Akcija!

Oman: Festival omanske kulture

od 12,490 kn 11,890 kn

Primamo prijave!

Popust:
  • 19/01/2020
Očisti

    Reset options
    • 2100 kn
    • 2800 kn
    • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
9 dana
Vrsta putovanja:
Grupno
Šifra putovanja:
OM-20-9-G
Veličina grupe:
10-15
Destinacija:

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Muskat: Polazak iz zračne luke u Zagrebu i uz presjedanje let prema Muskatu. Dolazak u međunarodnu zračnu luku Muskat i nakon carinskih formalnosti transfer do hotela. Noćenje.

2. dan: Muskat (D): Nakon doručka krećemo u obilazak Muskata koji svojim posjetiteljima nudi jedinstvenu priliku da svjedoče skladu modernog trgovačkog centra i tradicionalnog kulturnog nasljeđa. Svojom prirodnom lukom, Muskat predstavlja značajno sidrište. Obići ćemo Veliku džamiju i Nacionalni muzej koji su tek kratki uvod u povijest i razvoj Omana. Voziti ćemo se dokovima Corniche-a i posjetiti šarenu tržnicu Muttrah. Zaustaviti ćemo se kod veličanstvene palače Al Alam, službene palače Njegovog Veličanstva sultana Qaboosa, koja se nalazi tik do portugalskih utvrda Mirani i Jalali iz 16. stoljeća. Večer iskoristite za slobodne aktivnosti. Noćenje u hotelu. (Napomena: za posjet Velikoj džamiji dame moraju biti u potpunosti pokrivene i nositi marame, a muškarci u dugim hlačama).

3. dan: Muskat - tvornica parfema Amouage - Barka riblja tržnica - utvrda Nakhal - izvori tople vode Ayn Thowarah - Muskat (D): Nakon doručka krećemo u našu pustolovinu po Omanu. Prije izlaska iz grada zaustavit ćemo se u staroj tvornici parfema Amouage, što u prijevodu znači „valovi emocija“. Nakon isprobavanja raznih mirisnih ulja, nastavljamo vožnju do male, živahne obalne tržnice Barka na kojoj lokalni ribari prodaju svjež ulov. Prošetat ćemo da vidimo što se nudi, a zatim vožnja do utvrde Nakhal pored koje se nalaze i termalni izvori vode. Posjetit ćemo Ayn Thowarah, poznate izvore tople vode koji su među lokalnim stanovništvom poznati kao omiljeno odredište za piknik. Tu ćemo provesti malo vremena opuštajući se i možda dopustiti ribicama da nam grickaju noge („riblja pedikura“). Potom povratak u hotel u Muskatu te noćenje.

4. dan: Muskat - Qurijat - vrtača Bimah - Wadi Sab - Sur - posjet plaži kornjača (D): Nakon doručka ujutro krećemo prema Suru obalnom cestom koja je poznata po lijepim panoramskim pogledima na Omanski zaljev. Putem ćemo stati u Qurijatu, starom ribarskom selu koje još uvijek čuva stara utvrda. Dolazimo do vrtače Bimah, kratera ispunjenog tirkizno plavom vodom u kojoj ćemo se moći i okupati ako poželimo. Potom vožnja do doline Wadi Shab, što u prijevodu znači “dolina između litica”. Ovdje nas čeka treking kroz kanjon koji će trajati otprilike sat i pol do dva sata. Naš doživljaj uljepšat će bazeni s bistrom vodom u dolini kanjona. Staza nije osobito teška, prolazimo kraj brojnih bazena i vodopada, no teren je neravan pa preporučujemo da ponesete udobne tenisice. Nakon toga vožnja prema obalnom mjestu Sur kamo stižemo u predvečerje. Odmor, a u večernjim satima odlazak u posjet utočištu kornjača na plaži Ras Al Jinz, gdje zelene kornjače, nakon tisuće prijeđenih kilometara, noću dolaze snijeti jaja. Dolazak u hotel i noćenje.

