Tanzanija: Safari i kupanje na Zanzibaru

Safari u Tanzaniji pokazat će vam svijet iskonske afričke divljine, beskrajnih prostranstava i ugodnih noći punih zvukova i dodira čiste prirode
agsdi-message

Vrsta putovanja: Grupno, Pridruženo

}

Trajanje: 11 dana

Šifra: TZ-21-11-G

Veličina grupe: 10-15 putnika

Destinacija: Tanzanija i Zanzibar

Datum polaska: Svake subote

Naslovna » Afrika » Tanzanija: Safari i kupanje na Zanzibaru

Najbolje putovati:

od lipnja do listopada te u siječnju i veljači
agsdi-credit-card

Cijena od:

16.750 kn + aviokarta

O ovom putovanju

Safari u Tanzaniji pokazat će vam svijet iskonske afričke divljine, beskrajnih prostranstava i ugodnih noći punih zvukova i dodira čiste prirode.

Na ovom putovanju ćete obići najvažnije nacionalne parkove Tanzanije: nacionalni park Serengeti, rezervat Ngorongoro i ovisno o godišnjem dobu ili Tarangire ili Nacionalni park Lake Manyara. Ova četiri dana safarija i potrage za divljači pokazat će vam najbolje što Afrika može ponuditi. Osim što ćete ići u potragu za Velikom petorkom i vidjeti neke zadivljujuće krajolike, imat ćete mogućnost dodati posjet selu Maasai i / ili povijesnom muzeju klanca Oldupai.

Za kraj putovanja odlazite na prelijepi otok Zanzibar koji će razmaziti svakog putnika svojim bijelim pješčanim plažama, izuzetno zanimljivim Stone Townom i očuvanom i jedinstvenom florom i faunom.

Što me očekuje na putovanju?

Doživjet ćete fantastičan safari u 4×4 vozilu s otvorenim krovom. Za vrijeme safarija ćete noćiti u lodgevima srednjeg standarda, a na Zanzibaru u lijepom resortu na plaži. Kategorizaciju i kombinaciju smještaja na Zanzibaru moguće je prilagoditi vašim željama.

Što je uključeno

svi transferi
sav smještaj
sav prijevoz
obroci prema programu
sve ulaznice za parkove
safari u privatnom vozilu 4×4 s otvorenim krovom
voda, kava i čaj za vrijeme trajanja safarija
osiguranje “Flying Doctors rescue“ za vrijeme trajanja safarija
lokalno vodstvo na engleskom jeziku za vrijeme safarija
jamčevina

Što nije uključeno

povratna zrakoplovna karta od Zagreba do Arushe, unutarnji let Arusha – Zanzibar te povratak iz Zanzibara za Zagreb (cca 7.910 kn – cijene mogu varirati ovisno o avio-prijevozniku i popunjenosti mjesta na letovima)
nadoplata za jednokrevetnu sobu: na upit
viza za Tanzaniju, dobiva se na granici i košta oko 50 USD (eventualno je vizu moguće dobiti i online)
putno osiguranje (preporučujemo)
napojnice za lokalne vodiče i vozače
osobni troškovi

Plan putovanja

1. dan: Zagreb - Tanzanija

Polazak iz zračne luke Zagreb. Uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka, nastavak putovanja prema Tanzaniji.

2. dan: Arusha (D)

U Tanzaniju stižete prema redu letenja. Nakon carinskih formalnosti transfer do lodge-a u blizini Arushe.

3. dan: Arusha - jezero Manyara NP ili Tarangire NP (D, R, V)

Danas odlazite u Nacionalni park Tarangire ili Nacionalni park Lake Manyara. Ovisno o dobu godine, svaki od ovih parkova nudi različito safari iskustvo. Vodič će vas savjetovati što je najbolje posjetiti tijekom safarija.

