Libanon i Sirija: Libanon i Damask

Nakon obilaska Libanona skrenut ćemo s puta te posjetiti Damask, glavni grad Sirije
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 11 dana

Šifra: LB-SY-20-11-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Libanon i Sirija

Datum polaska: ---

Naslovna » Azija » Libanon i Sirija: Libanon i Damask
agsdi-people

Status:

U pripremi
agsdi-credit-card

FM cijena od:

--- kn + avio takse

Redovna cijena:

---

O ovom putovanju

Premda jedna od najmanjih na Bliskom istoku, Libanon je zemlja bogate kulture i povijesti u kojoj se mogu vidjeti fantastično očuvani primjeri ostataka stare povijesti, prije svega jedinstvene rimske ruševine u Baalbeku i fenički ostaci u Byblosu.

Raznovrsni pejzaži još su jedan adut ove lijepe zemljice. Na Mediteranskoj obali smjestio se lijepi dvorac u Sidonu dok planina Chouf skriva palaču Beit Al Dine. Dolina Qadisha razotkriva nam kršćansku povijest i sadašnjost, dok su cedrove šume ponos Libanona. Njeguju ih kao jedinstveno blago, a njihovu važnost naglašava i činjenica da se nalaze na nacionalnoj zastavi.

Nakon obilaska Libanona skrenut ćemo s puta te posjetiti Damask, glavni grad Sirije koji je već par godina otvoren za turističke posjete. Odvažit ćemo se na ovo putovanje i vidjeti kako danas žive državljani Sirije, osjetit bilo nekadašnje velike civilizacije koja je usko vezana za sve države koje ju okružuju. Ovo putovanje oduševit će ljubitelje povijesti, ali i one koji žele doživjeti Mediteran i zagoru Bliskog istoka, zanimljivu vjersku strukturu i mješavinu starog tradicionalnog s novim modernim.

Tu je libanonska i sirijska kuhinja koja će razveseliti nepca i najvećih gurmana te odlično vino za ljubitelje dobre kapljice. Na kraju dana imat ćete priliku uživati i u noćnom životu jer duh kozmopolitskog Beiruta držat će vas budne do kasnih sati.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i prirodnih ljepota. Svaki dan ćemo odlaziti na izlete i razgledavati povijesne i prirodne bisere raznih dijelova Libanona.

U popodnevnim satima vraćat ćemo se u Beirut i imati dovoljno vremena za uživanje u večernjim šetnjama i njegovom noćnom životu. Noćit ćemo u hotelu s 4+* i 5* u Damasku.

Što je uključeno

svi letovi
sav smještaj
sav prijevoz
navedeni obroci
ulaznice za navedene znamenitosti
lokalni vodič na engleskom
pratitelj iz Hrvatske za minimalno 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

pristojbe zračnih luka: 1.950 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 2.900 kn
obroke koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Istanbul - Beirut

Polazak iz Zagreba za Beirut, uz presjedanje u Istanbulu nastavak leta za Beirut.

2. dan: Istanbul - Beirut - Deir El Qamar - Beit Al Dine - Beirut (R)

Dolazak u Beirut tokom noći. Nakon carinskih formalnosti transfer do hotela i odmor. Beirut, libanonska prijestolnica, ujedno je i najnaseljeniji grad u zemlji. Ovaj Pariz Bliskog Istoka zbog svoje ljepote u prošlosti je nazivan draguljem regije. Grad je to kozmopolitske atmosfere i bogatog kulturnog života, spoj istoka i zapada u kome se miješaju kršćanstvo i islam. Nakon odmora razgledat ćemo grad, a zatim nastavljamo južno do Deir El Qamara, jednog od najbolje očuvanih libanonskih gradova. Brojne palače i znamenite građevine izgrađene su u tradicionalnom stilu pa ga smatraju kulturnom baštinom zemlje. Na lijepom središnjem trgu još uvijek se nalazi nekoliko palača i poznati muzej Marie Baz, crkva naše Gospe te džamija Fakhreddine iz 17. i 18. st. Nastavljamo prema Beit Al Dine gdje ćemo posjetiti palaču, remek-djelo orijentalne arhitekture. Danas služi kao ljetna rezidencija predsjednika Libanona. U predvečerje povratak u Beirut. Noćenje.

