Madagaskar: Zemlja lemura i kameleona

Na ovom putovanju posjetit ćemo brojne nacionalne parkove koji kriju razigrane lemure, kameleone – kraljeve preobrazbe te razne vrste gorostasnih baobaba koji su zaštitni znak Madagaskara
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 12 dana

Šifra: MG-20-12-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Madagaskar

Datum polaska: 21.05.2020.

Naslovna » Afrika » Madagaskar: Zemlja lemura i kameleona
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

Cijena od:

18,690 kn + avio takse

O ovom putovanju

Za sve koji nemaju dovoljno vremena za duže putovanje po Madagaskaru, pripremili smo kraću rutu putovanja od 12 dana.

Putovanje počinje u glavnom gradu Tani, staroj kraljevskoj prijestolnici. Na ovom putovanju posjetit ćemo brojne nacionalne parkove koji kriju razigrane lemure, kameleone – kraljeve preobrazbe te razne vrste gorostasnih baobaba koji su zaštitni znak Madagaskara.

Krajolik će se mijenjati, a putem ćemo posjetiti razna seoska plemena i tradicionalne zajednice koje i danas žive u harmoniji s prirodom. Upoznat ćemo se s malim zanatima kojima lokalci čuvaju svoje otočno nasljeđe i njeguju tradiciju Madagaskara.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje uključuje kraće i duže šetnje prirodom te posjete selima i malim mjestima.

Kako bi što bolje doživjeli pravu sliku Madagaskara, odsjedat ćemo u malim ugodnim hotelima s 2 – 3 zvjezdice, gostinjskim kućama i kampu s postavljenim krevetima i kupaonicom.

Što je uključeno

zrakoplovne karte
sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
ulaznice prema programu
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
jamčevina

Što nije uključeno

pristojbe zračnih luka: 3.300 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 2000 kn
viza za Madagaskar : 35 eura
nadoplata za 10 do 14 putnika: do 750 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Antanarivo

Polazak iz Zagreba i let prema Africi uz presjedanje.

2. dan: dolazak u Antananarivo (V)

U Antanarivo stižemo u toku dana, ovisno o redu letenja. Nakon carinskih formalnosti smještaj u hotelu i odmor od putovanja. Večera i noćenje.

3. dan: Antananarivo - Toliara - Ifaty (D, R, V)

Doručak u hotelu, transfer do zračne luke i let do Toliare, mjesta u kojem na svakom koraku nailazite na prodavaonicu koralja. Kratko ćemo je razgledati, a zatim nastavljamo off-road vožnju prema Ifatyu. Po dolasku smještaj u hotelu uz obalu i slobodno vrijeme za kupanje. Večera i noćenje.

4. dan: Ifaty - Rezervat Reniala - Ifaty (D, R, V)

Danas ćemo posjetiti šumu Reniala poznatu po nešto drugačijoj vrsti baobaba te raznovrsnoj malgaškoj flori i fauni. Vidjet ćemo i endemske vrste kornjača, kameleona i lemura. Potom vožnja do sela Mangily gdje ćemo provesti dan s lokalnim žiteljima, Vezo ribarima. Prije povratka u hotel opustiti ćemo se gledajući zalazak sunca. Večera i noćenje.

5. dan: Ifaty - Isalo (D, R, V)

Nakon doručka vožnja prema Nacionalnom parku Isalo. Proći ćemo kraj prirodnog rezervata Mahafaly te ući u rezervat Zombitse gdje ćemo vidjeti šarene kameleone, razigrane lemure i stotine vrsta ptica. Krajolik nizinske savane i plantaža pamuka zamijenit će sedimentne stijene zanimljivih formacija. Ručat ćemo u rezervatu Zombitse (piknik), okruženi pjevom ptica. Ako nam vrijeme dozvoli, zalazak sunca promatrat ćemo kroz poznati prozor Nacionalnog parka Isalo jer za vrijeme zalaska sunca koloritno stijenje poprimi posebno očaravajuće boje. Smjestit ćemo se, večerati i noćiti.

6. dan: NP Isalo (D, R, V)

Rani doručak, a potom vožnja do parka. Nakon kratkih uputa lokalnog vodiča krećemo na naš uspon kroz slikoviti pustinjski krajolik. Krenut ćemo kanjonom do vidikovca Nazareth, gdje će nas vodič upoznati s raznim vrstama biljaka koje obitavaju na ovom području. Imat ćemo piknik ručak u blizini prirodnog bazena, a tko želi može se i okupati. Potom nastavljamo hodati do šume lemura gdje ćemo završiti naš posjet parku. Vratit ćemo se u naš smještaj, večerati i noćiti.

7. dan: Isalo - Tsaranoro (D, R, V)

Nakon doručka vožnja prema Andringitri. Putem ćemo zastati u gradu Ihosiju poznatom po brojnim kaktusima i na visoravni Ihorombe gdje možemo uživati u beskrajnim horizontima koji se pružaju pred nama. Oko ručka stižemo u dolinu Tsaranoro, odakle se pružaju najljepši vidici na Nacionalni park Andringitra. Posjet selu nastanjenom plemenom Betsileo zaokružit će naš dan. Potom smještaj u slikovitom kampu s postavljenim kućicama, večera i noćenje.

8. dan: Tsaranoro (D, R, V)

Danas ćemo cijeli dan provesti istražujući Andrigitru koja je jedno od posljednjih netaknutih mjesta na Madagaskaru, dom mnogih zaštićenih vrsta sisavaca i ptica. Istraživat ćemo njezin jugozapadni dio u kojem se smjestila upravo dolina Tsaranoro. Dolina poprima razne oblike, kao što su npr. kameleon ili deva, a vama ostavljamo mašti na volju da pronađene neki svoj oblik. Po obilasku parka povratak u kamp, večera i noćenje.

