Kuba: Srce Kariba

Provest ćete prve dane u razgledu Havane, a potom krećete za slikovitu dolinu Vinjales, poznatu po nasadima duhana i šećerne trske
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 11 dana

Šifra: CU-20-11-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Kuba

Datumi polazaka: 05.01.2020.

Naslovna » Amerika » Kuba: Srce Kariba
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

FM cijena od:

12,090 kn + avio takse

Redovna cijena:

12,850 kn

O ovom putovanju

Provest ćete prve dane u razgledu Havane, a potom krećete za slikovitu dolinu Vinjales, poznatu po nasadima duhana i šećerne trske. Posjetit ćete prirodni rezervat Zapata i farmu krokodila, potom se kupate i ronite na plažama Playe Largo te dan završavate u Trinidadu.

Provest ćete par dana na rasplesanim kolonijalnim ulicama Trinidada i istraživati okolicu, od napuštenih mlinova šećerne trske do šetnje džunglom u potrazi za skrivenim vodopadima te se kupati na najljepšim plažama Trinidada. Nastavljate do Santa Clare gdje ćete posjetiti mauzolej Ernesta Che Guevare i prisjetiti se dana revolucije, čiji duh još živi među stanovništvom.

Za kraj ćete obići istočnu obalu Havane i manja mjesta u okolici te se zaputiti u provinciju Artemisa, gdje je jedna od glavnih atrakcija grad Las Terrazas, koji se smatra ekološkim glavnim gradom Kube. Osim kupanja u prirodnim bazenima, jahanja konja i uživanja u lijepoj prirodi prošetat ćete đunglom do vodopada Soroe i vrta orhideja. Putovanje završavate slobodnim danom u Havani za oproštaj od Kube.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i prirodnih ljepota, bez suviše napornog hodanja.

Noćite u lokalnom smještaju (apartmani 4*) kako bi upoznali pravu sliku života na Kubi.

Ponekad ćete malo spavati, buditi se rano i pokoji dan vam može biti naporniji zbog dužih vožnji, no puno ćete vidjeti i doživjeti.

Što je uključeno

povratna međunarodna zrakoplovna kartu Zagreb – Havana
noćenja u privatnom smještaju – apartman 4* (casa particulare)
sve transfere i spomenute izlete tokom putovanja u A/C vozilu
stručnog lokalnog vodiča na engleskom
pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku za minimalno 10 putnika
obroke kako je navedeno u programu (D= doručak)
jamčevina (broj police 298625000054) i odgovornost za štetu (broj police 078620052309) kod Croatia osiguranja (Kontakt telefon: 0800 1884; kontakt email: obradasteta.krediti@crosig.hr).
organizaciju putovanja

Što nije uključeno

zrakoplovne takse u iznosu od 2.600 kn
ulaznice za znamenitosti i parkove prema programu
(prema izboru, kupovina na licu mjesta – cca 140 USD)
obroci koji nisu navedeni
nadoplata za jednokrevetnu sobu: na upit
nadoplata za 10 – 14 putnika iznosi 600 kn
viza za Kubu u iznosu od 495 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalnog vodiča i vozača
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Europa - Havana

Polazak iz Zagreba za Havanu preko jedne od međunarodnih zračnih luka. Dolazak u Havanu u večernjim satima. Nakon carinskih formalnosti transfer do privatnog smještaja (casa particulare 4*). Noćenje.

2. dan: Havana (D)

Poslije doručka krećemo u istraživanje Havane, glavnog grada Kube. Prošetat ćemo starim dijelom kolonijalne Havane i obići 4 dražesna havanska trga: Plaza de San Francisco de Asis, Plaza de Armas, Plaza Vieja i na kraju Plaza Cathedral. Posjetiti ćemo Katedralu i Samostan Svetog Franje Asiškog te dvorce i muzeje koji će nam ispričati priču o Havani kao što su Dvorac Kraljevske snage i Gradski muzej. Potom obilazak ulice Biskupa i ulice Trgovaca, neke od najvažnijih u Staroj Havani, kako biste saznali kako njeni stanovnici žive. Potom odlazak do Muzeja ruma gdje ćemo se upoznati sa procesom proizvodnje, uz priliku za kušanje poznatog kubanskog bijelog ruma. U popodnevnim satima predah od ture u čuvenom baru/restoranu poznatom po koktelima Mojito i Daiquiri . Nakon fakultativnog ručka razgled metropolitanske Havane. Provest ćete se kraj havanskog sveučilišta, stare predsjedničke palače centralnog parka i kapitola uz zaustavljanje na Trgu Revolucije te stankama za fotografiranje. Posjetit ćete čuveno groblje Cristóbal Colon te nastaviti vožnju glavnim avenijama i proći kroz elitnu četvrt Havane. Povratak u privatni smještaj. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. dan: Havana - Piñar del Rio - Dolina Vinjales - Havana (D)

