Azerbajdžan: Neutabanim rutama

Putovanje u Azerbajdžan vodi vas izvan klasičnih ruta, u dijelove Azerbajdžana u kojima žive stari narodi davnog Kavkaskog carstva Albanije
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 9 dana

Šifra: AZ-21-9-G-7

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Azerbajdžan

Datum polaska: 10.07.2021.

Naslovna » Kavkaz » Azerbajdžan: Neutabanim rutama
agsdi-people

Status:

Primamo prijave
agsdi-credit-card

Cijena od:

5.980 kn + avio karta

O ovom putovanju

Putovanje u Azerbajdžan vodi vas izvan klasičnih ruta, u dijelove Azerbajdžana u kojima žive stari narodi davnog Kavkaskog carstva Albanije.

Krenut ćemo iz prijestolnice Baku smještene na obalama Kaspijskog jezera, koja je zanimljiva mješavina novog i starog. Nedaleko Bakua posjetit ćemo poluotok Apsheron s izvorima i hramom vatre te NP Gobustan u kojem možemo vidjeti drevne petroglife. Izvan Bakua otkrivat ćemo zanimljiva mjesta kao što su Lahij, Sheki, Guba i Gabala, koji čuvaju drevnu prošlost, ali i prizivaju slike iz nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. U okolnim selima potražit ćemo potomke starih naroda Kavkaske Albanije, a u blizini Gube posjetit ćemo slikovito selo Khinalig koje se smatra najvišim selom u Europi. Tu ćemo si uzeti vremena za dodir s prirodom i treking kroz veličanstvene krajolike Velikog Kavkaza. Bit će to izuzetno zanimljivo i raznoliko putovanje, za sve koji imaju dušu istraživača i pustolova.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo je putovanje namijenjeno svima koji imaju malo pustolovnog duha i koji vole istraživati druge kulture. Dosta ćemo boraviti u malim mjestima i posjećivati obližnja sela.

Noćenja su u hotelima s 3 zvjezdice i u Bakuu u hotelu s 4 zvjezdice. Za odlazak do „blatnih vulkana“ organiziran je prijevoz taksijem (osim u slučaju kiše kada nije moguće doći do vulkana).

Imat ćemo jedan treking od oko 4-5 sati hoda (10 km) koji je srednje težine, no za njega je dovoljno da imate prosječnu kondiciju. Svi koji ne žele hodati, mogu se odvesti do krajnjeg odredišta i šetati po selu Griz dok ostatak grupe ne dođe.

Što je uključeno

sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz prema programu
sve ulaznice prema programu
mali tečaj kuhanja u Gabali
lokalni prijevoz do crkve u Kishu i do „Blatnih vulkana“
boca vode na dan (0,5 l)
lokalno vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 4.850 kn (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 1.200 kn
viza za Azerbajdžan (online viza košta cca 20 USD po osobi + trošak ishodovanja od 80 kn)
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Baku

Polazak iz zračne luke Zagreb i, uz presjedanje, let za Baku. Ovisno o redu letenja dolazak u Baku. Nakon carinskih formalnosti transfer do hotela. Noćenje.

2. dan: Baku - Guba (D)

Nakon doručka krećemo u razgled Bakua. Panoramski pogled na grad i zaljev dat će nam uvid u kontraste i širinu grada. Grad ima oblik amfiteatra koji se spušta u Kaspijsko jezero. Odavde se lijepo vide i famozni Plamteći tornjevi. Nastavljamo pješice do starog dijela grada, odnosno Unutarnjeg grada (»Icheri sheher«). U njemu se nalaze brojni povijesno-arhitektonski spomenici, kao i palača Shirvanshakh (pod zaštitom UNESCO-a), utvrda Synyk Gala, džame džamija, toranj Maiden – simbol grada Bakua te karavansaraj – mjesto za odmor trgovaca. Icheri sheher ima svoju vlastitu infrastrukturu i u njemu živi 1300 obitelji. Danas je Baku i drevan i moderan grad. Posjetit ćemo jedinstveni Muzej minijaturnih knjiga te prošetati avenijom Baku i ulicom Nizami, gdje se nalaze brojni dućani i kafići.

