safari u vozilu s otvorenim krovom, u potrazi za velikom migracijom divljači te upoznati kulturu plemena Masai.

Noćit ćemo u kampovima i lodgeovima srednje kategorije, otprilike 3/4 zvjezdice.

Što je uključeno

sav smještaj
safari u Keniji i Tanzaniji prema programu
sav prijevoz
ulaznice za nacionalne parkove, utočišta i muzeje prema programu
navedeni obroci
posjet selu Masai
voda u Keniji te vodu, kava i čaj u Tanzaniji za vrijeme trajanja safarija
profesionalno lokalno vođenje na engleskom
osiguranje Flying Doctors za vrijeme trajanja safarija
pratitelj iz Hrvatske za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 5.550 kn (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 4.090 kn
viza za Tanzaniju, dobiva se na granici i košta oko 50 USD
viza za Keniju + troškovi ishodovanja: 480 kn
obroci koji nisu navedeni
nadoplata za manje od 14 putnika: 2.700 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Nairobi (Kenija)

Polazak iz zračne luke Zagreb. Uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka, nastavak putovanja prema Keniji.

2. dan: Nairobi (D, R)

Dolazak u zračnu luku Nairobi gdje će nas dočekati lokalni predstavnik. Nakon carinskih formalnosti, prijevoz do hotela. Doručak u hotelu, kratak odmor, a zatim posjet muzeju Karen Blixen, kući u kojoj je za svog boravka u Africi živjela danska spisateljica knjige Moja Afrika, koja je postala svjetski poznata lansiranjem istoimenog filma, dobitnika Oskara. Nastavljamo dalje prema utočištu za slonove pod nazivom David Sheldrick Wildlife Trust. Približit ćemo se ovim divnim životinjama, a imat ćemo priliku vidjeti i bebe slonove kako se hrane, vježbaju i kupaju. Ako želite, možete postati i sponzor jednom od napuštenih slonova. Potom nastavljamo do Centra za žirafe gdje ćemo imati rijetku priliku suočiti se lice u lice s ovim grandioznim životinjama. Posjetit ćemo uzgojni centar Rothschildove žirafe te edukacijski centar. Ako ste sretnici, možda dobijete i poljubac od neke od njih. Ručat ćemo, a za kraj dana odlazimo u famozni živući muzej Bomas of Kenya koji prikazuje bogatu plemensku kulturu Kenije. Uz prezentaciju tradicionalnih nastambi, obrta i umjetnina, vidjet ćemo i njihove plesne i muzičke nastupe. Noćenje u hotelu.

3. dan: Nairobi - Masai Mara (D, R, V)

Nakon doručka polazak iz hotela i vožnja do nacionalnog parka Masai Mara. Zaustavljanje na vidikovcu kako bismo doživjeli spektakularan pogled na Great Rift Valley, veliki rasjed nastao razdvajanjem tektonskih ploča prije 35 milijuna godina. Nastavak vožnje do Masai Mare, prepoznate kao jedno od 8 novih svjetskih čuda. Ovaj ogromni rezervat je zapravo dio velike doline Serengeti, tzv. nepregledne ravnice. Serengeti i Masai Mara posebno su poznati po migraciji zebra, gnuova i drugih životinja koje se u milijunskim brojkama kreću u potrazi za zelenijim pašnjacima. Ovdje je i pravi dom „velikih pet“: lavova, slonova, leoparda, Cape bivola i nosoroga, pet najopasnijih i najtežih za uloviti životinja u afričkoj savani. Dolazak na ručak u kamp te kratki predah. U poslijepodnevnim satima istraživanje rezervata i safari na kojemu ćete, uz malo sreće, imati priliku susresti se s predatorima u njihovom lovu. Masai narod stoji uz bok afričkoj divljini, tjerajući uvečer svoja stada kućama. U kasnim poslijepodnevnim satima vožnja do kampa, večera i noćenje u kampu.

