Kostarika: Zemlja vulkana

Putovanje nas vodi u najljepše predjele Kostarike, sve one koje ne smijete propustiti na svom prvom putovanju u „zemlju vulkana“
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 12 dana

Šifra: CR-21-12-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Kostarika

Datum polaska: 27.11.2021.

Naslovna » Amerika » Kostarika: Zemlja vulkana
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

Cijena od:

15.950 kn + aviokarta

O ovom putovanju

Putovanje nas vodi u najljepše predjele Kostarike, sve one koje ne smijete propustiti na svom prvom putovanju u „zemlju vulkana“.

Krenut ćemo od glavnog grada San Josea prema divljoj karipskoj obali i kanalima Tortuguera. Od istočne obale krećemo u srce Kostarike i predivno područje vulkana Arenal. Osim trekinga i istraživanja NP Arenal, uživat ćemo u prirodi i termalnim izvorima nadrealno lijepe Kostarike. Posjetit ćemo plantaže ananasa, vanilije, kakaovca te probati, svima omiljenu, tek spravljenu čokoladu. Nastavljamo prema planinama, maglovitim šumskim predjelima Montevedera, gdje ćemo hodati po visećim mostovima, među krošnjama drveća.

Kraj putovanja ćemo provesti na strani Tihog oceana gdje ćemo uživati na plažama Kostarike, okruženi nepreglednim zelenilom Nacionalnog parka Manuel Antonio uz pratnju nestašnih kapucinskih majmuna. Putovanje završavamo razgledom San Josea, glavnog grada Kostarike.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo je putovanje za ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Samo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na razgledavanje prirodnih ljepota, kulturnih znamenitosti i upoznavanje lokalne kulture.

Doživjet ćete vožnju brodom, treking, nacionalne parkove, plantažu ananasa i kave te čokoladnu turu, termalne izvore, vulkane, viseće mostove, plaže…

Noćit ćemo u hotelima, lodgevima i resortima s 3 zvjezdice.

Što je uključeno

sav prijevoz
sav smještaj
svi navedeni obroci
sve ulaznice prema programu
lokalni vodič na engleskom
pratitelj iz Hrvatske za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 6.750 kn (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 3.500 kn
obroci koji nisu navedeni
nadoplata za 10-14 putnika: 2.000 kn
opcionalni programi i aktivnosti (plaćanje na licu mjesta)
napojnice za lokalnog vodiča i vozača
putno osiguranje koje pokriva liječenje od Covida-19 i smještaj (obavezno)
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - San Jose

Let iz zračne luke u Zagrebu i, uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka, nastavak leta za San Jose. Dolazak u San Jose prema redu letenja. Nakon carinskih formalnosti vožnja do hotela i noćenje.

2. dan: San Jose - Nacionalni park Braulio Carrillo - Guapiles - Tortuguero (D, R, V)

Danas ustajemo vrlo rano te nakon susreta s vozačem krećemo na vožnju prema Tortugueru. Putem ćemo se provesti kroz zelene šume Nacionalnog parka Braulio Carillo te nastaviti do gradića Guapiles gdje ćemo doručkovati. Nakon doručka nastavljamo vožnju do pristaništa te se ukrcavamo na brod koji će nas odvesti do sela Tortuguero, čije ime u prijevodu znači Zemlja kornjača. Nakon prijave u hotel i osvježenja krenut ćemo u obilazak sela smještenog na karipskoj obali Kostarike. Obale Tortuguera su poznate po morskim kornjačama koje na plažama nacionalnog parka kreću na svoj životni put u Karipsko more. Poslije ručka slobodno vrijeme za odmor. Večera i noćenje.

