Maroko i Andaluzija: Ljepote maurske ostavštine

od 17,190 kn

Primamo prijave

Discount:
  • 22/04/2019
Očisti

    • 1600 kn
    • 1400 kn
    • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
14 dana
Vrsta putovanja:
Grupno
Šifra putovanja:
MA-ES-19-14-G
Veličina grupe:
10-15
Destinacija:

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Malaga - Granada: Polazak iz zračne luke Zagreb i uz presjedanje let za Malagu. Dolazak se očekuje u popodnevnim satima. Malagu su u davnom 8 st. pr.kr. osnovali Feničani i jedan je od najstarijih gradova Europe. Grad je kasnije bio pod rimskom, bizantskom i na kraju arapskom vlašću, sve do 1487. godine kada su vlast preuzeli katolički monarsi. Danas Malaga slovi kao grad umjetnika, renesanse i romantike. Između kamenih ulica miješaju se građevine rimskih kazališta, arapskih dvoraca i bizantskih renesansnih građevina s modernim muzejima i zgradama. Po dolasku ćemo panoramski razgledati centar Malage, stare renesansne građevine te muzeje Pompidou i Hermitage. Obići ćemo dvorac Gibralfaro iz 14 st., maursku utvrdu sa spektakularnim pogledom na grad, luku i obalu. Nastavljamo putovanje prema Granadi uz obalu Mediterana i dalje kroz planinske proplanke Siera Nevade. Po dolasku smještaj u hotel i noćenje.

2. dan: Granada (D): U srcu Andaluzije smjestila se Granada. Kada su je osvojili Mauri, 711. godine, grad je procvao u jedan od najbogatijih u Europi. Na njezinom su se tlu nizale brojne civilizacije, a bogata povijesna ostavština vidljiva je na svakom koraku pa je danas Granada pravi svjetski kulturni dragulj. Nakon doručka krećemo u razgled grada i njegovih najvećih znamenitosti. Prvo ćemo prošetati vijugavim ulicama povijesne četvrti Albaci koja predstavlja jedinstveno španjolsko - islamsko nasljeđe. Nakon ručka odlazak do moćne utvrde Alhambra, palače i citadele posljednjih islamskih vladara Španjolske. Maurski stil gradnje obiluje ukrasima uklesanim u kamenu koji izgledaju nježno, poput čipke, te prekrasnim vrtovima s fontanama. Palača Generalife ljetna je palača posljednjih islamskih vladara te zajedno s palačom Alhambra i arapskom četvrti Albaicin, nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine. Večer je slobodna za vlastite aktivnosti. Noćenje.

3. dan: Granada - Zuheros - Córdoba (D, R): Nakon doručka vožnja prema Córdobi. Prolazit ćemo kroz krajolike koje krase nepregledni nasadi maslina. Zaustavit ćemo se u malom selu Zuheros gdje ćemo od lokalnog uzgajivača saznati o uzgoju maslina. Nakon šetnje selom kušat ćemo razne vrste maslinovih ulja i ručati u lokalnom restoranu. Nastavak putovanja prema veličanstvenoj Córdobi koja je u rimsko doba bila važna strateška luka, odakle su brodovi odvozili maslinovo ulje, vino i pšenicu za Rim. Danas je uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske baštine i priča priču o rimskoj prošlosti. Razgledat ćemo Mezquitau, veliku džamiju Córdobe, nekoć najveću džamiju u Španjolskoj, danas glavnu katedralu córdobske nadbiskupije, poznatu po više od 1000 stupova i lukova koji ih povezuju. Prošetat ćemo nepravilnim ulicama židovske četvrti i razgledati njezine znamenitosti i sinagogu. Smještaj u hotel i noćenje.

4. dan: Cordoba - Carmona - Sevilla (D, R): Nakon doručka slobodno vrijeme. U kasne jutarnje sate vožnja prema Sevilli. Na putu ćemo posjetiti stari gradić Carmona, nekadašnje sjedište plemića Campiña regije. Grad čuva mnoge lijepe palače i dvorac kralja Pedra iz 14 st., koji je danas pretvoren u upečatljiv hotel u kojemu ćemo ručati. Nastavak putovanja. Sevilla je četvrti grad po veličini u Španjolskoj i savršena slika Andaluzije. Uz predivnu andaluzijsku arhitekturu, grad je prožet vrtovima naranči i cvijećem. Najveća znamenitost je Alcázar, kraljevska palača, najljepši primjer maurske arhitekture. Sagrađena je u 14. st. i najstarija je palača koja se i danas koristi kao boravište kralja Juana Carlosa. Zajedno s gradskom katedralom uvrštena je na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Katedrala je sagrađena u gotičkom stilu, a ukrašena je velikom količinom zlata. Posjetit ćemo Alcazar i gradsku katedralu te prošetati starim dijelom grada koji zbog svojih uskih uličica, kafića, klupica i vrtova podsjeća na drevno španjolsko selo. Navečer ćemo se zabaviti uz neizostavnu izvedbu flamenca u kulturnom centru. Noćenje u hotelu.

