Kina: Tibet – Mt. Kailash treking

U srcu ove avanture svakako je Kora – trodnevno kružno pješačenje uokolo i prema vrhu Kailash, svetom mjestu hindusa i budista, a vjerujemo i svih ostalih koji ga vide i dožive
agsdi-message

Vrsta putovanja: Privatno, Aktivno

}

Trajanje: 19 dana

Šifra: CN-18-19-AP

Veličina grupe: min 2 putnika

Destinacija: Kina

Datum polaska: Sami birate datum polaska

Naslovna » Azija » Daleki istok » Kina: Tibet – Mt. Kailash treking

Najbolje putovati:

od svibnja do studenog
agsdi-credit-card

Cijena od:

25,300 kn + zrakoplovna karta

O ovom putovanju

Tibet se opravdano može nazvati imenom Shagri-La, zabranjenom skrivenom zemljom, mjestom potpunog blaženstva, ushićenja i mira, krovom svijeta i svetom zemljom naših najdubljih želja. Snježne planine, zeleni travnjaci, razasuta krda jak goveda i pastira nomada, spektakularni samostani i nenamješteni osmijesi, uspavana jezera i jasno plavo nebo – sve su to materijalne pojavnosti ove magične zemlje. Tibet je kraj prirodnih čuda i fenomena, riznica kulturnih relikvija i odredište za avanturu života. Shangri-La, vrt u raju, utopijski oduvijek skriven od modernog čovjeka, ali i njegov krajnji cilj.

Smješten na platou Qinghai-Tibet, visoravni na jugozapadnoj granici Kine s Nepalom, Tibet pokriva površinu od 1,2 mil. km2 u prosjeku iznad 4.000 m nadmorske visine te ima više od 50 planinskih vrhova viših od 7.000 m., s dominirajućim Mt. Everestom, poznatim kao „krov svijeta“ i sveti dom bogova.

Ovo posebno putovanje odvlači nas u istraživanje Lhase, srca Tibeta, udaljene prijestolnice tibetanskog budizma. Do Lhase ćemo stići vlakom po najvišoj željezničkoj pruzi na svijetu, a zatim krenuti u istraživanje njezinih uličica i tržnica, paliti mirisne štapiće za blagonaklonost bogova, istraživati Potalu i budističke samostane. Posjetit ćemo i Tsetang u dolini Yarlung, staro sjedište prvih tibetanskih vladara, i u njemu Tramdruk – jedan od najstarijih budističkih hramova Tibeta, te poznati samostan Samye, simbol tibetanskog identiteta. Spustit ćemo se i do fascinantnog „škorpionskog“ jezera Yamdrok Yumtso, vidjeti Karola glečer, gradove Gyantse i Shigatse te njihovu svjetovnu i sakralnu arhitekturu. Švrljat ćemo Sagom i pripremat se za sve veće uspone. Svaki dan ćemo prolaziti krajolicima koji oduzimaju dah, a na legendarnom jezeru Manasarovar odmorit ćemo i duh i tijelo.

U srcu ove avanture svakako je Kora – trodnevno kružno pješačenje uokolo i prema vrhu Kailash, svetom mjestu hindusa i budista, a vjerujemo i svih ostalih koji ga vide i dožive. Po „autocesti prijateljstva“ stići ćemo i u Everest bazni kamp te iz nadnaravnog okruženja samostana Rongbuk gledati ravno u Chomolungmu. Jedan nezaboravan pogled promijenit će nam pogled na svijet.

Što je uključeno

sav smještaj
navedeni obroci
dozvole za Tibet i Kailash
karta za vlak Xining – Lhasa („soft sleeper“)
prijevozi s privatnim vozilom
ulaznice
vođenje na engleskom
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovna karta
nadoplata za jednokrevetnu sobu – na upit
viza za Kinu i njeno izdavanje: 280 kn
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Kina

Let iz zračne luke Zagreb za Kinu, uz presjedanja. Noćni let.

