Bolivija i Peru: Domovina Inka

Ovo dinamično i raznoliko putovanje u Boliviju i Peru prava je poslastica za ljubitelje netaknute prirode.

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 20 dana

Šifra: BO-PE-24-20-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Bolivija i Peru

Datum polaska: 22.08.2024.

Naslovna » Amerika » Bolivija i Peru: Domovina Inka

Status:

Garantirano

Cijena od:

3.450 € + aviokarta

O ovom putovanju

Ovo dinamično i avanturističko putovanje započinje u Boliviji, zemlji koja je još uvijek ostala vrlo izvorna. Put nas vodi od kaotičnog La Paza prema Slanoj pustinji – velikim nadmorskim visinama i pomalo negostoljubivom predjelu naše planete. Nastavljamo prema Amazonskoj prašumi, a zatim  slijedi najviše jezero na svijetu Titikaka na kojem ćemo, s Peruanske strane, upoznati život na otocima od tore, poznatijim kao Uros. Odlazimo prema Peruu i prelijepom gradu Cusco, koji će vam otkriti srce civilizacije Inka. Odlazimo na treking među brdašca duginih boja, a potom u Svetu dolinu Urubambu odakle konačno stižemo do ruševina misterioznog Machu Picchua. Putovanje obiluje raznim aktivnostima od potrage za divljim životinjama Amazone i pecanja piranja do uspona na „Rainbow mountain“. Pođite u pustolovinu u kojoj preispitujete sami sebe. Ako putujete da biste dubinski upoznali zemlju i ako ste spremni na sve pustolovine koje putovanje sa sobom donese, odaberite ovo putovanje – kući ćete se vratiti s novim iskustvima, spoznajama i s prelijepim nezaboravnim uspomenama.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje zahtjeva dobru kondiciju i zdravlje putnika. Neki će dani biti naporniji jer ćete dosta vremena provoditi na velikim nadmorskim visinama. U okolici La Paza odlazimo na cjelodnevni laganiji treking, a čeka nas i jedan treking srednje težine na Rainbow mountain u kojem ćemo se popeti na 5.000 metara nadmorske visine (tko ne želi, ne mora ići). Udaljenosti su velike pa će vožnje biti duge, a povremeno ćemo koristiti lokalni prijevoz kako bi se što više približili lokalnom stanovništvu. Budite spremni na sitne improvizacije na terenu (npr. u slučaju da se iznenada zatvori neka cesta zbog čega se mora koristiti druga, ili promjenjiv red vožnje autobusa, vlakova ili aviona). Smještaj će u Pampasu biti vrlo jednostavan, a imamo i jednu noćnu vožnju autobusom iz Uyunia za La Paz.

Što je uključeno

unutarnji let La Paz – Rurrenabaque – La Paz
unutarnji let La Paz – Uyuni – jedan smjer
smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 3 zvjezdice te u jednostavnim lodgevima u Las Pampasu (osigurane mreže protiv komaraca). Svugdje imate privatnu kupaonicu i WC.
obroke kako je navedeno u programu (D= doručak; R= ručak; V= večera)
transfere i vožnje prema programu
vožnju u 4×4 u Salar de Uyuni (pridružujete se grupi)
karte za vlakove (klasa backpacker) i lokalne autobuse prema programu
ulaznice za navedene znamenitosti i parkove
lokalno vodstvo na engleskom jeziku za razgledavanje znamenitosti i boravak u parkovima prirode
pratitelja putovanja iz Hrvatske
jamčevinu (broj police 298625000188) i odgovornost za štetu (broj police 078620101699) kod Croatia osiguranja (Kontakt telefon: 072 00 1884; kontakt email: obradasteta.krediti@crosig.hr)
organizaciju putovanja

Što nije uključeno

povratnu zrakoplovnu kartu za letove od Zagreba do La Paza i od Cusca do Zagreba (okvirna cijena aviokarte je 1.200 €)
ulaznica za Wayna Picchu 96 USD $ po osobi
obroke koji nisu navedeni
izlazne takse (plaćaju se na licu mjesta)
nadoplatu za jednokrevetnu sobu: 396 €
obroke koji nisu navedeni i pića uz obroke
policu osiguranja (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače
troškove osobne prirode

Plan putovanja

1. dan: Zagreb – Južna Amerika

Let preko neke od europskih zračnih luka prema Južnoj Americi.