Nakon ručka krećemo prema mjestu Guba (oko 1,5 sati vožnje). Guba se nalazi na krajnjem istoku Kavkaskih planina, koji je bio dio Kavkaskog carstva Albanije (4. st. pr. Kr. – 7. st). U carstvu je živjelo 26 plemena, a danas preostala plemena (Ketish, Haput, Lezgin, Tat, Cek i slično) žive u sjevernom dijelu Azerbajdžana. Svi su oni do danas sačuvali svoj jezik, kulturu i tradiciju. Po dolasku u Gubu posjetit ćemo jezero Chanlibel i uživati u lijepom pogledu na šumu koja ga okružuje. Smještaj u hotelu i noćenje.

3. dan: Guba - Khinalig - Galakhudat - Griz - Guba (D) (treking Galakhudat - Griz cca 4-5 sati hoda)

Ujutro ćemo se odvesti do sela Khinalig (1 sat vožnje). Khinalig je drevno azerbajdžansko selo na vrhu Velikog Kavkaza, koje potječe iz kavkasko-albanskog razdoblja. Selo se smatra najvišim naseljem u Europi, a njegovi se stanovnici nazivaju se Ketišima i vjeruju da su Noini potomci. Prošetat ćemo selom i vidjeti kako žive. U jednoj od lokalnih obitelji popit ćemo čaj, a zatim nastavljamo prema selu Galakhudat odakle pješice krećemo prema selu Griz (cca 4-5 sati hoda, udaljenost 10 km, srednje težine). Oko sela Griz nalazi se nekoliko izvora, vodopada i špilja, a posebno je popularno zbog fascinantnog vodopada koji se nalazi u njegovoj blizini. Lokalno stanovništvo smatra sebe Herima (Heretima). Drevni gruzijski izvori prikazuju kako je i pleme Hereti živjelo u sjevernom dijelu Kavkaza, u Albaniji, na području Heretija. Na kraju dana vratit ćemo se u Gubu i noćiti.

4. dan: Guba - poluotok Absheron - Baku (D)

Doručak u hotelu, a zatim posjet Centru za tkanje tepiha. Nakon toga nastavljamo prema Crvenom selu, židovskom planinskom selu, ujedno najvećoj židovskoj zajednici izvan Izraela koja se nastanila na ovim područjima u doba Kavkaskog Albanskog carstva. Poslijepodne ćemo se vratiti u Baku, a putem ćemo se zaustaviti da bi posjetili poluotok Absheron. Odvest ćemo se do Plamteće planine, Yanar Dag, poznate i po jedinstvenom prirodnom fenomenu izgaranja prirodnog plina na stijenama. Povjesničari kažu da je možda ovo mjesto Azerbajdžanu dalo ime Vatrena zemlja. Posjetit ćemo i hram vatre Atashgah što u prijevodu znači Kuća vatre, mjesto gdje se čuva vatra. Ovaj hram je jedno od najvažnijih mjesta u kojima su stari Zoroastrijci podržavali vječnu vatru. Prije ulaska u Baku zaustavit ćemo se kraj jedinstvene građevine, Centra Haydar Aliyev kojeg je dizajnirao iračko-britanski dizajner Zaha Hadid. Tu ćemo se moći kratko prošetati i napraviti nekoliko fotografija. Po dolasku u Baku smještaj u hotelu i noćenje.

