Akcija!

Nepal i Butan: Kroz Nepal i Butan

od 31,700 kn 30,600 kn

Uskoro garantirano!

Discount:
 • 02/04/2019
Očisti
  • 2250 kn
  • 5215 kn
  • 380 kn
  • 450 kn
  • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
18 dana
Vrsta putovanja:
Grupno
Šifra putovanja:
NP-BT-19-18-G
Veličina grupe:
10-15
Destinacija:

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Kathmandu (Nepal): Let iz Zagreba za Kathmandu uz presjedanje.

2. dan: Kathmandu: Dok letimo prema Kathmanduu, glavnom gradu Nepala, s desne strane, kao na dlanu, prostiru se snježni vrhunci najvišeg planinskog lanca na svijetu, Himalaje. U Kathmandu stižemo ovisno o redu letenja. Nakon carinskih formalnosti odvest ćemo se do hotela i smjestiti (ovisno o raspoloživosti soba u trenutku dolaska). U popodnevnim satima ćemo započeti s razgledavanjem Kathmandua i nekih njegovih najvećih povijesnih i vjerskih znamenitosti. Tri su hrama značajna za ovaj grad: najsvetije budističko mjesto u Kathmanduu - impresivna zlatna stupa Swayambhunath iz 5. st, poznata kao „hram majmuna“; najveća budistička stupa na svijetu - Boudhanath stupa, oko koje se uglavnom okupljaju tibetanski budisti te najvažnije hinduističko svetište Šive na cijelom potkontinentu - Pashupati, smješten na obali rijeke Bagmati, svetoj poput Gangesa. Ovdje se odvijaju pogrebne ceremonije i prah pokojnika sipa se u vodu. Iako je pristup u hram dozvoljen samo hindusima, posjetioci mogu s istočne obale rijeke lijepo promatrati sve aktivnosti koje se događaju u hramu. Ovisno o raspoloživom vremenu obići ćemo neke od ova tri hrama, a što ne stignemo obići danas, obići ćemo u jednom od idućih dana. U večernjim satima odlazimo na trg Durbar, povijesno sjedište nepalske kraljevske obitelji od 12.-18. stoljeća. Trg je poznat po izuzetnoj arhitekturi, muzejima, hramovima i umjetničkim dekoracijama. Noćenje u hotelu.

3. dan: Kathmandu - Nagarkot - Bhaktapur - Patan - Kathmandu (D): U rano jutro, prije izlaska sunca, odvest ćemo se sjeveroistočno od Kathmandua do Nagarkota (na 2.200 m nadmorske visine) koji je poznat po svojim panoramskim vidicima na snijegom pokrivene vrhove Himalaja i udaljeni vrh Mt. Everest (vidljivost vrhova ovisi o vremenskim uvjetima). Ovdje ćemo dočekati izlazak sunca. Nakon doručka povratak u Kathmandu. Putem ćemo posjetiti Bhaktapur koji je pored Kathmandua i Patana, treći kraljevski grad, osnovan je 889 godine. Nekad je ovdje cvjetala trgovina jer se nalazio na važnoj trgovačkoj ruti prema Tibetu. Drugo ime mu je „Grad vjernika“. Ovdje se nalaze brojni hindu i budistički hramovi kao i najveći nepalski hram Shiva Linga. Bhaktapur je poznat i po lončarstvu, a danas je poput muzeja na otvorenom koji prikazuje srednjovjekovnu umjetnost i arhitekturu. Nastavljamo vožnju prema Patanu, nekada nezavisnoj kraljevini, smještenoj tek nekoliko kilometara od Kathmandua. Patan je središte budističke i hinduističke kulture i nevari likovne umjetnosti. Ovdje se nalazi više od 1.200 spomenika. Njegov trg Durbar proglašen je jednim od najljepših urbanih pejzaža na svijetu. Povratak u Kathmandu i noćenje.

4. dan: Kathmandu - Pokhara (D): Nakon doručka možemo razgledati još ono što nismo stigli prethodnih dana, a zatim vožnja prema Pokhari, srcu Nepala. Vozit ćemo se oko 6 sati kroz prekrasne krajolike. Pokharu okružuju čak tri planine iznad 8.000 m te 7 jezera i 8 špilja. Odavde se pruža pogled na veličanstvene vrhove masiva Annapurne. Spokoj jezera i ostale prirodne ljepote čine ovo mjesto idealnim za opuštanje i uživanje. Noćenje u hotelu.

