Namibija: Pustinje i oaze

U Namibiji nas čeka prava afrička avantura

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 10 dana

Šifra: NA-23-10-G-11

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Namibija

Datum polaska: 03.11.2023.

Naslovna » Afrika » Namibija: Pustinje i oaze

Status:

Garantirano!

Cijena od:

2.500 € + aviokarta

O ovom putovanju u Namibiju

Putovanje u Namibiju započinjemo u živopisnom Windhoeku odakle nastavljamo prema crvenim dinama Sossusveleia i pustinji Namib, poznatoj po najvišoj dini na svijetu. Odlazimo dalje do obala Atlantskog oceana i ljupkog gradića Swakopnumd. Ovdje nas čeka adrenalinski izlet do Sandwich Harboura gdje pustinjske dine ljube ocean. Potom dolazimo do NP Etosha koji slovi za najbolju safari destinaciju. Zadnju večer našeg putovanja u Namibiji provest ćemo u NP Waterberg, gdje ćemo se popeti na visoravan odakle puca predivan pogled na okolicu. Prelazit ćemo velike udaljenosti i noćiti u divljini. Buditi ćemo se uz pjev ptica i dočekivati čudesne zalaske sunca nad pustinjskim oazama Namibije. Čeka nas prava afrička avantura.

Što me očekuje na putovanju u Namibiju?

Ovo putovanje je možda nešto napornije jer se prelaze velike udaljenosti po ponekad makadamskim cestama, ali zato nudi obilje životinjskog svijeta u divljini, daleko od civilizacije. Vrhunac putovanja je pustinja Namib, premda se i NP Etosha smatra jednim od najzanimljivijih parkova s divljim životinjama na svijetu. Bit ćemo smješteni u malim hotelima koji su vrlo uredni i uglavnom smješteni u prirodi. Čeka nas jedna adrenalinska vožnja džipovima i dvosatni uspon na Waterberg plato.

Što je uključeno

smještaj u dvokrevetnim sobama u smještaju srednje klase
obroke kako je navedeno u programu (legenda: D=doručak, R=ručak, V=večera)
transfere i vožnje prema programu
iskusnog lokalnog vozača/vodiča na engleskom jeziku
pratitelja putovanja iz Hrvatske
ulaznice za nacionalne parkove, safarije
vodu u autu
troškove pripreme i organizacije putovanja
jamčevinu (broj police 298625000188) i odgovornost za štetu (broj police 078620101699) kod Croatia osiguranja (Kontakt telefon: 072 00 1884; kontakt email: obradasteta.krediti@crosig.hr)
organizaciju putovanja

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove u iznosu od 900 eura
nadoplatu za jednokrevetnu sobu: 283 €
pića uz obroke
opcionalne aktivnosti (let helikopterom i izlet brodom u potrazi za delfinima)
vizu za Namibiju u iznosu od 80 €, poštarinu ovisno o broju putnika te troškove ishodovanja u iznosu od 14 eura
napojnice za lokalne vodiče i vozače
putno osiguranje (preporučujemo)
troškove osobne prirode

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Windhoek

Sastanak u zračnoj luci u Zagrebu i let prema Windhoeku, uz presjedanje. Noćni let.

2. dan: Windhoek - pustinja Namib (D, R, V)

Dolazak u Windhoek i nastavak putovanja (oko 350 km, 5 sati vožnje po šljunčanoj cesti) na jug prema Sossusvlei-ju preko slikovitog prijelaza Spreetshoogte – jednog od najspektakularnijih mjesta u Namibiji. Zaustavljanje na ručku, a po dolasku u lodge opuštanje i odmor od putovanja. Večera.

3. dan: Sossusvlei, Deadvlei, dina 45, dine Big Daddy i Big Mama i kanjon Sesriem (D, R, V)

Rano ujutro, prije izlaska sunca odlazimo na 70 km slikovite vožnje kroz vrata Sesriem prema Sossusvleiju – mjestu na kojem se nalazi najviša dina na svijetu koja je nedavno upisana i na UNESCO-vu listu kao „Pješčano more“. Ako želite, možete se uspeti na Dinu 45 i doživjeti svu ljepotu i veličinu fascinantnog narančastog krajolika. Potom nastavljamo dalje uz off-road vožnu s 4×4 kako bi posjetili Deadvlei, mjesto poznato po svojim osušenim, drevnim bagremima koji tiho stoje u impresivnom krajoliku. Pauza za ručak. Poslijepodne posjet kanjonu Sesriem i dini Elim. Danas ćemo proći oko 200 km po raznim cestama (malo asfalta, malo makadama, malo pijeska).

