Kirgistan: Planinski kristal Centralne Azije

od 9,590 kn

Garantirano!

Popust:
  • 08/08/2019
Očisti

    Reset options
    • 2000 kn
    • 1460 kn
    • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
13 dana
Vrsta putovanja:
Grupno
Šifra putovanja:
KG-19-13-G
Veličina grupe:
10-15
Destinacija:

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Europa - Bishkek: Polazak iz zračne luke Zagreb i uz presjedanje let za Bishkek.

2. dan: Bishkek (D): Dolazak u Bishkek u rano jutro i transfer do hotela u kojem ćemo se smjestiti. Kratak odmor, a zatim razgled grada. Kirgistanska prijestolnica, ujedno i najveći grad u zemlji, nalazi se u dolini rijeke Chuj, okružen planinskim vrhuncima lanca Tien Shan. Posjetit ćemo neke od važnih gradskih točaka, kao što su trg Ala Too, povijesni muzej, trg pobjede, Kirgistanska filharmonija, tržnica Oš. Noćenje u hotelu.

3. dan: Bishkek (D): Doručak u hotelu, a zatim slobodan dan za samostalne šetnje gradom. Opcionalno, uz nadoplatu, možete odabrati izlet u kanjon Ala Archa. Ala-Archa je planinski nacionalni park na planini Tian Shan, utemeljen 1976. Ovo je savršeno mjesto za provesti dan u šetnji klancem. Ova regija obiluje planinarskim stazama i vrhovima od 4.000 do 4.875 m nadmorske visine. U popodnevnim satima povratak u Bishkek i noćenje.

4. dan: Bishkek - jezero Issy Kul (D, V): Nakon doručka, vožnja prema drugom po veličini najvišem jezeru na svijetu, Issyk Kul, čije ime u prijevodu znači „toplo jezero“. Kombinacija velike dubine, termalne aktivnosti i blage slanosti, razlozi su zbog kojih se ovo jezero nikad ne zaleđuje. Putem ćemo se zaustaviti kraj tornja Burana iz 11. stoljeća oko kojeg se isplela legenda o lokalnom kralju i njegovoj kćeri. Nedaleko tornja Burana moguće je organizirati igre Kok boru (opcionalno), natjecanje između dva tima odličnih jahača koji se na konjima bore da što prije dohvate kozu. Ime Kok boru znači „sivi vuk“, a potječe iz davnina kad su čopori stoke boravili na ispaši bez skloništa tokom cijele godine, zbog čega su stalno bili izloženi napadima vukova. Danas se umjesto vukova koriste koze. Potom nastavljamo putovanje do Cholpan-Ata, grada na obalama jezera Issy Kul. Po dolasku ćemo imati vremena za kupanje i upijanje atmosfere. Večera i noćenje u hotelu.

5. dan: jezero Issy Kul - Karakol (D): Nakon doručka posjetiti ćemo muzej petroglifa na otvorenom a zatim vožnja prema Karakolu, mirnom središtu provincije Issyk Kul. Po dolasku ćemo razgledati muzej i mauzolej ruskog istraživača i strastvenog putnika Prževalskog, zanimljivu kinesku džamiju izgrađenu u obliku dungan pagode, pravoslavnu crkvu te orijentalni bazar. Noćenje u gostinjskoj kući.

6. dan: Karakol - Altyn Arashan - Karakol (D): Danas odlazimo na izlet u klanac Altyn Arashan što u prijevodu znači „zlatne toplice“. Najveći dio parka je botanički istraživački centar u kojem živi dvadesetak snježnih leoparda i nekoliko medvjeda, a u klancu se nalazi i nekoliko vrućih izvora vode za koje kažu da liječe brojne bolesti. Ovdje možemo, uz nadoplatu od 10-20 USD po osobi, iznajmiti jahače konje. Povratak u Karakol. Noćenje.

7. dan: Karakol - klanac Jety Oguz - Tamga (D, V): Doručak, a zatim izlet u klanac Jety Oguz, gdje ćemo uživati u umjetničkom daru prirode koja je ovdje, u grebenima crvenog pješčenjaka, oblikovala neobično lijepe formacije. Vidjet ćemo poznate stijene „sedam volova“ i „slomljeno srce“. Po klancu ćemo imati lagani treking. Možemo krenuti do proplanka cvijeća, vodopada ili crvenog kanjona. U predvečerje nastavak do sela Tamga gdje ćemo se smjestiti u gostinjskoj kući. Večera i noćenje.

