Rusija: Krstarenje rijekom Volgom – Od Moskve do St. Peterburga

Našu plovidbu započet ćemo u metropolitanskoj Moskvi a završiti u St. Peterburgu, gradu muzeju. Putem ćemo se zaustavljati i upoznavati kulturno nasljeđe gradova i sela što su se smjestili uz rijeku.
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 11 dana

Šifra: RU-20-11-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Rusija

Datum polaska: 09.08.2020.

Naslovna » Europa » Rusija: Krstarenje rijekom Volgom – Od Moskve do St. Peterburga
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

FM cijena od:

10.990 kn + avio takse

Redovna cijena:

11.680 kn

O ovom putovanju

Našu plovidbu započet ćemo u metropolitanskoj Moskvi, a završiti u St. Peterburgu, gradu muzeju. Putem ćemo se zaustavljati i upoznavati kulturno nasljeđe gradova i sela što su se smjestili uz rijeku.

Vidjet ćemo brojne crkve i katedrale, remek djela ruske umjetnosti, palače, parkove i trgove. Upijat ćemo rusku kulturu i diviti se bogatstvu jednog doba koje nas zasipa blještavilom.

Na brodu ćemo spavati, jesti, zabavljati se, učiti ruski jezik, ruske plesove i pjesme. Dok brod lagano klizi rijekom, uživat ćemo promatrajući lijepe krajolike, zelene i mirne oaze, koje od davnina nadahnjuju brojne pjesnike i umjetnike.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo ležerno krstarenje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i prirodnih ljepota.

Slobodno vrijeme provodimo na brodu, zabavljamo se uz živu muziku i interaktivne programe. Brodovi su manjih kapaciteta te su vrlo ugodni za boravak u otvorenim i zatvorenim prostorijama.

Noćit ćemo u brodskim kabinama na drugoj ili trećoj razini, ovisno o vašem odabiru. Kabine su potpuno iste, neovisno na kojoj se razini nalaze, samo je pogled nešto bolji na višim razinama.

Što je uključeno

povratna zrakoplovna karta
smještaj na brodu (2 ili 3 paluba – ovisno o odabiru)
navedeni obroci
transfere od zračne luke do broda i nazad
razgledavanje gradova (bez ulaska u objekte)
koktel dobrodošlice i Gala Kapetanska večera
živa muzika u baru svaku večer
tri koncerta, uključujući jedan folklorni
zabavni program na brodu
stručno lokalno vodstvo na srpskom jeziku
jamčevina

Što nije uključeno

pristojbe zračnih luka: 1.350 kn
viza: 570 kn
nadoplata za jednokrevetnu kabinu: 4.350 kn
nadoplata za kabinu na višoj palubi: 500 kn
opcionalni izleti
putno osiguranje (obavezno za dobivanje vize)
napojnice za brodsko osoblje – 40 eura po putniku
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Moskva (V)

Polazak iz Zagreba za Moskvu (uz presjedanje). Nakon slijetanja u zračnu luku transfer autobusom do broda. Smještaj u kabinu. Noćenje na brodu.

Opcionalno: obilazak čuvenog moskovskog metroa koji glasi za jedan od najljepših na svijetu zahvaljujući dekoracijama njegovih stanica.

2. dan: Moskva (D, R, V)

Nakon doručka odlazimo na panoramsku vožnju autobusom (bez ulaska u objekte). Moskva je dobila ime po rijeci Moskvi, a osnovao ju je 1147. godine knez Yuri Dolgorukiy. Danas u njoj živi preko 13 milijuna stanovnika i prostire se na površini od 1000 km². Vidjet ćemo ulicu Tverskaja, prošetati Crvenim trgom, a ujedno vidjeti i Lenjinov mauzolej, veličanstvenu katedralu sv. Vasilija Blaženog koju čini osam manjih crkava okupljenih oko glavne, robnu kuću GUM, Državni povijesni muzej, Bolšoj teatar, sveučilište Lomonosov, Novodjevičanski samostan te prekrasnu panoramu grada s Vrapčevih brda. Uvečer povratak na brod i večera. Noćenje.

