Akcija!

Libanon i Sirija: Libanon i Damask

od 14,290 kn 13,890 kn

Primamo prijave!

Popust:
 • 28/12/2019
Očisti

  Reset options
  • 1950 kn
  • 2900 kn
  • kn
  • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
11 dana
Vrsta putovanja:
Grupno
Šifra putovanja:
LB-SY-19-11-G
Veličina grupe:
10-15
Destinacija:

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Istanbul - Beirut: Polazak iz Zagreba za Beirut, uz presjedanje u Istanbulu nastavak leta za Beirut.

2. dan: Beirut - Deir El Qamar - Beit Al Dine - Beirut (D, R): Dolazak u Beirut tokom noći. Nakon carinskih formalnosti transfer do hotela i odmor. Beirut, libanonska prijestolnica, ujedno je i najnaseljeniji grad u zemlji. Ovaj Pariz Bliskog Istoka zbog svoje ljepote u prošlosti je nazivan draguljem regije. Grad je to kozmopolitske atmosfere i bogatog kulturnog života, spoj istoka i zapada u kome se miješaju kršćanstvo i islam. Nakon doručka u hotelu razgledat ćemo grad, a zatim nastavljamo južno do Deir El Qamara, jednog od najbolje očuvanih libanonskih gradova. Brojne palače i znamenite građevine izgrađene su u tradicionalnom stilu pa ga smatraju kulturnom baštinom zemlje. Na lijepom središnjem trgu još uvijek se nalazi nekoliko palača i poznati muzej Marie Baz, crkva naše Gospe te džamija Fakhreddine iz 17. i 18. st. Nastavljamo prema Beit Al Dine gdje ćemo posjetiti palaču, remek-djelo orijentalne arhitekture. Danas služi kao ljetna rezidencija predsjednika Libanona. U predvečerje povratak u Beirut. Noćenje.

3. dan: Beirut - Sidon - Tyr - Maghdouche - Beirut (D, R): Doručak u hotelu, a zatim izlet u Sidon, Tyr i Maghdouche. Vožnja uz obalu južno od Beiruta, do Sidona, nekad bogatog feničkog grada koji i danas živi svoju povijest kroz stari bazar, veliku džamiju, križarski Morski dvorac, nekropolu i karavansaraj Khan el Franj. Razgled Sidona, a zatim nastavak južnije prema Tyru, feničkom gradu zvanom Kraljica na moru, otočnom gradu nenadmašivog sjaja. Cijelo poslijepodne razgled Tyra - između ostalog razgled spektakularnog hipodroma, drugog po redu najvećeg i najbolje očuvanog trkališta iz doba Rimljana. Za kraj dana odvest ćemo se u Maghdouche gdje se nalazi kip djevice Marije. Priča kaže da je iz spilje, na čijem se mjestu danas nalazi crkva, Marija promatrala obalu u očekivanju Isusa i njegovih sljedbenika. U predvečerje povratak u Beirut.

4. dan: Beirut - Cedrove šume - Besharreh - Kozhaya - Beirut (D, R): Doručak u hotelu, a zatim izlet u Cedrove šume, Besharreh i Kozhayu. Današnji dan provest ćemo u prirodi. Odvest ćemo se prema šumi cedrova nedaleko od Becharreha, koja ovdje stoji još iz biblijskih vremena. Na visini od 1.600 do 2.000 m ostatak je stare cedrove šume koja je nekad pokrivala planine Libanona i činila, kako Libanonci kažu, raj na zemlji. Stižemo u Becharreh, mjesto u kojem se rodio poznati pjesnik Halil Džubran (Gibran Khalil Gibran). Posjetit ćemo muzej i saznati o njegovom zanimljivom životu. Nakon ručka i kratkog odmora, posjetit ćemo samostan sv. Antuna koji je samo jedan od mnogih u Svetoj dolini, ali je jedini obnovljen. Dijelom je sagrađen u brdu, a iz njega se pruža predivan pogled na dolinu i cedrove šume. U predvečerje povratak u Beirut. Nakon odmora u hotelu uputit ćemo se u lokalni restoran na organiziran doček Nove godine 2020.!

5. dan: Beirut - Baalbeck - Anjar - Ksara - Beirut (D, R): Doručak u hotelu, a zatim izlet u Baalbeck, Anjar i Ksaru. Baalbek je najveće libanonsko blago iz rimskog doba, čudo antičkog svijeta. Ovdje se nalaze izvrsno očuvani najveći i najljepši rimski hramovi ikad sagrađeni. Uzdižući se visoko nad visoravni Beqaa, njegove monumentalne proporcije obznanjuju moć i snagu carskog Rima. Ovdje su se štovali Jupiter, Venera i Bakho. Nakon razgledavanja odlazak do vinarije Ksara, poznate po korištenju rimskih spilja kao prirodnih vinskih podruma. U jednom od njih kušat će se vino, a zatim nastavak prema Anjaru, jedinstvenom utvrđenom gradu izgrađenom u 8. st. Izgradio ga je damaški kalif iz dinastije Omejida, a mjesto je poznato kao Pustinjska palača. U predvečerje povratak u Beirut.

