Rusija: Bajkalsko jezero – Biser zamrznut u vremenu

Bajkalsko jezero kao najstarije, a ujedno i najdublje jezero na svijetu, pruža doista nevjerojatnu sliku sveopćih ruskih prirodnih ljepota

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 10 dana

Šifra: RU-22-07-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Rusija

Datum polaska: 28.07.2022.

Naslovna » Europa » Rusija: Bajkalsko jezero – Biser zamrznut u vremenu

Status:

Primamo prijave!

Cijena od:

9.690 kn + aviokarta

O ovom putovanju

Bajkalsko jezero kao najstarije, a ujedno i najdublje jezero na svijetu, pruža doista nevjerojatnu sliku sveopćih ruskih prirodnih ljepota.

Ovo će nas putovanje odvesti u razna divna autohtona mjestašca koja ga okružuju i u kojima ćemo se imati prilike upoznati s burjatskim narodom. U šarmantnom selu Listvyanka, jednom od najstarijih sela smještenih uz Bajkal, vidjet ćemo tradicionalne sibirske drvene kučice te uživati u njegovoj mirnoći, daleko od gradske vreve.

Put će nas odvesti i na otok Olkhon, jedini naseljeni otok Bajkalskog jezera sa svim prirodnim ljepotama što su nam ih vrijeme i prirodne pojave ostavile na uživanje. S druge strane, posjet selu Ust-Orda omogućit će nam istinski doživljaj te izravan doticaj s burjatskim narodnom.

Što me očekuje na putovanju?

Klasično putovanje koje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na istraživanje prirodnih ljepota i upoznavanje lokalne kulture.

Obilazit ćemo mala mjestašca što su se smjestila oko Bajkalskog jezera, ali i otok Olkhon do kojeg stižemo brodićem. Bit ćemo smješteni u hotelima s 3 i 4 zvjezdice, uz jedno noćenje u vlaku.

Što je uključeno

sva noćenja
navedeni obroci
sav prijevoz
noćenje u vlaku od Irkutska do Ulan-Udea
kartu za vlak od Ulan-Udea do Irkutska
lokalno vodstvo na engleskom jeziku
pratitelj putovanja na hrvatskom jeziku za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 650€ (cijena ovisi o
raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije)
viza: 770 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 2.100 kn
posjet selu Burjat – 250 kn po osobi (minimalno 5 putnika)
upoznavanje sa šamanom – 1.260 kn za cijelu grupu
vožnja brodom u predvečerje – 335 kn po osobi (zajedno s ostalim turistima)
putno osiguranje (obavezno za dobivanje vize)
napojnice za lokalnog vodiča i vozača
nadoplata za 10 do 14 putnika: 1.000 kn
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Irkutsk

Sastanak grupe u zračnoj luci Zagreb i, uz presjedanje u Moskvi, let prema Irkutsku.

2. dan: Irkutsk - Listwyanka (R)

Po dolasku u Irkutsk smještaj u hotelu, a zatim posjet muzeju na otvorenom Taltsy u kojem se nalaze replike 40 povijesnih znamenitosti, s preko 8 tisuća izložaka. Muzej se smjestio na 67 hektara velikoj površini gdje se mogu razgledati povijesne replike sibirskih gradova kao što su kuće, farme, crkve i škole. U svaku od građevina se može ući i vidjeti namještaj, odjeća, te ostali predmeti iz svakodnevnog života. Nakon toga odlazimo do 70 km udaljenog sela Listwyanka koje se smjestilo na obali Bajkalskog jezera. Selo je dobilo ime po arišu (na ruskom jeziku „listvenitsa“), crnogoričnoj vrsti drveća koje je ondje veoma rasprostranjeno. U Listwyanki ćemo posjetiti Muzej Bajkala i saznati brojne zanimljivosti vezane za floru i faunu Bajkala. Također, otići ćemo na vidikovac planine Cherskiy s koje se pruža predivan pogled na južni dio jezera. Za kraj dana razgledat ćemo Irkutsk i vidjeti predivnu crkvu Spasitelja. Povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Irkutsk (D, R)

Nakon doručka odlazimo do pristaništa Raketa od kuda ćemo se brzim brodom zaputiti prema povijesnom dijelu željezničke pruge Circum-Bajkal. Ta je pruga sve do sredine 20-tog stoljeća bila dijelom Trans-sibirske željeznice, a danas je jedno od najslikovitijih područja Bajkalskog jezera. Dan ćemo provesti istražujući južni dio jezera s mnogobrojnim tunelima i mostovima. Nakon ručka u lokalnom restoranu vraćamo se u Irkutsk. Smještaj u hotelu i noćenje.

