Kostarika: Zemlja vulkana

Putovanje nas vodi u najljepše predjele Kostarike, sve one koje ne smijete propustiti na svom prvom putovanju u „zemlju vulkana“
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 12 dana

Šifra: CR-20-12-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Kostarika

Datum polaska:

Naslovna » Amerika » Kostarika: Zemlja vulkana
agsdi-people

Status:

U pripremi
agsdi-credit-card

Cijena od:

18,990 kn + avio takse

O ovom putovanju

Putovanje nas vodi u najljepše predjele Kostarike, sve one koje ne smijete propustiti na svom prvom putovanju u „zemlju vulkana“.

Krenut ćemo od glavnog grada San Josea prema divljoj karipskoj obali i kanalima Tortuguera. Od istočne obale krećemo u srce Kostarike i predivno područje vulkana Arenal. Osim trekinga i istraživanja NP Arenal uživat ćemo u prirodi i termalnim izvorima nadrealno lijepe Kostarike. Posjetit ćemo plantaže ananasa, vanilije, kakaovca te probati, svima omiljenu, tek spravljenu čokoladu.

Skrenut ćemo sa utabanih ruta do vodopada i lagune Viento Friesco, Nastavljamo prema planinama, maglovitim šumskim predjelima Montevedera, gdje ćemo hodati po visećim mostovima, među krošnjama drveća. Kraj putovanja ćemo provesti na strani Tihog oceana gdje ćemo uživati na plažama Kostarike, okruženi nepreglednim zelenilom Manuel Antonio nacionalnog parka uz pratnju nestašnih kapucinskih majmuna.

Putovanje završavamo razgledom San Josea, glavnog grada Kostarike.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo je putovanje za ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Samo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na razgledavanje prirodnih ljepota, kulturnih znamenitosti i upoznavanje lokalne kulture.

Doživjet ćete vožnju brodom, treking, nacionalne parkove, plantažu ananasa i kave te čokoladnu turu, termalne izvore, vulkane, viseće mostove, plaže…

Noćimo u hotelima s 3*, 2 noćenja u lodgeu s 4* u Tortugueru te 2 noći u planinskom obiteljskom resortu 3*.

Što je uključeno

svi letovi
sav prijevoz
sav smještaj
svi navedeni obroci
sve ulaznice prema programu
lokalni vodič na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
organizacija putovanja

Što nije uključeno

zrakoplovne takse: 3.550 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 3.900 kn
obroci koji nisu navedeni
popust za trokrevetnu sobu po osobi iznosi: 715 kn
nadoplata za 10-14 osoba: 900 kn
transfer Zagreb – Venecija – Zagreb (cijena se određuje prema konačnom broju putnika)
opcionalne aktivnosti
putno osiguranje (preporučujemo)
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Venecija - San Jose

Sastanak putnika u ranim jutarnjim satima i transfer do zračne luke Marko Polo u Veneciji. Polazak iz zračne luke prema redu letenja uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka te nastavak leta za San Jose. Dolazak u San Jose se predviđa u večernjim satima. Nakon carinskih formalnosti vožnja kroz centar grada i prijava u hotel. Noćenje.

2. dan: San Jose - Braulio Carrillo nacionalni park - Guapiles - Tortuguero (D, R, V)

Danas ustajemo vrlo rano te nakon susreta s vozačem krećemo na vožnju prema Tortugueru. Putem ćemo se provesti kroz zelene šume Nacionalnog Parka Braulio Carillo te nastaviti do gradića Guapiles gdje ćemo doručkovati. Nakon doručka i šetnje po gradu nastavljamo vožnju do pristaništa te se ukrcavamo na brod koji će nas odvesti do sela Tortuguero, čije ime u prijevodu znači Zemlja kornjača. Nakon prijave u hotel i osvježenja krenut ćemo u obilazak sela smještenog na karipskoj obali Kostarike. Obale Tortuguera su poznate po morskim kornjačama koje na plažama nacionalnog parka kreću na svoj životni put u Karipsko more. Opcionalno posjet istraživačkom centru za zaštitu kornjača. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: Tortuguero NP (D, R, V)

