Rusija: Transsibirskom željeznicom

Transsibirska željeznica vas provodi kroz 10 vremenskih zona, od područja hladnih Sibirskih stepa, slikovite prirode i bogatog životinjskog svijeta Bajkalskog jezera...
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno, Pridruženo

}

Trajanje: 18 dana

Šifra: RU-22-18-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Rusija

Datum polaska: 18.07.2022.

Naslovna » Europa » Rusija: Transsibirskom željeznicom
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

Cijena od:

22.590 kn + aviokarta

O ovom putovanju

Transsibirska željeznica vas provodi kroz 10 vremenskih zona, od područja hladnih Sibirskih stepa, slikovite prirode i bogatog životinjskog svijeta Bajkalskog jezera, sve do modernih prijestolnica Rusije.

Krenut ćete od „vladara istoka“, moćnog Vladivostoka, kroz istočni Sibir do Irkutska, otkud započinjemte istraživanje Bajkalskog područja. Osim u Irkutsku i Litsvjanki, boravit ćete na prelijepom otoku Olkhon.

Nastavljate prema Jekaterinburgu, gdje ćete preći granicu Azije s Europom. Prelazak u europski dio Rusije obilježen je obilascima važnih povijesnih gradova, starih i novih prijestolnica carske Rusije. Nižnji Novgorod, Vladimir, Suzdal i Moskva ispričat će priču modernijeg razvoja Rusije i pokazati raskoš ruske arhitekture i kulture.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i prirodnih ljepota bez suviše napornog hodanja. Provest ćete dosta vremena u vlaku svladavajući velike udaljenosti između destinacija, pogotovo u istočnom Sibiru. Noćite u vlaku u četverokrevetnim kupeima ili prema izboru. Noćenja u hotelima s 3 i 4 zvjezdice.

Što je uključeno

sve karte za vlak
sav smještaj
navedeni obroci
sav prijevoz
ulaznice prema programu
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske za minimalno 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 650€ (cijena ovisi o
raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 4.125 kn
viza za Rusiju i troškovi ishodovanja: 770 kn
vođeni razgled Novosibirska (cijena ovisna o broju prijavljenih osoba)
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Moskva

Polazak iz zračne luke Zagreb i uz presjedanje u Moskvi let za Vladivostok. Noćni let.

2. dan: Moskva - Vladivostok (R, V)

Dolazak u Vladivostok ovisno o redu letenja. Nakon carinskih formalnosti susret s lokalnim vodičem na aerodromu. Nakon ručka u lokalnom restoranu i osvježenja od putovanja krećete u razgled grada. Vladivostok u slobodnom prijevodu znači „vladar istoka“, a najveća je pacifička luka Rusije i sjedište ruske pacifičke flote. Proći ćete središtem grada koji je u doba Sovjetskog saveza bio zatvoren za strane posjetitelje. Šetnja starim gradskim ulicama i obilazak glavnog trga te razgled jednog od najljepših slavoluka u Rusiji. Vodič će vas uvesti u povijesnu priču Rusije, a zatim nastavljate do vojnog muzeja „utvrda Vladivostok“ te do zanimljivog Arsenyevog muzeja Primorskog Kraia. Razgled ćete završiti s obilaskom C-56 podmornice Sovjetskog saveza i šetnjom uz luku. Večera u lokalnom restoranu. Potom transfer do željezničke stanice na vlak № 005 s polaskom u 20:45. Noćenje u vlaku.

3. dan: Khabarovsk (D, R)

Dolazak u Khabarovsk oko 08:21 sati. Susret s vodičem s kojim odlazite na doručak kako bi imali snage za razgled grada. Khabarovksi, uređen, simpatičan grad slikovitih građevina čiji ćete stari centar grada obići pješice. Tamo se nalaze lijepe ulice s glavnim znamenitostima grada. Prošetat ćete Lenjinovim trgom te nastaviti do Etnografskog muzeja u kojem se nalazi 35,000 izloženih primjeraka posvećenih Dalekom Istoku. Nakon ručka u lokalnom restoranu odlazak u šetnju zoološkim vrtom. Po završetku razgleda prijevoz do hotela. Noćenje.

