Rusija: Krstarenje rijekom Volgom – Od St. Peterburga do Moskve

Našu plovidbu započet ćemo u St. Peterburgu, gradu muzeju, a završiti u metropolitanskoj Moskvi. Putem ćemo se zaustavljati i upoznavati kulturno nasljeđe gradova i sela što su se smjestili uz rijeku.
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 11 dana

Šifra: RU-19-11-G-SP

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Rusija

Datum polaska:

Naslovna » Europa » Rusija: Krstarenje rijekom Volgom – Od St. Peterburga do Moskve
agsdi-people

Status:

U pripremi
agsdi-credit-card

Cijena od:

10,850 kn + avio takse

O ovom putovanju

Našu plovidbu započet ćemo u St. Peterburgu, gradu muzeju, a završiti u metropolitanskoj Moskvi. Putem ćemo se zaustavljati i upoznavati kulturno nasljeđe gradova i sela što su se smjestili uz rijeku.

Vidjet ćemo brojne crkve i katedrale, remek djela ruske umjetnosti, palače, parkove, trgove. Upijat ćemo rusku kulturu i diviti se bogatstvu jednog doba koje nas zasipa blještavilom.

Na brodu ćemo spavati, jesti, zabavljati se, učiti ruski jezik, ruske plesove i pjesme. Dok brod lagano klizi rijekom, uživat ćemo promatrajući lijepe krajolike, zelene i mirne oaze, koje od davnina nadahnjuju brojne pjesnike i umjetnike.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo ležerno krstarenje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i prirodnih ljepota. Slobodno vrijeme provodimo na brodu, zabavljamo se uz živu muziku i interaktivne programe.

Brodovi su manjih kapaciteta te su vrlo ugodni za boravak u otvorenim i zatvorenim prostorijama. Noćit ćemo u brodskim kabinama na drugoj ili trećoj razini, ovisno o vašem odabiru.

Kabine su potpuno iste, neovisno na kojoj se razini nalaze, samo je pogled nešto bolji na višim razinama.

Što je uključeno

zrakoplovna karta
smještaj na brodu (2 ili 3 paluba – ovisno o odabiru)
navedeni obroci
transfere od zračne luke do broda i nazad
razgledavanje gradova (bez ulaska u objekte)
koktel dobrodošlice i Gala Kapetanska večera
živa muzika u baru svaku večer
tri koncerta, uključujući jedan folklorni
zabavni program na brodu
usluge vođenja
pratitelj putovanja
jamčevina

Što nije uključeno

pristojbe zračnih luka: 1.300 kn
viza: 570 kn
nadoplata za jednokrevetnu kabinu u iznosu od 80% cijene
nadoplata za kabinu na višoj palubi: 500 kn
opcionalni izleti
putno osiguranje (obavezno za dobivanje vize)
napojnice za brodsko osoblje – 40 eura po putniku
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - St. Peterburg (V)

Polazak iz Zagreba za St. Peterburg. Dolazak ovisno o redu letenja, transfer do broda i ukrcaj. Nakon upoznavanja s osobljem i smještaja u kabine, večera i noćenje na brodu.

2. dan: St. Peterburg (D, R, V)

Doručak. Ručak – lunch paket ili na brodu. Odlazimo na razgled St. Peterburga (bez ulaska u objekte), grada koji je muzej sam po sebi. Prozvan je „Sjevernom Venecijom“ jer leži na 65 kanala i 45 otoka koje povezuje ukupno 340 mostova. Osnovao ga je Petar Veliki 1703.g., a u razdoblju od 1712. do 1918. bio je glavni grad Rusije. Panoramskim razgledom grada (bez ulaska u objekte) provest ćemo se Nevskim prospektom – glavnom i najpoznatijom ulicom grada duž koje su smještene brojne palače i trgovine, vidjeti crkvu Spasa na krvi, Nacionalnu biblioteku, Kazanjsku Sabornu crkvu, zgradu Admiraliteta, Dvorski trg i Brončanog konjanika (spomenik Petru I), manastir Smoljnij, Isakijevsku crkvu, Petropavlovsku tvrđavu, više stotina fascinantnih mostova, kao i drugih spomenika najpoznatijih arhitekta tog vremena kao što su Rosi, Rastelli, Monferan i Kvarengi. Nakon obilaska povratak na brod. Večera i piće dobrodošlice. Noćenje na brodu. Opcionalno: Peterhof – dvorac i park s fontanama. Peterhof ili Dvorac Petra Velikog izgrađen je početkom 18. stoljeća, a poznat je po prekrasnim fontanama, gornjem i donjem parku, kompleksu carskih rezidencija i pozlaćenim kipovima.

3. dan: St. Peterburg (D, R, V) isplovljavanje oko 17 ili 19 sati

Doručak na brodu. Ručak – zapakirani ili na brodu. Dan slobodan za opcionalne izlete, šetnju ili kupovinu. Večera i noćenje na brodu. Opcionalno: Ermitaž. Muzej Ermitaž ima ukupno 320 dvorana. U njima je smješteno čak tri milijuna umjetničkih djela koja svjedoče o vremenima od pretpovijesti do danas. Muzej je stoga, jedna od najvećih i najvažnijih povijesnih ustanova na svijetu.

