Sudan: Skriveno kraljevstvo crnih faraona

Ovo je idealno putovanje za ljubitelje povijesti, za ljubitelje Sahare i za sve one koji imaju avanturistički duh
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 12 dana

Šifra: SD-21-12-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Sudan

Datum polaska: 14.10.2021.

Naslovna » Afrika » Sudan: Skriveno kraljevstvo crnih faraona
agsdi-people

Status:

Primamo prijave!
agsdi-credit-card

Cijena od:

14.500 kn + avio karta

O ovom putovanju

Sudan je stoljećima bio križište između centralne Afrike i Mediterana. Danas je to zemlja koja u sebi krije etničku raznolikost i impresivne ostatke prošlih kultura. To je zemlja najstarijeg sub-saharskog kraljevstva, kraljevstva Kuša, najmoćnije države u dolini rijeke Nil prije 4.000 godina. U 6. stoljeću pr. Kr., crni faraoni Kuša osvojili su Egipat i vladali ujedinjujući dolinu Nila od Khartouma do Mediterana.

Ovo je idealno putovanje za ljubitelje povijesti, za ljubitelje Sahare i za sve one koji imaju avanturistički duh. Putovanje u zagonetnu Nubiju razotkrit će nam skrivene pustinjske piramide i hramove. Ti spomenici i umjetnost koju pronalazimo ispod pustinjskog pijeska, bogata su kombinacija faraonske, grčko-rimske i ingeniozne afričke tradicije, od kojih se Meroe i Jebel Barkal nalaze na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Uz slikovite saharske pejzaže, u Sudanu se susreću Plavi i Bijeli Nil. I oni će nam se u nekoliko navrata naći na putu. Susretat ćemo se s gostoljubivim lokalnim stanovništvom i posjetiti neizostavna nubijska sela. Za ljubitelje prave avanture nekoliko ćemo noći provesti ispod širokog zvjezdanog afričkog neba.

Što me očekuje na putovanju?

Ovo je intenzivno putovanje posvećeno istraživanju povijesnih ostataka skrivenih u nepreglednim prostranstvima Sahare.

Bit će dosta vožnje, uglavnom po neravnim terenima kroz pustinjske krajolike.

Noćenja će biti kombinacija hotela/resorta s 3 zvjezdice (4 noći), noćenja u kampu (4 noći) i noćenja u nubijskoj kući (1 noćenje).

Što je uključeno

smještaj prema programu
navedeni obroci
transferi i vožnja u minibusu za vrijeme boravka u Khartoumu
izvan Khartouma vožnju u Toyota Land Cruiser-u ili Toyota Hilux double cabin
za noćenja u divljem kampu šatori (2×2 m), madraci debljine 5 cm (2×0,6 m), sklopive stolovi i stolice, plinske svjetiljke, termosice za vodu, pribor za jelo, sliv vode za osobnu higijenu i prva pomoć
kuhar koji će biti zadužen za obroke za vrijeme boravka u prirodi
voda za vrijeme boravka izvan Khartouma
vođenje na engleskom
pratitelj iz Hrvatske za min. 10 putnika
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 5870 kn (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije)
obroci koji nisu navedeni i pića uz obroke
ulaznice za arheološka nalazišta i registraciju putovnice u iznosu od 260 € (plaća se na licu mjesta po dolasku u Khartoum)
vreće za spavanje, jastuke, ručnike za osobnu higijenu i wc papir za vrijeme boravka u kampovima
dozvola za nošenje video kamere (trenutno 20 USD po nalazištu, po video kameri)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 1.270 kn (nije moguće osigurati na svim lokacijama)
viza za Sudan i troškovi ishodovanja: 250 €
Covid-19 test prije povratka u iznosu od 100 USD (plaćanje na licu mjesta)
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - neka od međunarodnih zračnih luka

Polazak iz zračne luke Zagreb i uz presjedanje let za Khartoum.

2. dan: Khartoum

U zračnu luku u Khartoumu stižemo ovisno o redu letenja. Po slijetanju prolazak kroz carinsku kontrolu i transfer do hotela. Noćenje u hotelu s 3 zvjezdice.