4. dan: Khabarovsk - Istočni Sibir (D)

Nakon doručka transfer do željezničke stanice na vlak № 007 koji polazi u 10:34. Provest ćete dan u vlaku, prolazeći kroz scenične krajolike. Imat ćete prilike za lijepe fotografije, uživanje u dobroj knjizi i odmoru. Noćenje u vlaku.

5. dan: Istočni Sibir

Boravak u vlaku. Vožnja vlakom kroz istočni Sibir uz kinesku granicu do Čite, gdje se odvaja pruga za Mandžuriju. Proći ćete kroz Ulan Ude i južnu obalu Bajkala. Noćite u četverokrevetnim kabinama, prema izboru, donji ili gornji ležaj. Obroci nisu uključeni u cijenu. Vlak će imati duže stanke o kojima ćete biti obaviješteni te ćete imati priliku kupiti obrok izvan ponude vlaka. Noćenje u vlaku.

6. dan: dolazak u Irkutsk

Dolazak u Irkutsk u kasnim večernjim satima u 22:23 sata. Transfer do hotela. Noćenje.

7. dan: Irkutsk - Litsvjanka - otok Olkhon - Litsvjanka (D, R, V)

Nakon doručka sastanak s lokalnim vodičem u lobiju hotela u 7:00 sati. Vožnja automobilima do malog obalnog gradića, odakle nastavljate trajektom prema otoku Olkhon. Ručat ćete u prirodi, a potom nastaviti do najsjevernije točke otoka, rta Cape, s kojeg se pruža zadivljujući pogled na Bajkalsko jezero. Nakon kratkog odmora prošetat ćemo do rta Burkhan koji je zaštitni znak Bajkalskog jezera. Njegovo izvorno ime je Shamanka ili Šamanski kamen, a dolazi iz antičkog vremena kada su šamani ovo mjesto smatrali svetim. Po dolasku budista, rt dobiva ime Burkhan, što znači „Bog Buda“. U poslijepodnevnim satima ukrcaj na trajekt i povratak u Litsvjanku. Smještaj u hotel. Noćenje.

8. dan: Listvjanka - Irkutsk - Novosibirsk (D, R, V)

Slobodno jutro do 12:00 sati, susret s vodičem u lobiju hotela. Odlazak na tradicionalni ručak u lokalnom restoranu gdje možete probati razna domaća jela od autohtonih vrsta ribe koje žive samo na Bajkalskom jezeru. Nakon ručka krećete na razgled područja Bajkalskog jezera i Bajkalskog muzeja. Vožnja žičarom do kamena Cherskog, planinskog vrha na 755 m, s kojeg se pruža lijep pogled na okolicu. Nastavak razgleda u Muzeju drvene arhitekture Talzy koji se nalazi na otvorenom. Potom vožnja do Irkutska kojeg ćete razgledavati do večernjih sati. Nakon večere transfer do željezničke stanice na vlak № 007 koji polazi u 22:52 za Novosibirsk. Noćenje u vlaku.

9. dan: vožnja u vlaku

Većinu današnjeg dana provodite u vlaku, prolazite slikovitim krajolicima i uživate u panorami. Noćenje u vlaku.

10. dan: dolazak u Novosibirsk (D, R)

Dolazak u Novosibirsk u 05:21 sati. Transfer do hotela. Nakon doručka u hotelu slobodno vrijeme do 12 sati, potom susret s lokalnim vodičem u lobiju hotela. Razgled grada počinjete šetnjom preko Lenjinovog trga, glavno mjesto Novosibirska gdje se nalazi vrlo lijepa zgrada Opere i Baletno kazalište. Vidjet ćete kapelu sv. Nikole koji označava središte Rusije te prvu ciglenu zgradu grada; katedralu Alexander Nevsky. Potom odlazite do najstarije ulice grada na obali rijeke Ob koja još broji drvene zgrade smještene u ulici Gorkogo. Razgled završavate u Muzeju mjesne predaje koji predstavlja povijest, etnografiju, floru i faunu Novosibirske regije. Nakon kasnog ručka u gradu povratak u hotel. Noćenje.