2. dan: La Paz - Mjesečeva dolina – La Paz

Ovisno o redu letenja stižemo u La Paz. Nakon carinskih formalnosti transfer do hotela i odmor od putovanja. Ovo je dan aklimatizacije pa hodajte polako, pijte puno vode i čaj od koke te smanjite konzumaciju cigareta.

Sredinom dana krećemo u razgled grada. Krenut ćemo s posjetom središtu grada i trgu Murillo na kojem se nalaze katedrala, vladina palača te zgrada Nacionalnog kongresa. Odvest ćemo se do vidikovca Killi-Killi koji pruža pogled na grad okružen snijegom prekrivenim planinskim vrhuncima. Odavde se zorno vide razlike između siromašnih i bogatih dijelova grada. Prošetat ćemo kolonijalnom ulicom Jean poznatoj po brojnim zanimljivim muzejima. Žičarom ćemo se provesti nad gradom, a za kraj odlazimo u Mjesečevu dolinu gdje ćemo vidjeti jedinstvene formacije stijena. Prije povratka u hotel zaustavit ćemo se na vještičjoj tržnici i tržnici rukotvorina. Potom povratak u hotel i noćenje.

3. dan: La Paz - Tiahuanacu – La Paz (D, R)

Prvi dio dana provest ćemo na ruševinama misterioznog Tiahuanacu, prijestolnici prastare, ali izuzetno napredne civilizacije iz doba prije Inka. U vrijeme svojeg vrhunca, ova je prijestolnica bila najveća na svijetu i smatra se kolijevkom američke civilizacije. Zadnja istraživanja govore od starosti od više od 3.500 godina. U Tiahuanacu nas čeka ručak. Imati ćemo priliku isprobat lokalnu kuhinju i kušati odrezak od ljamina mesa. U popodnevnim satima povratak u hotel u La Pazu i noćenje.

4. dan: La Paz - Salar de Uyuni / Slana pustinja (groblje vlakova – otok Inkawasi – San Juan) (D, R, V) (let La Paz - Uyuni)

Ranojutarnji let za Uyuni. Salar de Uyuni, podsjetnik da je Zemlja nekad bila prekrivena velikim morem, nemjerljiv je po svojoj prirodnoj ljepoti, ali i geološkom bogatstvu – termalnim vodama, gejzirima i drugim vulkanskim aktivnostima. Smješten je na visini od oko 3.665 m, a prostire se na čak 12.000 m2. Ovo ogromno područje je nepregledna ravnica i danas se koristi za iskorištavanje soli, a sadrži velike rezerve litija, magnezija i sode. Po dolasku u Uyuni dočekat će nas predstavnik, a zatim krećemo u avanturu po Slanoj Pustinji. Idućih par dana vozit ćemo se u vozilima s pogonom 4×4. Dan ćemo započeti odlaskom do slikovitog groblja vlakova koje će posebno oduševiti ljubitelje fotografije. Nastavljamo s razgledom malog mjesta Colchani u kojem se sol priprema za daljnju prodaju. Posjetit ćemo slane piramide i nekadašnji hotel od soli. Potom nastavljamo za otok Inkawasi. Otok Inkawasi (na Quechua jeziku “kuća Inka” ili Isla Pescado – otok u obliku ribe) je formacija stijena usred pustinjske ravnice s jedinstvenim i izoliranim ekosistemom, nastanjena kaktusima veličine između 8 i 10 metara. Na otoku ćemo ručati, a u poslijepodnevnim satima nastavljamo prema gradiću San Juan gdje ćemo noćiti.

