Kirgistan: Putevima divljine

od 5,900 kn7,900 kn

Najbolje putovati: od svibnja do listopada

Popust:
Očisti

  • kn
  • 500 kn
  • kn
  • kn
  • kn
  • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
11 dana
Vrsta putovanja:
Obiteljsko
Šifra putovanja:
KG-18-11-F
Veličina grupe:
min 2
Destinacija:

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Istanbul - Bishkek: Polazak iz zračne luke Zagreb i uz presjedanje let za Bishkek.

2. dan: Bishkek (D, V): Dolazak u Bishkek u rano jutro i transfer do hotela u kojem ćete se smjestiti. Kratak odmor, a zatim razgled grada. Kirgistanska prijestolnica, ujedno i najveći grad u zemlji, nalazi se u dolini rijeke Chuj, okružena planinskim vrhuncima lanca Tien Shan. Posjetit ćete neke od važnih gradskih točaka, kao što su trg Ala Too, povijesni muzej, trg pobjede, Kirgistansku filharmoniju te tržnicu Oš. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

3. dan: Bishkek - Chon Kemin (D, V): Nakon doručka, vožnja prema parku prirode Chon-Kemin. Putem ćete se zaustaviti kraj tornja Burana iz 11. stoljeća oko kojeg se isplela legenda o lokalnom kralju i njegovoj kćeri. Nedaleko tornja Burana (uz nadoplatu) možemo organizirati igre Kok boru, natjecanje između dva tima odličnih jahaća koji se na konjima bore da što prije dohvate kozu. Ime Kok boru znači „sivi vuk“, a potječe iz davnina kad su čopori stoke boravili na ispaši bez skloništa tokom cijele godine, zbog čega su stalno bili izloženi napadima vukova. Danas se umjesto vukova koriste koze. Potom nastavljamo putovanje. Dolina Chon Kemin, nedaleko kazahstanske granice, poznata je kao rodno mjesto predsjednika Akajeva. Nakon smještaja u lokalnom domaćinstvu, prošetat ćete okolicom i upiti prve dojmove. Ukoliko bude vremena, imate mogućnost iznajmiti jahače konje (nadoplata 10 - 20USD po osobi). Večera i noćenje u lokalnom domaćinstvu.

4. dan: Chon Kemin - jezero Issy Kul - selo Kochkorka (D, V): Nakon doručka vožnja prema Kochkoru, planinskom selu gdje se čini da svatko poznaje svakoga. Putem ćete se zaustaviti na obalama jezera Issy Kul, drugom po veličini najvišem jezeru na svijetu, čije ime u prijevodu znači „toplo jezero“. Kombinacija velike dubine, termalne aktivnosti i blage slanosti, razlozi su zbog kojih se ovo jezero nikad ne zaleđuje. U blizini je moguće organizirati i prezentaciju stare vještine lova s orlovima (uz nadoplatu). Lov s ovim veličanstvenim pticama još od davnina je duboko ukorijenjen među lokalnim nomadskim plemenima, a Kirgizistanci su jedni od rijetkih ljudi koji su ovu tradiciju uspjeli sačuvati. Proces treniranja orlova vrlo je zahtjevan, ali i neobično zanimljiv doživljaj. Po dolasku u Kochkor smjestit ćete se u lokalnom domaćinstvu i tako imati priliku iz prve ruke naučiti nešto više o tradicionalnom životu stanovništva. Nekoliko redova kuća niže posjetit ćete obitelj koja će vam pokazati tehnologiju izrade kirgiškog nacionalnog tepiha, širdaka, filcanog šarenog ćilima. Večerat ćete u domaćinstvu, a nakon večere (uz nadoplatu) moguće je vidjeti nacionalni folklorni nastup.

5. dan: Kochkorka - Tash Rabat (D, V): Doručak i vožnja prema Tash Rabatu. Po dolasku obilazak Tash Rabat karavansaraja iz 14. stoljeća, koji je imao značajnu političku i trgovačku ulogu na Putu svile. Ako ostane vremena, tko želi, uz nadoplatu od 10-20USD po osobi, može iznajmiti jahače konje. Smještaj i večera u jurtama.

6. dan: Tash Rabat - Naryn (D, V): Nakon doručka odlazite konjima na izlet u okolicu. Vodič će vas provesti lijepim rutama i za vas odabrati konje koji vam najbolje odgovaraju. Do sredine dana uživat ćete u lijepoj prirodi, a zatim povratak u kamp. Nakon ručka i podnevnog čaja napuštate Tash Rabat i krećete prema Narynu. Po dolasku smještaj u hotel i noćenje.

7. dan: Naryn - jezero Son Kul (D, V): Nakon doručka, vožnja prema jezeru Song Kul, kamo stižete u poslijepodnevnim satima. Ovisno o vremenu dolaska smjestit ćete se u jurte i prošetati okolicom. Noćenje u jurtama.

8. dan: jezero Son Kul (D, R, V): Dan na jezeru Song Kul. Ovo planinsko jezero, koje se smjestilo na 3.016 m nadmorske visine, jedan je od najljupkijih krajolika središnjeg Kirgistana. Svuda uokolo prostiru se bogati pašnjaci koji za ljetnih mjeseci iz obližnje doline Kochkor, privlače pastire i stoku na bogatu ispašu. Dan ćete provesti istražujući okolicu, dijelom pješice, dijelom na konjima. Konje možete iznajmiti uz nadoplatu od 10- 20USD po osobi - plaćanje na licu mjesta. Posjet ćete jurte u kojima borave obitelji lokalnih pastira i naučiti ponešto o njihovom načinu života. Noćenje u jurtama.

