Tadžikistan I Uzbekistan: Nestala civilizacija Sogdia

Ovo nas putovanje vodi putevima karavana, kroz središnji dio Puta svile

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 13 dana

Šifra: TJ-UZ-24-13-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Tadžikistan i Uzbekistan

Datum polaska: 22.09.2024., 20.05.2025.

Naslovna » Azija » Tadžikistan I Uzbekistan: Nestala civilizacija Sogdia

Status:

Garantiran polazak: 22.09.2024.

Cijena od:

1.860 € + aviokarta

O ovom putovanju

Ovo nas putovanje vodi putevima karavana, kroz središnji dio Puta svile. Krenut ćemo iz Uzbekistanske prijestolnice Tashkent. Nastavljamo kroz planinske pejzaže Tadžikistana, uz posjet gradovima Khjodent i Penjikent, koji su odigrali značajnu ulogu na Putu svile. Putovanje ćemo završiti u Uzbekistanu gdje ćemo obići proslavljene gradove od Samarkanda i Bukhare do Khive.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje je usmjereno na razgledavanje znamenitosti i upoznavanje lokalne kulture, bez suviše napornog hodanja. Zbog velikih udaljenosti između destinacija, vožnje nam ponekad mogu duže trajati. Družit ćemo se s lokalcima, posjećivati bazare i male obrtnike koji proizvode tradicionalne rukotvorine. Noćit ćemo u malim hotelima s 3 zvjezdice.

Što je uključeno

smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 3 zvjezdice (lokalna kategorizacija) i gostinjskim kućama
obroke kako je navedeno u programu (D=doručak, R=ručak, V=večera)
sve transfere, razglede i izlete prema programu u A/C vozilu
ulaznice za muzeje i parkove prema programu
lokalno vodstvo na engleskom jeziku
pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
troškove pripreme i organizacije putovanja
jamčevinu (broj police 298625000188) i odgovornost za štetu (broj police 078620101699) kod Croatia osiguranja (Kontakt telefon: 072 00 1884; kontakt email: obradasteta.krediti@crosig.hr)

Što nije uključeno

zrakoplovne karte za međunarodne letove – cca 850 € (cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije)
folklorni program u Uzbekistanu (12 € po osobi)
nadoplatu za jednokrevetnu sobu: 425 €
napojnice za lokalne vodiče i vozače
nadoplatu za 10- 14 putnika: 95 €
putno osiguranje (preporučujemo)
obroke koji nisu navedeni
pića uz obroke i osobne troškove

Datumi polazaka

Polazak

22.09.2024.

Garantiran polazak

Trajanje

13 dana

Cijena od

1.860 € + aviokarta

PDF putovanja

Polazak

20.05.2025.

