Sjedinjene Američke Države: Nacionalni parkovi SAD-a

Ovo opsežno putovanje vodi nas u svijet američkog Zapada, u područja nadnaravnih prirodnih ljepota, ali i poznatih svjetskih gradova

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 16 dana

Šifra: US-24-16-G

Veličina grupe: max 10 putnika

Destinacija: SAD

Datum polaska: U pripremi za proljeće 2024

Naslovna » Amerika » Sjedinjene Američke Države: Nacionalni parkovi SAD-a

Status:

U pripremi za proljeće 2024

Cijena od:

+ aviokarta

O ovom putovanju

Ovo nezaboravno putovanje vodi vas u svijet američkog Zapada, u područja nadnaravnih prirodnih ljepota, ali i poznatih svjetskih gradova. Krenut ćemo od kalifornijskog San Francisca, te se otisnuti u istraživanje najljepših nacionalnih parkova i prirodnih rezervata na zapadu SAD-a.

Yosemite, Yellowstone, Arches, Antelope, Grand Canyon, samo su neki od parkova koje ćemo posjetiti. Putovanje ćemo završiti u holivudskom Gradu Anđela. Vrijeme ćemo provoditi u prirodi i diviti se koloritu kanjona i pustinja, a bit će vremena i za uživanje u blještavilu svjetla i duhu američkih gradova.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje ne zahtjeva posebne pripreme, uglavnom je usmjereno na razgledavanje parkova i uživanje u američkim velegradovima.

Šetat ćemo kroz najrazličitije terene tako da je dobro ponijeti udobnu obuću za hodanje. Vožnje će biti duže jer svladavamo velike udaljenosti, a razgledi intenzivniji kako bi vidjeli i doživjeli što više od „Američkog Zapada“.

Noćimo u hotelima/motelima s 3 zvjezdice.

Što je uključeno

svi prijevozi
sav smještaj
navedeni obroci
sve ulaznice i dozvole prema programu
iskusnog pratitelja na hrvatskom jeziku (vodič/vozač)
lokalno vođenje na engleskom jeziku za pojedine parkove i znamenitosti
napojnice lokalnim (američkim) vodičima i vozačima te osoblju u hotelima i restoranima (u hotelima nema nosača torbi)
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne karte od Zagreba do San Francisca i od Los Angelesa do Zagreba (cca 9.500 kn – ovisno o raspoloživosti mjesta na avionu u trenutku kupnje karte) (1.260,87 €)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 6.650 kn (882,61 €)
obroke koji nisu navedeni te pića
nadoplatu za opcionalne programe:
Let helikopterom iznad Grand Canyona: 2.720 kn (361,00 €) (let 45-50 min)
ESTA-ino odobrenje u iznosu od 21 USD
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za vodiča/vozača
napojnice za osoblje u hotelima i restoranima
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Los Angeles

Polazak iz Zagreba ovisno o redu letenja i, uz presjedanje, let prema Los Angelesu. Po dolasku prolazak kroz carinske formalnosti i transfer do hotela, smještaj i noćenje.

2. dan: Los Angeles - Mojave desert - Calico Ghost Town - Las Vegas (D)

Doručak, a zatim krećemo u obilazak „Grada Anđela“. Obići ćemo glavne znamenitosti grada uz neizbježan Beverly Hills, Hollywood i Sunset Strip. Los Angeles je najnapučeniji grad Kalifornije te drugi po veličini u SAD-u. Osnovao ga je 1781. godine španjolac Felipe de Neve, a u meksičkom ratu za neovisnost postao je dijelom Meksika. Od 1848. je pripao SAD-u. Los Angeles danas je globalna metropola u svim područjima ljudskog djelovanja, s više od 840 muzeja i galerija (najviše po glavi stanovnika na svijetu), a najpoznatiji je po neizmjernoj industriji zabave, filma i glazbe. U drugom dijelu dana vožnja prema Las Vegasu. Put nas vodi kroz pustinju Mojave, između kamenih stijena, kaktusa, pijeska i isušenih slanih jezera. To su velika pusta područja – u pustinji Mojave padne manje od 25 centimetara kiše na godinu. Napravit ćemo pauzu od putovanja u gradu duhova Calico, a zatim nastaviti do blještavog Las Vegasa. Po dolasku smještaj u hotel i noćenje.