5. dan: Sevilla - Jerez - Cadiz (D): Oprostit ćemo se od Seville i krenuti prema Cadizu. Usput posjet gradu Jerezu, poznatom po konjičkoj tradiciji, kvalitetnim vinima i šeriju. Po dolasku ćemo posjetiti lokalnu prodavaonicu pića i naučiti nešto o procesu proizvodnje prošeka i brendija. Nakon kušanja lokalnih proizvoda slijedi poslastica za ljubitelje umjetnosti. Privatni kolekcionar provest će nas kroz svoju zbirku slika slavnih umjetnika španjolske, poput Goye, El Greca i Velazqueza. Nastavak putovanja do Cadiza, grada koji se smjestio na rtu Atlantskog oceana, koji je s kopnom povezan kratkom prevlakom i impresivnim visećim mostom. Posjetit ćemo trgovačku kući i kulu Torre Tavira s koje se pruža prekrasan pogled na okolicu. Za kraj ćemo ući u podzemnu crkvu Oratorio de Santa Cueva koju krase djela velikih španjolskih umjetnika. Večer je slobodna za vlastite programe. Noćenje u hotelu.

6. dan: Cadiz - Malaga - Casablanca (D): Nakon doručka vožnja prema Malagi. Zaustavit ćemo se u poznatom ljetovalištu Marbella, gdje ćemo provesti oko 2 sata uživajući uz morsku obalu Mediterana. U popodnevnim satima opraštamo se od Andaluzije i letimo prema našoj drugoj destinaciji - Maroku. Po dolasku u Casablancu čekaju nas carinske formalnosti i transfer do hotela. Smještaj i noćenje u hotelu.

7. dan: Casablanca - Meknes - Volubilis - Fes (D): Nakon doručka krećemo put Meknesa. Putem ćemo se zaustaviti da bi vidjeli veliku džamiju Hassana II (pogled izvana). Meknes je Ismailijeva prijestolnica poznata po zidinama dugim 40 km. Ima lijepe palače, džamije i vrtove, a najveća zanimljivost zasigurno su kraljevske štale u čijim su se silosima čuvale zalihe žita dovoljne da godinu dana prehrane stanovnike grada, dok su štale bile dovoljno prostrane da se u njima moglo smjestiti 12.000 konja. Zaustavit ćemo se kraj gradskih vrata Bab Mansour, razgledati Kraljevske štale i mauzolej Moulay Ismaila. Nastavak vožnje prema Volubilisu gdje ćemo razgledati poznate rimske ruševine. Volubilis su Rimljani izgradili kao ulazna vrata za trgovinu s Afrikom. Njegovi prelijepi mozaici i stupovi još uvijek su očuvani i mogu lijepo dočarati njegovu nekadašnju ljepotu. Nakon razgleda nastavljamo prema Fesu. Fes je najstariji među kraljevskim gradovima Maroka, a ujedno i jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova arapskog svijeta. To je mjesto koje će vam se potiho uvući pod kožu svojim zvukovima, mirisima i bezvremenskim prizorima zaustavljenim u vremenu negdje između srednjeg vijeka i današnjice. Po dolasku noćenje u prelijepom riadu (tradicionalna kuća s dvorištem u sredini).

8. dan: Fes (D): Uz pratnju vodiča istražit ćemo staru medinu i beskrajan labirint njezinih uskih uličica koje skrivaju stotine malih dućana i vrijednih obrtnika koji nikad ne prestaju proizvoditi i prodavati svoje rukotvorine. Fes je poznat po svojoj robusnoj i lijepoj keramici, pladnjevima od mesinga i bakra, regionalnoj kuhinji i starim medresama (školama Islama). Krenut ćemo od vrata kraljevske palače, koja je jedna od najstarijih i najvećih u Maroku, nastavit kroz živopisnu židovsku četvrt i groblje. Prošetat ćemo srednjovjekovnom medinom i između ostalog posjetiti Bou Inania medresu, fontanu Nejjarine, mauzolej Moulay Idrissa te duhovno sveučilište Karaouine. Zaustavit ćemo se u nezaobilaznim slikovitim kožarama u kojima se koža obrađuje, a boje se još uvijek dobivaju uz pomoć starih tehnika. Noćenje u riadu.