5. dan: Salar de Uyuni (San Juan – vidikovac na vulkan Ollague – pustinja Siloli – Crvena laguna (D, R, V)

Iz San Juana krećemo prema raznobojnim lagunama slane pustinje – Laguna Hedionda (Smrdljiva), Laguna Celeste (Nebeska ili Plava laguna) i Laguna Blanca (Bijela laguna). Zaustavit ćemo se na vidikovcu odakle se lijepo vidi vulkan Ollague. Put nas vodi dalje vodi kroz pustinju Siloli i njezine spektakularne krajolike s višebojnim vulkanskim formacijama stijena. Između ostalog vidjet ćemo poznatu formaciju u obliku drva, a popeti ćemo se na visinu preko 4.000 metara. Na kraju dana stižemo do Lagune Colorade (Obojena ili Crvena laguna). Crvena boja jezera nastaje uslijed aktivnosti brojnih planktona i algi što žive na mineralima, dok je obala prekrivena bijelim naslagama sode, magnezija i gipsa. Ova je laguna nastanjena s nekoliko vrsta plamenaca, a možemo susresti i andske zečeve te andske lisice. Noćit ćemo u pustinji u mjestu Huayllajara.

6. dan: Salar de Uyuni (Crvena laguna – gejziri – izvori vruće vode – Zelena laguna - Uyuni) – La Paz (D, R) (noćni bus Uyuni – La Paz)

Ustat ćemo rano i krenuti u razgledavanje južnog dijela Salar de Uyuni. Vidjet ćemo kipuće gejzire iz kojih se širi miris sumpora. Posjetiti tople izvore vode u kojima se možemo okupati, te Lagunu Verde (Zelena laguna) čija boja nastaje uslijed visoke koncentracije olova, sumpora i kalcijevog karbonata. Iza lagune koje uzdiže se 5.960 m visoki vulkan Licancabur. Kažu da se u vulkanu nekad skrivala grobnica Inka. Na povratku za Uyuni zaustavit ćemo se u Dolini stijena i San Cristobalu u kojem se nalazi zanimljiva crkva. Potom krajem dana transfer do autobusne stanice i noćna vožnja za La Paz. (vožnja traje oko 9 sati, dolazak u La Paz predviđen je u jutarnjim satima)

7. dan: La Paz (D)

Nakon doručka slobodan dan u La Pazu. Noćenje u hotelu.

8. dan: La Paz – trekking u dolinu duša i kanjon Palca (Souls valley and Palca Canyon) (D, zapakirani ručak)

Ujutro krećemo u istraživanje južnog dijela grada iza kojeg se prostiru zanimljivi krajolici nazubljenih stijena. Prošetat ćemo Dolinom duša, a zatim i kanjonom Palca. Nakon toga povratak u hotel i ostatak dana slobodan. Noćenje u hotelu.

9. dan: La Paz- Rurrenabaque - Las Pampas (D, R, V) (Let La Paz - Rurrenabaque)

U jutarnjim satima odlazak prema zračnoj luci i let prema bolivijskoj džungli. Bit će to nezaboravan let jer ćemo prijeći područja čija je visinska razlika veća od 4.000 m. Krenut ćemo s visine od 4.125 m na kojoj je smještena zračna luka u La Pazu sve do 228 m na kojoj leži zračna luka Rurrenabaque. Let će trajati 50 minuta.  Po dolasku jedan sat trajat će vožnja jeepom po makadamu prema parku Rosas Pampas. Ući ćemo u park, ručati, a zatim nastavljamo rijekom Yucamom (oko 2 i pol sata) u potrazi za majmunima, krokodilima, kornjačama, ružičastim delfinima i egzotičnim pticama. Nakon vožnje brodom smjestit ćemo se u kolibe u Las Pampasu i opustiti se u lijepom okruženju i nesvakidašnjem zalasku sunca praćenom zvucima iz džungle. Kad padne mrak džungla oživi pa je to najbolje vrijeme za još malo potrage za životinjama. Večera i noćenje u lodgeu.