Ustat ćemo u zoru te krenuti na ranojutarnju vožnju kanalima Nacionalnog parka Tortuguero. U zoru je temperatura niža, vodeni kanali su mirni bez puno prometa, te nam je puno lakše uočiti rjeđe životinjske vrste i čuti pjev ptica karakterističnih za divlje šume Tortuguera. Osim kornjača imat ćemo prilike vidjeti razne vrste majmuna, ptica, gmazove, a uz malo sreće ugledat ćemo i jaguara. Jutarnja vožnja brodom je opcionalna (plaćanje na licu mjesta 30 USD). Nakon ranojutarnje vožnje vraćamo se u hotel na doručak i kavu, nakon osvježenja krenut ćemo na još jednu vožnju nacionalnog parka te ćemo vidjeti i planinu Cerro Tortugeuro koja je nastala na ostacima antičkog vulkana i zbog čega je pijesak na plažama crne boje. Povratak u Tortuguero. U poslijepodnevnim satima opcionalno odlazak na zipline (vožnja čeličnom sajlom) te ćemo iz ptičje perspektive „proletjeti“ kroz nepregledno zelenilo prašume. Večera u hotelu i noćenje.

4. dan: Tortuguero - Guapiles - plantaža Finca Sura- La Fortuna (D, R)

Nakon doručka prijevoz brodom do glavnog pristaništa, nastavak putovanja autobusom. U popodnevnim satima dolazimo do malog gradića Guapilesa gdje ćemo ručati. Nastavak putovanja do obiteljske plantaže ananasa Finca Sura. Na živopisnoj plantaži, osim uzgoja ananasa, upoznati ćemo se s osnovama uzgoja kave, vanilije, juke te isprobati sočan ananas. U predvečerje dolazimo do La Fortune smještene u dolini vulkana Arenal. Vulkan Arenal je još uvijek jedan od aktivnijih svjetskih vulkana, a od velike erupcije 1968. možemo uživati u noćnim pogledima na lavu bez opasnosti od erupcije kako je vulkan je pod nadzorom Instituta Smithsonian. Jedna od posljedica velike erupcije u 1968. su i termalni izvori koji su postali turistička atrakcija u kojoj ćemo i mi uživati. Smještaj u hotel. Noćenje.

5. dan: La Fortuna - Arenal Vulcano NP - La Fortuna (D)

Nakon doručka krećemo na dvosatno pješačenje kroz bujnu i biološki raznoliku povijest koju su oblikovale sile prirode. Putem ćemo sresti tukane – zanimljive ptice velikog kljuna, kapucin majmune, tapire, jelene, a za ugledati neuhvatljivog jaguara biti će nam potrebno mnogo sreće.

Potom odlazimo na plantažu kakaovca gdje ćemo vidjeti proces izrade čokolade – kako od ploda kakaovca nastaje nama omiljena poslastica koju ćemo, naravno, i kušati. Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan: La Fortuna - Tilaran - Monteverde (D, R)

Ujutro krećemo prema planinskom predjelu Monteverde. Vozit ćemo obalom jezera Arenal, sve do grada Tilan gdje ćemo se osvježiti od duže vožnje te ručati. Potom odlazimo na šetnju šumskim stazama do skrivenih vodopada i lagune Viento Fresco u kojoj ćemo se opcionalno moći i okupati. Nakon boravka u prirodi, vožnja do „džungle šišmiša“, centra za zaštitu i istraživanje šišmiša. Interesantno je vidjeti ova noćna šumska bića izbliza te čuti njihov razgovor. U poslijepodnevnim satima smještamo se u mali obiteljski hotel u planinskom području Monteverdea koje su 1951. nastanili američki kvekeri u potrazi za mirnim životom te mu dali i ime Monteverde što znači „zelena planina.“ Maglovita šuma Monteverdea jedna je od najvećih turističkih atrakcija u Kostariki kroz koju godišnje prođe i do 50,000 turista kako bi vidjeli nedirnutu prirodu koja je dom tisuća vrsta ptica, životinja i biljaka. Noćenje.