Trajanje

13 dana

Cijena od

1.860 € + aviokarta

PDF putovanja

Plan putovanja

1. dan: Zagreb – Tashkent (Uzbekistan)
Polazak iz Zagreba i uz presjedanje let prema Tashkentu. Nakon obavljenih carinskih formalnosti transfer do hotela prijava i noćenje.
2. dan: Tashkent (D)
Ujutro krećemo u razgledavanje Tashkenta, grada s više od dvije tisuće godina povijesti. Posjetit ćemo stari dio grada, srednjovjekovni mauzolej Kaffal Shoshi, medresu Barak-khan i bazar Chorsu. Obići ćemo i moderni dio grada koje krase spektakularne građevine: kompleks Oliy Majlis, koncertnu dvoranu Istiklol (izvana), koncertnu dvoranu Turkestan (izvana), Palaču Forum, Trg neovisnosti, Opera teatar (izvana) i Muzej primijenjene umjetnosti. Odmor i noćenje u Taškentu.
3. dan: Tashkent – Khujand (Tađikistan) (D)
Nakon doručka vožnja do Uzbeko-Tadžikistanske granice (95 km) i nastavak puta prema Khujandu. Po dolasku ćemo posjetiti Orijentalni bazar Panjshanbe. Panjshanbe dolazi od perzijske riječi koja u prijevodu znači „četvrtak“ i ova tržnica smatra se jednom od najstarijih u Tadžikistanu. Slijedi Shikh Muslihiddin džamija i mauzolej i Khodžentska tvrđava. Smještaj u hotel i noćenje.
4. dan: Khodjent – jezero Iskandarkul – Dushanbe (D)
Nakon doručka krećemo prema Dushanbe (400 km). Putem ćemo posjetiti planinsko jezero Iskanderkul. Legenda kaže da se Aleksandar Veliki sa svojom vojskom volio odmarati na obali jezera, pa je njemu u čast jezero dobilo ime Iskanderkul, što u prijevodu znači “jezero Aleksandra Velikog”. Prošetat ćemo kako bi vijdeli i obližnje jezero Zmeinoe (zmijino jezero) i vodopad Fann. Po dolasku u Duushanbe smještaj u hotel i noćenje.
5. dan: Dushanbe (D)
Nakon doručka odlazak do jednog je od najbolje očuvanih arheoloških nalazišta u Tadžikistanu, tvrđave Hisor. Prve aktivnosti oko tvrđave datiraju još iz Ahemenidskog carstva oko 500. pr. Kr.. U to vrijeme Hisor je bio najvažnije naselje u regiji, dok je Dushanbe bio samo obična tržnica dok prije 100 godina nije postao glavni grad. Nakon razgleda povratak u Dushanbe. Posjet ćemo palaču Kokhi Navruz, drevni muzej antike i prošetati središtem grada. Noćenje.
6. dan: Dushanbe – Haft Kul (D)
Nakon doručka vožnja do Haft Kul – sedam jezera različitih boja koja su se smjestila u planinama Tajikistana. (350 km). Noćenje u gostinjskoj kući.
7. dan: Haft Kul – Panjakent – Samarkand (Uzbekistan) (D)
Nakon doručka nastavljamo put prema Panjakentu (100 km). Po dolasku ćemo posjetit povijesni muzej nazvan po Rudakiju. Obići ćemo ruševine staroga sogdijskog grada (5. stoljeće). U iskopanim ruševinama vidljivi su temelji kuća, citadela s nekoliko zoroastrijskih hramova vatre i gradski bazar. Sarazmske ruševine uvrštene su na UNESCO-va listu kulturne baštine. Transfer do uzbekistansko-tadžičke granice “Jartepa” 50 km (oko 1 sat). Nastavak putovanja  do Samarkanda gdje ćemo se smjestiti u hotel. Noćenje.
8. dan: Samarkand (D)
Od svih mjesta u Središnjoj Aziji Samarkand zasigurno najviše raspiruje maštu. Aleksandar Veliki bio je ponesen njegovom ljepotom, Marko Polo ga je obožavao, dok ga je Timur Lenk pretvorio u svoju prijestolnicu. Europski su pjesnici o njemu sanjarili i postao je simbol svega onoga što je bilo zabranjeno i mistično vezano uz Istok. Skitnju gradom možemo započeti u medresi na trgu Registan. Posjetit ćemo Ulugh Begovu zvjezdarnicu. Ulugh Beg je, između ostalog, bio strastveni astronom pa je kao rezultat njegova rada nastao prvi potpuniji zvjezdani atlas. Posjetit ćemo i Afrosiabov muzej, Guri Amir – Timur Lenkov mauzolej te Bibi Khanum džamiju, o čijem se imenu plete legenda da se glavni arhitekt zaljubio u Timur Lenkovu suprugu, Bibi Khanum. Za kraj dana čeka nas glavna znamenitost Samarkanda, nekropola Shahi Zindah te gradska tržnica. Potom povratak u hotel i noćenje.
9. dan: Samarkand – Gijduvan – Bukhara (D)

Nakon doručka krećemo prema Bukhari. Putem ćemo stati u Gijduvanu kako bismo posjetili obiteljsku keramičku radionicu (majstorski tečaj za izradu kruha – izborno, nije uključen). Vidjet ćemo ruševine Rabata Malika i drevni rezervoar vode – Sardoba. Ručak je moguć u lokalnoj kući keramičara (opcionalno nadolapta US$ 10 po osobi) Po dolasku u Bukharu – posjet Mohi Hosa – posljednjoj Ljetnoj palači Bukhara Emira. Odmor i noćenje.