2. dan: Xining (Siling) - Lhasa (vlakom)

Dolazak u Xining, prijevoz iz zračne luke do željezničke stanice i ukrcavanje u vlak za Lhasu. Vožnja vlakom trajat će oko 24 sata. Qingzang ili Qinghai–Tibet Railway najviša je željeznička ruta na svijetu, te kao takva, pogodna je za aklimatiziranje visinskoj razlici između Lhase i ostalog dijela Kine. Vlak kreće u popodnevnim satima iz Xininga s visine od oko 2.275 m te se penje do visine Lhase od oko 3.490 m nadmorske visine, prelazeći pritom i dijelove koji su iznad 4.000 m, poput Tanggula prijevoja na 5.072 m, te najvišeg željezničkog tunela na svijetu Fenghuoshan na 4.905 m. Za bolju prilagodbu poželjno bi bilo dan ili dva ranije sletjeti u Xining. Prije ukrcaja u vlak svaki putnik dobiva zdravstvenu registracijsku karticu koju je prije toga trebao potpisati i na taj način potvrditi da je zdrav i spreman za putovanje na visinama. Vlakovi su prilagođeni za svladavanje visina koje nas čekaju na pruzi dugoj 1.956 kilometara, 675 mostova i 45 postaja. Poseban doživljaj tijekom vožnje ovom željezničkom rutom svakako je fascinantan krajolik kojeg ćete moći upijati putem.

3. dan: Xining (Siling) - vožnja vlakom - Lhasa

Kako se vlak približava Tangguli, najvišoj željezničkoj stanici na svijetu na 5.072 m, polako ulazimo u Tibet i nastavljate putovanje na jug u Tanggula planinski lanac, prolazeći kroz klisure te prelazeći rijeku Tongtian. Tanggula planinski prijevoj prirodna je granica između kineske provincije Qinghai i autonomne regije Tibet. Prvi distrikt kroz koji prolazite je Nagqu, u ljetnim mjesecima obilježen čistim plavim nebom, bijelim oblacima, dugama i pašnjacima. Nakon Nagqu, vlak ulazi u ogromno područje goranskih močvara. Ovdje se obično mogu vidjeti razbacane kolibe pastira, krave, ovce i konji na ispašama. Potom se približavate Dangxiongu, gradu na istočnom dijelu jezera Namtso, nakon čega prelazite posljednji planinski lanac Nyainqentanglha. Na zapadnoj strani pruge vidjet ćete četiri impresivna vrha viša od 7.000 metara. Po dolasku u Lhasu smjestit ćete se u hoteli i odmoriti od dugog putovanja vlakom. Potom predlažemo šetnju okolo Barkhora, lokalne tržnice pune malih uskih uličica i trgova smještenih uokolo hrama Jakhang. Barkhor je i hodočasnička zona koja kruži oko hrama i gdje se nalaze četiri velike kadionice u kojima se pale mirisni štapići i svijeće kako bi bogovi bili blagonakloni i štitili Jokhang. Noćenje u Lhasi.

4. dan: Lhasa (D)

Danas je dan rezerviran samo za Lhasu. Uz lokalnog proći ćete najvažnije kulturne, vjerske i povijesne točke Lhase: palaču Potala – nekad glavnu rezidenciju Dalai Lame, sve do odlaska 14-tog Dalai Lame u Indiju tijekom 1959. god. Potala, taj simbol Lhase i Tibeta, smjestila se iza Jokhang hrama i samostana, najsvetijeg i najvažnijeg budističkog središta Tibeta. Hram je građen tijekom vladavine kralja Songsten Gampo, u čast njegovog vjenčanja kineskom princezom koja bijaše budistkinja. U hramu se nalazi jedini do danas poznati prikaz Shakyamuni Buddhe kojem dolaze brojni hodočasnici iz svih dijelova Tibeta smatrajući ga svetim. Barkhor ulica i tržnica pored hrama najbolje je mjesto za osjetiti tibetansku kulturu, jer ovdje se može naći sve od autentičnih tibetskih proizvoda lako dostupnih za kupnju, umjetnosti, obrta, jela i ostalih lokalnih raznolikosti. Ukoliko bude vremena u Lhasi vrijedi posjetiti i ljetnu Dalai Laminu palaču Norbulingka, sagrađenu u 18. st., koja je zacijelo remek djelo tibetanske umjetnosti, te samostan Sera (“divlja ruža”) u podnožju brda Tatipu u sjevernom dijelu Lhase.

