Libanon: Domovina Feničana

Premda jedna od najmanjih na Bliskom istoku, Libanon je zemlja bogate kulture i povijesti u kojoj se mogu vidjeti fantastično očuvani primjeri ostataka stare povijesti

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 8 dana

Šifra: LB-23-8-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Libanon

Datum polaska: 18.03.2023.,15.04.2023., 28.10.2023.

Naslovna » Azija » Libanon: Domovina Feničana

Status:

Garantirano

Cijena od:

8.100 kn (1094,96 €) + aviokarta

O ovom putovanju

Premda jedna od najmanjih na Bliskom istoku, Libanon je zemlja bogate kulture i povijesti u kojoj se mogu vidjeti fantastično očuvani primjeri ostataka stare povijesti, prije svega jedinstvene rimske ruševine u Baalbeku i fenički ostaci u Byblosu.

Raznovrsni pejzaži još su jedan adut ove lijepe zemljice. Na Mediteranskoj obali smjestio se lijepi dvorac u Sidonu dok planina Chouf skriva palaču Beit Al Dine. Dolina Qadisha razotkriva nam kršćansku povijest i sadašnjost, dok su cedrove šume ponos Libanona. Njeguju ih kao jedinstveno blago, a njihovu važnost naglašava i činjenica da se nalaze na nacionalnoj zastavi.

Ovo putovanje oduševit će ljubitelje povijesti, ali i one koji žele doživjeti Mediteran Bliskog istoka, zanimljivu vjersku strukturu i mješavinu starog tradicionalnog s novim modernim. Tu je i libanonska kuhinja koja će razveseliti nepca i najvećih gurmana te odlično vino za ljubitelje dobre kapljice. Za one koji žele više, organizirali smo opcionalni tečaj libanonske kuhinje ili poludnevni treking.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i prirodnih ljepota. Svaki dan ćemo odlaziti na izlete i razgledavati povijesne i prirodne bisere raznih dijelova Libanona.

U popodnevnim satima vraćat ćemo se u Beirut i imati dovoljno vremena za uživanje u večernjim šetnjama i njegovom noćnom životu. Noćit ćemo u hotelu s 4*. Tko želi može odabrati jedno od opcionalnih aktivnosti: tečaj kuhanja ili treking.

Što je uključeno

smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 4 zvjezdice (lokalna kategorizacija)
obroci prema programu
transferi, razgledi i izleti prema programu
ulaznice za znamenitosti koje posjećujemo
lokalno vodstvo na engleskom jeziku
pratitelj putovanja na hrvatskom jeziku za min. 10 putnika
troškovi pripreme i organizacije putovanja
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 4.235 kn (562,08 €) (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije
nadoplatu za 10- 14 putnika: 600 kn (79,63 €)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 1.950 kn (258,80 €)
viza za Hrvatske državljane je besplatna i dobiva se u zračnoj luci, za ostale državljane molimo da nas kontaktirate
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače
osobni troškovi

Datumi polazaka

Polazak

Garantirano

18.03.2023.

Trajanje

8 dana

Cijena od

8.100 kn (1075,05 €) + aviokarta

PDF putovanja

Polazak

15.04.2023.

Trajanje

8 dana

Cijena od

8.450 kn (1121,50 €) + aviokarta

PDF putovanja

Polazak

28.10.2023.

Trajanje

8 dana

Cijena od

8.250 kn (1094,96 €) + aviokarta

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Istanbul - Beirut

Polazak iz Zagreba za Beirut, uz presjedanje u Istanbulu nastavak leta za Beirut kamo stižemo u večernjim satima. Nakon carinskih formalnosti transfer do hotela i noćenje. 

2. dan: Beirut - Deir El Qamar - Beit Al Dine - Beirut (D, R)

Beirut, libanonska prijestolnica, ujedno je i najnaseljeniji grad u zemlji. Ovaj Pariz Bliskog Istoka zbog svoje ljepote u prošlosti je nazivan draguljem regije. Grad je to kozmopolitske atmosfere i bogatog kulturnog života, spoj istoka i zapada u kome se miješaju kršćanstvo i islam. Nakon odmora razgledat ćemo grad, a zatim nastavljamo južno do Deir El Qamara, jednog od najbolje očuvanih libanonskih gradova. Brojne palače i znamenite građevine izgrađene su u tradicionalnom stilu pa ga smatraju kulturnom baštinom zemlje. Na lijepom središnjem trgu još uvijek se nalazi nekoliko palača i poznati muzej Marie Baz, crkva naše Gospe te džamija Fakhreddine iz 17. i 18. st. Nastavljamo prema Beit Al Dine gdje ćemo posjetiti palaču, remek-djelo orijentalne arhitekture. Danas služi kao ljetna rezidencija predsjednika Libanona. U predvečerje povratak u Beirut. Noćenje.

