Ponuda za ovo putovanje je istekla
Akcija!

Laos: Skriveni čuvar rijeke Mekong

od 14,350 kn 13,550 kn

U pripremi

Popust:
Očisti

    • 2400 kn
    • 2800 kn
    • 1120 kn
    • 320 kn
    • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
14 dana
Vrsta putovanja:
Grupno
Šifra putovanja:
LA-19-14-G
Veličina grupe:
10-15
Destinacija:

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Europa: Polazak iz zračne luke Zagreb i, uz presjedanje, let prema Aziji. Noćni let.

2. dan: Azija - Luang Prabang: Dolazak u Luang Prabang u popodnevnim satima. Po smještaju u hotel odmor od putovanja i noćenje.

3. dan: Luang Prabang (D): Luang Prabang, šarmantan gradić u kome se miješaju kolonijalni francuski i laoski stil gradnje sigurno je mjesto koje ćete dugo pamtiti. U prvom dijelu dana krećemo u razgled grada u kojem ima štošta za vidjeti. Posjetit ćemo Wat Xieng Thong koji je dekoriran pozlaćenom štukaturom, mozaicima stabla života i prolazima, a predstavlja lijepi primjer stare arhitekture hramova. Posjetit ćemo i nekadašnju kraljevsku palaču koja je pretvorena u Nacionalni muzej. Tu ćemo vidjeti lijepu kolekciju izložaka koji prikazuju bogatstvo laoške kulture od prvih laoških kraljeva pa sve do neovisnosti. Ostatak dana slobodan je za opuštanje, samostalne šetnje i uživanje u ovom ljupkom gradiću. Uvečer preporučujemo šetnju po noćnom bazaru. Noćenje.

4. dan: Luang Prabang - spilje Pak Ou - Luang Prabang (D): Danas odlazimo na vožnju brodom po rijeci Mekong. Prvo ćemo se zaustaviti u selu Ban Xang Hai, gdje ćemo vidjeti kako seljani proizvode vino od riže. Nastavljamo vožnju okruženi čudesnim krajolicima sve do mističnih špilja Pak Ou. Špilje su ispunjene s tisućama Budinih statua raznih veličina i oblika, a ovamo su ih donijeli pobožni seljani. Po povratku u Luang Prabang nastavljamo s istraživanjem grada. Posjetit ćemo impresivnu stupu Wat Visoun, mauzolej Wat Aham te Wat Mai. Razgled ćemo zaokružiti usponom na brdo Phousi u samom središtu grada, odakle se pruža predivan panoramski pogled na grad i rijeku Mekong. Noćenje.

5. dan: Luang Prabang - vodopadi Khouang Si - Luang Prabang (D): Ako se ustanemo dovoljno rano i krenemo u grad prije izlaska sunca, možemo sudjelovati u svakodnevnoj jutarnjoj ceremoniji „pružanja ruke“ kad redovnici obučeni u narančaste halje hodaju ulicom i skupljaju milodare od vjernih stanovnika i posjetitelja. Ova stara budistička tradicija zadržala se još samo u Laosu. Potom odlazimo na izlet van grada, do vodopada Khouang Si. Putem ćemo se zaustaviti u selu Ban Na Oun u kojem obitava pleme Hmong. Oni su vrlo siromašni, ali i danas čuvaju svoju bogatu tradiciju. Nakon šetnje selom nastavljamo dalje. Zvuk vode objavit će nam dobrodošlicu i znat ćemo da smo stigli na vodopade Kuang Si. Ovi prekrasni vodopadi okruženi su bujnom vegetacijom, a spuštaju se kaskadno s visine od 60 m, čineći male bazene bistre tirkizne vode. Ovo je savršeno mjesto za kupanje i uživanje u džunglovitom okruženju. Ako želite, možemo krenuti u potragu za izvorom vodopada, a kad ga nađemo, bit ćemo nagrađeni panoramskim pogledom na okolicu. Opcionalno, moguć je posjet obližnjem parku leptira koji uz leptire ima i lijep vrt s orhidejama, malim vodopadima i jezercem pored kojeg možemo odmoriti. Ulaznica košta oko 5 USD i plaća se na licu mjesta.