3. dan: Khartoum - Zapadna pustinja - Dongola (D, R, V) (udaljenost cca 400 km)

Nakon doručka krećemo prema sjeveru kroz Zapadnu pustinju. Putovat ćemo 200 km po asfaltiranoj cesti, kroz ravnu pustinju uz pogled na 360 stupnjeva oko nas. Zatim nastavljamo dalje sve dok ne dođemo do arheološkog nalazišta Stara Dongola. Ovdje se nalaze ostaci kršćanske koptske crkve s mramornim stupovima kao i nekoliko ruševina drugih crkava te selo smješteno uz obale Nila. Putem ćemo imati piknik ručak. Večeru i noćenje imat ćemo u divljem kampu u pustinji.

4. dan: Dongola - nubijsko selo - Kerma - Tombos (D, R, V) (udaljenost cca 170 km)

Nakon doručka odvest ćemo se u središnji dio nubijske regije i posjetiti neka nubijska sela. Ovdje stanovništvo živi u malim selima među žutim pješčanim dinama i palmama, govore drugačijim jezikom od Arapa, a ni islam ovdje nije tako “strog” kao u drugim regijama. Žene ne pokrivaju svoja lica i rado razgovaraju sa strancima. Neke su kuće u tim selima oslikane i ukrašene šarenim uzorcima i cvijećem. Ljudi su nevjerojatno gostoljubivi i često će pozvati strance da posjete njihov dom, s njima podijeliti obrok ili šalicu začinjenog čaja. Putem ćemo se zaustaviti da posjetimo lokalnu tjednu tržnicu. Zatim nastavljamo vožnju do Kerme gdje ćemo posjetiti veličanstvenu “Defuffu” i druge ostatke ove drevne civilizacije, zajedno s malim muzejom koji je osnovao Charles Bonnet. U muzeju se može vidjeti sedam prekrasnih kipova kraljeva koje je prije manje od 10 godina otkrila švicarska arheološka misija. Kasno popodne stižemo u Tombos. I danas ćemo putem imati piknik ručak. Večera i noćenje bit će u divljem kampu u pustinji.

5. dan: Tombos - Wadi Sebu - 3. katarakt - Solebov hram (D, R, V) (udaljenost cca 160 km)

Nakon doručka posjetit ćemo nalazište u Tombosu gdje se nalaze ostaci drevnih kamenoloma granita i gdje možemo vidjeti kip kralja Taharqa, jednostavno ostavljen u pustinji prije 3000 godina. Na obalama Nila možemo vidjeti i neke egipatske stele i natpise. Ovdje se stoljećima nalazila južna granica drevnog Egipatskog kraljevstva. Zatim nastavljamo za wadi Sebu koji se nalazi na samoj obali rijeke Nil. Tu ćemo posjetiti jedno od najbogatijih sudanskih nalazišta reljefa u stijeni, sa stotinama prikaza koji datiraju od pretpovijesti do egipatskih vremena. Zatim stižemo do granitnih gromada 3. katarakta koje su nekad bile treća ogromna prepreka s kojima su se drevni Egipćani morali suočiti kada su pokušavali ploviti rijekom Nil. Nakon piknika za ručak stižemo do Nila. Prijeći ćemo ga s pontonom, lokalnim brodom-trajektom. Ovi su trajekti košnica živopisnih aktivnosti. Otkrivamo da dijelimo prostor s ljudima, magarcima, devama i kozama. Kasno popodne stižemo Soleb gdje ćemo posjetiti Solebov hram, najljepši egipatski hram u Sudanu, svjedočanstvo o Novom kraljevstvu u Nubiji, s brojnim zidovima bogatim hijeroglifskim natpisima, bareljefnim figurama i stupovima. Prvo naselje je bila egipatska kolonizacija iz 1500. pr. Kr. U toku dana imat ćemo piknik ručak, a večera i noćenje bit će organizirani u jednostavnoj, privatnoj nubijskoj kući u Solebu. Kuća se sastoji od nekoliko soba, a u svakoj sobi su po 4 kreveta (ovdje ne možemo garantirati jednokrevetnu sobu), 2 zajednička WC-a s rupom u podu, 1 tuš s prirodno grijanom vodom. U kući nema struje, ali imaju generator koji radi nekoliko sati pa se za to vrijeme mogu puniti baterije. Hranu će nam pripremati naš kuhar. Mreže protiv komaraca su osigurane.