10. dan: Las Pampas (D, R, V)

Danas nas čeka otprilike 3 sata hodanja kroz močvare Pampasa u potrazi za anakondama i drugim divljim životinjama pa ćemo u kolibama dobiti čizme koje će nam olakšati kretanje. Po povratku u kolibe čeka nas ručak, a zatim odlazak do sigurne lagune pored rijeke, gdje ćemo imati priliku plivati s ružičastim delfinima. Ostatak dana provest ćemo uz sportske aktivnosti (nogomet ili odbojka) ili jednostavno ćaskati uz pivo. Večera i noćenje u lodgeu.

11. dan: Las Pampas - Rurrenabaque (D, R)

Danas ćemo se iskušati u lovu na piranje. Amazonske piranje poznate su po svojim oštrim zubima i sklonosti prema živom mesu. Žive u jatima slatkih voda, a svojom snažnom čeljusti mogu proždrijeti i veće sisavce. Nakon ručka povratak čamcem po rijeci Yucami, istim putom kojim smo i došli, u Rurrenabaque. Po dolasku odlazak u hotel i noćenje.

12. dan: Rurrenabaque - La Paz – Copacabana (D) (let Rurrenabaque - La Paz)

U jutarnjim satima avionom ćemo se ponovno vratiti u La Paz, a zatim nastavljamo privatnim prijevozom prema Copacabani. Copacabana se nalazi na bolivijskoj strani granice s Peruom, uz samo jezero Titicaca. Vožnja autobusom trajat će oko 3,5 sata. Po dolasku smještaj u hotelu i slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Noćenje.

13. dan: Copacabana - Puno (Peru) - jezero Titicaca (plutajući otoci Uroš) (D)

Nakon doručka krećemo lokalnim autobusom prema Peruu. Vozit ćemo se oko 3 sata prema gradu Puno kamo stižemo sredinom dana. U poslijepodnevnim satima čeka nas izlet na jezeru Titicaca, najvišem jezeru na svijetu po kojem se može ploviti. Posjetit ćemo i plutajuće otoke Uroš. Ovi umjetni otoci izrađeni su od trstike i dom su zajednice potomaka starog indijanskog plemena Uru. Od totore koja raste na obalama jezera Titicaca građeni su i njihovi ploveći otoci, njihove kuće i njihova plovila poznata pod imenom balsa. Danas na 9 otoka živi oko 70 obitelji. Stanovnici otoka pokazat će nam kako su otoci građeni, a odvest će nas i na kratku vožnju svojim brodićem. Krajem dana vratit ćemo se u Puno. Noćenje u hotelu.

14. dan: Puno - Cusco (D, R)

Ujutro povratak prema autobusnoj stanici odakle nastavljamo putovanje prema Cuscu. Za vrijeme vožnje autobus će se povremeno zaustavljati. Između ostalog na La Rayi – najvišoj nadmorskoj visini na putu do Cusca na oko 4.000 m; Racquiju – zanimljive ruševine izgrađene u čast Viracocha Inka; te u Andahuylillasu – gdje se nalazi lijepa kolonijalna crkva. Na pola puta ćemo ručati. U Cusco stižemo u poslijepodnevnim satima. Transfer do hotela i noćenje.

15. dan: Cusco – Rainbow mountain treking - Cusco (D, R)

Polazak u rano jutro (oko 5 sati) iz hotela. Vozit ćemo se kroz neistražene krajeve divljih pustinjskih krajolika, pored snijegom prekrivenih vrhova i putem sretati stada alpaka. Konačno stižemo do šarenih brdašaca skrivenih duboko u Andama gdje nas čeka treking srednje težine. Uspon će trajati oko dva sata i prijeći ćemo oko pet kilometara. Proći ćemo kroz zelenu dolinu s pogledom na impresivnu planinu Ausangate u daljini. Iz prve ćemo ruke saznati kako lokalci žive u tim brdima, a ako budete htjeli, možete s njima i popričati. Po dolasku u Qesiuno počet ćemo uočavati prve znakove šarenih minerala koji su prošarali oslikana brda. Uspet ćemo se na najviši vrh (5.000 metara) odakle se prostire fantastičan pogled na krajolik na svih 360 stupnjeva uokolo. Ručat ćemo, a zatim krenuti natrag u Cusco (sat i pol hoda), kamo stižemo u ranim večernjim satima. Noćenje u hotelu.