6. dan: Luang Prabang - Xieng Khouang - Phonsavanh (D): Slijedeća destinacija je zabačena provincija Xieng Khouang, koja je velikim dijelom razorena za vrijeme američkih bombardiranja od 1964.-1973. godine. Vožnja ovom pokrajinom najbolji je način da se upozna stvarni Laos. Susretat ćemo malo drugih turista, a uglavnom ćemo nailaziti na seljake kojima ćemo mi biti zanimljivi isto toliko koliko i oni nama. Vožnja će biti dugačka i naporna, no putem ćemo se zaustavljati kako bi se odmorili i uhvatili kakvu lijepu fotografiju. Sredinom dana stižemo u Phonsavanh, središte provincije Xieng Khouang. Ostatak dana slobodan za šetnju po lokalnoj tržnici i upijanje lokalne atmosfere. Noćenje.

7. dan: Xieng Khouang - Polje vrčeva - Vang Vieng (D): Nedaleko grada nalazi se „Polje vrčeva“ (Plain of Jars), impresivno arheološko nalazište po kojem su porazbacane stotine velikih kamenih vrčeva. Vjeruje se da su ti vrčevi stari preko 2000 godina, no većina arheologa još uvijek nije sigurna čemu su oni služili. Nakon što prošećemo ovim područjem zaogrnutim u veo tajne, nastavljamo putovanje krivudavom cestom, kroz čudesne planinske krajolike, sve do šarmantnog Vang Vienga. Ovo nekad spokojno i tiho selo sve više postaje destinacija za avanturizam jer pruža odlične mogućnosti za bavljenje raznim avanturističkim sportovima (špiljarenje, kajaking i slično). U Vang Vieng stižemo pod kraj dana, ovisno o uvjetima na cesti. Po dolasku smještaj u hotel i noćenje.

8. dan: Vang Vieng - Vientiane (D): Idealan način da razgledamo čudesno lijepu prirodu u okolici Vang Vienga je vožnja po rijeci Nam Song. Ujutro ćemo se malim brodićem odvesti do spilje Tham Jang, svetog mjesta koje je nekad služilo kao skrovište u koje se lokalno stanovništvo skrivalo pred kineskim napadačima. Uspet ćemo se da bi posjetili spilju, odakle možemo uživati i u lijepim vidicima na idiličnu dolinu i panoramskom pogledu na mjesto Vang Vieng. Potom povratak u Vang Vieng i ostatak vremena slobodan za samostalna istraživanja (možete iznajmiti bicikl, motor ili kajak - ove aktivnosti nisu uključene u cijenu). Sredinom poslijepodneva nastavljamo putovanje prema prijestolnici Laosa. Prolazit ćemo valovite terene i uz stara, već oronula sela, sve do Vientianea. Ovaj mali gradić mješavina je domaćeg s tajlandskim, vijetnamskim, kineskim i francuskim utjecajima. Po dolasku ćemo se smjestiti u hotel i noćiti.

9. dan: Vientiane - Pakse (D) - noćni autobus: Istraživanje Vientianea započet ćemo s Wat Sisaketom, najstarijim hramom u Vientianeu u kome se nalazi impozantna zbirka fresaka i Budinih statua. Potom ćemo posjetiti nekadašnji kraljevski hram Haw Pha Kaew u kome se nekada nalazio famozni kip smaragdnog Bude te Patouxai, poznat kao Vientianeski Slavoluk slobode. Vidjet ćemo i famoznu That Luang Stupu. Na izlazu iz grada nalazi se ogroman Most prijateljstva i impresivan Buda park. U parku uz samu rijeku Mekong nalaze se brojne budističke i hinduističke skulpture koje je izradio misteriozni monah. Posjetit ćemo ove dvije lokacije, a u kasno poslijepodne transfer do autobusne stanice, gdje ćemo se ukrcati na komforan turistički autobus za Paksu. Noćna vožnja.