7. dan: Monteverde Cloud Forest Biological Preserve (D)

Danas krećemo na avanturu koja nas vodi kroz maglovite šume planinskog Monteverdea. Prošetat ćemo „nebom“, konstrukcijom visećih mostova koji zbog svojih vrtoglavih visina posjetiocu otkrivaju što znači pogled iz ptičje perspektive na šumski svod. Provest ćemo dan između drveća, krošnja i šetajući stazama planina koje nas vode preko rijeka, mostova do skrivenih vodopada i proplanaka. Ako ćemo imati sreće ugledat ćemo i Quetzala – omiljenu pticu drevnih Asteka i Maja koji su nosili perjanice od njegovog šarenog perja. Quetzal je sada nažalost na rubu izumiranja jer ne može preživjeti u zatočeništvu o čemu čak i kruži legenda koja kaže da Quetzal zarobljen u krletci ugiba od slomljenog srca. Nakon obilaska odlazimo u posjet farmi leptira. Potom krećemo prema organskoj plantaži kave koju vodi obitelj Bello sa dugom obiteljskom tradicijom uzgoja kave. Kako je kava glavni izvozni proizvod Kostarike, posjet plantaži kave je odlična prilika kako bismo osjetili duh prošlosti na kojem su prosperirali Ticosi – kako sami sebe Kostarikanci vole nazivati. Povratak u hotel. Noćenje.

8. dan: Monteverde - Manuel Antonio (D)

Nakon doručka krećemo na dužu vožnju (3.5 sati) do Manuel Antonio nacionalnog parka koji se nalazi na strani Tihog oceana. Manuel Antonio je od 2011. na Forbesovoj listi najljepših nacionalnih parkova. Od četiri plaže koje se nalaze unutar granica parka mi ćemo uživati u pješčanim plažama Manuel Antonio i zaplivati u Tihom oceanu. Nakon prijave u hotel slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Noćenje.

9. dan: Manuel Antonio (D)

Nakon doručka krećemo prema nacionalnom parku Manuel Antonio kako bismo istražili najposjećeniji nacionalni park Kostarike. Osnovan je 1972. godine sa površinom od 16,24 km², a godišnje ga posjeti 150,000 posjetitelja te ima veliku raznolikost biljnog i životinjskog svijeta te među 109 vrsta sisavaca i 184 vrsta ptica možemo sresti majmune urlikavce, iguane, ljenivce i mnoge druge. Strmim putem ćemo doći do vidikovca s kojeg se pruža lijepi pogled na zelene litice i Tihi ocean. Povratak u hotel. Ostatak dana slobodan za vlastite aktivnosti. Noćenje.

10. dan: Manuel Antonio NP - Sarchi - San Jose (D)

Slobodno jutro za boravak na plaži i vlastite programe. Potom krećemo prema gradiću Sarchi, malom umjetničkom gradiću gdje možemo opcionalno i ručati te vidjeti šareno oslikana zaprežna vozila po kojima je Sarchi i poznat. Nastavak putovanja prema San Joseu gdje stižemo u kasnim popodnevnim satima. Prijava u hotel. Noćenje.

11. dan: San Jose (D)

Ovaj šarmantni, kozmopolitski grad smješten je u centralnoj dolini između šumovitih planina, plantaža kave i visokih vulkana. San Jose je nacionalno kulturno i političko središte u čijoj sredini i okolici živi gotovo polovica ukupnog stanovništva. Od malog sela, otkrićem kave razvio se u urbano središte te danas privlači mnoge posjetitelje. Naš razgled ćemo započeti obilaskom Muzeja zlata te nastaviti šetnjom kroz stari dio San Josea i proći mnoge oslikane crkvice na tom putu. Ako nam vrijeme dozvoli obići ćemo glavnu tržnicu staru gotovo jedno stoljeće. Ovo je savršeno mjesto za upoznavanje sa lokalnim običajima i tradicionalnom kuhinjom. Nakon ručka (opcionalno) transfer do zračne luke i povratak kući uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka. Noćni let.

