Ponuda za ovo putovanje je istekla

Šri Lanka: Mistični krajolici zelenog raja

od 11,990 kn

U pripremi

Discount:
Očisti

    • 2950 kn
    • 3000 kn
    • 280 kn
    • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
12 dana
Vrsta putovanja:
Grupno
Šifra putovanja:
LK-19-12-G
Veličina grupe:
10-15
Destinacija:

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Colombo: Polazak iz zračne luke Zagreb i let za Colombo uz presjedanje.

2. dan: Colombo - Dambulla - Habarana (V): U zračnu luku Colombo stižemo tokom jutra, nakon carinskih formalnosti susret s lokalnim vodičem i prijevoz do Dambulle, malog gradića koji je odlična baza za obilazak starih gradova. Po dolasku u Dambullu obići ćemo hramove Dambulle koji su na listi UNESCO-ve svjetske baštine. Ovo mjesto je svetište već 22 stoljeća i najveći očuvani kompleks s pet hramova unutar pećina u Šri Lanki. Budističke freske koje pokrivaju 2100 m2 pećine su od posebne važnosti kao i 157 kipova zajedno s 15 metara visokom skulpturom Bude. Strop je u potpunosti prekriven slikama koje prate prirodne nabore stijena pa se čini kao da su slike napravljene od tkanine. Ovaj kompleks je jedan od najimpresivnijih budističkih svetišta na svijetu. Nakon razgleda prijevoz do hotela. Večera i noćenje.

3. dan: Habarana - NP Minneriya - Habarana (D, V): Nakon doručka odlazimo u posjet tradicionalnim selima nedaleko Habarane. Putovat ćemo kroz manja mjesta, vidjeti lokalni način života koji je još uvijek ostao jednostavan i nepromijenjen, rad na poljima, uzgoj stoke, vožnje zapregom … Potom ukrcaj na “katamaran” zvan Oruwa (tradicionalno vozilo) i plovidba po jezeru. Jutro ćemo zaključiti tradicionalnim jednostavnim Šri Lankanskim ručkom (opcionalno). Povratak u hotel. U popodnevnim satima odlazimo na safari u nacionalni park Minnerya. Preselit ćemo se u džipove te u pratnji lokalnog rangera krenuti prema pojilištima na kojima borave obitelji slonova, brojni pelikani, srne te mnoge vrste majmuna i ptica. Safari će trajati do mraka. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan: Habarana - Sigiriya - Polonnaruwa - jezero Parakrama - Habarana (D, V): Nakon ranog doručka odlazimo prema Sigiriyi, jednoj od najimpresivnijih geoloških formacija otoka i ujedno jednom od najznačajnijih arheoloških nalazišta pod zaštitom UNESCO-a. Uspet ćemo se na tvrđavu u stijeni, koju je u 5. st. dao izgraditi kralj Kassapa i koja je služila kao Kraljevska citadela više od 18 godina. Citadela neobične ljepote po imenom Lavlja stijena izrasta 200 m u visinu nad gustom džunglom. Podnožje stijene je okruženo obrambenim jarkom i zidom te prostranim vrtovima uključujući i renovirane vodene vrtove. Lavlja šapa slikovito čuva stube palače na vrhu. Ovo, po nekima osmo svjetsko čudo, poznato je po predivnim freskama i stihovima iz 8.st koje su ljudi ispisivali po zrcalnom zidu. Nakon ručka (opcionalno) nastavljamo prema Pollonaruwi (grad pod zaštitom UNESCO-a) koja je od 11. do 13. stoljeća bila prijestolnica Šri Lanke. U gradu se nalaze brojne palače, hramovi, samostani, paviljoni, parkovi, fontane i jezera za navodnjavanje. Brojne ruševine dobro su očuvane, a najljepše znamenitosti su Vatadage i Thuparama. Nastavit ćemo do umjetnog jezera Parakrama i uz malo sreće tamo dočekati prekrasan zalazak sunca. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

