Tanzanija: Kilimanjaro treking – Marangu ruta

od 15,300 kn15,800 kn

Najbolje putovati: od lipnja do listopada

Popust:
Očisti

    • kn
    • 450 kn
    • kn

Informacije o putovanju

Trajanje:
8 dana
Vrsta putovanja:
Aktivno
Šifra putovanja:
TZ-18-8-A
Veličina grupe:
10-15
Destinacija:

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Istanbul - Kilimanjaro (Tanzanija) - Moshi: Polazak iz Zagreba preko neke od zračnih luka, presjedanje i sredinom noći dolazak u zračnu luku Kilimanjaro. Nakon carinskih formalnosti transfer do hotela u Moshiju. Noćenje.

2. dan: Moshi - Marangu gate - koliba Mandara (D, R, V) - Uspon 12 km, trajanje 5 sati: Nakon doručka prijevoz do sela Marangu. Avantura na Kilimanjaru započinje prolaskom kroz vrata Marangu, gdje ćete se prijaviti u ured parka. Nosači će pripremiti pakete s potrepštinama, no vi bi trebali ponijeti dovoljno vode i pokoju proteinsku pločicu sa sobom. Uspon započinje slikovitim krajolikom gorske šume i prelaskom nekoliko manjih potoka i slapova. Nakon sat i pol šetnje dolazite do područja za piknik gdje ćete ručati. Do šumskog proplanka gdje se smjestio kamp Mandara dijeli vas još sat i pol uspona. Kamp se sastoji od skupine drvenih baraka s kapacitetom od 60 ležaja. Svaka koliba ima 6-8 ležaja. Po dolasku smještaj i odmor. Ako ćete imati dovoljno snage i vremena možete prošetati do Maudi kratera, udaljenog oko 15 minuta hoda, odakle se može vidjeti okolica Tanzanije i Mawenzi vulkanski stožac. Uz malo sreće možete uočiti plave majmune i crno-bijele Kolombus majmune. Po povratku kuhari će pripremiti večeru. Noćenje.

3. dan: Mandara kamp - Horombo kamp (D, R, V) - Uspon 15 km, trajanje 6 sati: Nakon laganog doručka započinjete uspon prolaskom iza Maudi kratera i ulaskom u zonu vriština, prekrasnih pejzaša otvorenih prostora prekrivenih sa šarenim vrijeskom, pokojom lobelijom i endemskim vrstama Dendrosenecio kilimanjari koji mogu narasti do gigantskih razmjera. Ako vas vrijeme posluži, tokom uspona ćete imati lijep pogled na vrhove Mawenzi i Kibo. Slijedi stanka za ručak. Nastavljate put do kampa Horombo, do kojeg vam treba otprilike još sat i pol. Kamp se sastoji od više koliba koje broje 120 ležajeva. Dobro će vam doći topla kupka i udoban krevet. Večera i noćenje. Napomena: Današnji put je dug i s velikom razlikom u nadmorskim visinama stoga moramo paziti na dovoljan unos ugljikohidrata i tekućine.

4. dan: Kamp Horombo (3.720 m) (D, R, V): Danas ćete provesti dan prilagođavajući se na nadmorsku visinu. Prilagodba je bitna zbog izbjegavanja visinske bolesti koja može dovesti do težih zdravstvenih komplikacija. Ostat ćete jedan dan u kampu Horombo istražujući okolicu. Poslije doručka krećete na lagani uspon do kampa Mawenzi (4.500 m). Uspon traje tri sata, a spust sat i pol. Proći ćete pored šarenih (Zebra) stijena i uživati u prekrasnim krajolicima. Ako vas vrijeme posluži, imat ćete lijep pogled na grad Moshi i okolicu. Povratak u kamp. Večera i noćenje.