NACIONALNI PARK TARANGIRE

Nakon doručka krećete iz Arushe do nacionalnog parka Tarangire. Vozit ćete se otprilike dva sata. Putem ćete prolaziti pored užurbanih Masai sela i prostranih, otvorenih ravnica koje su postale sinonim za prizore iz Afrike. Jednom kad uđete u Tarangire, započet ćete svoj safari preko bogate vizure nepregledne zlatne savane koja okružuje rijeku Tarangire. Sama rijeka teče tijekom cijele godine i vitalni je izvor vode za životinje u regiji tijekom sušne sezone. Kako uz nju rastu drva bagrema i baobabi, rijeku redovito posjećuje velika populacija slonova, kao i drugi biljojedi poput zebri i antilopa. Piknik ručak s pogledom na rijeku sjajan je način da se sve to promatra, ali morat ćete se držati na nogama jer će se lokalna populacija majmuna truditi da vas odvoji od ručka! Vozeći se parkom također ćete imati priliku vidjeti lavove, leoparde, bivola i brojne vrste antilopa. Ako imate posebnu sreću, možda ćete vidjeti i ugrožene životinje poput Velikog Kudua ili Oriksa s crnim rubom na ušima. Nakon što završite dnevnu vožnju, navečer ćete se povući u svoj smještaj.

NACIONALNI PARK JEZERO MANYARA

Nakon doručka krećete iz Arushe do nacionalnog parka Lake Manyara. Putovanje traje otprilike dva sata, ali usput ćete proći kroz tržni grad Mto Wa Mbu. Ovdje tržnica poljoprivrednih i svježih proizvoda dovodi razne lokalne kulture pa raj je za lovce na suvenire.  Nakon kratkog zaustavljanja na seoskoj tržnici ući ćete u nacionalni park Lake Manyara. Park je uistinu raj za fotografiranje i nudi neke od najslikovitijih safarija na svijetu. Možete očekivati ​​da ćete vidjeti mnoge najpoznatije afričke životinje, a lavovi koji se penju po drveću uvijek su posebna poslastica. Ovi ponosni grabežljivci borave u bagremovim stablima, praktički moleći da ih se fotografira.

 

 

Promatrači ptica potvrdit će kako je jezero Manyara doista nešto posebno, s velikim brojem ptica koje se mogu vidjeti u parku. Čak i početnici u promatranju ptica mogu očekivati ​​da će ih zapanjiti velika jata flaminga, ptice grabežljivice i lilac s prsima jarkih boja jorgovana. Zatim ćete se povući u odabrani smještaj za večeru i ugodan noćni odmor.

4. dan: jezero Manyara NP ili Tarangire NP - Serengeti NP (D, R, V)

Rano ćete doručkovati jer je pred vama veliki dan istraživanja i avanture! Dan ćete započeti slikovitom vožnjom prema Serengetiju. Usput ćete proći kroz maglom prekrivene prašume zaštićenog područja Ngorongoro, gdje biste mogli imati dovoljno sreće da u gustoj šikari ugledate bivole, babune ili čak slonove i leoparde. Do vrata parka Serengeti ima gotovo četiri sata vožnje, ali možete odabrati da se zaustavite kako bi odradili jednu ili obje dolje navedene neobavezne aktivnosti:

Muzej klisure Oldupai: Poznat kao kolijevka čovječanstva, muzej klisure Oldupai čuva neke od najstarijih dokaza o ljudskim staništima ikada pronađene. Ovdje možete vidjeti neke od najstarijih fosilnih dokaza ljudskog postojanja, posjetiti Muzej klanca Oldupai te uživati u zapanjujućem pogledu na klisuru.

Posjet Maasai boma: Posjetite jedno od poznatih sela Maasai, gdje ćete imati priliku svjedočiti i sudjelovati u tradicionalnom plesu Maasai, obići autentično selo pa čak i obaviti malo kupovine suvenira na lokalnoj tržnici .

Obje gore navedene aktivnosti plaćaju se dodatno.  

Nakon ručka na izletištu Nacionalnog parka Serengeti, vrijeme je da istražite i sam Serengeti. Svjedočit ćete kultnom afričkom krajoliku savane i biti zapanjeni ogromnim brojem životinja koje lutaju ovim travnatim ravnicama. Večera i noćenje u srcu Nacionalnog parka Serengeti prema standardu i vrsti smještaja koji ste odabrali.