16. dan: Cusco - dolina Urubamba (Pisac - Ollantayambo) - Aquas Calientes (D, R)

Poslije doručka krećemo na cjelodnevni izlet u Urubambu, svetu dolinu Inka. Posjetit ćemo selo Pisac koje je nastalo za vrijeme kolonijalnog razdoblja. Na glavnom trgu Indijanci izlažu svoje proizvode i umjetnine iz raznih područja, a trgovina je najživlja nedjeljom, utorkom i četvrtkom. Prodaju deke od alpake vune, ponča, antikvitete… U nedjelju se ovdje okupljaju stanovnici okolnih mjesta kako bi prisustvovali nedjeljnoj misi, a mnogi dolaze obučeni u tradicionalne nošnje. Nakon ručka posjetit ćemo Ollantaytambo koji je sjajan primjer pred kolumbijske arhitekture. Potom nastavljamo vlakom prema Aquas Calientesu. Po dolasku u Aquas Calientes smjestit ćemo se u hotelu i noćiti.

17. dan: Aquas Calientes - Machu Picchu –Cusco (D)

Doručak, a zatim kratka vožnja autobusom do spektakularnog Machu Picchua. Kameni blokovi poslagani su tako da savršeno liježu jedan na drugog i tako čine jedno od najvećih remek djela arhitekture na svijetu. Postoje mnoge teorije o tome kako je nastao Machu Picchu i čemu je služio. Tri najpoznatije teorije su da je služio kao hram sunca, utvrda u džungli ili kao odmorište za Inke. Grad ima brojne kuće, hramove, skladišta, veliki centralni trg, sve povezano uskim cestama i okruženo terasama urezanim u planinske obronke. Terase su im služile za poljoprivredu. Opcionalno je moguć uspon na Wayna Picchu odakle se pruža divan pogled na Macchu Picchu s druge strane planine (za ovaj uspon potrebno se prijaviti prije putovanja). Potom povratak u Cusco vlakom te transfer u hotel. Noćenje.

18. dan: Cusco (D)

Cusco, šarmantna mitska prijestolnica iščezle civilizacije Inka zanimljiva je mješavina starog i novog. U njoj se i danas nalaze neobično dobro očuvane ruševine carstva Inka pa grad s pravom zaslužuje titulu južnoameričke arheološke prijestolnice. Prvi dio dana slobodan za šetnju gradom, a potom razgled grada koji će nas vratiti u doba Inka. Razgledat ćemo ruševine koje kriju zanimljive priče obavijene velom tajni. Prvo ćemo se uputiti na utvrdu Sacsayhuaman koja se smjestila nad samim gradom, arhitektonsko čudo iz razdoblja Inka, zatim do Kenka, stjenovitog hrama s monolitnim oltarom koji predstavlja pumu, potom do crvene utvrde Puca-Pucara i hrama Tambomachaya posvećenog kultu vode u kojem se nalazi lijepa fontana s nizom bazena koji se nastavlja u grad Cusco. Razgledat ćemo glavni trg, katedralu te Koricanchu (hram Sunca). Potom povratak u hotel i noćenje.

19. dan: Cusco - Europa (D)

Ujutro vrijeme slobodno za vlastite programe i ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i povratak kući.