5. dan: Baku - Shemakha - Lahij - Gabala (D)

Nakon doručka krećemo prema Gabali. Nakon sat vremena vožnje zaustavit ćemo se da bi obišli mauzolej Diri Babe, grobnicu Sufi Sheikha u Marazi. Potom nastavljamo do gradića Shemakha koji je nekoliko stoljeća bio prijestolnica kraljevstva Shirvan. Obići ćemo džame džamiju (prvu džamiju na Kavkazu) i mauzolej Yeddi-Gumbez, groblje kanova iz dinastije Shamakhi. Nastavljamo vožnju i nakon prolaska kroz kanjon rijeke Girdimanchay stižemo u staro selo Lahij. Lahij se smjestio u pokrajini Ismayilly na 1.505 m nadmorske visine. Brojni stanovnici Lahija bave se starim zanatima, a sredinom 19. st. u Lahiju je radilo čak 200 radionica. Trgovci su prije mnogo stoljeća otkrili njihove rukotvorine i skupo ih prodavali na tržnicama Bagdada (današnjem Iraku), Širaza (današnji Iran) te drugim gradovima Bliskog istoka. Tako je Lahij postao važna postaja na Putu svile. Prošetat ćemo njegovim kobaltnim uličicama omeđenim brojnim radionicama. Zaustavit ćemo se u radionici bakra da bi vidjeli kako kovači koriste male čekiće za dekoriranje tanjura, pladnjeva i vrčeva, upravo na način kao što su to stoljećima činili njihovi preci. Nakon obilaska nastavljamo vožnju prema Gabali gdje nas čeka mali tečaj kuhanja. Pripremat ćemo neko od azerskih nacionalnih jela. Noćenje u Gabali.

6. dan: Gabala - Sheki (D)

Gabala je bila prijestolnica Kavkaske Albanije pa je danas, osim lijepog prirodnog okruženja i skijaških staza, poznata i po važnim povijesnim ostacima. Obližnja arheološka nalazišta datiraju od prije gotovo 2500 godina. Odvest ćemo se do obližnjeg sela Nij u kojem živi narod Udi, potomci nekadašnjeg Kavkaskog Albanskog carstva, koji i danas čuvaju svoje stare tradicije i svoj jezik. U selu ćemo obići Albansku crkvu Chotari i posjetiti tradicionalnu kuću naroda Udi. Nastavljamo putovanje prema mjestu Sheki, jednom od najpoznatijih starih mjesta u Azerbajdžanu. Smješten na 700 m nadmorske visine, poput amfiteatra okružen planinama i šumama, dugo je bio središte svile, vezenja i tekstila te važna stanica na grčkom Putu svile. Vjeruje se da njegovo ime datira još iz 7. st. prije nove ere. Obilazak ćemo započeti odlaskom u obližnjeg sela Kish koje čuva albansku crkvu, prvu crkvu na Kavkazu, ustanovljenu u 1. stoljeću na mjestu poganskog Hrama Mjeseca. Vratit ćemo se u Sheki i obići kanovu ljetnu palaču iz 18. st. s prekrasnim freskama i fantastičnim vitrajima, srednjovjekovnu utvrdu, karavansaraj, povijesni muzej te razne radionice za izradu rukotvorina. Potom odlazak u hotel i noćenje.

7. dan: Sheki - Baku (D)

Nakon doručka odlazimo na istočnjačku tržnicu u Shekiju, a zatim se vraćamo u Baku. Putem ćemo se zaustaviti kraj planinskog jezera Nohur u selu Nohurgishlag kraj Gabale. Po dolasku u Baku smjestit ćemo se u hotel i noćiti.

8. dan: Baku - blatni vulkan - Gobustan - Baku (D)