5. dan: Habarana - Matale - Kandy (D, V): Ujutro vožnja prema Kandyu (pod zaštitom UNESCO-a) poznat je po ružičastom Hramu zuba u kojem se, navodno, čuva najsvetija relikvija - Budin gornji lijevi očnjak, koji se smatra najcjenjenijim bogatstvom Šri Lanke. Na putu za Kandy zaustavit ćemo se u mjestu Matale i prošetati vrtom začina uz lokalno vodstvo. Nastavak putovanja. Po dolasku u Kandy obići ćemo ružičasti Hram zuba i razgledat centar grada. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

6. dan: Kandy - Pinnawala - tvornica Batika - Kandy (D, V): Nakon doručka vožnja do sirotišta za slonove u Pinnawali. Osnovala ga je vlada za brigu o malim slonićima koji se izgube ili su napušteni u divljini. Vidjet ćete kako se hrane mlijekom na bočice i kako se kupaju u obližnjoj rijeci. O malim slonovima se brinu stariji slonovi pa je zanimljivo vidjeti njihovu obiteljsku povezanost. Taj dirljiv prizor daje odličnu priliku za fotografiranje. Na putu za Kandy obići ćemo tvornicu Batika, vidjeti proizvodnju batika; odjeća oslikana ili u potpunosti izrađena od voska. Potom ćemo obići Muzej dragulja. Nakon odmora u hotelu, u večernjim satima uživat ćemo u predstavi Kandijske kulture. Predstava je poznata po plesačima koji izvode različite tradicionalne plesove s područja Šri Lanke, bubnjarima i spektakularnoj točki hodanja po vatri. Večera i noćenje.

7. dan: Kandy - plantaže čaja - Nuwara Eliya (D, V): Nakon doručka napuštamo Kandy i vozimo se kroz scenične krajolike prema najpoznatijim plantažama čaja na Šri Lanki nedaleko grada Nuwara Eliye. Nakon obilaska plantaža nastavljamo do Nuwara Eliye. Lijepi grad Nuwara Eliya leži na visini od 1.890 metara u samom središtu Zemlje čaja i predstavlja najvažnije mjesto za proizvodnju čaja u Šri Lanki. Britanci su ovdje ostavili svoj trag koji se ogleda u njihovoj arhitekturi i hortikulturi. Anglikanska crkva, poznati golf tereni i parkovi i danas podsjećaju na ta vremena. U poslijepodnevnim satima razgledat ćemo Nuwara Eliy-u, posjetiti tržnicu i središte grada. Večera i noćenje.

8. dan: Nuwara Eliya - Ella - Yala (D, V): U ranim jutarnjim satima vožnja prema nacionalnom parku Yala. Putem ćemo se zaustaviti kod slapova Ravane koji leže na neobično slikovitom mjestu. Legenda kaže da se božica Sita ovdje kupala dok je bila u zatočeništvu, a zatočio ju je Ravana, vladar „Lanke“. Nastavljamo prema nacionalnom parku Yala gdje odlazimo na popodnevni vođeni safari. Yala je glavna eko turistička destinacija poznata po mnoštvu životinja, a posebno po slonovima. Također je stanište jelena, bizona, usnatih medvjeda, mungosa i krokodila. Najbrojnija ptica u parku je paun, a tu su i brojni leopardi koji ipak zahtijevaju malo sreće da bi se sreli. Uvečer prijava u hotel, večera i noćenje.

9. dan: Yala - Galle - Hikkaduwa (D, V): Poslije doručka vožnja prema južnoj obali i našoj sljedećoj destinaciji Hikkaduwa. Putem ćemo se zaustaviti u gradu Galle da bi ga razgledali. Galle je glavni grad pokrajine i leži 116 km južno od Colomba. Povijesna tvrđava koju su utemeljili Portugalci, a kasnije proširili Nizozemci, 1988. je bila nominirana za UNESCO-vu listu svjetske baštine. Unutar tvrđave se nalaze mnoge nizozemske zgrade, uključujući Muzej nizozemskog razdoblja. Galle je poznat po ručno izrađenoj čipki, oklopu kornjače i slonovači. Nastavak vožnje prema lijepim plažama Hikkaduwa. Po dolasku smještaj u hotelu, večera i noćenje.