Opcionalno: let helikopterom iznad dina.

4. dan: Welwitschia Mirabilis i Swakopmund (D, R, V)

Nakon doručka nastavajmo putovanje kroz park Namib-Naukluft do Swakopmunda, prolazeći pored kanjona i fascinantnih stijena. Veličanstveni krajolik Namiba seže dokle god seže i pogled. Divlje životinje i antilope koje pasu: oriks i jaruga, planinske zebre, žirafe i najveće ptice na svijetu koje ne lete – nojevi. Na ruti prelazimo Jarčevu obratnicu (poznatu geografsku liniju)! Putem ćemo proći i ‘mjesečev krajolik’ gdje ćemo vidjeti botaničku atrakciju – Welwitschia Mirabilis, poznatu kao ‘živi fosil’, jednu od najstarijih i najoriginalnijih živih biljaka na Zemlji, koja podsjeća na Kristova vremena. Danas nas čeka oko 300 km vožnje po šljunčanoj cesti (oko 5 sati vožnje uz povremeno zaustavljanje).

5. dan: obala Atlantika, zaljevska laguna Walvis s plamencima i Sandwich Harbour (D, R, V)

Danas odlazimo na izlet u Sandwich Harbor gdje se dine susreću s oceanom. Prvo ćemo se zaustaviti u zaljevskoj laguni Walvis u kojoj obitavaju brojni plamenci, a potom nas čeka adrenalinska vožnja – prvo uz ocean, a potom i po pješčanim dinama. Proći ćemo oko 80 km po asfaltiranim i šljunčanim cestama te po pijesku.

Opcionalno: Rano-jutarnja vožnja brodom u potrazi za delfinima

6. dan: Nacionalni park Etosha - Kraljevstvo divljih životinja (D, R, V)

Opraštamo se od obalnog grada Swakopmunda, na putu prema Nacionalnom parku Etosha – dragulju Namibije, koji se smatra jednim od najomiljenijih parkova Afrike! Po dolasku u Etoshu dočekuju nas divlje životinje i bijeli pijesak ravnice, dok tragamo za kraljem savane – lavom. Tijekom popodnevne vožnje uživat ćemo susrećući razne divlje životinje: antilope, žirafe, zebre kao i krda afričkih slonova koji lutaju kroz šipražje. Navečer, opuštajuća večera servirana u okružju divljine. Na pojilu se žedne životinje okupljaju kako bi pile vodu, dok ih vi promatramo do kasno uvečer, poput nekog „kazališta u prirodi“! Danas ćemo proći oko 500 km – cca 6 sati vožnje.

7. dan: Etosha kraljevstvo divljih životinja (D, R, V)

Danas nas čeka cjelodnevni safari po NP Etosha – od izlaska do zalaska sunca, uz pauzu za ručak. Oko 200 km vožnje po šljunčanoj cesti.

8. dan: Etosha - Waterberg (D, R, V)

Ostavljamo Etoshu i odlazimo prema visoravni Waterberg gdje ćemo provesti zadnju noć. Vozit ćemo se oko 450 km, oko 5 i pol sati, po šljunčanim cestama. U popodnevnim satima možemo se uspeti na vrh visoravni odakle se šire spektakularni pogledi. Noćenje.

9. dan: Etosha - Windhoek - povratak kući (D)

Nakon doručka povratak prema Windhoeku – 250 km (oko 3 sata vožnje po šljunčanoj cesti), a zatim transfer do zračne luke i povratak kući.

10. dan: dolazak u Zagreb

Ovisno o redu letenja dolazak u Zagreb.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Za slučaj da se nađe povoljniji avioprijevoznik, zadržavamo pravo izmjene rute letenja. Cijene su izražene za 10 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*COVID19 Napomena

Više informacija možete pronaći na ovim stranicama: https://www.iatatravelcentre.com/world.php Ova se pravila mijenjaju pa ih je potrebno stalno provjeravati.