4. dan: Masai Mara (D, R, V)

Masa Mara je jedno od najvećih područja iskonske divljine na svijetu, u kojem se na svakoj safari vožnji može vidjeti i doživjeti nešto novo. Današnji dan provest ćemo u Mari, počevši sa safarijem vrlo rano ujutro. To je vrijeme kad su životinje aktivne i izlaze na ispašu, a velike mačke koriste priliku za jutarnji lov. Vidjet ćemo velike sisavce kao što su žirafe, bivoli, zebre i slonovi te brojne antilope, poput impale, topija te Thomsonove i Grantove gazele. Povratak u kamp na kasni doručak i odmor, a zatim nastavljamo s cjelodnevnim safarijem u potrazi za lavovima i drugim grabežljivcima. Putem ćemo imati piknik ručak. Navečer povratak u kamp, večera i noćenje.

5. dan: Masai Mara - granični prijelaz Isibania (Tanzanija) - NP Sjeverni Serengeti (D, R, V)

Nakon doručka odlazimo do graničnog prijelaza Isibania gdje ćemo ući u Tanzaniju. Prebacit ćemo se u drugo vozilo i nastaviti safari kroz park Serengeti. Tople i živopisne boje same jezgre afričke divljine glavno su obilježje NP Serengetija.

Ovdje se odvija velika migracija životinja koje sele iz jednog u drugi dio nepreglednih afričkih krajolika. Dom velikoj populaciji divljih zvijeri, zebri i antilopa, ovaj park idealno je mjesto za susresti predatore kao što su lavovi, leopardi i gepardi, ali i slonove, žirafe i nilske konje. Noćenje u kampu.

6. dan: NP Sjeverni Serengeti - NP Centralni Serengeti (D, R, V)

Ponovno ćemo ustati prije zore i krenuti na ranojutarnji safari. Vratit ćemo se na doručak, a zatim povratak na prostranstva Serengetija u potrazi za „Velikih 5“ i velikom migracijom divljači. U suton povratak u kamp. Večera i noćenje.

7. dan: Serengeti - Ngorongoro - selo Masai - Karatu (D, R, V)

Nakon doručka slijedi vožnja kroz savanu Serengetija prema krateru Ngorongoro. Dokle god se pruža pogled, ovuda prolazi na tisuće i tisuće stada, tako da i nije potrebna posebna safari potjera: graciozne žirafe, naoko nezgrapni, ali brzi nilski konji, ljupke antilope, gazele, a tu su i veliki grabežljivci poput brzih geparda, elegantnih leoparda, hijena, krokodila u rijeci Grumeti, te naoko lijeni lavovi. Zanimljiva vožnja dovest će nas do ruba kratera Ngorongoro. Za kraj dana zaustavit ćemo se u selu Masaia kako bismo upoznali ovo afričko pleme i doživjeli njihovu kulturu i način života. Večerat ćemo i noćiti na rubu Ngorongoro kratera, u obližnjem gradiću Karatu. Noćenje u lodgeu.

8. dan: Karatu - Ngorongoro krater - Karatu (D, R, V)

Nakon doručka odlazimo prema krateru Ngorongoro. Ovo je još jedno od 8 novih svjetskih čuda, posebice zbog kaldere kratera (dno propalo urušavanjem uslijed davne erupcije) i iznimno bogatog divljeg života koji se ovdje odvija. Spustit ćemo se na dno nekadašnjeg vulkana i u vozilima s otvorenim krovom uživati u jedinstvenom panoramskom pogledu na krater. Ovo je dom za više od 120 vrsta sisavaca koji u njemu obitavaju. Nadamo se da ćemo imati priliku ponovo vidjeti i veliku petorku, a ovo je idealno mjesto za vidjeti ugroženog crnog nosoroga i brojne nilske konje.