3. dan: NP Tortuguero (D, R, V)

Opcionalno možemo ustati u zoru te krenuti na ranojutarnju vožnju kanalima Nacionalnog parka Tortuguero. U zoru je temperatura niža, vodeni kanali su mirni, bez puno prometa, pa nam je puno lakše uočiti rjeđe životinjske vrste i čuti pjev ptica karakterističnih za divlje šume Tortuguera. Moguće je vidjeti razne vrste majmuna, ptica i gmazova. Jutarnja vožnja brodom je opcionalna (plaćanje na licu mjesta 30 USD). Nakon ranojutarnje vožnje vraćamo se u hotel na doručak i kavu. Kasnije ujutro ili u toku popodneva, ovisno o vremenskim prilikama, odlazimo na još jednu vožnju parkom, a saznat ćemo i o jedinoj uzvisini u parku, Cerro Tortuguero koja je ostatak starog vulkana. Preostali dio dana ostaje nam da uživamo okruženi čistom divljinom, njezinim opojnim mirisima i meditativnim zvukovima. Tko želi, opcionalno može posjetiti Muzej kornjača ili rezervirati vožnju kajakom (plaćanje na licu mjesta na recepciji hotela – cca 30 USD po osobi). Večera u hotelu i noćenje.

4. dan: Tortuguero - Guapiles - plantaža Finca Sura - La Fortuna (D)

Nakon doručka napuštamo Tortugero i vraćamo se brodom do glavnog pristaništa, odakle nastavljamo putovanje autobusom. U popodnevnim satima ponovo dolazimo do malog gradića Guapilesa gdje možemo ručati. Nastavak putovanja do obiteljske plantaže ananasa Finca Sura. Na živopisnoj plantaži, osim uzgoja ananasa, upoznat ćemo se s osnovama uzgoja papra, vanilije i juke. Naravno, kušat ćemo i njihov sočan ananas. U predvečerje dolazimo do La Fortune smještene u dolini vulkana Arenal. Vulkan Arenal je još uvijek jedan od aktivnijih svjetskih vulkana, a od velike erupcije 1968. možemo uživati u noćnim pogledima na lavu bez opasnosti od erupcije jer je vulkan pod stalnim nadzorom Instituta Smithsonian. Jedna od posljedica velike erupcije u 1968. su i termalni izvori koji su postali turistička atrakcija u kojoj možemo i mi uživati. Smještaj u hotel. Noćenje.

5. dan: La Fortuna - NP Arenal Vulcano - La Fortuna (D)

Nakon doručka krećemo na dvosatno pješačenje na kojem ćemo svjedočiti prirodnim silama koje su kroz povijest oblikovale ovo područje. Prvo ćemo hodati kroz polja pepela i kroz malu sekundarnu šumu da bi konačno stigli do starog potoka lave iz 1992. godine. Ponekad se mogu vidjeti tukani – zanimljive ptice velikog kljuna, kapucini i majmuni. Na kraju stižemo do vidikovca odakle puca pogled na umjetno jezero Arenal. U drugom dijelu dana odlazimo na plantažu kakaovca gdje ćemo vidjeti proces izrade čokolade – kako od ploda kakaovca nastaje nama omiljena poslastica koju ćemo, naravno, i kušati. Povratak u hotel i noćenje.

6. dan: La Fortuna - farma Los Heroes - Monteverde (D, R)

Ujutro ćemo posjetiti farmu Los Heroes gdje nas čeka lijepa panoramska vožnja vlakom. Tu ćemo ručati, a zatim nastavljamo prema Monteverdeu do „džungle šišmiša“, centra za zaštitu i istraživanje šišmiša. Interesantno je vidjeti ova noćna šumska bića izbliza i čuti njihov razgovor. Saznat ćemo brojne zanimljivosti o ovim mističnim noćnim šumskim bićima, između ostalog i o njihovim nevjerojatnim slušnim senzorima. U poslijepodnevnim satima smještamo se u hotel u srcu Monteverdea kojeg su 1951. nastanili američki kvekeri u potrazi za mirnim životom te mu dali i ime Monteverde što znači „zelena planina.“ Maglovita šuma Monteverdea jedna je od najpoznatijih prirodnih atrakcija u Kostarici, idealna za sve one koji su u potrazi za nedirnutom prirodom, brojnim vrstama ptica, životinja i biljaka. Noćenje.