8. dan: Tamga - Bokonbaevo - selo Kochkorka (D, V) : Nakon doručka vožnja prema Kochkoru, planinskom selu gdje se čini da svatko poznaje svakoga. Putem ćemo se zaustaviti u selu Bokonbaevo i posjetiti lovačku obitelj. Vidjet ćemo njihove orlove, a tko želi može se okušati i u lovu (opcionalno). Lov s ovim veličanstvenim pticama još od davnina je duboko ukorijenjen među lokalnim nomadskim plemenima, a Kirgistanci su jedni od rijetkih ljudi koji su ovu tradiciju uspjeli sačuvati. Proces treniranja orlova vrlo je zahtjevan, ali i neobično zanimljiv. Iskusni berkutchi pomoći će nam da naučimo nešto o tome i možda na nas prenijeti neku od svojih vještina. Po dolasku u Kochkor smjestit ćemo se u lokalnom domaćinstvu i tako imati priliku iz prve ruke naučiti nešto više o tradicionalnom životu stanovništva. Nekoliko redova kuća niže posjetit ćemo obitelj koja će nam pokazati tehniku izrade kirgiškog nacionalnog tepiha, širdaka, filcanog šarenog ćilima. Večerat ćemo u našem domaćinstvu, a zatim nas čeka mali koncert folklorne kirgiske glazbe (opcionalno).

9. dan: selo Kochkorka - jezero Son Kul (D, R, V): Nakon doručka, vožnja prema jezeru Song Kul, kamo stižemo u poslijepodnevnim satima. Ovisno o vremenu dolaska smjestit ćemo se u jurte i prošetati okolicom. Ovo planinsko jezero, koje se smjestilo na 3.016 m nadmorske visine, jedan je od najljupkijih krajolika središnjeg Kirgistana. Svuda uokolo prostiru se bogati pašnjaci koji za ljetnih mjeseci iz obližnje doline Kochkor privlače pastire i stoku na bogatu ispašu. Konje možemo iznajmiti uz nadoplatu od 10- 20 USD po osobi - plaćanje na licu mjesta. Posjet ćemo jurte u kojima žive lokalne obitelji i ribari i naučiti ponešto o njihovom načinu života. Noćenje u jurtama.

10. dan: jezero Son Kul - Tash Rabat (D, V): Doručak i vožnja prema Tash Rabatu. Po dolasku obilazak Tash Rabat karavansaraja iz 14. stoljeća, koji je imao značajnu političku i trgovačku ulogu na Putu svile. Ako ostane vremena, tko želi, uz nadoplatu od 10-20 USD po osobi, može iznajmiti jahače konje. Smještaj i večera u jurtama.

11. dan: Tash Rabat - Bishkek (D): Doručak, a zatim duža vožnja za povratak prema Bishkeku. Po dolasku u Bishkek smještaj u hotelu. Ovisno o vremenu dolaska, slobodno vrijeme za osobne programe i kupovinu.

12. dan: Bishkek (D): Nakon doručka slobodno vrijeme za osobne programe i kupovinu. Noćenje u hotelu.

13. dan: Bishkek - Europa - Zagreb: Tokom jutra transfer do zračne luke Bishkek i povratak u Zagreb preko jedne od međunarodnih zračnih luka. Dolazak u Zagreb se predviđa u večernjim satima.

Special offer

Ovo je putovanje za sve one koji imaju malo avanturističkog duha. Od Bishkeka ćemo se zaputiti prema jezeru Issyk Kul i dalje do djevičanskog jezera Son Kul. Putem ćemo se zaustavljati na povijesno važnim postajama kao što su toranj Burana, Karakol i Tash Rabat. No prije svega, puno ćemo boraviti u prirodi, pješačiti zabačenim planinskim dolinama i putevima, poput nomada spavati u jurtama i jahati konje. Zavirit ćemo i u običaje lokalaca i saznati što prodaju na svojim tržnicama, kako pripremaju objede, na koji način proizvode tepihe i ćilime, a tko želi, može se iskušati i u lovu uz pomoć treniranog orla, rame uz rame s domaćinima. Priroda će nas neprestano očaravati, i što se više udaljavamo od civilizacije, sretat ćemo sve više i više stada divljih ponija, konja, jakova, te obilje ovaca i koza. Kirgistan je doista jedna od posljednjih divljina na svijetu i ako žudite za time, ovo je upravo putovanje za vas.