4. dan: Irkutsk - otok Olkhon (D, R)

Nakon doručka u hotelu odlazimo u samo srce Bajkalskog jezera, 72 km dugog otoka Olkhon. Olkhon je najveći i jedini naseljeni otok na Bajkalskom jezeru s površinom od 730 km², što ga ujedno čini trećim najvećim jezerskim otokom na svijetu. Udaljen je 280 km od Irkutska pa ćemo na putu do njega napraviti predah u jednom od lokalnih restorana i uživati u tradicionalnoj burjatskoj hrani. Po dolasku na otok smjestit ćemo se u hotel, a zatim nastavljamo do rta Burkhan, poznatog kao Shamanka Rock. Šamanski kamen kako ga nazivaju, jedna je od glavnih atrakcija Bajkalskog jezera te ujedno najsvetije mjesto burjatskog naroda. U drevna vremena na tome su rtu izvođena vjerska žrtvovanja posvećena duhovima, koji su prema vjerovanjima šamana, živjeli u špilji rta Burhkan. Ostatak dana predviđen je za slobodno istraživanje otoka.

Opcionalno možemo odabrati jedan od tri izleta: posjet selu Burjat u kojem se možemo upoznati s običajima i tradicijom burjatskog naroda koji živi na otoku, susret s burjatskim šamanom, ili pak odlazak na vožnju brodom po jezeru.

5. dan: otok Olkhon (D, R)

Nakon doručka u hotelu krećemo na vožnju 4×4 vozilima sve do sjevernog dijela otoka, rta Khoboy. Rt je dobio naziv po istaknutom dijelu kamene platforme što podsjeća na životinjske kljove („khoboy“ na burjatskom jeziku znači „kljova“).

Vrijeme, vjetar što puše preko Bajkalskog jezera, okrutan mraz i jako sunce ostavili su traga pa se na platformi posvuda mogu vidjeti rupe i otvori, neki toliko veliki da u njima bez problema može stajati čovjek. Izlet će sveukupno trajati 7 sati. Ondje ćemo imati piknik i uživati u tradicionalnom objedu – bajkalskoj ribi omul. Slijedi povratak u hotel, a ostatak dana predviđen je za slobodne aktivnosti.

6. dan: Ust-Orda - Irkutsk (D, R)

Nakon doručka krećemo natrag prema Irkutsku. Putem ćemo posjetiti naselje Ust-Orda gdje ćemo se upoznati s običajima, tradicijom i kulturom burjatskog naroda. Naselje je smješteno uz rijeku Kuda koja se slijeva u nekoliko manjih rijeka, a od kojih je jedna Ordushka (Orda) po kojoj je mjesto i dobilo ime. Mjesto nema razvijenu industriju, a ljudi se bave preradom hrane i izradom rukotvorina od drva. 3 km dalje nalazi se planina Bulen, sveto mjesto burjatskog naroda. Slijedi ručak nakon čega odlazimo u posjet lokalnom etnološkom muzeju, a susrest ćemo se i s lokalnim šamanom. Po povratku u Irkutsk sjedamo na vlak za Ulan-Ude. Noćenje u vlaku u kupeima za 4 osobe.

7. dan: Irkutsk - Ulan-Ude (D, R)

Po dolasku u Ulan-Ude, glavni grad Republike Burjatije, odlazimo do hotela i nakon doručka krećemo u obilazak grada. Sam naziv grada u prijevodu znači „crveni most“ referirajući se na komunističku ideologiju Sovjetskog Saveza. Šetajući gradom imat ćemo prilike vidjeti rusku ortodoksnu katedralu Odigitrievsky, ali i Datsan Rinpoche Bagsha, budistički hram sa 6 metara visokim kipom Bude. Hram se nalazi na najvišoj točci Ulan-Udea, s kojeg se pruža fantastičan panoramski pogled na grad. Nakon ručka, prije povratka u hotel, vožnja do Ivolginsk Datsana, jedinog budističkog hrama dozvoljenog od strane Staljina nakon Drugog svjetskog rata. Obići ćemo hram, a zatim povratak do hotela i noćenje.

8. dan: Ulan-Ude - Tarbagatay - Ulan-Ude (D, R)

Nakon doručka odlazimo do naselja Tarbagatay. Tarbagatay je poznat po pripadnicima zajednice „Starih vjernika“, vjerskim disidentima prognanim čak dva puta od strane autokratskih ruskih monarha. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, njihove su molitve, pjesme, kuhinja i rukotvorine ponovno oživjele srednjovjekovnu kulturu te se danas nalaze na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine. Ondje ćemo ručati, a zatim posjetiti muzej i crkvu te uživo vidjeti tradicionalni folklorni ples. Krajem dana čeka nas večer kod lokalne obitelji, a zatim povratak u Ulan-Ude i noćenje.