3. dan: Beirut - Baalbeck - Anjar - Ksara - Beirut (D, R)

Doručak u hotelu, a zatim izlet u Baalbeck, Anjar i Ksaru. Baalbek je najveće libanonsko blago iz rimskog doba, čudo antičkog svijeta. Ovdje se nalaze izvrsno očuvani najveći i najljepši rimski hramovi ikad sagrađeni. Uzdižući se visoko nad visoravni Beqaa, njegove monumentalne proporcije obznanjuju moć i snagu carskog Rima. Ovdje su se štovali Jupiter, Venera i Bakho. Nakon razgledavanja odlazak do vinarije Ksara, poznate po korištenju rimskih spilja kao prirodnih vinskih podruma. U jednom od njih kušat će se vino, a zatim nastavak prema Anjaru, jedinstvenom utvrđenom gradu izgrađenom u 8.st. Izgradio ga je damaški kalif iz dinastije Omejida, a mjesto je poznato kao Pustinjska palača. U predvečerje povratak u Beirut.

4. dan: Beirut - Jeita - Byblos - Harissa - Beirut (D, R)

Doručak u hotelu, a zatim izlet u Jeitu, Byblos i Harissu. Veličanstvenu spilju Jeitu krase izuzetno lijepi stalaktiti i stalagmiti, a sastoji se od dvije galerije – po donjoj se može provozati brodićem i uživati u lijepim spiljskim formacijama, dok je gornju galeriju moguće istražiti samo pješice. U spilji je izvor rijeke Nahr al-Kalb pa zimi vodostaj toliko naraste da donja galerija može biti potopljena. Nastavak prema selu Harissa. Na visini od 650 m nalazi se kip kojeg nazivaju libanonska Gospa. Postavljen u 19. st., kip Djevice dominira kapelom i pruža panoramski pogled na zaljev Jounieh. U poslijepodnevnim satima odlazak prema Byblosu. Ovaj najstariji stalno nastanjeni grad na svijetu danas je mješavina novog i starog, a dio je obalnog područja nekad znanog kao Kanaan ili Fenicija. Procjenjuje se da je star barem 7.000 godina, a u njemu su Feničani stvorili prvu abecedu. Tu su i brojne ruševine pod zaštitom UNESCO-a koje datiraju iz svih razdoblja libanonske povijesti, čak iz kamenog doba. Razgled Byblosa i šetnja lijepom promenadom uz more. U predvečerje povratak u Beirut. Noćenje.

5. dan: Beirut - Sidon - Tyr - Maghdouche - Beirut (D, R)

Doručak u hotelu, a zatim izlet u Sidon, Tyr i Maghdouche. Vožnja uz obalu južno od Beiruta, do Sidona, nekad bogatog feničkog grada koji i danas živi svoju povijest kroz stari bazar, veliku džamiju, križarski Morski dvorac, nekropolu i karavansaraj Khan el Franj. Razgled Sidona, a zatim nastavak južnije prema Tyru, feničkom gradu zvanom Kraljica na moru, otočnom gradu nenadmašivog sjaja. Cijelo poslijepodne razgled Tyra – između ostalog razgled spektakularnog hipodroma, drugog po redu najvećeg i najbolje očuvanog trkališta iz doba Rimljana. Za kraj dana odvest ćemo se u Maghdouche gdje se nalazi kip djevice Marije. Priča kaže da je iz spilje, na čijem se mjestu danas nalazi crkva, Marija promatrala obalu u očekivanju Isusa i njegovih sljedbenika. U predvečerje povratak u Beirut.

6. dan: Beirut - Cedrove šume - Besharreh - Kozhaya - Beirut (D, R)

Doručak u hotelu, a zatim izlet u Cedrove šume, Besharreh i Kozhayu. Današnji dan provest ćemo u prirodi. Odvest ćemo se prema šumi cedrova nedaleko od Becharreha, koja ovdje stoji još iz biblijskih vremena. Na visini od 1.600 do 2.000 m ostatak je stare cedrove šume koja je nekad pokrivala planine Libanona i činila, kako Libanonci kažu, raj na zemlji. Stižemo u Becharreh, mjesto u kojem se rodio poznati pjesnik Halil Džubran (Gibran Khalil Gibran). Posjetit ćemo muzej i saznati o njegovom zanimljivom životu. Nakon ručka i kratkog odmora, posjetit ćemo samostan sv. Antuna koji je samo jedan od mnogih u Svetoj dolini, ali je jedini obnovljen. Dijelom je sagrađen u brdu, a iz njega se pruža predivan pogled na dolinu i cedrove šume. U predvečerje povratak u Beirut i noćenje.

7. dan: Beirut (D)

Nakon doručka slobodno vrijeme za aktivnosti u vlastitom aranžmanu i lutanja po Beirutu. Noćenje.

