Kirgistan: Planinski kristal Centralne Azije

Ovo je putovanje za sve one koji imaju malo avanturističkog duha

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 12 dana

Šifra: KG-24-12-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Kirgistan

Datum polaska: 06.08.2024.

Naslovna » Azija » Kirgistan: Planinski kristal Centralne Azije

Status:

Garantirano

Cijena od:

1.390 € + aviokarta

O ovom putovanju u Kirgistan

Ovo je putovanje za sve one koji imaju malo avanturističkog duha. Od Bishkeka ćemo se zaputiti prema jezeru Issyk Kul i dalje do djevičanskog jezera Son Kul.

Putem ćemo se zaustavljati na povijesno važnim postajama kao što su toranj Burana, Karakol i Tash Rabat. No prije svega, puno ćemo boraviti u prirodi, pješačiti zabačenim planinskim dolinama i putevima, poput nomada spavati u jurtama i jahati konje.

Zavirit ćemo i u običaje lokalaca i saznati što prodaju na svojim tržnicama, kako pripremaju objede, na koji način proizvode tepihe i ćilime, a tko želi, može se iskušati i u lovu uz pomoć treniranog orla, rame uz rame s domaćinima. Priroda će nas neprestano očaravati, i što se više udaljavamo od civilizacije, sretat ćemo sve više i više stada divljih ponija, konja, jaka, te obilje ovaca i koza.

Kirgistan je doista jedna od posljednjih divljina na svijetu i ako žudite za time, ovo je upravo putovanje za vas.

Što me očekuje na putovanju u Kirgistan

Na ovom ćemo putovanju puno boraviti u prirodi, upoznavati lokalne običaje i hraniti se kao nekad naši bake i djedovi.

Noćit ćemo u hotelu s 4 zvjezdice u Bishkeku i na jezeru Issyk-Kul, dok ćemo na ostatku putovanja imati 2 noćenja u gostinjskim kućama, 1 noćenje u lokalnom domaćinstvu u kojima su WC i kupaonica zajednički i 2 noćenja u jurtama gdje je smještaj vrlo jednostavan, s poljskim WC-om.

Bit će prilike za dosta hodanja i jahanja konja. Putovanje uključuje nekoliko dužih vožnji, uz jednu vožnju starim ruskim kamionom po izrazito neravnom terenu na putu od Karakola do Altyn-Arashana i nazad.

Što je uključeno

noćenja u dvokrevetnim sobama u hotelu s 4 zvjezdice u Bishkeku, s 3 zvjezdice na jezeru Issyk-Kul te u gostinjskim kućama, lokalnim domaćinstvima i 2 noćenja u tro-krevetnim do petero-krevetnim jurtama (za noćenje u jurtama, tko želi, može ponijeti i vreću za spavanje)
obroke kako je navedeno u programu (D=doručak, R=ručak, V=večera)
 Igre Kok Boru kod tornja Burana
izlet u Nacionalni park prirode Ala-Archa
lov s orlovima u selu Bokonbaevo
transfere i razgledavanja A/C turističkim vozilom
ulaznice za muzeje i znamenitosti navedene u programu
lokalno vodstvo na engleskom jeziku
pratitelja putovanja na hrvatskom
jamčevinu (broj police 298625000162) i odgovornost za štetu (broj police 078620088172) kod Croatia osiguranja (Kontakt telefon: 072 00 1884; kontakt email: obradasteta.krediti@crosig.hr)
organizaciju putovanja

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 700 € (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 255 €
iznajmljivanje konja i jahanje u klancu Altyn Arashan, na jezeru Son-Kul te u Tash Rabatu u iznosu od oko 20 USD po osobi (ovisno o dužini jahanja) – plaćanje na licu mjesta
folklorni nastup u selu Kochkorka: 120 € za grupu
nadoplata za 10-14 putnika: 120 €
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalnog vodiča i vozača
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Europa - Bishkek

Polazak iz zračne luke Zagreb i uz presjedanje let za Bishkek.

2. dan: Bishkek (D)

Dolazak u Bishkek u rano jutro i transfer do hotela u kojem ćemo se smjestiti. Kratak odmor, a zatim razgled grada. Kirgistanska prijestolnica, ujedno i najveći grad u zemlji, nalazi se u dolini rijeke Chuj, okružen planinskim vrhuncima lanca Tien Shan. Posjetit ćemo neke od važnih gradskih točaka, kao što su trg Ala Too, povijesni muzej, trg pobjede, Kirgistansku filharmoniju i tržnicu Oš. Noćenje u hotelu.