3. dan: Las Vegas - Hoover Dam - Las Vegas (D)

Nakon doručka odlazimo posjetiti Hooverovu branu na rijeci Colorado. Brana je građena od 1931. do 1936. godine. Po završetku gradnje bila je najveća brana na svijetu, i premda je prošlo puno vremena, i dalje je doista impresivna građevina. Razgledat ćemo branu izvana i iznutra te vidjeti njezina postrojenja. Potom povratak u hotel i ostatak dana slobodan za vlastite aktivnosti u gradu koji nikada ne spava i za “noćne šetnje” po brojnim poznatim lokacijama i kasinima. Noćenje.

4. dan: Las Vegas - Route 66 - Selligman - NP Grand Canyon - Flagstaff (D)

Ujutro napuštamo blještavi Las Vegas i odlazimo do gradića Selligmana na Ruti 66, gdje je započela gradnja povijesnog autoputa 66. Selligman je smješten između najvećih stočarskih rančeva u Arizoni i odiše posebnim šarmom američkog divljeg zapada, a potom slijedi vožnja do NP Grand Canyon gdje ćemo provesti poslijepodne. Zaustavit ćemo se na nekoliko vidikovaca s kojih se pružaju prekrasni pogledi na strme litice, klance i kanjone različitih boja i oblika koje je godinama oblikovala rijeka Colorado. Čeka nas i kraće pješačenje – spuštanje u kanjon. Zatim ćemo hodati oko 3,5 km uz rub kanjona, uz zaustavljanje na najimpresivnijim vidikovcima (Maricopa Point, Powell Point, Hopi Point). Zalazak sunca dočekat ćemo na Hopi Pointu. Kad se mrak spusti, krećemo prema Flagstaffu gdje ćemo noćiti.

5. dan: Flagstaff - Antelope Canyon - Monument Valley - 4 Corners - Cortez (D)

Doručak, potom vožnja do kanjona Antelope, najfotografiranijeg kanjona SAD-a. Nalazi se pod upravom Navajo Indijanaca koji ga zovu “mjesto gdje voda prolazi kroz stijene“. Voda je svojim tokom kreirala remek djelo raznolikih nepravilnih oblika i krivulja. Vodič će nas provesti kroz dugačke hodnike kanjona. Nakon obilaska nastavak putovanja do Doline spomenika (Monument Valley), također teritorija Navajo Indijanaca. Navajo plemenski park utemeljen je i zaštićen 1958. g. u cilju očuvanja zemlje Indijanaca, njihovog načina života i kulture. U Dolini spomenika česta su sveta mjesta, stoga je ograničeno kretanje posjetitelja. Mnogi članovi plemena i dalje tu žive, uzgajaju ovce i koze, bave se tkanjem sagova i pokrivača te drugim tradicionalnim zanatima svojih predaka. Ljepota krajobraza, boje i oblici koji se mijenjaju kako sunce pomiče svoj položaj, nezaobilazan su krajolik filmova s Divljeg zapada i inspiracija mnogim umjetnicima. Slijedi vožnja do Corteza u državi Colorado uz zaustavljanje na jedinstvenoj točci „4 Corners Monument“ gdje se dodiruju četiri savezne američke države: Utah, Colorado, Arizona i New Mexico. Smještaj u hotelu i noćenje.

6. dan: Cortez - NP Mesa Verde - NP Arches - Moab (D)

Nakon doručka u hotelu krećemo na razgledavanje Nacionalnih Parkova Mesa Verde i Arches. Prvo ćemo se odvesti do NP Mesa Verde i razgledati arheološki lokalitet Cliff Palace. Potom vožnja do NP Arches gdje ćemo provesti ostatak dana obilazeći formacije crvenog pješčenjaka. NP Arches sadrži prirodnu „zbirku“ od oko 2.000 raznobojnih kamenih stijena i lukova. Kako se sunce pomiče, tako se krajolik mijenja i doživljaj je uvijek drugačiji. Potom vožnja do hotela i noćenje.