6. dan: Beirut - Jeita - Byblos - Harissa - Beirut (D, R) : Doručak u hotelu, a zatim izlet u Jeitu, Byblos i Harissu. Veličanstvenu spilju Jeitu krase izuzetno lijepi stalaktiti i stalagmiti, a sastoji se od dvije galerije - po donjoj se može provozati brodićem i uživati u lijepim spiljskim formacijama, dok je gornju galeriju moguće istražiti samo pješice. U spilji je izvor rijeke Nahr al-Kalb pa zimi vodostaj toliko naraste da donja galerija može biti potopljena. Nastavak prema selu Harissa. Na visini od 650 m nalazi se kip kojeg nazivaju libanonska Gospa. Postavljen u 19. st., kip Djevice dominira kapelom i pruža panoramski pogled na zaljev Jounieh. U poslijepodnevnim satima odlazak prema Byblosu. Ovaj najstariji stalno nastanjeni grad na svijetu danas je mješavina novog i starog, a dio je obalnog područja nekad znanog kao Kanaan ili Fenicija. Procjenjuje se da je star barem 7.000 godina, a u njemu su Feničani stvorili prvu abecedu. Tu su i brojne ruševine pod zaštitom UNESCO-a koje datiraju iz svih razdoblja libanonske povijesti, čak iz kamenog doba. Razgled Byblosa i šetnja lijepom promenadom uz more. U predvečerje povratak u Beirut. Noćenje.

7. dan: Beirut (D): Nakon doručka slobodno vrijeme za aktivnosti u vlastitom aranžmanu i lutanja po Beirutu. Noćenje.

8. dan: Beirut - Damask (Sirija) (D, V): Nakon doručka u hotelu sastanak grupe i polazak prema granici sa Sirijom. Nakon carinskih formalnosti nastavak putovanja cestom koja nas vodi u jedan od najstarijih gradova svijeta, Damask. U srednjem vijeku grad je bio središte obrtničke industrije među kojem se posebno isticala izrada mačeva i čipke. Grad ima oko 125 spomenika iz različitih razdoblja njegove povijesti. Posjetit ćemo Nacionalni muzej u kojem se nalazi najbolja zbirka arheoloških artefakata iz cijele zemlje. Među njegovim blagom nalazi se fragment najstarije poznate abecede na svijetu, otkriven u Ugaritu. Vidjet ćemo sinagogu staru 1.800 godina koja je prenesena dio po dio iz Dura Europosa kako bi danas stajala u Damasku. Osim navedenog posjetit ćemo i Mauzolej Saladina i džamiju u Umayyadu, koja je nazvana po prvoj islamskoj vladajućoj dinastiji i jedan je od najvećih spomenika ranog islama. Nakon razgleda odlazimo prema hotelu. Večera u tradicionalnom lokalnom restoranu. Smještaj i noćenje.

9. dan: Damask (D, R): Nakon doručka, nastavak obilaska Damaska. Dan ćemo provesti u starom gradu lutajući ulicama i upoznavajući lokalno stanovništvo, kulturu i sadašnji život koji vode. Posjetit ćemo Souq Al Hamidiyeh., najveći sirijski natkriveni bazar koji ispunjava naša osjetila bojama, mirisima i okusima… Proći ćemo legendarnom ulicom Ravna, spomenutoj u Bibliji, koja obuhvaća duljinu starog grada od Istoka do Zapada. Obići ćemo palaču Azem koja je služila kao rezidencijalna raskošna kuća otomanskog guvernera. U popodnevnim satima radimo pauzu i odlazimo do lokalne obitelji koja će za nas spremiti tradicionalna jela i skuhati nam čaj za okrijepu. Potom odlazimo do kršćanske četvrti Bab Touma gdje se u blizini nalazi kapela sv. Ananije i prozor sv. Pavla. Povratak u hotel, smješten u starom gradu. Noćenje.