5. dan: Lhasa - Tsetang (Zêtang) - Yumbulagang - samostan Tramdruk - Samye (D)

Vožnja na jugoistok do 180 km udaljenog Tsetanga, trećeg grada po veličini u Tibetu. Smješten u dolini Yarlung, na visini od 3.100 m, grad je važno sjedište starih vladara Tibeta još od antičkih vremena. Tu se nalaze brojni ostaci starih ruševina i građevina iz prošlosti zbog čega ga zovu i kolijevkom tibetanske civilizacije. Samostan Samye, udaljen svega 30-tak km od grada, prvi je samostan Tibeta, a osnovao ga je kralj Trisong Detsen 779. god. U Tsetangu ćemo razgledati i njegove ostale samostane i svjetovnu arhitekturu poput palače Yumbulagang na litici nad „dolinom stare civilizacije“ Yarlung, sagrađenu za prvog kralja Tibeta, Nyatria Tsanpoa, u 2. st. pr.n.e. te ljetnu palaču princeze Wenchen i Songtsen Gampoe prije preseljenja u Lhasu. Ime joj zapravo znači „sveta palača majke i sina“. Tu su i Grobnice tibetanskih kraljeva te samostan Tramdruk, jedan od najstarijih budističkih hramova u Tibetu, kasnije jedan od tri kraljevska samostana. Noćenje u hotelu u blizini samostana Samye.

6. dan: Tsetang - samostan Samye - jezero Yamdrok - Karola glečer (Kǎruòlā Bīngchuán) - Gyantse

Jutarnji razgled samostana Samye, simbola tibetanskog identiteta, čiji je kompleks zgrada „zatvoren“ u kružnoj ogradi poput duhovne oaze okužene smeđim brdima. Samostan je građen između 775. i 779. god., a priča kaže da je kralj Trisong Detsen osnovao samostan uz pomoć indijskih budističkih majstora Padmasambhave i Shantarakshite, čiji je zadatak bio širenje budizma u Tibetu. Potom ćete posjetiti jezero Yamdrok, današnju apsolutno najdivniju „atrakciju“. Yamdrok Yumtso, je jezero koje se sastoji od dva duga rukavca vode, koji iz ptičje perspektive izgledaju poput škorpiona pa je teško ocijeniti stvarnu veličinu jezera. Yamdrok je jedno od tri sveta jezera i najveće jezero u južnom Tibetu, s brojnim uvalama i 9 otočića. Iako spust do jezera traje oko 30 min, dopustite si uživanje u krajoliku koje svojim postepenim razotkrivanjem oduzima dah. I cijelim putem prema Gyantseu imat ćete priliku uživati u spektakularnom krajoliku. Dolazak u Gyantse, smještaj u hotel i noćenje.

7. dan: Gyantse (samostan Pelkhor i Karola glečer) - Shigatse (samostan Tashilhunpo)

Smješten oko 230 km južno od Lhase i oko 100 km istočno od Shigatsea, Pelkhor Choede (Palkhor) je samostan karakterističan po svojoj mješavini tibetanske, nepalske i kineske Han arhitekture. To je ujedno i glavni samostan u Gyantseu, u dolini rijeke Nyangchu, značajan zbog svojih 108 kapela na različitim nivoima (Kumbum, višekatni toranj kapelica na koje simbolički prikazuju trodimenzionalnu Mandalu, budistički portret kozmosa) i stare Dzong utvrde. Za Kumbum ovoga samostana se smatra da je najveća takva struktura u Tibetu, vrijedna svakog posjeta. Na putu prema Shigatse, vidjet ćemo Karola glečer i njegov ledeni jezik koji se smjestio na 5.560 m. Po dolasku u Shigatse, drugi po veličini grad u Tibetu i glavni grad pokrajine Tsang na oko 3.800 m, posjetit ćemo impresivan samostan Tashilhunpo, dom tibetanskih Panchen lama, u kojem se nalazi ogroman kip Maitreya (budući Buda). Tashi Lhunpo je vrlo decentno zdanje prekrasnog izgleda iznutra, te ga radi toga ponekad zovu „mnoštvo slave“. Osnovan je 1447. godine za vrijeme prvog Dalai Lame Gendunga Drupa. Također, samostan je jedan od najvećih aktivnih samostana Gelukpa (red žutih kapa). Prošetati ćete gradom i tržnicom. Smještaj u hotelu, noćenje.

