Kolumbija: U potrazi za izgubljenim gradom

Kolumbija je zemlja slabo utabanih staza koja čuva svoju božansku ljepotu, djevičanske predjele i neobično srdačne ljude
agsdi-message

Vrsta putovanja: Aktivno

}

Trajanje: 14 dana

Šifra: CO-19-14-A

Veličina grupe: min 2 putnika

Destinacija: Kolumbija

Datum polaska: Sami birate datum polaska

Naslovna » Amerika » Kolumbija: U potrazi za izgubljenim gradom

Najbolje putovati:

od prosinca do ožujka
agsdi-credit-card

Cijena od:

10,090 kn + zrakoplovna karta

O ovom putovanju

Kolumbija je zemlja slabo utabanih staza koja čuva svoju božansku ljepotu, djevičanske predjele i neobično srdačne ljude.

Putovanje ćete započeti u Bogoti, a završiti u prelijepoj Cartageni. Okosnica putovanja bit će „potraga“ za Izgubljenim gradom (Ciudad Perdida). Čeka vas fizički zahtjevan, ali nezaboravan uspon kroz brdska područja i džunglu.

Putovat ćete na avanturistički način pa je ovo putovanje namijenjeno onima koji su u potrazi za onim pravim, iskonskim iskustvom. Uz bazične životne uvjete osjetit ćete pravu autentičnost suživota s prirodom koju danas tako rijetko imamo prilike iskusiti.

Vratit ćete se puni dojmova i sjećanja koja će zauvijek ostati vaše osobno neprocjenjivo bogatstvo.

Što me očekuje na putovanju?

Većinu vremena provodit ćete u prirodi. Višednevni trekking kroz NP Ciudad Perdida je srednje težine. Noćit ćete u kampovima na otvorenom (bilo u visećim mrežama, u krevetima na kat u zajedničkoj spavaonici ili u vlastitim šatorima).

Ostatak vremena provest ćete u razgledavanju kulturnih znamenitosti, upoznavanju narodnih običaja i zabavi. Imat ćete jednu vožnju brodom. Osim na trekkingu, noćenja će biti u hotelima s 3*.

Što je uključeno

smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima 3* i u kampovima na otvorenom – u visećim mrežama za ležanje, krevetima na kat ili eventualno u vlastitom šatoru (prema izboru)
obroci prema programu
prijevozi i razgledi prema programu
ulaznice za znamenitosti i aktivnosti prema programu
lokalno vodstvo na engleskom jeziku za vrijeme razgledavanja i trekkinga (uz nadoplatu moguće organizirati lokalnog vodiča za cijelo trajanje putovanja)
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za letove do Bogote i natrag iz Cartagene
unutarnji let Bogotá – Santa Marta
nadoplata za jednokrevetnu sobu u iznosu od 2.750 kn
pristojbe morske luke (cca 7 USD po osobi)
ostali obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Bogotá

Polazak iz zračne luke Zagreb i uz presjedanje let za Bogotu. Po dolasku transfer do hotela i noćenje.

2. dan: Bogotá (D)

Bogota, iberoamerička prijestolnica kulture i UNESCO-va Svjetska prijestolnica knjige, poznata je po svojim trgovima, ulicama i modernim avenijama. Nakon doručka sastanak s lokalnim vodičem s kojim ćete obići najzanimljivije dijelove Bogote te se upoznati sa lokalnom kulturom. Proći ćete La Candelariom, povijesnim središtem Bogote. Potom posjet muzeju zlata i muzeju Botero. Za kraj obilaska vožnja žičarom na planinu Monserrate s čijeg se vidikovca pruža prekrasan pogled na grad i okolicu. Povratak u hotel. Noćenje.  

3. dan: Bogotá - Santa Marta (D)

Nakon doručka transfer do zračne luke i let za Santa Martu. Po dolasku prijevoz i smještaj u hotel. Ostatak dana slobodan za boravak na plaži i obilazak grada. Santa Marta leži na obali Kariba, u podnožju visokih obalnih planina Sierra Nevada de Santa Marta. Prije dolaska španjolskih osvajača područje Santa Marte su naseljavali pripadnici autohtonog stanovništva Kogi. Danas je grad važna luka i turističko središte. Noćenje.

