Armenija, Gruzija i Azerbajdžan: Fascinantni Kavkaz

Fascinantni Kavkaz putovanje je kroz povijest, kulturu i prekrasne mistične krajolike

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 15 dana

Šifra: CAU-24-15-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Armenija, Gruzija, Azerbajdžan

Datum polaska: 18.05.2024., 05.10.2024.

Naslovna » Kavkaz » Armenija, Gruzija i Azerbajdžan: Fascinantni Kavkaz

Status:

Garantirani polasci

Cijena od:

1.750 € + aviokarta

O ovom putovanju

Fascinantni Kavkaz putovanje je kroz povijest, kulturu i prekrasne mistične krajolike. Razveselit će ljubitelje prirode i kretanja.

Put nas vodi kroz tri kavkaške zemlje: Azerbajdžan, Gruziju i Armeniju. Ljepota ovog putovanja je u raznolikosti. Na relativno malom prostoru, upoznat ćemo 3 posve različite kulture, a priroda će se mijenjati od pustinjskih krajolika Azerbajdžana do planinskih šuma i livada u Gruziji i Armeniji. Posjetit ćemo velebne građevine Bakua te dalje otputovati manje utabanim stazama „Vatrene zemlje“, kao što su plamteće stijene i staroperzijsko selo Lahij gdje se i danas proizvode autohtone rukotvorine.

Put nas vodi dalje kroz zelenu Gruziju do planinskog mjesta Kazbegi kojeg nikako ne smijete propustiti. Armenija će nas zaintrigirati svojom poviješću i prekrasnim planinskim krajobrazima u kojima se skrivaju brojne pitoreskne crkvice. Tu je i upečatljivi Tatev, armensko srednjevjekovno sveučilište i samostan. Uz sva razgledavanja, ostat će nam i nešto vremena za samostalna istraživanja glavnih gradova.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje ne zahtijeva posebne pripreme. Uključuje mogućnost kraćih trekinga, no svi oni koji ne žele mogu hodanje zamijeniti vožnjom.

Noćit ćemo u ugodnim hotelima s 3 i 4 zvjezdice koji odišu lokalnom atmosferom.

Što je uključeno

smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 3 i 4 zvjezdice
obroke kako je navedeno u programu na bazi doručka i jedne večere (legenda: D=doručak, V=večera)
transfere i vožnje prema programu
kušanje vina u Telaviju (Gruzija)
vožnja džipovima u Kazbegiju (Gruzija)
kušanje konjaka u tvornici konjaka u Erevanu i vina u Areniju (Armenija)
lokalno vodstvo na engleskom jeziku
pratitelja putovanja iz Hrvatske
ulaznice za spomenute znamenitosti
jednu malu bocu vode na dan
troškove pripreme i organizacije putovanja
jamčevinu (broj police 298625000188) i odgovornost za štetu (broj police 078620101699) kod Croatia osiguranja (Kontakt telefon: 072 00 1884; kontakt email: obradasteta.krediti@crosig.hr)

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 650 €* (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije)
nadoplata za jednokrevetnu sobu 360 €
nadoplata za polupansion u iznosu: 250 € (preporučujemo)
trošak vize za Azerbajdžan u iznosu od 35 USD
i trošak ishodovanja u iznosu: 14 €
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje
putno osiguranje (preporučujemo)
troškove osobne prirode

Datumi polazaka

Polazak

18.05.2024.

Garantirano

Trajanje

15 dana

Cijena od

1.750 € + aviokarta

PDF putovanja

Polazak

05.10.2024.

Garantirano

Trajanje

15 dana

Cijena od

1.750 € + aviokarta

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Baku (Azerbajdžan)

Sastanak u zračnoj luci u Zagrebu i let prema Bakuu, uz presjedanje.

2. dan: Baku (D)

Dolazak u Baku ovisno o redu letenja. Po obavljenim carinskim formalnostima transfer do hotela i odmor. Nakon doručka krećemo u razgled Bakua. Panoramski pogled na grad dat će nam uvid u kontraste i širinu grada. Grad ima oblik amfiteatra koji se spušta u Kaspijsko jezero. Nastavljamo pješice do starog dijela grada, odnosno Unutarnjeg grada (»Icheri sheher«). U njemu se nalaze brojni povijesno-arhitektonski spomenici, kao i palača Shirvanshakh, utvrda Synyk Gala, džame džamija, toranj Maiden – simbol grada Bakua te karavansaraj – mjesto za odmor trgovaca i slično. Icheri sheher ima svoju vlastitu infrastrukturu i u njemu živi 1,300 obitelji. Danas je Baku i drevan i moderan grad. Noćenje u Bakuu.

