Kuba: Kubanska priča

Ono što Kubu čini posebnom su sveprisutni ritmovi salse, nesputano plesanje od jutarnjih sati i moćni kokteli.
agsdi-message

Vrsta putovanja: Privatno

}

Trajanje: 11 dana

Šifra: CU-19-P-11-1

Veličina grupe: min 2 putnika

Destinacija: Kuba

Datum polaska: Sami birate datum polaska

Naslovna » Amerika » Kuba: Kubanska priča

Najbolje putovati:

od prosinca do svibnja
agsdi-credit-card

Cijena od:

5,800 kn + zrakoplovna karta

O ovom putovanju

Provest ćete prve dane u razgledu Havane, a potom krećete za slikovitu dolinu Vinjales, poznatu po nasadima duhana i šećerne trske. Posjetit ćete prirodni rezervat Zapata i farmu krokodila, potom se kupate i ronite na plažama Playe Largo te dan završavate u Trinidadu.

Provest ćete par dana na rasplesanim kolonijalnim ulicama Trinidada i istraživati okolicu, od napuštenih mlinova šećerne trske do šetnje džunglom u potrazi za skrivenim vodopadima te se kupati na najljepšim plažama Trinidada. Nastavljate do Santa Clare gdje ćete posjetiti mauzolej Ernesta Che Guevare i prisjetiti se dana revolucije, čiji duh još živi među stanovništvom.

Za kraj ćete obići istočnu obalu Havane i manja mjesta u okolici te se zaputiti u provinciju Artemisa, gdje je jedna od glavnih atrakcija grad Las Terrazas, koji se smatra ekološkim glavnim gradom Kube. Osim kupanja u prirodnim bazenima, jahanja konja i uživanja u lijepoj prirodi prošetat ćete đunglom do vodopada Soroe i vrta orhideja. Putovanje završavate slobodnim danom u Havani za oproštaj od Kube.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i prirodnih ljepota, bez suviše napornog hodanja. Noćite u lokalnom smještaju (apartmani 4*) kako bi upoznali pravu sliku života na Kubi.

Ponekad ćete malo spavati, buditi se rano i pokoji dan vam može biti naporniji zbog dužih vožnji, no puno ćete vidjeti i doživjeti.

Program je moguće prilagoditi vašim željama i tempu putovanja.

Što je uključeno

smještaj u apartmanu 4* (casa particulare)
prijevoz prema programu
navedeni obroci prema programu
lokalno vođenje na engleskom
jamčevina

Što nije uključeno

povratna međunarodna zrakoplovna karta Zagreb – Havana
obroci koji nisu navedeni te pića uz obroke
ulaznice za znamenitosti i parkove kako je navedeno u programu
(prema izboru, kupovina na licu mjesta)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: na upit
opcionalni razgledi, ulaznice i izleti (Muzej makete Stare Havane, Palača Markiza de Aguas Claras, Muzej kolonijalne umjetnosti, Posjet Planetariju ili Tamnoj komori, Pogled s vidikovca zgrade „Focsa“, Vožnja po „Laguna del Tesoro“, Posjet jezeru „Riblja jama“, Prijevoz kamionom do ulaza u nacionalni park Topes de Collantes, Vodopad „Salto de Caburni“, Spomenik „Oklopnog vlaka“ u Santi Clari, Las Terrazas, kupališta u San Juanu, Posjet Salto del Arco Iris)
viza za Kubu: 495 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Europa - Havana

Polazak iz Zagreba za Havanu preko jedne od međunarodnih zračnih luka. Dolazak u Havanu u večernjim satima. Nakon carinskih formalnosti transfer do privatnog smještaja (casa particulare 4*). Noćenje.

2. dan: Havana (D)

Poslije doručka krećete u istraživanje Havane, glavnog grada Kube. Prošetat ćete starim dijelom kolonijalne Havane i obići 4 dražesna havanska trga: Plaza de San Francisco de Asis, Plaza de Armas, Plaza Vieja i na kraju Plaza Cathedral. Posjetiti ćete Katedralu i Samostan Svetog Franje Asiškog te dvorce i muzeje koji će nam ispričati priču o Havani kao što su Dvorac Kraljevske snage i Gradski muzej. Potom obilazak ulice Biskupa i ulice Trgovaca, neke od najvažnijih u Staroj Havani, kako biste saznali kako njeni stanovnici žive. Potom odlazak do Muzeja ruma gdje ćete se upoznati sa procesom proizvodnje, uz priliku za kušanje poznatog kubanskog bijelog ruma. Nakon fakultativnog ručka razgled metropolitanske Havane. Provest ćete se kraj havanskog sveučilišta, stare predsjedničke palače centralnog parka i kapitola uz zaustavljanje na Trgu Revolucije te stankama za fotografiranje. Posjetit ćete čuveno groblje Cristóbal Colon te nastaviti vožnju glavnim avenijama i proći kroz elitnu četvrt Havane. Povratak u privatni smještaj. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. dan: Havana - Piñar del Rio - Dolina Vinjales - Havana (D)

