Madagaskar: Osmi kontinent

Ovo predivno putovanje preporučujemo svima koji žele iskonski doživljaj zemlje
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 17 dana

Šifra: MG-20-17-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Madagaskar

Datum polaska: 16.05.2020.

Naslovna » Afrika » Madagaskar: Osmi kontinent
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

FM cijena od:

22,500 kn + avio takse

Redovna cijena:

23,250 kn

O ovom putovanju

17 dnevno putovanje na Madagaskar će nas odvesti izvan utabanih ruta, prema zapadnom dijelu otoka. Ovo predivno putovanje preporučujemo svima koji žele iskonski doživljaj zemlje.

Krenut ćemo od glavnog grada Tane, stare kraljevske prijestolnice. Nastavljamo ususret nacionalnim parkovima koji između ostalih kriju razigrane lemure, kameleone – kraljeve preobrazbe, kornjače, najveće otočne predatore fose te razne vrste gorostasnih baobaba koji su svojevrsni zaštitni znak Madagaskara.

Prolazit ćemo kroz plantaže kave, pamuka i rižinih polja dok se krajolik mijenja od planinskih, sušnih nizinskih savana do kišovitih tropskih prašuma. Putem ćemo posjetiti razna seoska plemena i tradicionalne zajednice koje i danas žive u harmoniji s prirodom.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje uključuje kraće i duže šetnje prirodom, off-road vožnju, plovidbu pirogom te posjete selima i malim mjestima.

Kako bi što bolje doživjeli pravu sliku Madagaskara, odsjedat ćemo u malim ugodnim hotelima s 2 – 3 zvjezdice, gostinjskim kućama i kampu s postavljenim krevetima i kupaonicom.

Što je uključeno

zrakoplovne karte
sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
ulaznice prema programu
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
jamčevina

Što nije uključeno

pristojbe zračnih luka: 3.300 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 3.100 kn
viza: 35 eura
nadoplata za 10 do 14 putnika: 1.000 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Pariz

Polazak iz Zagreba i let za Pariz gdje ćemo noćiti.

2. dan: Pariz - Antananarivo (V)

Ujutro transfer do zračne luke i let za Antanarivo kamo stižemo u večernjim satima. Nakon carinskih formalnosti smještaj u hotelu, večera i noćenje.

3. dan: Antananarivo - Ambatolampy - Antsirabe (D, R, V)

Nakon doručka krećemo u razgled Antananariva, grada koji je zbog boje tla poznat i pod imenom crvena Tana. Posjetit ćemo brdo Manjakamiadana i kraljevski kompleks s kojeg se pruža lijepi pogled na grad. Odvest ćemo se do jezera Anosy i Avenije neovisnosti, a potom i do rijeke Ikopo na čijim obalama možemo vidjeti proizvođače cigle i lokalnu praonicu rublja. Sredinom dana nastavljamo naše putovanje prema mjestu Antisrabe udaljenom oko 3 sata vožnje. Prolazit ćemo kroz slikovite krajolike i uz terasaste nasade riže. Putem ćemo posjetiti gradić Ambatolampy poznat po proizvodnji metalnog posuđa. Krajem dana stižemo u Antisirabe kojeg smatraju najelegantnijim gradom na Madagaskaru, a njegov glavni zaštitni znak su tzv. pousse-pousses (rikše u lokalnom stilu) kojih ovdje ima više nego bilo gdje drugdje u zemlji. Po dolasku smještaj u ugodnoj gostinjskoj kući i noćenje.

4. dan: Antsirabe - Miandrivazo (D, R, V)

Nakon doručka imat ćemo vremena za kratko upoznavanje sa zanatima po kojima je Antsirabe također poznat. Potom nastavljamo putovanje prema Miadravazou (oko 4 sata vožnje), uz povremeno zaustavljanje. Prolazit ćemo raznolike krajolike, od terasastih rižinih polja do ogoljelih erodiranih planinskih obronaka. Stižemo do sela Sakalava, okruženog plantažama duhana i pamuka, gdje ćemo ručati. U Miandrivazo stižemo krajem dana. Smjestit ćemo se u hotelu, večerati i noćiti.

5. dan: Miandrivazo - selo Bemanga - Morondava (D, R, V)

Nakon ranog doručka prošetat ćemo ovim simpatičnim mjestom smještenom na obali rijeke Mahajilo i promatrati kako se budi. Odvest ćemo se do obale i ukrcati u tradicionalnu pirogu (čamac izdubljen iz jednog debla) s kojom ćemo otploviti do sela Bemanga, nastanjenog s dva glavna plemena Madagaskara – ribarima Sakalava i poljoprivrednicima Antandroy. Družeći se s njima saznat ćemo ponešto o njihovoj kulturi i folkloru. Nakon ručka nastavljamo putovanje prema Morondavi gdje ćemo noćiti.