8. dan: Shigatse - Saga

U jutarnjim satima napuštate Shigatse jer vas čeka dug put do Sage. Iako udaljena 480 km, do Sage će vam biti potrebno oko 8 sati vožnje kroz netaknuti tibetanski krajolik, a sve zbog ograničenja brzine. Saga je gradić na 4.640 m, a njeno ime znači „sretna zemlja“. Bez obzira na ime, to je vojni grad odakle kineska vojska nadzire tibetansko-nepalsku granicu. Saga se nalazi iznad spoja rijeke Dargye Tsangpo s Brahmaputrom te je tako strateški pozicionirana na međi triju cesta i predstavlja točku susreta hodočasnika, planinara i putnika na putu za planinu Kailash, kao posljednji grad na južnoj ruti, pogodan za smještaj i opskrbu osnovnim namirnicama. Smjestit ćete se u hotel, prošetati mjestom i noćiti.

9. dan: Saga - jezero Manasarovar (4.558 m) - Pooja - Darchen

Danas vas čeka 5-satna vožnja kroz čudesan krajolik do legendarnog jezera Manasarovar (Manassarovar) na 4.558 m. Ime jezera (Manas Sarovar) dolazi iz sanskrta i znači „jezero misli“ te se smatra svetim jezerom u podnožju planine Kailash, blizu izvora svete rijeke Ganges. Prema hinduističkoj religiji, jezero je najprije kreirano u Brahminom umu, nakon čega se manifestiralo na Zemlji. Veliki je religijski značaj ovoga mjesta, i za hinduse i za budiste. Ono simbolizira čistoću, a tko pije vodu iz ovoga jezera nakon ovoga života će otići u Shivim Abode (kuću, dom), kao što je i obližnji Kailash (Kailasa) tradicionalno Shivin dom i predstavlja centar Univerzuma za hinduse, a za budiste mjesto Buddhina začeća. Uokolo jezera postoji nekoliko samostana od kojih je najznačajniji Chiu Gompa na stepenastom brežuljku. Ovaj „biser Tibeta“ savršeno je mjesto za predah, meditaciju i kontemplaciju, kao što je to prema legendi ovdje činio i sam Buddha. Potom ćete nasaviti vožnju do Darshana, baznog kampa za pripremu za treking po Kailashu. Noćenje u lokalnom domaćinstvu ili pod šatorima.

10. dan: Kailash kružni treking (Kora) - Tarboche - Saga Dawa - Dira Puk (3 dana)

Kailash (6.714 m) je definitivno jedan od najznačajnijih i najpopularnijih vrhova Tibeta, na najzapadnijem dijelu tibetanske visoravni, poznat i po svojim imenima Kailasa, Tise, Mount Meru, Kang Rinpoche što doslovno znači „Dragulj od snijega“, te je sveti vrh dvjema glavnim religijama Istoka – budizmu i hinduizmu, predstavljajući fizički i metafizički centar Univerzuma. Ova tura hodanja (Kailash Kora) obično se sastoji od 3-dnevnog kružnog uspinjanja prema vrhu Kailash. Uzbudljiv je to uspon uz nepregledne stijene, vodopade, riječice i snijegom prekrivene vrhunce okolnih planina. Ova pješačka tura duga je oko 15 km i traje oko 7 sati. S vremena na vrijeme ugledat ćete pokoji vrh, da bi na kraju gledali ravno u lice Kailash Parbata. Kampiranje u lokalnom kampu ili gostinjskoj kući (domu).

11. dan: Dira Puk - prijevoj Drolma la - jezero Gauri Kund - Zuthul Puk

Nastavljamo treking od Dira Puka do Zuthul Puka, dužine od oko 18 km i u trajanju od oko 7 sati s usponima i supustovima od oko 600 m. Danas je nateži, ali i najzanimljiviji dan ovog posvećenog hodanja i planinarenja. Zaustavljanje i prolaz kroz Dolma-La prijevoj između dvije prelijepe doline Yamasthal i Shiva-sthal, gdje se, bili budist ili ne, mogu ostaviti „Lungte“, vodoravne ili „Dharchock“ uspravne tradicionalne tibetanske molitvene zastavice raznih boja, na koje su upisane želje i molitve. Ostavite i vi svoju, za mir i za Tibet. Kasnije popodne dolazite do Zuthul Puka, pećine čuda, gdje je veliki asketa Milerappa izvodio svoja čuda.

12. dan: Povratak u Darchen (kraj trekinga)

Završetak Parikarme (kružnog puta) se sastoji od 3-satnog spusta do doline Barga te povratka prema jezeru Mansarovar. Vrijeme je za odmor ili vožnju uz jezero i noćenje u prenoćištu samostana Chiu Gompa.