Rano ujutro krećete u Piñar del Rio, pokrajinu poznatu po nasadima duhana i šećerne trske. Vožnja kroz prekrasne krajolike najzapadnije kubanske regije gdje ćete posjetiti plantažu i sušionicu duhana. Nakon fakultativnog ručka u lokalnom restoranu nastavljate za Vinjales, smještenom u ljupkoj dolini ispresijecanoj majušnim, ali strmim vapnenačkim brdašcima. Prvi susret s dolinom bit će s vidikovca Los Jazmines. Posjetit ćete pretpovijesni Mural i Indijansku pećinu „Cueva del Indio“ u kojoj se nalazi mala rječica. Vožnja čamcem i opuštanje. Povratak u Havanu. Slobodno vrijeme za vlastite programe. Noćenje.

4. dan: Havana - NP Ciénaga de Zapata - Trinidad (D)

Nakon doručka odlazak u Nacionalni park Ciénaga de Zapata. Posjetit ćete farmu krokodila koja služi za očuvanje i uzgoj rijetke vrste kubanskog krokodila. Nastavljate prema replici indijanskog sela Taiano gdje ćete se upoznati s tradicionalnim načinom života prastanovnika Kube. Vrijeme za fakultativni ručak u lokalnom restoranu. Slobodno vrijeme za uživanje i kupanje na plažama Karipskog mora “Playa Larga“. Za one koji žele, opcionalni posjet jezeru „Riblja jama“ gdje će imati priliku plivati u najdubljoj jami na Kubi. U popodnevnim satima posjetit ćete memorijalni muzej „Musej Playa Giron“ te nastaviti putovanje prema Trinidadu. Dolazak u Trinidad u večernjim satima. Smještaj i noćenje.

5. dan: Trinidad - Dolina šećera - Trinidad (D)

Nakon doručka obilazak Trinidada, jednog od najljepših gradova Kube, koji odiše atmosferom kolonijalne ere. Posjetit ćete župnu crkvu Milosrdne Gospe, crkvu Presvetog trojstva, crkvu svete Ane i malu crkvu (samostan) Naša Gospa Candelaria. Također ćete posjetiti radionicu La Casa del Alfarero, koja ima bogatu povijest izrade keramike. Zatim vožnja do Doline šećera udaljene oko 12 km od Trinidada. Ove 3 povezane doline u 18. stoljeću bile su važno mjesto proizvodnje šećera čemu svjedoči oko 70 šećernih mlinova u krugu od 270 km². Fakultativno vrijeme za ručak, potom vožnja do Playa Ancón, jedne od najljepših plaža na Kubi. Duž njegove koraljne barijere je većina flore i faune endemična a zalasci sunca su spektakularni. Slobodno vrijeme za kupanje. Povratak u grad. Noćenje u privatnom smještaju.

6. dan: Trinidad - Salto de Caburni - Trinidad (D)

Danas vas čeka izlet u Nacionalni Park Topes de Collantes. Ukrcat ćete se u stari ruski kamion koji će vas odvesti do ulaska u nacionalni park. Prošetat ćete do vodopada Salto de Caburni (cca 2 sata hoda), uživajući u bujnom tropskom zelenilu. Po dolasku se možete okupati u predivnom okruženju džungle. Povratak u Trinidad. Ostatak večeri slobodan za vlastite programe. Noćenje u privatnom smještaju.

7. dan: Trinidad - Santa Clara- Havana (D)

Nakon doručka vožnja do Santa Clare, modernog grada u središnjoj Kubi. Po dolasku obilazak gradske jezgre gdje ćete posjetiti katedralu, gradsku vijećnicu, parkove i jedinstven mauzolej. Ernesta Che Guevare, podignut u sjećanje na revolucionara i njegove borce. U popodnevnim satima nastavljate putovanje prema Havani. Noćenje u privatnom smještaju, ostatak večeri slobodan za vlastite programe.