3. dan: Beirut - Cedrove šume - Besharreh - Kozhaya - Beirut (D, R)

Doručak u hotelu, a zatim izlet u Cedrove šume, Besharreh i Kozhayu. Današnji dan provest ćemo u prirodi. Odvest ćemo se prema šumi cedrova nedaleko od Becharreha, koja ovdje stoji još iz biblijskih vremena. Na visini od 1.600 do 2.000 m ostatak je stare cedrove šume koja je nekad pokrivala planine Libanona i činila, kako Libanonci kažu, raj na zemlji. Stižemo u Becharreh, mjesto u kojem se rodio poznati pjesnik Halil Džubran (Gibran Khalil Gibran). Posjetit ćemo muzej i saznati o njegovom zanimljivom životu. Nakon ručka i kratkog odmora, posjetit ćemo samostan sv. Antuna koji je samo jedan od mnogih u Svetoj dolini, ali je jedini obnovljen. Dijelom je sagrađen u brdu, a iz njega se pruža predivan pogled na dolinu i cedrove šume. U predvečerje povratak u Beirut i noćenje.

4. dan: Beirut - Jeita - Byblos - Harissa - Beirut (D, R)

Doručak u hotelu, a zatim izlet u Jeitu, Byblos i Harissu. Veličanstvenu spilju Jeitu krase izuzetno lijepi stalaktiti i stalagmiti, a sastoji se od dvije galerije – po donjoj se može provozati brodićem i uživati u lijepim spiljskim formacijama, dok je gornju galeriju moguće istražiti samo pješice. U spilji je izvor rijeke Nahr al-Kalb pa zimi vodostaj toliko naraste da donja galerija može biti potopljena. Nastavak prema selu Harissa. Na visini od 650 m nalazi se kip kojeg nazivaju libanonska Gospa. Postavljen u 19. st., kip Djevice dominira kapelom i pruža panoramski pogled na zaljev Jounieh. U poslijepodnevnim satima odlazak prema Byblosu. Ovaj najstariji stalno nastanjeni grad na svijetu danas je mješavina novog i starog, a dio je obalnog područja nekad znanog kao Kanaan ili Fenicija. Procjenjuje se da je star barem 7.000 godina, a u njemu su Feničani stvorili prvu abecedu. Tu su i brojne ruševine pod zaštitom UNESCO-a koje datiraju iz svih razdoblja libanonske povijesti, čak iz kamenog doba. Razgled Byblosa i šetnja lijepom promenadom uz more. U predvečerje povratak u Beirut. Noćenje.

5. dan: Beirut - Sidon - Tyr - Maghdouche - Beirut (D, R)

Doručak u hotelu, a zatim izlet u Sidon, Tyr i Maghdouche. Vožnja uz obalu južno od Beiruta, do Sidona, nekad bogatog feničkog grada koji i danas živi svoju povijest kroz stari bazar, veliku džamiju, križarski Morski dvorac, nekropolu i karavansaraj Khan el Franj. Razgled Sidona, a zatim nastavak južnije prema Tyru, feničkom gradu zvanom Kraljica na moru, otočnom gradu nenadmašivog sjaja. Cijelo poslijepodne razgled Tyra – između ostalog razgled spektakularnog hipodroma, drugog po redu najvećeg i najbolje očuvanog trkališta iz doba Rimljana. Za kraj dana odvest ćemo se u Maghdouche gdje se nalazi kip djevice Marije. Priča kaže da je iz spilje, na čijem se mjestu danas nalazi crkva, Marija promatrala obalu u očekivanju Isusa i njegovih sljedbenika. U predvečerje povratak u Beirut.