5. dan: Kamp Horombo - Koliba Kibo (D, R, V) - Uspon 15 km, trajanje 6 sati: Poslije doručka započinjete uspon prema kampu Kimbo. Da bi došli do prijevoja između kratera Mawenzi i Kibo, morate proći uspon od 15 km. Primijetiti ćete kako se se penjete da vegetacija iščezava, a zamjenjuje je suha zemlja i „vječna trava“ te pokoje suho trajno cvijeće. Odabrali smo rutu koja prolazi pored par potoka i vodi do „Last Water Point-a“; točke nakon koje više nema prilike za prikupljanje pitke vode. Tu ćete se malo odmoriti, ručati i napuniti boce s vodom. Do kolibe Kibo, koja se nalazi u pustinji Alpine u podnožju ugaslog vulkanskog kratera Kibo, imate još dva sata uspona. Koliba Kibo je kamena građevina koja broji 60 kreveta na kat. Smjestit ćete se i odmoriti prije rane večere i noćnog uspona. Noćenje. Napomena: Prije sutrašnjeg dana trebali bi pripremiti potrebnu opremu i krenuti na spavanje najkasnije do 19 sati jer vas glavni dio uspona očekuje u noćnim satima. Priredite toplu odjeću, rukavice, štapove za hodanje, termo boce za napitke, rezervne baterije i svjetiljke za glavu.

6. dan: Kamp Kibo - Vrh Uhuru - Kamp Horombo (D, R, V) - Uspon 8 km, trajanje 8 sati, spust 21 km, trajanje 6 sati: Probudit ćete se oko 23:30 sati. Nakon laganog obroka krenut ćete u osvajanje vrha Uhuru. Prvi dio puta je dosta težak s obzirom na stjenoviti put. Proći ćete Williamsovu točku na 5.000 m, spilju Hans Meyer na 5.150 m i Gillmanovu točku na 5.681 m, koje se nalaze na rubu kratera. Od kampa Kibo trebat će vam oko dva sata hoda da stignete do spilje Hansa Mayera, a sat i pol do Gillmanove točke. Ostatak uspona je vrlo izazovan, naporan i obično prekriven snijegom, sve dok ne stignete do vrha Uhuru. Ne treba očekivati da ćete na toj visini ostati dulje od nekoliko minuta, tek možda toliko da okinete jednu fotografiju za sjećanje. Potom se vraćate prema kolibi Kibo (4.700 m), gdje će biti poslužen ručak. Poslije ručka spuštanje do kampa Horombo traje oko tri sata i tu će biti poslužena večera. Nakon od ovog prekrasnog, ali napornog dana nagradit ćete se odmorom u udobnim krevetima i toploj vodi. Noćenje.

7. dan: Kamp Horombo - Marangu vrata - Arusha (D, R): Nakon doručka čeka vas silazak kroz slikovite krajolike pune potoka i endemskih biljaka. U kampu Mandara napravit ćete pauzu za ručak te nastaviti stazom koja vodi do vrata Marangu. Tamo ćete ponosno primiti zelenu potvrdu za dostizanje Gilmannove točke, a zlatnu za osvajanje vrha Uhuru. Nakon odjave iz parka prijevoz do hotela u Arushi, gdje imate slobodno vrijeme do transfera u zračnu luku.

8. dan: Arusha - Kilimanjaro zračna luka - Zagreb: U noćnim satima transfer do zračne luke Kilimanjaro. Dolazak u Zagreb se očekuje u popodnevnim satima.

Program se može produžiti za tri dana safarija u Nacionalnim parkovima Tarangire i Manyara te krateru Ngorongoro i/ili za tri dana odmora na bijelim plažama Zanzibara!

Special offer

Vodimo vas rutom Marangu koja je najpopularnija staza za planinarenje i uspon do vrha Uhuru.  Ova ruta se popularno zove „Coca-Cola ruta„  jer je najčešći odabir turista. Nemojte se zavarati time što je okarakterizirana kao najlakša ili „turistička ruta“ , uspjeh dostizanja vrha Uhuru je na ovoj ruti najniži. Ovom usponu na Kilimanjaro , koji kreće s 1.980 m od ulaska u park do vrha Uhuru na 5.890 m treba pristupiti ozbiljno i pripremljeno jer prolazite različite terene od gorske šume s potocima, vodopadima i slapovima do pustopoljina i pustinja. Pripremite se i na različite vremenske uvjete, od velikih vrućina do vrlo niskih temperatura. Ovo putovanje je za avanturiste koji žele doživjeti Kilimanjaro sa svim svojim čarima i odmoriti dušu s pogledom na snježne vrhove vulkanskih kratera.