Rano ujutro krećemo u Piñar del Rio, pokrajinu poznatu po nasadima duhana i šećerne trske. Vožnja kroz prekrasne krajolike najzapadnije kubanske regije gdje ćete posjetiti plantažu i sušionicu duhana. Nakon fakultativnog ručka u lokalnom restoranu nastavljamo za Vinjales, smještenom u ljupkoj dolini ispresijecanoj majušnim, ali strmim vapnenačkim brdašcima. Prvi susret s dolinom bit će s vidikovca Los Jazmines. Posjetit ćemo pretpovijesni Mural i Indijansku pećinu „Cueva del Indio“ u kojoj se nalazi mala rječica. Vožnja čamcem i opuštanje. Povratak u Havanu. Slobodno vrijeme za vlastite programe. Noćenje.

4. dan: Havana - NP Ciénaga de Zapata - Trinidad (D)

Nakon doručka odlazak u Nacionalni park Ciénaga de Zapata. Posjetit ćete farmu krokodila koja služi za očuvanje i uzgoj rijetke vrste kubanskog krokodila. Nastavljate prema replici indijanskog sela Taiano gdje ćete se upoznati s tradicionalnim načinom života prastanovnika Kube. Vrijeme za fakultativni ručak u lokalnom restoranu. Slobodno vrijeme za uživanje i kupanje na plažama Karipskog mora “Playa Larga“. Za one koji žele, opcionalni posjet jezeru „Riblja jama“ gdje će imati priliku plivati u najdubljoj jami na Kubi. U popodnevnim satima posjetit ćemo memorijalni muzej „Musej Playa Giron“ te nastaviti putovanje prema Trinidadu. Dolazak u Trinidad u večernjim satima. Smještaj i noćenje.

5. dan: Trinidad - Dolina šećera - Trinidad (D)

Nakon doručka obilazak Trinidada, jednog od najljepših gradova Kube, koji odiše atmosferom kolonijalne ere. Posjetit ćemo župnu crkvu Milosrdne Gospe, crkvu Presvetog trojstva, crkvu svete Ane i malu crkvu (samostan) Naša Gospa Candelaria. Također ćemo posjetiti radionicu La Casa del Alfarero, koja ima bogatu povijest izrade keramike. Zatim vožnja do Doline šećera udaljene oko 12 km od Trinidada. Ove 3 povezane doline u 18. stoljeću bile su važno mjesto proizvodnje šećera čemu svjedoči oko 70 šećernih mlinova u krugu od 270 km². Fakultativno vrijeme za ručak, potom vožnja do Playa Ancón, jedne od najljepših plaža na Kubi. Duž njegove koraljne barijere je većina flore i faune endemična a zalasci sunca su spektakularni. Slobodno vrijeme za kupanje. Povratak u grad. Noćenje u privatnom smještaju.

6. dan: Trinidad - Salto de Caburni - Trinidad (D)

Danas nas čeka izlet u Nacionalni Park Topes de Collantes. Ukrcat ćemo se u stari ruski kamion koji će vas odvesti do ulaska u nacionalni park. Prošetat ćemo do vodopada Salto de Caburni (cca 2 sata hoda), uživajući u bujnom tropskom zelenilu. Po dolasku se možete okupati u predivnom okruženju džungle. Povratak u Trinidad. Ostatak večeri slobodan za vlastite programe. Noćenje u privatnom smještaju.

7. dan: Trinidad - Santa Clara - Havana (D)

Nakon doručka vožnja do Santa Clare, modernog grada u središnjoj Kubi. Po dolasku obilazak gradske jezgre gdje ćemo posjetiti katedralu, gradsku vijećnicu, parkove i jedinstven mauzolej. Ernesta Che Guevare, podignut u sjećanje na revolucionara i njegove borce. U popodnevnim satima nastavljamo putovanje prema Havani. Noćenje u privatnom smještaju, ostatak večeri slobodan za vlastite programe.

