Mijanmar: Zemlja redovnika i zlatnih pagoda

Burma, koja se danas službeno zove Mijanmar, dragulj je koji je desetljećima ostao skriven, a koji se danas otvara svijetu pokazujući mu svoje zadivljujuće prirodne ljepote i nemjerljivo kulturno nasljeđe
agsdi-message

Vrsta putovanja: Privatno

}

Trajanje: 13 dana

Šifra: MM-18-13-P

Veličina grupe: min 2 putnika

Destinacija: Mijanmar

Datum polaska: Sami birate datum polaska

Naslovna » Azija » Mijanmar: Zemlja redovnika i zlatnih pagoda

Najbolje putovati:

od listopada do travnja
agsdi-credit-card

Cijena od:

12,400 kn + zrakoplovna karta

O ovom putovanju

Burma, koja se danas službeno zove Mijanmar, dragulj je koji je desetljećima ostao skriven, a koji se danas otvara svijetu pokazujući mu svoje zadivljujuće prirodne ljepote i nemjerljivo kulturno nasljeđe.

S civilizacijom starijom više od 2500 godine, Burma je mistična i magična zemlja s čarobnom arhitekturom starih hramova i bezvremenskim krajolicima. Zemlja je to u kojoj su se kroz povijest miješali utjecaji drugih naroda, što se danas najljepše može vidjeti u kulinarstvu, ali i u brojnosti i raznolikosti plemena. Kud god krenete naići ćete na budističke svećenike, samostane, pagode, stupe.

Zemlja živi svoju vjeru; svaki dječak barem dva puta u životu odlazi u samostan, dok je sustav donacija za gradnju samostana i pomoć potrebitima svuda prisutan.

Burmanci su divni ljudi, nasmijani i srdačni, dočekat će vas iskrenom i srdačnom dobrodošlicom.

Što je uključeno

nacionalni letovi
sav prijevoz u A/C vozilu
sve ulaznice prema programu
vožnja u kočiji u Bagnu i Inwi
vožnja brodom na jezeru Inle, Mingun i Ava
navedeni obroci
lokalno vođenje na engleskom
jamčevina

Što nije uključeno

povratna zrakoplovna karta (cca. 800 eura)
nadoplata za jednokrevetnu sobu – na upit
viza za Mijanmar (oko 390 kn)
izlazna taksa – 70 kn
obroci koji nisu navedeni
opcionalni izleti
putno osiguranje (preporučujemo)
osobni troškovi

Galerija

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Azija

Ovisno o redu letenja polazak iz Zagreba i uz presjedanja putovanje prema Aziji. Noćni let.

2. dan: Azija - Yangon

Dolazak u Yangon ovisno o redu letenja. Po obavljenim carinskim formalnostima transfer do hotela gdje ćete se smjestiti, a zatim krećete na razgled grada. Ova uspavana prijestolnica prepuna zelenila, svojom britanskom kolonijalnom arhitekturom, budističkim stupama, hinduističkim hramovima, kršćanskim crkvama i muslimanskim džamijama pravi je uvod u zemlju kakav Mijanmar (Burma) doista jest, egzotična mješavina domaćeg i utjecaja sa strane. Razgledat ćete pagodu Kyauktawgyi, a zatim se odvesti do centra grada i prošetati do tržnice Bogyoke Aung San, gdje ćete naći sve od rukotvorina, nakita, odjevnih predmeta do lokalne hrane. Potom ćete krenuti pješice prvo do parka Mahabandool odakle se lijepo vidi pagoda Sule, zatim do gradske vjećnice i visokog suda. Potom nastavljate do pagode Botataung smještene na obali rijeke, a zatim do Nacionalnog muzeja te do pagode Chaukhtatgyi u kojoj se nalazi ležeći Buddha. U kasno poslijepodne naći ćete se u poznatoj Shwe Dagon pagodi, čija zlatna kupola čudesno sjaji na zalazećem suncu. Noćenje u hotelu.