7. dan: Moab - NP Bryce Canyon (D)

Nakon doručka vožnja u Nacionalni Park Bryce Canyon, čiji će nas višebojni pješčenjački šiljci i neobični vrhovi stijenja bezrezervno oduševiti. U Nacionalnom Parku ćemo provesti cijeli dan u istraživanju i uživanju u lijepoj prirodi. Noćenje u NP Bryce Canyon.

8. dan: NP Bryce Canyon - Salt Lake City - Idaho Falls (D)

Poslije doručka čeka nas vožnja do Salt Lake Citya, glavnog i najvećeg grada savezne američke države Utah i duhovnog središta mormona. Po dolasku ćemo razgledati grad i njegove znamenitosti – State Capitol Building, Temple Square i Tabernacle, a zatim nastavak vožnje do Idaho Falls gdje ćemo noćiti.

9. dan: Idaho Falls - NP Grand Teton - Big Sky (D)

Poslije doručka vožnja do Nacionalnog Parka Grand Teton. Panoramska vožnja uz posjet „Snake River Outlooku“, poznatom vidikovcu, odakle je Ansel Adams snimio svoju ikoničnu fotografiju zadivljujućeg pejzaža planinskog lanca Grand Teton. Ove prerije dom su divljeg bufala, ili tatonke, kako ga zovu stari Indijanci. Uvečer odlazak do Big Sky-a gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

10. dan: Big Sky - NP Yellowstone - Big Sky (D)

Nakon doručka vožnja do nacionalnog parka Yellowstone, osnovanog 1872. godine kao prvi nacionalni park Sjedinjenih Država. Tu ćemo provesti cijeli dan, uživajući u istraživanju ovog ogromnog Nacionalnog Parka koji uvijek iznova zadivljuje svojim prirodnim i geotermalnim čudima. Vrhunac našeg obilaska bit će jezero Yellowstone, Mammoth Hot Springs i veličanstveni slapovi Yellowstone kanjona. Nacionalni park Yellowstone se proteže na tri savezne države: Wyoming, Montanu i Idaho, na površini od oko 9.000 km², obuhvaćajući brojne planine, kanjone, gejzire, rijeke i jezera te najveći aktivni supervulkan na kontinentu, Yellowstone Caldera. Bogati ekosustav uključuje i stotine vrsta sisavaca, divljih zvijeri poput sivog vuka ili grizlija, ptica, riba, reptila, ali i drveća, cvijeća i ostalih biljaka. Uživat ćemo u hodanju kroz prirodu i u njezinim neprocjenjivim ljepotama. Povratak u hotel. Noćenje.

11. dan: Big Sky - Craters of the Moon - Twin Falls (D)

Ujutro vožnja do nacionalnog spomenika Craters of the Moon (Mjesečevi krateri). Jezivo pusti krajolik neodoljivo podsjeća na mjesečevu površinu, a pioniri koji su ovuda putovali tijekom 19. stoljeća zvali su ga “đavoljev izbljuvak”, zbog beskrajnog oceana ohlađene crne lave. Čudan je i sceničan ovaj krajolik u kojemu se osjeća kao da vulkanska lava i dalje teče među razbacanim brežuljcima. Astronauti NASA-inog Apollo programa upravo su ovdje imali obuku i učili kako prikupljati primjerke stijenja u nepoznatim i teškim uvjetima. Potom nastavljamo putovanje i u večernjim satima stižemo u Twin Falls, jedan od najbrže rastućih gradova države Idaho, čiji je prosperitet baziran na agrikulturi i proizvodnji hrane. Smještaj u hotelu. Noćenje.

12. dan: Twin Falls - Elko - Reno (D)

Poslije doručka vožnja prema Renu. Usput ćemo posjetiti grad Elko, nekada smješten uz koridor „California Traila“, koji su koristili mormoni i trgovci krznom. Elko je i danas centar “zlatnog pojasa” Nevade, a prosperirao je na rudarenju zlata, rančevima i turizmu. Brojni rudnici zlata i danas se nalaze u njegovoj okolici. U Elku se održavaju nacionalni susreti kaubojske poezije, a dom je brojnim kockarnicama i aktivnim bordelima. Nastavak putovanja prema Renu u koji dolazimo u večernjim satima. Smještaj u hotel. Navečer imate priliku iskušati svoju sreću u jednom od kasina. Noćenje.