9. dan: jezero Son Kul - Bishkek (D): Doručak, a zatim duža vožnja prema Bishkeku. Po dolasku u Bishkek smještaj u gostinjskoj kući. Ovisno o vremenu dolaska, slobodno vrijeme za osobne programe i kupovinu.

10. dan: Bishkek (D): Dan ćete provesti u Bishkeku uz pratnju vodiča koji će vam pokazati skrivene kutke svoga grada. Noćenje u gostinjskoj kući.

11. dan: Bishkek - Istanbul - Zagreb (D): U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke i povratak u Zagreb preko jedne od međunarodnih zračnih luka.

Special offer

Ovo je putovanje za sve one koji imaju malo avanturističkog duha. Od Bishkeka ćete se zaputiti prema jezeru Issyk Kul i dalje do djevičanskog jezera Son Kul. Putem ćete se zaustavljati na povijesno važnim postajama kao što su toranj Buran i Tash Rabat. No prije svega, puno ćete boraviti u prirodi, pješačiti zabačenim planinskim dolinama i putevima, poput nomada spavati u jurtama i jahati konje. Zavirit ćete i u običaje lokalaca i saznati što prodaju na svojim tržnicama, kako pripremaju objede, na koji način proizvode tepihe i ćilime, a tko želi, može se iskušati i u lovu uz pomoć treniranog orla, rame uz rame s domaćinima. Priroda će vas neprestano očaravati, i što se više udaljavate od civilizacije, sretat ćemo sve više i više stada divljih ponija, konja, jakova, te obilje ovaca i koza. Kirgistan je doista jedna od posljednjih divljina na svijetu i ako žudite za time, ovo je upravo putovanje za vas.

Što me očekuje na putovanju?

Na ovom ćete putovanju puno boraviti u prirodi, upoznavati lokalne običaje. Noćit ćete u hotelima s 3 zvjezdice u Bishkeku dok ćete na ostatku putovanja koristiti gostinjske kuće, lokalna domaćinstva u kojima su WC i kupaonica zajednički i jurte gdje je smještaj vrlo jednostavan s poljskim WC-om. Bit će prilike za dosta hodanja, istraživanja, jahanja konja…

sav prijevoz
sav smještaj
navedeni obroci
razgledavanja i ulaznice prema programu
vozač/vodič na engleskom
jamčevina

zrakoplovna karta
obroci koji nisu navedeni
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 500 kn
opcionalni izleti
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače
osobni troškovi

Bishkek

Chon Kemin

jezero Issy Kul

selo Kochkorka

Tash Rabat

Naryn

jezero Son Kul

 

Naziv državeKirgiska Republika

Površina: 198.500 km²

Stanovništvo: 5.7 milijuna

Glavni grad: Biškek

Službeni jezik: kirgiški i ruski

Pozivni broj: +996

Vremenska razlika: +5 sata zimi, +4 sata ljeti

Klima: Kirgistanska klima je vrlo raznolika, ali prevladava kontinentalna, s vrlo malo kiše i u prosjeku 247 sunčanih dana u godini. Zimi se temperature kreću od -6 do -4, a ljeti od 16 do 24 stupnja. Temperature u gorju su znatno niže i zimi mogu doseći i -20 stupnjeva, dok je ljetni prosjek između 8 i 12 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je od svibnja do listopada.

Odjeća: Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.

Piće: Možete piti vodu iz slavine, no zbog povećane koncentracije metala, preporučuje se piti flaširana voda. Tradicionalno se pije crni i zeleni čaj, fermentirano mlijeko, pivo, vodka i brandy.

Hrana: Kirgistanska hrana reflektira povijest naroda prvenstveno kroz nomadski život koji vode i danas. Prevladavaju jednolončnice, no proizvodi od žitarica odnosno kruh, mliječni proizvodi i nešto mesa uvijek će se naći na stolu. Na sjeveru se osjeća utjecaj Rusije, dok prema jugu više prevladava utjecaj Kine, Uzbekistana i Koreje. U većim gradovima je ponuda jela puno bogatija i raznovrsnija.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva. Rizik od malarije je vrlo mali pa se tablete protiv malarije ne preporučuju. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije, ali i za druge potencijalne zarazne bolesti, preporučujemo da se savjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta: Kirgistanski som (KGS); 1 EUR = 83,196 KGS; 1 USD = 68,956 KGS (siječanj 2018.)

Novac: Preporučujemo da sa sobom ponesete gotovinu (usd), a novčanice moraju biti neoštećene i novijeg datuma. Bankomati postoje, ali ih nema mnogo. Kartice prihvaćaju samo u boljim hotelima i u bankama za podizanje novca.

Mobilni telefoni i Internet: Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Kirgistanom. Wi-Fi internet možete pronaći u većini hotela i restorana, no uglavnom je dosta spor.

Električna energija: Koristi se napon od 220 Volti, a utičnice su kao kod nas.

Viza: Nije potrebna.

Pošaljite upit ili rezervirajte Kirgistan: Putevima divljine

Odabrano putovanje:

3 + 7 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Kirgistan: Putevima divljine”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…