Madagaskar: Zemlja lemura i kameleona

Na ovom putovanju posjetit ćemo brojne nacionalne parkove koji kriju razigrane lemure, kameleone – kraljeve preobrazbe te razne vrste gorostasnih baobaba koji su zaštitni znak Madagaskara
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 13 dana

Šifra: MG-21-13-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Madagaskar

Datum polaska:

Naslovna » Afrika » Madagaskar: Zemlja lemura i kameleona
agsdi-people

Status:

U pripremi
agsdi-credit-card

Cijena od:

+ avio karta

O ovom putovanju

Za sve koji nemaju dovoljno vremena za duže putovanje po Madagaskaru, pripremili smo kraću rutu putovanja od 13 dana.

Putovanje počinje i završava u glavnom gradu Tani, staroj kraljevskoj prijestolnici. Na ovom putovanju posjetit ćemo brojne nacionalne parkove koji kriju razigrane lemure, kameleone – kraljeve preobrazbe te razne vrste gorostasnih baobaba koji su zaštitni znak Madagaskara.

Krajolik će se mijenjati, a putem ćemo posjetiti razna seoska plemena i tradicionalne zajednice koje i danas žive u harmoniji s prirodom. Upoznat ćemo se s malim zanatima kojima lokalci čuvaju svoje otočno nasljeđe i njeguju tradiciju Madagaskara. Za kraj putovanja čeka nas odmor na lijepoj obali Madagaskara.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje uključuje kraće i duže šetnje prirodom te posjete selima i malim mjestima.

Kako bi što bolje doživjeli pravu sliku Madagaskara, odsjedat ćemo u malim ugodnim hotelima s 2 – 3 zvjezdice, gostinjskim kućama i u kampu s postavljenim krevetima i kupaonicom.

Što je uključeno

sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
ulaznice prema programu
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 7.980 kn (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 3.000 kn
viza za Madagaskar: 35 eura
nadoplata za 10 do 14 putnika: do 1.000 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Antanarivo

Polazak iz Zagreba i let prema Africi uz presjedanje. Po dolasku u Antananarivo, nakon carinskih formalnosti, odlazak do hotela i noćenje.

2. dan: Antananarivo - Antsirabe (D, R, V)

Nakon doručka u hotelu krećemo prema mjestu Antsirabe. Uživat ćemo u predivnom pejzažu, tipičnim malim selima i rižinim poljima što će se protezati putem. Napravit ćemo kratku stanku i posjetiti grad Ambatolampy. Taj će nam grad otkriti svoj impresivan zanat izrade kuhinjskih posuda koje se prodaju u cijeloj zemlji. Nastavljamo putovanje prema Antsirabeu. Po dolasku, obići ćemo ga koristeći rikše, tzv. pousse pousse, po kojima je i poznat. Slijedi smještaj u gostinjskoj kući, večera i noćenje.

3. dan: Antsirabe - NP Ranomafana (D, R, V)

Nakon doručka, nastavljamo naš put prema jugu do Ranomafane. Putem ćemo se zaustaviti u gradu Ambositra poznatom po izradi rukotvorina od drva. Upoznat ćemo pripadnike male etničke skupine Zafimaniry koji su, nastanjeni u šumi, stekli veliko znanje o drvodjelstvu i obradi drva. Njihovo se drvodjeljsko umijeće nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske nematerijalne baštine, a mi ćemo imati prilike vidjeti i kupiti njihove unikatne radove. Nakon šetnje gradom ručat ćemo u lokalnom restoranu i uživati u lokalnim specijalitetima. Slijedi nastavak vožnje. Po dolasku u Ranomafanu, krećemo u noćni razgled nacionalnog parka. Smještaj u hotelu, večera i noćenje.

4. dan: NP Ranomafana - Ambalavao - Tsaranoro (D, R, V)

Nakon doručka odlazimo u obilazak Nacionalnog parka Ranomafana, zasigurno najljepše kišne šume Madagaskara. Šetat ćemo ovom čudesnom šumom u potrazi za raznim rijetkim vrstama lemura i ljekovitim biljkama. Sa sobom, za svaki slučaj, ponesite kišnu kabanicu. Nakon ručka, nastavljamo put prema Nacionalnom parku Andringitra i dolini Tsaranoro. Putem ćemo proći kroz grad Fianarantsoa te napraviti kratku stanku u gradu Ambalavao kako bismo vidjeli radionice s 5 stoljeća starom tradicijom izrade papira od kore duda. Nastavljamo „off road“ vožnju kamionom. Vožnja će biti nešto napornija, ali će je pogled na predivne krajolike učiniti zanimljivom. Po dolasku u Andringitru, smještaj u kampu, večera i noćenje.