7. dan: Monteverde Cloud Forest Biological Preserve (viseći mostovi Selvatura) (D)

Danas krećemo na avanturu koja nas vodi kroz maglovite šume planinskog Monteverdea. Prošetat ćemo „nebom“; konstrukcijom visećih mostova koji zbog svojih vrtoglavih visina posjetiocu otkrivaju što znači pogled iz ptičje perspektive na šumski svod. Prvi dio dana provest ćemo šetajući stazama planina koje nas vode preko rijeka, mostova do skrivenih vodopada i proplanaka. Uz nešto sreće možemo ugledat i Quetzala – omiljenu pticu drevnih Asteka i Maja koji su nosili perjanice sačinjene od njegovog šarenog perja. Quetzal je nažalost na rubu izumiranja jer ne može preživjeti u zatočeništvu. Poznata legenda kaže da Quetzal zarobljen u krletci ugiba od slomljenog srca. Nakon obilaska, odlazimo u posjet farmi leptira. Za kraj ćemo posjetiti organsku plantažu kave koju vodi obitelj Bello s dugom obiteljskom tradicijom uzgoja kave. Kako je kava glavni izvozni proizvod Kostarike, posjet plantaži kave je odlična prilika kako bismo osjetili duh prošlosti na kojem su prosperirali Ticosi – kako sami sebe Kostarikanci vole nazivati. Povratak u hotel. Noćenje.

8. dan: Monteverde - Manuel Antonio (D)

Nakon doručka krećemo na dužu vožnju (3.5 sati) prema Nacionalnom parku Manuel Antonio koji se nalazi na strani Tihog oceana. Manuel Antonio je od 2011. na Forbesovoj listi najljepših nacionalnih parkova. Od obilja biljnog i životinjskog svijeta, mirnog i plavog mora, brojnih staza za treking i prekrasnih pogleda ovaj raj nudi svakom ponešto. U slobodno vrijeme, tko želi, može iznajmiti konje, iznajmiti brodić ili jednostavno skoknuti do obližnjeg gradića Quepos i šetati njegovim uličicama. Smjestit ćemo se u blizini plaže, nedaleko ulaza u park. Nakon prijave u hotel slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Noćenje.

9. dan: Manuel Antonio (D)

Nakon doručka krećemo prema Nacionalnom parku Manuel Antonio kako bismo istražili najposjećeniji nacionalni park Kostarike. Osnovan je 1972. godine s površinom od 16,24 km². Obiluje velikom raznolikošću biljnog i životinjskog svijeta – u njemu obitava oko 100 vrsta sisavaca i 184 vrste ptica. U njemu možemo sresti majmune urlikavce, iguane, ljenivce i mnoge druge. Strmim putem ćemo doći do vidikovca s kojeg se pruža lijepi pogled na zelene litice i Tihi ocean. Nakon šetnje parkom povratak u hotel i ostatak dana slobodan za vlastite aktivnosti. Noćenje.

10. dan: Manuel Antonio - safari s krokodilima - San Jose (D, R)

Ujutro ćemo se pozdraviti s boravkom na plaži i krećemo na izlet brodićem kroz ušće Tarcolesa gdje živi jedna od najvećih populacija američkog krokodila. Ovaj impresivni ekosustav od četiri vrste mangrova također je stanište velikog broja vodenih ptica (250 vrsta), gmazova, sisavaca kao i crvene makave (Ara Macao). Nakon safarija nastavljamo putovanje prema San Joseu kamo stižemo u kasnim popodnevnim satima. Prijava u hotel. Noćenje.

11. dan: San Jose (D)

San Jose je kozmopolitski grad smješten u centralnoj dolini između šumovitih planina, plantaža kave i visokih vulkana. On je nacionalno, kulturno i političko središte zemlje. Od malog sela, otkrićem kave, razvio se u urbano središte te danas privlači mnoge posjetitelje. Obići ćemo znameniti Muzeja zlata, a zatim nastaviti šetnjom kroz stari dio San Josea i putem vidjeti brojne oslikane crkvice. Ako nam vrijeme dozvoli, obići ćemo glavnu tržnicu staru gotovo 100 godina. Ovo je savršeno mjesto za upoznavanje sa lokalnim običajima i tradicionalnom kuhinjom. Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i povratak kući.