Opcionalno: Razgledavanje teritorija Kremlja

Teritorij Kremlja je, zajedno s Crvenim trgom, upisan na UNESCO-vu listu svjetske baštine kao mjesto neodvojivo povezano s najvažnijim povijesnim i političkim događajima u Rusiji od 13. stoljeća nadalje. Kremlj je sjedište predsjednika Rusije i ruske vlade te riznica blaga ruskih careva. Znamenitosti: Katedralni trg, Uspenska, Arhanđelska i katedrala Navještenja, Carski top iz 16. st. koji je težak 40 tona, Carsko zvono (najveće na svijetu) – teško 202 tone, visoko 6.14 m, te predsjednička palača (pogled izvana).

3. dan: Moskva (D, R, V) isplovljavanje u 17:30

Nakon doručka slobodno vrijeme za mogućnost opcionalnih razgledavanja i izleta. Ručak na brodu ili lunch paket. Večera i noćenje na brodu.

Opcionalno: Tretjakovska galerija u kojoj se može vidjeti čuvena zbirka ruskih slikara iz 18. i 19. stoljeća, kao i jedinstvena kolekcija ruskih ikona.

4. dan: Uglich (D, R, V) od 16:30 do 19:30 sati

Nakon doručka možemo se zabaviti uz razne programe na brodu. U popodnevnim satima dolazak u Uglich. S rijeke Volge pruža se lijepi pogled na grad Uglich, osnovan 1148. godine. Posebno je impresivan pogled na grad i njegove crkve Uskrsnuća i Sv. Dimitrija, ugljički Kremlj s najstarijom građevinom u mjestu – dvorcem carevića Dimitrija te crkvom Spasiteljeva preobraženja. Po povratku na brod ručak i slobodno vrijeme na brodu. Večera i noćenje.

5. dan: Yaroslavl (D, R, V) od 08:00 do 12:00 sati

Nakon doručka pristajanje u staru luku Yaroslavl, i šetnja gradom kojeg je u 11. stoljeću osnovao Jaroslavlj Vladimirovič Mudri. Yaroslavl i danas čuva brojne važne spomenike koji svjedoče o njegovoj burnoj prošlosti. Stari dio grada 2005. godine upisan je na UNESCO-v popis svjetske baštine zbog svog neoklasicističkog urbanističkog plana i iznimne arhitekture iz 16. stoljeća. Posebno se izdvaja manastir Spasiteljeva preobraženja unutar kojeg je u 16. stoljeću izgrađena najstarija crkva u gradu, katedrala Sv. Spasitelja, kao i grupa Sabornih crkava iz 12. st., rotonda (ostaci drevnog trgovačkog centra). Jedna od najljepših građevina zasigurno je ljupka crkva Sv. Ilije Proroka iz 17. st koja se nalazi na glavnom gradskom trgu. Dobit ćemo ručak na brodu ili lunch paket, ovisno o vremenu povratka na brod. Potom povratak na brod i isplovljavanje za Goritsy. Večera i noćenje na brodu.

6. dan: Goritsy (D, R, V) od 10:00 do 14:00 sati

Nakon doručka i uplovljavanja u Goritsy imat ćete slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti i šetnju ovim autentičnim ruskim selom. Vratit ćemo se na brod te uz ručak nastavljamo plovidbu za Kizhi. Večera i noćenje na brodu.