4. dan: Mandrogi (D, R, V) od 13:30 do 17:00 sati

Doručak u prirodnoj oazi sela Mandrogi koje se smjestilo na obali rijeke Svir. Zaustavljanje na obali. Šetnja po prirodi i ručak na obali – „šašlik“ (roštilj). Ovdje možemo prošetati do tradicionalnog ruskog sela s tipičnim drvenim kućama i obrtničkim izložbama te se zasladiti u kućama ruskih palačinki i pita, ovisno o raspoloživom vremenu. Nakon ručka povratak na brod i nastavak plovidbe prema Kizhi. Večera i noćenje na brodu.

5. dan: Kizhi (D, R, V) od 8:00 do 11:00 sati

Doručak na brodu. Otok Kizhi je jedan od 1650 otoka koji se nalaze u Onješkom jezeru, drugom po veličini jezeru u Europi. Otok je muzej drvene arhitekture na otvorenom, na kojem se između ostalog može vidjeti jedinstvena crkva Preobraženja s 22 kupole, remek djelo ruske arhitekture. Sagrađena je bez ijednog čavla ili metalnog dijela, samo uz pomoć sjekire i dlijeta. Njezin graditelj Nestor je prema legendi, po završetku svoga rada, sjekiru bacio u jezero govoreći: “Crkva kako ova moja ne postoji nigdje drugdje, niti će ikada postojati.“ Ovdje možemo razgledati otok i crkvu, a zatim povratak na brod i ručak. Nastavljamo plovidbu prema Goritsyju. Slobodno vrijeme na brodu, večera i noćenje.

6. dan: Goritsy (D, R, V) od 13:00 do 17:00 sati

Nakon doručka, imamo mogućnost sudjelovanja u nekom od programa ponuđenih na brodu. Ručak. Po dolasku u Goritsy imat ćemo slobodno vrijeme da prošetamo do ovog tipičnog ruskog sela. Vratit ćemo se na brod kako bi nastavili plovidbu za Yaroslavl. Večera i noćenje na brodu. Opcionalno: posjet Kirilo-Beložerskom manastiru i Muzej ikona.

7. dan: Yaroslavl (D, R, V) od 15:00 do 19:00 sati

Nakon doručka možemo se zabaviti uz razne programe na brodu. Ručak – lunch paket ili na brodu. Pristajanje u staru luku Yaroslavl, grad kojeg je u 11. stoljeću osnovao Jaroslavlj Vladimirovič Mudri. Yaroslavl i danas čuva brojne važne spomenike koji svjedoče o njegovoj burnoj prošlosti. Stari dio grada 2005. godine upisan je na UNESCO-v popis svjetske baštine zbog svog neoklasicističkog urbanističkog plana i iznimne arhitekture iz 16. stoljeća. Posebno se izdvaja manastir Spasiteljeva preobraženja unutar kojeg je u 16. stoljeću izgrađena najstarija crkva u gradu, katedrala Sv. Spasitelja, kao i grupa Sabornih crkava iz 12. st., rotodna (ostaci drevnog trgovačkog centra). Jedna od najljepših građevina zasigurno je ljupka crkva sv. Ilije Proroka iz 17. st. Prošetat ćemo gradom. Potom povratak na brod i isplovljavanje za Uglich. Večera i noćenje na brodu.

8. dan: Uglich (D, R, V) od 8:00 do 12:00 sati

Doručak i dolazak u Uglich. S rijeke Volge pruža se lijepi pogled na grad Uglich, osnovan 1148. godine. Posebno je impresivan pogled na grad i njegove crkve Uskrsnuća i Sv. Dimitrija, ugljički Kremlj s najstarijom građevinom u mjestu – dvorcem carevića Dimitrija te crkvom Spasiteljeva preobraženja. Dobit ćemo ručak na brodu ili lunch paket, ovisno o vremenu povratka na brod. Po povratku na brod isplovljavanje prema Moskvi. U nastavku dana možemo se zabaviti uz neki od zabavnih programa na brodu, a navečer smo pozvani na Kapetansku večeru pa se za tu prigodu obucite nešto elegantnije. Noćenje na brodu.