8. dan: Havana - Finca Vigia - Cojimar - Havana (D)

Doručak u hotelu, a zatim vožnja prema San Francisco de Paula, udaljenom 15-ak km od Havane. Obilazak Hemingwayevog muzeja „Finca Vigia“. Poznati američki novelist u ovoj je kući živio od 1939. do 1960., kada se ponovo vratio u svoju domovinu. Nakon razgleda nastavljamo do obalnog ribarskog mjesta Cojimar. Prošetat ćemo ovim mirnim mjestom gdje možete uz opuštenu atmosferu vidjeti svakodnevne aktivnosti mještana. Nakon fakultativnog ručka u lokalnom restoranu, odlazak autobusom prema plažama na istoku Havane. Samo 18 km istočno od centra grada Havane su plaže „Habana del Este” koje se protežu na oko 10 km obale. Daleko od gradske vreve, to je destinacija koja nudi svoje čari Kubancima i strancima: čisto more, bijeli oblaci, nebo i fini pijesak. Slobodno vrijeme za kupanje. Povratak u Havanu tijekom večernjih sati. Noćenje u privatnom smještaju.

9. dan: Havana - Las Terazzas - Soroa - Havana (D)

Nakon doručka vožnja do grada Las Terrazas, koji se smatra ekološkim glavnim gradom Kube. Posjet ćemo plantažu kave Buenavista, i Hotel Moka koji se nalazi na šumovitom brežuljku u predjelu s pogledom na dolinu s malim jezerom. Predvorje i okolno područje su fantastični, s drvećem koje raste i prolazi kroz zgradu. Nakon fakultativnog ručka u lokalnom restoranu nastavljamo putovanje do Soroe, Ovdje ćemo posjetiti uzgajalište orhideja, potom odlazimo do terase „Dvorca u oblacima“ gdje ćemo uživati u prekrasnom panoramskom pogledu na Sierra del Rosario. Na kraju obilaska posjetit ćemo Salto del Arco Iris, vodopad koji doseže visinu od 22 metra i ima bazen gdje se može kupati. Povratak u Havanu. Slobodno vrijeme za vlastite programe. Noćenje u privatnom smještaju.

10. dan: Havana - Europa (D)

Nakon doručka slobodno vrijeme do transfera za zračnu luku. U popodnevnim satima transfer za zračnu luku i povratak kući.

11. dan: Zagreb

Povratak kući preko jedne od međunarodnih zračnih luka. Dolazak u Zagreb predviđa se u popodnevnim satima.

Karta

Havana

Piñar del Rio

Dolina Vinjales

NP Ciénaga de Zapata

Trinidad

Dolina šećera

Salto de Caburni

Santa Clara

Finca Vigia

Cojimar

Las Terazzas

Soroa

Općenito o Kubi

Naziv države: Republika Kuba
Površina: 110.860 km²
Stanovništvo: 11 milijuna
Glavni grad: Havana
Službeni jezik: španjolski, a koristi se i engleski
Pozivni broj: +953
Vremenska razlika: – 5 sati

Hrana

Kubanska kuhinja se bazira na različitim kombinacijama piletine i svinjetine, riže, graha i povrća od kojih se rade salate i razna kubanska jela. Dosta se jedu banane i sezonsko voće. Na meniju se mogu naći jastozi, plodovi mora i ribe, no nešto rjeđe nego meso.

Piće

Na Kubi se preporučuje piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Konvertibilni kubanski pesos (CUC); USD 1 = 1 CUC (lipanj 2019.)

Novac

Sa sobom ponesite dolare ili eure jer ih je lakše razmijeniti. Od kreditnih kartica koriste se Visa i Mastercard. Cirrus i Maestro uopće se ne koriste.

Viza

Potrebna. Dobiva se u vidu turističke karte. Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci od datuma izlaska iz Kube.

Odjeća

Preporučujemo laganu odjeću od prirodnih materijala te laganu vestu koju možete ogrnuti čak i za najtoplijih mjeseci zbog jakih klima uređaja u svim zatvorenim prostorima. Ako putujete u zimskom periodu ponesite jaknu, jer prolaskom hladnih fronta temperatura se može spustiti do 10 stupnjeva. Ne preporučuje se nositi sintetička odjeća jer je vlažnost zraka visoka. Kabanica vam može dobro doći neovisno o razdoblju putovanja. Topless je zabranjen. Od obuće najbolje je ponijeti sandale ili lagane cipele/tenisice.

Klima

Klima na Kubi je suptropska. Najviše kiše padne između svibnja i listopada, a sezona vjetrova traje od srpnja do studenog. Razlike u temperaturi kroz godinu su minimalne, a prosječna godišnja temperatura je 25 stupnjeva. Putovati se može tokom cijele godine, no najbolje vrijeme je od siječnja do travnja, za vrijeme svježijih mjeseci s malo padalina.

Električna energija

Koristi se napon od 110 volti, ispravljač (adapter) je potreban.

Mobilni telefoni i internet

Jedino T-Moblie ima roaming s Kubom, dok ga Tele2 i A1 nemaju. Internet je ograničen i jako spor.

Pošaljite upit za Kuba: Srce Kariba

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

13 + 1 =

Možda će vas zanimati i…