5. dan: Pokhara (D): Rano ćemo ustati i kratko se odvesti do Sarangkota, odakle se pruža spektakularan pogled na masiv Annapurne. Ovdje ćemo dočekati izlazak sunca (ovisno o vremenskim prilikama), a potom povratak u Pokharu. U drugom dijelu dana razgledat ćemo ovaj lijepi grad. Provozat ćemo se jezerom Phewa, drugom po veličini jezeru u Nepalu i razgledati Davidove slapove te obližnju spilju Gupteshwor poznatu po prirodnim umjetničkim formama koje čine vapnenačke naslage. Noćenje u hotelu.

6. dan: Pokhara - Nacionalni park Chitwan (D, V): Nakon doručka odvest ćemo se do nacionalnog parka Chitwan koji se smjestio u podnožju Himalaja (oko 4 sata vožnje). U popodnevnim satima popet ćemo se na slonove i krenuti u istraživanje džungle i njezinog životinjskog svijeta. U parku žive brojne životinje, između ostalog jednorogi nosorozi, nekoliko vrsta jelena, majmuna, divljih svinja, bizona, ljenjivci te leopardi i tigrovi. Noćenje u hotelu.

7. dan: Nacionalni park Chitwan (D, R, V): Chitwan je najljepši u zoru kad se sunce uzdiže nad džunglom i blistavom rijekom. Ujutro možete uživati u šetnji prirodom promatrajući kako se ona budi. Nakon doručka posjetit ćemo štale za slonove i saznati nešto više o tim divovskim životinjama. Tko želi može se okušati u čišćenju i pranju ovih predivnih životinja! Nakon ručka odlazimo na izlet niz rijeku Rapti. Vozit ćemo se u tradicionalnom drvenom kanuu u potrazi za vodenim pticama i krokodilima. Navečer ćemo uživati u večeri oko logorske vatrice, uz plesni show u kojem će nam poljoprivrednici iz obližnjih sela prikazati svoje tradicionalne vještine i plesove. Noćenje u hotelu.

8. dan: Nacionalni park Chitwan - Kathmandu (D): Ujutro ćemo se vratiti u Kathmandu (oko 5 sati vožnje). Ostatak dana slobodan za samostalna istraživanja. Noćenje u hotelu.

9. dan: Kathmandu - Paro - Thimpu (Butan) (D, V): Nakon doručka transfer do zračne luke i let za Paro. Iz Para ćemo se odvesti prema prijestolnici Butana, gradu Thimpu. Po dolasku ćemo se smjestiti u hotel, a zatim možemo prošetati gradom da steknete prve utiske. Neke od znamenitosti su rezervat Motithang Takin (takin je butanska nacionalna životinja), Nacionalna memorijalna stupa i Tkalački centar. Možemo posjetiti i samostan Tashichodzong koji tradicionalno služi kao sjedište poglavara civilne vlade, a trenutno se u njoj nalaze i uredi kralja (najbolje vrijeme za fotografiranje je prije zalaska sunca). Tu su i Tekstilni muzej i Nacionalni institut Zorig Chusum (slikarska škola). Potom povratak u hotel i noćenje.

10. dan: Thimpu - Punakha (D, R, V): Nakon doručka nastavljamo prema Punakhi (otprilike 2 i pol sata vožnje). Putem ćemo se zaustaviti na prijelazu Dochu La (la = prijelaz) s kojeg se širi prekrasan pogled na neke od najviših vrhova Butana i istočnih Himalaja. U slučaju da je pri prvom prelasku klanca Dochu La Pass bilo oblačno, na povratku će biti još jedna prilika za fotografiranje. Ovdje se nalazi i spektakularni 108 Dochu La Chorten (chorten = stupa). Tko želi može se uspeti do hrama Lungchuzeykha koji se nalazi na vrhu od 3.700 m. Ručat ćemo putem. Prije nego što stignemo u Puhakhu posjetit ćemo znameniti Chimi Lhakhang do kojeg se stiže nakon otprilike 20 minuta laganog hoda kroz rižina polja. Mjesto je poznato i kao „the Divine Madman“ (Uzvišeni Luđak) i vrlo je popularno zbog velikog drvenog falusa od kojeg posjetitelji traže blagoslov za plodnost. Nastavljamo vožnju prema Punakhi. Po dolasku ćemo posjetiti Punakha Dzong, koji se smatra jednom od najljepših samostanskih utvrda u Butanu. Izgradio ju je prvi Shabdrung 1637. g. između dvije rijeke (Po Chu i Mo Chu = Muška rijeka i Ženska rijeka), a trenutno služi kao zimsko prebivalište redovnika i opata. Potom smještaj u hotel. Noćenje.