3. dan: Baku - Gobustan - Yanar Dag - Baku (D)

Izlet u umjetničko-povijesni rezervat Gobustan u kojem su izloženi petroglifi, kolica i predmeti za dom koji datiraju još iz 10. – 8. st. pr.n.e., kao i crteži te nadgrobni spomenici iz Kamenog doba i drugih ranih perioda. Nedaleko se nalazi i »gavan chalan dash«, velik kamen u obliku ravnog tanjura, na kojem se mogu vidjeti udubine koje upućuju da je možda služio kao ritmička podrška ritualnim plesovima i ceremonijama. Posjet Gobustanu će nas prenijeti u neki drugi svijet, svijet prošlosti kroz koji ćemo osjetiti atmosferu tisućljetne povijesti ovog mjesta. Posjetit ćemo i hram vatre Atashgah te plamteću planinu Yanar Dag. Atashgah u prijevodu znači Kuća vatre, mjesto gdje se čuva vatra. Ovaj hram je jedno od najvažnijih mjesta u kojima su stari Zoroastrijci održavali vječnu vatru. Yanar Dag poznat je i po jedinstvenom prirodnom fenomenu izgaranja prirodnog plina na stijenama. Povjesničari kažu da je možda ovo mjesto Azerbajdžanu dalo ime Vatrena zemlja. Na kraju dana vratit ćemo se u Baku i noćiti.

4. dan: Baku - Shemakha - Lahij - Gabala (D)

Doručak, a zatim odlazak do planinske regije Shamakhy. Posjetit ćemo gradić Shemakha koji je nekoliko stoljeća bio prijestolnica kraljevstva Shirvan. Obići ćemo grobnicu Diri Babe i džame džamiju. Potom nastavljamo vožnju do sela Lahij u pokrajini Ismayilly. Brojni stanovnici Lahija bave se starim zanatima, a sredinom 19. st. u Lahiju je radilo čak 200 radionica. Trgovci su otkrili njihove rukotvorine prije mnogo stoljeća i skupo ih prodavali na tržnicama Bagdada (današnjem Iraku), Širaza (današnji Iran) te drugim gradovima Bliskog istoka. Zaustavit ćemo se u radionici bakra da bi vidjeli kako kovači koriste male čekiće za dekoriranje tanjura, pladnjeva i vrčeva, upravo na način kao što su to stoljećima činili njihovi preci. U drugom dijelu dana čeka nas vožnja prema mjestu Gabala. Otprilike 40 km jugozapadno od Gabale nalazi se mjesto Nij, jedino mjesto na svijetu gdje su nađene naseobine starog naroda Udi. Danas u njemu živi 6,196 stanovnika. Preci ove etničke skupine, poznati kao Utisi, bili su pripadnici jednog od 26 albanskih plemena koja su odigrala važnu ulogu u nastajanju kavkaške države Albanije, u periodu od 4. do 3. st. prije nove ere. Prema najnovijim istraživanjima, stari Udin bio je jezik kavkaške Albanije. Na kraju dana odvest ćemo se u Gabalu gdje ćemo noćiti.

5. dan: Gabala - Sheki - Lagodekhi - Telavi - Gremi - Sighnaghi (Gruzija) (D)

Nakon doručka odvest ćemo se do mjesta Sheki, jednog od najpoznatijih starih mjesta u Azerbajdžanu. Smješten na 700 m nadmorske visine, poput amfiteatra okružen planinama i šumama, dugo je bio središte svile i važna stanica na grčkom Putu svile. Vjeruje se da njegovo ime datira još iz 7. st. prije nove ere. U Shekiju ćemo posjetiti kanovu ljetnu palaču iz 18. st. s prekrasnim freskama i fantastičnim vitrajima te albansku crkvu u selu Kish. Nakon Shekija napuštamo Azerbajdžan i krećemo prema gruzijskoj granici. Po dolasku ćemo proći kroz carinske formalnosti, a zatim se uputiti do našeg prvog odredišta u Gruziji, samostana Gremi iz 16. st., s kraljevskom tvrđavom i crkvom arhanđela. Potom nastavljamo prema regiji Kakheti i gradu Telaviju gdje nas čeka kušanje vina u lokalnoj vinariji koja osim vina proizvodi i rakiju Chacha. Posjetit ćemo i muzej kralja Erakla II. U drugom dijelu dana odvest ćemo se do Sighnaghija, grada ljubavi, gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

