Tajvan: Skriveni dragulj Azije

Na ovom putovanju ćemo između ostalog posjetiti svete šume Alishana, stepenaste plantaže čaja jezera Sun Moona, veličanstveni Nacionalni park Taroko u Hualienu, neobični geopark Yehliu i dolinu termalnih izvora Beitou
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno

}

Trajanje: 12 dana

Šifra: TW-20-12-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Tajvan

Datum polaska:

Naslovna » Azija » Tajvan: Skriveni dragulj Azije
agsdi-people

Status:

U pripremi
agsdi-credit-card

FM cijena od:

16,800 kn + avio takse

Redovna cijena:

17,800 kn

O ovom putovanju

Površinom duplo manji od Hrvatske, ali stanovništvom otprilike 5 puta veći, Tajvan je savršena destinacija za odmor i zabavu. Smješten u istočnoj Aziji na sjeverozapadnom rubu Pacifika, Tajvan s obližnjim otocima predstavlja mješavinu šumskih krajolika, planinskih predjela i obalnih područja nastanjenih različitim etničkim skupinama. Glavni grad Taipei, sa svojim 500 metara visokim tornjem „Taipei 101“ i životom koji traje 24/7 demonstrira kozmopolitsku sliku otoka koju nadopunjavaju nepregledni prirodni krajolici prošarani pitoresknim mjestima i manjim gradovima.

Na ovom putovanju ćemo između ostalog posjetiti svete šume Alishana, stepenaste plantaže čaja jezera Sun Moona, veličanstveni Nacionalni park Taroko u Hualienu, neobični geopark Yehliu i dolinu termalnih izvora Beitou. Očekuju nas i 2 svjetski poznata festivala; festival fenjera u Taichungu i festival lampiona u Pingxiu. Iako se puštanje lampiona održava diljem Azije, tradicija potječe iz Tajvana. Najbolje je otići u planinski gradić Pingxi gdje se svake godine zadnjeg dana proslave Kineske Nove godine pusti između 100.000 i 200.000 svjetlećih lampiona, koji na sebi imaju ispisane želje i slike brojnih posjetitelja, i sve se pretvara u predivan prizor na nebu. Ovaj običaj simbolizira otpuštanje starih navika i prihvaćanje optimistične budućnosti, što ćemo mi na ovom putovanju i učiniti.

Što me očekuje na putovanju?

Putovanje ne zahtijeva posebne pripreme. Bazira se na razgledu kulturnih i prirodnih znamenitosti. Neće biti dugih vožnji.

Noćit ćemo u ugodnim hotelima sa 3* i 4*. Uključena je vožnja brzom željeznicom na relaciji Chiayi – Taipei.

Što je uključeno

svi letovi
sav prijevoz
sav smještaj
svi navedeni obroci
sve ulaznice prema programu
lokalni vodič na engleskom
pratitelj iz Hrvatske za min. 10 putnika
organizacija putovanja
jamčevina

Što nije uključeno

zrakoplovne takse: 1.600 kn
nadoplata za jednokrevetnu sobu: 3.250 kn
obroci koji nisu navedeni
nadoplata za 10-14 osoba: 1.000 kn
napojnice za lokalne vodiče i vozače
putno osiguranje (preporučujemo)
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Taipei

Polazak iz Zagreba prema Taipeiu uz presjedanje.

2. dan: Taipei

Dolazak u ranim jutarnjim satima i susret s lokalnim vodičem koji će nas dočekati u zračnoj luci Taouyan. Transfer do hotela i slobodno vrijeme za odmor i vlastite aktivnosti. Noćenje.

3. dan: Taipei - Taroko - Hualien (D, R)

Ujutro privremeno napuštamo Taipei i odlazimo prema Nacionalnom parku Taroko. Vožnja će trajati tri i pol sata. Taroko je jedan je od devet nacionalnih parkova u Tajvanu. Pokriva površinu od 92 tisuće hektara, a poznat je po svojim spektakularnim planinama i mramornim kanjonima koji se protežu uzduž rijeke Liwu. Sama rijeka i vjetar uzrokovali su eroziju, što je dovelo do formiranja veličanstvenih kanjona kakve danas vidimo. Zemljopisni položaj je pridonio vrlo raznovrsnoj flori i fauni koja se može pronaći na tom području. Proći ćemo stazom Shakadang, poznatom kao „Staza misteriozne doline“. Sagrađena je uz rijeku kako bi posjetitelji mogli što jednostavnije promatrati stijene s jedne strane i ekosustav s druge. Vidjet ćemo i Svetište vječnog proljeća sagrađeno u spomen za 226 vojnih veterana koji su izgubili svoje živote gradeći Central CrossIsland autoput. Nakon posjeta svetištu, dolazimo do Lastavičje pećine čija se staza, duljine pola kilometra, proteže od samog ulaza pa sve do mosta Jinheng. Sa staze ćemo imati pogled na rijeku Liwu, njezine izvore, kao i na poznatu formaciju stijene poznatu kao Chieftain’s Profile Rock. Također, prolazit ćemo i pored mramornog mosta Cimu, visećeg mosta u obliku slova H na kojem se s obje strane mosta mogu vidjeti mramorni lavovi i lotusi. Nastavljamo vožnju do grada Hualien. Transfer do hotela i noćenje.

