Meksiko: Viva Mexico

Putovat ćemo kroz povijest i spektakularne krajolike i otkrivati najbolje od Meksika

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 16 dana

Šifra: MX-24-16-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Meksiko

Datum polaska: 25.02.2024., 15.11.2024.

Naslovna » Amerika » Meksiko: Viva Mexico

Status:

Garantirano

Cijena od:

2.550 € + aviokarta

O ovom putovanju

Putovat ćemo kroz povijest i spektakularne krajolike i otkrivati najbolje od Meksika. Putovanje ćemo započeti na Zocalu, srcu glavnog grada Meksika, jednog od najvećih i najfascinantnijih gradova na svijetu. Zatim ćemo krenuti prema jugu gdje se nalaze brojna nalazišta svjetske baštine.

Približit ćemo se bogatim starim kulturama, od Azteka do Maja, obilaziti kolonijalne dragulje i mistična arheološka nalazišta te prolaziti krajolike od polu-pustinje do džungle.

Pustit ćemo da nas zavede ljupki Taxco i šarena Oaxaca, pratiti rutu Maja kroz Chiapas i Yukatan da bi konačno stigli do rajskih bijelih karipskih plaža.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo je predivno putovanje na kojem ćemo vrijeme provoditi u razgledavanju gradova, starih ruševina i prirodnih ljepota. Proputovat ćemo veliki dio Meksika pa će neke vožnje biti malo duže. Čeka nas jedna vožnja brodom u kanjonu i nekoliko prilika za kupanje, od prekrasnih tirkiznih vodopada, tirkiznih cenota, do bijelih pješčanih obala Kariba.

Noćit ćemo uglavnom u hotelima s 4 zvjezdice i u nekoliko hotela s 3 zvjezdice.

Što je uključeno

smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 3 i 4 zvjezdice
obroke prema legendi (D=doručak, R=ručak)
transfere, razglede i izlete prema programu u A/C vozilu
ulaznice za znamenitosti prema programu
lokalno vodstvo na engleskom jeziku
lokalno vodstvo na engleskom jeziku
pratitelja putovanja na hrvatskom
jamčevinu (broj police 298625000188) i odgovornost za štetu (broj police 078620101699) kod Croatia osiguranja (Kontakt telefon: 072 00 1884; kontakt email: obradasteta.krediti@crosig.hr)
troškove pripreme i organizacije putovanja

Što nije uključeno

zrakoplovna karta za međunarodne letove od Zagreba do Mexico City-a i nazad od Cancuna do Zagreba (cca 1.060 €)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 704 €
obroci i pića koji nisu navedeni
dodatni izleti i aktivnosti koji nisu navedeni u programu
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za vodiča/vozača
osobni troškovi

Datumi polazaka

Polazak

25.02.2024.

Garantirano

Trajanje

16 dana

Cijena od

2.550 € + aviokarta

PDF putovanja

Polazak

15.11.2024.