sav smještaj
svi navedeni prijevozi
navedeni obroci
ulaznice za Nacionalne Parkove
dozvole za kampiranje
naknade za vodiče, kuhare i nosače
naknade za spašavanje u slučaju nezgode
oprema za kampiranje (šatori, jastuci za spavanje, oprema za kuhanje i posuđe)
lokalno vođenje na engleskom
jamčevina

zrakoplovne karte
viza za Tanzaniju: 450 kn
vreće za spavanje
obroci koji nisu navedeni
napojnice za lokalne vodiče i vozače
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače

Kilimanjaro

Moshi

Marangu gate

koliba Mandara

Mandara kamp

Koliba Kibo

Vrh Uhuru

Arusha

 

Naziv države: Ujedinjena Republika Tanzanija (Jamhuri ya Muungano wa Tanzania)

Površina: 945.087 km²

Stanovništvo: oko 38 milijuna

Glavni grad: Dodoma

Službeni jezik: kiswahili, engleski

Pozivni broj: +255

Vremenska razlika: +2 sata zimi, +1 sat ljeti

Klima: Tanzanija ima tropsku klimu s regionalnim varijacijama zbog topografije. Na visoravnima temperature variraju između 10 i 20 °C. U drugim dijelovima zemlje temperature rijetko padaju ispod 20 °C. Najtoplija razdoblja su između studenog i veljače, a najhladnija između svibnja i kolovoza (oko 15 – 20 °C). Prosječna godišnja temperatura je oko 20 °C. U planinskim područjima (Kilimandžaro) temperature mogu biti vrlo niske. Dva puta godišnje traju kišni periodi (od ožujka do svibnja i od listopada do prosinca s više padavina u toku travnja, svibnja i studenog).

Odjeća: Lagana pamučna ili lanena odjeća svjetlijih, neutralnih boja. Za ranojutarnje safarije i večeri preporučamo topliju odjeću (duge hlače, jaknu ili vestu). Preporučamo korištenje sredstava za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom, sunčane naočale te pokrivalo za glavu. Ponijeti tenisice ili cipele za hodanje.

Piće: Piti isključivo flaširanu vodu, dobro oprati ili oguliti svježe voće prije konzumacije.

Hrana: Internacionalna kuhinja; glavna karakteristika lokalne kuhinje su svakako brojni začini koji tamo rastu, poput papra, cimeta, muškatnog oraščića, šafrana, kurkume, đumbira i vanilije. Jela obiluju i morskim plodovima, a jastozi se serviraju s klinčićima. Meso se koristi umjereno i to sve vrste osim svinjetine, s obzirom da je većina stanovništva muslimanske vjere. Tipično domaće jelo je Pwewa Wa Nazi koje se priprema od hobotnice, krumpirovog gulaša i kokosa. Još jedno tipično jelo je Pilau, jelo od guščjeg mesa (janjetine ili govedine) s cimetom. U pripremi jela koristi se kokos koji raste posvuda po otoku, jednako kao i papaja, ananas i banana. Od pića prevladava kokosovo mlijeko koje se koristi i pri pripremi mnogih jela. Odlični su razni sokovi od svježeg voća. Domaćem stanovništvu je zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića, no u hotelskim resortima i većim turističkim objektima moguće je pronaći strana alkoholna pića, ali i puno vrsta odličnog vina iz susjedne Južnoafričke Republike.

Cjepiva i tablete protiv malarije: Cjepivo protiv žute groznice nije obavezno ukoliko ne putujete preko zemalja u kojima postoji rizik od žute groznice.  Postoji rizik od malarije pa se preporučuje uzimanje tableta. Za  detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete se sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitajte na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta: Tanzanijski šiling (TZS); 1 USD = 2.249,86 TZS; 1 EUR = 2.784,25 TZS (veljača 2018.)

Novac : Preporučujemo ponijeti gotovinu, najbolje USD, u manjim i većim denominacijama. Kreditne kartice vrlo su rijetko prihvaćene.

Mobilni telefoni i Internet: Svi naši mobilni operateri imaju ugovore o roamingu. Za detalje molimo Vas da kontaktirate vašeg mobilnog operatera.

Električna energija: 220-230 V, potreban adapter s tri konektora

Viza: Potrebna (cijena je oko 50 USD, dobiva se u zračnoj luci prilikom ulaska u zemlju)

Pošaljite upit ili rezervirajte Tanzanija: Kilimanjaro treking - Marangu ruta

Odabrano putovanje:

12 + 8 =

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Tanzanija: Kilimanjaro treking – Marangu ruta”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se također svidjeti…