4. dan: Hualien - Fulong - Taipei (D, R)

Nakon doručka, slijedi vožnja prema Fulongu. Putem ćemo vidjeti liticu Qingshuei koja se nalazi u okrugu Hualien. Smatra se jednim od osam čuda Tajvana. Duga je 21 km, nalazi se u prosjeku na visini od 800 m nadmorske visine, a njezin najviši vrh doseže 2.408 metara. Posjetit ćemo i tunel Fulong Old Caoling, sagrađen u vrijeme japanske okupacije kao dio željezničkog projekta u svrhu lakšeg povezivanja područja Yilanga i Taipeia. Imat ćemo priliku obići i plažu Fulong, jednu od najpopularnijih plaža na Tajvanu. Smještena je uz selo Fulong koje se nalazi u okrugu Gonglio, novom dijelu grada Taipei-a. Na kraju dana dolazimo u hotel u kojem ćemo provesti dvije noći.

5. dan: Tapei - Yehliu - Shifen - Tapei (D, R)

Nakon doručka idemo prema geoparku Yehliu gdje se nalazi mnoštvo zanimljivih geoloških formacija, posebice sedimentnih stijena. Izgled uvala posljedica je erozije mora na mekše dijelove stijena, dok su se one tvrđe oformile u morske rtove. Među stijenama, najpoznatija formacija je „Kraljičina glava“, koja podsjeća na glavu žene. Napravit ćemo odmor za ručak u lokalnom ribljem restoranu. Slijedi vožnja do Pingxi okruga u kojem se održava Festival lampiona. S obzirom na to da vožnja osobnim automobilima i autobusima do samog mjesta održavanja festivala nije moguća, organiziranim festivalskim autobusom odvest ćemo se do ulice Old Shifel kako bismo uživali u nevjerojatnom iskustvu puštanja lampiona u zrak. Nakon festivala, povratak u hotel i noćenje.

6. dan: Taipei - Taichung (D, R)

Transfer do grada Taichung u kojem ćemo prvo posjetiti selo Duga (Rainbow), najšarenije i najveselije selo smješteno u okrugu Nantun. Mjesto je poznato po svojim šareno obojenim kućama i ulicama. Njihov nestvaran izgled možemo zahvaliti Djedu Dugi (Grandpa Rainbow) – gospodinu Huang Yung-Fu. Kako bi spriječio uništenje i osvajanje sela, započeo je s oslikavanjem svoje kuće komičnim likovima u znak protesta, u čemu su mu se pridružili i susjedi moleći ga da oslika i njihove. Selo je naposljetku spašeno, a čak 11 kuća ostalo je sačuvano u svom originalnom izdanju. Posjetit ćemo i jedan od najpoznatijih festivala – Tajvanski festival fenjera, koji će se održati u Taichungu od 08.-23.02.2020. godine, a tema će biti Magična šuma. U sklopu festivala ćemo vidjeti spektakularne projekcije mapa i umjetničke instalacije pejzaža karakterističnih za to područje. Smještaj u hotel i noćenje.

7. dan: Taichung - jezero Sunca i Mjeseca (D, R)

Nakon doručka krećemo na put prema najvećem jezeru u samom centru Tajvana. U vrtu crnog čaja Homosum imat ćemo priliku raditi crni čaj (motati listove čaja i kuhati ih). Slijedi ručak u lokalnom restoranu gdje ćemo probati pečenu piletinu pripremljenu na lokalan način (Jar-roasted chicken). Nakon ručka, posjetit ćemo hram Wen Wu, smješten na planini sjeverno od jezera Sunca i Mjeseca. Vjernici se ondje mole Konfuciju – zaštitniku civila i Guangongu – zaštitniku vojske. Obići ćemo i selo Ita Thao, jedno od vodećih turističkih mjesta. Dan završavamo uz vožnju brodom po jezeru Sunca i Mjeseca, nakon čega slijedi transfer do hotela i noćenje.