3. dan: Yangon - Bagan (avionom) (D)

Nakon ranog doručka transfer do zračne luke i let za Bagan. Bagan je poznat po svojim brojnim pagodama i stupama kojih je danas više od 2000 i čiji broj neprestano raste. Po dolasku ćete posjetiti lokalnu tržnicu gdje ćete se susresti s lokalnim stanovništvom i osjetiti bilo ovog starog mjesta. Zatim nastavljamo prema vremešnim hramovima od kojih svaki priča neku svoju priču. Vidjet ćete pagodu Shwezigon koja je prototip zlatne stupe, hram Htilominlo s lijepim rezbarijama te hram Khayminga poznat po panoramskim vidicima. Potom ćete se odvesti u hotel i smjestiti. U drugom dijelu dana odvest ćete se do sela Myinkaba da bi ponešto saznali o procesu izrade tradicionalnih lakiranih ukrasnih predmeta, jednih od najpoznatijih rukotvorina Mijanmara. Potom nastavljate s razgledavanjem hramova. Između ostalih vidjet ćete pagodu Manuha, izrađenu u Mon stilu 1059. godine, i istražiti hram Myingaba Byaukgyi – poznat po muralima koje je zaštitio UNESCO. Zalazak sunca dočekat ćete na terasi Bupaya pagode s pogledom na najdužu Mijanmarsku rijeku Ayeyarwaddy. Umjesto toga, možete posjetiti i pagodu Pyathetkyi. Noćit ćete u Baganu.

4. dan: Bagan (D)

Nakon ranog doručka nastavljamo skitnju Baganom. Posjetit ćete pagode Nathlaung Kyaung, Myazedi i Nagayon te hram Abeyadana. Potom nastavljamo do pagode Ngakywena Daung te do KyatKan samostanske spilje, poznatog meditacijskog centra u Baganu. U poslijepodnevnim satima posjetit ćete hram Ananda, arhitektonsko majstorsko djelo s četiri impresivne skulpture Budhe u stojećem položaju. Konjska zaprega odvest će vas do nekih manje posjećenih hramova. Kasno poslijepodne zaputit ćete se do Mingalar Zedi pagode. Noćenje u Baganu.

5. dan: Bagan - Popa - Bagan (D)

Nakon doručka posjetit ćete pagodu Minnanthu, a zatim krenuti na izlet na vrh Popa, ugasli vulkan koji se smatra rodnim mjestom burmanskih duhova. Uspet ćete se uz 777 stuba do vrha na kojem je svetište posvećeno animističkim duhovima poznatim kao „nat“. Potom povratak u Bagan. Ako budete imali vremena, po povratku možete razgledati još neke od pagoda. Noćenje u Baganu.

6. dan: Bagan - Mandalay - Amarapura - Mandalay (avionom) (D)

Nakon doručka transfer do zračne luke i let za Mandalay. Po dolasku vožnja prema 15km udaljenoj Amarapuri. Obići ćete Mahagandayon, čuveni budistički samostan u kome živi i studira stotine mladih svećenika. Ukoliko stignete na vrijeme (oko podneva), imat ćete priliku promatrati kako svećenici u potpunoj tišini jedu svoj posljednji obrok u danu. Potom ćete se odvesti do mosta U Bein, najdužeg mosta na drvenim stupovima izgrađenog 1782. godine, u vrijeme kada je Amarapura bila kraljevska prijestolnica. Vratit ćete se u opjevani Mandalay gdje ćete provesti ostatak dana. Obići ćete s Mahamuni pagodu, mjesto hodočašća vjernika iz svih krajeva svijeta u kojoj se nalazi kip Mahamuni Buddhe. Posjetit ćete i Zlatnu palaču, palaču posljednjeg burmanskog kraljevstva; Shwenandaw, samostan zlatne palače te Kuthodaw pagodu s najvećom knjigom budističkih skripata na svijetu. Zalazak sunca dočekat ćete na brdu Mandalay (poznatom kao Mandalay hill) s pogledom na okolne pagode i rijeku Ayeyarwaddy. Noćenje u Mandalayu.