Trajanje

16 dana

Cijena od

2.550 € + aviokarta

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Mexico City
Polazak iz zračne luke Zagreb i let za Mexico City uz presjedanje. Dolazak ovisno o redu letenja. Transfer do hotela i noćenje.
2. dan: Mexico City (D, R)
Nakon doručka ćemo upoznati jedan od najvećih i najuzbudljivijih gradova svijeta! Zaputit ćemo se u obilazak povijesnog centra, koji UNESCO navodi kao svjetsku baštinu. U obilasku ćemo posjetiti ” Zocalo”, srce grada, na kojem ćemo obići Metropolitansku katedralu, jednu od najstarijih i najvećih u Amerikama, te Nacionalnu palaču (ako je otvorena), u kojoj se nalaze poznati murali Diega Rivere. Vidjet ćemo i ruševine Templo Mayor, jednog od najvažnijih hramova Azteka u njihovom drevnom glavnom gradu Tenochtitlanu. Obilazak nastavljamo niz prekrasnu aveniju Paseo de la Reforma i stižemo u park Chapultepec, kako bi posjetili Muzej antropologije. Ovaj muzej smatra se jednim od najboljih svjetskih muzeja takve vrste. Ovdje ćemo se uz mnoga zanimljiva blaga, diviti čuvenom drevnom aztečkom kamenom kalendaru. Povratak do hotela i noćenje.
3. dan: Mexico City - Cuernavaca - Taxco - Mexico City (D, R)
Danas ćemo nakon doručka posjetiti dva važna kolonijalna mjesta. Prvo odlazimo u Cuernavacu, “grad vječnog proljeća”. Nadimak gradu dao je Aleksandar Von Humboldt zbog njegove ugodne klime tijekom cijele godine. Cuernavaca je idealno mjesto za opuštanje i istraživanje brojnih povijesnih spomenika kao što su katedrala, izgrađena u 16. stoljeću, i palača Cortés, jedna od najstarijih očuvanih kolonijalnih građevina u Americi, stara gotovo 500 godina. Zatim nastavljamo za Taxco, koji se još naziva i „Meksička prijestolnica srebra“. Taxco je jedan od najljepših gradova u Meksiku i savršeno mjesto za kupovinu srebra. Posjetit ćemo centar Taxca koji zrači ugodnom atmosferom i prošetati njegovim popločanim ulicama omeđenim baroknom arhitekturom. Predlažemo da zavirite u radionice srebra i posjetite crkvu Santa Prisca, koja se smatra jednom od najljepših u zemlji. Povratak do hotela i noćenje.
4. dan: Teotihuacán - Mexico City (D, R)
Nakon doručka posjetit ćemo Teotihuacán, “mjesto gdje su stvoreni bogovi”. Teotihuacán je jedno od najimpresivnijih arheoloških nalazišta u zemlji. Pretpostavlja se da je grad tijekom svog razdoblja prosperiteta brojao 200.000 stanovnika. U svoje doba, Teotihuacán je bio najveći grad američkog kontinenta i jedan od najvećih u svijetu. Dok njegovi stanovnici nisu napustili grad oko 8. stoljeća, Teotihuacán je vjerojatno bio najznačajniji kulturni centar drevnog Meksika. Tijekom ovog obilaska i uspona na Piramide Sunca i Mjeseca, proći ćemo niz aveniju mrtvih, posjetiti hram Quetzalcoatl s jedinstvenim kamenim skulpturama zmija, hram leptira i utvrde. Na povratku u hotel, zaustavit ćemo se u svetištu djevice Guadalupe, mjesta hodočašća milijuna Meksikanaca i ljudi iz cijelog svijeta. Povratak u hotel i noćenje.
5. dan: Mexico City - Puebla - Oaxaca (D, R)
Doručak, a zatim napuštamo Mexico City. Putovat ćete prema Puebli, četvrtom gradu po veličini u Meksiku i putem proći kraj snježnih vulkana Popocatépetl (5.464 m) i Iztaccíhuatl (5.230 m). U Puebli, poznatoj pod nazivom “Grad anđela”, posjetit ćemo famoznu Kapelu krunice, katedralu, glavni trg i njegovu prekrasnu povijesnu jezgru. Ručak, a zatim nastavljamo prema Oaxaci, jednom od najslikovitijih kolonijalnih gradova Meksika koji je kao i Puebla, uvršten u svjetsku baštinu. Smještaj u hotelu i noćenje.
6. dan: Oaxaca - Monte Alban - Oaxaca (D)
Doručak, a zatim krećemo prema Monte Albanu, gradu izgrađenom na vrhu planine koju su izravnali drevni Zapoteci. Ovdje ćemo pronaći ostatke kultura civilizacija kao što su Olmeci, Miksteci i Zapoteci. Po povratku u Oaxacu slijedi kratak obilazak grada pa ćemo vidjeti znamenitosti poput katedrale i veličanstvene crkve Santo Domingo. Povratak do hotela i noćenje.
7. dan: Oaxaca - Mitla - Tehuantepec (D)
Nakon doručka posjetit ćemo mjesto u kojem se nalazi drevno stablo Tule, staro nekoliko tisuća godina, koje se ubraja u najznačajnije prirodne znamenitosti Meksika i koje je uvršteno na UNESCO-vu listu prirodne baštine. Nakon obilaska odvest ćemo se prema Mitli, važnom vjerskom središtu naroda Zapotec. Krajem dana stižemo u  Tehuantepec gdje ćemo se smjestiti u hotelu i noćiti.
8. dan: Tehuantepec - kanjon Sumidero - Chiapa de Corzo - San Cristobal (D)
Doručak, a zatim vožnja do gradića Tuxtla Gutiérrez, gdje nas čeka vožnja brodom kroz kanjon Sumidero, jedan od najspektakularnijih prirodnih rezervata u Meksiku, formiran prije 36 milijuna godina. Nakon obilaska kanjona zaputit ćemo se u Chipa de Corzo, grad kojeg su prvo naselili španjolski doseljenici u 16. stoljeću. Prošetat ćemo se njegovim ulicama upijajući kolonijalnu arhitekturu pomiješanu s arapskim utjecajima. Nastavak vožnje do San Cristobala. Noćenje.
9. dan: San Cristobal - San Juan Chamula i Zinacantan - San Cristobal (D)
Nakon doručka odlazimo na izlet u autohtona sela San Juan Chamula i Zinacantan, smještena u gorju Chiapas. Ova su sela odličan primjer za upoznavanje složenog etničkog sastava Chiapasa u kojem se još uvijek čuva bogata mješavina poganskih i kršćanskih običaja i uvjerenja. Zanimljivo je da San Juan Chamula uživa jedinstven autonomni status u Meksiku, koji je održao selo autentičnim. Po povratku u grad preporučujemo da i sami prošećete prekrasnim San Cristobal de las Casasom, koji čuva brojne zanimljivosti poput šarene tržnice, katedralu i Muzej žada. Povratak u hotel i noćenje.
10. dan: San Cristobal - vodopadi Agua Azul - Palenque (D)
Doručak, a zatim krećemo prema Palenqueu. Putem ćemo se zaustaviti i posjetiti prelijepe slapove Agua Azul. Tirkizna boja, koja ove slapove čini jedinstvenima, dolazi od visoke razine mineralnog sadržaja vode. Nakon Agua Azul posjetit ćemo i slapove Misol Ha. Uživat ćemo u okruženju džungle, a ako vrijeme dopusti, možemo se i okupati. Nastavit ćemo put kroz bujnu džunglu prema Palenqueu, gdje ćemo se smjestiti i noćiti.
11. dan: Palenque - Campeche (D)
Nakon doručka posjetit ćemo arheološku zonu Palenque, jedno od najvažnijih nalazišta kulture Maja. Lakamha, kako je grad bio poznat među drevnim Majama, procvjetao je u 7. stoljeću. Podignut je pod vladavinom legendarnog kralja Pakala, čija je grobnica pronađena u jednoj od Palenqueovih najslikovitijih znamenitosti, Hramu natpisa.