20. dan: Europa - Zagreb

Dolazak u Zagreb ovisno o redu letenja.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje putem bankovnog računa. Plaćati je moguće i putem kreditnih kartica Visa i Diners.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, druge mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

Karta

La Paz

Coroica

Tiahuanacu

Salar de Uyuni

Puerto Chuvica

Laguna Colorada

Uyuni

Rurrenabaque

Las Pampas

Mjesečeva dolina

Puno

Plutajući otoci Uroš

Cusco

dolina Urubamba

Aquas Calientes

Machu Picchu

Općenito o Boliviji

Naziv države: Republika Bolivija
Površina: 1.099.000 km²
Stanovništvo: 12,440 milijuna
Glavni grad: Sucre
Službeni jezik: španjolski, kečuanski i ajmarski
Pozivni broj: +591
Vremenska razlika: -5 sati zimi, -6 sati ljeti

Hrana

Bolivijska kuhinje varira s promjenom regije u kojoj se nađete. Ajmarka kuhinja u Andama bogata je ugljikohidratima, riža, krumpir i kvinoja kao prilog mesu ljame ili ovčetine. U nižim predjelima zemlje jela naginju prema tropskim receptima sa korijenima juke i neizostavnom junetinom. U većim gradovima postoji mnogo internacionalnih restorana sa kineskom hranom, pizzerijama, jelima s roštilja i sl. Ponuda za vegetarijance nije pretjerano bogata iako ima mnogo jela koja su bazirana na jajima ili svježoj ribi s jezera Titicaca. Ako želite uštedjeti na prehrani , na tržnicama možete pronaći dobre lokalne restorane koji nude ustaljeni meni.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Obavezno je cjepivo protiv žute groznice, a cijepiti se morate najkasnije 10 dana prije putovanja. Tablete protiv malarije se preporučuju, ali mi za sada imamo informaciju s terena da nisu nužne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili provjerite na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Boliviano (BOB);
1 EUR =7,28 BOB, 1 USD =6,91 PEN (listpad 2023.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare jer se euri teško mijenjaju. Pazite, dolari od 100 apoena iz serije B2 se ne primaju jer su otkrivene brojne kopije. Novac izbjegavajte mijenjati na ulici jer vas mogu prevariti i dati vam lažne novčanice. Pazite da obje polovice novčanica nose isti serijski broj. Bankomati prihvaćaju Visu i MasterCard, uz naplatu provizije 3-5%.

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Preporučujemo slojevito oblačenje. Na velikim nadmorskim visinama temperature su uvijek niže pa je dobro ponijeti topliju odjeću. Dobro je imati kabanicu i kvalitetnu obuću za hodanje.

Klima

Najbolje razdoblje za putovanje u Boliviju je od svibnja do kolovoza.  Vrijeme može drastično varirati od jedne do druge klimatske zone, ali općenito su ljetni mjeseci (od studenog do ožujka) vrlo topli i kišni, dok su zimski mjeseci (od travnja do listopada), hladniji i sušniji, s puno više sunčanih dana. U području visoravni (Altiplano) prosječna temperatura iznosi 8 stupnjeva. Najviše kiše padne između studenog i ožujka, a snijeg je vrlo rijedak. U području dolina planinskog lanca Kordiljera  prevladava ugodna klima s toplim danima ( 17 – 27 stupnjeva) i hladnim noćima. Najviše kiše padne ljeti, a u području Potosija moguć je i snijeg. Na istočnim obroncima Anda, u dolini Yungas prevladavaju tropska i suptropska klima. Tijekom cijele godine je toplo, vlažno i kišno i najviše je padalina od studenog do ožujka. Polovicu Bolivije, na istoku, prekrivaju nizine sa suptropskom klimom. U tom dijelu od listopada do travnja padaju jake kiše koje uzrokuju brojne poplave, a dnevne temperature prelaze 30 stupnjeva.

Električna energija

Koristi se napon od 220/230  volti. Koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao što ih mi imamo. Međutim, utičnice mogu varirati od mjesta do mjesta pa ponesete ispravljač za utičnice američkog tipa.

Mobilni telefoni i internet

T-Mobile i A1 imaju roaming s Bolivijom. Telemach nema uspostavljen roaming s Bolivijom. Veza je često loša pogotovo u ruralnim krajevima. Internet kafići su dostupni u većini naselja i gradova, veza je dosta spora a na nekim mjestima još imaju dial up vezu. Hoteli, hosteli i kafići većinom nude besplatan Wi-Fi.