10. dan: Damask - Maalula - Sednaya - Beirut (D): Nakon doručka opraštamo se od Damaska i vozimo prema Maaluli, važnom povijesnom središtu kršćana u Siriji. Kuće u Maaluli veselo su obojane ljubičastim i plavim bojama, a na istom se mjestu smjestila impozantna klisura između dviju planina. Maalula je također dom stanovnika koji još govore aramejskim dijalektom, jezikom Isusa Krista. Tu su se smjestila i dva povijesna kršćanska samostana Grčke pravoslavne crkve. Potom vožnja prema Sednayi, poznatoj po slikovitim vidikovcima i kršćanskoj baštini. Nakon Jeruzalema, Sednaya je najpoznatije središte kršćanskog hodočašća na istoku od 6. stoljeća. Nakon razgleda odlazimo prema libanonsko - sirijskoj granici. Nakon carinskih formalnosti vožnja prema Beirutu. Dolazak u hotel u poslijepodnevnim satima. Prijava u hotel. Noćenje.

11. dan: Beirut - Istanbul - Zagreb : Let iz Beiruta uz presjedanje u Istanbulu, nastavak leta za Zagreb. Dolazak se očekuje u jutarnjim satima.

Special offer

Premda jedna od najmanjih na Bliskom istoku, Libanon je zemlja bogate kulture i povijesti u kojoj se mogu vidjeti fantastično očuvani primjeri ostataka stare povijesti, prije svega jedinstvene rimske ruševine u Baalbeku i fenički ostaci u Byblosu. Raznovrsni pejzaži još su jedan adut ove lijepe zemljice. Na Mediteranskoj obali smjestio se lijepi dvorac u Sidonu dok planina Chouf skriva palaču Beit Al Dine. Dolina Qadisha razotkriva nam kršćansku povijest i sadašnjost, dok su cedrove šume ponos Libanona. Njeguju ih kao jedinstveno blago, a njihovu važnost naglašava i činjenica da se nalaze na nacionalnoj zastavi. Nakon obilaska Libanona skrenut ćemo s puta te posjetiti Damask, glavni grad Sirije koji je već par godina otvoren za turističke posjete. Odvažit ćemo se na ovo putovanje i vidjeti kako danas žive državljani Sirije, osjetit bilo nekadašnje velike civilizacije koja je usko vezana za sve države koje ju okružuju. Ovo putovanje oduševit će ljubitelje povijesti, ali i one koji žele doživjeti Mediteran i zagoru Bliskog istoka, zanimljivu vjersku strukturu i mješavinu starog tradicionalnog s novim modernim. Tu je libanonska i sirijska kuhinja koja će razveseliti nepca i najvećih gurmana te odlično vino za ljubitelje dobre kapljice. Na kraju dana imat ćete priliku uživati i u noćnom životu jer duh kozmopolitskog Beiruta držat će vas budne do kasnih sati.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i prirodnih ljepota. Svaki dan ćemo odlaziti na izlete i razgledavati povijesne i prirodne bisere raznih dijelova Libanona. U popodnevnim satima vraćat ćemo se u Beirut i imati dovoljno vremena za uživanje u večernjim šetnjama i njegovom noćnom životu. Noćit ćemo u hotelu s 4+* i 5* u Damasku.

svi letovi
sav smještaj
sav prijevoz
navedeni obroci
ulaznice za navedene znamenitosti
lokalni vodič na engleskom
pratitelj iz Hrvatske za minimalno 10 putnika
jamčevina

pristojbe zračnih luka: 1.950 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 2.900 kn
obroke koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače

Beirut

Deir El Qamar

Beit Al Dine

Baalbeck

Anjar

Ksara

Jeita

Byblos

Harissa

Sidon

Tyr

Maghdouche

Cedrove šume

Besharreh

Kozhaya

Damask

Maalula

Sednaya

 

Naziv države: Libanonska Republika

Površina: 10.500 km²

Stanovništvo: 3,72 milijuna

Glavni grad: Beirut

Službeni jezik: arapski

Pozivni broj: +961

Vremenska razlika: +1 sat

Klima: Klima u Libanonu je umjerena mediteranska, s toplim i suhim ljetima te hladnim i kišnim zimama. Godišnje u prosjeku imaju oko 300 sunčanih dana, dok je siječanj najkišniji mjesec u godini. Zime su hladnije, no za naše pojmove ugodne, s prosječnom temperaturom oko 15 stupnjeva, osim u gorju koje primi dosta snijega. Putovati se može tokom cijele godine, no najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (ožujak do svibanj) i jesen (rujan do studeni).

Odjeća: Preporučujemo slojevitu “casual” odjeću i poneki lijepi komad za možebitne večernje izlaske u Beirutu.

Piće: Preporučuje se piti flaširana voda, premda je voda iz pipe u Beirutu pitka. Libanonsko nacionalno piće je arak, liker s okusom anisa koje se obično poslužuje uz tradicionalna libanonska jela. Uz arak, Libanonci imaju dugu tradiciju pijenja vina.