6. dan: Solebov hram - Dongola - Nekropolis El Kurru - Jebel Barkal - Karima (D, R, V) (udaljenost 350 km)

Nakon doručka odvest ćemo se prema sjeveru kako bismo vidjeli lijepe stele u Jebel Doshi. Zatim ćemo krenuti prema jugu do Dongole, gdje ćemo mostom preći Nil, a zatim se asfaltiranom cestom odvesti do Karime. Stići ćemo u poslijepodnevnim satima, taman na vrijeme da posjetimo nalazište El Kurru, s jednom od nekropola drevne prijestolnice Napate. Ovdje možemo vidjeti djelomično urušenu grobnicu uklesanu u stijeni ispod piramida. Potpuno je ukrašena nevjerojatnim slikama faraona, bogova i raznobojnim hijeroglifskim natpisima. Nedaleko odavde je zanimljivo mjesto okamenjenog drveta, drevna šuma sa stotinama ogromnih stabala. Zatim se vraćamo orijentiru nubijske pustinje, Jebel Barkalu (“Jebel” na arapskom znači planina), koja se može uočiti i s nekoliko desetaka kilometara udaljenosti dok još putujemo otvorenom pustinjom. U podnožju ove čudesne i izolirane planine od crvenog pješčenjaka, koja se smatra svetom još od antičkog doba, nalazi se veliki hram, posvećen faraonima iz Nove vladavine i njihovom zaštitniku Amonu. Amonova drevna “čista planina”, nubijski Olimp bila je vjersko srce Nubije više od 1000 godina. Osim ruševine velikog hrama, još uvijek postoji nekoliko isklesanih granitnih ovnova koji su omeđivali dugačku aveniju koja je vjerojatno vodila do mola na Nilu. U zidu planine nalazi se velika soba ukrašena bareljefom. Jebel Barkal arheološka nalazišta nalaze se na popisu svjetske baštine. Kraljevska nekropola drevnog grada Napate, nubijska prijestolnica (od 800. do 400. godine pr. Kr.) prije meroitskog razdoblja imala je veliki broj piramida smještenih na tri različita mjesta: nekoliko stotina metara sjeverno od Jebel Barkala; desetak kilometara južno od svete planine u El Kurru te u Nuriju, koji se nalazi na drugoj obali Nila. Putem ćemo imati piknik ručak, a noćit ćemo u jednostavnom resortu s 3 zvjezdice.

7. dan: Karima - Nekropolis Nuri - Jebel Atrun (D, R, V) (udaljenost 120 km)

Nakon doručka započinjemo putovanje prelaskom preko Nila i obilaskom piramida Nuri. Zatim ulazimo u pustinju Bayuda, područje omeđeno petljom koju je stvorio Nil između 4. i 6. katarakta i koju karakteriziraju oštre crne bazaltne planine, većinom vulkanske. Izmjenjuju se s ravnim šljunčanim potezima i velikim dolinama koje prelaze suhi wadiji s malo raslinja. Ovdje je velika vjerojatnost da ćemo sresti izolirane skupine Bisharin nomada, koji žive u poznatim skupinama u malim kolibama izrađenim od isprepletenih grana u blizini rijetkih izvora vode, sa svojim karavanama i krdima deva i goveda. Upravo u središtu pustinje Bayuda nalazi se krater Atrun, gdje s ruba bazena zelene boje nomadi skupljaju sol. Tu sol kasnije prodaju na tržnicama gradova izvan pustinje. Putem ćemo imati piknik ručak, a večerat ćemo i noćiti u divljem kampu u pustinji.