9. dan: Ulan-Ude - Irkutsk (D, R)

Nakon doručka ukrcat ćemo se na vlak za Irkutsk. Vožnja će trajati oko 8 sati, no neće nam biti dosadno jer ćemo se voziti kroz neke od najljepših krajolika uz Bajkalsko jezero. U Irkutsk stižemo u poslijepodnevnim satima. Kraj dana predviđen je za slobodno istraživanje grada ili odmor prije povratka kući.

10. dan: Irkutsk - Zagreb

Ustajanje sredinom noći i polazak prema zračnoj luci odakle, uz presjedanje u Moskvi, letimo nazad prema Zagrebu.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*COVID19 Napomena

Za informacije što je potrebno pri ulasku u zemlju možete pronaći na ovim stranicama: https://www.iatatravelcentre.com/world.php. Ova se pravila stalno mijenjaju pa ih je potrebno redovito provjeravati.

Karta

Moskva

Irkutsk

Listwyanka

otok Olkhon

Ust-Orda

Ulan-Ude

Tarbagatay

Općenito o Rusiji

Naziv države: Ruska Federacija
Površina: 17.075.200 km²
Stanovništvo: 143 milijuna
Glavni grad: Moskva
Službeni jezik: ruski
Pozivni broj: +7
Vremenska razlika: +2 sata (Moskva) ; +7 sati (Irkutsk)

Hrana

U ruskoj kuhinji najviše se koriste žitarice, krumpir, repa, mrkva i kupus te riba, perad, divljač, svinjetina i govedina. Nacionalni doručak je kaša spravljena od mlijeka i žitarica ili griza. Tradicionalni zagrizak su i blini – male palačinke punjene kavijarom ili ribom te maslacem ili vrhnjem. Kušajte vruće zašećerene krafne ili piroške s različitim punjenjima, najčešće s mesom.

Piće

Voda nije sigurna za piće, pogotovo u Sankt Peterburgu. Preporučujemo da pijete samo flaširanu voda koja je svugdje dostupna. Votka je nacionalno piće i možete je naći u svim okusima. Kupujte je isključivo u dućanima da vam umjesto votke ne bi prodali medicinski alkohol ili sredstvo za laštenje cipela, što može imati tragične posljedice.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za više informacija savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Ruski rubalj (RUB); 1 EUR = 86.86 RUB, 1 USD = 73.09 (lipanj 2021.)

Novac

Upotrebljavaju se Visa i MasterCard; American Express uglavnom u Moskvi i Sankt Peterburgu. Bankomati i mjenjačnice su svugdje dostupni.

Viza

Viza je potrebna, dobiva se u Zagrebu.

Odjeća

Predlažemo da ponesete laganiju i prozračnu odjeću, ali i nešto deblju, pokoju vestu ili jaknu jer temperatura tokom noći može znatnije pasti. Isto tako, ponesite i kakav elegantni komad odjeće s obzirom da jednu večer imamo kapetansku gala večeru.

Klima

Zbog svoje veličine Rusija ima nekoliko izraženih klimatskih zona. Prevladava kontinentalna klima, s dugim i hladnim zimama te kratkim i vrućim ljetima, osobito u europskom dijelu Rusije. Na područjima oko Moskve i Sankt Peterburga temperature ljeti dosežu 30 stupnjeva, dok se zimi kreću u prosjeku oko -10 stupnjeva. Sjever Rusije ima arktičku i subarktičku klimu s izrazito niskim temperaturama. Većinu godine prekriven je snijegom, čak i ljeti, a temperature se zimi spuštaju i do -65 stupnjeva. Od zapada prema istoku, smanjuje se količina padalina, ali i temperatura na istim geografskim širinama. Na Dalekom Istoku prevladava monsunska klima sa suhim i hladnim zimama te blagim i kišnim ljetima. Najblažu klimu ima Crnomorsko priobalje – vlažnu mediteransku klimu s kišnim zimama i toplim ljetima. Najpogodnije vrijeme za putovanje po Rusiju su topli ljetni mjeseci od lipnja do kolovoza.

Električna energija

Napon je 220 V i većinom upotrebljavaju iste utičnice kao i u Hrvatskoj.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Telemach imaju roaming s Rusijom. Internet je dostupan u svim većim gradovima, u hotelima i Internet kafićima.

Pošaljite upit za Rusija: Bajkalsko jezero – Biser zamrznut u vremenu

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Opcionalni izleti:

Možda će vas zanimati i…