Rusija: Novogodišnji praznici u Moskvi i St. Peterburgu

Dočekajte Novu Godinu na Crvenom trgu u prazničnoj atmosferi zimske Rusije, dok kremaljska crkvena zvona otkucavaju ponoć
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 7 dana

Šifra: RU-19-7-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Rusija

Datum polaska: 29.12.2019.

Naslovna » Europa » Rusija: Novogodišnji praznici u Moskvi i St. Peterburgu
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

Cijena od:

6.190 kn (takse uključene)

O ovom putovanju

Dočekajte Novu Godinu na Crvenom trgu u prazničnoj atmosferi zimske Rusije, dok kremaljska crkvena zvona otkucavaju ponoć.

Doček Nove godine je jedan od najomiljenijih i najveselijih praznika u Rusiji. To je vrijeme nastupa raznih umjetnika, javnih osoba, veselih programa i neizbježnog Djeda Božićnjaka koji nosi poklone pod jelku. Probajte poznatu rusku vodku i zagrijte se uz topli boršč. Moskva je grad s 13 milijuna stanovnika, mnoštvom jedinstvenih građevina, trgova, galerija, muzeja i atrakcija koje će udovoljiti raznolikim ukusima i rijetko koji grad je može dostići.

Drugi po veličini grad u Rusiji, St. Peterburg, jednako je očaravajući. To je grad veličanstvene ljepote koji nudi sve od raskošne umjetnosti i arhitekture, bogatog kulturnog i sjajnog noćnog života do legendarne povijesti. Ovaj carski grad na rijeci Nevi i obali Finskog zaljeva koji zovu „Venecija sjevera“, zasigurno dugo nećete zaboraviti.

Što me očekuje na putovanju?

Klasično putovanje koje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na razgledavanje znamenitosti. Zima u Rusiji može biti jako oštra pa se treba dobro obući.

Bit ćete smješteni u hotelima s 4 zvjezdice u Moskvi i 5 zvjezdica u St. Peterburgu. Od Moskve do St. Peterburga putovat ćete vlakom.

Što je uključeno

povratna zrakoplovna karta za međunarodne letove od Beograda do Moskve i od St. Peterburga do Beograda s uključenim zrakoplovnim taksama
sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz prema programu
panoramsko razgledanje Moskve i St. Peterburga, Metro tura
ulaznice prema programu
vođenje na srpskom
jamčevina

Što nije uključeno

transfer od Zagreba do zračne luke Nikola Tesla u Beogradu i natrag (cijena na upit – ovisno o konačnom broju putnika)
obroci koji nisu navedeni
opcionalni izleti (uplaćuju se prije putovanja u agenciji)
moguće je letjeti i direktno iz Zagreba, ali isključivo na upit i uz nadoplatu
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 865 kn
viza za Rusiju i trošak ishodovanja u iznosu od 570 kn
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Beograd - Moskva

Sastanak grupe u zračnoj luci u Beogradu. Let za Moskvu.

2. dan: Moskva (obilazak grada, Metro tura) (D)

U Moskvu stižemo u ranim jutarnjim satima. Transfer do hotela, smještaj u sobe i noćenje. Doručak. U prijepodnevnim satima odlazimo na panoramsko razgledanje grada autobusom. Tijekom izleta vidjet ćemo poznati Crveni trg, najznamenitiju moskovsku ulicu prepunu restorana i dućana – Tverskayu, Bolshoy teatar, Novodjevičanjski samostan, sveučilište Lomonosov, Vorobyevi Gory (najviši moskovski vidikovac sa nevjerojatno lijepim panoramskim pogledom na grad), reprezentativnu Mosfiljmovsku ulicu u kojoj se nalaze zgrade ambasada mnogih zemalja svijeta te Mosfiljm (ruski Hollywood), po kojem ova avenija nosi ime. Slijedi veličanstveni memorijalni kompleks na Poklonoj gori – Park pobjede, „Sedam sestara“ (sedam kula u „staljinističkom“ stilu koje definiraju profilnu vizuru Moskve), a sve to uz zabavnu i zanimljivu priču našeg vodiča o povijesti i svakodnevnom životu ovog velegrada. U večernjim satima odlazimo na Metro turu. Obići ćemo čuveni Moskovski metro (nekoliko najzanimljivijih stanica u centru grada s vodičem). Moskovski metro slovi za najljepši na svijetu, a zahvaljujući monumentalnosti i dekoraciji njegovih stanica, mnogi ga smatraju muzejom na otvorenom. Povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Moskva (Sergijev posad) (D)

Doručak, a zatim imate mogućnost opcionalnog izleta u Sergijeve Posade (grad udaljen oko 70 km od Moskve). Čuven je po ranijem imenu Zagorsk i tu se nalazi prekrasan samostan Trojstvena lavra Sv. Sergeja koji je uvršten i na Listu svjetske baštine. Ovo je uz Kijevsku Pečersku Lavru najljepši kompleks pravoslavnih samostana u Europi. Samostan je ime dobio prema ruskom svecu Sergeju Radonežskomu. Među brojnim drugim znamenitostima Sergijeva Posada, samostan zauzima prvo mjesto. Samostan je poznat i po velikoj zbirci ikona. Ranije je ovdje bila i rezidencija ruskog patrijarha. Krajem dana povratak u hotel i noćenje.