Što me očekuje na putovanju?

Na ovom ćemo putovanju puno boraviti u prirodi, upoznavati lokalne običaje i hraniti se kao nekad naši bake i djedovi. Noćit ćemo u hotelu s 3 zvjezdice u Bishkeku i na jezeru Issyk-Kul, dok ćemo na ostatku putovanja imati 2 noćenja u gostinjskim kućama, 1 noćenje u lokalnom domaćinstvu u kojima su WC i kupaonica zajednički i 2 noćenja u jurtama gdje je smještaj vrlo jednostavan, s poljskim WC-om. Bit će prilike za dosta hodanja i jahanja konja. Putovanje uključuje nekoliko dužih vožnji, uz jednu vožnju po izrazito neravnom terenu na putu od Karakola do Altyn – Arashana.

zrakoplovne karte
sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
ulaznice prema programu
folklorni nastup
lokalno vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
jamčevina

pristojbe zračnih luka: 2.000 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 1.460 kn
nadoplata za 10-14 putnika u iznosu od 600 kn
opcionalni izleti
folklorni nastup u selu Kochkorka: 770 kn za grupu
igre Kok Boru kod tornja Burana: 1.155 kn za grupu
lov s orlovima u selu Bokonbaevo: 770 kn za grupu
izlet u Ala-Archa: 1.180 kn za grupu + 40 kn ulaznica po osobi
iznajmljivanje konja
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Bishkek

jezero Issy Kul

Karakol

Altyn Arashan

klanac Jety Oguz

Tamga

Bokonbaevo

selo Kochkorka

jezero Son Kul

Tash Rabat

 

Naziv državeKirgiska Republika

Površina: 198.500 km²

Stanovništvo: 5.7 milijuna

Glavni grad: Biškek

Službeni jezik: kirgiški i ruski

Pozivni broj: +996

Vremenska razlika: +5 sata zimi, +4 sata ljeti

Klima: Kirgistanska klima je vrlo raznolika, ali prevladava kontinentalna, s vrlo malo kiše i u prosjeku 247 sunčanih dana u godini. Zimi se temperature kreću od -6 do -4, a ljeti od 16 do 24 stupnja. Temperature u gorju su znatno niže i zimi mogu doseći i -20 stupnjeva, dok je ljetni prosjek između 8 i 12 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je od svibnja do listopada.

Odjeća: Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.

Piće: Možete piti vodu iz slavine, no zbog povećane koncentracije metala, preporučuje se piti flaširana voda. Tradicionalno se pije crni i zeleni čaj, fermentirano mlijeko, pivo, vodka i brandy.

Hrana: Kirgistanska hrana reflektira povijest naroda prvenstveno kroz nomadski život koji vode i danas. Prevladavaju jednolončnice, no proizvodi od žitarica odnosno kruh, mliječni proizvodi i nešto mesa uvijek će se naći na stolu. Na sjeveru se osjeća utjecaj Rusije, dok prema jugu više prevladava utjecaj Kine, Uzbekistana i Koreje. U većim gradovima je ponuda jela puno bogatija i raznovrsnija.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva. Rizik od malarije je vrlo mali pa se tablete protiv malarije ne preporučuju. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije, ali i za druge potencijalne zarazne bolesti, preporučujemo da se savjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta: Kirgistanski som (KGS); 1 EUR = 79.14 KGS; 1 USD = 69.83 KGS (prosinac 2018.)

Novac: Preporučujemo da sa sobom ponesete gotovinu (usd), a novčanice moraju biti neoštećene i novijeg datuma. Bankomati postoje, ali ih nema mnogo. Kartice prihvaćaju samo u boljim hotelima i u bankama za podizanje novca.

Mobilni telefoni i Internet: Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Kirgistanom. Wi-Fi internet možete pronaći u većini hotela i restorana, no uglavnom je dosta spor.

Električna energija: Koristi se napon od 220 Volti, a utičnice su kao kod nas.

Viza: Nije potrebna.

Pošaljite upit ili rezervirajte Kirgistan: Planinski kristal Centralne Azije

Odabrano putovanje:

9 + 4 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Kirgistan: Planinski kristal Centralne Azije”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…