10. dan: Pakse - Wat Phou - vodopadi Khone Phapheng - otok Khong (D): U Pakse stižemo u ranim jutarnjim satima. Odvest ćemo se van grada do nekadašnje kraljevske prijestolnice Champasak, u čijoj blizini se smjestio pred-angkorski hram Wat Phu. Ovo nalazište nekad je bilo važno svetište Kmerskog carstva. Prošetat ćemo donjim i gornjim dijelom svetišta i nailaziti na razna hindu božanstva, između ostalog Višnu, Šivu i Kalu. S gornjeg dijela hrama pruža se lijepi pogled na okolicu sve do moćne rijeke Mekong. Posjetit ćemo Wat Phou muzej i hram Oum Moung. Nastavljamo vožnju prema otoku Khong, prolazeći putem kraj brojnih uspavanih seoca. Prije nego stignemo na naše odredište zaustavit ćemo se da bi posjetili vodopad Khone Phapheng koji se smatra najvećim vodopadom jugoistočne Azije. Krajem dana stižemo na otok Khong gdje ćemo noćiti.

11. dan: otok Khong - otok Khone - otok Khong (D): Danas ćemo zaploviti tradicionalnom barkom na široko područje rijeke Mekong iz kojeg u sušnoj sezoni izviruje tisuće otočića pa ga nazivaju i Si Phan Don ili područje „4000 otoka“. Proći ćemo otok Ket i otok Som da bi konačno stigli do otoka Khone. Prošetat ćemo selom Ban Khone i izbliza vidjeti kako živi lokalno stanovništvo. Vidjet ćemo i neke ostatke iz doba francuskog kolonijalizma. Potom nastavljamo do vodopada Liphi, poznatih i pod nazivom „Vražji koridor“. Na ovom području mogu se vidjeti i rijetki slatkovodni Irrawaddy delfini. Ostatak dana slobodan. Noćenje na otoku Khong.

12. dan: otok Khong - visoravan Boloven - vodopadi Tatlo - Pakse (D): Naša iduća destinacija je plodna vulkanska visoravan Boloven. Putovat ćemo preko mjesta Paksong i putem prolaziti uz brojna ljepuškasta sela, preko brdašaca, okruženi kontrastom bujnog zelenila i crvenog bazaltnog tla. Uživat ćemo u krajolicima i susretima s lokalnim stanovništvom. Paksong je glavno središte odakle dolazi laoška kava pa ćemo putem posjetiti najveće nasade kave u regiji. Potom nastavljamo prema vodopadima Tatlo, planinskom području nastanjenom brojnim etničkim skupinama, između ostalog skupinama Alack, Katang i Nge. Oni i danas održavaju svoj stari način života i njeguju stare kulturne tradicije. Svaka od ovih skupina prepoznatljiva je po svojoj specifičnoj odjeći. Sredinom poslijepodneva započinjemo povratak prema gradu Pakse. Putem ćemo se zaustaviti da bi posjetili slikoviti vodopad Phasoume i obližnje selo Katu. Po dolasku u Pakse smjestit ćemo se u hotel i noćiti.

13. dan: Pakse - Europa (D): Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i povratak prema Europi. Noćni let.

14. dan: Europa - Zagreb: Uz presjedanja dolazak u Zagreb prema redu letenja.

Special offer

Ovo putovanje vodi vas od ljupkog Luang Prabanga preko rijetko posjećenih „Polja vrčeva“ i središta avanturističkih sportova Vang Vienga do jedne od najmanjih prijestolnica na svijetu – Vientianea. Premda većina tura završava ovdje i nastavlja se u nekoj od susjednih zemalja, mi ćemo nastaviti prema južnom dijelu Laosa koji također skriva brojne ljepote. Vodimo vas do pred-angkorskog svetišta Wat Phu, a zatim i do Si Phan Don-a, područja na kojem se rijeka Mekong razlijeva preko bezbroj vodopada, među kojima leži čak 4000 otoka. Potražit ćemo slatkovodne delfine, a za kraj putovanja posjetit ćemo visoravan Boloven i njegove nasade kave.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo je putovanje umjerene težine, ali ne zahtijeva posebne pripreme. Noćit ćemo u malim hotelima s 3 i 4 zvjezdice te u jednostavnim kolibicama u Xieng Khouangu. Imat ćemo nekoliko vožnji brodićima po raznim rijekama, mogućnost za kupanje u prekrasnim tirkiznim kaskadnim vodopadima, puno prirode, kulture i susreta s lokalcima. Neke će vožnje biti duže, a čeka nas jedna noćna vožnja turističkim autobusom od Vientiena do Pakse. Opcionalno vožnju noćnim autobusom moguće je zamijeniti vožnjom avionom uz nadoplatu.