Opcionalno: posjet Kirilo-Beložerskom manastiru i Muzej ikona

7. dan: Kizhi (D, R, V) od 16:30 do 20:00 sati

Doručak na brodu, te slobodno vrijeme do usidravanja na obali Kizha. Otok Kizhi je jedan od 1650 otoka koji se nalaze na Onješkom jezeru, drugom po veličini jezeru u Europi. Otok je ujedno i muzej drvene arhitekture na otvorenom, na kojem se između ostalog može vidjeti jedinstvena crkva Preobraženja s 22 kupole, remek djelo ruske arhitekture. Sagrađena je bez ijednog čavla ili metalnog dijela, samo uz pomoć sjekire i dlijeta. Njezin graditelj Nestor je prema legendi, po završetku svoga rada, sjekiru bacio u jezero govoreći: “Crkva kako ova moja ne postoji nigdje drugdje, niti će ikada postojati.“ Razgledat ćemo otok i crkvu, a zatim povratak na brod i plovidba prema Mandrogi. Večera i noćenje.

8. dan: Mandrogi (D, R, V) od 11:00 do 14:30 sati

Doručak u prirodnoj oazi sela Mandrogi, a potom šetnja i slobodno vrijeme za razgledavanje ovog slikovitog ruskog sela s tipičnim drvenim kućama i obrtničkim izložbama. Uživat ćemo u tradicionalnom ručku, specijalitetu Šašlik (roštilju) koje će za nas ondje pripremiti. Nakon ručka povratak na brod i plovidba prema St. Peterburgu. Navečer smo pozvani na Kapetansku večeru pa se za tu prigodu obucite nešto elegantnije. Noćenje na brodu.

9. dan: St. Peterburg (D, R, V) uplovljavanje u 09:00

Doručak na brodu. Ručak – zapakirani ili na brodu. U 9:00 odlazimo na razgled St. Petersburga (bez ulaska u objekte), grada koji je muzej sam po sebi. Prozvan je „Sjevernom Venecijom“ jer leži na 65 kanala i 45 otoka koje povezuje ukupno 340 mostova. Osnovao ga je Petar Veliki 1703. g., a u razdoblju od 1712. do 1918. bio je glavni grad Rusije. Panoramskim razgledom grada (bez ulaska u objekte) provest ćemo se Nevskim prospektom – glavnom i najpoznatijom ulicom grada koja se smatra jednom od najvećih, a duž koje su smještene brojne palače i trgovine. Vidjeti ćemo Kazanjsku Sabornu crkvu i crkvu Spasa na krvi, Nacionalnu biblioteku, zgradu Admiraliteta, Dvorski trg i Bronzanog konjanika (spomenik Petru I), manastir Smoljnij, Isakijevsku crkvu, Petropavlovsku tvrđavu, više stotina fascinantnih mostova, kao i drugih spomenika najpoznatijih arhitekata tog vremena kao što su Rosi, Rastelli, Monferan i Kvarengi. Za kraj, planiran je posjet znamenitoj crkvi Svetog Nikole. Ručak na brodu, večera i noćenje.

10. dan: St. Peterburg (D, R, V)

Doručak. Ručak – lunch paket ili na brodu. Dan slobodan za opcionalne izlete, šetnju ili kupovinu. Večera i noćenje na brodu.

Opcionalno: Peterhof – dvorac i park s fontanama

Peterhof ili Dvorac Petra Velikog izgrađen je početkom 18. stoljeća, a poznat je po prekrasnim fontanama, gornjem i donjem parku, kompleksu carskih rezidencija i pozlaćenim kipovima.

11. dan: St. Peterburg - Zagreb (D)

Nakon doručka slobodno vrijeme do transfera za zračnu luku prema redu letenja. Let za Zagreb uz presjedanje.

Opcionalno: nakon doručka obilazak muzeja Ermitaž

Muzej Ermitaž jedan je od najpoznatijih muzeja umjetnosti na svijetu. U njegovim se galerijama i dvoranama nalazi preko 3 milijuna umjetnina i djela poznatih umjetnika kao što su Leonardo Da Vinci, Rembrandt, Monet, Picasso…

Napomena

Program je okviran. Red vožnje i redoslijed posjeta i izleta podložni su promjenama u slučaju više sile (vremenski uvjeti, praznici i slično) ili u slučaju pomicanja reda vožnje od strane lokalnog agenta. Ukoliko se ne prijavi dovoljan broj putnika, agencija zadržava pravo da mjesec dana prije početka putovanja zamijeni brod drugim, manjim, slične ili iste kategorije.