6. dan: Beirut - Baalbeck - Anjar - Ksara - Beirut (D, R)

Doručak u hotelu, a zatim izlet u Baalbeck, Anjar i Ksaru. Baalbek je najveće libanonsko blago iz rimskog doba, čudo antičkog svijeta. Ovdje se nalaze izvrsno očuvani najveći i najljepši rimski hramovi ikad sagrađeni. Uzdižući se visoko nad visoravni Beqaa, njegove monumentalne proporcije obznanjuju moć i snagu carskog Rima. Ovdje su se štovali Jupiter, Venera i Bakho. Nakon razgledavanja odlazak do vinarije Ksara, poznate po korištenju rimskih spilja kao prirodnih vinskih podruma. U jednom od njih kušat će se vino, a zatim nastavak prema Anjaru, jedinstvenom utvrđenom gradu izgrađenom u 8.st. Izgradio ga je damaški kalif iz dinastije Omejida, a mjesto je poznato kao Pustinjska palača. U predvečerje povratak u Beirut.

7. dan: Beirut (D)

Nakon doručka slobodno vrijeme za aktivnosti u vlastitom aranžmanu i lutanja po Beirutu. Noćenje.

8. dan: Beirut - Istanbul - Zagreb

U jutarnjim satima transfer do zračne luke. Let iz Beiruta za Zagreb kamo se dolazak očekuje u večernjim satima.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Za slučaj da se nađe povoljniji avioprijevoznik, zadržavamo pravo izmjene rute letenja. Cijene su izražene za minimalno 15 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*Covid19 Napomena

Pri ulasku u zemlju potrebno je imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati, negativan antigenski test ne stariji od 24 sata ili pokazati potvrdu o cijepljenju na engleskom jeziku (od druge doze mora proći minimalno 15 dana). Ova se pravila mijenjaju pa ih je potrebno stalno provjeravati. Više informacija možete pronaći na ovim stranicama: https://www.iatatravelcentre.com/world.php

Karta

Beirut

Deir El Qamar

Beit Al Dine

Baalbeck

Anjar

Ksara

Jeita

Byblos

Harissa

Sidon

Tyr

Maghdouche

Cedrove šume

Besharreh

Kozhaya

Općenito o Libanonu

Naziv države: Libanonska Republika
Površina: 10.500 km²
Stanovništvo: 3,72milijuna
Glavni grad: Beirut
Službeni jezik: arapski
Pozivni broj: +961
Vremenska razlika: +1 sat

Hrana

Libanonci imaju odličnu i nadaleko poznatu kuhinju. Poznata ukusna jela su baba-ghanoush – spravljen od pečenog patlidžana; falafel – duboko pržene okruglice od mješavine začina i slanutka, shawarma – sendvič s mariniranim mesom s grila. Važan sastojak libanonskih jela je humus – mješavina slanutka, tahini sezama, soka od limuna i češnjaka, a obično se jede s libanonskim kruhom. Najpoznatiji desert je baklava.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda, premda je voda iz pipe u Beirutu pitka. Libanonsko nacionalno piće je arak, liker s okusom anisa koje se obično poslužuje uz tradicionalna libanonska jela. Uz arak, Libanonci imaju dugu tradiciju pijenja vina.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije prisutna. Više informacija o potencijalnim mogućim zaraznim bolestima možete pronaći na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

libanonska funta (LBP); 1 EUR = 1,673.95 LBP ; 1 USD = 1,515.96 LBP; (ožujak 2022.)

Novac

Sa sobom ponesite dolare jer ih primaju svugdje. U skupljim restoranima, hotelima i trgovačkim centrima cijene često i izražavaju u dolarima. Dobro je da sa sobom ponesete manje denominacije dolara (1, 20 i 50) jer ćete razne usluge moći plaćati u dolarima. Mijenjajte manje iznose novca jer ćete LBP uglavnom koristiti samo za napojnice i eventualne vožnje taksijem. Bankomati primaju većinu kartica i moguće ih je naći posvuda.

Viza

Potrebna. Dobiva se na ulazu u zemlju i trenutno je besplatna.

Odjeća

Preporučujemo slojevitu “casual” odjeću i poneki lijepi komad za možebitne večernje izlaske u Beirutu.

Klima

Klima u Libanonu je umjerena mediteranska, s toplim i suhim ljetima te hladnim i kišnim zimama. Godišnje u prosjeku imaju oko 300 sunčanih dana, dok je siječanj najkišniji mjesec u godini. Zime su hladnije, no za naše pojmove ugodne, s prosječnom temperaturom oko 15 stupnjeva, osim u gorju koje primi dosta snijega. Putovati se može tokom cijele godine, no najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (ožujak do svibanj) i jesen (rujan do studeni).

Električna energija

Koristi se napon od 220 volti i utičnice su kao kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Telemach imaju roaming s Libanonom. Internet je dostupan gotovo svugdje.

Pošaljite upit za Libanon: Domovina Feničana

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…