13. dan: jezero Manasarovar - Saga

Jutro je ostavljeno za završni doživljaj svetoga jezera i upijanju čistoće zraka i ambijenta ovog fascinantnog divljeg dijela Tibeta. Povratak u Sagu, smještaj u hotel, odmor i šetnja. Noćenje.

14. dan: Saga - Old Tingri

Iz Sage ćete se odvesti prema Tingriju, oko 380 km. Stari Tingri, nekada poznat kao Gangkar, ranije je bio sjedište provincije Tingri i sajmišno središte nepalskih šerpi koji su ovdje prodavali svoju robu, rižu, pšenicu i metal, sve do 1968. god. kada postaje samo „Old Tingri“. Sastoji se od 30-tak sela i nešto manje od 7000 stanovnika, većinom Tibetanaca, koji se uglavnom bave poljoprivredom, stočarstvom i u zadnje vrijeme turizmom, jer je mjesto postala ključna točka okupljanja sve brojnijih putnika, alpinista i planinara kojima je cilj najviši vrh svijeta. Tu se vrše pripreme i prilagodba za sutrašnji polazak. Smještaj u gostinjskoj kući ili prenočištu.

15. dan: Old Tingri - Rongbuk (Everest bazni kamp)

Nastavljate vožnju duž „autoceste prijateljstva“ (poznate i kao Kinesko-nepalski autoput), 800 km dugačke slikovite ceste koja povezuje tibetsku prijestolnicu Lhasu s kinesko-nepalskom granicom. Dolazimo u Everest bazni kamp (Sjeverni kamp) na 5.150 m. To je bazni kamp za alpiniste koji se ovdje opskrbljuju i pripremaju za uspon prema Mt. Everestu. Smještaj je u blizini budističkog samostana Rongphu (Rongbuk) na kraju doline Dzakar Chu. Smatra se samostanom na najvećoj visini na svijetu te je u neposrednoj blizini istoimenog glečera. Rongbuk ili „sveti prag“ Mt. Everesta važno je hodočasničko mjesto za nepalske šerpe koji žive na obroncima planine u regiji Khumbu. Od Rongbuka se pruža impresivan pogled na „krov svijeta“, a jedan od prvih britanskih istraživača Everesta otprilike ovako je opisao svoj doživljaj na ovome mjestu: ” Izgleda da je kolosalni arhitekt, koji je gradio ove vrhove i doline, ovdje napisao svoje dramsko čudo – dvoranu raskoši koja vodi u planinu”.

16. dan: Rongbuk - Shigatse

Jutarnje hodanje i uživanje u pogledu na Chomolungmu od 8.848 m, sveti vrh preko čijeg središta danas prolazi granica između Kine i Nepala, sveti vrh koji je prema budistima blagoslovljen božanskom energijom koja povećava sav pozitivan karmički efekt, gdje se loše misli moraju izbjegavati… Bez obzira na vrstu misli, već ovdje u Everest baznom kampu ćete osjetiti onaj najveći problem svim penjačima, a to je vrlo nizak atmosferski tlak koji rezultira samo jednom trećinom kisika u odnosu na razinu mora. Slijedi povratak u Shigatse (oko 360 km i 9 sati vožnje). Smješaj u hotelu, noćenje.

17. dan: Shigatse - Lhasa

U Shigatseu, nakon zasluženog odmora imat ćete vremena za još malo šetnje, a zatim nastavljate prema Lhasi (oko 270 km i 5 sati vožnje). Po dolasku u Lhasu slobodno vrijeme za šetnju i samostalno istraživanje. Smještaj u hotelu, noćenje.

18. dan: Lhasa - Zagreb (D)

Nakon buđenja, još malo slobodnog vremena u Lhasi do polaska u zračnu luku. Polijetanje zrakoplova i povratak prema Hrvatskoj preko kineskih i drugih europskih zračnih luka, ovisno o redu letenja.

19. dan: Zagreb

Povratak u Zagreb.