13. dan: Reno - NP Yosemite - Modesto (D)

Nakon doručka ćemo prijeći granicu Nevade i ući u sunčanu Kaliforniju. Istraživanje Kalifornije započet ćemo s Nacionalnim Parkom Yosemite, koji je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine 1984. godine. Njegove viseće doline, slapovi, ledenjačka jezera, morene i doline u obliku slova „U” predstavljaju sve vrste reljefa od granita koji su oblikovali ledenjaci, a na njegovim visinama od 600 do 4.000 m obitava velika bio raznolikost flore i faune. Provest ćemo dan šetajući parkom i uživati u prirodi, uz nezaobilazne sekvoje. Potom nastavak putovanja i smještaj u okolici Modesta. Noćenje.

14. dan: Modesto - San Francisco (D)

Poslije doručka vožnja do San Francisca, vibrantnog grada koji je svoje ime dobio tek polovinom 19. stoljeća po Svetom Franji. Prije toga se zvao Yerba Buena. Popularna turistička destinacija poznata po hladnim ljetima, jutarnjim gustim maglama i brežuljcima, miksu arhitekture, te znamenitostima poput mosta Golden Gate, nekadašnjeg zatvora na otoku Alcatraz i najstarijem i najvećem Chinatownu u Sjevernoj Americi. Grad će vas zavesti svojom kreativnom energijom kojoj uvijek vjerni ostaju lutajući umjetnici, glazbenici i tech trendsetteri. Posjetit ćemo Union Square, Civic Center i Ribarsko pristanište, a stojeći na vidikovcu i gledajući vrtlog magle ispod Zlatnih vrata, shvatit ćemo zašto mnogi San Francisco smatraju jednim od najljepših gradova SAD-a.

Podne i večer slobodni za samostalne aktivnosti. Predlažemo šetnju po Marini morskih lavova (Sea Lion’s Marina), vožnju žičarom ili prepuštanje „okusima San Francisca“ – lokalnim morskim specijalitetima, tradicionalnom kruhu od kiselog tijesta ili dekadentnoj Ghirardelli čokoladi… Upustite se u razgovor s lokalcima, koji će vam vrlo rado preporučiti dobro mjesto za večernji izlazak ili ispričati neku od kvartovskih priča, zureći preko zaljeva u Alcatraz, gdje su nekada svoje vrijeme provodili američki „the most wanted“ poput Al Caponea ili „Machine Gun“ Kellya. Noćenje.

15. dan: San Francisco - Europa (D)

Poslije doručka odjava iz hotela i slobodno vrijeme za zadnju šetnju i kupovinu suvenira. U poslijepodnevnim satima prijevoz do zračne luke i uvečer povratak kući. Noćni let.

16. dan: Europa - Zagreb

Presjedanje i povratak u Zagreb ovisno o redu letenja.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 10 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*COVID19 Napomena

Pri ulasku u zemlju potrebno je imati potvrdu o cijepljenju – booster doza nije potrebna.

Ova se pravila mijenjaju pa ih je potrebno stalno provjeravati. Detaljnije informacije o pravilima ulaska možete pronaći na ovim stranicama: https://www.iatatravelcentre.com/world.php

*ESTA

Hrvatski državljani koji nemaju važeću američku vizu moraju se registrirati u elektronički sustav za odobravanje putovanja. Registracija se obavlja online najkasnije 72 sata prije planiranog putovanja. Potrebna je putovnica s ugrađenim računalnim čipom (biometrijska putovnica) i kreditna kartica. Hrvatski državljani koji imaju važeću američku vizu ne moraju se registrirati u ESTA-i. Ako putnik želi asistenciju pri apliciranju za registriranje u elektronički sustav za odobravanje putovanja, usluga tražene asistencije s troškom ESTA-e i pripadajućim PDV-om iznosi 380 kn (50,43 €) po osobi. Agencijska asistencija nije obavezna. Više informacija potražite na stranici Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a na poveznici https://esta.cbp.dhs.gov/