Ovaj urušeni grad je dom nekim od najljepših arhitektonskih građevina, iznimnih skulptura i rezbarija drevnih Maja. Uživat ćemo u obilasku impresivnih građevina, kao i prekrasnom prirodnom okruženju ovog lokaliteta svjetske kulturne baštine. Nakon posjeta krećemo prema Campecheu, očaravajućem gradu punom pomorske povijesti, barokne španjolske arhitekture i drevne ljepote. Grad je posljednjih nekoliko godina proveo obnovu stotina povijesnih građevina u centru grada, što ga čini jednim od najfotografiranijih kolonijalnih gradova u cijelom Meksiku. Ovisno o vremenu dolaska možemo panoramski obići grad. Smještaj u hotel i noćenje.

12. dan: Campeche - Uxmal - Merida (D, R)
Nakon doručka krećemo prema Meridi. Na putu ćemo posjetiti Uxmal (što znači “izgrađen tri puta”), koji se nalazi u regiji Puuc. Uxmal, također uvršten na listu svjetske baštine, smatra se jednim od najreprezentativnijih majanskih gradova Puuc stila, dominantnog stila regije. Posjetit ćemo magičnu piramidu, četverokut redovnica, guvernerovu palaču i igralište. Potom nastavljamo do Meride, “Bijelog grada”. Ako stignemo dovoljno rano, panoramski ćemo se provesti kroz grad i vidjeti aveniju Montejo, spomenik zemlji, glavni trg, katedralu i palaču vlade. Potom odlazak do hotela i noćenje.
13. dan: Merida - Chichen Itza - Tulum (D, R)
Doručak te obilazak Chichen Itze, jednog od najvećih i najistaknutijih gradova Maja ranog klasičnog perioda. Danas je Chichen Itza nesumnjivo najbolje očuvan majanski lokalitet na poluotoku Yukatan, a nedavno je proglašen jednim od novih sedam svjetskih čuda. U Chichen Itzi se vide razni arhitektonski stilovi. Najpoznatije znamenitosti su Kukulkanski hram (“El Castillo”), sudnica Ballgame, Platforma lubanja, Hram jaguara, opservatorij, Tisuću stupova i Sveta cenota. Prije nego što nastavimo prema Tulumu imat ćemo ručak, a tko želi može se osvježiti u cenoti Ik Kil (ulaznice su cca 5 eura). Potom vožnja prema Tulumu gdje ćemo se smjestiti i noćiti.
14. dan: Tulum (D)
Dan za uživanje u prekrasnim plažama meksičkih Kariba! Noćenje u Tulumu.
15. dan: Tulum (D)