Predlažemo doček na Crvenom Trgu u opuštenoj atmosferi. Doček Nove godine je jedan od najomiljenijih i najveselijih praznika u Rusiji. Pored vatrometa, nastupa umjetnika, dolaska javnih osoba na Crveni Trg pred katedralu sv. Vasilija Blaženog, Nova godina se dočekuje uz šampanjac i zvuke kremaljskih crkvenih zvona koja otkucavaju ponoć. Neizbježni Djed Božićnjak dolazi s poklonima i stavlja ih pod tradicionalno ukrašenu jelku.

4. dan: Moskva (Kremlj) - St. Peterburg (D)

Doručak, a zatim imate mogućnost opcionalnog razgleda Kremlja – najveće sačuvane europske tvrđave i višestoljetnog sjedišta ruskih vladara. Razgled Crkve Uznesenja, Arhanđela i Navještenja, zatim znamenitosti kao što su Car topova i Car zvona te razgled predsjedničke palače (izvana). U drugom dijelu dana odvest ćemo se do željezničke stanice i ukrcati na popodnevni brzi vlak za St. Peterburg. Točno vrijeme polaska će se znati kada bude objavljen raspored. Po dolasku na željezničku stanicu u St. Peterburgu transfer do hotela, smještaj u hotel i noćenje.

5. dan: St. Peterburg (obilazak grada i Izakove katedrale) (D)

Doručak. Odlazak u razgled grada koji uključuje obilazak Vasiljevskog otoka s čuvenom palačom St. Peterburške burze, Sveučilišnu obalu (dio obale rijeke Neve), vizualni simbol St. Peterburga – statuu “Brončanog konjanika” posvećenu caru Petru Velikom, Izakov trg s monumentalnom Izakovom katedralom, Ljetni vrt u kojem se nalazi poznati Ljetni dvorac, Auroru – ratni brod s kojeg je započeta Listopadska revolucija – danas predstavlja spomenik ruskoj floti, veličanstveni samostan Smolny, Aleksandro-Nevsku lavru, Nevski prospekt (jedna od najljepših svjetskih avenija) u kojem se nalaze mnoge znamenitosti grada, uključujući veličanstvenu Kazanjsku katedralu. Posjet veličanstvenoj Crkvi spasenja na krvi (sami ćete prosuditi je li njezin tvorac zaista maštovitiji od tvorca katedrale svetog Bazilija na moskovskom Crvenom trgu), kući ruskog cara Petra I – prvoj zgradi u St. Peterburgu, neuništivoj tvrđavi Petra i Pavla i mnogim drugim znamenitostima kojima ovaj carski grad obiluje.

Opcionalno: Posjet katedrali Sv. Izaka. Monumentalni Izakov hram jedno je od najvećih pravoslavnih svetišta na svijetu. To je najveća i najveličanstvenija crkva u gradu, a za vrijeme carske Rusije imala je status glavne crkve u carstvu. Ovaj podatak govori mnogo o njegovoj vrijednosti i ljepoti koju ovdje nećemo ni spominjati. Povratak u hotel i noćenje.

6. dan: St. Peterburg - Carsko selo (D)

Poslije doručka imate mogućnost za opcionalni izlet u carsko selo (poznato i po svom bivšem imenu Puškin), posjed i kompleks rezidencija ruske carske obitelji (nalazi se 30 km od St. Peterburga). Ovo jedinstveno mjesto odiše aristokratskim duhom ruskih vladara. Carsko selo je posebno poznato po raskošnoj baroknoj palači i ljetnoj rezidenciji carice Katarine Velike za čije je ukrašavanje utrošeno 100 kg čistog zlata. Svaka od 57 dvorana zadivit će vas svojim luksuzom, a otvorena je i rekonstruirana Amber soba – dvorana u kojoj je svaki detalj bio isklesan u dragulju Amber. Povratak u hotel. Noćenje.

7. dan: St. Peterburg (Ermitaž) - Beograd (D)

Doručak, a zatim mogućnost opcionalnog izleta Ermitaž/Zimski dvorac. Ovo je prilika da posjetimo jedan od tri najpoznatija svjetska muzeja, s preko 3 milijuna izložaka, što ga čini najvećim na svijetu. Možemo izdvojiti neke poznate autore kao što su: Leonardo Da Vinci, Rembrandt, Monet, Picasso i drugi. Međutim, Ermitaž nije samo muzej, već je i njegova glavna zgrada, palača zimskog dvorca, sama po sebi znamenitost. Dvorac ima preko 600 reprezentativnih dvorana čiji interijeri privlače pažnju posjetitelja. Ovaj izlet traje oko 3 sata. Na kraju dana transfer do zračne luke i let za Beograd kamo se dolazak očekuje malo prije ponoći.