Karta

Moskva

Uglich

Yaroslavl

Goritsy

Kizhi

Mandrogi

St. Peterburg

Općenito o Rusiji

Naziv države: Ruska Federacija
Površina: 17.075.200 km²
Stanovništvo: 143 milijuna
Glavni grad: Moskva
Službeni jezik: ruski
Pozivni broj: +7
Vremenska razlika: +2 sata (Moskva) ; +7 sati (Irkutsk)

Hrana

U ruskoj kuhinji najviše se koriste žitarice, krumpir, repa, mrkva i kupus te riba, perad, divljač, svinjetina i govedina. Nacionalni doručak je kaša spravljena od mlijeka i žitarica ili griza. Tradicionalni zagrizak su i blini – male palačinke punjene kavijarom ili ribom te maslacem ili vrhnjem. Kušajte vruće zašećerene krafne ili piroške s različitim punjenjima, najčešće s mesom.

Piće

Voda nije sigurna za piće, pogotovo u Sankt Peterburgu. Preporučujemo da pijete samo flaširanu voda koja je svugdje dostupna. Votka je nacionalno piće i možete je naći u svim okusima. Kupujte je isključivo u dućanima da vam umjesto votke ne bi prodali medicinski alkohol ili sredstvo za laštenje cipela, što može imati tragične posljedice.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za više informacija savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Ruska rublja (RUB); 1 EUR = 70.4430 RUB, 1 USD = 63.6003 (prosinac 2019.)

Novac

Upotrebljavaju se Visa i MasterCard; American Express uglavnom u Moskvi i Sankt Peterburgu. Bankomati i mjenjačnice su svugdje dostupni.

Viza

Viza je potrebna, dobiva se u Zagrebu.

Odjeća

Predlažemo da ponesete laganiju i prozračnu odjeću, ali i nešto deblju, pokoju vestu ili jaknu jer temperatura tokom noći može znatnije pasti. Isto tako, ponesite i kakav elegantni komad odjeće s obzirom da jednu večer imamo kapetansku gala večeru.

Klima

Zbog svoje veličine Rusija ima nekoliko izraženih klimatskih zona. Prevladava kontinentalna klima, s dugim i hladnim zimama te kratkim i vrućim ljetima, osobito u europskom dijelu Rusije. Na područjima oko Moskve i Sankt Peterburga temperature ljeti dosežu 30 stupnjeva, dok se zimi kreću u prosjeku oko -10 stupnjeva. Sjever Rusije ima arktičku i subarktičku klimu s izrazito niskim temperaturama. Većinu godine prekriven je snijegom, čak i ljeti, a temperature se zimi spuštaju i do -65 stupnjeva. Od zapada prema istoku, smanjuje se količina padalina, ali i temperatura na istim geografskim širinama. Na Dalekom Istoku prevladava monsunska klima sa suhim i hladnim zimama te blagim i kišnim ljetima. Najblažu klimu ima Crnomorsko priobalje – vlažnu mediteransku klimu s kišnim zimama i toplim ljetima. Najpogodnije vrijeme za putovanje po Rusiju su topli ljetni mjeseci od lipnja do kolovoza.

Električna energija

Napon je 220 V i većinom upotrebljavaju iste utičnice kao i u Hrvatskoj.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Rusijom. Internet je dostupan u svim većim gradovima, u hotelima i Internet kafićima.

Pošaljite upit za Rusija: Krstarenje rijekom Volgom – Od Moskve do St. Peterburga

Cijena putovanja:*

Obavezna nadoplata:*

Opcionalne nadoplate:

Opcionalni izleti:

11 + 3 =

Možda će vas zanimati i…