Karta

Xining

Lhasa

Tsetang

Yumbulagang

samostan Tramdruk

Samye

jezero Yamdrok

Gyantse

Shigatse

Saga

jezero Manasarovar

Pooja

Darchen

Kailash kružni treking

Old Tingri

Shigatse

Općenito o Kini

Naziv države: Narodna Republika Kina (Zhong Guo)
Površina: 9.596.960 km²
Stanovništvo: oko 1.370.000.000 (1. po veličini na svijetu)
Glavni grad: Peking, oko 20.693.000 stanovnika
Službeni jezik: mandarinski i kantonski kineski
Pozivni broj: +86
Vremenska razlika: UTC +8 sati zimi / +7 sati ljeti

Hrana

Poznato vrsno kinesko kulinarstvo razlikuje se po regijama. Na sjeveru su poznati valjušci, ravioli, pekinška patka. U središnjim područjima prevladavaju vrlo začinjena jela, dok su za jug karakteristična slatkasta jela. Uobičajeno je: meso, morski plodovi, povrće, riža i tjestenina te mnoštvo začina. Svaka regija ima karakterističan način  pripreme hrane Chaozhou (kuhano meso i povrće), Šangaj (slatkovodni rakovi, pržene jegulje), Szechuan (jako začinjena i ljuta hrana).

Piće

Piti isključivo vodu u boci, ili umjesto vode piti čajeve, pivo, mineralnu vodu

Zdravstvene informacije

Nisu potrebna. Predlažemo da sa sobom ponesete malu kućnu ljekarnu (lijekove protiv temperature, dijareje, bolova, sredstvo protiv uboda, anti-dehidracijske soli). Svakako ponesite i sredstvo za zaštitu od sunca (zbog jakih UV zračenja na visinama) i komaraca. Ukoliko koristite određene lijekove, najbolje bi bilo sa sobom ponijeti dovoljnu zalihu, jer postoji mogućnost da ih tamo nećete moći kupiti.

Na Tibetu se može doživjeti tzv. „visinska bolest“, te se savjetujte sa svojim liječnikom. Najbolji lijekovi za sprječavanje visinske bolesti su Gao Yuan An i Rhodiola.

Detalje provjerite kod nadležnog Zavoda za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Kineski yuan (CNY); 1 USD = 7.11 CNY; 1 EUR = 7.81 CNY (rujan 2019.)

Novac

Poželjno nositi gotovinu i promijeniti u manje novčanice.

Za Tibet: Preporučujemo da sa sobom ponesete gotovinu u valuti, a najbolje US dolare.. Kreditne kartice mogu se koristiti na nekoliko ATM-a u Lhasi i Shigatseu. Bank of China prihvaća Visa, MasterCard, Diners Club i American Express kartice. Preporučljivo je korištenja kartica na bankomatima tijekom radnog vremena, jer u suprotnom postoji mogućnost da bankomat „pojede“ karticu.

Bank of China u Lhasi je jedina institucija na Tibetu gdje možete mijenjati valute, a u Shigatse: Zhangmu, Purang (cash only);  te u zračnoj luci na „dolascima“.

Dobro bi bilo odmah po dolasku još u zračnoj luci, ako je moguće, promijeniti valutu u što manje denominacije yuana.

Tečaj je uglavnom standardiziran, tako da nema veće razlike između promjene valute u banci ili u hotelu. Provizija je uglavnom standardna od 0.75%.

Važno: čuvajte sve potvrde o promjeni valute (exchange receipt). U Bank of China u Lhasi jedino možete natrag promijeniti domaću valutu u dolare ili eure. U zračnoj luci Gongkar u Lhasi ne možete.

Viza

Viza je potrebna, a dobiva se u kineskoj ambasadi u Zagrebu. Potrebno je osobno otići u ambasadu zbog otiska prstiju.

Tibet

Tibet je široka planinska regija u centralnoj Aziji. Naziv Tibet se danas koristi kako za povijesni i nezavisni Tibet tako i za područje pod kontrolom Narodne Republike Kine, čiji je službeni naziv “Autonomno Područje Tibet”. U kineskom jeziku riječ Tibet doslovno znači “Riznica zemaljskoga blaga na zapadu”. U službenoj kineskoj govornoj upotrebi riječ Tibet uvijek označava Autonomno Područje Tibeta. Pripadnost Tibeta Narodnoj Republici Kini je osporeno. Tibetanci svoju domovinu nazivaju “Bod“.

Odjeća

Udobna, višeslojna, ponijeti tenisice ili cipele za hodanje. Potrebna jakna ili vesta za večernje sate. Za putnike koji posjećuju Tibet preporučamo ponijeti slojevitu odjeću i dobre cipele (gojzerice, tenisice, čizme) za hodanje. Svakako ponijeti toplu odjeću, šal (maramu), kapu, rukavice, te sredstva za zaštitu od sunčevih zraka i visokog UV zračenja na visinama.