9. dan: Fes - Srednji Atlas (Ifrane - Midelt) - Sahara (pustinja Merzouga - dine Chebbi) (D, V): Krećemo na dugu vožnju prema Sahari. Putem ćemo proći kroz srednji Atlas i njegove šumovite predjele te se zaustaviti u mjestu Ifrane da bi vidjeli Barbary majmune u njihovom prirodnom staništu. Zatim nastavljamo do malog planinskog mjesta Midelt da bi se spustili u slikoviti klanac Ziz, pun palmi i slikovitih utvrđenih sela. Konačno stižemo do Erfouda, odakle ostaje još samo sat vremena vožnje do Merzouge, našeg pustinjskog odredišta. U Merzougi ćemo se susresti s pustinjskim vodičima Tuarezima i njihovim devama. Preko prhkog pustinjskog pijeska odjahat ćemo na devama ususret zalasku sunca, među fotogenične dine, sve do našeg kampa na dinama Chebbi. Vodiči će za nas pripremiti tradicionalnu večeru u kojoj ćemo uživati ispod otvorenog neba i tisuću zvijezda. Nakon večere uživat ćemo okupljeni oko logorske vatre u ritmu marokanskih bubnjeva. Noćenje u pustinjskom kampu.

10. dan: pustinja Merzouga - klanac Todra - klanac Dades (D, V): Rano buđenje uz doručak u pustinji i još jedan spektakularan izlazak sunca nad pješčanim dinama. Povratak devama do Merzouge te nastavak putovanja kroz Saharu uz zaustavljanje u zanimljivom pustinjskom mjestašcu Rissani. Naša slijedeća destinacija je klanac Todra čije se strme stijene dramatično uspinju i do 300 m u svojem najužem dijelu. Imat ćemo priliku za kratku šetnju, a zatim nastavljamo vijugavom cestom do klanca Dades gdje ćemo provesti noć u tradicionalnoj kazbi.

11. dan: klanac Dades - Quarzazate - Ait Benhaddou - Marrakech (D): Nakon doručka nastavljamo vožnju cestom s tisuću kazbi koja vodi prema Quarzazateu. Proći ćemo Dolinom ruža, posebno lijepom u travnju i svibnju kad cijela dolina miriše na ruže te oazom palmi Skoura. Stižemo u Quarzazate, a zatim i Ait Benhaddou, staro selo utvrđenih berberskih kazbi. Zbog svoje ljepote i važnosti uvršten je na listu svjetske baštine. U prošlosti je bio jedno od najvažnijih utvrđenih uporišta na staroj Cesti soli, kojom su karavane iz afričke Sahare u Marrakech donosile zlato, bjelokost i sol te dovodile robove. Ovo fotogenično, utvrđeno, staro, berbersko selo korišteno je kao pozadina za više od 30 filmova. Zaustavit ćemo se kod lokalne berberske obitelji da bi s njima popili čaj, a kod njih je moguće organizirati i ručak (uz plaćanje na licu mjesta). Slijedi vožnja prema Marrakechu. Putem ćemo prijeći najviši afrički cestovni prijevoj Tiz’n’Tichka (2.260 m) s kojeg se pružaju spektakularni vidici. Po dolasku, smjestit ćemo se u lijepom riadu unutar medine.

12. dan: Marrakech (D): Ujutro ćemo uz pratnju lokalnog vodiča istraživati ulice ovog živopisnog grada, drugog po starosti kraljevskog grada koji se zasigurno može nazvati „draguljem juga“. Od znamenitosti ćemo posjetiti povijesnu palaču Bahia, džamiju Koutoubia i grobnice iz razdoblja dinastije Saadian. Nećemo propustiti niti znameniti trg Djemma el Fna. Bit će vremena za lutanje šarenim bazarom, gdje ćemo se sresti s raznim specijaliziranim obrtnicima. Dok se u jednom dijelu bazara kožari zabavljaju sušenjem kože, u drugom dijelu sve odzvanja od udaraca kovača metalnog posuđa. Tu su i vješti prodavači tepiha koji će nas zasigurno namamiti u svoje trgovine nudeći nam šalicu čaja od mente. Mali dučančići prodaju berberski nakit, staro srebro, začine, masline ili tradicionalne lijekove koji mogu zacijeliti i izliječiti sve vrste ljubavnih jada. U poslijepodnevnim satima možemo se odvesti do novijeg dijela grada i posjetiti vrtove Majorelle. Noćenje u riadu.