12. dan: Europa - Zagreb

Dolazak u Zagreb.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*Covid19 Napomena

Za ulazak u zemlju potrebno je najkasnije 48 sati prije putovanja popuniti zdravstveni certifikat putem kojeg se dobije QR code za ulazak u zemlju. Obavezno je imati i putno osiguranje na iznos od 50.000 usd koje ujedno pokriva rizik od Covida 19 (to mora biti navedeno na engleskom jeziku).

Ova se pravila mijenjaju pa ih je potrebno stalno provjeravati. Više informacija možete pronaći na ovim stranicama: https://www.iatatravelcentre.com/world.php

Karta

San Jose

Braulio Carrillo nacionalni park

Guapiles

Tortuguero

Tortuguero NP

plantaža Finca Sura

La Fortuna

Arenal Vulcano NP

Tilaran

Monteverde

Monteverde Cloud Forest Biological Preserve

Manuel Antonio

Sarchi

vodopad Viento Fresco

Općenito o Kostarici

Naziv države: Kostarika
Površina: 51.100 km²
Stanovništvo: 4.16 milijuna
Glavni grad: San José
Službeni jezik: španjolski
Pozivni broj: +506
Vremenska razlika: -6

Hrana

Kostarikanska jela su raznovrsna i ukusna, a sastoje se od mesa, riže, crnog graha i plodova mora. Hrana je visoke kvalitete, a vegetarijanci mogu pronaći veliki izbor jela, osobito uz karipsku obalu. Kruh se radi od kukuruznog brašna, a mliječni proizvodi skoro su potpuno izostavljeni iz kostarikanske kuhinje.

Piće

U Kostarici je voda uglavnom pitka, no uvijek je dobro prije provjeriti kako zna biti zamućena u ruralnim područjima. Flaširana voda je svuda dostupna.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Ukoliko dolazite iz zemalja gdje je prisutna žuta groznica, obavezno sa sobom ponesite žutu cjepnu knjižicu. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Kostarikanski kolon (CRC); 1 USD = 615.49 CRC; 1 EUR = 738.38 CRC (svibanj 2021.)

Novac

Za promjenu novca u bankama i mjenjačnicama zaračunavaju se velike provizije, pa ponesite sa sobom američke dolare koji su prihvaćeni kao sredstvo plaćanja.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Nema posebnog koda odijevanja, pa ponesite laganiju ili topliju odjeću ovisno o sezoni putovanja. U poslijepodnevnim satima, pogotovo u planinskim predjelima česta je magla i kiša neovisno o sezoni stoga uvijek pri ruci imajte kabanicu. U kišnoj sezoni je obavezna vodootporna odjeća i obuća te nemojte zaboraviti sredstvo protiv komaraca.

Klima

S obzirom na blizinu ekvatora, Kostariku karakterizira tropska klima. Međutim, u Kostarici postoji više mikroklimatskih regija koje se javljaju zbog nadmorske visine, količine padalina, topografije i geografije pojedinih pokrajina. Kostarika ima dva godišnja doba koja su određena prema količini padalina u određenom razdoblju. Ljeto, tj. suho godišnje doba, traje od prosinca do travnja, dok zima, ili kišno godišnje doba, traje od svibnja do studenog, što se gotovo poklapa sa sezonom uragana na Atlantiku. Tokom ovog perioda, kiša neprestano pada u određenim dijelovima Kostarike. Najviše padalina je na padinama planine Cordillera Central s karipske strane – više od 5,000 mm godišnje. Vlažnost je veća na karipskoj strani nego na strani Tihog oceana. Prosječna godišnja temperatura je, u obalnom dijelu, 27 °C, 20 °C u najnaseljenijem dijelu planine Cordillera Central te ispod 10 °C na najvišim planinama u zemlji.

Električna energija

Koristi se napon od 120 volti i uz frekvenciju od 60 Hertza. Utičnice su američkog tipa s dvije i tri rupe pa je potreban ispravljač.

Mobilni telefoni i internet

A1, Hrvatski Telekom i Tele2 imaju roaming s Kostarikom. Internet je dostupan svugdje, a u Internet kafićima je najpovoljniji.

Pošaljite upit za Kostarika: Zemlja vulkana

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…