5. dan: Tsaranoro (D, R, V)

Danas ćemo cijeli dan provesti istražujući Andrigitru koja je jedno od posljednjih netaknutih mjesta na Madagaskaru, dom mnogih zaštićenih vrsta sisavaca i ptica. Pješice ćemo istražiti njezin jugozapadni dio u kojem se smjestila upravo dolina Tsaranoro. Dolina poprima razne oblike, kao što su npr. kameleon ili deva, a vama ostavljamo mašti na volju da pronađene neki svoj oblik. Danas ćemo opet imati piknik ručak u prirodi. Po obilasku parka povratak u kamp, večera i noćenje.

Napomena: hodanje se može prilagoditi ritmu grupe.

6. dan: Tsaranoro - rezervat Anja - Ranohira (D, R, V)

Nakon doručka u kampu napuštamo Tsaranoro i krećemo još južnije. Putem ćemo se zaustaviti u rezervatu Anja kako bismo vidjeli prstenastorepog lemura. Vozeći se regijom Ihorombe, proći ćemo kroz grad Ihosy prije no što nastavimo svoj put za Ranohiru. Dok se Nacionalni park Isalo proteže ispred nas, uživat ćemo u zalasku sunca. Po dolasku smještaj u hotelu, večera i noćenje.

7. dan: NP Isalo (D, R, V)

Rani doručak, a potom vožnja do parka. Nakon kratkih uputa lokalnog vodiča krećemo na naš uspon kroz slikoviti pustinjski krajolik. Krenut ćemo kanjonom do vidikovca Nazareth, gdje će nas vodič upoznati s raznim vrstama biljaka koje obitavaju na ovom području. Imat ćemo piknik ručak u blizini prirodnog bazena, a tko želi može se i okupati. Potom nastavljamo hodati do šume lemura gdje ćemo završiti naš posjet parku. Vratit ćemo se u naš smještaj, večerati i noćiti.

Napomena: duljina hodanja može biti od 1 i pol sat do 6 sati, ovisno o odabranoj ruti. Ruta će se dogovarati u skladu sa interesom grupe, a tko ne želi hodati, može grupu pričekati u šumi lemura.

8. dan: Ranohira - NP Zombitse - Tulear - Ifaty (D, R, V)

Nakon doručka nastavljamo putovanje prema jugu i našem morskom odredištu. Putem ćemo proći kroz gradić Ilakaka poznat po rudnicima safira, čiji safiri čine gotovo 50% ukupnog broja tog dragog kamena u svijetu. Zaustavit ćemo se i da bismo vidjeli tipične, šareno oslikane grobnice pripadnika plemena Mahafaly s lijepim dekoracijama rezbarija. Također ćemo posjetiti i Nacionalni park Zombitse koji je utočište mnogobrojnim vrstama životinja. U njemu se može pronaći 8 vrsta lemura, 8 vrsta vodozemaca, 33 vrste reptila te čak 85 vrsta ptica. Nastavljamo put do Tuleara gdje ćemo prošetati tržnicom i uživati u ručku prije no što nastavimo put prema konačnom odredištu, plaži Ifaty. Po dolasku u Ifaty, smještaj u hotelu, večera i noćenje.

9. dan: Ifaty (R, V)

Danas ćemo posjetiti šumu Reniala poznatu po nešto drugačijoj vrsti baobaba te raznovrsnoj malgaškoj flori i fauni. Vidjet ćemo i endemske vrste kornjača, kameleona i lemura. Potom vožnja do sela Mangily gdje ćemo se upoznati s lokalnim žiteljima, Vezo ribarima. Ručat ćemo u lijepom restoranu na plaži. Po povratku u hotel bit će vremena za odmor i opuštanje u lijepom zalasku sunca. Večera i noćenje.

10. dan: Ifaty (D, R, V)

Jutro ćemo provesti s Vezo ribarima ploveći lagunom Ranobe, nakon čega slijedi piknik na plaži. Slobodno podne možemo provesti kupajući se, odmarajući ili pak istražujući ljepote obale. Večera i noćenje u hotelu.