8. dan: Beirut - Damask (Sirija) (D, V)

Nakon doručka u hotelu sastanak grupe i polazak prema granici sa Sirijom. Nakon carinskih formalnosti nastavak putovanja cestom koja nas vodi u jedan od najstarijih gradova svijeta, Damask. U srednjem vijeku grad je bio središte obrtničke industrije među kojem se posebno isticala izrada mačeva i čipke. Grad ima oko 125 spomenika iz različitih razdoblja njegove povijesti. Posjetit ćemo Nacionalni muzej u kojem se nalazi najbolja zbirka arheoloških artefakata iz cijele zemlje. Među njegovim blagom nalazi se fragment najstarije poznate abecede na svijetu, otkriven u Ugaritu. Vidjet ćemo sinagogu staru 1.800 godina koja je prenesena dio po dio iz Dura Europosa kako bi danas stajala u Damasku. Osim navedenog posjetit ćemo i Mauzolej Saladina i džamiju u Umayyadu, koja je nazvana po prvoj islamskoj vladajućoj dinastiji i jedan je od najvećih spomenika ranog islama. Nakon razgleda odlazimo prema hotelu. Večera u tradicionalnom lokalnom restoranu. Smještaj i noćenje.

9. dan: Damask (D, R)

Nakon doručka, nastavak obilaska Damaska. Dan ćemo provesti u starom gradu lutajući ulicama i upoznavajući lokalno stanovništvo, kulturu i sadašnji život koji vode. Posjetit ćemo Souq Al Hamidiyeh., najveći sirijski natkriveni bazar koji ispunjava naša osjetila bojama, mirisima i okusima… Proći ćemo legendarnom ulicom Ravna, spomenutoj u Bibliji, koja obuhvaća duljinu starog grada od Istoka do Zapada. Obići ćemo palaču Azem koja je služila kao rezidencijalna raskošna kuća otomanskog guvernera. U popodnevnim satima radimo pauzu i odlazimo do lokalne obitelji koja će za nas spremiti tradicionalna jela i skuhati nam čaj za okrijepu. Potom odlazimo do kršćanske četvrti Bab Touma gdje se u blizini nalazi kapela sv. Ananije i prozor sv. Pavla. Povratak u hotel, smješten u starom gradu. Noćenje.

10. dan: Damask - Maalula - Sednaya - Beirut (D)

Nakon doručka opraštamo se od Damaska i vozimo prema Maaluli, važnom povijesnom središtu kršćana u Siriji. Kuće u Maaluli veselo su obojane ljubičastim i plavim bojama, a na istom se mjestu smjestila impozantna klisura između dviju planina. Maalula je također dom stanovnika koji još govore aramejskim dijalektom, jezikom Isusa Krista. Tu su se smjestila i dva povijesna kršćanska samostana Grčke pravoslavne crkve. Potom vožnja prema Sednayi, poznatoj po slikovitim vidikovcima i kršćanskoj baštini. Nakon Jeruzalema, Sednaya je najpoznatije središte kršćanskog hodočašća na istoku od 6. stoljeća. Nakon razgleda odlazimo prema libanonsko – sirijskoj granici. Nakon carinskih formalnosti vožnja prema Beirutu. Dolazak u hotel u poslijepodnevnim satima. Prijava u hotel. Noćenje.

11. dan: Beirut - Istanbul - Zagreb

Let iz Beiruta uz presjedanje u Istanbulu, nastavak leta za Zagreb. Dolazak se očekuje u jutarnjim satima.

Karta

Beirut

Deir El Qamar

Beit Al Dine

Baalbeck

Anjar

Ksara

Jeita

Byblos

Harissa

Sidon

Tyr

Maghdouche

Cedrove šume

Besharreh

Kozhaya

Damask

Maalula

Sednaya

Općenito o Libanonu

Naziv države: Libanonska Republika
Površina: 10.500 km²
Stanovništvo: 3,72milijuna
Glavni grad: Beirut
Službeni jezik: arapski
Pozivni broj: +961
Vremenska razlika: +1 sat

Hrana

Libanonci imaju odličnu i nadaleko poznatu kuhinju. Poznata ukusna jela su baba-ghanoush – spravljen od pečenog patlidžana; falafel – duboko pržene okruglice od mješavine začina i slanutka, shawarma – sendvič s mariniranim mesom s grila. Važan sastojak libanonskih jela je humus – mješavina slanutka, tahini sezama, soka od limuna i češnjaka, a obično se jede s libanonskim kruhom. Najpoznatiji desert je baklava.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda, premda je voda iz pipe u Beirutu pitka. Libanonsko nacionalno piće je arak, liker s okusom anisa koje se obično poslužuje uz tradicionalna libanonska jela. Uz arak, Libanonci imaju dugu tradiciju pijenja vina.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije prisutna. Više informacija o potencijalnim mogućim zaraznim bolestima možete pronaći na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

libanonska funta (LBP); 1 EUR = 1,673.35 LBP; 1 USD = 1,510.86 LBP (prosinac 2019.)