6. dan: Sighnaghi - Bodbe - Tbilisi (D)

Nakon doručka obilazak grada. Sighnaghi je šarmantan grad opasan dugačkim zidinama s kojih se pruža panoramski pogled na plodne doline i vinograde. Poznat je po eklektičnoj arhitekturi i rukotvorinama. Ujutro ćemo uživati u šetnji po gradu i jutarnjem piću na zidinama od kuda se pruža prekrasan pogled. Zatim posjet Bodbi i samostanu Svete Nino. Prema predaji, Sv. Nino je zaslužna za preobraćenje Gruzijaca na kršćanstvo. Vidjet ćemo samostan i lijepu crkvu te vrijedne redovnice koje s velikom pažnjom njeguju vrt i okolicu. U popodnevnim satima vožnja prema Tbilisiju. Po dolasku smještaj u hotel i odmor. Imat ćemo dovoljno vremena za večernju šetnju Tbilisijem čije ulice sa živom muzikom žive do kasno u noć. Noćenje u hotelu.

7. dan: Tbilisi (D)

Doručak, a zatim krećemo u istraživanje Tbilisija. Proći ćemo kraj crkve Metekhi koja se nalazi na litici s pogledom na rijeku Mtkvari. Ispred crkve se nalazi spomenik osnivaču Tbilisija, kralju Vakhtang Gorgaslanu. Tu se, na litici, nalazi i palača Darejani. Nastavljamo dalje do sumpornih toplica smještenih u starom Tbilisiju, na suprotnoj strani rijeke, nasuprot palači Darejan. Po izvorima sumporne vode Tbilisi je dobio ime. U istom dijelu grada nalazi se i ortodoksna crkva Narikala sv. Nikole, uvijena u obrambenu utvrdu Narikala. Ako se stepenicama uspnemo na utvrdu imat ćemo lijep pogled na Tbilisi. Posjetit ćemo i armensku crkvu sv. Jurja iz 13. st., židovsku sinagogu i tursku džamiju koje se nalaze vrlo blizu jedna drugoj, kao znak vjerske tolerancije. Na suprotnoj strani ulice nalazi se crkva Sioni koja nas vodi do obala rijeke Mtkvari. Posjetit ćemo nacionalni muzej s famoznom Zlatnom riznicom, a zatim šetnja avenijom Rustaveli u kojoj se nalaze tbilisijska Opera i Baletno kazalište, parlament te kazalište Rustaveli. Tu se u ulici Shardeni nalaze brojni zgodni kafići i galerije. Dolazimo do crkve Anchiskhati, najstarije crkve u Tbilisiju. Krajem dana povratak u hotel i noćenje u Tbilisiju.

8. dan: Tbilisi - Mtskheta - Upliscixe - Gudauri (D, V)

Nakon doručka vožnja prema Mtskheti (pod zaštitom UNESCO-a), koja je bila glavni grad Gruzijske kraljevine od 3. st. pr.n.e. do 5. st. n.e. Posjetit ćemo samostan Jvari (6. st.) i katedralu Svetitskhoveli (11. st). Potom vožnja do mjesta Uplistsikhe – “utvrde lordova”, drevnog grada istočne Gruzije uklesanog u stijene. U večernjim satima stižemo u planinsko mjesto Gudauri gdje ćemo večerati i noćiti.

9. dan: Gudauri - Kazbegi - Annanuri - Tbilisi (D)

Doručak, a zatim vožnja čudesnim krajolicima do Kazbegija, glavnog grada regije. Čeka nas vožnja vijugavom cestom kroz šumoviti krajolik, do crkve Gergeti Trojstva, smještene na 2,170 m. Ako nas vrijeme posluži, odavde ćemo imati priliku vidjeti najviši glečer Kavkaza, smješten na Mt Kazbegi (5,047 m). Na livadama planine ćemo provesti neko vrijeme i fotografirati pejzaže koji su ljepši uživo nego što ih objektiv kamere može uloviti. U drugom dijelu dana vratit ćemo se u Tbilisi te putem proći kraj dvorca Ananuri i lijepog vodenog rezervoara Jinvaly. Noćenje u Tibilisiju.