Karta

Windhoek

Sossusvlei

pustinja Namib

kanjon Sesriem

zaljevska laguna Walvis

Swakopmund

Nacionalni park Etosha

Waterberg NP

Sandwich Harobour

Općenito o Namibiji

Naziv države: Republika Namibija
Površina: 825.418 km2
Stanovništvo: 1.8 milijuna
Glavni grad: Windhoek
Službeni jezik: engleski i nacionalni jezici (afrikaans, njemački, oshindonga, oshikwanyama, khoekhoegowab, otjiherero, silozi i rukwangali)
Pozivni broj: +264
Vremenska razlika: +1 zimi/ +2 ljeti

Hrana

Kuhinja Namibije kombinacija je tradicionalnih metoda kuhanja, njemačkih i južnoafričkih utjecaja. Kukuruz je najčešći sastojak namibijskih jela. Zemlja je poznata po tome što ima jednu od najboljih govedina iz slobodnog uzgoja na svijetu jer farmeri dopuštaju stoci da slobodno šeta. Ostala popularna jela od mesa uključuju divljač kao što su gemsbok, springbok i kudu. Riba je također popularna i lako dostupna. Većina ribe koja se nudi u restoranima lovi se svakodnevno. Kamenice su poseban specijalitet Namibije.

Piće

Voda iz pipe u većim gradovima uglavnom je pitka, no često ima okus po kloru pa nije ukusna za piće. Neki lodgevi i farme u ruralnim područjima koriste vodu iz bušotina koja je sigurna za piće. Najsigurnije je ipak piti flaširanu vodu (svuda je dostupna).

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Malarija je prisutna u sjevernim predjelima i to od studenog do lipnja te uz rijeke Kavango i Kunene kroz cijelu godinu. Predlažemo da se prije putovanja savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo. Od njih možete dobiti detaljnije informacije koja se cjepiva preporučuju te da li je nužno piti tablete protiv malarije. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

namibijski dolar (NAD); 1 USD = 16.65 NAD; 1 EUR = 16.74 NAD (kolovoz 2022.)

Novac

Namibijski dolar vezan je na južnoafrički rand (1=1), a rand je i legalno sredstvo plaćanja pa je najbolje novac odmah promijeniti u rande. Ako u toku putovanja dobijete namibijske dolare i ostanu vam na kraju putovanja, svakako ih promijenite u rande prije izlaska iz zemlje jer ćete ih inače teško zamijeniti u neku konvertibilnu valutu. Kreditne kartice se primaju u urbanim sredinama, u većini velikih trgovina, restorana i hotela. Uglavnom se koriste Visa i Mastercard. Za ruralne sredine pripremite gotovinu. Benzin se također plaća isključivo gotovinom.

Viza

Viza je potrebna i dobiva se u namibijskom veleposlanstvu u Beču.

Odjeća

Lagana pamučna ili lanena odjeća svjetlijih, neutralnih boja. Za ranojutarnje safarije i večeri preporučujemo topliju odjeću (duge hlače, jaknu ili vestu). Preporučujemo korištenje sredstava za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom, sunčane naočale te pokrivalo za glavu. Ponijeti tenisice ili cipele za hodanje.

Klima

Namibija je pustinjska zemlja – dnevne temperature su visoke (posebno u siječnju i veljači kad u se pustinji Namib penju i do 40 stupnjeva), a noći su hladne (u nekim područjima zimi temperatura padne ispod nule). Kiša rijetko pada, najviše na sjeveroistoku zemlje, koji ima tropsku klimu. Što se više ide prema jugu i zapadu, klima je sve sušnija. Sjeverna područja i unutrašnjost prime male količine kiše od listopada do prosinca, dok glavna kišna sezona traje od siječnja do kraja ožujka. Obalna područja su uglavnom prohladna, vlažna i bez padalina kroz cijelu godinu.

U Namibiju se može putovati cijele godine. Kiša rijetko pada i u kišnom razdoblju, a kad padne, pustinja procjveta, što je neobično lijep prizor.

Električna energija

U Namibiji se koristi napon od 220 volti uz frekvenciju od 50 hertza. Utičnice su drugačije nego kod nas pa se preporučuje nositi ispravljač.

Mobilni telefoni i internet

S Namibijom imaju roaming sva tri naša mobilna operatera. Internet kafići mogu se pronaći u glavnim centrima, ponekad i u lodgevima, no nemojte previše računati na dostupnost jer je internet vrlo spor i nepouzdan.

Pošaljite upit za Namibija: Pustinje i oaze

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…