9. dan: Karatu - NP Tarangire - Arusha (D, R, V)

Danas odlazimo prema NP Tarangire. Po dolasku u park otvorit će nam se pogled na istoimenu rijeku uz čiju obalu se nižu akacije i baobabi. Divljač se ovamo kroz dan spušta na pojenje. Za vrijeme suše tisuće životinja s Masai stepa migriraju u regiju Tarangire u potrazi za vodom pa će to biti idealna prilika za opažanje najrazličitijih vrsta životinja. Možda ugledamo i neku od ugroženih vrsta kao što su veliki kudu, dlakavi oriks i pepeljasti čvorak. Imat ćemo piknik ručak i uživati u pogledu na rijeku. Pazite na svoju hranu jer lokalni majmuni vole iskoristiti vaš trenutak nepažnje i oteti vam zalogaj. Krajem dana vožnja do Arushe, a ako budemo dobre sreće, možda ugledamo i Kilimandžaro. Noćenje u lodgeu.

10. dan: Arusha - Zagreb (D)

Nakon doručka, slobodno vrijeme do transfera u zračnu luku. Let prema Zagrebu, uz presjedanja u jednoj od međunarodnih zračnih luka.

11. dan: Zagreb

Nastavak putovanja prema Zagrebu. Dolazak u Zagreb prema redu letenja.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

Karta

Nairobi

Masai Mara

granični prijelaz Isibania

NP Sjeverni Serengeti

NP Centralni Serengeti

Ngorongoro

selo Masai

Karatu

Ngorongoro krater

NP Tarangire

Arusha

Općenito o Keniji

Naziv države: Republika Kenija (Jamhuri ya Kenya)
Površina: 582.646 km²
Stanovništvo: oko 43 milijuna
Glavni grad: Nairobi
Službeni jezik: Svahili je nacionalni jezik, a engleski je službeni jezik. U Keniji se govori 42 etnička jezika, uključujući i Kukuyu i Luo.
Pozivni broj: +254
Vremenska razlika: GMT + 3h, u odnosu na Hrvatsku: +2 sata zimi / +1 sat ljeti

Hrana

Kenijska kuhinja nudi razne specijalitete od mesa i morskih plodova u kombinaciji s tropskim voćem i povrćem. Najomiljenija lokalna hrana je kozje meso s roštilja, tzv. nyama choma. Kenijsko pivo „Tusker“ mnogi smatraju najboljim na svijetu.

Piće

Piti isključivo vodu u boci!

Zdravstvene informacije

Obavezno je cijepljenje protiv žute groznice, preporučuje se i prevencija protiv malarije. Za sve informacije potrebno je obratiti Zavodu za javno zdravstvo i posavjetovati se sa liječnikom. Predlažemo da provjerite detalje sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Kenijski šiling (KES); 1 USD = 108.40 KES; 1 EUR = 128.44 KES (rujan 2020.)

Novac

Preporučujemo ponijeti gotovinu, najbolje US dolare, a od kartica su naširoko prihvaćene Visa i MasterCard

Viza

Potrebna, mogućnost posredovanja

Odjeća

Lagana pamučna ili lanena odjeća svjetlijih, neutralnih boja. Za ranojutarnje safarije i večeri preporučamo topliju odjeću (duge hlače, jaknu ili vestu). U obalnom području gdje žive muslimani – odjeća koja pokriva ramena te tijelo od vrata do gležnja. Preporučamo korištenje sredstava za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom, sunčane naočale te pokrivalo za glavu. Ponijeti tenisice ili cipele za hodanje.

Klima

Tropska klima koja znatno varira u različitim dijelovima zemlje. Općenito, klima u obalnom području je vruća i vlažna, s ugodnom temperaturom koja varira između 24 i 30 Celzijevih stupnjeva tijekom cijele godine, u unutrašnjosti umjerena, a u sjeveroistočnom dijelu zemlje vrlo suha. Kenija ima dvije kišne sezone: razdoblje dugih kiša traje od travnja do lipnja, a kraći pljuskovi padaju u periodu od rujna do prosinca. Pljuskovi su uglavnom jačeg intenziteta i obično padaju kasno poslijepodne ili noću. Dani su većinom sunčani. Najtopliji mjeseci su veljača i ožujak, a najhladniji srpanj i kolovoz.