10. dan: Bukhara (D)

Ovaj stari grad, mjesto magičnih lampi i istočnjačke ljepote, bio je obavezna postaja karavana na Putu svile. Danas ćemo imati priliku razgledati sve važnije znamenitosti u gradu. Okvirni program biti će kako slijedi. Krenut ćemo od starog dijela grada i Arka, utvrđene rezidencije vladara Buhare, poznatih po okrutnom i korumpiranom načinu upravljanja. Vidjet ćemo džamiju Bolo Hauz, mauzolej Ismaila Samanidijeva, Chashma Ayub, simbol Buhare – Kalyan minaret koji je impresionirao i Džingis kana te ga je poštedio od rušenja, trgovačke kupole u kojima možete pronaći najrazličitije vrste rukotvorina, i gdje se prodaju tepisi i nakit. U poslijepodnevnim satima nastavak obilaska s odlaskom u džamiju Maggoki Attori, na trg Lyabi Hauz, medresu Kukeldash i Nadir Divan Begi te malu džamiju Choor iz 19. st. u indijskom stilu. Noćenje.

11. dan: Bukhara - Khiva (D)

Nakon doručka ćemo se zaputiti vlakom ili autobusom prema Khivi (490 km). Smještaj u hotel i noćenje.

12. dan: Khiva (D)

Nakon doručka dan ćemo provest u razgledavanju grada. Khiva je najsjajniji dragi kamen u narukvici starog Horezma, velike i slavne civilizacije koja se razvila u donjim tokovima rijeke Amu (Amudarja), najveće rijeke Središnje Azije. Unutarnji grad, poznat kao Ichan-Qala, jedinstveni je muzej na otvorenom s čudesno lijepom arhitekturom i majolika – dekoracijama. Ichan-Qala predstavljala je granice Khive u razdoblju od 16.-17. stoljeća. Šetajući gradom obići ćemo džuma džamiju, medrese Islam-khodje i Allakuli-kana, mauzolej Pahlavana Makhmuda, harem Khiva-kana, posjetiti tržnice i male dućane. Večera uz folk show i noćenje u Khivi Noćenje.

13. dan: Khiva - Zagreb (D)

Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i povratak kući. Dolazak u Zagreb ovisno o redu letenja.

*Napomena
Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

Karta

Tashkent

Khodjent

Pendjikent

Dushanbe

Khiva

Bukhara

Samarkand

Urgench

jezero Iskanderkul

Gijduvan

Općenito o Tadžikistanu

Naziv države: Republika Tadžikistan
Površina: 143,100 km²
Stanovništvo: 10,195 milijuna
Glavni grad: Dushanbe
Službeni jezik: Tadžički
Pozivni broj: +992
Vremenska razlika: +5 sati
Hrana
Tadžikistanka jela imaju puno zajedničkog s ruskom, afganistanskom i uzbečkom kuhinjom. Za predjelo se služi sušeno voće, orašasti plodovi i halva. Potom dolazi juha, a kao glavno jelo uglavnom se poslužuju razne varijante plova (rižoto s povrćem i mesom). Uz svaki tanjur uvijek se nalazi i domaći kruh.
Piće
Preporučuje se piti flaširana voda. Potrebno je prokuhati i filtrirati vodu koja se koristi za piće, pranje voća i povrća. Tradicionalno se pije zeleni i crni čaj.
Zdravstvene informacije
Nema obaveznih cjepiva. Rizik od malarije je vrlo mali pa se tablete protiv malarije ne preporučuju. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije, ali i za druge potencijalne zarazne bolesti, preporučujemo da se savjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk
Valuta
Tadžikistanski somoni (TJS);
1 EUR = 11,61 TJS; 1 USD = 10.95 TJS (listopad 2023.)
Novac
Sa sobom ponesite dovoljno gotovine (usd), a novčanice moraju biti neoštećene i novijeg datuma. Novac mijenjajte u ovlaštenim mjenjačnicama, a potvrde zadržite do kraja putovanja. Kreditne kartice su malo gdje prihvaćene, i to samo Visa i Maestro. Bankomati se mogu naći u većim gradovima.
Viza