5. dan: Serengeti - krater Ngorongoro (D, R, V)

Nakon doručka vraćate se natrag prema nacionalnom parku kratera Ngorongoro. Vozit ćete se kroz Serengeti drugom rutom, što dodatno nudi obilje prilika da uočite životinje koje su vam izmakle dan ranije. Sve dok oko može vidjeti, vidjet ćete brojne životinje u krdima; gnuove i zebre koji se zajedno kreću, visoke i graciozne žirafe, antilope i gazele, moćnog afričkog slona i najcjenjeniju skupinu životinja: grabežljivce. Imat ćete priliku uočiti vitke geparde i sramežljive leoparde, hijene i naravno, samog kralja životinja; lava. Večera i noćenje na rubu kratera Ngorongoro ili u obližnjem gradu Karatu u skladu sa standardom i vrstom smještaja koji ste odabrali.

6. dan: krater Ngorongoro - Arusha (D, R)

Nakon doručka krećete prema krateru Ngorongoro kojeg neki smatraju Osmim svjetskim čudom. Kad prvi put ugledate ovu golemu, zelenu kalderu s panoramskog vidikovca, shvatit ćete zašto je zaslužila tako visoku reputaciju. Dom za više od 120 vrsta sisavaca, uključujući basnoslovnu Veliku petorku, zaštićeno područje Ngorongoro jedno je od najtraženijih odredišta safarija na svijetu. To je posebno dobro mjesto za vidjeti ugroženog crnog nosoroga kako na travnatim ravnicama usamljen uživa u obroku, kao i mjesto za vidjeti velik broj nilskih konja kako uživaju u hladnoj vodi. Iz udobnosti svog vozila s otvorenim krovom moći ćete promatrati i fotografirati neka od neprepoznatljivijih afričkih lica. U krateru se nalazi velik broj grabežljivaca, uključujući lavove, leoparde, geparde, šakale, hijene, kao i veliku populaciju gnuova, zebri, antilopa, bizona i još mnogo toga. To je uistinu jedno od glavnih safari odredišta u Africi. Nakon ovog doista posebnog dana imat ćete piknik ručak pored poznatog bazena nilskih konja u parku. Potom povratak do Arushe.

7. dan: Arusha - Zanzibar (D, V)

Jutro slobodno za odmor ili neke od aktivnosti koje se nude na licu mjesta. Nakon ručka vožnja do zračne luke u Arushi i let za Zanzibar. Po dolasku, transfer do hotela i smještaj. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Noćenje.  

  *Moguće je izbaciti Zanzibar ili smanjiti i povećati broj noćenja na Zanzibaru.

8. dan: Zanzibar (D, V)

Doručak i ostatak dana slobodan za uživanje na pješčanim plažama ili u samostalnim istraživanjima otoka. Noćenje.

9. dan: Zanzibar (D, V)

Doručak i ostatak dana slobodan za uživanje na pješčanim plažama ili u samostalnim istraživanjima otoka. Noćenje.

10. dan: Zanzibar (D, V)

Doručak i ostatak dana slobodan za uživanje na pješčanim plažama ili u samostalnim istraživanjima otoka. Noćenje.

11. dan: Zanzibar - Zagreb

Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i povratak kući uz presjedanje. Dolazak u Zagrebu ovisno o redu letenja.

*Napomena

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene su izražene za minimalno 2 osobe i za plaćanje u gotovini.

Prije putovanja putnik treba provjeriti valjanost svoje putovnice te se informirati o propisima i procedurama zemlje u koju putuje i u koju se vraća (vizni režim, Covid19 mjere za ulazak u destinaciju i povratak u domicilnu zemlju te o svim ostalim propisima koji bi mu mogli biti od značaja prije i za vrijeme putovanja).

*COVID19 Napomena

Za informacije što je potrebno pri ulasku u zemlju možete pronaći na ovim stranicama: https://www.iatatravelcentre.com/world.php. Ova se pravila stalno mijenjaju pa ih je potrebno redovito provjeravati.