Prvi dio dana slobodan, a zatim odjava iz hotela. Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i let za Zagreb uz presjedanje.

16. dan: Zagreb

Dolazak u Zagreb ovisno o redu letenja.

*Napomena
Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 10 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*COVID19 Napomena

Za ovo putovanje nije potrebna potvrda o cijepljenju niti PCR test. Za informacije što je potrebno pri ulasku u zemlju možete pronaći na ovim stranicama: https://www.iatatravelcentre.com/world.php. Ova se pravila stalno mijenjaju pa ih je potrebno redovito provjeravati.

Karta

Mexico City

Cuernavaca

Taxco

Teotihuacán

Puebla

Oaxaca

Monte Alban

Tehuantepec

kanjon Sumidero

San Cristobal

San Juan Chamula

Zinacantan

vodopadi Agua Azul

Palenque

Campeche

Uxmal

Merida

Chichen Itza

Tulum

Chiapa de Corzo

Općenito o Meksiku

Naziv države: Sjedinjene Meksičke Države
Površina: 1.972.550 km²
Stanovništvo: 128,455,567
Glavni grad: Ciudad de México
Službeni jezik: Španjolski i 62 indijanska jezika
Pozivni broj: +52
Vremenska razlika: UTC -6 do -8 sati

Hrana
Meksička kuhinja je jedna od omiljenih i na našim prostorima, a temelji se na kukuruzu, mahunarkama i različitim vrstama čili papričica koje se miješaju s govedinom, svinjetinom, piletinom i stavljaju u tortilje od kukuruznog brašna. Osim raznih varijacija tortilja, jede se puno ribe i pije dosta tekile koja je nacionalno alkoholno piće.
Piće
Vodu je bolje piti flaširanu, a dostupna je svugdje.
Zdravstvene informacije
Nema obaveznih cjepiva. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta

Meksički peso: MXN; 1 USD = 17,09  MXN, 1 EUR = 18,42 MXN (rujan 2023.)

Novac

Sa sobom ponesite dovoljno gotovine, najbolje američke dolare. Od kartica Master Card i Visa su bolje prihvaćene od American Expressa i Dinersa. Bankomati se nalaze posvuda.

Viza
Nije potrebna.
Odjeća
Preporučujemo laganiju pamučnu i lanenu odjeću, a za večernje sate ponesite koji komad toplije odjeće. U kišnoj sezoni obavezno ponesite kabanicu i dobru obuću za hodanje.
Klima
Klima Meksika je vrlo raznolika, dijeli se na tropsku i suptropsku s vlažnim ljetima i suhim zimama, a ovisi i o nadmorskoj visini. Sjeverni dio zemlje općenito ima manje padalina od juga. Mexico City ima blagu klimu tijekom cijele godine, dok je na poluotoku Yukatan primjetna visoka vlažnost zraka uz visoke temperature. Kišna sezona traje od lipnja do polovice listopada.
Električna energija
Koristi se napon od 127 volti i uz frekvenciju od 60 Hertza. Utičnice su američkog tipa s dvije i tri rupe pa je potreban ispravljač.
Mobilni telefoni i internet
A1, Hrvatski Telekom i Telemach imaju roaming s Meksikom. Internet je dostupan svugdje, no na nekim mjestima može biti nešto sporiji.

Pošaljite upit za Meksiko: Viva Mexico

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…