svi letovi
sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz prema programu
ulaznice prema programu
vožnje brodom prema programu
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
jamčevina

pristojbe zračnih luka: 2.400 kn
obroci koji nisu navedeni
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 2.800 kn
nadoplata za opciju s letom od Vientiane do Pakse u iznosu od 1.120 kn
viza za Laos (dobiva se na granici): 40 USD
tranzitna viza za Tajland: 30 EUR
nadoplata za 10 do 14 putnika: 850 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Luang Prabang

spilje Pak Ou

vodopadi Khouang Si

Xieng Khouang

Phonsavanh

Polje vrčeva

Vang Vieng

Vientiane

Pakse

Wat Phou

vodopadi Khone Phapheng

otok Khong

visoravan Boloven

vodopadi Tatlo

 

Naziv države: Laoska Narodna Demokratska Republika

Površina: 236.800 km²

Stanovništvo: 5.7 milijuna

Glavni grad: Vientiane

Službeni jezik: laoški

Pozivni broj: +856

Vremenska razlika: +6 sati, + 5 sati ljeti

Klima: Laos ima tropsku klimu, s kišnom sezonom od svibnja do listopada kad su temperature najviše. Sušna sezona traje od studenog do travnja, a temperature su ugodnije, osim u planinskim predjelima koji u to vrijeme mogu biti jako hladni. Najhladniji mjesec je prosinac. Najbolje vrijeme za putovanja je od studenog do veljače. Od veljače do svibnja zrak se napuni smogom od zapaljene trstike koju seljaci posvuda spaljuju pa je vidljivost drastično smanjena (posebno u gornjem dijelu zemlje).

Odjeća: Laos je tradicionalna zemlja stoga izbjegavajte odjeću koja previše otkriva. Odjeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Tokom cijele godine u Laosu je toplo i vlažno stoga odaberite materijale od prirodnih vlakana poput pamuka, svile ili lana. Za hodanje preporučujemo ugodne sandale ili tenisice, a možete ponijeti i japanke.

Piće: Preporučuje se piti flaširana voda.

Hrana: Temelj laoške kuhinje je ljepljiva riža uz koju se poslužuje salata od zelene papaje, meso s povrćem ili riječna riba sa žara. Utjecaj tajlandske i vijetnamske kuhinje je očigledan, uz dodatke čilija, ribljeg umaka, limunskih trava i slično. Često ćete naići na jake juhe s rezancima i sitnim komadićima mesa i povrća. Uz puno začina i zanimljivih okusa prepustite se kušanju tradicionalnih laoških jela. 

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva. Postoji ograničeni rizik od malarije, no tablete nije potrebno piti za sva područja. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta: Laoški kip (LAK); 1 USD = 8,317 LAK; 1 EUR = 9,892 LAK (studeni 2017.)

Novac: Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini. Bolje je nositi dolare jer, osim što ćete za njih dobiti bolji tečaj, ponekad ćete s njima moći i plaćati. Ponesite što više sitnih denominacija (od po 1 dolar). Važno je da sa sobom ponesete novije novčanice jer je starije novčanice teško zamijeniti.

Kreditne kartice su nešto su manje raširene, posebno u ruralnim područjima. Uglavnom se koriste Visa i Master. Bankomate možete naći gotovo svugdje, no imaju dnevni limit pri podizanju gotovine.

Mobilni telefoni i Internet: Vipnet, Tele 2 i T-Mobile imaju roaming s Laosom. Internetska pokrivenost je dobra. Samo u zabačenim područjima možda nećete moći koristiti Internet, ili će biti nešto sporiji i skuplji. Internet caffee-i nalaze se u svim turističkim središtima, a cijene variraju. Neki hoteli pružaju besplatnu uslugu Interneta uz recepciju.

Električna energija: Koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao kod nas. Dobro je ipak sa sobom imati adapter za utičnice američkog tipa; s dvije i tri rupe.

Viza: Viza je potrebna, a dobiva se na granici, pri ulasku u zemlju.

Pošaljite upit ili rezervirajte Laos i Kambodža: Čudesna jugoistočna Azija

Odabrano putovanje:

6 + 14 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Laos: Skriveni čuvar rijeke Mekong”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…