Nije potrebna.

Odjeća
Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću.
Klima
Tadžikistanska klima je kontinentalna do planinska, s vrlo malo kiše. Zimi se temperature kreću od – 13 do 4, a ljeti od 20 do 33 stupnja. Temperature u gorju su znatno niže i zimi mogu doseći i -40 stupnjeva, dok je ljetni prosjek 20 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je od lipnja do rujna.
Električna energija
Koristi se napon od 220 Volti, a utičnice su kao kod nas.
Mobilni telefoni i internet
A1, T-Mobile i Telemach imaju roaming s Tadžikistanom. Wi-Fi ćete pronaći u većini hotela, no internet izvan gradova može biti jako spor.

Općenito o Uzbekistanu

Naziv države: Republika Uzbekistan
Površina: 447.500 km²
Stanovništvo: 35,304 milijuna
Glavni grad: Taškent
Službeni jezik: uzbečki
Pozivni broj: +998
Vremenska razlika: +3 sata zimi, +2 sata ljeti
Hrana
Hrana obiluje voćem, povrćem i mesom, ali nije posebno egzotična za naše pojmove. Vegetarijanska hrana nije sastavni dio Uzbečke kuhinje pa je vegetarijanski obrok potrebno unaprijed naručiti.
Piće
Preporučujemo da pijete flaširanu vodu. Na ovim se područjima tradicionalno pije puno čaja (crnog i zelenog), no kava je nešto manje uobičajena pa je na nekim mjestima nećete moći niti naručiti. Alkohol se može i kupiti i smije se konzumirati u javnosti.
Zdravstvene informacije
Nisu potrebna. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta
uzbekistanski som (UZS);
1 EUR = 12.893,04 UZS; 1 USD = 12.158,60 UZS; (listopad 2023.)
Novac
Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare, no moguće je zamijeniti i eure. Više ne postoji crno tržište i tečaj je svugdje isti. Sa sobom ponesite samo nove (printane od 2013. na dalje) i neoštećene novčanice. Kreditne kartice (Visa i Master Card) moguće je koristiti u nekim hotelima većih turističkih središta, no preporučujemo da se ipak oslonite na gotovinu. Bankomati se mogu pronaći u bankama i nekim hotelima.
Viza
Viza nije potrebna.
Odjeća
Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.
Klima
Uzbekistan ima kontinentalnu klimu. U Uzbekistanu je najtoplije na jugu, a najhladnije na sjeveru. Prosječna zimska temperatura na sjeveru iznosi -8 stupnjeva, a na jugu se kreće oko nule. Ljeta su dosta suha, a prosječna temperatura iznosi 35 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je u proljeće i u jesen.
Električna energija
Nije potrebno nositi adaptere jer se koriste iste utičnice kao i kod nas, s naponom od 220 volti.
Mobilni telefoni i internet
A1, T-Mobile i Telemach imaju roaming s Uzbekistanom. Internet je dostupan u hotelima i internet kafićima, a međunarodni pozivi mogu se obavljati bez problema.

Pošaljite upit za Tadžikistan I Uzbekistan: Nestala civilizacija Sogdia

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…