3. dan: Bishkek - jezero Issy Kul (D, V)

Nakon doručka, vožnja prema drugom po veličini najvišem jezeru na svijetu, Issyk Kul, čije ime u prijevodu znači „toplo jezero“. Kombinacija velike dubine, termalne aktivnosti i blage slanosti, razlozi su zbog kojih se ovo jezero nikad ne zaleđuje. Putem ćemo se zaustaviti kraj tornja Burana iz 11. stoljeća oko kojeg se isplela legenda o lokalnom kralju i njegovoj kćeri. Nedaleko tornja Burana moguće je organizirati igre Kok boru, natjecanje između dva tima odličnih jahača koji se na konjima bore da što prije dohvate kozu. Ime Kok boru znači „sivi vuk“, a potječe iz davnina kad su čopori stoke boravili na ispaši bez skloništa tokom cijele godine, zbog čega su stalno bili izloženi napadima vukova. Danas se umjesto vukova koriste koze. Potom nastavljamo putovanje do Cholpan-Ata, grada na obalama jezera Issy Kul. Po dolasku ćemo imati vremena za kupanje i upijanje atmosfere. Večera i noćenje u hotelu.

4. dan: jezero Issy Kul - Karakol (D)

Nakon doručka posjetiti ćemo muzej petroglifa na otvorenom a zatim vožnja prema Karakolu, mirnom središtu provincije Issyk Kul. Po dolasku ćemo razgledati muzej i mauzolej ruskog istraživača i strastvenog putnika Prževalskog, zanimljivu kinesku džamiju izgrađenu u obliku dungan pagode, pravoslavnu crkvu te orijentalni bazar. Noćenje u gostinjskoj kući.

5. dan: Karakol - Altyn Arashan - Karakol (D)

Danas odlazimo na izlet u klanac Altyn Arashan što u prijevodu znači „zlatne toplice“. Najveći dio parka je botanički istraživački centar u kojem živi dvadesetak snježnih leoparda i nekoliko medvjeda, a u klancu se nalazi i nekoliko vrućih izvora vode za koje kažu da liječe brojne bolesti. Cesta do Altyn Arashana je puna velikog kamenja pa se ovuda može proći jedino starim ruskim kamionima koji imaju gume promjera oko 1,5 metar. Očekujte uzbudljivu vožnju uz puno poskakivanja. Po dolasku krećete na treking po okolnim brdima (oko sat do dva u jednom smjeru, ovisno o spremi grupe), a tko želi, može uz nadoplatu od 10-20 USD po osobi, iznajmiti jahače konje. U poslijepodnevnim satima povratak u Karakol i noćenje.

6. dan: Karakol - klanac Jety Oguz - Tamga (D, V)

Doručak, a zatim izlet u klanac Jety Oguz, gdje ćemo uživati u umjetničkom daru prirode koja je ovdje, u grebenima crvenog pješčenjaka, oblikovala neobično lijepe formacije. Vidjet ćemo poznate stijene „sedam volova“ i „slomljeno srce“. Po klancu ćemo imati lagani treking. Možemo krenuti do proplanka cvijeća, vodopada ili crvenog kanjona. U predvečerje nastavak do sela Tamga gdje ćemo se smjestiti u gostinjskoj kući. Večera i noćenje.

7. dan: Tamga - Bokonbaevo - selo Kochkorka (D, V)

Nakon doručka vožnja prema Kochkoru, planinskom selu gdje se čini da svatko poznaje svakoga. Putem ćemo se zaustaviti u selu Bokonbaevo i posjetiti lovačku obitelj. Vidjet ćemo njihove orlove, a tko želi može se okušati i u lovu. Lov s ovim veličanstvenim pticama još od davnina je duboko ukorijenjen među lokalnim nomadskim plemenima, a Kirgistanci su jedni od rijetkih ljudi koji su ovu tradiciju uspjeli sačuvati. Proces treniranja orlova vrlo je zahtjevan, ali i neobično zanimljiv. Iskusni berkutchi pomoći će nam da naučimo nešto o tome i možda na nas prenijeti neku od svojih vještina. Po dolasku u Kochkor smjestit ćemo se u lokalnom domaćinstvu i tako imati priliku iz prve ruke naučiti nešto više o tradicionalnom životu stanovništva. Nekoliko redova kuća niže posjetit ćemo obitelj koja će nam pokazati tehniku izrade kirgiškog nacionalnog tepiha, širdaka, filcanog šarenog ćilima. Večerat ćemo u našem domaćinstvu, a zatim, ukoliko se grupa složi, imamo opcionalnu mogućnost poslušati mali koncert folklorne kirgiske glazbe (uz nadoplatu).