* vožnju u 4×4 vozilima možemo zamijeniti usponom do Kazbegija kroz livade i šume (oko 2 sata uspona)

10. dan: Tbilisi - Sadakhlo granični prijelaz – jezero Parz - Haghartsin - Dilijan (Armenija) (D)

  Nakon doručka uputit ćemo se prema granici s Armenijom. Nakon prelaska granice i carinskih formalnosti odlazimo do jezera Parz. U Armeniji ima puno lijepih, ali „skrivenih“ mjesta, a jedno od njih je i Parz (Bistro) jezero. Nalazi se u Nacionalnom parku Dilijan (regija Tavush), na nadmorskoj visini od 1400 metara. Udaljen je oko 7 kilometara od grada Dilijana, tako da možemo izabrati vožnju do jezera ili šetnju kroz šumu. Ne postoji “najbolje vrijeme” za posjet jezeru: prekrasno je u svim godišnjim dobima. No, bez obzira koje je godišnje doba, jezero Parz je raj za one koji vole uživati ​​u miru i tišini. Nakon obilaska jezera vožnja do samostana Haghartsin koji se nalazi u gornjem toku rijeke Aghstev u okrugu Tavush. Smješten je u gustoj hrastovoj šumi, u klancu male, ali burne planinske rijeke. Crkva sv. Astvatsatsina (1281.) najveća je građevina u cijelom kompleksu, a njezina visoka kupola ukrašena je velikom vještinom. Na kraju dana stižemo u Dilijan gdje ćemo se smjestiti i prošetati. Noćenje u hotelu.

  11. dan: Dilijan - Noratus - Selim - samostan Tatev - Goris (D)

  Doručak u hotelu, a zatim odlazimo posjetiti Noratus – „groblje“ kamenih spomenika u obliku uspravnih ploča s plošnim reljefnim ukrasima karakterističnim za Armeniju, tzv. hačkara. Nastavljamo prema srednjevjekovnom karavansaraju Selim koji je služio kao odmorište na prijelazu planinskog lanca Selim (Sulema) na Velikom putu svile. Ovo je najbolje očuvani karavansaraj u Armeniji i izvrstan je primjer armenske sekularne arhitekture Srednjeg vijeka. Ako bude moguće, posjetiti ćemo i Zorac Karer, ,stari astrološki  obzervatorij koji datira iz 6. st. pr.n.e. Neki ga nazivaju armenskim Stonehenge-om. Čeka nas i prekrasni samostan Tatev koji je izgrađen je u 9. st., no veliku važnost dobiva u 14. i 15. st. kad se ovdje nalazilo jedno od najvažnijih srednjevjekovnih sveučilišta, koje je značajno doprinijelo razvoju znanosti, religije i filozofije, izdavaštvu knjiga i razvoju minijaturnog slikarstva. Nastavak vožnje do Gorisa gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

  12. dan: Goris - Khndzoresk - Noravank - Khor Virap - Erevan (D)

  Doručak u hotelu, a zatim vožnja prema selu Khndzoresk gdje ćemo vidjeti stare pećine i veliki pomični most. Nastavljamo naše putovanje kroz slikovite krajolike, a među šarenim stijenama u slikovitom klancu obići ćemo samostan Noravank iz 12. st. koji je poznat po unikatnoj skulpturi Boga Oca. Nastavljamo prema Khor Virapu. Putem ćemo posjetiti seoce Areni, poznato po proizvodnji ukusnog vina. Tu ćemo posjetiti jednu od lokalnih vinarija. Khor Virap (4. – 18. st.) je armenska apostolska samostanska crkva i važno mjesto hodočašća. Važnost ovog mjesta povezana je s Grgurom Prosvjetiteljem, koji je uveo kršćanstvo u Armeniju, a kojeg je armenski kralj Tiridates III ovdje držao zatvorenog 13 godina. S vremenom je Grgur postao kraljev vjerski mentor. 301 g. Armenija je postala prva zemlja na svijetu koja je kršćanstvo prihvatila kako službenu religiju. Crkva Khor Virap nalazi se na araratskoj visoravni pa se odatle, za lijepa vremena, širi lijepi pogled na svetu planinu Ararat – simbol besmrtnosti Armenije. Uvečer stižemo u Erevan gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

  13. dan: Erevan - Garni - Geghard - Erevan (D)

  Nakon doručka odvest ćemo se do Garnija, gdje ćemo posjetiti hram iz 1. st. Nakon brojnih rimskih napada i potresa iz 1679. godine kad je potpuno uništen, hram je obnovljen 1975. godine i posvećen Mitri, bogu Sunca. Potom nastavljamo prema Geghardu, gdje ćemo posjetiti lijepi samostan Geghard (13. st). poznat i kao Irivank (Spiljski samostan). Njegovo ime označava biblijsko koplje kojim je rimski vojnik probio Kristovo tijelo. U stijenama koje okružuju samostan izgrađeno je stotine hačkara (kamenih spomenika u obliku uspravne ploče) i spilja. Samostan Geghard i gornji dio doline Azat također su uvršteni u UNESCO-vu listu svjetske baštine. Potom povratak u Erevan i noćenje.