8. dan: Havana - Finca Vigia - Cojimar - Havana (D)

Doručak u hotelu, a zatim vožnja prema San Francisco de Paula, udaljenom 15-ak km od Havane. Obilazak Hemingwayevog muzeja „Finca Vigia“. Poznati američki novelist u ovoj je kući živio od 1939. do 1960., kada se ponovo vratio u svoju domovinu. Nakon razgleda nastavljate do obalnog ribarskog mjesta Cojimar. Prošetat ćete ovim mirnim mjestom gdje možete uz opuštenu atmosferu vidjeti svakodnevne aktivnosti mještana. Nakon fakultativnog ručka u lokalnom restoranu, odlazak autobusom prema plažama na istoku Havane. Samo 18 km istočno od centra grada Havane su plaže „Habana del Este” koje se protežu na oko 10 km obale. Daleko od gradske vreve, to je destinacija koja nudi svoje čari Kubancima i strancima: čisto more, bijeli oblaci, nebo i fini pijesak. Slobodno vrijeme za kupanje. Povratak u Havanu tijekom večernjih sati. Noćenje u privatnom smještaju.

9. dan: Havana - Las Terazzas - Soroa - Havana (D)

Nakon doručka vožnja do grada Las Terrazas, koji se smatra ekološkim glavnim gradom Kube. Posjet ćete plantažu kave Buenavista, i Hotel Moka koji se nalazi na šumovitom brežuljku u predjelu s pogledom na dolinu s malim jezerom. Predvorje i okolno područje su fantastični, s drvećem koje raste i prolazi kroz zgradu. Možete uživati u kupanju u prirodnim bazenima rijeke San Juan i kasnije jahanju na konju po stazi (opcionalno). Nakon fakultativnog ručka u lokalnom restoranu nastavljate putovanje do Soroe, Ovdje ćete posjetiti uzgajalište orhideja, potom odlazimo do terase „Dvorca u oblacima“ gdje ćete uživati u prekrasnom panoramskom pogledu na Sierra del Rosario. Na kraju obilaska posjetit ćete Salto del Arco Iris, vodopad koji doseže visinu od 22 metra i ima bazen gdje se može kupati. Povratak u Havanu. Slobodno vrijeme za vlastite programe. Noćenje u privatnom smještaju.

10. dan: Havana - Europa (D)

Nakon doručka slobodno vrijeme do transfera za zračnu luku, ovisno o redu letenja.

11. dan: Zagreb

Povratak kući preko jedne od međunarodnih zračnih luka. Dolazak u Zagreb predviđa se u popodnevnim satima.

Karta

Havana

Piñar del Rio

Dolina Vinjales

NP Ciénaga de Zapata

Trinidad

Dolina šećera

Salto de Caburni

Santa Clara

Finca Vigia

Cojimar

Las Terazzas

Soroa

Općenito o Kubi

Naziv države: Republika Kuba
Površina: 110.860 km²
Stanovništvo: 11 milijuna
Glavni grad: Havana
Službeni jezik: španjolski, a koristi se i engleski
Pozivni broj: +953
Vremenska razlika: – 5 sati

Hrana

Kubanska kuhinja se bazira na različitim kombinacijama piletine i svinjetine, riže, graha i povrća od kojih se rade salate i razna kubanska jela. Dosta se jedu banane i sezonsko voće. Na meniju se mogu naći jastozi, plodovi mora i ribe, no nešto rjeđe nego meso.

Piće

Na Kubi se preporučuje piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Konvertibilni kubanski pesos (CUC); USD 1 = 1 CUC (lipanj 2019.)

Novac

Sa sobom ponesite dolare ili eure jer ih je lakše razmijeniti. Od kreditnih kartica koriste se Visa i Mastercard. Cirrus i Maestro uopće se ne koriste.

Viza

Potrebna. Dobiva se u vidu turističke karte. Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci od datuma izlaska iz Kube.

Odjeća

Preporučujemo laganu odjeću od prirodnih materijala te laganu vestu koju možete ogrnuti čak i za najtoplijih mjeseci zbog jakih klima uređaja u svim zatvorenim prostorima. Ako putujete u zimskom periodu ponesite jaknu, jer prolaskom hladnih fronta temperatura se može spustiti do 10 stupnjeva. Ne preporučuje se nositi sintetička odjeća jer je vlažnost zraka visoka. Kabanica vam može dobro doći neovisno o razdoblju putovanja. Topless je zabranjen. Od obuće najbolje je ponijeti sandale ili lagane cipele/tenisice.

Klima

Klima na Kubi je suptropska. Najviše kiše padne između svibnja i listopada, a sezona vjetrova traje od srpnja do studenog. Razlike u temperaturi kroz godinu su minimalne, a prosječna godišnja temperatura je 25 stupnjeva. Putovati se može tokom cijele godine, no najbolje vrijeme je od siječnja do travnja, za vrijeme svježijih mjeseci s malo padalina.

Električna energija

Koristi se napon od 110 volti, ispravljač (adapter) je potreban.

Mobilni telefoni i internet

Jedino T-Moblie ima roaming s Kubom, dok ga Tele2 i A1 nemaju. Internet je ograničen i jako spor.

Pošaljite upit za Kuba: Kubanska priča

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

11 + 2 =

Možda će vas zanimati i…