11. dan: Punakha - Trongsa - Bumthang (D, R, V): Nakon doručka nastavljamo putovanje prema istoku. Putovanje je dugačko (oko 7 sati vožnje) i ceste su uske, no pejzaži su prelijepi. Zelenilo, šume i brežuljci pratit će nas cijelim putem, a prijeći ćemo i preko visokih prijelaza Pele La (na 3.420 m) i Yotong La (na 3.551 m). Malo ćemo se odmoriti u Chendebjiu, popiti šalicu toplog napitka i uživati u miru stupe Chendebji Chorten izgrađene u nepalskom stilu, zbog čega neodoljivo podsjeća na stupe Swayambunath i Boudanath u Kathmanduu. Nakon ručka u Trongsi posjetit ćemo utvrdu Trongsa Dzong te nastaviti putovanje u Bumthang. U Bumtang stižemo kasno navečer. Noćenje u Bumtangu.

12. dan: Bumthang (D, R, V): Budući da se smatra vjerskim središtem zemlje i domom najstarijih samostana u Butanu, pokrajina Bumthang nudi mnogo toga za vidjeti. Posjetit ćemo kompleks hramova Kurjey Lhakhang gdje je, u špilji u kojoj je meditirao, u 8. stoljeću, guru Rinpoche ostavio otisak svojeg tijela (ku=tijelo i jey= otisak). Prijeći ćemo preko malog visećeg mosta na drugu stranu rijeke, u Tamshing Gompa (središte Pema Lingpe) gdje ćemo vidjeti metalni plašt težak 25 kg (koji je osobno izradio Pema Lingpa). Vjernici odjeveni u ovaj plašt 3 puta kruže oko Gompe, vjerujući da će se tako pročistiti od svih negativnosti. Posjetit ćemo i stari hram Kenchosum Lhakhang te palaču Wangdichholing. Ovisno o raspoloživom vremenu možemo posjetiti i Jambay Lhakhang, Jakar Dzong te Tamshing Lhakhang. Noćenje.

13. dan: Bumthang (D, R, V): Danas ćemo nastaviti s razgledavanjem Bumthanga i okolice, a dio dana provest ćemo sudjelujući na jednom od slikovitih festivala koji se održavaju upravo ovih dana.

14. dan: Bumthang - Phobjikha (D, R, V): Nakon doručka započinjemo povratak prema zapadu i dolini Phobjikha (oko 6 sati vožnje). Ulazak u glečersku dolinu Phobjikha i selo Gangtey nalik je povratku u prošlost. U cilju zaštite okoliša ne koristi se električna energija pa se tako hoteli koriste generatorima ili solarnom energijom. Uživat ćemo u šetnji dolinom Phobjikha koja je u zimskim mjesecima dom crnovratih ždralova. U Phobjikhi ćemo posjetiti Informativni centar Crane, gdje ćemo saznati nešto više o tim prelijepim pticama. Noćenje u selu Gangtey.