4. dan: Trekking do Izgubljenog grada (Ciudad Perdida) (D, R, V) - trajanje trekkinga 4 sata

Nakon doručka krećete na višednevni trekking u gorje Sierra Nevade, u potrazi za Izgubljenim gradom (Ciudad Perdidom), ponovno otkrivenim 70-ih godina prošlog stoljeća. Ova su brda nekad bila dom više indijanskih plemena, a dominantna je bila skupina indijanaca Kogi. Oni su oblikovali vlastitu kulturu Tyrona, izgradili razne građevine i brojne kamene terase te stepenice koje vode do skrivenog grada – Ciudad Perdide. Nakon sastanka s grupom, vožnja oko 2 sata do La Aguacatere gdje ćete se opskrbiti grickalicama i tekućinom. Nastavak vožnje (oko 40 minuta) do El Mameya, vaše početne točke trekkinga. Iduća 4 sata pješačit ćete kroz tropsku džunglu i navikavati se na klimu i krajolik koji će vam biti dom sljedećih par dana. Po dolasku u kamp smještaj. Noćenje u kampu u visećim mrežama, krevetima na kat sa zaštitnim mrežama ili u vlastitim šatorima.

5. dan: Trekking do Izgubljenog grada (Ciudad Perdida) (D, R, V) - trajanje trekkinga 8 sati

Trekking počinje ranojutarnjim ustajanjem i doručkom. U 06:00 sati napustit ćete kamp i hodati oko 3 sata kroz džunglu i livade, uspinjući se prašnjavim putevima na višu nadmorsku visinu. Društvo će vam praviti domaćini džungle, majmuni. Pripazite na svoje namirnice! Po dolasku u kamp kratko ćete se odmoriti, a ako bude potrebe, možete se i presvući. Potom odlazite na kraću šetnju do vodopada koji pada s 30 metara visine. Slobodno vrijeme za osvježenje u jezeru. Nakon ručka nastavak trekkinga. Proći ćete kroz selo Mutanyi i vidjeti kako, u tradicionalnim kućicama usred džungle, živi autohtono stanovništvo. Nastavak trekkinga i prelazak preko rijeke Buritaca. Nakon 4 sata hoda stižete do kampa u kojem ćete noćiti. Noćenje u visećim mrežama, krevetima na kat sa zaštitnim mrežama ili u vlastitim šatorima.

6. dan: Trekking do Izgubljenog grada (Ciudad Perdida) (D, R, V) - trajanje trekkinga 4 sata

Ujutro ćete stvari ostaviti u kampu, a sa sobom ponijeti samo fotoaparat. Nakon 20 minuta hoda prijeći ćete rijeku, a potom se uspeti uz 1200 stepenica koje vode do prve terase Izgubljenog grada (Ciudad Perdide). Ovo skriveno arheološko nalazište smjestilo se na obroncima planine iznad rijeke Buritaca, od 900 do 1100 metara nadmorske visine. Njegove terase i ostaci kojima danas svjedočimo prostiru se na više od 30 hektara. Skriveni grad su izgradili pripadnici autohtonog stanovništva Tyrona, davno prije dolaska španjolskih osvajača, a otkriven je tek 1976. godine. Lokalni vodič će vam ispričati o tajnama Izgubljenog grada, a bit će vremena i za samostalna istraživanja. Povratak u kamp po stvari i ručak. U popodnevnim satima započinjete spust prema sljedećem kampu gdje ćete noćiti. Hodanje će trajati oko 4 sata. Po dolasku u kamp smjestit ćete se u visećim mrežama, krevetima na kat ili u vlastitim šatorima. Noćenje.

7. dan: Trekking do Izgubljenog grada (Ciudad Perdida) - Santa Marta (D, R)

Doručak u kampu nakon kojeg slijedi 6 sati spusta kroz džunglu. Stižete do kampa u kojem ćete ručati i završiti vašu trekking turu. Transfer do Santa Marte i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za odmor. Noćenje.

8. dan: Santa Marta - Cartagena (D)

Ujutro vožnja za Cartagenu (oko 4 i pol sata). Cartagena  je bila prva španjolska kolonija na američkom kontinentu i jedno od prvih utočišta oslobođenim afričkim robovima. Danas zadivljuje svojim kolonijalnim dijelom punim restorana i klubova. Nakon susreta s lokalnim vodičem, ostatak dana provest ćete lutajući kolonijalnim uličicama grada. Posjetit ćete dvorac San Felipea de Barajasa, najpoznatiju znamenitost Cartagene, staru utvrdu koja je nadzirala zaljev i štitila grad od pirata. Potom obilazak crkve San Pedra de Clavera. Posjetit ćete i gradsku jezgru skrivenu unutar starih zidina: crkvu, samostan, parkove, palače, kolonijalne uličice omeđene kućama s raznobojnim fasadama i tipičnim kolonijalnim balkonima. Tu su i brojni barovi i restorani s lokalnom hranom, knjižnice, galerije i slično. Prijava u hotel i noćenje.

9. dan: Cartagena (D)

Današnji dan slobodan je za samostalno istraživanje jednog od najljepših kolonijalnih gradova Južne Amerike. Ovo kulturno središte ponosi se svojim divljim karnevalima i ostacima bogate povijesti koju vrijeme još uvijek nije načelo. Prepustite se laganom ritmu mjesta obilazeći kulturne znamenitosti, a u večernjim satima uživajte u noćnom životu, plesu i zabavi. Noćenje.