5. dan: Sur - Wadi Bani Khalid - pješčane dine Wahiba (D, V): Nakon doručka posjetit ćemo tvornicu tradicionalnih omanskih drvenih ribarskih brodova (dhow) koji se i danas grade ručno. Zatim nastavljamo našu vožnju prema Wadi Bani Khalidu - oazi smještenoj u srcu golih i suhih planina, jednoj od najljepših dolina u Omanu. Osvježit ćemo se u njezinim prekrasnim bistro plavim bazenima. Čari doline možemo iskoristiti za plivanje ili treking. Ponesite kupaći kostim i udobne cipele ili tenisice kako biste u potpunosti uživali u ovom danu. Nakon kupanja odlazimo put omanske pješčane pustinje. Na samom ulasku u pustinju posjetit ćemo jednu beduinsku obitelj i vidjeti kako izgleda njihov život u pustinji. Nastavljamo vožnju u 4x4 sve do našeg kampa gdje ćemo se kratko odmoriti, a zatim odlazimo na safari po pješčanim dinama ususret čarobnom zalasku sunca. Potom povratak u kamp i večera. Noćenje u bungalovima u pustinjskom kampu. (Napomena : za kupanje u dolini Wadi Bani Khalid ponesite kupaće kostime)

6. dan: pješčane dine Wahiba - Sinaw - Al Hamra - Misfat Al Abriyeen - Jabal Shams (Grand Canyon) (D, V): Nakon doručka u pustinjskom kampu krećemo prema mjestašcu Sinawu gdje ćemo posjetiti sajam deva i vidjeti žar kupaca i prodavača koji se cjenkaju i nadmeću za kupnju. Nastavljamo vožnju prema Al Hamri, jednom od najstarijih sela u ovom kraju. Tradicionalne kuće od blata koje datiraju do prije 400 godina i danas su nastanjene, a sustav navodnjavanja koji se koristi u ovom kraju jedan je od najstarijih takve vrste (pod zaštitom UNESCO-a). U Al Hamri ćemo posjetiti jednu tradicionalnu kuću koja je prenamijenjena u muzej i prikazuje lokalnu tradiciju i način života unutar četiri zida. Potom ćemo ponovno sjesti u 4x4 i odvesti se prema Misfat Al Abriyeenu, zelenoj oazi usred kamene pustinje. Misfat Al Abriyeen je planinsko selo na nadmorskoj visini od 1000 m. Prošetat ćemo njegovim uskim uličicama uz stare kuće od kamena i blata, obići stari sustav navodnjavanja te baciti pogled na poljoprivredne terase na kojima stanovnici uzgajaju banane, šipak, mango i naravno palme. Za kraj ćemo se odvesti do Jabal Shamsa, jednog od najviših vrhova gorja Jabel Akdhar, ispod kojeg se prostire prekrasan kanjon, poznat i kao omanski Grand Canyon. Noćenje i večera u obližnjem resortu.

7. dan: Jabal Shams - Nizwa - Wadi Shab - Bahla - Jabreen - Muskat (D): Nakon doručka krećemo prema Nizwi koja je bila glavni grad negdašnje Julanda dinastije u 6. i 7. stoljeću. U Nizwi ćemo posjetiti sajam stoke te svjedočiti još jednom žustrom nadmetanju trgovaca. Potom ćemo prošetati bazarom koji je poznat po nakitu od srebra, posebnim khanjar bodežima i ostalim ukrasima od srebra. Uživat ćemo i u šarenilu i mirisima raznih začina. Nastavljamo vožnju prema palači Jabreen, uz kratko zaustavljanje pokraj lijepe utvrde Bahla (photo stop). U prelijepoj palači Jabrin doživjet ćemo srednjovjekovnu atmosferu i vidjeti prekrasne ručno oslikane stropove i rezbarene okvire vrata i prozora. Uspet ćemo se i na krov palače te uživati u pogledu na okolnu pustinju i oaze. Potom vožnja do Muskata i noćenje u hotelu.