Općenito o Peruu

Naziv države: Republika Peru
Površina: 1.300.000 km²
Stanovništvo: 34,19 milijuna
Glavni grad: Lima
Službeni jezik: španjolski
Pozivni broj: +51
Vremenska razlika: -6 sati zimi, -7 sati ljeti
Hrana

Ljuta i začinjena hrana (češnjak i papar) je rasprostranjena cijelom zemljom. Zbog svoje zemljopisne orijentiranosti Peruanci uživaju u različitosti tropskog i kontinentalnog voća i povrća te broje više od 2.000 sorti autohtonog krumpira. Među lokalnim specijalitetima se može naći od gvinejske svinje do prženih mrava uz dosta ugljikohidratnih priloga poput riže, krumpira, prženih banana i kruha. Da bi uštedjeli na putovanju kupujte hranu u lokalnim restoranima sa menija dana. Na tržnicama je ponuda voća i povrća bogata i raznovrsna.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda. Od ostalih pića popularni su slatki gazirani napitci, sokovi od grožđa, kokteli s bjelanjkom, limetom i šećerom, kukuruzna piva te slatka crna i bijela vina.

Zdravstvene informacije

Obavezno je cjepivo protiv žute groznice, a cijepiti se morate najkasnije 10 dana prije putovanja. Tablete protiv malarije se preporučuju, ali mi za sada imamo informaciju s terena da nisu nužne. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili provjerite na http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Peruanski novi sol (PEN);
1 EUR =4.04 PEN , 1 USD =3.84 PEN (listopad 2023.)

Novac

Novac se lako može razmijeniti u mjenjačnicama te vam preporučujemo da pritom tražite novčanice manjih  denominacija kako ne biste imali poteškoća pri manjim kupovinama, posebno u manjim mjestima. Većina mjesta prihvaćaju dolare. Bankomati se nalaze posvuda i prihvaćaju poznatije kartice (Visa, Maestro, MasterCard, American Express itd.).

Viza

Nije potrebna.

Odjeća

Preporučujemo slojevito oblačenje. Na velikim nadmorskim visinama temperature su uvijek niže pa je dobro ponijeti topliju odjeću. Dobro je imati kabanicu i kvalitetnu obuću za hodanje.

Klima

Peru ima tri klimatske zone: tropsku klimu u području Amazone na istoku, pustinjsku uz obalu na zapadu te planinsku klimu u području Anda koje se protežu središnjim dijelom zemlje. U Andama, iznad 3.500 metara nadmorske visine, prosječne dnevne temperature niže su od 10 stupnjeva, a po noći padaju ispod nule.  Kišno razdoblje u Andama počinje u rujnu i traje do svibnja. Od svibnja do kolovoza, razdoblje je s najviše sunčanih i najmanje kišnih dana. U području tropskih kišnih šuma na istoku, kiša pada tijekom cijele godine, a najmanje je padne od svibnja do rujna. Tijekom cijele godine je toplo s prosječnom temperaturom od 26 stupnjeva. U obalnom području prevladava umjerena klima, topla na sjeveru i malo hladnija prema jugu. Kiše uglavnom nema, s iznimkom sjevernog dijela obala gdje je kiša prisutna između prosinca i ožujka. Najpogodnije razdoblje za putovanje, ali i vrhunac turističke sezone traje od lipnja do kolovoza. To je razdoblje idealno za treking do Machu Picchua ili za planinarenje te ostale aktivnosti u prirodi.

Električna energija

Koristi se napon od 220/230  volti. Koriste se razne vrste utičnica, između ostalog i utičnice s dvije rupe kao što ih mi imamo. Međutim, utičnice mogu varirati od mjesta do mjesta pa ponesete ispravljač za utičnice američkog tipa.

Mobilni telefoni i internet

Sva tri operatera imaju roaming s Peruom. U Peruu su Internet kafići dostupni posvuda, a povećava se i pokrivenost Wi-Fi uslugom u kafićima, restoranima i hotelima.

Pošaljite upit za Bolivija i Peru: Domovina Inka

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…