7. dan: Mandalay - Mingun - Sagaing - Inwa - Mandalay (D)

Nakon doručka čeka vas prijepodnevni izlet brodom po rijeci Ayeyarwaddy. Odlazite do Minguna, sela koje se smjestilo 11 km uzvodno od Mandalaya. Posjetit ćete ostatke masivne budističke stupe, nezavršene Mingun Paye, koja je trebala postati najveća stupa na svijetu izgrađena po naredbi kralja. Vidjet ćete i jedno od najvećih svjetskih zvona, 90 tona teško zvono Mingun te pagodu Hsinbyume. Potom povratak u Mandalay. U drugom dijelu dana uputit ćete se prema brdašcu Sagaing na čijim se obroncima nalaze brojne pagode i samostani, i koje se smatra središtem mijanmarskog budizma. Posjetit ćete Pagodu Khaungmudaw, a zatim krenuti prema nekadašnjoj prijestolnici Inwa (Ava) koju ćete obići vozeći se u kočiji. Posjetit ćete sat osmatračnicu Nanmyint – jedino što je ostalo od stare palače te samostane Mahaaungmye Bonza i Bargayar. Potom povratak u Mandalay i noćenje.

8. dan: Mandalay - Heho - Pindaya - Inle (avionom) (D)

Nakon doručka transfer do zračne luke i let prema Hehu. Po dolasku nastavljate vožnju prema Pindayi (60 km – 2 sata vožnje). Kad stignete u Pindayu pogledat ćete spilju u kojoj se nalazi nekoliko tisuća budinih skulptura koje su tamo godinama donosili vjernici. Nakon ručka nastavak vožnje (90 km – 3 sata vožnje) do mjesta Nyaung Shwe na obali jezera Inle. Po dolasku transfer do hotela gdje ćete noćiti.

9. dan: Inle - selo Than Duang - Inle (D)

Jezero Inle je doista posebno i neopisivo lijepo. Tu se sve odvija na vodi pa je dan proveden ovdje doista iskustvo koje ćete pamtiti cijeli život. Odmah nakon doručka sjedate u brodić i krećete u obilazak jezera. Putem ćete susretati ribare koji svoje kanue pokreću veslajući jednom nogom te upoznati jedinstveni način ribarenja specifičan za ovo područje. Približit ćete se selima na sojenicama, plutajućim vrtovima i plutajućim otočićima te vidjeti kako živi lokalno stanovništvo. Posjetit ćete pagodu Phaung Daw Oo te samostan poznat kao »Samostan mačaka koje skaču«. U selu Inpawkhon upoznat ćete se s tradicionalnim načinom tkanja, a zatim se uputiti u selo Than Daung. Potom povratak u hotel i noćenje.

10. dan: Inle - Indein - Inle (D)

Nakon doručka posjetit ćete neku od lokalnih tržnica (samo danima kad se održavaju lokalni sajmovi) na kojima se okupljaju razna gorska plemena iz okolice. Vidjet ćete njihove slikovite nošnje, a ako želite možete se upustiti i u trgovanje. Potom nastavak vožnje prema zapadnoj obali jezera Inle gdje se nalazi početak stepenaste staze koja vodi do dobro skrivenog kompleksa Inn Thein pagode. Odavdje ćete pješice stići do obližnjeg sela u kojem se i danas sadi na tradicionalan način. Nastavljate uz rižina polja do sela Saema u kojem ćete posjetiti osnovnu školu (osim vikendom) što vam daje odličnu priliku da upoznate male školarce i njihove učitelje. Potom povratak u hotel i noćenje.

11. dan: jezero Inle - Heho - Yangon (avionom) (D)

Doručak, a zatim transfer do aerodroma u Hehou (32 km – 1 i pol sat vožnje) i let za Yangoon. Po dolasku ćete nastaviti razgled Yangoona, a potom vrijeme slobodno za kupovinu i vlastite programe. Uvečer povratak u hotel i noćenje.