8. dan: jezero Sunca i Mjeseca - Alishan (D, V)

Danas ćemo posjetiti rekreacijsko područje nacionalne šume Alishan, s najboljim planinarskim stazama i najljepšim izlascima sunca. Ondje se mogu pronaći „Sisters Ponds“, dva jezera koja iza sebe kriju tužnu priču. Prema legendi, riječ je o dvjema sestrama zaljubljenih u istog muškarca koje su odlučile oduzeti si život bacivši se u jezero i time očuvati svoj sestrinski odnos. Atrakcije koje također predlažemo vidjeti su Drva tri generacije koja rastu jedan iz drugoga, kao i Sveto drvo, simbol Tajvana. Otići ćemo i na kratku vožnju vlakom kroz šumu Alishan. Slijedi odlazak do hotela, večera i noćenje.

9. dan: Alishan - Chiayi - Taipei (D, R)

Nakon doručka, odvest ćemo se do željezničke stanice u gradu Chiayiju. Ondje sjedamo na brzi vlak koji će nas vratiti u Taipei (rezervirana sjedala u ekonomskoj klasi). Po dolasku ćemo obići grad i posjetiti ulicu Dihua koja je ujedno i najpopularnija tržnica za kupnju namirnica za Kinesku Novu godinu. Smještena je u okrugu Datong, a dugačka je 800 metara. Posjetit ćemo hram Longshan, jedan od najstarijih i najcjenjenijih hramova u Tajvanu. Moći ćemo vidjeti i poznati neboder Taipei 101 u kojem se smjestio najluksuzniji trgovački centar u gradu. To je bio najveći inženjerski projekt u povijesti Tajvana, a ujedno i najviša zgrada na svijetu sa svojih 509 m visine u to vrijeme. Smještaj u hotelu u kojem ćemo provesti dvije noći.

10. dan: Taipei - Yangmingshan - Beitou - Taipei (D, R)

Dan ćemo započeti obilaskom parka Yangmingshan. Ondje možete vidjeti sat sačinjen od cvijeća, a svaki puni sat u parku svira glazba. Posjetit ćemo i Xiaoyoukeng, geološki park nastao kao posljedica vulkanskih erupcija, a nalazi se na 805 m nadmorske visine. Područje je poznato po svojim fumarolama (pukotinama na površini zemlje iz kojih izlaze vulkanske pare i plinovi), izvorima vruće vode, kao i kristalima sumpora. Imat ćemo priliku posjetiti dolinu termalnih izvora Beitou, poznatu kao „Paklena dolina“.

Dolina je zapravo vulkanski krater ispunjen parom prirodne sumporne izvorske vode i apsolutna je atrakcija koju vrijedi posjetiti. Nakon termalne doline odlazimo do muzeja vrućih izvora Beitou, sagrađenog u tudorskom stilu, gdje možemo saznati sve o termalnim izvorima, kao i samoj povijesti Beitoua. Prilikom ulaska u muzej zahtjeva se da skinete obuću kako bi se očuvao pod. Za kraj, prije povratka u hotel, posjetit ćemo noćnu tržnicu Shilin, jednu od najvećih i najpoznatijih noćnih tržnica na Tajvanu. Povratak u hotel i noćenje.

11. dan: Taipei - Zagreb (D)

Nakon doručka, odjava iz hotela i odlazak u zadnji obilazak Taipeia prije no što napustimo Tajvan. Prva postaja nam je dvorana Chiang Kai Sheka, nacionalni spomenik podignut u spomen na Generalissimo Chiang Kai Sheka, bivšeg predsjednika Republike Kine. Sam spomenik nalazi se u 25 hektara velikom parku u kojem se osim gracioznih paviljona i jezera još mogu pronaći i prekrasna bijela građevina od bijelog mramora koja u sebi krije knjižnicu i muzej, Nacionalni muzej, kao i Nacionalna koncertna dvorana. Ručak predlažemo u hotelu Grand Taipei, čija glavna zgrada doseže visinu od čak 87 m što je čini jednom od najviših kineskih klasičnih građevina (ručak nije uključen u cijenu). Za sam kraj posjetit ćemo muzej Nacionalne palače s najvećom zbirkom izložaka iz drevnog doba Kineskog carstva. Kolekcija obuhvaća oko 700 tisuća primjeraka, te 8 tisuća godina umjetnosti Kine; od neolitika pa sve do modernog doba. Neki od primjeraka su dio stalne postave muzeja, dok se ostatak mijenja čineći svaki posjet drugačijim i jedinstvenim. Transfer do zračne luke Taoyuan i polazak prema Zagrebu.

12. dan: Zagreb

Nastavak putovanja prema Zagrebu. Dolazak se očekuje u ranim popodnevnim satima.