8. dan: Muskat - vožnja Omanskim zaljevom - festival omanske kulture (D, V): Nakon doručka krećemo na dvosatnu vožnju Omanskim zaljevom u potrazi za dobrim dupinima koji su stalni stanovnici Omanskog mora. Potom povratak u hotel i slobodno vrijeme za odmor do popodnevnih sati kada krećemo na festival koji je jedan od najvećih događaja u Omanu te traje gotovo cijeli mjesec.   Ovaj festival namijenjen je očuvanju omanske kulturne baštine, običaja i tradicije kroz prikaze raznih umjetničkih izražaja; od plesa, kazališnih predstava, akrobatskih nastupa, edukativnih radionica do utrka deva i tradicionalne omanske kuhinje. Nakon uživanja u atmosferi i šarenilu festivala krećemo na večeru kod tradicionalne omanske obitelji koja će nas sigurno zaintrigirati svojim pričama o načinu životu u Omanu.

9. dan: Muskat - Zagreb: Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i povratak u Zagreb uz presjedanje.

Special offer

Premda je Oman smješten na Arapskom poluotoku na kome caruje pustinja, Sultanat je obdaren raznolikim i neobično lijepim krajolicima, bogatim životinjskim svijetom te srdačnim i gostoljubivim stanovništvom. Ovo putovanje odvest će vas u prelijepu prijestolnicu Muskat i dalje do brojnih pustinjskih utvrda i pustinjskih kanjona (wadija) koje krase lijepi tirkizni bazeni. Zaustavit ćemo se u obalnom mjestu Sur gdje ćemo na obali svjedočiti kako velike zelene kornjače polažu jaja. Nastavljamo do pješčanih dina gdje nas čeka safari i posjet jednoj lokalnoj beduinskoj obitelji, a potom vožnja kroz planinske lance do  tradicionalnih sela koja njeguju stari sustav navodnjavanja. Odvest ćemo se do slikovitog omanskog Grand Canyona, a zatim se spustiti do Nizwe u kojoj ćemo imati priliku osjetiti uzavrelu atmosferu na sajmu stoke. Utvrda u Nizwi i palača Jabreen oduševit će nas svojim skladom i ljepotom. Za kraj smo ostavili posjet zanimljivom festivalu omanske kulture u Muskatu, jednom od najvećih događaja u Omanu koji traje cijeli mjesec.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo je putovanje za sve zaljubljenike u prirodu i stare tradicije. Bit će nekoliko prilika za hodanje, a tko želi, moći će se i okupati. Obilazit ćemo razne omanske utvrde, slikovita sela, lokalne bazare, a nećemo propustiti ni posjet jednoj beduinskoj obitelji. Premda ćemo se puno voziti, uvijek ćemo pronaći priliku da se kratko zaustavimo i odmorimo na nekom od lijepih mjesta. Noćit ćemo u ugodnim hotelima srednje klase (3 do 4 zvjezdice), u jednom planinskom resortu te u pustinjskom kampu. Vrhunac ovog putovanja bit će posjet velikom festivalu omanske kulture koji se održava u Muskatu.

svi letovi
sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
ulaznice za tvrđave i plažu kornjača
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
jamčevina

pristojbe zračnih luka: 2.100 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 2.800 kn
viza za Oman: cca 20 USD (dobiva se na granici)
nadoplata za 11-14 prijavljenih putnika: 690 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Muskat

tvornica parfema Amouage

Barka riblja tržnica

utvrda Nakhal

Qurijat

vrtača Bimah

Wadi Sab

Sur

posjet plaži kornjača

Wadi Bani Khalid

pješčane dine Wahiba

Sinaw

Al Hamra

Misfat Al Abriyeen

Jabal Shams

Nizwa

Wadi Shab

Bahla

Jabreen

vožnja Omanskim zaljevom

 

Naziv države: Sultanat Oman

Površina: 309.500 km²

Stanovništvo: 3,6 milijuna

Glavni grad: Muscat

Službeni jezik: arapski

Pozivni broj: +968

Vremenska razlika: +3 sata zimi, +2 sata ljeti

Klima: Klima je većinom sušna, pustinjska, uz obale nešto blaža polupustinjska, a tek na višem gorju Hadžar ima obilježja mediteranske klime. Najbolje vrijeme za putovanje u Oman je između listopada i travnja kada je toplo i sunčano, uz temperature od ugodnih 25°C, koje u toku dana dosegnu do 35°C. Noću je hladnije, uz temperature od 17°C do 19°C.