10. dan: Cartagena - otočje Rosario / Isla Grande (D)

Nakon doručka transfer do brodske luke i vožnja brodom do otočja Rosario. Po dolasku transfer do hotela i ostatak dana slobodan za samostalna istraživanja i odmor na plaži. Noćenje.

11. dan: otočje Rosario / Isla Grande (D)

Slobodan dan za uživanje u ljepotama otoka Grande. Možete odabrati neke od brojnih opcionalnih izleta i aktivnosti koje se nude na licu mjesta: snorkeling, ronjenje, kajaking, vožnja brodom ili se jednostavno opustiti na plaži. Noćenje.

12. dan: otočje Rosario - Cartagena (D)

Slobodno prijepodne, a zatim transfer brodom do Cartagene i kasnije do hotela. Noćenje.

13. dan: Cartagena - Europa (D)

Nakon doručka transfer do zračne luke i let za Zagreb, ovisno u redu letenja.

14. dan: Europa - Zagreb

Dolazak u Zagreb prema redu letenja.

Karta

Bogotá

Santa Marta

Trekking do Izgubljenog grada

Cartagena

otočje Rosario

Općenito o Kolumbiji

Naziv države: Republika Kolumbija (Republica de Colombia)
Površina: 1.138.910 km²
Stanovništvo: 44.5 milijuna
Glavni grad: Bogota
Službeni jezik: španjolski
Pozivni broj: +57
Vremenska razlika: -6 zimi/ -7 ljeti (UTC -5)

Hrana

Kolumbijska jela su raznovrsna i ukusna, a sastoje se od juha od yucce, mesa, krumpira i plodova mora. U načinu pripreme osjeća se utjecaj Španjolske, a dodanu vrijednost daje razno voće iz područja Amazone. U većim gradovima hrana je visoke kvalitete, a vegetarijanci mogu pronaći veliki izbor jela, osobito uz karipsku obalu. Ako želite uštedjeti, birajte dnevne menije koji su cjenovno pristupačniji.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda, pogotovo u manjim mjestima i uz obalu.

Zdravstvene informacije

Potrebno se cijepiti protiv žute groznice najmanje 10 dana prije putovanja. Sa sobom na put obavezno ponesite žutu cjepnu knjižicu. Rizik od malarije postoji, a najveći je na području Amazone, na obalnom području uz granicu s Panamom te južno uz obalu prema granici s Ekvadorom. U središnjem dijelu zemlje rizik od malarije vrlo je mali. Ovisno o području u koje putujete, dobro je provjeriti s nadležnim Zavodom za javno zdravstvo da li je potrebno piti antimalarike i ako da, koje. S njima možete provjeriti i ostale rizike od zaraznih bolesti. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Kolumbijski peso (COP); 1 USD = 3,399.03 COP; 1 EUR = 3,780.23 COP (listopad 2019.)

Novac

Za promjenu novca u bankama i mjenjačnicama zaračunavaju se velike provizije. Najbolje je koristiti bankomate koji se nalaze posvuda. Od kartica se najviše koriste Visa i Mastercard, dok ćete ostale rijetko gdje moći upotrijebiti. Pripazite, trećina krivotvorenih novčanica američkih dolara napravljena je u Kolumbiji.

Viza

Nije potrebna

Odjeća

Nema posebnog koda odijevanja, a ovisno o regiji u putujete ponesite laganiju ili topliju odjeću. U središnjoj Kolumbiji jutra i večeri mogu biti nešto hladnije stoga ponesite koji komad tople odjeće. Uz obalu je toplo i sparno pa je lagana odjeća i obuća dovoljna.

Klima

Kolumbija ima toplu tropsku klimu s temperaturama koje ne variraju mnogo tijekom godine, a kreću se oko 25 stupnjeva. Kišna razdoblja traju od svibnja do srpnja i od listopada do prosinca. Temperatura pada s porastom visine. Općenito pravilo je da pada za 6 stupnjeva na svakih 1.000 metara nadmorske visine. Visina također utječe na razlike u temperaturi tijekom dana i noći. Najbolje vrijeme za posjet Kolumbiji je sušna sezona od prosinca do ožujka i od srpnja do kolovoza.

Električna energija

Koristi se napon od 110 volti uz frekvenciju od 60 Hertza. Utičnice su američkog tipa s dvije i tri rupe pa je potreban ispravljač.

Mobilni telefoni i internet

T-Mobile i A1 imaju roaming s Kolumbijom, dok Tele2 nema. Internetska pokrivenost je dobra. Internet kafići se nalaze u gotovo svim turističkim mjestima i gradovima.

Pošaljite upit za Kolumbija: U potrazi za izgubljenim gradom

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

12 + 1 =

Možda će vas zanimati i…