15. dan: Phobjikha - Paro (D, R, V): U jutarnjim satima nastavit ćemo istraživati dolinu Phobjikha i selo Gangtey. Posjetit ćemo samostan Gangtey Gomba, jedini Nvingmapa samostan u zapadnom Butanu, iz 17. stoljeća. Ručat ćemo u dolini, a zatim nastaviti putovanje prema Paru (otprilike 5 sati vožnje). Po dolasku u Paro, prijavit ćemo se u hotel, a zatim krenuti u obilazak Paro Dzonga i Ta Dzonga (Butanski nacionalni muzej) te prijeći tradicionalni natkriven drveni most preko rijeke Paro Chu. Ovisno o raspoloživom vremenu, posjetit ćemo jedan od najstarijih samostana, samostan Kichu, izgrađen u 7. stoljeću, i ruševine Drukgyel Dzonga (Butanske utvrde pobjede) izgrađene u 17. stoljeću u spomen butanske pobjede nad tibetanskim osvajačima. Za vedrih dana odavde se vidi vrh Jhomolhari, drugi najviši vrh u Butanu, visok 7.329 m. Nakon večere ostaje vremena za odlazak u neki od lokalnih kafića s karaokama, ili disko klubove koji otkrivaju drugo, moderno lice Butana. Noćit ćemo u Paru.

16. dan: Paro (D, R, V): Nakon doručka uspon do samostana Taktsang, poznatijeg kao “Tiger’s Nest“ (Tigrovo gnijezdo). Čeka nas otprilike 4 sata hoda ukupno. Samostan se smjestio na kamenom grebenu na 3.120 m nadmorske visine i nadvisuje dolinu Paro. Taj je samostan jedno od najpoznatijih hodočasničkih mjesta u himalajskom svijetu i udomljuje 13 svetih mjesta. Prije silaska u dolinu zaustavit ćemo se na tradicionalnom ručku u prirodi (lunch paket), a ukoliko dan ranije nismo posjetili ruševine Drukgyel Dzonga i samostan Kichu moći ćemo to danas. Uvečer posjet jednoj od tradicionalnih seoskih kuća, gdje ćemo s domaćinima popiti čaj i malo pročavrljati te se možemo nagraditi tradicionalnom kupkom s vrućim kamenjem (plaća se na licu mjesta). Noćenje u Paru.

17. dan: Paro - Delhi (D): Ujutro rani doručak, vožnja do zračne luke i let za Delhi. Ovisno o redu letenja, ukoliko postoji duže čekanje u Delhiju, moguće je organizirati razgled grada uz nadoplatu.

18. dan: Delhi - Zagreb: Presjedanje na let za Zagreb i dolazak ovisno o redu letenja.

Special offer

Putovanje nas vodi kroz Nepal i Butan. U Nepalu se nalazi 4 od 5 najviših svjetskih vrhova. Veličanstvena Himalaja prekriva čak 80% ove male zemlje gdje se susreću snježne planine i tople doline. Brojne znamenitosti te budistički i hinduistički hramovi, krase tri nekadašnja kraljevska grada: Kathmandu – prijestolnicu Nepala, Patan i Baktapur. Uživat ćemo u bogatoj kulturi kraljevskih gradova te nastaviti prema prema Pokhari i veličanstvenom krajoliku koji je okružuje. Na povratku u Kathmandu zaustavit ćemo se u Nacionalnom parku Chitwan, bogatom pticama i drugim divljim životinjama.

Nastavljamo putovanje prema Butanu, često nazivanom „the last Shangri-la“ („sveta i spokojna zemlja“). Smješten podno Himalaja, svojom višestoljetnom izoliranošću od ostatka svijeta uspijeva očuvati čistoću prirode i staru budističku tradiciju, a u isto vrijeme balansirati s neminovnom modernizacijom. Pustolovinu započinjemo u Thimpu-u, glavnom gradu i jedinoj prijestolnici bez semafora. Proći ćemo preko prijelaza Dochu La s kojeg se širi pogled na neke od najviših vrhova istočnih Himalaja te kroz brdovite krajolike stići do mjestašca Punake s najslikovitijim dzongom u Butanu. Nastavljamo prema istoku i stižemo do Bumthanga, vjerskog središta zemlje s najstarijim samostanima u Butanu. Ovdje ćemo imati priliku prisustvovati jednom od slikovitih butanskih festivala. Započinjemo povratak prema zapadu i glečerskoj dolini Phobjikha gdje se u cilju očuvanja okoliša i danas koriste generatorima ili solarnom energijom. Na kraju putovanja vratit ćemo se u dolinu Paro gdje se nalazi stara butanska prijestolnica. Tu nas čeka uspon na 3.120 metara do ljupkog Tigrovog gnijezda, važnog hodočasničkog središta budista.