Karta

Los Angeles

San Francisco

Yosemite

Idaho Falls

Yellowstone

Arches

Mesa Verde

Monument Valley

Antelope Canyon

Horseshoe Bend

Grand Canyon

Route 66

Death Valley

Općenito o SAD-u

Naziv države: Sjedinjene Američke Države
Površina: 9.826.675 km²
Stanovništvo: 318,9 milijuna (2014)
Glavni grad: Washington D.C
Službeni jezik: engleski
Pozivni broj: +1
Vremenska razlika: -8 UTC/GMT

Hrana

Američka kuhinja je bazirana na „fast food“ obrocima. Klasični američki doručak se sastoji od pečenih jaja, pržene slanine i tosta ili palačinki s javorovim sirupom. Za ručak možete izabrati rebarca s roštilja uz istoimeni umak, hamburger s Coca Colom i krumpirićima, makarone sa sirom, klasični odrezak (steak) sa senfom, pečenu ili pohanu piletinu ili hot dog. Od deserta probajte pite od jabuke, bundeve ili borovnice, smrznute jogurte s voćem ili jedan od poznatih sladoleda s vrhnjem.

Piće

Može se piti voda iz vodovoda, no preporučuje se provjeriti u svakom gradu s lokalnim službama sigurnost vode za piće. Preporučujemo piti flaširanu vodu.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije rasprostranjena pa tablete protiv malarije nisu potrebne. Preporučujemo da se za više informacija o zaraznim bolestima savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Američki dolar (USD); 1 EUR = 1.01 USD; 1 USD = 7.47 HRK (kolovoz 2022.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete gotovinu i barem jednu glavnu kreditnu karticu. Bankomate možete pronaći gotovo na svakom koraku. Dućani, hoteli i restorani prihvaćaju gotovo sve kreditne kartice uključujući American Express, Diners Club, MasterCard i Visu.

Viza

Nije potrebna

Odjeća

Amerikanci se oblače kao i mi, nema posebnih pravila za odijevanje. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama pa ako putujete u proljeće ili jesen, budite spremni na promjene temperature (noć – dan). Svakako ponesite nešto toplije odjeće. Ljeta su topla i vruća, no ponekad je moguća kiša pa ponesite kišobran.

Klima

Sjedinjene Američke Države zbog svoje veličine imaju više klimatskih zona. Umjereno topla kišna klima je karakteristična za srednji i istočni dio SAD-a. Sredozemnu klimu s malo padalina u toplom dijelu godine imaju sjeverne obale Pacifika; prirodna vegetacija ovih dijelova je borova šuma. Suhe pustinjske i polupustinjske klime su uz južne obale Pacifika i na prostorima visokih ravnjaka i zavala, a biljni pokrov je oskudan – većinom trava i kaktus. Najviši planinski dijelovi imaju snježno – šumsku klimu. Klima u Kaliforniji uz obalu mediteransko-suptropska, a u unutrašnjosti stepska. Područje najsjevernije obale je u oceanskoj klimi. Arizona i Utah imaju polusušnu i pustinjsku klimu s malo padalina, vrućim danima i hladnim noćima. Nevada je u najsušnijoj klimatskoj zoni od svih država SAD-a, s pustinjskom i polusušnom klimom. Idaho i Wyoming imaju kontinentalnu klimu dok se Aljaska nalazi u pojasu arktičke klime.

Električna energija

Koristi se napon od 120 v na frekvenciji od 60 Hz; utičnice su s dvije rupe. Ponesite ispravljač (adapter).

Mobilni telefoni i internet

A1 i T-Mobile i Tele2 imaju roaming s SAD -om. Internet je dostupan u gotovo svugdje. U gradovima, hotelima i resortima naići ćete na puno besplatnih Wi-Fi mjesta.

Pošaljite upit za Sjedinjene Američke Države: Nacionalni parkovi SAD-a

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Opcionalni izleti:

Možda će vas zanimati i…