10. dan: Hikkaduwa (D, V): Poslije doručka slobodno vrijeme za uživanje na lijepim plažama Hikkaduwa. Večera i noćenje.

11. dan: Hikkaduwa - Kosgoda - Colombo (D): U jutarnjim satima odjavit ćemo se iz hotela. Potom odlazimo Kosgode u kojem se smjestilo mrjestilište kornjača u kojem se sustavno radi na očuvanju ugroženih vrsta kornjača i očuvanju vrsta koje polažu jaja na plažama Kosgode. Nakon što smo pomazili male kornjače opraštamo se od obala i plaža zelene Šri Lanke te krećemo prema Colombu. U popodnevnim satima razgledat ćemo grad. Prijestolnica Colombo najveći je grad i ujedno glavna luka u kojoj se miješaju sve boje i kulture ovog otoka. Provest ćemo se kroz komercijalni dio, a zatim i kroz gradsko središte poznato kao „Tvrđava“, nastalo za vrijeme portugalskog kolonijalizma u 16. st. Mnoge građevine iz tog vremena danas se miješaju s modernim poslovnim zgradama. Vidjet ćemo i živahne bazare Pettaha. Provest ćemo se pored Gradske vijećnice, Trga Nezavisnosti, Međunarodnog kongresnog centra i Vrtove cimeta - uglednu rezidencijalnu četvrt. Posjetit ćemo budistički i hinduistički hram kako bi osjetili raznolikost vjera i običaja brojnih naroda koji ovdje žive. Nakon razgleda transfer do zračne luke i povratak kući.

12. dan: Colombo - Europa - Zagreb: Let preko jedne od međunarodnih zračnih luka i povratak kući. Dolazak u Zagreb se očekuje u jutarnjim satima.

Special offer

Smještena malo iznad ekvatora, usred Indijskog oceana, Šri Lanka svojom gostoljubivošću, ljepotom i raznolikošću osvaja srca putnika. Putovanje započinjemo vožnjom u unutrašnjost Šri Lanke gdje ćemo razgledati stare gradove i prijestolnice pod zaštitom UNESCO-a, Sygiriju i Polonnaruwu. Nećemo zaobići ni manja sela te vidjeti kako živi lokalno stanovništvo uz posjet NP Minnerya koji pruža lijep uvid u prirodu sjeverne Šri Lanke. Spuštamo se prema planinskom krajoliku Kandya, važnog budističkog središta, do prekrasnih zelenih plantaža čaja Nuwara Ellye i mističnih slapova Ravane. U Nacionalnom Parku Yala tragat ćemo za rijetkim leopardom i uživati u bojama prirode Šri Lanke pri zalasku sunca na našem popodnevnom safariju. Putovanje zaokružujemo veselim boravkom na lijepim plažama Hikkaduwe koja obiluje aktivnostima koje će razveseliti male i velike. Putovanje završavamo u glavnom gradu Colombo obilaskom noćnih bazara.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo je putovanje za sve koji žele upoznati najljepše znamenitosti i lokalitete Šri Lanke uz obilazak manje posjećenih mjesta i sela. Samo putovanje ne zahtijeva posebne pripreme i uglavnom je usmjereno na razgledavanje kulturnih znamenitosti, prirodnih ljepota i upoznavanje lokalne kulture. Na ponekim dionicama vožnje mogu biti nešto dulje. Noćit ćemo u hotelima s 4 zvjezdice.

svi letovi
sav smještaj
sav prijevoz prema programu
navedeni obroci
sve ulaznice prema programu
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske
jamčevina

pristojbe zračnih luka: 2.950 kn
viza za Šri Lanku: 280 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 3.000 kn
nadoplata za 10 – 14 putnika: 1.000 kn
obroci koji nisu navedeni
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Colombo

Dambulla

Habarana

NP Minneriya

Sigiriya

Polonnaruwa

jezero Parakrama

Matale

Kandy

Pinnawala

tvornica Batika

plantaže čaja

Nuwara Eliya

Ella

Yala

Galle

Hikkaduwa

Kosgoda

 