Odjeća: Preporučuje se ponijeti laganu ljetnu odjeću od prirodnih materijala. Ponesite topliji komad odjeće koji možete ogrnuti čak i za najtoplijih mjeseci, zbog jakih klima uređaja u svim zatvorenim prostorima. Od obuće najbolje je ponijeti sandale ili lagane cipele. Za kupanje možete ponijeti kupaći kostim. Oman je muslimanska zemlja, pa bi trebali poštivati lokalne običaje odijevanja. Žene bi trebale imati pokrivena ramena i ne isticati dekolte, ne nositi kratke suknje ili kratke hlače. Idealne hlače bi trebale biti dužine do ispod koljena. Nije loše ponijeti maramu ili pašminu za pokrivanje glave u džamijama. Muškarci unutar hotela mogu nositi malo duže i šire kratke hlače (ne pripijene), no izvan hotela samo duge hlače. To se posebno odnosi na Muskat. U hotelskim bazenima i na plažama može se kupati u kupaćim kostimima koji ne bi smjeli biti izazovni. Većina hotela ne zahtjeva prekrivanje žena tijekom plivanja, iako žene to mogu same učiniti ako žele dok se kupaju na javnim plažama u moru.

Piće: Preporučuje se piti flaširana voda. Izvan Muskata mlijeko može biti nepasterizirano pa ga radije nemojte piti. Serviranje tradicionalne blage kave sa okusom kardamoma i šafrana je važan društveni ritual. Kava se služi crna i bez šećera, s datuljama sa strane.

Hrana: Jedite samo dobro kuhano meso i ribu. Povrće mora biti kuhano, a voće oguljeno. Tradicionalna omanska kuhinja je jednostavna, osnovni sastojak je riža koja se kuha zajedno sa govedinom, ovčetinom, janjetinom, piletinom ili ribom. Meso se peče, prži ili kuha nakon mariniranja u mješavini začina, uključujući kardamom, cimet, kim, đumbir, biber, kurkumu i šafran. Međutim, u Omanu ćete više dolaziti u doticaj s drugim kuhinjama, kao što su turska, jemenska i libanonska.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na  http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta: Omanski rial (OMR); 1 USD = 0,385 OMR; 1 eur =0,437 OMR (listopad 2017.)

Novac: Preporučujemo da sa sobom ponesete USD ili Eure koje ćete lako razmijeniti u bankama, mjenjačnicama i u većim hotelima. Ukoliko nosite dolare, novčanice moraju biti novijeg datuma – najbolje štampane 2013. Na nekim mjestima ne prihvaćaju oštećene novčanice, niti novčanice tiskane 2009. godine. Prihvaćaju se sve kreditne kartice, osim Amex-a kojeg na nekim mjestima ne prihvaćaju. Bankomati su dostupni u cijeloj zemlji. Putničke čekove je teško razmijeniti. Postoji mogućnost da ih prihvate u velikim hotelskim lancima, ali u manjim hotelima i trgovinama to je gotovo nemoguće. U slučaju da ih ipak odlučite koristiti i imate ih priliku razmijeniti, preporučuje se da putnički čekovi budu u USD kako bi izbjegli nepovoljni tečaj.

Mobilni telefoni i Internet: Vipnet, T-Mobile i Tele 2 imaju roaming, no veze mogu povremeno zakazati. Internet je dostupan u nekoliko internet kafića u većim gradovima i u većim hotelima.

Električna energija: Koriste se ravni priključci s tri rupe, stoga ponesite ispravljač (adapter).

Viza: Vize se dobivaju na granici, a za ulazak u zemlju potrebna je putovnica koja mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju.

Pošaljite upit ili rezervirajte Oman: Festival omanske kulture

Odabrano putovanje:

12 + 13 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Oman: Festival omanske kulture”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…