8. dan: Jebel Atrun - Meroe (D, R, V) (udaljenost 250 km)

Nastavljamo našu vožnju kroz pustinju u potrazi za nomadima i bunarima, sve dok ne dođemo do rijeke Nil koju ćemo prijeći starim trajektom (pontonom). Kad jednom prijeđemo Nil vozit ćemo se još malo, sve dok se pred nama ne ukaže više od 40 piramida smještenih na vrh brda, neke savršeno očuvane, a pripadaju kraljevskoj Nekropoli Meroe. Noćenje u organiziranom kampu s pogledom na piramide. Svaki kamp ima svoj privatni WC i tuš u zasebnoj prostoriji u pozadini šatora. Kamp ima generator koji radi svaki dan do 22:30, najkasnije do 23:00 navečer. Nakon toga je u kampu tišina kako bi gosti mogli spavati. Preporučujemo da sa sobom ponesete ručnu ili čeonu svjetiljku.

9. dan: Meroe - Mussawarat Es Sufra - Naga - Khartoum (D, R)

Nakon doručka nastavljamo prema jugu. Nalazište Mussawarat je smješteno u prekrasnoj dolini okrunjenoj brdima. Ovdje su vidljive ruševine velikog hrama koji je nekoć igrao iznimno važnu ulogu. Njegova glavna karakteristika, “veliki dodatak” čine brojne konstrukcije i granični zidovi koji okružuju hram sagrađen u 1. st. Zatim nastavljamo za Nagu, jedno od dva središta koja su se razvila tijekom meroitskog razdoblja. U Nagi, u tipičnom saharskom okruženju stijena i pijeska, nalazi se hram posvećen Apedemaku (1. st.), prekrasna građevina s bareljefnim ukrasima koji prikazuju boga s lavljom glavom, faraona, plemiće te nekoliko ritualnih slika. Nekoliko metara dalje nalazi se mala i neobična građevina sa stupovima i lukovima, nazvana “kiosk”, na kojoj možemo primijetiti egipatski, rimski i grčki stil, sve na istom mjestu. Nedaleko odavde nalazi se drugi hram posvećen Amonu, s brojnim kipovima ovnova i prekrasnim vratima ukrašenim bareljefima. Nakon obilaska nastavljamo vožnju i navečer stižemo do Kartuma. Noćenje u hotelu s 3 zvjezdice.

10. dan: Khartoum (D, R)

Ujutro ćemo krenuti u obilazak grada Khartoum prelazeći ušće između Plavog i Bijelog Nila, u blizini predsjedničke palače. Stižemo do Omdurmana, stare prijestolnice Sudana, gdje ćemo vidjeti grobnicu Mahdija, samoprozvanog muslimanskog vjerskog vođe te posjetiti zanimljivu kalfinu kuću u kojoj se nalazi mali muzej o njemu. Provest ćemo se brodom do mjesta gdje se Plavi Nil ulijeva u Bijeli Nil. Poslijepodne ćemo posjetiti Nacionalni muzej (trenutno je unutarnji dio zatvoren zbog obnove, trebalo bi biti dopušteno posjetiti hramove u vrtu) koji, pored mnogih lijepih predmeta, sadrži dva prekrasna hrama koje je UNESCO spasio i preselio s jezera Nasser kada su bili poplavljeni vodom. Ukoliko bude moguće, navečer odlazimo na Ceremoniju derviša. Noćenje u hotelu s 3 zvjezdice.

11. dan: Khartoum - povratak kući (D)

Doručak u hotelu. Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i povratak kući uz presjedanje.

12. dan: Zagreb (D)

Dolazak u Zagreb u toku dana.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*Covid-19 Napomena

Za ulazak u Sudan morate imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata. U putovnici ne smije biti žig ili viza države Izrael, mora imati dvije prazne stranice i biti valjana najmanje još 6 mjeseci.

Karta

Khartoum

Zapadna pustinja

Dongola

Kerma

Tombos

Wadi Sebu

3. katarakt

Solebov hram

Dongola

Nekropolis El Kurru

Jebel Barkal

Karima

Nekropolis Nuri

Jebel Atrun

Meroe

Mussawarat Es Sufra

Naga

Općenito o Sudanu

Sudan-zastava

Naziv države: Republika Sudan
Površina: 1.886.068 km²
Stanovništvo: 41,5 mil
Glavni grad: Khartoum
Službeni jezik: arapski, engleski
Pozivni broj: +249
Vremenska razlika: +1:00 sat

Općenito-Sudan-Hrana
Hrana

Sudanska kuhinja uglavnom se sastoji od tipičnih arapskih jela s utjecajima egipatske, etiopske i turske kuhinje. Obiluje svježim voćem i povrćem. Vrijedi probati: Waika, shwarma, Bussaar , Sabaroag (vrste gulaša), Shorba (juha), Maschi, Shorbet ads (juha), Koftah (ćufte), Salatet Zabady bilajur i sl.