*Važna napomena za Pingxi festival lampiona:

Prijave za puštanje lampiona su ograničene pa ne možemo garantirati da ćete osobno imati priliku pustiti lampion za vrijeme festivala, no promatranje samog festivala neće biti problem. Isto tako, neće biti problem ako lampione ispustite u zrak u ulici Old Shifel. Zbog velikih gužvi na festivalu u zadnjih nekoliko godina, vlada sada kontrolira promet pa ćemo našim autobusom doći samo do određenog područja, izvan mjesta održavanja festivala. Do samoga mjesta održavanja festivala dovest će nas autobus organiziran u tu svrhu. Međutim, i transfer organiziranim prijevoznim sredstvom je isto tako ograničen, tako da imajte na umu da će šetnja do same točke festivala trajati oko 30 minuta (oko 2 kilometra).

Karta

Taipei

Taroko

Hualien

Fulong

Yehliu

Shifen

Taichung

jezero Sunca i Mjeseca

Alishan

Chiayi

Yangmingshan

Beitou

Općenito o Tajvanu

Naziv države: Republika Kina
Tajvan
Površina: 36.197 km²
Stanovništvo: 23,780 milijuna
Glavni grad: Taipei
Službeni jezik: mandarinski kineski jezik
Pozivni broj: +886
Vremenska razlika: +8

Hrana

Tajvan je apsolutni raj za ljubitelje dobre hrane s obzirom na to da u ponudi ima sve, od svježih morskih delicija pa sve do raznovrsne ulične hrane i lokalnih specijaliteta. Vrijedi spomenuti da su nekim štandovima dodijeljene čak i Michelinove zvjezdice. Dim Sum je naziv za zalogajčiće koji se najčešće jedu uz čaj. Obuhvaćaju knedlice kuhane na pari i punjene svinjetinom ili rakovim mesom, proljetne rolice, punjena rakova kliješta, rižinu kašu s ribom ili mesom, kao i peciva sa svinjetinom. Proljetne rolice su tradicionalno jelo od tankog tijesta punjeno raznim povrćem i mesom, najčešće svinjetinom, rakovim mesom, gljivama i kupusom te pržene u ulju. Još jedno poznato jelo je Chow Mein – kuhana tjestenina koja je zatim pečena sve dok ne bude hrskava izvana, ali mekana iznutra, a poslužuje se uz komadiće piletine, svinjetine, govedine ili morskih plodova u klasičnom umaku uz dodatak rižinog vina. Ne možemo ne spomenuti Stinky tofu za koji kažu da je najukusniji kada je najsmrdljiviji. Priprema se tako da se obični tofu stavlja na određeno vrijeme u mješavinu fermentiranog mlijeka, mesa, biljki i morskih plodova. Proces fermentacije traje i po nekoliko mjeseci, često uz (poželjnu) pojavu crva. Definitivno nije za one slabijeg želuca.

Piće

Preporučuje se piti flaširana voda.

Zdravstvene informacije

Nema obaveznih cjepiva. Više informacija možete pronaći i na linku: www.fitfortravel.nhs.uk

Valuta

Novi tajvanski dolar (NTD); 1 USD = 30.5850 NTD; 1 EUR = 34.0779 (listopad 2019.)

Novac

American Express, Diners, MasterCard i Visa prihvaćeni su u većini hotela, restorana i dućana. Što se tiče mijenjanja novaca, predlažemo da to učinite u bankama, a ne u zračnoj luci, jer vam tečaj ondje neće ići na ruku. Mjenjačnice su na Tajvanu rijetkost, dok bankomate možete naći u svim većim gradovima i zračnim lukama.

Viza

Viza nije potrebna.

Odjeća

S obzirom na to da je naše putovanje tijekom zime, predlažemo da odjeća bude slojevita jer nas očekuje oko 10 stupnjeva kroz jutro te do 22 tokom dana. Isto tako, savjetujemo da ponesete kabanicu ili kišobran, po vlastitom izboru. Pljuskovi su česti, ali kratki, jer se Tajvan nalazi u tropskoj zoni.

Klima

Veći dio Tajvana ima lijepo i toplo vrijeme tijekom cijele godine tako da zimski kaput možete ostaviti kod kuće. Prosječna temperatura tokom godine iznosi 22 ℃, dok je najniža u prosjeku od 12 do 17. Zime su tople, a ljeta vruća i suha. Međutim, Tajvan je malen otok tako da povjetarac što dolazi preko oceana ima rashlađujući efekt i nikada nije previše vruće.

Električna energija

Koriste se utičnice američkog tipa s naponom od 110 volti, uz frekvenciju od 60 hertza. Preporučujemo da ponesete adapter.

Mobilni telefoni i internet

Sva tri hrvatska mobilna operatera imaju roaming s Tajvanom. Internet je dostupan u svim većim gradovima u obliku Internet cafea i WiFi hotspota.

Pošaljite upit za Tajvan: Skriveni dragulj Azije

Cijena putovanja:*

Obavezne nadoplate:*

Opcionalne nadoplate:

2 + 5 =

Možda će vas zanimati i…