Novac

Sa sobom ponesite dolare jer ih primaju svugdje. U skupljim restoranima, hotelima i trgovačkim centrima cijene često i izražavaju u dolarima. Dobro je da sa sobom ponesete manje denominacije dolara (1, 20 i 50) jer ćete razne usluge moći plaćati u dolarima. Mijenjajte manje iznose novca jer ćete LBP uglavnom koristiti samo za napojnice i eventualne vožnje taksijem. Bankomati primaju većinu kartica i moguće ih je naći posvuda.

Viza

Potrebna. Dobiva se na ulazu u zemlju i trenutno je besplatna.

Odjeća

Preporučujemo slojevitu “casual” odjeću i poneki lijepi komad za možebitne večernje izlaske u Beirutu.

Klima

Klima u Libanonu je umjerena mediteranska, s toplim i suhim ljetima te hladnim i kišnim zimama. Godišnje u prosjeku imaju oko 300 sunčanih dana, dok je siječanj najkišniji mjesec u godini. Zime su hladnije, no za naše pojmove ugodne, s prosječnom temperaturom oko 15 stupnjeva, osim u gorju koje primi dosta snijega. Putovati se može tokom cijele godine, no najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (ožujak do svibanj) i jesen (rujan do studeni).

Električna energija

Koristi se napon od 220 volti i utičnice su kao kod nas.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Libanonom. Internet je dostupan gotovo svugdje.

Općenito o Siriji

Naziv države: Sirijska Arapska Republika
Površina: 185.180 km²
Stanovništvo: 18.563.595
Glavni grad: Damask
Službeni jezik: arapski
Pozivni broj: +963
Vremenska razlika: +2 sata

Hrana

Sirijska kuhinja je nadaleko poznata. Jela su slična libanonskoj kuhinji a mješavina su povrća, riže i mljevenog mesa s dodatkom ukusnih začina. Jede se najviše piletina i janjetina te dosta salate i orašastih plodova. Najpoznatiji desert je baklava. Prepustite se uživanju u tradicionalnim specijalitetima poput Yabraka – mljeveno meso s rižom umotano u listove vinove loze, Kibbeh bil sanieh – pečeno mljeveno meso s bulgurom, dodatkom ljutih začina i pinjola.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda. Najčešće piće je čaj. Kava je dostupna posvuda, a alkohol je dostupan u specijaliziranim trgovinama i hotelima. 

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije prisutna. Više informacija o potencijalnim mogućim zaraznim bolestima možete pronaći na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Sirijska funta (SYP); 1 EUR = 570.180 SYP; 1 USD = 514.999 SYP (prosinac 2019.)

Novac

Sa sobom ponesite manje denominacije novčanica. Novac se mijenja u komercijalnim bankama. Nemojte mijenjati puno novaca ukoliko ih ne mislite potrošiti jer tečaj koji ćete dobiti prilikom kupnje dolara ili eura neće biti zadovoljavajući. American Express i Diners su široko prihvaćeni a neki hoteli primaju i MasterCard kartice.

Viza

Potrebna. Dobiva se na ulazu u zemlju uz predradnje agencije.

Odjeća

Preporučujemo slojevitu “casual” odjeću. U Damasku se može vidjeti mješavina moderne i tradicionalne odjeće. Preporučujemo da odjeću prilagodite okolini i vremenskim uvjetima prilikom putovanja. Nosite duže suknje i hlače ispod koljena; pokrivena ramena i duže majice koje prekrivaju bokove su dobrodošli. Izbjegavajte minice, kratke hlače i majice na bretele.

Klima

Zapadna Sirija (područje Damaska) ima umjerenu mediteransku klimu, s toplim dugim ljetima i blagim zimama. Godišnje u prosjeku padne 200 ml kiše, najviše u zimskim mjesecima dok je u području pustinja taj postotak manji sa oko 75 ml kiše. Zime su hladnije, s prosječnom temperaturom oko 4 stupnja a ljeta su vruća s prosječnom temperaturom oko 30 stupnjeva. Putovati se može tokom cijele godine, no najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (ožujak do svibanj) i jesen (rujan do studeni).

Električna energija

Koristi se napon od 220 volti i utičnice su s dvije rupe.

Mobilni telefoni i internet

A1 i T-Mobile imaju roaming sa Sirijom. Internet je dostupan u gradovima i okolici.

Pošaljite upit za Libanon i Sirija: Libanon i Damask

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

4 + 7 =

Možda će vas zanimati i…

Obavijest
Dragi naši putnici, Zbog situacije s Covid19 naš tim i dalje radi od kuće, no na raspolaganju smo vam, kao i do sada, putem naših kontakt telefona: 01-5577-550; 098–640–369 ili 099-4265-422 i maila: info@perzepolis.hr.
U slučaju da imate potrebu za sastanak s nama uživo, javite nam se putem telefona ili maila kako bi dogovorili mjesto i vrijeme susreta.