Hrana: Libanonci imaju odličnu i nadaleko poznatu kuhinju. Poznata ukusna jela su baba-ghanoush – spravljen od pečenog patlidžana; falafel – duboko pržene okruglice od mješavine začina i slanutka, shawarma – sendvič s mariniranim mesom s grila. Važan sastojak libanonskih jela je humus – mješavina slanutka, tahini sezama, soka od limuna i češnjaka, a obično se jede s libanonskim kruhom. Najpoznatiji desert je baklava.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije prisutna. Više informacija o potencijalnim mogućim zaraznim bolestima možete pronaći na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta: libanonska funta (LBP); 1 EUR = 1,507.95 LBP; 1 USD = 1,686.99 LBP (svibanj 2019.)

Novac: Sa sobom ponesite dolare jer ih primaju svugdje. U skupljim restoranima, hotelima i trgovačkim centrima cijene često i izražavaju u dolarima. Dobro je da sa sobom ponesete manje denominacije dolara (1, 20 i 50) jer ćete razne usluge moći plaćati u dolarima. Mijenjajte manje iznose novca jer ćete LBP uglavnom koristiti samo za napojnice i eventualne vožnje taksijem. Bankomati primaju većinu kartica i moguće ih je naći posvuda.

Mobilni telefoni i Internet: Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Libanonom. Internet je dostupan gotovo svugdje.

Električna energija: Koristi se napon od 220 volti i utičnice su kao kod nas.

Vize: Potrebna. Dobiva se na ulazu u zemlju i trenutno je besplatna.

 

 

Naziv države: Sirijska Arapska Republika

Površina: 185.180 km²

Stanovništvo: 18.563.595

Glavni grad: Damask

Službeni jezik: arapski

Pozivni broj: +963

Vremenska razlika: +2 sata

Klima: Zapadna Sirija (područje Damaska) ima umjerenu mediteransku klimu, s toplim dugim ljetima i blagim zimama. Godišnje u prosjeku padne 200 ml kiše, najviše u zimskim mjesecima dok je u području pustinja taj postotak manji sa oko 75 ml kiše. Zime su hladnije, s prosječnom temperaturom oko 4 stupnja a ljeta su vruća s prosječnom temperaturom oko 30 stupnjeva. Putovati se može tokom cijele godine, no najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (ožujak do svibanj) i jesen (rujan do studeni).

Odjeća: Preporučujemo slojevitu “casual” odjeću. U Damasku se može vidjeti mješavina moderne i tradicionalne odjeće. Preporučujemo da odjeću prilagodite okolini i vremenskim uvjetima prilikom putovanja. Nosite duže suknje i hlače ispod koljena; pokrivena ramena i duže majice koje prekrivaju bokove su dobrodošli. Izbjegavajte minice, kratke hlače i majice na bretele.

Piće: Preporučuje se piti flaširana voda.

Hrana: Sirijska kuhinja je nadaleko poznata. Jela su slična libanonskoj kuhinji a mješavina su povrća, riže i mljevenog mesa s dodatkom ukusnih začina. Jede se najviše piletina i janjetina te dosta salate i orašastih plodova. Najpoznatiji desert je baklava. Prepustite se uživanju u tradicionalnim specijalitetima poput Yabraka – mljeveno meso s rižom umotano u listove vinove loze, Kibbeh bil sanieh – pečeno mljeveno meso s bulgurom, dodatkom ljutih začina i pinjola.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije prisutna. Više informacija o potencijalnim mogućim zaraznim bolestima možete pronaći na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta: sirijska funta (SYP); 1 EUR = 240.775 SYP; 1 USD = 214.550 SYP (svibanj 2019.)

Novac: Sa sobom ponesite manje denominacije novčanica. Novac se mijenja u komercijalnim bankama. Nemojte mijenjati puno novaca ukoliko ih ne mislite potrošiti jer tečaj koji ćete dobiti prilikom kupnje dolara ili eura neće biti zadovoljavajući. American Express i Diners su široko prihvaćeni a neki hoteli primaju i MasterCard kartice.

Mobilni telefoni i Internet: Hrvatski Telekom ima roaming sa Sirijom.

Električna energija: Koristi se napon od 220 volti i utičnice su s dvije rupe.

Viza: Potrebna. Dobiva se na ulazu u zemlju uz predradnje agencije.

Pošaljite upit ili rezervirajte Libanon i Sirija: Libanon i Damask

Odabrano putovanje:

4 + 10 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Libanon i Sirija: Libanon i Damask”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…