Električna energija

220V/240V. Potreban adapter za struju i utičnicu!

Mobilni telefoni i internet

Sva tri mobilna operatera imaju ugovore o roamingu. Za detalje molimo Vas da kontaktirate vašeg mobilnog operatera.

Općenito o Tanzaniji

Naziv države: Ujedinjena Republika Tanzanija
Površina: 945.203 km²
Stanovništvo: 43.7 milijuna
Glavni grad: Dodoma
Službeni jezik: svahili, engleski
Pozivni broj: +255
Vremenska razlika: +3 sata ljeti, +2 sata zimi

Hrana

Internacionalna kuhinja; glavna karakteristika lokalne kuhinje su svakako brojni začini koji tamo rastu, poput papra, cimeta, muškatnog oraščića, šafrana, kurkume, đumbira i vanilije. Jela obiluju i morskim plodovima, a jastozi se serviraju s klinčićima. Meso se koristi umjereno i to sve vrste osim svinjetine, s obzirom da je većina stanovništva muslimanske vjere. Tipično domaće jelo je Pwewa Wa Nazi koje se priprema od hobotnice, krumpirovog gulaša i kokosa. Još jedno tipično jelo je Pilau, jelo od guščjeg mesa (janjetine ili govedine) s cimetom. U pripremi jela koristi se kokos koji raste posvuda po otoku, jednako kao i papaja, ananas i banana. Od pića prevladava kokosovo mlijeko koje se koristi i pri pripremi mnogih jela. Odlični su razni sokovi od svježeg voća. Domaćem stanovništvu je zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića, no u hotelskim resortima i većim turističkim objektima moguće je pronaći strana alkoholna pića, ali i puno vrsta odličnog vina iz susjedne Južnoafričke Republike.

Piće

Piti isključivo flaširanu vodu, dobro oprati ili oguliti svježe voće prije konzumacije.

Zdravstvene informacije

Cjepivo protiv žute groznice nije obavezno ukoliko ne putujete preko zemalja u kojima postoji rizik od žute groznice. Postoji rizik od malarije pa se preporučuje uzimanje tableta. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete se sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitajte na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Tanzanijski šiling (TZS); 1 USD = 2,319.55 TZS; 1 EUR = 2,748.49 TZS (rujan 2020.)

Novac

Preporučujemo ponijeti gotovinu, najbolje US dolare, u manjim i većim denominacijama. Kreditne kartice vrlo su rijetko prihvaćene.

Viza

Potrebna (cijena je oko 50 USD, dobiva se u zračnoj luci prilikom ulaska u zemlju)

Odjeća

Lagana pamučna ili lanena odjeća svjetlijih, neutralnih boja. Za ranojutarnje safarije i večeri preporučamo topliju odjeću (duge hlače, jaknu ili vestu). Preporučamo korištenje sredstava za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom, sunčane naočale te pokrivalo za glavu. Ponijeti tenisice ili cipele za hodanje.

Klima

Tanzanija ima tropsku klimu s regionalnim varijacijama zbog topografije. Na visoravnima temperature variraju između 10 i 20 °C. U drugim dijelovima zemlje temperature rijetko padaju ispod 20 °C. Najtoplija razdoblja su između studenog i veljače, a najhladnija između svibnja i kolovoza (oko 15 – 20 °C). Prosječna godišnja temperatura je oko 20 °C. U planinskim područjima (Kilimandžaro) temperature mogu biti vrlo niske. Dva puta godišnje traju kišni periodi (od ožujka do svibnja i od listopada do prosinca s više padalina u toku travnja, svibnja i studenog).

Električna energija

220-230 V, potreban adapter s tri konektora

Mobilni telefoni i internet

Svi naši mobilni operateri imaju ugovore o roamingu. Za detalje molimo Vas da kontaktirate vašeg mobilnog operatera.

Pošaljite upit za Kenija i Tanzanija: Safari u Africi – Sezonska migracija životinja

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

11 + 10 =

Možda će vas zanimati i…