11. dan: Ifaty - Tulear - Antananarivo (D, R, V)

Doručak u hotelu, a zatim, ovisno o redu letenja, vožnja prema zračnoj luci i let za Antananarivo. Ukoliko nam vrijeme dopusti, po dolasku u Antananarivo možemo posjetiti tržnicu lokalnih rukotvorina i obaviti „last minute“ kupovinu suvenira. Potom transfer do hotela, večera i noćenje.

12. dan: Antananarivo (D, R)

Nakon doručka u hotelu krećemo u obilazak Antananariva, prijestolnice koja je zbog boje tla poznata i kao crvena Tana. Posjetit ćemo brdo Manjakamiadana i kraljičinu palaču odakle se pruža lijepi pogled na grad. Prošetat ćemo ulicama gornjeg grada, a zatim odlazimo na oproštajni ručak u lokalnom restoranu gdje ćemo se polako oprostiti od prelijepog Madagaskara. Ovisno o redu letenja započinjemo povratak kući.

13. dan: Antananarivo - Zagreb

Dolazak u Zagreb ovisno o redu letenja.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

Karta

Antananarivo

Antsirabe

NP Ranomafana

Ambalavao

Tsaranoro

rezervat Anja

Ranohira

NP Isalo

NP Zombitse

Tulear

Ifaty

Općenito o Madagaskaru

Naziv države: Republika Madagaskar
Površina: 587.040 km²
Stanovništvo: 17.501.871
Glavni grad: Antananarivo
Službeni jezik: malgaški i francuski
Pozivni broj: +261
Vremenska razlika: +3 sata

Hrana

Madagaskarska kuhinja se uglavnom bazira na lokalnim sastojcima; riža, grah i krumpir pripremljenim na razne načine. Riža je esencija cijele kuhinje. Mještani Madagaskara konzumiraju meso u umjerenim količinama, a kad ga jedu, uglavnom serviraju piletinu, govedinu, kozletinu i svinjetinu. Budući da je Madagaskar okružen oceanom, tradicionalno se jedu razne vrste morskih plodova – riba, rakovi, škampe i školjke. Glavna jela se često pripremaju od morskih plodova, no uz to kuhinja nudi i različite salate. Tropsko voće je široko rasprostranjeno u domaćoj kuhinji – kokos, mango i banane česte su namirnice u glavnim jelima.

Piće

Voda iz slavina nije pitka. Flaširana voda je svugdje dostupna. Izbjegavajte led. Ne perite voće i povrće neprokuhanom i nefiltriranom vodom, a voće ogulite prije konzumacije. Mliječne proizvode je najbolje izbjegavati.

Zdravstvene informacije

Postoji rizik od malarije pa je preporuka piti antimalarike. Za detaljnije informacije savjetujete se sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na  http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Malgaški arijari (MGA), 1 USD = 3,830.00 MGA; 1 EUR = 4,548.45 MGA (rujan 2020.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste izvan većih gradova. Banke i bankomati se nalaze u svim većim gradovima. Radno vrijeme banaka je od ponedjeljka do petka od 08:00-11:00 i od 14:00 – 16:00 sati. Od kreditnih kartica u većim gradovima i u boljim hotelima prihvaćene su American Express, Diners Club, MasterCard i Visa.

Viza

Potrebna, dobiva se na granici.

Odjeća

Ponesite odjeću od laganih prirodnih materijala, kratke hlače i majice. Zaštitite se od sunca kapom, sunčanim naočalama ili suncobranom. Za hladnije noći ponesite jaknu i odjeću dugih rukava. Zaštitite se od uboda komaraca sredstvom protiv uboda insekata. Za hodanje po različitim terenima preporučujemo stabilne zatvorene cipele ili tenisice.

Klima

Madagaskar ima vruću suptropsku klimu. Kišna sezona traje od studenog do ožujka kada zemlju pogađaju tropske oluje, ciklone i jaki vjetrovi, a temperature su oko 30 ºC i to je najtopliji dio godine. Sušna sezona traje od travnja do listopada kada se prosječne temperature kreću oko 21 ºC. Najbolje vrijeme za posjet je od srpnja do listopada. Za promatranje životinjskog svijeta najbolji mjeseci su rujan i listopad.

Električna energija

Na Madagaskaru se koristi napon od 220/240 volti, a utičnice imaju dvije rupe.

Mobilni telefoni i internet

T-Mobile ima roaming s Madagaskarom dok Tele2 i A1 nemaju.  Internet je dostupan u većim gradovima, no jako je spor.

Pošaljite upit za Madagaskar: Zemlja lemura i kameleona

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…