12. dan: Yangon - Europa (D)

Transfer do zračne luke ovisno o redu letenja. Povratak kući uz presjedanja. Noćni let.

13. dan: Europa - Zagreb

Dolazak se očekuje u kasno prijepodne.

Karta

Yangon

Bagan

Popa

Mandalay

Amarapura

Mingun

Sagaing

Inwa

Heho

Pindaya

Inle

selo Than Duang

Općenito o Mijanmaru

Naziv države: Republika Unija Mjanmar
Površina: 676.500 km²
Stanovništvo: 55.4 milijuna
Glavni grad: Naypyidaw
Službeni jezik: burmanski
Pozivni broj: +95
Vremenska razlika: +4:30 sati

Hrana

U Burmi možete isprobati razne kuhinje – nepalsku, kinesku, indijsku, tajlandsku i izvornu burmansku. Ako ste gurman, moglo bi vam se dopasti.

Piće

Voda iz slavine nije sigurna za piće; preporučuje se piti flaširana voda koja je dostupna u svim turističkim destinacijama.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Postoji rizik od malarije pa se preporučuju piti antimalarici. Za više detalja oko preporučenih cjepiva i za detaljniji pregled područja rizika od malarije predlažemo da se posavjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo, ili da provjerite na linku http://www.fitfortfravel.nhs.uk.

Valuta

Burmanski kyat (MMK); 1 USD= 1,534.25 MMK; 1 EUR= 1,684.60 MMK (listopad 2019.)

Novac

U Burmi se ne koriste kreditne kartice i ne postoje bankomati pa preporučujemo da ponesete gotovinu, najbolje američke dolare. Pazite da sa sobom ponesete novije i neoštećene novčanice jer ćete stare i oštećene teško zamijeniti. Izbjegavajte službene mjenjačnice jer imaju upola lošije tečajeve od hotela, trgovina i turističkih agencija. Bolji ćete tečaj postići s novčanicama većih denominacija, posebno za novčanice od 100 USD. Na nekim mjestima moguće je plaćati u američkim dolarima.

Viza

Potrebna. Uz određene predradnje koje obavlja agencija viza se može podići na granici, pri ulasku u zemlju. Ovisno o graničnom prijelazu kroz koji ulazite u zemlju, vizu je moguće pribaviti i putem interneta.

Odjeća

Tokom cijele godine je toplo, preporučujemo laganu odjeću od prirodnih materijala poput lana i pamuka. U ruksaku bi se trebala naći lagana vjetrovka i kabanica. Nešto topliju odjeću spremite ukoliko putujete u doba kišne sezone ili u planinska područja.

Klima

Burma (odnosno službeno Mijanmar) ima monsunsku klimu s tri godišnja doba. Suho i nešto hladnije razdoblje traje od studenog do veljače, s prosječnim temperaturama između 20 i 24 stupnjeva. Sušno razdoblje nastavlja se u ožujku i travnju, no temperature rastu i kreću se između 30 i 35 stupnjeva. Od svibnja do listopada jugozapadni monsun donosi redovite padaline. Najviše kiše padne od srpnja do rujna, uz temperature do 30 stupnjeva. Najpogodnije razdoblje za putovanje je od studenog do veljače kada su temperature najumjerenije i kad nema padalina.

Električna energija

Najviše se koriste utičnice kao kod nas, s istim naponom. Na nekim mjestima možete naići na utičnice s tri rupe pa nije loše ponijeti ispravljač.

Mobilni telefoni i internet

Naši operateri imaju roaming s Mijanmarom, no provjerite s vašim operaterom cijene i dostupnost. Postoje određene poteškoće pri uspostavljanju međunarodnih poziva, no pozivi su mogući. Internet kafići postoje, ali su rijetki i veza je spora. Vlada ograničava upotrebu mnogih e-mail poslužitelja.

Pošaljite upit za Mijanmar: Zemlja redovnika i zlatnih pagoda

Cijena putovanja:*

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

11 + 10 =

Možda će vas zanimati i…