12. dan: Europa - Zagreb

Dolazak u Zagreb se očekuje u večernjim satima.

Karta

San Jose

Braulio Carrillo nacionalni park

Guapiles

Tortuguero

Tortuguero NP

plantaža Finca Sura

La Fortuna

Arenal Vulcano NP

Tilaran

Monteverde

Monteverde Cloud Forest Biological Preserve

Quepos

Manuel Antonio

Sarchi

Općenito o Kostarici

Naziv države: Kostarika
Površina: 51.100 km²
Stanovništvo: 4.16 milijuna
Glavni grad: San José
Službeni jezik: španjolski
Pozivni broj: +506
Vremenska razlika: -6

Hrana

Kostarikanska jela su raznovrsna i ukusna, a sastoje se od mesa, riže, crnog graha i plodova mora. Hrana je visoke kvalitete, a vegetarijanci mogu pronaći veliki izbor jela, osobito uz karipsku obalu. Kruh se radi od kukuruznog brašna, a mliječni proizvodi skoro su potpuno izostavljeni iz kostarikanske kuhinje.

Piće

U Kostarici je voda uglavnom pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti kako zna biti zamućena u ruralnim područjima. Flaširana voda je svuda dostupna.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Ukoliko dolazite iz zemalja gdje je prisutna žuta groznica, obavezno sa sobom ponesite žutu cjepnu knjižicu. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Kostarikanski kolon (CRC); 1 USD = 579.84 CRC; 1 EUR = 654.06 CRC (srpanj 2019.)

Novac

Za promjenu novca u bankama i mjenjačnicama zaračunavaju se velike provizije, pa ponesite sa sobom američke dolare koji su prihvaćeni kao sredstvo plaćanja.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Nema posebnog koda odijevanja, pa ponesite laganiju ili topliju odjeću ovisno o sezoni putovanja. U poslijepodnevnim satima, pogotovo u planinskim predjelima česta je magla i kiša neovisno o sezoni stoga uvijek pri ruci imajte kabanicu. U kišnoj sezoni je obavezna vodootporna odjeća i obuća te nemojte zaboraviti sredstvo protiv komaraca.

Klima

S obzirom na blizinu ekvatora, Kostariku karakterizira tropska klima. Međutim, u Kostarici postoji više mikroklimatskih regija koje se javljaju zbog nadmorske visine, količine padalina, topografije i geografije pojedinih pokrajina. Kostarika ima dva godišnja doba koja su određena prema količini padalina u određenom razdoblju. Ljeto, tj. suho godišnje doba, traje od prosinca do travnja, dok zima, ili kišno godišnje doba, traje od svibnja do studenog, što se gotovo poklapa sa sezonom uragana na Atlantiku. Tokom ovog perioda, kiša neprestano pada u određenim dijelovima Kostarike. Najviše padalina je na padinama planine Cordillera Central s karipske strane – više od 5,000 mm godišnje. Vlažnost je veća na karipskoj strani nego na strani Tihog oceana. Prosječna godišnja temperatura je, u obalnom dijelu, 27 °C, 20 °C u najnaseljenijem dijelu planine Cordillera Central te ispod 10 °C na najvišim planinama u zemlji.

Električna energija

Koristi se napon od 120 volti i uz frekvenciju od 60 Hertza. Utičnice su američkog tipa s dvije i tri rupe pa je potreban ispravljač.

Mobilni telefoni i internet

A1, Hrvatski Telekom i Tele2 imaju roaming s Kostarikom. Internet je dostupan svugdje, a u Internet kafićima je najpovoljniji.

Pošaljite upit za Kostarika: Zemlja vulkana

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

7 + 5 =

Možda će vas zanimati i…