Opcionalni izleti

Cijena opcionalnih izleta u kn po osobi*

MOSKVA 10 putnika ST. PETERBURG 10 putnika
Obilazak Kremlja 225 Ermitaž 265
Sergijevi Posadi 250 Carsko selo (Puškin) 300
Izakova katedrala 190

*U cijenu opcionalnih izleta je uključen vodič, autobus i ulaznice

Opcionalni izleti:

Redoslijed i trajanje opcionalnih izleta je zbog nepredviđenih gužvi u prometu i sličnih okolnosti podložno promjeni. Za manje od 10 prijavljenih putnika izleti će se realizirati javnim prijevozom – metrom. Plaćanje je moguće samo u agenciji Perzepolis, a ne na licu mjesta.

Popusti:

  • Djeca od 0-2 godine u pratnji dvije odrasle osobe plaćaju 600 kn. (Nemaju svoje sjedalo u avionu i autobusu; nemaju svoj ležaj u hotelu).
  • Djeca od 2-12 godina u pratnji jedne odrasle osobe u standardnoj dvokrevetnoj sobi imaju popust 10% od cijene aranžmana. Imaju svoje sjedalo u avionu i autobusu, imaju svoj ležaj u hotelu u dvokrevetnoj sobi.

Karta

Moskva

St. Peterburg

Općenito o Rusiji

Naziv države: Ruska Federacija
Površina: 17.075.200 km²
Stanovništvo: 143 milijuna
Glavni grad: Moskva
Službeni jezik: ruski
Pozivni broj: +7
Vremenska razlika: +2 sata (Moskva) ; +7 sati (Irkutsk)

Hrana

U ruskoj kuhinji najviše se koriste žitarice, krumpir, repa, mrkva i kupus te riba, perad, divljač, svinjetina i govedina. Nacionalni doručak je kaša spravljena od mlijeka i žitarica ili griza. Tradicionalni zagrizak su i blini – male palačinke punjene kavijarom ili ribom te maslacem ili vrhnjem. Kušajte vruće zašećerene krafne ili piroške s različitim punjenjima, najčešće s mesom.

Piće

Voda nije sigurna za piće, pogotovo u Sankt Peterburgu. Preporučujemo da pijete samo flaširanu vodu koja je svugdje dostupna. Votka je nacionalno piće i možete je naći u svim okusima. Kupujte je isključivo u dućanima da vam umjesto votke ne bi prodali medicinski alkohol ili sredstvo za laštenje cipela, što može imati tragične posljedice.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljne informacije o cjepivima savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Ruska rublja (RUB); 1 USD = 65.13 RUB; 1 EUR = 71,41 RUB (listopad 2019.)

Novac

Najviše se koriste Visa i MasterCard; American Express uglavnom u Moskvi i Sankt Peterburgu. Bankomati i mjenjačnice su svugdje dostupni.

Viza

Viza je potrebna, dobiva se u Zagrebu.

Odjeća

Topla i nepropusna odjeća, kabanica, a u hladnijim mjesecima i čvrste i tople čizme.

Klima

Zbog svoje veličine Rusija ima nekoliko izraženih klimatskih zona. Prevladava kontinentalna klima, s dugim i hladnim zimama te kratkim i vrućim ljetima, osobito u europskom dijelu Rusije. Na područjima oko Moskve i Sankt Peterburga temperature ljeti dosežu 30 stupnjeva, dok se zimi kreću u prosjeku oko -10 stupnjeva. Sjever Rusije ima arktičku i subarktičku klimu, s izrazito niskim temperaturama. Većinu godine prekriven je snijegom, čak i ljeti, a temperature se zimi spuštaju i do -65 stupnjeva. Od zapada prema istoku, smanjuje se količina padalina, ali i temperatura na istim geografskim širinama. Na Dalekom Istoku prevladava monsunska klima, sa suhim i hladnim zimama te blagim i kišnim ljetima. Najblažu klimu ima Crnomorsko priobalje – vlažnu mediteransku klimu s kišnim zimama i toplim ljetima. Najpogodnije vrijeme za putovanje po Rusiji su topli ljetni mjeseci od lipnja do kolovoza.

Električna energija

Napon je 220 V i većinom upotrebljavaju iste utičnice kao i mi u Hrvatskoj.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Rusijom. Internet je dostupan u svim većim gradovima, u hotelima i internet kafićima.

Pošaljite upit za Rusija: Novogodišnji praznici u Moskvi i St. Peterburgu

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Opcionalni izleti:

9 + 15 =

Možda će vas zanimati i…