8. dan: selo Kochkorka - jezero Son Kul (D, R, V)

Nakon doručka, vožnja prema jezeru Song Kul, kamo stižemo u poslijepodnevnim satima. Ovisno o vremenu dolaska smjestit ćemo se u jurte i prošetati okolicom. Ovo planinsko jezero, koje se smjestilo na 3.016 m nadmorske visine, jedan je od najljupkijih krajolika središnjeg Kirgistana. Svuda uokolo prostiru se bogati pašnjaci koji za ljetnih mjeseci iz obližnje doline Kochkor privlače pastire i stoku na bogatu ispašu. Konje možemo iznajmiti uz nadoplatu od 10-20 USD po osobi – plaćanje na licu mjesta. Posjetit ćemo obližnje jurte u kojima kroz topli dio godine obitavaju lokalni nomadi i naučiti ponešto o njihovom načinu života. Noćenje u jurtama.

9. dan: jezero Son Kul - Tash Rabat (D, V)

Doručak i vožnja prema Tash Rabatu. Po dolasku obilazak Tash Rabat karavansaraja iz 14. stoljeća, koji je imao značajnu političku i trgovačku ulogu na Putu svile. Ako ostane vremena, tko želi, uz nadoplatu od 10-20 USD po osobi, može iznajmiti jahače konje. Smještaj i večera u jurtama.

10. dan: Tash Rabat - Bishkek (D)

Doručak, a zatim duža vožnja za povratak prema Bishkeku. Po dolasku u Bishkek smještaj u hotelu. Ovisno o vremenu dolaska, slobodno vrijeme za osobne programe i kupovinu.

11. dan: Bishkek (D)

Nakon doručka slobodno vrijeme za osobne programe i kupovinu. Opcionalno možemo otići na izlet u Nacionalni park prirode Ala-Archa, nedaleko Bishkeka (cijena opcionalnog izleta dijeli se na broj putnika koji žele ići na izlet). Noćenje u hotelu.

12. dan: Bishkek - Europa - Zagreb

Tokom jutra transfer do zračne luke Bishkek i povratak u Zagreb preko jedne od međunarodnih zračnih luka. Dolazak u Zagreb se predviđa u večernjim satima.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje putem bankovnog računa. Plaćati je moguće i putem kreditnih kartica Visa i Diners.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, druge mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

Karta

Bishkek

jezero Issy Kul

Karakol

Altyn Arashan

klanac Jety Oguz

Tamga

Bokonbaevo

selo Kochkorka

jezero Son Kul

Tash Rabat

Općenito o Kirgistanu

Naziv države: Kirgiska Republika
Površina: 198.500 km²
Stanovništvo: 5.7 milijuna
Glavni grad: Biškek
Službeni jezik: kirgiški i ruski
Pozivni broj: +996
Vremenska razlika: +5 sati

Hrana

Kirgistanska hrana reflektira povijest naroda prvenstveno kroz nomadski život koji vode i danas. Prevladavaju jednolončnice, no proizvodi od žitarica odnosno kruh, mliječni proizvodi i nešto mesa uvijek će se naći na stolu. Na sjeveru se osjeća utjecaj Rusije, dok prema jugu više prevladava utjecaj Kine, Uzbekistana i Koreje. U većim gradovima je ponuda jela puno bogatija i raznovrsnija.

Piće

Možete piti vodu iz slavine, no zbog povećane koncentracije metala, preporučuje se piti flaširana voda. Tradicionalno se pije crni i zeleni čaj, fermentirano mlijeko, pivo, vodka i brandy.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Rizik od malarije je vrlo mali pa se tablete protiv malarije ne preporučuju. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije, ali i za druge potencijalne zarazne bolesti, preporučujemo da se savjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Kirgistanski som (KGS); 1 EUR = 92.89 KGS; 1 USD = 79.15 KGS (rujan 2020.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete gotovinu (usd), a novčanice moraju biti neoštećene i novijeg datuma. Bankomati postoje, ali ih nema mnogo. Kartice prihvaćaju samo u boljim hotelima i u bankama za podizanje novca.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.

Klima

Kirgistanska klima je vrlo raznolika, ali prevladava kontinentalna, s vrlo malo kiše i u prosjeku 247 sunčanih dana u godini. Zimi se temperature kreću od -6 do -4, a ljeti od 16 do 24 stupnja. Temperature u gorju su znatno niže i zimi mogu doseći i -20 stupnjeva, dok je ljetni prosjek između 8 i 12 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je od svibnja do listopada.

Električna energija

Koristi se napon od 220 Volti, a utičnice su kao kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Kirgistanom. Wi-Fi internet možete pronaći u većini hotela i restorana, no uglavnom je dosta spor.

Pošaljite upit za Kirgistan: Planinski kristal Centralne Azije

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…