Naziv države: Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka

Površina: 65.600 km²

Stanovništvo: 19,6 milijuna

Glavni grad: Colombo

Službeni jezik: singaleški i tamilski

Pozivni broj: +94

Vremenska razlika: +4 sata zimi, +3 sata ljeti

Klima: Šri lanka ima tropsku klimu – toplu i vlažnu kroz cijelu godinu. U toku godine pogađaju je dva monsuna: u zapadnom i južnom dijelu zemlje kiše padaju od svibnja do rujna, dok su sjeverna i istočna područja kišna od listopada do siječnja. Godišnja prosječna temperatura u Colombu i obalnim nizinskim predjelima iznosi 27 stupnjeva, u Kandiju (500 menatara nadmorske visine) 20 stupnjeva, a u području Nuware Eliye (1889 metara) iznosi umjerenih 16 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje po zapadnoj i južnoj obali te po središnjem gorju je sušno razdoblje od prosinca do ožujka. Razdoblje od travnja do rujna najpogodnije je za istočnu obalu te sjeverni dio otoka (uključujući i antičke gradove). Tokom cijele godine središnje gorje nešto je hladnije od ostatka zemlje. Kiše su uobičajene u toku cijele godine pa je kišobran uvijek koristan.

Odjeća: Preporučujemo da ponesete laganiju garderobu (kratke hlače, suknje, prozračnu odjeću), ali svakako ponesite i nekoliko komada toplije odjeće (pulover, laganiju jaknu) za središnje brdsko područje. Kišobran ili kišna kabanica također neka vam se uvijek nađu pri ruci. U hramove se ne smije ulaziti u kratkim hlačama ili kratkim suknjama pa to imajte na umu kad vam je na programu razgledavanje hramova.

Piće: Preporučuje se piti flaširana voda.

Hrana: Šri Lankanska jela su fantastičan spoj indijskih i kineskih začina sa lokalnim namirnicama. Riba i plodovi mora te kokosovo ulje, mlijeko i kokosove prerađevine su zastupljeni u većini jela. Osnova većine jela je riža, dok domaći kruh(sličan indijskom Naanu) i palačinke od kokosovog mlijeka su poslužene kao dodatak umacima poput currya. Specijalitet je sušena tuna s Maldiva. Jede se puno voća i povrća koji se služe kuhana ili sirova.Od mesnih jela možete pronaći okruglice od mesa umotane u listove banane ili poslužene s ljutim umakom. Većinom su sva jela dosta začinjena no možete pronaći hranu prilagođenu vašem ukusu u restoranima i hotelima. Hrana na ulicama je vrlo ukusna i većinom sigurna no izbjegavajte jesti neoguljeno voće i povrće, fermentirane mliječne proizvode i sladoled zbog mogućih želučanih problema.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Nisu potrebna. Predlažemo da se prije putovanja o trenutnoj situaciji detaljnije posavjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta: šrilankanska rupija (LKR); 1 USD = 162,05 LKR; 1 EUR = 188.140 LKR (rujan 2018.)

Novac: Sa sobom možete ponijeti gotovinu (dolare ili eure), no vodite računa da su novčanice novije. Od kreditnih kartica koriste se Visa i MasterCard, a na mnogim mjestima i American Express. Bankomati u velikim gradovima uglavnom ne prihvaćaju međunarodne kartice, a turistički centri upozoravaju na plaćanje karticama zbog potencijalne pronevjere.

Mobilni telefoni i Internet: Tele 2, Vip i T-com imaju roaming sa Šri Lankom. Internet je dostupan svugdje a većina hotela ima besplatan wifi.

Električna energija: Potrebno je nositi adapter jer se koristi utičnica s tri rupe.

Viza: Dobiva se na granici u obliku propusnice.

Pošaljite upit ili rezervirajte Šri Lanka: Mistični krajolici zelenog raja

Odabrano putovanje:

9 + 7 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Šri Lanka: Mistični krajolici zelenog raja”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…