11. dan: Novosibirsk - Jekaterinburg (D, R, V)

Slobodno vrijeme do 12 sati.  Odjava iz hotela i sastanak s lokalnim vodičem. Nakon ručka u lokalnom restoranu, krećete na izlet u gradić Akademgorodok koji se smjetio 20 km od središta grada na obali rijeke Ob. Akademgorodok je jedan od glavnih znanstvenih i edukativnih centara u Rusiji. Dom je desecima istraživačkih instituta. Nakon razgleda odlazak na večeru, potom transfer do željezničke stanice i ukrcaj na vlak № 019 koji polazi u 19:57 za Jekaterinburg. Noćenje u vlaku.

12. dan: Jekaterinburg (R, V)

Dolazak u Jekaterinburg u 13:36 sati. Sastanak s lokalnim vodičem koji će vas odvest na ručak u lokalni kafić. Nakon ručka posjet europsko – azijskoj granici, nešto novijeg spomenika sagrađenog 2004. godine. Jekaterinburg je jedan od velikih ruskih gradova koji se nalazi u središnjem dijelu Rusije, 1667 km od Moskve, udaljena 40 km od granice između dva kontinenta Europe i Azije. Granica prolazi kroz planinu Berezovaya u blizini grada Pervouralsk. Nakon večere prijava u hotel. Noćenje.

13. dan: Jekaterinburg - Kazan (D, V)

Doručak u hotelu. Nakon odjave transfer do željezničke stanice na vlak za Kazan. Cjelodnevni boravak u vlaku. Po dolasku transfer do hotela. Večera i noćenje.

14. dan: Kazan - Nižnji Novgorod (R, V)

Slobodno vrijeme do odjave iz hotela. Sastanak s vodičem u lobiju hotela u 13:30 sati. Danas ćete uživati u obilasku grada Kazana koji će trajati 5 sati. Posjetit ćete najpoznatije znamenitosti Kazana, Kazanski kremlj, tatarski muzej Tatarskaja Sloboda te tatarsko selo Tugan Avylym koje se nalazi u centru grada. Potom nastavljate razgled posjetom džamiji Marjani, kazalištu Kamal te tajanstvenom jezeru Kaban. Prošetat ćete parkom Millenium, trgom Slobode i na kraju nasipom rijeke Kazanke s jedinstvenim pogledom na obalu. Nastavljate rivijerom Kazana, posjetit ćete Katedralu Petra i Pavla i vidjeti toranj Spassky i kosi toranj Syuyumbike. Nakon večere u lokalnom restoranu transfer do željezničke stanice gdje ćete se ukrcati na vlak № 041 koji polazi u 22:07 za Nižnji Novgorod. Noćenje u vlaku.

Napomena: Doručak i ručak su organizirani u hotelu

15. dan: Nižnji Novgorod - Vladimir (D, R)

Dolazak u Nižnji Novgorod u 6:55 sati. Sastanak s vozačem koji će vas odvest u kafić na doručak i kavu. Sastanak s lokalnim vodičem u 09:00 sati s kojim krećete u obilazak grada. Posjetit ćete sajam u N. Novgorodu, samostan Navještenja. Proći ćete trgovačkim i rezidencijalnim naseljem te prošetati ulicom Bolshaya Pokrovskya. Potom posjet galeriji “Yurkovka” koja ima najbogatiju zbirku slika nastalih u tehnici cvjetnih mozaika. Vidjet ćete i Muzej regionalnog folklora. Nakon obilaska kasni ručak u lokalnom restoranu. U večernjim satima transfer do željezničke stanice na vlak za Vladimir № 711 u 18:58. Dolazak u Vladimir u 20:53. Transfer do hotel. Noćenje.

16. dan: Vladimir - Suzdal - Moskva (D, R)

Nakon doručka prijevoz do Suzdala, važnog gradića nedaleko Vladimira. Suzdal je jedan od najstarijih gradova Rusije, a u 12. stoljeću bio je glavni grad kneževine. Razgledat ćemo suzdalski Kremlj (utvrđeni kompleks građevina) kojeg krasi katedrala Male Gospe, biskupovu palaču, samostan Spasitelja i Sv. Euthimiusa te Muzej drvene arhitekture na otvorenom. Nakon ručka povrat u Vladimir gdje ćete obići najljepše primjere ruske arhitekture: Dormitsku katedralu i crkvu Sv. Demetriusa te katedralu Zlatnih vrata iz 12 st. Posjetit ćete muzej stakla, a ako vam ostane vremena i stari Vladimirov muzej koji prikazuje lokalni život. Prijevoz do željezničke stanice i polazak za Moskvu u 20:15. Dolazak u Moskvu u 22:00. Prijevoz do hotela i noćenje.