Ovo putovanje pravi je odmor za dušu, bijeg u svijet iskonske ljepote prirode, molitve i mira.

Što me očekuje na putovanju?

Razgledavat ćemo znamenitosti i upoznavati lokalne kulture uz nezaobilazan boravak u prirodi. Boravit ćemo na višim nadmorskim visinama pa je potrebno piti dosta tekućine. Zadnji dan nas čeka uspon na „Tigrovo gnijezdo“ koje se nalazi na 3.120 m nadmorske visine. Uspon je srednje težine zbog nadmorske visine na kojoj ćemo planinariti, no ići ćemo polako i pratiti ritam grupe. Noćit ćemo u hotelima s 4 zvjezdice u Nepalu i srednje klase (otprilike 3 – 4 zvjezdice) u Butanu.

svi letovi
sav smještaj
sve ulaznice prema programu
svi prijevozi
navedeni obroci
vožnja brodom u Pokhari i navedene aktivnosti u Chitwanu
lokalno vođenje na engleskom
pratitelj na hrvatskom
jamčevina

zrakoplovne takse: 2.250 kn
viza za Butan: od 380 kn
viza za Indiju: od 450 kn
viza za Nepal: 40 USD (plaća se na granici)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 5.215 kn
obroci koji nisu navedeni
tradicionalna butanska kupka s vrućim kamenjem (plaća se na licu mjesta)
nadoplata za 10 do 14 putnika u iznosu do 1.600 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
osobni troškovi

Paro

Thimpu

Punakha

Trongsa

Bumthang

Phobjikha

Kathmandu

Nagarkot

Bhaktapur

Patan

Pokhara

Nacionalni park Chitwan

 

Klima: Klima varira ovisno o nadmorskoj visini. Najviše temperature i najviše padalina dobivaju južni predjeli kroz koje prolazi monsun od lipnja do rujna. Za vrijeme kišnog razdoblja, posebno u južnim područjima, redovno dolazi do poplava. Dok na jugu vlada suptropska odnosno tropska klima, u dolinama središnjeg Butana vlada umjerena klima s hladnim zimama i vrućim ljetima. Dani su obično ugodni s dosta sunca i vedrim nebom. Noći su hladne pa je potrebno imati vunenu odjeću, posebno zimi. S porastom nadmorske visine temperature rapidno padaju. U planinama su zime ekstremno oštre, a ljeta hladna. Generalno, najbolje vrijeme za posjet je listopad i studeni te od travnja do sredine lipnja. Tada ima i najmanje kiše, a temperature su ugodne. Podnožja su ugodna čak i zimi.

Piće: Preporučuje se piti flaširana voda.

Odjeća: Ponesite laganiju pamučnu odjeću, ali i nepropusnu opremu. Za večernje sate neka se nađe laganija vesta ili jakna. Ukoliko putujete na veće nadmorske visine ili putujete zimi, svakako ponesite debelu i toplu odjeću.

Piće: Preporučuje se piti flaširana voda.

Hrana: Posebnost butanske kuhinja je začinjenost. Čili je nezaobilazni sastojak gotovo svakog jela u toj mjeri da bez njega Butanac ne bi uživao u hrani. Nemojte se iznenaditi kad vas dočeka neobična kombinacija za doručak: riža, luk i čili. Riža je osnova svakog jela. Uz nju se obično servira jedno ili dva dodatna jela koji se sastoje od mesa ili povrća. Najčešće se jedu svinjetina, govedina i piletina, dok se od povrća najviše jede špinat, bundeve, rajčice, rotkvice, luk i zeleni grah. Žitarice poput riže, heljde i ječma također se uzgajaju u različitim dijelovima zemlje ovisno o lokalnoj klimi. Od popularnih jela isprobajte Ema Satshi – nacionalno jelo, začinjenu mješavina i ukusnog lokalnog sira poznatog kao Datshi; ili Momo – knedle na tibetanski način punjene svinjetinom, govedinom ili sirom i kupusom.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva. U južnim područjima koja uključuju Chukha, Dagana, Pemagatshel, Samtse, Sarpang, Sandrup, Jonkhar i Zhemgang postoji relativno visok rizik od malarije. Na područjima oko Para, Thimphua, Bumthanga i Gase, rizik je vrlo mali ili uopće ne postoji pa tablete nije nužno piti. Predlažemo da trenutnu situaciju i detalje ipak provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk 

Valuta: Butanski ngultrum (BTN); 1 USD = 71,57 BTN (prosinac 2018.)