  14. dan: Erevan - Zvartnoc - Erevan (D)

  Doručak u hotelu, a zatim odlazimo do Zvartnotsa (7.-10. st.) i njegovog Hrama snage bdijenja. Potom ćemo se vratiti u Erevan i razgledati ga. Moderna armenska prijestolnica jedan je od najstarijih gradova svijeta, osnovan 782. godine pr.n.e. Prošetat ćemo središtem grada (Trg Republike, avenija Mashtoc, Kuća opere i baleta) sve do znamenitih kaskada, a zatim posjetiti Matenadaran, zanimljiv Institut drevnih rukopisa. Krajem dana odvest ćemo se do memorijalnog kompleksa Tsisernakaberd podignutog u spomen na veliki genocid armenskog naroda. Zaustavit ćemo se i u poznatoj tvornici armenskog konjaka. Upoznat ćemo se sa starom tradicijom proizvodnje konjaka, ali i vidjeti izradu dekorativnih tepiha od svile. Ako nam ostane dovoljno vremena, preporučujemo i posjet muzeju Erebouni, koji prikazuje razdoblje osnutka grada Erevana (ulaznica se plaća na licu mjesta). Noćenje u hotelu.

  15. dan: Erevan - Zagreb

  U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke i povratak kući.

  *Napomena

  Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje u gotovini.

  Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

  Karta

  Yanar Dag

  Gobustan

  Baku

  Shemakha

  Gabala

  Lahij

  Telavi

  Sheki

  Sighnaghi

  Lagodekhi

  Gremi

  Bodbe

  Mtskheta

  Tbilisi

  Upliscixe

  Gudauri

  Kazbegi

  Annanuri

  Sadakhlo

  Haghpat

  Sanahin

  Dilijan

  Noratus

  Selim Karavansaraj

  Tatev

  Goris

  Erevan

  Khndzoresk

  Noravank

  Khor Virap

  Garni

  Geghard

  Ejmiatsin

  Zorac Karer

  Sevan

  Općenito o Armeniji

  Naziv države: Republika Armenija
  Površina: 29.800 km²
  Stanovništvo: 2,77 milijuna
  Glavni grad: Erevan
  Službeni jezik: armenski
  Pozivni broj: +374
  Vremenska razlika: +3
  Hrana

  Armenska kuhinja je slična europskoj. Razne vrste sira, kruha, alkoholnih i bezalkoholnih pića mogu se pronaći posvuda. Brojni restorani nude tradicionalnu i europsku kuhinju. Hrana nije skupa.

  Piće

  Preporučuje se piti flaširana voda.

  Zdravstvene informacije

  Cjepiva nisu obavezna. Rizik od malarije je vrlo mali i, to samo u ruralnim područjima u dolini Ararata, pa tablete nije potrebno piti. Ako putujete u zonu izloženosti, izbjegavajte ubode komaraca. Za trenutnu situaciju prije putovanja predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

  Valuta

  Armenski dram (AMD); 1 USD = 385.04 AMD; 1 EUR = 413.60 AMD (rujan 2023.)

  Novac

  Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najlakše promijeniti u mjenjačnicama. Kreditne kartice se mogu koristiti u većini hotela i restorana.

  Viza

  Nije potrebna.

  Odjeća

  Armenci se oblače kao i mi, nema posebnih pravila za odijevanje. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama pa ako putujete u proljeće ili jesen, budite spremni na promjene temperature (noć – dan). Svakako ponesite nešto toplije odjeće. Ljeta su topla, no ponekad je moguća kiša pa ponesite kišobran.

  Klima

  Armenija ima kontinentalnu klimu sa suhim i sunčanim ljetima od lipnja do rujna, kad se temperature kreću od 22-36 C. Zime su hladne uz dosta snježnih padalina, s temperaturama između  -5 i -10 C. Proljeća su kratka, a jeseni duge. U jesen krajolici poprime prekrasne boje šarenog lišća. Kiša više pada u planinskim područjima, koja su i nešto vlažnija od nizinskih. Razdoblja kiša su od ožujka do lipnja i u toku listopada i studenog. Najbolje vrijeme za putovanje po Armeniji je od svibnja do studenog.