13. dan: Marrakech - Essaouira - Casablanca (D): Nakon doručka odvest ćemo se prema Essaouiri smještenoj na obali Atlantskog oceana (oko 2 i pol sata vožnje). Zbog svoje dugačke pješčane plaže i vjetrova koji na njoj pušu, popularna je među windsurferima. Essaouira je poznata i po svježe pečenima ribama, drvenim rukotvorinama i umjetničkoj koloniji. Grad je opasan starim portugalskim zidinama, a sama medina jedna je od najšarmantnijih u Maroku. Po dolasku ćemo imati vremena za šetnju gradskom medinom, ali i za odlazak do obale i ribarske luke odakle puca fantastičan pogled na bijele zidine grada. U predvečerje nastavak vožnje prema zračnoj luci Casablanca, odakle se vraćamo kući.

14. dan: Casablanca - Zagreb: U ranim jutarnjim satima let za Europu. Povratak u Zagreb se očekuje u popodnevnim satima.

Special offer

Za Andaluziju se kaže i da je poveznica Istoka i Zapada: Španjolci, Arapi, Romi, Židovi – svatko je utisnuo svoj pečat i učinio je šarenim biserom. Ono što je Andaluzija Europi, to su kraljevski gradovi Maroka Africi – biser kulturnog nasljeđa. Vremenom nagriženi Meknesh i Fez te živahan Marrakech još uvijek ljubomorno čuvaju atmosferu vremena u kojem su nastali. Osim posjetu kraljevskim gradovima Maroka, putovanju smo dodali doživljaj spavanja u pustinjskom kampu Sahare do kojeg ćemo dojahat na devama, poput starih karavana. Naši vodiči će nam pripremiti tradicionalnu marokansku večeru, a noć ćemo provesti u zagrljaju zvjezdanog neba. Posjetit ćemo klanac Todra i prošetati oazama između seoskih nastambi, te posjetiti najljepšu marokansku utvrdu Ait Benhaddou. Za kraj putovanja čeka nas osvježenje na obali oceana, u šarmantnoj Essaouiri.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo putovanje oduševit će ljubitelje maurske arhitekture i povijesti. Putovanje je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i prirodnih ljepota uz dodatne aktivnosti poput posjeta selima, malim tradicionalnim obrtima i druženja s lokalcima, koje će nam približiti kulturu Andaluzije i Maroka. U Maroku nas očekuju duže vožnje zbog svladavanja velikih udaljenosti. U Španjolskoj noćimo u hotelima s 3 i 4 zvjezdice. U Maroku smo odabrali autentičan smještaj u riadima (marokanskim tradicionalnim kućama koje se nalaze unutar gradskih medina) kako bi što bolje doživjeli atmosferu. Da doživljaj bude potpun, jednu noć provest ćemo u lijepoj kazbi (utvrdi) i jednu u pustinjskom kampu.

svi letovi
sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
svi izleti i razgledi prema programu
ulaznice prema programu
lokalno vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
jamčevina

pristojbe zračnih luka: 1.600 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 1.400 kn
nadoplata za 12 do 14 putnika: do 1.000 kn
obroci koji nisu navedeni (moguće je organizirati ručak kod berberske obitelji)
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Malaga

Granada

Zuheros

Córdoba

Carmona

Sevilla

Jerez

Cadiz

Malaga

Casablanca

Meknes

Volubilis

Fes

Srednji Atlas

Merzouga

Chebbi dine

klanac Todra

klanac Dades

Quarzazate

Ait Benhaddou

Marrakech

Essaouira

 