17. dan: Moskva (D)

Nakon doručka slobodno vrijeme za vlastita istraživanja Moskve. Noćenje u hotelu.

18. dan: Moskva - Zagreb (D)

Ovisno o letu, transfer do zračne luke i povratak za Zagreb.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 1 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*COVID19 Napomena

Za informacije što je potrebno pri ulasku u zemlju možete pronaći na ovim stranicama: https://www.iatatravelcentre.com/world.php. Ova se pravila stalno mijenjaju pa ih je potrebno redovito provjeravati.

Karta

Moskva

Vladivostok

Khabarovsk

Irkutsk

otok Olkhon

Listvjanka

Novosibirsk

Jekaterinburg

Kazan

Nižnji Novgorod

Vladimir

Suzdal

Općenito o Rusiji

Naziv države: Ruska Federacija
Površina: 17.075.200 km²
Stanovništvo: 143 milijuna
Glavni grad: Moskva
Službeni jezik: ruski
Pozivni broj: +7
Vremenska razlika: +2 sata (Moskva) ; +7 sati (Irkutsk)

Hrana

U ruskoj kuhinji najviše se koriste žitarice, krumpir, repa, mrkva i kupus te riba, perad, divljač, svinjetina i govedina. Nacionalni doručak je kaša spravljena od mlijeka i žitarica ili griza. Tradicionalni zagrizak su i blini – male palačinke punjene kavijarom ili ribom te maslacem ili vrhnjem. Kušajte vruće zašećerene krafne ili piroške s različitim punjenjima, najčešće s mesom.

Piće

Voda nije sigurna za piće, pogotovo u Sankt Peterburgu. Preporučujemo da pijete samo flaširanu vodu koja je svugdje dostupna. Votka je nacionalno piće i možete je naći u svim okusima. Kupujte je isključivo u dućanima da vam umjesto votke ne bi prodali medicinski alkohol ili sredstvo za laštenje cipela, što može imati tragične posljedice.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za detaljne informacije o cjepivima savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Ruski rubalj (RUB); 1 EUR = 86.86 RUB, 1 USD = 73.09 (lipanj 2021.)

Novac

Najviše se koriste Visa i MasterCard; American Express uglavnom u Moskvi i Sankt Peterburgu. Bankomati i mjenjačnice su svugdje dostupni.

Viza

Viza je potrebna, dobiva se u Zagrebu.

Odjeća

Topla i nepropusna odjeća, kabanica, a u hladnijim mjesecima i čvrste i tople čizme.

Klima

Zbog svoje veličine Rusija ima nekoliko izraženih klimatskih zona. Prevladava kontinentalna klima, s dugim i hladnim zimama te kratkim i vrućim ljetima, osobito u europskom dijelu Rusije. Na područjima oko Moskve i Sankt Peterburga temperature ljeti dosežu 30 stupnjeva, dok se zimi kreću u prosjeku oko -10 stupnjeva. Sjever Rusije ima arktičku i subarktičku klimu, s izrazito niskim temperaturama. Većinu godine prekriven je snijegom, čak i ljeti, a temperature se zimi spuštaju i do -65 stupnjeva. Od zapada prema istoku, smanjuje se količina padalina, ali i temperatura na istim geografskim širinama. Na Dalekom Istoku prevladava monsunska klima, sa suhim i hladnim zimama te blagim i kišnim ljetima. Najblažu klimu ima Crnomorsko priobalje – vlažnu mediteransku klimu s kišnim zimama i toplim ljetima. Najpogodnije vrijeme za putovanje po Rusiji su topli ljetni mjeseci od lipnja do kolovoza.

Električna energija

Napon je 220 V i većinom upotrebljavaju iste utičnice kao i mi u Hrvatskoj.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile i Telemach imaju roaming s Rusijom. Internet je dostupan u svim većim gradovima, u hotelima i internet kafićima.

Pošaljite upit za Rusija: Transsibirskom željeznicom

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…