Novac: Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini. Najbolje je nositi dolare jer je prihvaćen gotovo u svim područjima. Domaću valutu najbolje je koristiti za male troškove osobne prirode i kupovinu suvenira. Korištenje Visa MasterCard i Visa Maestro karticama moguće je gotovo na svim bankomatima, osobito u Thimphu i Paru.

Mobilni telefoni i Internet: Tele2 i A1 imaju roaming s Butanom, dok T-Mobile nema. Pristup internetu je moguć u većim gradovima i većim hotelima u zemlji.

Električna energija: 220 V, koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao kod nas. Ipak, dobro je sa sobom imati adapter za utičnice američkog tipa; s dvije i tri rupe.

Viza: Viza je potrebna, priprema se unaprijed, a dobiva se na granici.

 

 

Klima: Nepalska klima je tipična monsunska, a dijeli se na kišnu i sušnu sezonu. Sušno razdoblje traje od listopada do svibnja, a monsunsko od lipnja do rujna kada padne 80% godišnjih padalina. Najpogodnije vrijeme za putovanje Nepalom su proljeća i jeseni. Najatraktivniji mjeseci su listopad i studeni nakon monsunskih kiša kada vegetacija buja, zrak je čist, a pogledi s Himalaje su savršeni. Temperature se u proljeće i jesen kreću od prosječnih minimalnih 16 stupnjeva do prosječnih maksimalnih 24 stupnjeva. Svibanj i lipanj su najtopliji i najprašnjaviji mjeseci s temperaturom iznad 30 stupnjeva. Zimski mjeseci su pogodni za treking na manjim visinama, a prosječne temperature u zemlji se kreću od 9 do 12 stupnjeva u nizinama te s porastom nadmorske visine padaju ispod nule. Glavni grad Kathmandu ima umjerenu klimu s temperaturama oko 23 stupnjeva tijekom ljeta i oko 12 stupnjeva zimi no, temperature se zimi mogu spustiti i ispod nule.

Odjeća: Kad obilazite hramove pristojno je pokrivati bedra i ramena.

Piće: Preporučuje se piti flaširana voda. Od bezalkoholnih pića uobičajen je čaj koji se radi s mlijekom i začinima. Od alkoholnih pića najdostupnija je piva, a pije se i rižino vino.

Hrana: Nepalska hrana je većinom vegetarijanska, no jako je ukusna i zasitna te dosta slična indijskoj. Većinom se bazira na riži i povrću i jede se rukama uz naan (kruh). Od mesa najviše se jede piletina, a svježe voće je uvijek dostupno.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije prisutna. Više informacija o potencijalnim mogućim zaraznim bolestima možete pronaći na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta: nepalska rupija (NPR); 1 EUR = 127,35 NPR; 1 USD = 112,27 NPR; (siječanj 2019.)

Novac: Preporučamo da ponesete američke dolare ili eure koje ćete moći razmijeniti odmah po dolasku u Kathmandu. Od kreditnih kartica najrasprostranjeniji je American Express, a prihvaćeni su i Visa i MasterCard. Bankomati se nalaze posvuda, no prije odlaska u planine osigurajte dovoljnu količinu gotovine jer drugačije nećete moći plaćati.

Mobilni telefoni i Internet: A1 i Hrvatski Telekom imaju roaming s Nepalom, dok Tele2 nema. Internet je dostupan gotovo svugdje.

Električna energija: Koristi se napon od 230 volti i potreban je ispravljač.

Vize: Potrebna. Dobiva se po slijetanju u zračnu luku.

Pošaljite upit ili rezervirajte Nepal i Butan: Kroz Nepal i Butan

Odabrano putovanje:

3 + 1 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Nepal i Butan: Kroz Nepal i Butan”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…