6. dan: Morondava - Kirindy - Avenija baobaba - Morondava (D, R, V)

Nakon doručka krećemo u posjet otoku Betania. Posjetit ćemo jedno tipično ribarsko selo i provesti vrijeme s lokalcima. Vidjet ćemo kako izrađuju plovila i kako love ribu. Potom odlazimo prema šumi Kirindi u kojoj obitava endemska vrsta zvana Fosa, bliska mungosima. Ta nevjerojatna životinjica je najveći predator Madagaskara. Velika svega 70 cm i teška jedva 7 kg, izgleda poput mješavine mačke, lemura i psa. Uz malo sreće vidjet ćemo je u njenom prirodnom okružju. U predvečerje ćemo se odvesti do Avenije baobaba gdje ćemo dočekati zalazak sunca. Potom povratak u Morondavu, večera i noćenje.

7. dan: Morondava - Toliara - Ifaty (D, R, V)

Doručak u hotelu, transfer do zračne luke i let do Toliare, mjesta u kojem na svakom koraku nailazite na prodavaonicu koralja. Kratko ćemo je razgledati, a zatim nastavljamo off-road vožnju prema Ifatyu. Po dolasku smještaj u hotelu uz obalu i slobodno vrijeme za kupanje. Večera i noćenje.

8. dan: Ifaty - Rezervat Reniala - Ifaty (D, R, V)

Danas ćemo posjetiti šumu Reniala poznatu po nešto drugačijoj vrsti baobaba te raznovrsnoj malgaškoj flori i fauni. Vidjet ćemo i endemske vrste kornjača, kameleona i lemura. Potom vožnja do sela Mangily gdje ćemo provesti dan s lokalnim žiteljima, Vezo ribarima. Prije povratka u hotel opustiti ćemo se gledajući zalazak sunca. Večera i noćenje.

9. dan: Ifaty (D, R, V)

Dan slobodan za malo odmora od putovanja. Možemo ga iskoristiti za kupanje u moru i ljenčarenje ili potražiti još koju priliku za pješačenje po okolici. Večera i noćenje u hotelu.

10. dan: Ifaty - Isalo (D, R, V)

Nakon doručka vožnja prema Nacionalnom parku Isalo. Proći ćemo kraj prirodnog rezervata Mahafaly te ući u rezervat Zombitse gdje ćemo vidjeti šarene kameleone, razigrane lemure i stotine vrsta ptica. Krajolik nizinske savane i plantaža pamuka zamijenit će sedimentne stijene zanimljivih formacija. Ručat ćemo u rezervatu Zombitse (piknik), okruženi pjevom ptica. Ako nam vrijeme dozvoli, zalazak sunca promatrat ćemo kroz poznati prozor Nacionalnog parka Isalo jer za vrijeme zalaska sunca koloritno stijenje poprimi posebno očaravajuće boje. Smjestit ćemo se, večerati i noćiti.

11. dan: NP Isalo (D, R, V)

Rani doručak, a potom vožnja do parka. Nakon kratkih uputa lokalnog vodiča krećemo na naš uspon kroz slikoviti pustinjski krajolik. Krenut ćemo kanjonom do vidikovca Nazareth, gdje će nas vodič upoznati s raznim vrstama biljaka koje obitavaju na ovom području. Imat ćemo piknik ručak u blizini prirodnog bazena, a tko želi može se i okupati. Potom nastavljamo hodati do šume lemura gdje ćemo završiti naš posjet parku. Vrati ćemo se u naš smještaj, večerati i noćiti.

12. dan: Isalo - Tsaranoro (D, R, V)

Nakon doručka vožnja prema Andringitri. Putem ćemo zastati u gradu Ihosiju poznatom po brojnim kaktusima i na visoravni Ihorombe gdje možemo uživati u beskrajnim horizontima koji se pružaju pred nama. Oko ručka stižemo u dolinu Tsaranoro, odakle se pružaju najljepši vidici na Nacionalni park Andringitra. Posjet selu nastanjenom plemenom Betsileo zaokružit će naš dan. Potom smještaj u slikovitom kampu s postavljenim kućicama, večera i noćenje.

13. dan: Tsaranoro (D, R, V)

Danas ćemo cijeli dan provesti istražujući Andrigitru koja je jedno od posljednjih netaknutih mjesta na Madagaskaru, dom mnogih zaštićenih vrsta sisavaca i ptica. Istraživat ćemo njezin jugozapadni dio u kojem se smjestila upravo dolina Tsaranoro. Dolina poprima razne oblike, kao što su npr. kameleon ili deva, a vama ostavljamo mašti na volju da pronađene neki svoj oblik. Po obilasku parka povratak u kamp, večera i noćenje.

14. dan: Tsaranoro - Ambalavao - Fianarantsoa - NP Ranomafana (D, R, V)

Nakon doručka oprostit ćemo se od ovog prekrasnog mjesta i krenuti prema Nacionalnom parku Ranomafana. Proći ćemo kroz rezervat Anja u kojem žive Maki lemuri, a potom posjetiti tvornicu ručne izrade papira u Ambalavau. Ručat ćemo u tipičnom lokalnom restoranu u starom dijelu grada Fianarantsoa. Početkom poslijepodneva primijetit ćemo kako se planinski krajolik mijenja u kišnu šumu, što će značiti da smo stigli na naše današnje odredište. Pripremit ćemo svjetiljke za noćnu šetnju šumom i krenuti u potragu za različitim vrstama vodozemaca i reptila koji su najaktivniji u noćnim satima. Večera i noćenje.