Klima

Zbog goleme površine i kompleksne topografije, ne postoji jedinstvena klima u Kini pa tako ni idealno vrijeme za posjet. Na sjeveru klima sliči susjednom Sibiru, dok je na jugu vruće i vlažno gotovo tijekom cijele godine. Sjeveroistok ima vruća, suha ljeta, ugodne jeseni i prilično hladne, uglavnom suhe zime. Proljeća su blaga, ali mogu biti kišna. Središnja obala ima povremene kiše u bilo koje doba godine, vruća i vlažna ljeta te hladne zime. Jug ima prilično oborina, duga suptropska ljeta i blage zime. Generalno, proljeće (ožujak – travanj) i jesen (rujan – listopad) su najugodniji za posjet.

Na Tibetu je slična klima kao u unutrašnjosti zemlje, samo su temperature niže, a najbolje vrijeme za posjet je od svibnja do listopada. Tibet ima ista godišnja doba kao i većina Kine, iako s nižim temperaturama zraka na većim visinama. Zime (studeni – ožujak) su hladne, dok su ljeta (svibanj – rujan) topla preko dana, ali noći mogu biti neočekivano hladne. Kod većih visina, iznad 4.000 metara, dani mogu biti prohladni. Tijekom proljeća i jeseni pripremite se na nekoliko „godišnjih doba“ tijekom samo jednoga dana, uključujući i mogućnost snijega!

Sjeverni i zapadni Tibet su načelno hladniji i na većim visinama, dok se tijekom ljetnih mjeseci u južnome Tibetu mogu očekivati i monsuni.

Generalno, klimatski uvjeti nisu prepreka za putovanje na Tibet tijekom cijele godine, iako se preferira posjećivanje Tibeta tijekom ljetnih mjeseci (od svibnja do kraja rujna) jer su zime vrlo hladne a neki objekti i zatvoreni.

Ožujak je uglavnom mjesec kada turisti ne mogu lako doći na Tibet ili dobiti dozvole.

Travanj je uglavnom ugodan za putovanje, te vrlo povoljan mjesec cjenovno, a Mt. Everest je posebno „čist“ u travnju i svibnju (vrh se dobro vidi!) U travnju temperature rastu, ali ne zaboravite da jutra mogu biti oko 0-2 °C pa sve do 16°C. Uglavnom je sunčano, suho, vjetrovito i prohladno.

Usponi na Mount Kailash uglavnom se preporučaju od travnja do listopada.

Temperatura zraka za određena područja i gradove koji se posjećuju, te ovisno o period putovanja može se informativno saznati na: http://www.weather.com/outlook/weatherbystate/

Električna energija

220V/240V (potreban je adapter); U Kini i na Tibetu koristi se napon od 220 volti uz frekvenciju od 50HZ. Utičnice su drugačije nego kod nas pa se savjetuje ponijeti ispravljač. Ispravljač možete kupiti i u Tibetu. Većina hotela na Tibetu ima i 110V i 220V (u kupaonicama).

Mobilni telefoni i internet

Sva tri hrvatska mobilna operatera imaju roaming s Kinom.  Za detalje molimo Vas da kontaktirate Vašeg mobilnog operatera. Internetska pokrivenost je bolja i pristup jednostavniji na jugozapadu zemlje nego u velikim gradovima poput Pekinga. Zbog državne kontrole, neke stranice nisu dostupne, a postovi ili  blogovi se uglavnom prate i nadgledaju. Internet je dostupan u nekim hotelima i kafićima u Lhasi i povoljan je.

Alternativno, možete kupiti prepaid GSM SIM karticu (u China Mobile) te koristiti za pozive unutar zemlje. Za to je potrebna putovnica kako biste se registrirali.

Pošaljite upit za Kina: Tibet – Mt. Kailash treking

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

6 + 7 =

Možda će vas zanimati i…

Obavijest
Dragi naši putnici, Zbog situacije s Covid19 naš tim i dalje radi od kuće, no na raspolaganju smo vam, kao i do sada, putem naših kontakt telefona: 01-5577-550; 098–640–369 ili 099-4265-422 i maila: info@perzepolis.hr.
U slučaju da imate potrebu za sastanak s nama uživo, javite nam se putem telefona ili maila kako bi dogovorili mjesto i vrijeme susreta.