Nakon doručka odlazimo na izlet u okolicu. Prvo ćemo posjetiti „blatni vulkan“ koji se smjestio u blizini Gobustana. Vulkani blata se većinom pojavljuju na mjestima gdje su tektonski rasjedi i gdje ima jako puno nafte i plina. Zanimljivo je i to da se u Azerbajdžanu nalazi gotovo polovica svih blatnih vulkana u svijetu, njih oko 400. Iako su visoki samo nekoliko metara, ovdje se može naći i najviši blatni vulkan na svijetu koji je visok oko 400 m. Da bi došli do vulkana prebacit ćemo se u taksije i odvesti 8 km uzbrdo od autoceste. Za kišnih dana, na žalost, ovaj je put moguće prijeći jedino pješice. Nastavljamo dalje do Nacionalnog parka Gobustan gdje su izloženi petroglifi, kolica i predmeti za dom koji datiraju još iz 10. – 8. st. pr. Kr., kao i crteži te nadgrobni spomenici iz Kamenog doba i drugih ranih perioda. Nedaleko se nalazi i »gavan chalan dash«, veliki kamen u obliku ravnog tanjura, na kojem se mogu vidjeti udubine koje upućuju da je možda služio kao ritmička podrška ritualnim plesovima i ceremonijama. Posjet Gobustanu će nas prenijeti u neki drugi svijet, svijet ljudske prošlosti kroz koji ćemo osjetiti atmosferu tisućljetne povijesti ovog mjesta. Na povratku u Baku, posjetit ćemo nalazište nafte na kojem se prvi puta u svijetu vadila nafta na industrijski način. Povratak u Baku. Noćenje.

9. dan: Baku - Zagreb (D)

Nakon doručka i odjave iz hotela, slobodno vrijeme do transfera u zračnu luku. Povratak kući uz presjedanje u večernjim satima.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*COVID-19 Napomena

Pri ulasku u zemlju potrebno je imati negativni PCR test ne stariji od 48 sati. Ova se pravila mijenjaju pa ih je potrebno stalno provjeravati. Više informacija možete pronaći na ovim stranicama: https://www.iatatravelcentre.com/world.php

Karta

Baku

Guba

Khinalig

Giriz

Absheron

Shemakha

Lahij

Gabala

Sheki

Gobustan

Općenito o Azerbajdžanu

Naziv države: Republika Azerbajdžan
Površina: 86.600 km²
Stanovništvo: 9,1 milijuna
Glavni grad: Baku
Službeni jezik: azerski
Pozivni broj: +994
Vremenska razlika: +3 zimi, +4 sati ljeti

Hrana

Azerbajdžanska kuhinja kombinira turske i azijske elemente. U Baku ćete pronaći međunarodne restorane dok ćete u manjim mjestima više uživati u kebabu i specijalitetima središnje Azije. Vegetarijanska prehrana nije uobičajena i većina jela sadrži meso, no salate ima u izobilju, a tu su i orašasti plodovi, voće te hladna povrtna jela.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Postoji određeni rizik od malarije. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Azerbajdžanski manat; 1 USD = 1.70 AZN, 1 EUR = 2.02 AZN (ožujak 2021.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najlakše promijeniti u mjenjačnicama banaka. Kreditne kartice se mogu koristiti u nekim hotelima i restoranima.

Viza

Potrebna. Može se dobiti u ambasadi u Zagrebu.

Odjeća

Nema posebnih pravila za odijevanje. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama pa ako putujete u proljeće ili jesen, budite spremni na promjene temperature (noć – dan). Svakako ponesite nešto toplije odjeće. Ljeta su topla, no kiša je moguća kiša pa ponesite kišobran.

Klima

Klima varira od istoka prema zapadu – u zapadnim planinskim predjelima klima je ekstremnija i suša. Istočni predjeli u blizini Kaspijskog jezera imaju puno ugodniju klimu. Najbolje vrijeme za putovanje je od sredine travnja do kraja listopada, kad su dani topli i temperature se kreću od 21-30 stupnjeva. Srpanj i kolovoz mogu biti jako vrući. Noću temperature znatno padaju pa se i ljeti mogu spustiti na 18 stupnjeva. Od prosinca do veljače je hladno, a temperature se znaju spustiti ispod nule.

Električna energija

U Azerbajdžanu se koristi napon od 220 volti, a utičnice imaju dvije rupe kao i kod nas.

Mobilni telefoni i internet

T-mobile, A1 i  Tele2 imaju roaming. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima.

Pošaljite upit za Azerbajdžan: Neutabanim rutama

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…