Piće

Preporučujemo da kupujete flaširanu vodu. Na ovim se područjima tradicionalno pije: čaj, karkadeh (čaj hibiskusa), bezalkoholno pivo (merissa), kava (qahwa turkiya), Madeeda, aradeb (sokovi). Alkoholna pića su zabranjena u Sudanu.

Zdravstvene informacije

Svjetska zdravstvena organizacija preporuča sljedeća cjepiva prije dolaska u bilo koji dio Afrike: hepatitis A, hepatitis B, menigokokni meningitis, bjesnoća, trbušni tifus. Malarija je veliki problem u Sudanu, te se treba konzultirati s osobnim liječnikom. Voda iz slavine nije dobra za piće, zbog opasnosti od dijareje. Preporuča se uzimanje putnog zdravstvenog osiguranja prije polaska. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Općenito-Sudan-Novac
Valuta

Sudanska funta (SDG); 1 USD = 55.17 SDG; 1 EUR = 66.45 SDG (veljača 2021.)

Novac

Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare, no u Khartoumu moguće je zamijeniti i eure. Novac mijenjajte u legalnim mjenjačnicama i bankama i izbjegavajte crno tržište. Kreditne kartice se ne mogu koristiti u Sudanu, osim Diners Cluba u hotelu Hilton u Khartoumu. Preporučljivo je ponijeti gotovinu. Bankomati se mogu pronaći u bankama i nekim hotelima. Sudanski novac u početku zbunjuje putnike jer se još uvijek računa u starim sudanskim dinarima iako su cijene u novoj valuti – sudanskoj funti (npr. 1 dinar = 10 funti)

Viza

Viza je potrebna. U putovnici ne smije biti viza ili žig države Izrael, a putovnica mora imati najmanje 2 prazne stranice i vrijediti najmanje još 6 mjeseci. Viza se može dobiti u ambasadi u Rimu ili na granici.

Općenito-Sudan-Odjeća
Odjeća

Ponesite laganu i prozračnu odjeću jer su dnevne temperature visoke. Dobro je imati kapu ili pokrivalo za glavu. U pustinji su velike razlike između dnevnih i noćnih temperatura pa je za večer, noć i jutro dobro imati nešto toplije za obući. Za vrijeme vožnje u autima može biti hladnije zbog korištenja rashladnih uređaja pa uvijek imajte sa dobom nešto za zagrnuti.

Klima

Sudan se nalazi na sjeveroistoku Afrike. Najveći dio zemlje zauzima visoravan (300 do 1000 m) koju u smjeru sjever-jug presijeca dolina rijeke Nil koja nastaje kod Khartouma spajanjem Bijelog i Plavog Nila. Sve sudanske rijeke pripadaju slivu Nila i koriste se za navodnjavanje, plovidbu i kao izvor hidroenergije. Na sjeveru zemlje nalaze se Libijska i Nubijska pustinja, gotovo bez biljnog pokrivača. Na jugu se prostiru savane i tropske močvare, a na istoku, zapadu i krajnjem jugu planine. Najviša točka zemlje je 3187 m visoki Kinyeti. Klima je na jugu tropska, a na sjeveru vruća pustinjska. Prosječne temperature ljeti sežu od 35°C dok je zimi prosjek oko 15°C.

Električna energija

Potrebno je nositi adapter jer se negdje ne koriste iste utičnice kao i kod nas. Napon je od 230 i 240 volti.

Mobilni telefoni i internet

A1, T-Mobile imaju roaming sa Sudanom, dok Tele2 nema. Internet je dostupan u hotelima u većim gradovima, a međunarodni pozivi mogu se obavljati bez problema.

Pošaljite upit za Sudan: Skriveno kraljevstvo crnih faraona

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…