9. dan: Tsaranoro - Ambalavao - Fianarantsoa - NP Ranomafana (D, R, V)

Nakon doručka oprostit ćemo se od ovog prekrasnog mjesta i krenuti prema Nacionalnom parku Ranomafana. Proći ćemo kroz rezervat Anja u kojem žive Maki lemuri, a potom posjetiti tvornicu ručne izrade papira u Ambalavau. Ručat ćemo u tipičnom lokalnom restoranu u starom dijelu grada Fianarantsoa. Početkom poslijepodneva primijetit ćemo kako se planinski krajolik mijenja u kišnu šumu, što će značiti da smo stigli na naše današnje odredište. Pripremit ćemo svjetiljke za noćnu šetnju šumom i krenuti u potragu za različitim vrstama vodozemaca i reptila koji su najaktivniji u noćnim satima. Večera i noćenje.

10. dan: NP Ranomafana - Ambositra - Antsirabe (D, R, V)

Nakon ranog doručka kratki posjet selu Tanala (zvanom Ranomafana) i potom vožnja do Nacionalnog parka Ranomafana. Šetat ćemo ovim lijepim parkom kroz čudesnu kišnu šumu, a zatim nastavljamo vožnju do grada Ambositra. Putem ćemo posjetiti radionicu malih obrtnika u Zafimaniry. Potom vožnja do Antsirabea gdje ćemo se smjestiti u gostinjskoj kući, večerati i noćiti.

11. dan: Antsirabe - Antananarivo (D)

Doručak i povratak u Antananarivo gdje ćemo imati vremena za još jedan posjet tržnici rukotvorina i kupnju preostalih suvenira. Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i povratak kući.

12. dan: Europa - Zagreb

Dolazak u Zagreb se očekuje u popodnevnim satima.

Karta

Antananarivo

Toliara

Ifaty

Rezervat Reniala

Isalo

Tsaranoro

Ambalavao

Fianarantsoa

NP Ranomafana

Ambositra

Antsirabe

Općenito o Madagaskaru

Naziv države: Republika Madagaskar
Površina: 587.040 km²
Stanovništvo: 17.501.871
Glavni grad: Antananarivo
Službeni jezik: malgaški i francuski
Pozivni broj: +261
Vremenska razlika: +3 sata

Hrana

Madagaskarska kuhinja se uglavnom bazira na lokalnim sastojcima; riža, grah i krumpir pripremljenim na razne načine. Riža je esencija cijele kuhinje. Mještani Madagaskara konzumiraju meso u umjerenim količinama, a kad ga jedu, uglavnom serviraju piletinu, govedinu, kozletinu i svinjetinu. Budući da je Madagaskar okružen oceanom, tradicionalno se jedu razne vrste morskih plodova – riba, rakovi, škampe i školjke. Glavna jela se često pripremaju od morskih plodova, no uz to kuhinja nudi i različite salate. Tropsko voće je široko rasprostranjeno u domaćoj kuhinji – kokos, mango i banane česte su namirnice u glavnim jelima.

Piće

Voda iz slavina nije pitka. Flaširana voda je svugdje dostupna. Izbjegavajte led. Ne perite voće i povrće neprokuhanom i nefiltriranom vodom, a voće ogulite prije konzumacije. Mliječne proizvode je najbolje izbjegavati.

Zdravstvene informacije

Postoji rizik od malarije pa je preporuka piti antimalarike. Za detaljnije informacije savjetujete se sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na  http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Malgaški arijari (MGA); 1 USD = 3,244 MGA; 1 EUR = 3,872 MGA (prosinac 2017.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste izvan većih gradova. Banke i bankomati se nalaze u svim većim gradovima. Radno vrijeme banaka je od ponedjeljka do petka od 08:00-11:00 i od 14:00 – 16:00 sati. Od kreditnih kartica u većim gradovima i u boljim hotelima prihvaćene su American Express, Diners Club, MasterCard i Visa.

Viza

Potrebna, dobiva se na granici.

Odjeća

Ponesite odjeću od laganih prirodnih materijala, kratke hlače i majice. Zaštitite se od sunca kapom, sunčanim naočalama ili suncobranom. Za hladnije noći ponesite jaknu i odjeću dugih rukava. Zaštitite se od uboda komaraca sredstvom protiv uboda insekata. Za hodanje po različitim terenima preporučujemo stabilne zatvorene cipele ili tenisice.

Klima

Madagaskar ima vruću suptropsku klimu. Kišna sezona traje od studenog do ožujka kada zemlju pogađaju tropske oluje, ciklone i jaki vjetrovi, a temperature su oko 30 ºC i to je najtopliji dio godine. Sušna sezona traje od travnja do listopada kada se prosječne temperature kreću oko 21 ºC. Najbolje vrijeme za posjet je od srpnja do listopada. Za promatranje životinjskog svijeta najbolji mjeseci su rujan i listopad.

Električna energija

Na Madagaskaru se koristi napon od 220/240 volti, a utičnice imaju dvije rupe.

Mobilni telefoni i internet

T-Mobile ima roaming s Madagaskarom dok Tele2 i A1 nemaju.  Internet je dostupan u većim gradovima, no jako je spor.

Pošaljite upit za Madagaskar: Zemlja lemura i kameleona

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

1 + 13 =

Možda će vas zanimati i…