15. dan: NP Ranomafana - Ambositra - Antsirabe (D, R, V)

Nakon ranog doručka kratki posjet selu Tanala (zvanom Ranomafana) i potom vožnja do Nacionalnog parka Ranomafana. Šetat ćemo ovim lijepim parkom kroz čudesnu kišnu šumu, a zatim nastavljamo vožnju do grada Ambositra. Putem ćemo posjetiti radionicu malih obrtnika u Zafimaniry. Potom vožnja do Antsirabea gdje ćemo se smjestiti u gostinjskoj kući, večerati i noćiti.

16. dan: Antsirabe - Antananarivo (D, R, V)

Doručak i povratak u Antananarivo gdje ćemo imati vremena za još jedan posjet tržnici rukotvorina i kupnju preostalih suvenira. U večernjim satima transfer do zračne luke i povratak kući.

17. dan: Antananarivo - Pariz - Zagreb

Let za Zagreb uz presjedanje u Parizu. Dolazak u Zagreb očekuje se sredinom dana.

Karta

Antananarivo

Toliara

Ifaty

Rezervat Reniala

Isalo

Tsaranoro

Ambalavao

Fianarantsoa

NP Ranomafana

Ambositra

Antsirabe

Ambatolampy

Miandrivazo

selo Bemanga

Morondava

Kirindy

Avenija baobaba

Općenito o Madagaskaru

Naziv države: Republika Madagaskar
Površina: 587.040 km²
Stanovništvo: 17.501.871
Glavni grad: Antananarivo
Službeni jezik: malgaški i francuski
Pozivni broj: +261
Vremenska razlika: +3 sata

Hrana

Madagaskarska kuhinja se uglavnom bazira na lokalnim sastojcima; riža, grah i krumpir pripremljenim na razne načine. Riža je esencija cijele kuhinje. Mještani Madagaskara konzumiraju meso u umjerenim količinama, a kad ga jedu, uglavnom serviraju piletinu, govedinu, kozletinu i svinjetinu. Budući da je Madagaskar okružen oceanom, tradicionalno se jedu razne vrste morskih plodova – riba, rakovi, škampe i školjke. Glavna jela se često pripremaju od morskih plodova, no uz to kuhinja nudi i različite salate. Tropsko voće je široko rasprostranjeno u domaćoj kuhinji – kokos, mango i banane česte su namirnice u glavnim jelima.

Piće

Voda iz slavina nije pitka. Flaširana voda je svugdje dostupna. Izbjegavajte led. Ne perite voće i povrće neprokuhanom i nefiltriranom vodom, a voće ogulite prije konzumacije. Mliječne proizvode je najbolje izbjegavati.

Zdravstvene informacije

Postoji rizik od malarije pa je preporuka piti antimalarike. Za detaljnije informacije savjetujete se sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na  http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Malgaški arijari (MGA); 1 USD = 3,244 MGA; 1 EUR = 3,872 MGA (prosinac 2017.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste izvan većih gradova. Banke i bankomati se nalaze u svim većim gradovima. Radno vrijeme banaka je od ponedjeljka do petka od 08:00-11:00 i od 14:00 – 16:00 sati. Od kreditnih kartica u većim gradovima i u boljim hotelima prihvaćene su American Express, Diners Club, MasterCard i Visa.

Viza

Potrebna, dobiva se na granici.

Odjeća

Ponesite odjeću od laganih prirodnih materijala, kratke hlače i majice. Zaštitite se od sunca kapom, sunčanim naočalama ili suncobranom. Za hladnije noći ponesite jaknu i odjeću dugih rukava. Zaštitite se od uboda komaraca sredstvom protiv uboda insekata. Za hodanje po različitim terenima preporučujemo stabilne zatvorene cipele ili tenisice.

Klima

Madagaskar ima vruću suptropsku klimu. Kišna sezona traje od studenog do ožujka kada zemlju pogađaju tropske oluje, ciklone i jaki vjetrovi, a temperature su oko 30 ºC i to je najtopliji dio godine. Sušna sezona traje od travnja do listopada kada se prosječne temperature kreću oko 21 ºC. Najbolje vrijeme za posjet je od srpnja do listopada. Za promatranje životinjskog svijeta najbolji mjeseci su rujan i listopad.

Električna energija

Na Madagaskaru se koristi napon od 220/240 volti, a utičnice imaju dvije rupe.

Mobilni telefoni i internet

T-Mobile ima roaming s Madagaskarom dok Tele2 i A1 nemaju.  Internet je dostupan u većim gradovima, no jako je spor.

Pošaljite upit za Madagaskar: Osmi kontinent

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

13 + 15 =

Možda će vas zanimati i…