9. dan: Moskva (D, R, V) uplovljavanje oko 13:00 - 15:00 sati

Nakon doručka, vrijeme slobodno za individualne aktivnosti na brodu i zabavne programe. U vrijeme ručka pristajemo u Moskvu, grad smješten na sedam brežuljaka. Odlazimo na panoramsku vožnju autobusom (bez ulaska u objekte). Moskva je dobila ime po rijeci Moskvi, a osnovao ju je 1147. godine knez Yuri Dolgorukiy. Danas u njoj živi preko 13 milijuna stanovnika i prostire se na površini od 1000 km². Vidjet ćemo ulicu Tverskaja, Crveni trg, Lenjinov mauzolej, veličanstvenu katedralu sv. Vasilija Blaženog koju čini osam manjih crkava okupljenih oko glavne, robnu kuću GUM, Državni povijesni muzej, Boljšoj teatar, sveučilište Lomonosov, Novodjevičanski samostan te prekrasnu panoramu grada s Vrapčevih brda. Uvečer povratak na brod i večera. Noćenje. Opcionalno: Razgledavanje teritorija Kremlja i Oružane palače. Teritorij Kremlja je, zajedno s Crvenim trgom, upisan na UNESCO-vu listu svjetske baštine kao mjesto neodvojivo povezano s najvažnijim povijesnim i političkim događajima u Rusiji od 13. stoljeća nadalje. Kremlj je sjedište predsjednika Rusije i ruske vlade te riznica blaga ruskih careva. Znamenitosti: Katedralni trg, Uspenska, Arhanđelska i katedrala Navještenja (ulazak u jednu od njih), Carski top iz 16. st. koji je težak 40 tona, Carsko zvono (najveće na svijetu) – teško 202 tone, visoko 6.14 m, te predsjednička palaču (pogled izvana).

10. dan: Moskva (D, R, V)

Nakon doručka slobodno vrijeme za mogućnost opcionalnih razgledavanja i izleta. Ručak na brodu ili lunch paket. Večera i noćenje na brodu. Opcionalno: Tretjakovska galerija; Noćna metro tura.

11. dan: Moskva - Zagreb (D)

Ovisno o redu letenja transfer u zračnu luku. Let za Zagreb uz presjedanje.

Karta

Moskva

Uglich

Yaroslavl

Goritsy

Kizhi

Mandrogi

St. Peterburg

Općenito o Rusiji

Naziv države: Ruska Federacija
Površina: 17.075.200 km²
Stanovništvo: 143 milijuna
Glavni grad: Moskva
Službeni jezik: ruski
Pozivni broj: +7
Vremenska razlika: +2 sata (Moskva) ; +7 sati (Irkutsk)

Hrana

U ruskoj kuhinji najviše se koriste žitarice, krumpir, repa, mrkva i kupus te riba, perad, divljač, svinjetina i govedina. Nacionalni doručak je kaša spravljena od mlijeka i žitarica ili griza. Tradicionalni zagrizak su i blini – male palačinke punjene kavijarom ili ribom te maslacem ili vrhnjem. Kušajte vruće zašećerene krafne ili piroške s različitim punjenjima, najčešće s mesom.

Piće

Voda nije sigurna za piće, pogotovo u Sankt Peterburgu. Preporučujemo da pijete samo flaširanu vodu koja je svugdje dostupna. Votka je nacionalno piće i možete je naći u svim okusima. Kupujte je isključivo u dućanima da vam umjesto votke ne bi prodali medicinski alkohol ili sredstvo za laštenje cipela, što može imati tragične posljedice.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljne informacije o cjepivima savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Ruska rublja (RUB); 1 USD = 65.742 RUB; 1 EUR = 72.24 RUB (rujan 2019.)

Novac

Najviše se koriste Visa i MasterCard; American Express uglavnom u Moskvi i Sankt Peterburgu. Bankomati i mjenjačnice su svugdje dostupni.

Viza

Viza je potrebna, dobiva se u Zagrebu.

Odjeća

Topla i nepropusna odjeća, kabanica, a u hladnijim mjesecima i čvrste i tople čizme.

Klima

Zbog svoje veličine Rusija ima nekoliko izraženih klimatskih zona. Prevladava kontinentalna klima, s dugim i hladnim zimama te kratkim i vrućim ljetima, osobito u europskom dijelu Rusije. Na područjima oko Moskve i Sankt Peterburga temperature ljeti dosežu 30 stupnjeva, dok se zimi kreću u prosjeku oko -10 stupnjeva. Sjever Rusije ima arktičku i subarktičku klimu, s izrazito niskim temperaturama. Većinu godine prekriven je snijegom, čak i ljeti, a temperature se zimi spuštaju i do -65 stupnjeva. Od zapada prema istoku, smanjuje se količina padalina, ali i temperatura na istim geografskim širinama. Na Dalekom Istoku prevladava monsunska klima, sa suhim i hladnim zimama te blagim i kišnim ljetima. Najblažu klimu ima Crnomorsko priobalje – vlažnu mediteransku klimu s kišnim zimama i toplim ljetima. Najpogodnije vrijeme za putovanje po Rusiji su topli ljetni mjeseci od lipnja do kolovoza.

Električna energija

Napon je 220 V i većinom upotrebljavaju iste utičnice kao i mi u Hrvatskoj.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Rusijom. Internet je dostupan u svim većim gradovima, u hotelima i internet kafićima.

Pošaljite upit za Rusija: Krstarenje rijekom Volgom – Od St. Peterburga do Moskve

Cijena putovanja:*

Obavezna nadoplata:*

Opcionalne nadoplate:

Opcionalni izleti:

5 + 1 =

Možda će vas zanimati i…