Karta

Arusha

jezero Manyara

Karatu

krater Ngorongoro

Tarangire

Zanzibar

Serengeti NP

Općenito o Tanzaniji

Naziv države: Ujedinjena Republika Tanzanija
Površina: 945.203 km²
Stanovništvo: 43.7 milijuna
Glavni grad: Dodoma
Službeni jezik: svahili, engleski
Pozivni broj: +255
Vremenska razlika: +3 sata ljeti, +2 sata zimi

Hrana

Internacionalna kuhinja; glavna karakteristika lokalne kuhinje su svakako brojni začini koji tamo rastu, poput papra, cimeta, muškatnog oraščića, šafrana, kurkume, đumbira i vanilije. Jela obiluju i morskim plodovima, a jastozi se serviraju s klinčićima. Meso se koristi umjereno i to sve vrste osim svinjetine, s obzirom da je većina stanovništva muslimanske vjere. Tipično domaće jelo je Pwewa Wa Nazi koje se priprema od hobotnice, krumpirovog gulaša i kokosa. Još jedno tipično jelo je Pilau, jelo od guščjeg mesa (janjetine ili govedine) s cimetom. U pripremi jela koristi se kokos koji raste posvuda po otoku, jednako kao i papaja, ananas i banana. Od pića prevladava kokosovo mlijeko koje se koristi i pri pripremi mnogih jela. Odlični su razni sokovi od svježeg voća. Domaćem stanovništvu je zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića, no u hotelskim resortima i većim turističkim objektima moguće je pronaći strana alkoholna pića, ali i puno vrsta odličnog vina iz susjedne Južnoafričke Republike.

Piće

Piti isključivo flaširanu vodu, dobro oprati ili oguliti svježe voće prije konzumacije.

Zdravstvene informacije

Cjepivo protiv žute groznice nije obavezno ukoliko ne putujete preko zemalja u kojima postoji rizik od žute groznice.  Postoji rizik od malarije pa se preporučuje uzimanje tableta. Za  detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete se sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitajte na http://www.fitfortravel.nhs.uk.

Valuta

Tanzanijski šiling (TZS); 1 USD = 2.319 TZS; 1 EUR = 2.756 TZS (lipanj 2021.)

Novac

Preporučujemo ponijeti gotovinu, najbolje USD, u manjim i većim denominacijama. Kreditne kartice vrlo su rijetko prihvaćene.

Viza

Potrebna (cijena je oko 50 USD, dobiva se u zračnoj luci prilikom ulaska u zemlju)

Odjeća

Lagana pamučna ili lanena odjeća svjetlijih, neutralnih boja. Za ranojutarnje safarije i večeri preporučamo topliju odjeću (duge hlače, jaknu ili vestu). Preporučamo korištenje sredstava za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom, sunčane naočale te pokrivalo za glavu. Ponijeti tenisice ili cipele za hodanje.

Klima

Tanzanija ima tropsku klimu s regionalnim varijacijama zbog topografije. Na visoravnima temperature variraju između 10 i 20 °C. U drugim dijelovima zemlje temperature rijetko padaju ispod 20 °C. Najtoplija razdoblja su između studenog i veljače, a najhladnija između svibnja i kolovoza (oko 15 – 20 °C). Prosječna godišnja temperatura je oko 20 °C. U planinskim područjima (Kilimandžaro) temperature mogu biti vrlo niske. Dva puta godišnje traju kišni periodi (od ožujka do svibnja i od listopada do prosinca s više padavina u toku travnja, svibnja i studenog).

Električna energija

220-230 V, potreban adapter s tri konektora

Mobilni telefoni i internet

Svi naši mobilni operateri imaju ugovore o roamingu. Za detalje molimo Vas da kontaktirate vašeg mobilnog operatera.

Pošaljite upit za Tanzanija: Safari i kupanje na Zanzibaru

Cijena putovanja:*

Opcionalne nadoplate:

Možda će vas zanimati i…