Naziv države: Kraljevina Maroko

Površina: 446.550 km²

Stanovništvo: 33.2 milijuna

Glavni grad: Rabat

Službeni jezik: arapski

Pozivni broj: +212

Vremenska razlika: -1

Klima: Klima u Maroku varira od regije do regije. Obala ima toplu mediteransku klimu dok u unutrašnjosti prevladava suha i vruća kontinentalna klima. Na jugu zemlje je vrlo vruće i suho većinu godine, iako noću temperature mogu drastično pasti (čak i ispod nule), pogotovo u prosincu i siječnju. Područje Atlasa ima planinsku i nešto suroviju i hladniju klimu. Na obalnom području kiše padaju od studenog do ožujka, a pretežno sušno vrijeme prevladava ljeti. Najbolje vrijeme za putovanje je u proljeće (od ožujka do svibnja) kada su prosječne dnevne temperature oko 25 stupnjeva. Drugo pogodno razdoblje je jesen (od rujna do studenog) kada se prosječna dnevna temperatura kreće oko 27 stupnjeva. Zime su hladne pa se tada preporuča putovanje na jug zemlje.

Odjeća: Maroko je islamska zemlja pa se preporučuje pokrivanje ramena i prsa te hlače ili suknje do ispod koljena. Od obuće možete nositi sve, no za hodanje preporučujemo udobnu obuću.

Piće: Preporučuje se piti flaširana voda. Najčešće piće je čaj od mente, a kava je dostupna svugdje. Alkohol se služi samo u hotelima i nekim turističkim restoranima.

Hrana: Vrlo raznolika, mješavina je arapske, berberske, francuske i španjolske kuhinje.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za  detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na  http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta: marokanski dirham (MAD); 1 USD = 9.477 MAD; 1 EUR = 10.815 MAD (prosinac 2018.)

Novac: Predlažemo da sa sobom ponesete eure  jer je za njih tečaj najpovoljniji, a i dolari se mogu svugdje zamijeniti . Novac ćete lako zamijeniti u većini banaka i mjenjačnica, no zadržite račun jer će vam biti potreban u slučaju da vam na kraju putovanja ostane previše dirhama koje ćete poželjeti ponovno promijeniti u stranu valutu. Od kartica se koriste Visa, MasterCard i Maestro. Bankomati su dostupni u svim većim gradovima. Dozvoljeno je unošenje i iznošenje domaće valute samo do iznosa od 1000 dirhama.

Mobilni telefoni i Internet: Sva tri mobilna operatera imaju roaming s Marokom. Internet je dostupan u hotelima i Internet kafićima, a veza je odlična.

Električna energija: Koristi se napon od 220 V s frekvencijom 50 Hz; utičnice su kao kod nas.

Viza: Nije potrebna.

 

Naziv države: Kraljevina Španjolska

Površina: 504.000 km²

Stanovništvo: 46 milijuna

Glavni grad: Madrid

Službeni jezik: španjolski

Pozivni broj: +34

Vremenska razlika: nema

Klima: Unutrašnjost Španjolske ima umjerenu klimu, dok u okolici Madrida, koji je smješten na visoravni, zimi može biti vrlo hladno. Južna Španjolska je najtoplije područje u Europi i ljeti i zimi. Južna i istočna Španjolska imaju mediteransku klimu, s vrućim i suhim ljetima, dok je zapadna obala hladnija ljeti i vrlo kišna zimi.

Odjeća: Nema posebnog koda oblačenja. Ponesite odjeću u kojoj se osjećate udobno i cipele za hodanje. Večeri znaju biti hladnije pa ponesite pokoji komad toplije odjeće.

Piće: Provjerite s vodičem dali je voda sigurna za piće u pojedinim gradovima.

Hrana: Od gostionica do ekskluzivnih restorana, svugdje se služe tradicionalni tapasi. Oni su neizostavni dio španjolske kulture i variraju od gurmanskih canapéa do zakuske maslina i sira. Uobičajeno je u jednoj večeri proći kroz nekoliko kafića i u svakom popiti piće i kušati tapas.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za  više informacija o cjepivima savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na  http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta: euro (EUR); 1 EUR = 7,455 HRK (prosinac 2018.)

Novac: Kartice koje se prihvaćaju su: American Express, Diners Club, Master Card i Visa. Bankomati, banke i mjenjačnice nalaze se posvuda.

Mobilni telefoni i Internet: Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming sa Španjolskom. Internet je dostupan u svim gradovima, a bežični internet u većini kafića i hotela.

Električna energija Koristi se napon od 220 V na 50 Hz; utičnice su kao kod nas

Viza: Nije potrebna.

Pošaljite upit ili rezervirajte Maroko i Andaluzija: Ljepote maurske ostavštine

Odabrano putovanje:

10 + 1 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Maroko i Andaluzija: Ljepote maurske ostavštine”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…