  Električna energija

  Koristi se napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

  Mobilni telefoni i internet

  A1, T-Mobile i Telemach imaju roaming s Armenijom. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima. U Erevanu ćete lako pronaći Internet kafiće, od kojih su neki otvoreni i 24 sata.

  Općenito o Gruziji

  Naziv države: Gruzija
  Površina: 69.700 km²
  Stanovništvo: 3,73 milijuna
  Glavni grad: Tbilisi
  Službeni jezik: gruzijski
  Pozivni broj: +995
  Vremenska razlika: +2 sata
  Hrana

  Gruzijska hrana  je  vrlo raznolika, bogata voćem, povrćem i mesom, orasima, sjemenkama i poznatim sirevima. Jedu se sve vrste mesa. Gruzijci su jako ponosni na knedlice s mesom i kachapuri (tijesto s raznim vrstama sira). Uz večeru probajte kvalitetno gruzijsko vino.

  Piće

  Preporučuje se piti flaširana voda.

  Zdravstvene informacije

  Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za  detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na  http://www.fitfortravel.nhs.uk.

  Valuta

  Gruzijski lari (GEL); 1 USD = 2.62 GEL; 1 EUR = 2.81 GEL (rujan 2023.)

  Novac

  Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najlakše promijeniti u mjenjačnicama. Kreditne kartice se mogu koristiti u većini hotela i restorana.

  Viza

  Nije potrebna.

  Odjeća

  Nema posebnog koda oblačenja. Na ulicama možete vidjeti utjecaj zapadne kulture i modernih trendova. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama pa ako putujete u proljeće ili jesen, budite spremni na promjene temperature (noć – dan). Svakako ponesite nešto toplije odjeće.

  Klima

  Ljeta su vruća i vlažna, a zime umjereno hladne. U planinskim krajevima temperature se mogu jako spustiti. Najbolje vrijeme za posjet su proljeće i jesen.

  Električna energija

  Koristi se napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

  Mobilni telefoni i internet

  A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Gruzijom. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima.

  Općenito o Azerbajdžanu

  Naziv države: Republika Azerbajdžan
  Površina: 86.600 km²
  Stanovništvo: 10,412 milijuna
  Glavni grad: Baku
  Službeni jezik: azerski
  Pozivni broj: +994
  Vremenska razlika: +4 sati zimi, +5 sati ljeti
  Hrana

  Azerbajdžanska kuhinja kombinira turske i azijske elemente. U Baku ćete pronaći međunarodne restorane dok ćete u manjim mjestima više uživati u kebabu i specijalitetima središnje Azije. Vegetarijanska prehrana nije uobičajena i većina jela sadrži meso, no salate ima u izobilju, a tu su i orašasti plodovi, voće te hladna povrtna jela.

  Piće

  Preporučuje se piti flaširana voda.

  Zdravstvene informacije

  Postoji određeni rizik od malarije. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

  Valuta

  Azerbajdžanski manat; 1 USD = 1.70 AZN, 1 EUR = 1.85 AZN (rujan 2023.)

  Novac

  Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najlakše promijeniti u mjenjačnicama banaka. Kreditne kartice se mogu koristiti u nekim hotelima i restoranima.

  Viza

  Može se dobiti online.

  Odjeća

  Nema posebnih pravila za odijevanje. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama pa ako putujete u proljeće ili jesen, budite spremni na promjene temperature (noć – dan). Svakako ponesite nešto toplije odjeće. Ljeta su topla, no kiša je moguća kiša pa ponesite kišobran.

  Klima

  Klima varira od istoka prema zapadu – u zapadnim planinskim predjelima klima je ekstremnija i suša. Istočni predjeli u blizini Kaspijskog jezera imaju puno ugodniju klimu. Najbolje vrijeme za putovanje je od sredine travnja do kraja listopada, kad su dani topli i temperature se kreću od 21-30 stupnjeva. Srpanj i kolovoz mogu biti jako vrući. Noću temperature znatno padaju pa se i ljeti mogu spustiti na 18 stupnjeva. Od prosinca do veljače je hladno, a temperature se znaju spustiti ispod nule.

  Električna energija

  U Azerbajdžanu se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

  Mobilni telefoni i internet

  T-mobile, A1 i  Telemach imaju roaming. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima.

  Pošaljite upit za Armenija, Gruzija i Azerbajdžan: Fascinantni Kavkaz

  Cijena putovanja:*

  Opcionalne nadoplate:

  Možda će vas zanimati i…